Disember 2018 - Rina Zul

Sabtu, 29 Disember 2018

4:51 PTG

SUZY BERSARA AWAL SEBAB NAK JUAL HERBA | INSPIRASI

SUZY BERSARA AWAL SEBAB NAK JUAL HERBA | INSPIRASI
Dulu kontraktor Oil & Gas, sekarang jadi bidan herba pulak..
Itulah transisi hidup yg dialami oleh Suzimah Hazish, 44 tahun yg merupakan founder kepada SuzyHoney Herbs yg berasal dari Kemaman, Terengganu.
Bila dengar nama brand SuzyHoney Herbs, mesti kita dah boleh agak produk ni berasaskan bahan2 semulajadi kan?
Haaa kalau nak tau, walaupun dia ni dah level CEO tapi dia lah yg keluar masuk hutan mencari dan mengkaji herba2 dan tumbuhan hutan ni semua… bukan takat tu je, dia siap berguru dgn bidan2 dan orang asli tempatan untuk belajar sendiri ilmu2 perbidanan dan perubatan herba ni.
PERMULAAN BISNES
Suzimah atau nama manjanya Suzy ni asalnya merupakan seorang kontraktor oil & gas. Kalau nak ikutkan, dgn pekerjaannya sbg kontraktor ni dia dah boleh hidup selesa… tapi, dia ambil keputusan untuk bersara awal dan ceburi bidang bisnes.
Dia memilih produk kecantikan & kesihatan yg berasaskan herba kerana mmg sejak turun-menurun dari nenek moyang lagi keluarganya telah mengamalkan perubatan herba.
Tapi, sebenarnya bisnes ni tak rancang pun… dulu, waktu sebelum bersara tu dia rajin share tips2 tentang khasiat herba dan perubatan tradisional di fb personalnya. So, pada tahun 2015, timbul lah idea untuk buat bisnes berasaskan herba ni.
Alhamdulillah produknya mendapat sambutan diluar jangkaan… dan dia pun mula lah rekrut agent.
Namun perjalanan bisnesnya tidaklah semudah yg disangka.
Tanpa pengetahuan yg mendalam mengenai sistem pengurusan agent serta kemahiran komunikasinya, sedikit sebanyak menyukarkannya untuk menguruskan agent2nya.
Yelah, dulu kan kerja kontraktor dok ofis dan site je… jadi dari segi komunikasi pun terbatas dalam hal2 berkaitan kerja je. Tapi, bila nak kena uruskan agent2 ni, fuhhhh mmg satu cabaran lah kan.
NAK ‘AJAR’ NETIZEN
Bila buat bisnes produk kecantikan & kesihatan yg berasaskan herba ni, ternyata ia sememangnya sukar. Dgn waktu tu, brandnya baru nak naik. Jadi, ramai yg skeptikal dan tak menyokong bisnesnya termasuklah dgn kengkawan yg pernah kerja 1 ofis dulu.
Ditambah pulak dgn segelintir netizen yg masih kurang pengetahuan mengenai ilmu2 perubatan tradisional, jadi dia ‘terpanggil’ dan rasa bertanggungjawab untuk ‘ajar’ netizen2 ni semua tentang apa itu perubatan berasaskan herba…
Ini membuatkan dia semakin berusaha untuk menaikkan lagi bisnesnya disamping berkongsi ilmu2 mengenai perbidanaan dan herba.
Dia percaya, semakin banyak ilmu pengetahuan yg dikongsi, semakin banyak pemahaman yg boleh disampaikan kepada netizen.
MULA MENCARI GURU
Pada Ogos 2017, dia memulakan langkah untuk berguru… bermula dengan seminar 1 hari, dia sambung pula dgn sesi berguru selama 1 tahun. 
Dari situ, macam2 yg dia belajar antaranya ilmu2 marketing, copywriting dan yg paling penting ialah ilmu rekrut agent! Ya, mmg itulah ilmu yg dicarinya selama ni…
Kalau sebelum ni, dia rekrut agent tanpa tahu sepenuhnya sistem pengurusan agent, kini dia dah mampu wujudkan satu sistem pengurusan agent yg lebih tersusun. 
Dari segi skill komunikasi juga, dia semakin mahir dalam berkomunikasi yg seterusnya membantunya untuk mengukuhkan lagi jenama SuzyHoney Herbs.
Sebelum berguru tu, salesnya 5 angka je tapi lepas berguru salesnya naik 6 kali ganda sampai cecah 6 angka! Kalau nak tau, sales yg dicapainya ini menggunakan kos marketing yg tersangatlah minimum…
Bayangkan kalau dulu produknya ada 1 2 jenis je tapi sekarang Suzy Honey herbs dah mampu keluarkan 80 jenis produk!
MULA LEBARKAN SAYAP
Oleh kerana pencapaiannya yg semakin meningkat naik, banyak rezeki2 lain yg turut ‘menyinggah’. Terkini, dia terpilih sebagai satu-satunya usahawan bumiputera untuk bekerjasama di Ladang Herba Bersepadu di Kg Pasir Raja, Hulu Dungun, Terengganu…
Hasil dari kerjasama itu, dia juga diberi kepercayaan serta ditawarkan untuk membangunkan Eco Resort bagi menjadikan ladang herba tersebut sebagai pusat herba dan pelancongan.
Di samping itu, selain daripada ilmu2 bisnes dan marketing, dia juga semakin giat menuntut ilmu secara formal. 
Dia banyak menyertai seminar2 perubatan melayu dan perbidanan. Terkini, dia baru sahaja mendapat sijil usahawan herba dan dalam proses untuk mendapatkan sijil perbidanan melayu.
Baginya, walaupun bisnesnya semakin naik, ilmu2 dan pendidikan formal mengenai perubatan herba dan perbidanan ni perlu sentiasa di upgrade.
‘SECRET WEAPON’ YANG DIGUNAKAN
#1 ZERO COST MARKETING 
Strategi marketing ini merupakan strategi yg paling jimat sekali sbb tak perlukan kos! Konsep ini boleh dilakukan melalui perkongsian content marketing…
Antara content2 yg dia rajin kongsikan adalah post berbentuk tips, testimoni dan perkongsian khasiat2 herba. Hanya melalui perkongsian content sahaja, dia dah boleh convert kepada sales. Power kan?
#2 REKRUT AGENT
Dia menggunakan teknik rekrut agent bagi meningkatkan sales dan mengurangkan kos marketing HQ. Tapi, bila agent dah ramai, macam mana nak pastikan mereka setia?
Antara cara untuk buatkan agent2 SuzyHoney Herbs setia adalah dgn cara personal engagement di group WhatsApp khas agent. Dia akan sentiasa engage dan memberi motivasi kepada agent2nya supaya hubungan mereka lebih rapat.
#3 COPYWRITING
Dia banyak menggunakan copywriting jenis problem yg mana dia akan highlightkan masalah2 yg sering audiens hadapi dan dia akan berikan penyelesaian kepada masalah tersebut.

Antara contoh copywriting yg digunakan adalah,
“Sebelum ni badan selalu rasa sengal-sengal. Bisa urat sana-sini. Lemau jer tak cergas. Tapi bila pakai krim barut herba ni laju angin keluar. Ringan plak rasa badan…”
#4 BRAND AWARENESS
Dia ada naikkan billboard di sekitar KL bagi meningkatkan brand awareness. Melalui billboard ini juga, ia berupaya meningkatkan trust dalam kalangan prospek dan agent.
#5 INTEGRATED MARKETING
Disamping menggunakan platform facebook, dia juga ada menggunakan medium online lain seperti websites dan instagram. Baginya, zaman era digital 4.0 ni, semua platform media sosial perlu dimanfaatkan dan tak hanya bergantung kepada 1 platform sahaja.
Akan datang, untuk tahun 2019… 
Dia dalam perancangan untuk terlibat dlm Roadtour 1 Malaysia yg menggabungkan Matrade, SME dan kumpulan usahawan bagi program “Expo HOPE”. Selain itu, dia akan merekrut lebih ramai lagi agent dan stokis bagi membantu menaikkan ekonomi usahawan tempatan…
Tidak ketinggalan, dia juga akan mengadakan seminar mengenai perubatan herba dan perbidanan bagi meningkatkan pengetahuan masyarakat mengenai kebaikan herba.

Amacam? Terinspirasi tak dengan kisah Suzy ini?

Jumaat, 28 Disember 2018

4:52 PTG

8 Jenis Cuti Staff Wajib Majikan Beri Perhatian

8 Jenis Cuti Staff Wajib Majikan Beri Perhatian
Bila anda dah ada staff, anda kena tahu apakah hak-hak pekerja, yang perlu anda berikan kepada mereka.

Salah satunya adalah cuti. Setiap syarikat declare jenis cuti yang berbeza.
Begitu juga syarikat anda.
Ada cuti yang memang syarikat perlu ikut kerana termaktub di bawah Akta Pekerja 1955.

 Image result for cuti

Namun, selain dari cuti yang diiktiraf oleh Akta Pekerja 1955, itu semuanya bergantung kepada pihak syarikat anda untuk tentukan sebagai satu kelebihan untuk staf yang bekerja dengan anda.

Yang penting, setiap kali staff ambil cuti, anda perlu ada rekod dan bukti jika cuti berkenaan perlukan dokumen yang tertentu, supaya anda takdalah tertipu dengan staff yang ambil cuti lebih.

Namun, jika anda dah ada staff HR anda tak perlu risau dah macam mana nak uruskan cuti staff, biar HR yang ambil alih untuk uriuskan pekerja di bawah syarikat anda.

#1 Annual Leave

Image result for annual leave

Setiap majikan wajib memberi minima 8 hari cuti tahunan bergaji kepada setiap staff.
Dan setiap kali staff cuti, pastikan anda tolak jumlah baki cuti yang tinggal untuk setiap staff anda.

Masalahnya owner bisnes bagi alasan takda masa sehinggakan staff dah apply terlebih cuti pun mereka tak perasan, last-last syarikat yang rugi sebab bagi “cuti percuma” kepada staff.

So untuk cuti staff, ia bergantung kepada berapa lama tempoh seseorang staff, telah berkhidmat dengan anda seperti berikut:

  • 1-2 tahun – 8 hari cuti setahun
  • 2-5 tahun-  12 hari cuti setahun
  • 5 tahun ke atas – 16 hari cuti setahun

#2 Marriage Leave

 Image result for marriage leave
Jika anda ada staff yang masih bujang, saya cadangkan anda untuk memberikan marriage leave untuk staff anda membuat persediaan perkahwinan bagi perkahwinan pertama mereka.

Bila boleh digunakan cuti ini?
Bila-bila, selagi tidak melebihi dari tarikh perkahwinan.

Dan cadangan saya 3 hari cuti untuk persiapan kahwin adalah cukup membantu memudahkan uruskan perkahwinan staff anda.

Kecuali kalau staff nak cuti lebih, staff perlulah apply marriage dan annual leave sekali.

Namun, disebabkan cuti ini tidak termasuk dalam akta, semuanya bergantung kepada ihsan anda kepada staff.

#3 Medical Leave

Image result for medical leave

Untuk cuti sakit ia juga bergantung kepada tempoh berkhidmat seseorang staff.

Namun, MC adalah salah satu cuti yang buat majikan menyampah, sebab ada staff yang mengambil kesempatan.

Untuk mengelakkan staff menipu, satu, anda kena ada MC asal yang staff dapat dari klinik yang mereka pergi, beserta resit, jika syarikat anda tidak mempunyai klinik panel untuk tujuan claim.

Untuk cuti sakit bergaji:
0-2 tahun – 14 hari
2-5 tahun – 18 hari
5 tahun ke atas – 22 hari

Manakala, jika staff anda terpaksa masuk wad, cuti bergaji akan diberi tak lebih dari 60 hari.

#4 Compasionate Leave

Image result for Compassionate Leave

Compassionate leave adalah cuti ihsan oleh majikan kepada staff, bagi hal-hal tertentu seperti kematian, ada ahli keluarga yang sakit, atau perkara kecemasan yang tak boleh dielakkan.

Selalunya, jumlah cuti yang diberi adalah bergantung kepada masalah yang dialami oleh staff.  Dan jika anda tak nak berikan cuti ini kepada staff, tidak menjadi masalah dari segi akta kerana ia bukan cuti wajib.

Dan pastikan untuk approve cuti tersebut sebagai cuti ihsan, anda perlu minta staff untuk sertakan dokumen sebagai bukti.

Sebagai contoh, jika ada kematian, pastikan staff attach sekali salinan sijil kematian untuk rekod anda dalam fail cuti staff tersebut.

Namun, jika ada staff yang menipu untuk dapatkan cuti ihsan, apa yang anda boleh buat adalah menolak annual leave atau tolak gaji mengikut berapa hari cuti yang diambil.

#5 Replacement


Image result for replacement Leave

Replacement ini adalah cuti ganti, yang mana bila staff bekerja pada waktu mereka cuti, atau pada cuti-cuti am.

So, apabila staff bekerja pada hari yang sepatutnya mereka bekerja, pastikan anda maklum dan mempunyai bukti yang mereka datang bekerja.

Untuk menggantikan cuti, jangan biarkan staff drag dan kumpul cuti banyak-banyak, supaya anda takda masalah bila staff mintak cuti sekali panjang, boleh mengganggu operasi syarikat.

Untuk replacement, letakkan syarat seperti cuti ganti hanya valid 2 minggu sahaja, melainkan anda boleh tolerate dengan staff, then its okay.

#6 Maternity Leave

Image result for #6 Maternity Leave

Cuti bersalin adalah cuti wajib diberi gaji oleh majikan. Seperti apa yang ditermaktub dalam akta, setiap kali staff bersalin, syarikat perlu membayar cuti bergaji kepada staff selama 60 hari.  

Untuk melayakkan staff tersebut dapat gaji berbayar, staff tersebut perlulah telah bekerja 90 hari dalam tempoh 9 bulan sebelum bersalin.

Selain itu, cuti bergaji hanya akan diberi sehingga anak ke 5 sahaja.

Namun, anda kena tahu, apabila staff bersalin, 60 hari cuti bukanlah jangka masa yang pendek.

Untuk mengelakkan kerja dalam syarikat terganggu kerana staff anda bersalin, tetapkan dalam polisi syarikat untuk maklumkan bahawa mereka mengandung sekurang-kurangnya 3-5 bulan sebelum due date expected mereka akan bersalin.

#7 Paternity Leave

Image result for #7 Paternity Leave

Jangan jadi majikan yang kejam kalau staff anda tu isteri mereka bersalin, berilah mereka cuti yang bergaji untuk mudahkan urusan mereka walaupun dalam akta tak tetapkan pun ada cuti untuk suami-suami yang bekerja di luar sana dapat cuti bergaji dari majikan.

Tetapi, sebagai majikan, kita sendiri mestilah faham kebajikan dan keperluan staff, betul?

#8 Unpaid Leave


Image result for unpaid leave

Cuti tidak bergaji tidak semestinya staff boleh ambil sesuka hati walaupun gaji mereka ditolak.

Unpaid leave hanya boleh digunakan jika annual leave staff dah habis, ataupun staff nak bercuti lama atas sebab-sebab yang tertentu dan kukuh.
Dan sebelum anda nak approve mana-mana cuti daripada staff pastikan staff dah prepare kerja-kerja mereka lebih awal atau cari pengganti sementara untuk mereka sepanjang mereka bercuti.

Lebih baik jika anda ada sistem HR, yang menjadi platform untuk anda kira gaji staff, dan staff boleh mohon cuti terus dari sistem bagi anda yang terlalu sibuk takda masa.

Kalau tak mampu, gunakan cara manual, jaga rekod cuti setiap staff yang anda hire dan update setiap kali staff anda ambil cuti.

Tapi kalau anda rasa leceh, takda masa nak buat semua ni, dan tak nak ada HR pun bantu anda, takda masalah jika anda rasa suka nak “sedekah cuti lebih kepada staff anda.

Dalam uruskan staff, kita bukan setakat tengok duit syarikat cukup ke tak bayar gaji, atau anda fikir kalau staff anda tak perform senang, anda buang terus.