2020 - RINA ZUL

Sabtu, 19 Disember 2020

Solat Taubat Bila Perlu Buat (Waktunya)? Ini Jawapannya

Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang pernah melakukan perbuatan dosa, bersegeralah berwuduk kemudian dirikan solat dan mohonlah keampunan kepada Allah SWT., Allah pasti akan menerima permohonannya itu. 

Ramai yang masih tertanya-tanya, bila waktu solat taubat yang kita boleh buat. Ramai yang sedia tahu bahawa solat taubat lebih baik dibuat pada pertengahan malam, tetapi pada masa-masa yang lain macam mana pula? Boleh dibuat tak?

bila masa solat taubat


Sebenarnya, waktu melakukan solat sunat taubat ialah bila-bila masa, kecuali waktu yang diharamkan solat.

Waktu yang haram untuk solat taubat adalah waktu berikut:-

  • Sesudah solat subuh
  • Ketika matahari hampir terbit atau sedang terbit.
  • Ketika rembang iaitu matahari tegak di atas kepala.
  • Ketika matahari hampir terbenam.
  • Sesudah solat asar.

Seperti yang dinyatakan tadi, solat ini lebih afdhal (digalakkan) dilakukan selepas tengah malam sewaktu Qiamullai (bangun pada 2/3 malam untuk beribadat kepada Allah)

Cuma apabila kita berasa bersalah dan mahu kembali kepada Allah, maka lebih baik kembali yang dimulai dengan amalan serta-merta. Teruskan buat solat taubat, tak perlu tangguh-tangguh. Ia juga boleh dibuat dalam 2, 4 atau 6 rakaat. Tiada masalah!

Sabtu, 12 Disember 2020

Dr.Beau, Boleh Pudarkan Parut & Jeragat Hingga Pakar Kecantikan Dunia Pun Guna!

Sebelum Rina story tentang Dr.Beau yang boleh bantu pudarkan parut dan jeragat, Rina nak ceritkan dulu tentang satu kisah yang benar-benar telah terjadi pada diri Rina ni. Kisahnya bermula sebaik tika selepas habis SPM dulu di mana Rina pernah kena demam campak. Waktu tu balik sekolah jalan kaki, tup tup hujan turun, makanya parut demam campak yang tak berapa baik lagi tu telah terkena hujan. Akibatnya kawasan muka yang ada parut campak tu jadi macam berkawah. Dekat bahagian tengah dahi sikit lebih kurang. Sakit kepala dibuatnya sebab tak tahu cara nak hilangkan parut yang dah lama ni. 


Rina dah cuba bermacam jenis produk, dan serius Rina katakan, hampir semua produk yang Rina dah cuba tu, seakan tak ada fungsi untuk hilangkan parut jerawat yang sekian lama ada kat wajah Rina ni. 


Nak tak nak, waktu tu Rina terus juga guna Bio Oil. Sayangnya, Bio Oil ni hanya perlu letak di tempat parut sahaja sedangkan kalau boleh, Rina nak produk yang betul-betul dapat bantu hilangkan parut, jerawat dan juga boleh cantikkan kulit wajah sekali, means boleh pakai untuk satu muka ni secara menyeluruh untuk fungsi yang pelbagai. 


serum dr beau

Atas hidung antara kedua mata tu ada parut demam campak macam berkawah dah. Misi kali ini adalah nak pudarkan lagi parut tu walaupun memang susah dan tak boleh nak buangnya. Ini gambar sebelum pakai serum Dr Beau. Gambar sebelum pakai serum tu rina pakai mekap sebenarnya, tapi gambar selepas cuba serum seminggu tu adalah muka clean (tak mekap atau pakai apa2 pun)


Pernah Juga Terfikir Untuk Cuba Produk Dalam Bentuk Serum 


Selain dari Bio Oil yang Rina gunakan tu, ada juga terfikir untuk cuba produk kecantikan wajah dalam bentuk serum. Tapi bagi memilih sesuatu produk kecantikan terutamanya dalam bentuk serum begini, ada beberapa faktor penting yang harus diutamakan. Sejujurnya, Rina ini boleh dianggap sebagai seorang pengguna yang agak cerewet! Yelah, tak kan mudah-mudah je nak tempek apa-apa produk kat muka kan? Kalau makin teruk macam mana? 


Perkara pertama yang Rina utamakan adalah kandungan produk tersebut (diperbuat daripada apa), kelebihan produk tersebut (adakah kita sesuai gunakannya bergantung kepada masalah dan jenis kulit kita), kesan penggunaan (kita kena tahu apa kesan setelah kita gunakannya).  Dan akhir sekali, barulah lihat pada harganya.


Bukan apa, kita kena tahu apa akan terjadi kalau kita pakai sesuatu produk tu. Takutnya nanti muka mengelupas, merah-merah, alergi atau apa-apa pula. Sebab tu juga penting untuk kita pilih produk wajah yang sangat trusted, dikenali dan mempunyai formulasi terbaik.


Sehinggalah hampir 6 tahun kemudian, barulah Rina diperkenalkan dengan serum wajah dengan nama DR.BEAU. Rina cukup tertarik dengan kandungannya dan sangat-sangat yakin. 


serum dr beau


Perbezaan Dr.Beau Berbanding Serum Wajah Lain Yang Ada Di Pasaran


Untuk pengetahuan, Serum Dr.Beau ini telah pun berada dalam pasaran Malaysia sejak tahun 2015 lagi dan serum Dr.Beau ini dirumus khas dari sumber Vitamin E yakni bahan herba semulajadi yang telah terbukti berkesan!  Ia juga telah digunakan oleh ramai selebriti dan pakar kecantikan di dunia. 


Wow, bukan calang-calang produk la kalau selebriti dan pakar kecantikan pun gunakannya kan? Pasti ada sebab kenapa mereka pun gunakannya. Inilah yang Rina cari selama ini. 

#1 - Dr.Beau Mengumpulkan Kesemua Pati Oil Terbaik Di Dunia

kesan penggunaan dr beau serum


Masyallah, tengok tu. Inilah senarai antara pati oil terbaik di dunia yang terkandung dalam serum Dr. Beau. Antaranya adalah Evening Primerose, Wheatgerm, Apricot Kernel, Rosehip, Argan dan juga Almond Oil. 


Kesemua minyak pati ini benar-benar mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Tak dinafikan, serum Dr.Beau ini memang lain daripada produk yang ada dalam pasaran kerana kandungannya sangat unik, hebat dan terbaik. No wonderlah pakar kecantikan dunia pun pilih serum Dr.Beau. 


Boleh Bantu Atasi Pelbagai Masalah Kulit | Serum Multi-Function 


Selalunya bila nak beli produk wajah untuk selesaikan masalah kulit ni, ia agak terhad. Sesuatu produk tu akan lebih kepada nak hilangkan jerawat atau nak putihkan sahaja. Tak banyak yang boleh bantu atasi kulit wajah yang pelbagai dalam satu masa secara menyeluruh. 


Memang pun sebegitu, sebab kalau semua benda produk tu boleh buat, takut nanti ada chemical pula. Tapi inilah satu-satunya yang Rina yakin dan suka sangat sebab Dr.Beau dihasilkan guna bahan terbaik dalam kategori herba semulajadi dan fungsinya memang sesuai dengan Rina untuk atasi masalah kulit yang pelbagai ni.

Bukan setakat hilangkan jerawat dan jeragat, tapi serum Dr.Beau juga dapat atasi masalah kulit berminyak, kulit kering dan lain-lain lagi. Pasal parut? Of course sangat boleh guna Dr.Beau ini juga sebagai salah satu usaha. Tengok point di bawah ini.


Dr.Beau Boleh Pudarkan Jerawat, Jeragat Dan Parut 3 Kali Ganda

Menurut info, serum Dr.Beau berkesan memudarkan parut, jerawat dan jeragat sebanyak 3 kali ganda daripada biasa.  Kenapa 3 kali ganda? Kerana kandungannya sangat terbaik dalam memberi manfaat untuk kesihatan wajah kita. 

Campuran minyak asli terbaik diiktiraf dunia seperti Evening prim rose, argan oil, wheatgerm, roseship dan Apricot cernel hanya terdapat pada serum Dr.Beau. Selepas menggunakan Serum Dr.Beau ini, wajah akan rasa lebih lembut apabila disentuh. Serum Dr.Beau ini memang betul-betul meresap ke dalam kulit wajah. Ini pengalaman rina cuba untuk kali pertama. Memang sedap jer rasa muka ni.

serum dr beau

Kualiti Serum Dr.Beau Terjamin

Perbezaan lain antara serum Dr.Beau dengan serum wajah di pasaran luar juga adalah dari segi kualiti dan packaging. Bungkusan memainkan peranan penting untuk sesuatu produk juga. Kadang-kadang dari bungkusan pun kita boleh agak sama ada ia produk elok atau tidak.

Dr.Beau sangat berkualiti kerana menitik beratkan cara penjagaan serum ini serta kebersihan dari segi penyimpanan dan penggunaan juga. Cuba anda bayangkan, walaupun ini adalah produk berasaskan cecair (liquid), tapi ia diletakkan dalam setiap kapsul atau berbentuk kapsul.


Setiap kapsul telah disukat dan ditetapkan oleh pakar chermist dalam ujikaji labtest untuk sukatan pemakaian ke wajah dengan tepat bagi mengelakkan pengguna melakukan titisan / drop sendiri yang mungkin mengakibatkan lebihan/ kurang kuantiti penggunaan yang di syorkan. So, sangat-sangat trusted dan selamat.


Cara Pakai Serum Dr.Beau Sangat Mudah 


Hanya perlu buka 1 kapsul untuk digunakan 1 kali, jika dirasakan tidak habis masih boleh simpan untuk guna kemudian. Nak gunakan selain dari wajah seperti pada siku atau lain-lain tempat yang ada masalah kulit juga boleh. 


Untuk Rina ni, satu kapsul hanya untuk sekali guna dan Rina pastikan guna hingga ke titisan yang terakhir. Cara nak pakai serum Dr.Beau ni pun tak susah, hanya perlu gunting hujung kapsul kemudian picit semuanya ke atas telapak tangan. Setelah itu sapukan saja pada seluruh wajah terutama pada tempat yang bermasalah. 


serum dr beau


Semua kapsul yang berisi pati minyak ini dibotolkan dalam bekas yang berkualiti. Jadi, lebih selamat dari segi penyimpanan tu. Tak terdedah kepada habuk dan lain-lain. Lagipun ia pula diletakkan dalam sebuah botol yang cantik, siap dengan packing kotak yang kelihatan esklusif, premium dan trusted gitu.  Rina bagi 5 bintang.


Kesan Yang Boleh Diperolehi Jika Menggunakan Serum Dr.Beau Secara Konsisten

Terdapat banyak kelebihan dan keistimewaan Dr.Beau ini sebenarnya. Tapi jika dilihat secara menyeluruh berdasarkan testimoni yang pernah diterima oleh ramai pengguna sebelum ini, antara kesan yang boleh diperolehi setelah menggunakan Dr.Beau ini secara konsisten adalah : 

  1. Jerawat wajah makan pudar, jeragat dan parut pun makin pudar

  2. Kulit lebih lembut, licin dan cerah

  3. Tona warna kulit lebih tampak sekata

  4. Mengecilkan dan mengecutkan liang pori wajah yang besar

  5. Menanggalkan whitehead dan blackhead

  6. Mengurangkan eyebag dan dark circle di bahagian mata

  7. menyelesaikan masalah kulit sensitif, berminyak, ekzema, kering, kulit kusam

  8. menggantikan tisu kulit muka yang rosak akibat cuaca panas berlebihan/ salah guna produk merkuri 

  9. Rambut lebih sihat dan berkilat (khasiatnya juga untuk sihatkan rambut)


Inilah Kelebihan Serum Dr.Beau By Teja Herbs Yang Rina Dah Lama Idamkan! 

1 - Hapus Jerawat

Jerawat berpunca daripada radikal bebas atau kotoran wajah yang tak dapat kita kawal. Kadang-kadang rasa dah cukup jaga kulit muka, tapi tumbuh jerawat juga. Tak perlu stress sebab Serum Dr.Beau memberikan kesan pengecutan jerawat yang agak pantas dan berkesan.


2 - Pudarkan Parut Dan Jeragat

Inilah yang membuatkan rina nak sangat guna serum Dr.Beau ini. Serum ni bukan sahaja dapat hapuskan jerawat, tetapi ia dapat pudarkan jeragat dan parut 3 kali lebih cepat! Siapa tak cuba minyak pati terbaik di dunia ni memang rugi sebab pencarian produk parut rina dah berakhir lepas jumpa Dr.Beau. Dengan campuran 6 minyak pati terbaik di dunia, alhamdulillah ia berkesan.


3 - Kulit Boleh Jadi Lebih Cerah

Dulu rina cukup takut nak kata kulit cerah, sebab nanti nampak gelap dan kusam juga. Tapi alhamdulillah kali ni memang terasa macam sedikit cerah. Tak perlu nak tonyoh strawberry, karot, orange bagai dah kat muka. hehe. Tapi syaratnya, guna serum Dr.Beau secara konsisten jer.


4 - Penggantian Sel Tisu Kulit Muka

Sekiranya kita ada jerawat dan jeragat, serum ini juga dapat membantu menggantika sel kulit atau tisu kulit wajah kita dengan kulit yang baru. Tapi tak perlu risau sebab ia tidak langsung mengelupas. Ia sangat-sangat mesra produk, selamat, sihat dan semulajadi. Kulit tumbuh baru dengan lebih cantik lagi.


5 - Boleh Atasi Pelbagai Masalah Kulit Pada Badan Juga 

Percaya atau tidak, serum Dr.Beau ni memang ajaib dan terbaik. Sebabkan ia selamat, jadi keberkesanan tu pun menjadi tau. Tambah-tambah yang ada masalah kulit macam-macam, pasti happy bila dapat selesaikan masalah kulit.

Antara masalah kulit yang boleh diatasi adalah seperti kulit berminyak, kulit sensitif, kulit kusam, kombinasi masalah kulit dan juga ekzema. Kulit gatal-gatal teruk berkerutu, guna serum ni pun dapat jadi lebih baik.

Antara kelebihan Serum Dr.Beau yang lain adalah seperti berikut :

  • mengecilkan liang pori besar yang menyebabkan muka kelihatan lebih tua dari usia sebenar.

  • mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan pada wajah.

  • menggalakkan sel kulit baru dan rambut menjadi lebih sihat.

  • menyelesaikan masalah whitehead dan blackhead terutama bahagian hidung dan dagu.

  • mengurangkan eyebag dan dark circle pada bahagian mata. 


Dr.Beau Serum Review : Ramai Cakap Ini Serum Wajah Yang Bagus 

serum dr beau

serum dr beau

serum dr beau


Pengalaman Testimoni Rina Sendiri Selepas Menggunakan Dr.Beau 

Perkara yang paling Rina nampak dengan ketara, Alhamdulillah sekarang ni, tiap pagi bangun rasa kulit wajah lembut sangat-sangat. Makin happy bila bangun tengok dekat cermin, kelihatan tona wajah ni makin cerah pun ada. 


Apapun, parut dan jeragat memang makin pudar! Itu adalah win yang besar! Bertahun Rina mencari produk yang sesuai dan serasi dengan masalah yang Rina hadapi, akhirnya baru kini berjaya. 


Rasa happy tu sukar untuk Rina jelaskan dalam bentuk perkataan di dalam artikel ni, yang pasti Rina benar-benar puashati dan nanti Rina nak repeat beli serum ni setiap kali dah habis. Benar-benar dah jadi pengguna tegar ni. Sekali cuba terus jatuh cinta kiranya! Manakan tidak, dah lama mencari baru kini mendapat. 

SERUM DR.BEAU BEST! Masalah bekas jerawat Rina dah makin okay! Terima Kasih Dr.Beau and Tejja Herbs. 

serum dr beau

serum dr beau

serum dr beau

Gambar sebelum pakai serum tu rina pakai mekap sebenarnya, tapi gambar selepas cuba serum seminggu tu adalah muka clean (tak mekap atau pakai apa2 pun)

Wajah Bermasalah? Masih Cari Produk Yang Sesuai? Mungkin Boleh Cuba Dr.Beau Juga 

Rina di sini hanyalah berkongsi apa yang Rina rasa kerana Rina benar-benar gembira dengan hasilnya. Untuk anda yang lain di luar sana jika ada masalah pada wajah seperti Rina, mungkin boleh cuba Dr.Beau juga tetapi janganlah tahap taksub ye, kita hanya ikthiar selesaikan masalah wajah kita! Moga asbab kerana produk ini masalah pada wajah berjaya diselesaikan berkat bantuan dan izin Allah SWT.

Dan… seandainya memang berminat untuk cuba serta ada kesungguhan untuk jana income dalam bidang perniagaan, bolehlah ceburkan diri dengan menjadi salah seorang agent dan dropshipper bersama team Tejja Herbs. Sambil guna sambil boleh buat duit $$$, kan best tu!

Korang boleh dapatkan info lanjut dengan menghubungi team Tejja Herbs dan jika rasa nak terus grab Serum Dr.Beau ni segera, boleh terus dapatkan di website utama Tejja Herbs melalui detail yang Rina sertakan di sini. 


DR.BEAU - SERUM WAJAH PILIHAN RAMAI

Feel Naturals Feel Beautiful by Tejja Herbs 

Website : https://tejjaherbs.com/

Instagram : https://www.instagram.com/drbeau_official/



Khamis, 26 November 2020

Minum Kelapa Bakar - Tips Ikhtiar Hamil Dan Lancarkan Period

Ini adalah tips dari seorang Ustaz dari Melaka seingat Rina. Kisah ustaz ni merawat guna kelapa bakar ni macam pernah viral dulu, tak ingat dah. Tapi memang betul sebab Rina sendiri pun pernah wasap dengan ustaz ni dan ada masa nanti insyallah nak berjumpa juga.

Kelebihan minum kelapa bakar ini adalah supaya dapat lancarkan haid ini pendapat rina lah sebab rina dah cuba. Alhamdulillah haid terlebih banyak tu dia dah berhenti tau. Istihadah tu la dah tak ada sebab salah satunya rina amalkan minum ni setiap kali hujung-hujung hari haid nak habis tiap bulan tu.

Ehh cakap berbelit pulak. Hope korang paham lah hehe.

kelapa bakar ikhtiar hamil

Kelebihan minum kelapa bakar ni keduanya adalah sebab nak ikhtiar hamil. Rina pernah pergi Ruqyah di Sungai Buloh dengan Ustaz Salleh Malek, femes juga ni kalau tengok kat Youtube dulu-dulu.

Ustaz tu pun gunakan kelapa bakar juga untuk wanita-wanita yang ada masalah atau nak berubat. Walaupun bukan kerana benda-benda penyakit / perubatan, tetapi kadang-kadang sakit atau gangguan ni mempengaruhi tubuh juga. Jadi, kata Ustaz ni, kelapa membantu menambah baik dalaman tubuh badan kita terutamanya para wanita yang belum hamil atau tak tahu ada masalah apa.

Ini kalau dikaji-kaji perubatan dan dalam Islam pun, ada hikmahnya insyallah. Walaupun doktor perubatan kata tak ada kena mengena, tapi rina yakin sebab rina cuba dan dah rasa lebih baik dari sebelum ni. Tahlah kadang-kadang macam terbayang darah period tersumbat ke apa ke. tapi lepas minum ni rasa lebih baik dan better sangat. Alhamdulillah.


Ini cara buat kelapa bakar:

1. Beli kelapa. Rina buang sabut sikit sebab takut terbakar teruk pulak sabut tu kalau bakar nanti.

2. Bakar atas api dan masukkan serai yang dititik dan halba sikit.

kelapa bakar ikhtiar hamil

3. Tunggu sampailah panas atau mendidih airnya

4. Baca selawat, niat, doa dan minum.


kelapa bakar ikhtiar hamil

Insyallah dipermudahkan urusan dan moga-moga anda semua mendapat kesembuhan atas apa jua penyakit anda semua terutamanya wanita yang ada masalah dalaman, haid tak stabil dan juga yang sedang ikhtiar hamil. Insyallah rezeki tu milik kita, yang penting kita yakin pada Allah SWT. 


HAID BERBULAN-BULAN, Adakah (Kanser, Cyst, Fibroid?) JANGAN RISAU

Rina pernah alami masalah ini. Haid sampai 3 bulan berturut-turut tak berhenti darahnya. Perasaan memang bingung, tak tahu mana satu haid dan darah istihadah. Segala sumber google rina baca satu per satu demi nak mencari tahu waktu haid sebenar. 

Dalam ramai-ramai wanita di dunia, pasti ramai juga yang ada masalah sebegini. Cuma kita sahaja tak tahu. Kat sini rina nak kongsikan pengalaman ni supaya wanita yang mengalami masalah ni tahu apa nak buat dan jangan rasa keseorangan mempunyai masalah ini.

Waktu mula-mula rina alami pendarahan ini, sebenarnya agak risau juga sebab darah terlalu banyak dan tak berhenti. Banyak tu kadang-kadang lebih banyak dari period. Contohnya pada waktu period, darah tu membuatkan kita pakai pek sehari sebanyak 4 - 5 pek. Tapi istihadah berpanjangan atau pendarahan berbulan-bulan ini membuatkan sehari kena tukar sampai 6 - 7 pek sehari.

Untuk pengetahuan, darah istihadah ni sangat cair. Tak sama macam darah haid. Kadang-kadang dia macam darah haid juga sebab ada ketul sikit cumanya warna nya tersangatlah cair dan tak merah pekat dan tak gelap.

Maaflah ya, sebab terlalu direct bercerita. Rina nak bantu korang yang alami masalah yang sama. Jadi kena cakap direct supaya korang faham. 😅

haid berpanjangan

Umumnya, haid tu sebenarnya maximum sampai hari yang ke-15 sahaja. Lepas hari ke 15 kalau darah ada lagi, mandi wajib dan solat macam biasa. sebab itu dah dikira istihadah. tambah-tambah kalau kita ni jenis yang tarikh haid tak tetap. So kena biasakan solat juga walaupun ada darah sebab itu adalah istihadah sebenarnya.

Check Di Klinik Kerajaan

Ok nak dijadikan cerita, rina pergi ke klinik kerajaan.  Pertama sekali, doktor tanya tarikh period. Kemudian, bila cerita darah banyak tak henti apa semua tu, dia cuma kata hormon sahaja. Dah nak buat macam mana, hormon tu macam tu. Itu kata doktor. Time ni rasa macam aduh tak membantu langsung.  Pastu kena ke bahagian ibu mengandung untuk scan.. Ini ada tarikh dia , kena buat appointment. Sabaq jala.

Selepas tu Rina ada ke klinik swasta, dia buat cek darah untuk kesan masalah apa tatau laa. Tapi rina dah cerita dari A to Z. Jadinya dia nak check untuk kanser rahim, fibroid la, cyst la dan macam-macam lagi. Lepastu, scan. Kat situ nampakla macam darah dok turun lagi semua time scan tu. Doktor siap tunjuk ni darah semua ada akan keluar banyak lagi. Adoi la, rasa lagi stress.

Kanser, Cyst Atau Fibroid?

haid berbulan-bulan

Lepas tu, doktor bagitahu darah tak ada apa-apa masalah. Makmal dah cek darah tadi lepas kena suntik. Memang tak ada masalah apa-apapun. Katanya memang betul hormon jer. Cyst atau fibroid pun memang tak ada. 

Rina sungguh-sungguh tanya pasal kanser atau penyakit dalam perut ka.. Dia kata:

"kanser tak ada sebab awak punya rahim, servix semua tak ada simpstom-simpstom cancer langsung..awak takut yerrr".

Memang takut sangat la doktor. Kenapa darah tak henti-henti. Kemudian, doktor ada bagi ubat Revimed. Ubat Revimed ni rina google. Dia adalah untuk orang yang haid tak stabil. Tak datang period. tapi.. Ini masalah period terlebih ni. Ragu-ragu juga nak makan. Sebabnya doktor pun ada kata, kalau awak tak plan nak hamil dalam masa terdekat ni, boleh makan ni. 

So rina rasa itu macam pil perancang. Konfim. Sebabnya mak rina kerja klinik swasta dulu. Katanya kadang-kadang orang nak hormon stabil makan pil perancang. Itu memang rina tak makan sebab macam tak sanggup. Tapi bila ingat-ingat balik, rina pernah makan juga ubat tu sebelum ni, sebelum makan tu belum google dan ambil tahu lagi.

Tapi kalau tak makan, darah turun. Jadi, waktu tu memang no choice sangat. So makan jer. Sekarang ni, dah dekat 2 tahun lepas makan ubat tu. Alhamdulillah darah makin ok, tak seteruk macam dulu. Cuma rina sebenarnya bukanlah orang jenis makan ubat-ubat klinik ni. Rina memang tak minat ubat-ubat klinik sebab membayangkan kandungan ubat tu. Rina lebih suka macam herba atau vitamin.. Haa gitu jerla.

Dah lama dah rina tinggal ubat tu, tapi dulu makan sikit jer. Masih banyak lagi ubat tu kat rumah. 

Minum Kelapa Bakar 

Waktu stop makan ubat tu, penah la haid jadi banyak lagi dan macam istihadah yang berpanjangan juga. Tapi rina cuba amalkan minum kelapa bakar. Beli buah kelapa dan bakar dekat atas api dapur. pastu letak serai dan halba dalam air kelapa tu. Lepas dah mendidih atau panas buah tu, tutup api dan minum air kelapa tu. Alhamdulillah ini pun ok sangat. Setiap kali period, dah selalu dok minum air kelapa bakar ni untuk stopkan period, bagi betul-betul lancar dan lain-lain lagi.

haid lama

Setengah orang minum kelapa bakar ni sebab nak ikhtiar hamil. Insyallah berkesan sebab tips ni pun dapat dari seorang ustaz. Korang boleh baca juga Minum Kelapa Bakar - Tips Hamil Dan Period Lancar. Selain dari tu, rina juga dah cuba jadi vegetarian jugala lebih banyak makan sayur hijau dan buah. 

Lepastu, cuba tidak stress lagi. Padahal sebelum ni memang tak stress tapi doktor kata stress . Ahh sudah. Last-last memang rina jadikan diri pemalas sikit, tak terlalu hardworking. Rina cuba buat kerja dan rehat yang banyak juga. Sudah galak tonton movie dan sebagainye hehe. Selamani rina tak pernah maiin game kat fon dan jarang sangat nak tengok youtube ke movie ke.. Sangat-sangat hardworking kalau tengok youtube pun nak tengok pasal bisnes dan sebagainya. Sekarang ni Rina nak cuba ketawa hari-hari hahaha dengan tengok hiburan. Ahh gitew.

Amalkan Surah Berhentikan Pendarahan

Ok, last tips nak bagi adalah amalkan ayat berhentikan pendarahan. Rina pun taktau ayat apa nak baca dulu tapi rupa-rupanya, Ayat Tabbatyada (Surah Al-Lahab) ni sangat-sangat berkesan. Alhamdulillah 2 kali istihadah rina cuba buat amalan ayat ni , memang darah betul-betul stop selepas sehari lepas tu. 

Caranya adalah:

1. Kita sendiri amalkan ayat ini selalu. Kena rajin baca dan dengar surah-surah berkaitan pendarahan.

2. Suami juga perlu baca surah ini sambil tekapkan tangannya di ari-ari (gitulah tips nya) tengok video di bawah, explaination dari Ustaz ni. Alhamdulillah sangat membantu.


Semoga bermanfaat buat anda semua. Rina doakan segala masalah pendarahan, haid tak stabil korang semua berjaya di atasi. Amiiin. Alhamdulillah sekarang rina cuba amalkan Kurma Ajwa dari Rihura. Kurma Ajwa Rihuran ni asli dari Madinah, tak di awet (tak tertipu), ada certificate of origin. Jadi memang rasa selamat makan, tak ada gula dalam kurma, ini memang kurma ajwa asli. 

haid berpanjangan


Kurma ajwa ni salah satu untuk menyuburkan suami isteri, untuk meningkatkan sel darah merah Insyallah kalau kita nak stabilkan hormon atau nak cuba ikhtiar hamil. Kita cuba atasi masalah pendarahan kita dulu. Sebab kalau nak mengandung kena guna banyak darah dalam tubuh. Ini kata doktor hospital yang pernah rina pergi cek. Bukan sekali 2 rina pi cek pasal darah ni, tapi dah lebih dari 5 kali pun ada sebenarnya. Mudah-mudahan tercapai hasrat kita semua untuk selesaikan masalah pendarahan ini. Aamiin ya Rabbal Alamin.

haid bulan bulan

haid lama

haid lama

Pada mulanya memang kita rasa down dan kenapalah aku diuji sebegini, Tapi kata seorang ustaz tu, kita kena redha, ini Allah yang jadikan. Kita hanya perlu usaha dan ikhtiar dan syukur atas segala nikmatnya. Mana tahu ada hikmah di sebalik semua ni. Ini pun merupakan salah satu penyakit, kemungkinan penyakit kita ini penghapus dosa kita, atau hikmah nya mungkin menyelamatkan kita dari sakit lain atau apa-apa ke.. siapa tahu kan. Maka, siapalah kita untuk pertikaikan takdir Allah. Sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik. Alhamdulillah.

Oh ya, kalau korang nak dapatkan kurma Ajwa macam Rina amalkan ni, boleh juga klik wasap di sini. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua.

Rabu, 25 November 2020

13 Kelebihan Ratib Al-Attas | Apa Itu Ratib Al-Attas, Waktu / Cara Baca

Sebenarnya Rina sendiri tak tahu pasal Ratib Al-Attas ni, tapi sejak berkelas dengan Richworks iaitu Doktor Azizan Osman dan Team mereka, Alhamdulillah diperkenalkan dengan amalan membaca Ratib Al-Attas ini.

Apa yang Rina suka sangat tentang Ratib Al-Attas ni, ia sebenarnya tools yang sangat powerfull dalam hidup kita. Kenapa Rina cakap macamtu?

kelebihan ratib al-attas

Selama ni, Rina cuma ingat Surah Ayatul Kursi sahaja sebagai pelindung diri dan sebagainya. Rupa-rupanya Ratib Al-Attas ni sangat hebat manfaat dan kelebihannya. Kalau kita semua sebagai manusia dimuka bumi ini tahu akan kelebihan bacaan Ratib Al-Attas, pasti kita sendiri akan nak amalkan bacaan ni setiap hari.

Untuk berjaya dunia akhirat, kita perlukan sesuatu. Ianya seperti vitamin yang sangat membantu kita meneruskan hidup ini. haa, gitulah perumpamaannya. Selama ni kita mungkin ingat vitamin tu sebagai tambahan je dalam tubuh. Tapi Ratib ni adalah umpama vitamin wajib. Kalau kita tak dapat, badan rasa tak sedap, tak selesa dan bila-bila masa jer kita mungkin akan jatuh sakit. Itu perumpamaan bagi rina apabila tahu akan khasiat dan manfaat bacaan Ratib Al-Attas ini.

Apabila dah letakkan matlamat nak amalkan setiap hari, Rin dah printkan dan jadikan satu buku untuk amalan Ratib Al-Attas ni, buku pdf ini pun beratus-ratus juga iaitu 163 muka surat termasuk lah dengan surah-surah terpilih dalam Al-Quran yang harus kita amalkan selalu untuk kejayaan.

Kalau ikutkan bacaan Ratib tu sahaja, tak dela sampai ratus-ratus. Rina print besar-besar tulisannya tu yang jadi ratus tu. hihi. 

kelebihan ratib al-attas


Sejarah Ratib Al-Attas | Apa Itu Ratib Al-Attas


Untuk pengetahuan anda, ratib bermaksud susunan zikir. Ratib al-Attas adalah salah satu daripada koleksi ratib dalam Tarekat Alawiyah (Ahli Bait Rasulullah). Prinsip Tarekat Alawiyah ada 5 perkara iaitu Ilmu, Amal, Wara’, Khauf dan Ikhlas.

Ratib al-Attas diasaskan oleh Keturunan Rasulullah S.A.W yang ke 29 iaitu Habib Umar Bin Abd Rahman Al-Attas (w.1072H) di Huraidah, Hadramaut, Yaman. Beliau adalah seorang wali Allah SWT yang bergelar Qutb al-Anfas dan seorang yang buta. 

kelebihan ratib al attas


Ratib al-Attas mengandungi 17 zikir yang bersumberkan al-Quran, hadis dan zikir para wali Allah SWT. Ratib al-Attas memiliki nama yang popular iaitu Aziz al-Manal Wa Fathu Bab al-Wisol (sesuatu yang sukar diperolehi dan kunci bagi pintu penghubung).

Sejak kecil lagi, Habib Umar diasuh dan dididik oleh ayah beliau sendiri, iaitu al-Habib Abdur Rahman bin Aqil. Jangan terkejut, sebenarnya mata beliau buta sejak kecil, tetapi Allah memberinya kecerdasan otak dan pandangan hati (Bashirah), sehingga beliau mudah menghafal apa saja yang pernah didengarnya.

Kalau korang nak tahu, Beliau adalah keturunan Rasulullah S.A.W dan merupakan ulama besar di bumi Hadramaut , Yamen. Sangat-sangat terkenal. Jadi, Ratib Al-Attas adalah wirid indah dan sangat bermanfaat diamalkan yang telah disusun oleh beliau. Kalau tiada sebab, takkan ia menjadi begitu bermanfaat? Ya, ada sebabnya kenapa amalan ini sangat-sangat bermakna dan bernilai dalam dunia dan akhirat kita. 

Dulu rina pun terfikir, betulkah. tapi bila dah amalkan, ayat-ayat dan maksudnya tu, Allahu, barulah tahu kenapa ia sangat bermakna dan rina rasa wajib amalkan selagi kita semua masih hidup ni.


Kelebihan Ratib Al Attas


1.  Panjang Umur Dan Mendapat Husnul Khatimah

Berkata sebilangan ulama ahli salaf, antara keutamaan ratib ini bagi mereka yang tetap mengamalkannya, adalah dipanjangkan umur, mendapat Husnul-Khatimah, menjaga segala kepunyaannya di laut dan di bumi dan senantiasa berada dalam perlindungan Allah.


2.  Dimakbulkan Segala Hajat


Bagi mereka yang mempunyai hajat yang tertentu, membaca ratib pada suatu tempat yang lapang dengan berwuduk, mengadap kiblat dan berniat apa kehendaknya, InshaaAllah dimustajabkan oleh Allah SWT. Para salaf berkata ia amat mujarrab dalam menyampaikan segala permintaan jika dibacanya sebanyak 41 kali. Rina tengah mencari kekuatan untuk mengamalkan bacaan ni. Mohon doa dari kalian yang baik-baik. Moga kalian pun dipermudahkan.


3.  Menjaga Rumah Dari Kebakaran Dan Kecurian

Seperti jauhkan dari bala, ia menjaga rumah kita dan 40 rumah-rumah jiran dari kebakaran, kecurian dan terkena sihir. As-Syeikh Ali Baras berkata: “Apabila dibaca dalam suatu kampung atau suatu tempat, ia mengamankan ahlinya seperti dijaga oleh 70 pahlawan yang berkuda”.


4.  Diampunkan Dosa Sebanyak Mana Pun


Sebenarnya, bacaan Ratib ini mengandungi rahsia-rahsia yang sangat bermanfaat. Sesiapa sekalipun yang mengamalkannya akan diampunkan Allah akan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut. Maka, jika ada dosa-dosa lalu kita lakukan, atau dosa kita sedar atau tak, amalkan bacaan ini insyallah Allah ampunkan.


5.  Diselamatkan Dari Sihir

Sekiranya mereka yang terkena sihir membaca ratib dan mengamalkannya, Insya-Allah diselamatkan Allah dengan berkat Asma’ Allah, ayat-ayat al-Quran dan amalan Nabi Muhammad s.a.w. Kita ikhtiar, Allah pasti mendengar rintihan kita. Insyallah.

kelebihan ratib al attas


7.  Selamat Dari Patukan Ular 

Al-Habib Husein bin Abdullah bin Muhammad bin Mohsen bin Husein al-Attas berkata: “Mereka yang mengamalkan ratib dan terpatuk ular nescaya tidak akan terjadi apa-apa pada dirinya. 


7.  Selamat Dari Ketakutan

Bagi sesiapa sahaja yang ada perasaan takut, nescaya akan selamat dari segala apa yang ditakutinya. Pernah ada seorang yang diserang oleh 15 orang pencuri dan dia selamat.”


8.  Meninggikan Syiar Allah dengan menyeru nama-nama Allah SWT 

Allah sayang kita sebab kita ingat Dia selalu. Buktinya adalah kita tak putus-putus amalkan zikir dan doa ataupun wirid ini dengan menyeru nama-nama Allah SWT.


9.  Magnet Perkara Positif

Menjadikan Ratib Al-Attas ini sebagai rutin juga dapat menarik perkara-perkara positif dalam kehidupan seperti menarik pelbagai rezeki yang zahir dan batin.


10.  Menjauhkan Hal-Hal Jahat

Menolak perkara-perkara negatif dalam kehidupan seperti gangguan dan kedengkian jin, syaitan dan manusia. Mudah-mudahan terhindar diri kita dari sebarang perkara yang jahat dan hasutan syaitan.


11.  Diberkati Allah SWT

Bila Allah sayang, hidup kita akan jadi berkat. Kelebihan Ratib Al-Attas juga adalah kita dapat memiliki rahsia dan cahaya yang besar dari Allah SWT tanpa kita sedari.


12. Hati Lebih Tenang

Mentor selalu cakap, tenang itu menang. Jadi, daripada hidup kita asyik resah fikir masalah, alhamdulillah moga dengan mengamalkan zikir ini selalu, kita akan menjadi lebih tenang. 


13.  Dipermudahkan Segala Urusan

Apabila kita dijauhkan perkara negatif dan terlindung dari segala musibah, kejahatan, malapetaka dan gangguan, Insyallah segala urusan kita menjadi lebih mudah.


Waktu Dan Cara Baca Ratib Al-Attas


Anda boleh baca Ratib Al-Attas pada bila-bila masa tetapi ada waktu afdhalnya. Najib Assadok selalu buat live baca pada waktu pagi dalam jam 7 am hingga 10 am macam tu yang saya perasanlah.  Azizan Osman pula buat bacaan Ratib pada waktu malam. Setakat ni, Rina amalkan pagi.

Waktu yang lebih afdhal adalah baca pada sebelum maghrib atau selepas maghrib. Insyallah lepas ni jom kita amalkan malam ok? Sehari boleh baca 1 kali sahaja tetapi haruskan kita konsisten dan istiqamah amalkannya.

Untuk pengetahuan anda, Bacaan Ratib Al-Attas ini banyak diamalkan oleh para habib, ulama, para asatizah dan juga pelajar-pelajar dari pondok atau madrasah di sekitar Asia Nusantara juga Madrasah di Mesir dan Yamen. 

Ada Part bacaan yang kita kena letak tangan di kepala. Kenapa perlu letak tangan di kepala? 

kelebihan ratib al attas

Menurut Sayyid Seif Alwi, ia supaya akal boleh menjadi kuat dalam menempuh keimanan. Dalam satu hadis sahih Bukhari, Sahabat Said bin Yasin, bersama sahabat pergi ke Rasulullah dan berkata, Sesungguhnya keponakanku ini sedang sakit.

Rasulullah memegang kepala dan mengusapnya dengan niat meminta keberkatan Allah SWT. Rasulullah berdoa dengan ayat syifa dan doa-doa sambil pegang bahagian yang sakit. Kepala adalah ketua atau tunjang bagi segala tubuh badan kita.


Jom tonton penjelasannya di video ini:



Sebelum baca Ratib, kita boleh niatkan juga apa hajat dan doa yang kita mahukan insyallah mudah-mudahan Allah makbulkan hajat kita. Amiin ya Rabbal Alamin. Tak kiralah hajat untuk kesihatan, kebahagiaan, kejayaan dan lain-lain lagi.

Jika ratib al-Attas ini dibaca secara berkelompok, maka hendaklah dibaca dengan suara yang tiada terlalu keras dan tiada terlalu pelan, sesuai dengan firman Allah:

“Dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam solatmu dan janganlah pula selalu merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara keduanya”. (Al-Isra’: 110)

Itu sahaja perkongsian berkaitan dengan apa itu ratib Al-Attas dan kelebihan Ratib Al-Attas ramai tak tahu. Anda juga perlu tahu waktu dan cara baca Ratib Al-Attas supaya dapat beradab ketika mengamalkannya. Moga pahala dan keberkatan milik kita semua. Mudahan Allah makbulkan. Amiin.


Rujukan:

islam.nu, nurisaomar, vitamin4uall