Habiskan Bayar Komitmen / Hutang Sebelum Umur 30 Tahun

12:31 PTG 4
Habiskan Bayar Komitmen / Hutang Sebelum Umur 30 Tahun
Ramai yang ada komitmen, boleh dikatakan semua manusia dewasa. Komitmen kereta, rumah, kad kredit, hutang sana, hutang sini dan macam-macam lagi. Beli penapis air bayar bulanan pun dikira komitmen. Untungnya suri rumah yang free tak ada apa-apa komitmen kan. Tak perlu bayar itu ini.

Kesilapan kita juga sebab tambah komitmen tapi apa boleh buat kan sebab kita memang perlukan komitmen tu. Contoh kereta. Kalau tak beli kereta dulu, kita memang tak ada kenderaan melainkan mak bapak atau kakak kita ada kereta lebih untuk kita guna. Itu logik. Tapi kalau kita ni baru mulakan life secara berdikari, perlu juga kereta tu. Tambah-tambah jika kita seorang yang bekerja di luar.

No worries. Ada komitment yang memang kita perlu dan tidak perlu. Tapi kalau sudah ada sesuatu komitmen tu, apa boleh buat. Kena bayar dan setelkanlah jawabnya.

Hasil carian imej untuk hutang


Komitmen Selalu Dibuat Sejak Mula Bekerja

Bila dah berumur baru kita sedar, kenapalah kita beli itu ini, susah nak bayar bulanan dan sebagainya. Jangan risau lagi, mari kita bertindak bijak. Rin tak nafikan pernah buat salah, tapi tak de lah salah sangat. Cuma terkilan je kenapalah tak bayar elok-elok ptptn dahulu waktu kerja. Boleh pulak aku honeymoon terlupa bayar waktu 3 tahun pertama kerja tu. 

Sekarang sudah tertunggak sikit. Jadi apabila tersilap langkah macam ni, jangan duduk diam lagi. Bertindak je sekarang walau apapun keadaannya. Mungkin silap sebab selama ni asyik fokus bayar kereta bagi advance lagi sebab nak setel awal, terlupa pula pasal ptptn. Aisehmen. 

Tapi nasib baik PTPTN dah sediakan consultant untuk membantu kita. Boleh wasap2 lagi minta pendapat dan penyelesaian. Rasa dihargai la juga sebagai pengguna ptptn ni.  So dari situ Rin dah berbincang dan buat tindakan bijak sebab taknak tersilap lagi.

Hasil carian imej untuk hutang

Selesaikan Masalah Tunggakan PTPTN

Jadi bagi mengatasi masalah bayaran PTPTN ini, bayar tunggakan guna akaun KWSP yang kedua. Kalau waktu bekerja dulu dah ada RM 25,000. 5K tu buat bayar PTPTN sahaja supaya cepat-cepat habis. Lepas tu pegawai PTPTN akan reschedule semula pembayaran kita tiap bulan, mungkin sebulan 150 je bayar selepas tu hanya 2 3 tahun insyallah dah boleh selesai.

Dan duit kereta Mazda pula hanya tinggal 2 tahun lagi, lepas tu i boleh honeymoon dan jimat banyak. Tpi apapun Alhamdulillah macam tak sangka sangat dah hampir 3 tahun lebih, rezeki kerja di rumah sebagai penulis dan bisnes owner masih lagi Allah cukupkan untuk membayar komitmen dan lain-lain lagi. Dulu rina tak pernah terfikir duit akan cukup kalau kerja duduk di rumah. Tapi boleh menyimpan berbanding dengan kerja makan gaji dulu.

Jadi impian rin adalah nak setel segala komitmen pada umur atau sebelum umur 30 tahun. Oh my god, 2 years to go ok! Macam mana pula dengan pembelian rumah, jangan risau bab tu. kehkehkeh. Dapat durian runtuh atau keuntungan simpanan pelaburan, kita beli cash je. Aamiin. Semoga berjaya. Ya Allah, tinggi betul cita-cita tu, tapi actually tak berharap sangat sebab dah syukur sangat dengan rumah yang sekarang ni. 

Apapun, azam terbesar untuk umur sebelum cecah 30 tahun adalah untuk habiskan bayar hutang atau komitmen, Yeah, oleh itu, rajin-rajinlah bayar lebih setiap bulan. HEHE.

Imej yang berkaitan


11 Kesan Menakutkan Jika Orang Islam Tidak Berdakwah Di Dunia

1:31 PTG 0
11 Kesan Menakutkan Jika Orang Islam Tidak Berdakwah Di Dunia
Zaman nabi dulu, semua beriya-iya nak sebarkan Islam. Zaman kita, semua hidup dalam zon selesa dan tak ingat tanggungjawab kita adalah berdakwah dan sebarkan Islam.  Sekiranya dakwah ditinggalkan, terdapat banyak kesannya terhadap kita yang merupakan umat Nabi Muhammad SAW ni. 

Sebab tu, kalau korang perasan, Cina yang masuk Islam, mesti suka berdakwah. Sebab mereka tahu wajib untuk kita sebarkan hal yang benar dan betul. Tapi kita pada hari ini? Buat macam dakwah tu tak wujud dan tak wajib.  Untuk pengetahuan korang, dakwah adalah gedung pahala kita yang paling besar sekali. Untungnya ia juga boleh bawa kita ke syurga Insyallah.

Imej yang berkaitan

Apa akan jadi jika dakwah ditinggalkan?


1.  Diharamkan Keberkahan Wahyu (Tidak bisa memahami al-qur’an dan hadits)


Diriwayatkan dari Abu Hurairah Ra. beliau berkata bahwa Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda :

“Apabila ummatku mengagungkan dunia maka akan dicabut darinya kehebatan islam, apabila mereka meninggalkan amr bil ma’ruf (mengajak kepada kebaikan) dan nahi ‘anil munkar (mencegah kemungkaran maka diharamkan atasnya keberkahan wahyu dan apabila mereka saling caci mencaci maka jatuhlah mereka dari pandangan Allah swt."

 (HR Hakim dan Tirmidzi – Dari kitab Durrul mantsur).

2.  Diadzab Seperti Diadzabnya Bani Israil


Dari Urs bin ‘amirah ra. berkata bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda : 

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengadzab masyarakat banyak disebabkan kejahatan segelintir orang, sehingga segelintir orang itu melakukan suatu kejahatan yang sebenarnya mampu dicegah oleh masyarakat banyak, tetapi mereka tidak berusaha mencegahnya. Ketika terjadi demikian, maka Allah akan membinasakan semuanya, masyarakat banyak dan segelintir orang tersebut” 

(HR Imam thabrani dan sanad-sanagnya tisqat/terpercaya – majmauz zawaa’id VII/528).- tafsir (surat al Maidah [5] :78).

[QS 5:78] Telah dila’nati orang-orang kafir dari Bani Israil dengan lisan Daud dan ‘Isa putera Maryam. Yang demikian itu, disebabkan mereka durhaka dan selalu melampaui batas.

3. Doa Tidak Dimakbulkan


Dari Hudzaifah bin al yaman ra. dari Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam beliau bersabda :  

"Demi dzat yang nyawaku dalam kekuasaannya! kalian harus menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran ! atau (jika tidak), Allah akan mengirimkan pada kalian adzab dari-Nya, kemudian kalian berdoa (meminta tolong kepada-Nya), tetapi Dia tidak menerima doa kalian"

(HR Tirmidzi, katanya hadits ini hasan. Bab tentang amr ma’ruf nahi munkar, hadits nomor 2169).

4. Dibangkitkan Pemimpin Zalim


Hadzat abu darda ra. salah seorang shahabat yang masyhur berkata : 

“Tetaplah kamu menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Kalau tidak Allah Swt akan membangkitkan pemimpin (raja) yang dhalim yang memerintah kamu. Dia (aja dhalim) tidak akan menghormati orang tua kamu dan tidak akan menaruh belas kasihan kepada yang muda-muda dikalangan kamu. Pada masa itu, doa orang-orang shalih tidak akan diterima, Kamu inginkan bantuan tapi bantuan tidak akan diberikan, kamu mohon keampunan tetapi Allah swt tetapi kamu tidak akan diampuni”.

[47:7] Hai orang-orang mu’min, jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu. (Qs. Muhammad ayat 7).

Kesan Menakutkan Lain Akibat Tidak Berdakwah


5.  Pintu hidayah tertutup, banyak orang islam murtad. Sekarang pun dah macam-macam kes murtad jika kita peka dan selalu menonton youtube berkaitan kes Islam semasa.


6.  Orang islam banyak yang mati tanpa mengucapkan kalimah tayyibah. Sedangkan syaitan itu masih usaha untuk murtadkan kita walaupun roh ditarik dari kaki, bagaimanalah kita nak survive mati dengan ucap dua kalimah syahadah. 

Sebenarnya kita tak perlu risau dunia nak kiamat, cukuplah kita risau kalau bila-bila masa sahaja kita boleh ditarik nyawa dan sempat tak kita saksikan Allah itu Esa.


7.  Orang-orang munafiq banyak memberontak (pada pemimpin/khalifah). Ini jelas telah berlaku pada zaman sekarang. Salah siapa? Salah kita jugalah sebab tidak berdakwah dari dulu lagi. Jangan berharap untuk Ustaz Ebit liew je berdakwah. Dakwah itu tanggungjawab semua umat Islam di dunia.


8.  Orang kafir berani menyerang/membunuh orang islam. Cuba bayangkan jika orang Islam seluruh dunia terlalu kuat berdakwah dan kuat mempertahankan agama. 


Orang kafir yang akan takut dengan kita. Sebab tu, mereka sendiri buat kenyataan akan gentar kalau orang solat berjemaah waktu subuh sama banyak macam orang solat jumaat. Mereka tahu kalau itu berlaku, Islam akan betul-betul kuat. 


9.  Muncul Nabi-nabi palsu/aliran-aliran sesat. Sedihkan? Ini semua kesan menakutkan akibat kita tidak berdakwah.  Kita kena tahu juga dimana silap kita sehingga perkara ini berlaku.


10. Kemaksiatan merajalela. Ya, apabila dakwah tidak diteruskan. Maksiat pun akan berlaku secara maharajalela. Tiada siapa yang kisah, hanya harapkan pencegah maksiat je, sebab itulah maksiat berlaku lagi tak henti. Wajiblah kita berdakwah untuk sama-sama menjaga agama.



11. Keberkahan rezeki dicabut 

Ramai bising kerana harga barang naik, susah nak tarik rezeki dan macam-macam lagi. Tetapi kita tak sedar yang beri rezeki tu Allah, kenapa kita tak taat bagaimana sahabat nabi taat kepada Allah?

Hasil carian imej untuk perbincangan kawan-kawan

Berdakwah lah, buat apa yang kita belum buat. Sempurnakan iman kita dan berilah manfaat kepada mereka untuk dalam mendalami Islam.  Insyallah Allah sayang kita dan kurniakan rezeki yang berkah buat kita.

Sekian tazkirah untuk hari ini 😊

Muka Berminyak Sebelum Tidur, 9 Tips Perlu Buat

12:11 PG 0
Muka Berminyak Sebelum Tidur, 9 Tips Perlu Buat
Pernah tak rasa muka berminyak setiap malam sebelum tidur? Kenapa ya tiap malam sebelum tidur je, muka berminyak? Ha itu tandanya korang tak basuh muka! Dah basuh, sabun dan cuci lagi, tapi beberapa minit kemudian, muka berminyak.

Tahukah anda, minyak wajah di rembeskan pada malam hari untuk mengeluarkan segala kotoran yang terperangkap dalam wajah pada siang hari? Pada waktu malam ketika kita tidur atau sebelum tidur lagi, pori-pori wajah akan terbuka dan mengeluarkan minyak wajah.

Ish betul ke ni? Takkan nak bohong pula. Betul lah!

Jadi, apa nak buat untuk elakkan muka berminyak pada malam hari? Seriusly memang tak selesa sangat bila muka berminyak ni, baru nak cantik-cantik depan suami, tiba-tiba muka berminyak pula. Takkan hari-hari nak pakai bedak sejuk pula kan, nanti selalu sangat suami tengok muka kita macam tepung gomak pulak. Alahaiiiii.


Face, Women, Girl, Portrait, Beauty, Beautiful, Skin

Bagi mengatasi masalah muka berminyak sebelum tidur atau pada malam hari, jom ikuti tips-tips di bawah:

#1  Pakai Pelembab Wajah


Pelembab wajah atau mosturizer sebenarnya elok dipakai pada malam hari sebelum tidur lagi.  Selain dapat melembabkan wajah anda, ia juga berfungsi menyejukkan kulit wajah supaya kulit tidak kering selalu. Apakah dengan pelembab, kotoran wajah terperangkap dan tidak keluar? Tidak, kotoran wajah akan keluar kerana ia proses diperlukan oleh wajah kita pada malam hari, cumanya keadaan wajah kita dengan memakai pelembab wajah akan lebih terlindung, lembab dan tidak kering, malah tidak kelihatan terlalu berminyak.


#2  Pakai Serum


Jika anda selalu amalkan memakai serum, pakai juga pada waktu sebelum tidur. Serum bertindak mencantikkan kulit wajah dan melindungi kulit anda daripada bakteria dan kotoran.  Kesannya juga amat bagus untuk kulit jika disapu sebelum tidur.

#3  Amalkan Minum Air Masak


Minum air masak pada malam hari sebelum tidur atau pada petang hari secara mencukupi adalah tips terbaik untuk atasi kulit muka berminyak. Malan, kulit akan lebih cantik, licin dan flawless lagi. Ermm. Nak kulit gebu! Kenalah minum sekurang-kurangnya 3 liter air masak sehari.


Girl, Beauty, Woman, Portrait, Emotion


#4  Pakai Masker Sebelum Tidur


Perasan tak, kenapa masker seeloknya dipakai pada malam hari? Ala, masker yang tutup muka dengan lapisan putih tu, pastu letak timun atas kelopak mata tu. Kenapa tak dipakai pada petang hari? Ok fine, sebab petang kita sibuk banyak kerja nak buat.

Tapi sebenarnya, ada kelebihan pakai masker pada malam hari iaitu semasa kita tidur, wajah atau muka kita ni akan terasa lebih ringan, tidak panas, sejuk dan selesa je tau. Tak terasa muka berminyak pun. Tak percaya, cuba buat!

#5  Timun Segar


Sebelum tidur, potong timun segar beberapa pieces dan kemudian, sapu atau tonyohkan di muka. Perghh sejuknya kulit muka, dengan cara ini, ia dapat mengelakkan muka berminyak ketika tidur. 


#6  Guna Blotting Paper (Kertas minyak)


Tahu tak kertas yang khas untuk lap minyak di kulit wajah tu? Selalu ada dijual di farmasi. Ha, mudah je. Tiap malam lepas dah basuh muka semua, jika terasa muka panas atau macam nak berminyak, lap muka guna kertas tu secara kerap. Lama kelamaat muka takkan berminyak lagi.

Faces, Blue, Art, Girl, Personal, Sky, Women, Dreams


#7  Masker Telur Putih


Gunakan telur putih sebagai masker wajah anda. Selepas beberapa minit, tarik dan buang bekas masker di wajah. Kemudian bilas wajah. Anda akan perasan bahawa muka takkan berminyak pada malam tersebut dan sebelum tidur.

#8  Jangan Makan Makanan Berminyak


Kena beringat selalu, jangan makan makanan berminyak kalau boleh seminggu tu jangan sentuh langsung. Sama ada keropok lekor, goreng pisang dan sebagainya. Tukar kepada roti, oat, pisang, buah dan lain lagi. Sebenarnya, kek is much more better than makanan yang berminyak tau! Itupun kalau korang nak jaga muka tak nak biar muka berminyak lagi especially tiap malam.

#9  Wap kan Wajah


Sebenarnya, tak perlu pun pergi ke spa semata-mata nak wap wajah. Boleh buat sendiri je kat rumah. Gunakan bekas atau mangkuk yang berisi air panas. Dan halakan wajah anda ke arah wap yang keluar dari mangkuk tersebut. Buatlah beberapa minit sikit sehingga anda rasa puas. Sebenarnya ini adalah cara treatment untuk kulit wajah tidak berminyak lagi dan juga treatment untuk mood anda juga.

Itulah dia tips atasi kulit muka berminyak yang boleh anda cuba. Semuanya tidak memakan kos yang banyak. Senang je kan! Nak cantik, kenalah rajin jaga kecantikan diri.

Periuk Noxxa Memang Terbaik. Kegunaan Periuk Noxxa Yang Ajaib!

4:58 PTG 1
Kawan tanya, kenapa saya masak nasi cuma 8 minit? Periuk nasi normal selalu sampai setengah jam, barulah nasi nak masak. Bukan saya tak nak berkongsi hal ini, Malas dicop nak menjual pula nanti. Hahaha. Tapi dont worry, saya akan kongsikan kelebihan dan kegunaan periuk noxxa yang ajaib ni.




Related image

Pernah anda dengar Periuk Noxxa atau orang panggilnya sebagai Periuk Ajaib? Seluruh Malaysia memang kagum dengan periuk ni sampai panggil periuk ajaib. Memang sangat-sangat ajaib apabila kita mula gunakannya.   

Anda pasti terkejut sebab Nombor 1 yang paling anda akan perasan adalah periuk nasi Noxxa ni memang takkan beri kesan berkerak.  Selalunya periuk biasa mudah sangat untuk meninggalkan kerak dan keadaan nasi pula mungkin jadi mentah, cepat basi dan mengambil masa yang lama untuk masak jika salah cara.  

Tapi, dengan guna periuk noxxa ini je untuk masak nasi, semuanya siap dengan sempurna dalam masa 8 minit sahaja! Tanpa meninggalkan apa-apa kerak ok!

Paling mengejutkan lagi, Periuk Noxxa membolehkan anda memasak beras atau nasi sebanyak 2 kilo sekaligus, tudia.. sangat cepat dan selamat pula tu.  

Lebih menakjubkan lagi, periuk ini bukan sahaja boleh memasak nasi, malah boleh digunakan untuk memasak pelbagai jenis masakan seperti steamboat, pulut kukus berlauk, roti jala, ayam paprik berlada, apam balik dan pelbagai lagi.  Kek pun boleh masak guna periuk ini! Kek tu...hebatnya. Tak payah dah beli oven bagai. 

Jom lihat jenis-jenis masakan yang boleh dimasak menggunakan periuk noxxa ini:



Boleh masak steamboat, bubur nasi, kek kukus, aneka bubur, Lempeng ketayap, bihun, apam balik, dodol, kek batik, aneka kek, pancake dan banyak lagi.

Related image
apam kukus, nasi impit, jagung rebus, kek coklat moist, lepat pisang, Aneka nasi seperti nasi arab, nasi briyani, nasi carrot, nasi goreng, nasi lemak, Pulut kuning, rendang ayam. Kalau nak raya, boleh masak dodol dalam ni, hanya secepat 2 minit sahaja.

Semua yang dimasak didalam periuk ini mempunyai timing-timing atau tempoh masa yang tertentu.  Sangat cepat dan mudah.  Anda pula tidak perlu risau kerana anda boleh melihat brochure dan info-info cara memasak serta timer yang disediakan. 

Mahal ke Murah Periuk Noxxa ni?

Murah je kalau anda masuk ahli dan guna harga ahli. Kalau beli runcit gitu je agak banyak juga kos. So lebih baik u all jadi ahli. Next time boleh beli macam-macam lagi di kedai amway. Macam mana nak masuk ahli dan beli periuk, wasap saya jeeeee. Klik Wasap di sini.

Cara Guna Periuk Noxxa

Terdapat beberapa pilihan bagi menggunakan periuk noxxa untuk memasak.  Anda boleh pilih sama ada Tekanan Tinggi & Rendah atau Hi-pressure atau Low-pressure.    Periuk ini juga mempunyai pelbagai fungsi iaitu  Masak Perlahan, Steam, Stir-fry, Memanas semula, Mengukus, Menumis, SLOW Cooker dan memastikan makanan sentiasa hangat atau Reheat.  Anda juga boleh melewatkan masa sehingga 8 jam atau Delay Timer.

Non-stick Saiz periuk bahagian dalam pula merangkumi
Diameter : 26.2cm - Height : 17.5cm – boleh masak 16 cawan beras.



ANDA AKAN MENERIMA:
NOXXA PRESSURE COOKER
PERCUMA VCD 
(RESEPI & CARA MEMASAK MENGGUNAKAN PRESSURE COOKER NOXXA)
Image result for periuk noxxa

Fungsi Periuk Noxxa

Berikut adalah senarai fungsi butang dan tugas kegunaan periuk noxxa:-

High Pressure - fungsi memasak dalam tekanan tinggi untuk bahan mentah seperti daging, ayam dan lain-lain

Low Pressure - fungsi memasak dalam tekanan rendah untuk bahan seperti kentang, apple, dan lain-lain (yang mungkin meletup/pecah dalam tekanan tinggi)

Warm/Reheat - memanaskan dan mencairkan masakan yang disejukbeku selepas dimasak

Stir-Fry - fungsi yang memudahkan anda menumis atau menggoreng dalam periuk Noxxa sebelum disambung dengan fungsi masakan lain

Steam - fungsi memasak dengan cara memanggang makanan seperti nasi kukus atau pau kukus dengan mengguakan air mendidih

Slow Cook - memasak secara perlahan untuk mendapatkan hasil masakan yang lembut dengan rasa yang meresap jauh kedalamnya.

Delay Timer - sangat berguna jika anda ingin memulakan masakan yang perlu diperap. Delay masa maksimum yang dibenarkan adalah sehingga 8 jam dan kemudian proses memasak berjalan dengan sendiri secara automatik.


Cara Menggunakan Fungsi High & Low Pressure Periuk Noxxa

-  Pasangkan kod kabel, masukan pot memasak kedalam periuk Noxxa.
-  Masukan makanan yang hendak dimasak kedalam pot periuk. Pastikan bahan masakan tadi dicampur dengan air minimum 250ml (8oz) untuk lakukan fungi masakan tekanan ini.
-  Tutup periuk dengan penutup tekanan dan kunci dengan mengikut arah lawan jam.
-  Letakkan knob pelaras tekanan pada kedudukan PRESSURE
-  Pilih fungsi High atau Low Pressure pada butang panel, tekan beberapa kali untuk menentukan berapa masa memasak yang diperlukan dalam kiraan minit (rujuk nombor pada panel)
-  Tekan butang ON/OFF dan tunggu sehingga masakan anda selesai. Kemudian bunyi BEEP akan kedengaran menandakan masakan anda sudah siap.
-  Keluarkan tekanan dalam pot dengan meletakan knob pelaras tekanan pada kedudukan STEAM, biarkan sehingga tekanan habis (selepas knob jatuh pada kedudukan pressure). Kemudian buka penutup mengikut arah putaran jam.

Cara Menggunakan Fungsi Warm/Reheat Periuk Noxxa

-  Pasangkan kod kabel, masukan pot memasak kedalam periuk Noxxa.
-  Masukan makanan yang hendak dipanaskan kedalam pot.
-  Tutup periuk dengan penutup tekanan dan kunci dengan mengikut arah lawan jam.
-  Letakkan knob pelaras tekanan pada kedudukan STEAM
-  Tekan butang WARM/REHEAT pada panel.
-  Tekan butang ON/OFF dan tunggu sehingga masakan anda selesai.

Cara Menggunakan Fungsi Steam Periuk Noxxa

-  Pasangkan kod kabel, masukan pot memasak kedalam periuk Noxxa.
-  Letakkan bekas /bakul penahan kedalam pot memasak.
-  Masukkan minimum 250ml air kedasar pot, pastikan kedudukan bekas tadi lebih tinggi daripada paras air.
-  Letak makanan yang ingin dikukus/stim diatas bekas tadi.
-  Tutup periuk dengan penutup tekanan dan kunci dengan mengikut arah lawan jam.
-  Letakan knob pelaras tekanan pada kedudukan STEAM
-  Tekan buang STEAM dan set masa.
-  Tekan butang ON/OFF dan tunggu sehingga masakan anda selesai.

Cara Menggunakan Fungsi Stir-Fry Periuk Noxxa

-  Pasangkan kod kabel, masukan pot memasak kedalam periuk Noxxa.
-  Masukan sedikit minyak memasak (ikut resepi) kedalam pot.
-  Tekan butang STIR-FRY pada panel
-  Tekan butang ON/OFF, setelah minyak cukup panas masukan makanan yang hendak ditumis atau goreng.
-  Jangan tutup dengan penutup tekanan ketika fungsi ini untuk elak letupan atau kemalangan.
-  Setelah selesai, tekan butang ON/OFF semula untuk menamatkan sesi, kemudian boleh dicampur dengan bahan lain atau disambung dengan fungsi masakan yang lain.

Cara Menggunakan Fungsi Slow Cook Periuk Noxxa

-  Pasangkan kod kabel, masukan pot memasak kedalam periuk Noxxa.
-  Masukkan makanan yang hendak dimasak kedalam pot.
-  Tutup periuk dengan penutup tekanan dan kunci dengan mengikut arah lawan jam.
-  Letakkan knob pelaras tekanan pada kedudukan STEAM
-  Tekan butang SLOW COOK pada panel dan set masa masakan (maksimum 9.5 jam).
-  Tekan butang ON/OFF dan tunggu sehingga masakan anda selesai.

Cara Menggunakan Fungsi Delay Timer Periuk Noxxa

-  Pasangkan kod kabel, masukan pot memasak kedalam periuk Noxxa.
-  Masukan makanan yang hendak dimasak kedalam pot.
-  Tutup periuk dengan penutup tekanan dan kunci dengan mengikut arah lawan jam. (mengikut keperluan fungsi masakan)


Itulah dia kegunaan periuk noxxa atau periuk ajaib ni. Senang je kan nak masak guna ni? Saya hari-hari masak guna periuk ni, buat masak nasi. Sebab cepat dan pantas jeeee! Nak tanya pasal periuk, Klik Wasap di sini.


Umur Sesuai Untuk Wanita Mula Makan Jamu

12:47 PTG 1
Jika ditanya apakah perlu wanita makan jamu. Ya, perlu. Tetapi bilakah masa yang sesuai untuk wanita makan jamu? Seperti yang anda tahu, jamu adalah herba semulajadi yang mempunyai khasiat terhadap dalaman dan luaran wanita.

Jika difikirkan secara logik, kalau ada masalah berkaitan tubuh badan sahaja kita makan jamu kan? Tetapi jangkaan tu sebenarnya meleset sama sekali. Ingat! Jamu ini bukanlah ubat! Tidak sama sekali. Sebenarnya, ia adalah umpama makanan tambahan atau supplemen yang mempunyai tujuan tertentu (Mengikut Peraturan Akta Makanan 1985). 

Sekiranya terdapat produk jamu yang dikategorikan sebagai ubat atau mempunyai fungsi 'MERAWAT', maka ia harus diiktiraf dan mendapat kelulusan dari Farmasi dahulu untuk dijadikan kategori ubat berdaftar.

Oleh itu, ketahuilah anda bahawa jamu tidak boleh digunakan untuk tujuan rawatan. Ia adalah untuk mengurangkan atau mengatasi sesetengah masalah anda. Sebagai contoh, jamu digunakan untuk meningkatkan tenaga luar dan dalaman wanita ataupun untuk besarkan payudara ke, stabilkan hormon dan lain-lain lagi.

Disebabkan ia bukan ubat, dan juga bukan makanan yang boleh diambil suka-suka, sudah pasti ada waktu atau umur yang sesuai yang membolehkan anda makan jamu. Sebenarnya, jamu boleh dimakan seawal umur 13 tahun ataupun selepas anda sudah datang bulan. Tetapi, tidak disarankan makan terlalu awal.

Gambar rina umur 20 tahun. Permulaan setelah mengambil jamu.

Ia sangat sesuai diambil apabila anda sudah berumur 18 tahun dan ke atas kerana pada masa tersebut hormon dalam tubuh badan makin giat proses. Mungkin itulah masa untuk tumbesaran tubuh badan dalaman dan luaran anda. Waktu tu la, jerawat banyak tumbuh, muka lebih berminyak, payudara nak membesar dan lain-lain lagi.

Jadi, fungsi jamu ketika itu adalah untuk menyihatkan tubuh badan dan mencantikkan tubuh badan. Ia juga adalah untuk memudahkan hormon anda melakukan kerjanya. Sebab tu, orang yang ambil jamu bermula umur 18 tahun ini, susah nak dapat jerawat (macam sis rina hehehe, 4 tahun berturut-turut aku tunggu jerawat, tak naik jugak dulu). 

Tapi dulu sis on off makan jamu, tak makan tiap bulan k. Cuma setahun tu beberapa bulan. Maklumlah time tu nak mencuba-cuba je.

Okey, walaupun boleh diamalkan seawal umur 18 tahun, tetapi ada wanita yang lebih selesa mengamalkannya selepas berkahwin. Tiada masalah sebenarnya. Ikut keselesaan tubuh badan anda. Tapi percayalah, jika diamalkan awal, anda akan jadi seorang yang energi dan sangat aktif sentiasa. 

Hasil carian imej untuk bahan jamu

Kalau berhenti makan jamu, adakah antibodi akan jadi rendah? Terpulang kepada tubuh badan masing-masing. Sebenarnya, tiada kena mengena pun. Ia sekadar berikan anda tenaga dan mencantikkan bentuk tubuh badan. Yang penting, kenalah cari jamu yang betul-betul sesuai dengan apa yang anda mahukan. 

Sekarang ada macam-macam produk, pastikan ia sesuai dengan tubuh anda ya. Untuk kesihatan yang lebih baik, apa kata anda cuba minum Jus yang penuh khasiat makanan sunnah seperti madu, kurma, habbatussauda, delima dan lain-lain. Nak makan buah fresh pun boleh. 

Tapi zaman sekarang ni macam tak sempat je nak gi kedai dan pasar beli buah delima kan! Sebab tu sis dah standby Pati jamu Jus Aimra'a setiap hari untuk tenaga harian dan kecantikan tubuh badan. Emmm jangan main-main, ia kaya dengan khasiat herba pueraria mirifica yang berfungsi merangsang tumbesaran payudara dan punggung. Patutla suami puji dari dulu lagi sejak amalkan Pati jamu (Jus Aimra'a) ni. 


Nak Tahu Tentang Jus Aimra'a, Klik WASAP


Jom baca juga:


Kenapa Wanita Perlu Makan Jamu?

11:01 PG 1
Waktu Rin umur 20 tahun, ada seorang kakak indonesia ni, cantik wajahnya, licin dan mulus. Tubuh pula kurus tapi tak kurus sangat, bentuk body memang cantik lah. Tak boleh lawan. 

Waktu tu, darah muda. Terasa asyik nak cantik je. Rin sendiri taktahu nak buat apa dan macam mana nak cantik waktu tu. Maklumlah time tu rasa kulit kusam, badan tak de energi sangat, boring dan tak menarik.

Bila bersembang dengan akak tu, of course i do ask her about her beauty. Rin tanya dia macam mana akak jaga kecantikan.. akak ni cantik sangat-sangat. Taktau nak cakap macam mana lagi, kulit flawless, kurus, ramping, aset besar.. opps!

Dia hanya tersenyum dan kemudiannya dia beri beberapa tips buat Rin. Banyak ke kak tips kecantikan akak? Kalau banyak, saya nak catatlah hehe. Oh ya, untuk pengetahuan korang, time tu aku memang tengah pegang buku nota dan pen. Maklumlah time study dulu cita-cita daku nak jadi wartawan, tapi lpas tu minat jadi penulis pula.

So akak tu benarkan aku catat tips dia.

Selective Focus Photography of Standing Between Buildings


Katanya "Wanita Perlu Makan Jamu"

Aku pun bertanya kenapa. Banyak sebabnya kenapa wanita perlu makan jamu. Dia bercerita lagi dimana kampungnya di Indonesia ada orang tua yang awet muda kebanyakannya. Boleh dikatakan tu semua tok nenek dia atau ahli keluarga dia jugala. 

Mereka ni orang lama-lama yang memang dah amalkan jamu sejak zaman dulu-dulu lagi. Nak kata sebelum merdeka tu Wallahualam tapi lama la, Cuba bayangkan tok nenek kita dulu muda-muda, ha.. dari zaman tu lagi mereka ni dah makan jamu. 

Tetapi apa fungsi jamu? Kenapa wanita perlu makan jamu?

1.  Jamu pada zaman dulu-dulu diertikan sebagai herba-herba khas untuk wanita dan lelaki. Bukan wanita je yang perlu makan jamu ni sebenarnya, lelaki pun boleh. Tapi selalunya lelaki makan jika ada masalah dalaman, manakala perempuan makan jamu untuk kesihatan dan kecantikan tubuh badan.

Bermaksud, apabila diertikan sebagai herba, ia mempunyai khasiat dan manfaat yang terbaik untuk kesihatan mahupun kecantikan seseorang.

2.  Jamu adalah herba pilihan.  Ada yang jadikan manjakani atau kacip fatimah sebagai jamu. Ada juga yang jadikan ginseng, pueraria mirifica sebagai jamu contohnya. Bermaksud, lain jamu lain khasiatnya tetapi kebanyakan jamu dahulu kala adalah untuk khasiat dalaman wanita seperti untuk stabilkan hormon, kecutkan rahim dan lain-lain lagi.

3.  Sesuai untuk semua. Jika nak cantik, makan jamu yang kandungan herbanya untuk cantik. Jika nak hormon stabil, makan jamu yang ada kacip fatimah atau manjakani, jika nak sihat dalaman, begitu juga makan jamu kandungannya manjakani. Jika nak aset payudara dan punggung besar, makanlah jamu yang kandungannya ada pueraria mirifica. 

4.  Perbaiki tubuh badan anda dengan selamat. Tubuh badan kita ibarat sebuah mesin, jika mesin tersebut bekerja keras atau rosak sedikit, pasti akan rasa sakit buat kita. 

Sebagai contoh, kita tak sedar yang minuman sejuk atau ais itu tidak elok untuk rahim dan mengembangkan rahim, oleh itu, apabila makan jamu, rahim akan bertambah elok seperti biasa. Itulah sebab kenapa wanita perlu makan jamu. (Sebab ini pun mak bidan pernah bagitau kat saya waktu urut dahulu).

Woman In Red And Black Long Sleeved Top And Headdress

5.  Jamu juga dapat menguatkan rahim dan memperelokkan peranakan khasnya bagi mereka yang pernah rahim jatuh. Selepas urut peranakan, sunat untuk makan jamu supaya ia dapat menyihatkan rahim anda.

6.  Khasiat yang pelbagai juga boleh diperoleh seperti dapat kuruskan badan dan berikan bentuk badan yang lebih ideal. Jika anda nak berdiet tetapi dalam masa yang sama, nakkan tubuh badan yang cantik, mantap dan ummm, jangan lupa untuk makan jamu terutamanya jamu yang kandungannya pueraria mirifica. 

Sebab khasiatnya memang dapat mengurangkan lemak badan berlebihan, menyeimbangkan tubuh badan, memberikan tubuh badan lebih ideal dan membesarkan punggung serta payudara dengan berkesan. Ini menjadikan tubuh badan wanita lebih cantik.

7.  Kenapa wanita perlu makan jamu juga adalah kerana ia dapat melancarkan peredaran darah anda. Jika darah lancar, ia juga dapat elakkan daripada kotoran darah yang menyebabkan jerawat, bisul dan lain-lain lagi. 

Tubuh juga lebih bertenaga dan lebih mudah untuk bergerak sana sini bagi melakukan ibadat. Niat nak cantik dan sihat dengan memakan jamu ini haruslah betul. Kalau niat salah, macam-macam boleh jadi. 

Hasil carian imej untuk jamu biji

Bukan apa, jamu ni juga melibatkan pantang larangnya seperti harus minu air masak lebih banyak setiap hari, jaga kesihatan jangan makan benda berminyak sangat. Semuanya untuk kesihatan juga. Jamu akan bertindak dengan mudah dan berkesan. 

Tetapi depend pada tubuh badan juga, ada orang badan tak sesuai makan jamu biji tu sebab badan cepat sangat terasa panas.  Jadi tak salah untuk tukarkan kepada jamu yang berbentuk cecair.

Alhamdulillah sis mengamalkan jamu berkonsepkan pati (cecair) iaitu Jus Aimra'a yang mudah diserap dan memberi khasiat tubuh badan dalaman dan luaran untuk kesihatan dan kecantikan.  Sebenarnya, ia adalah minuman botanical delima, kurma dan pueraria mirifica serta mempunyai kandungan manjakani juga kacip fatimah.


Khasiat Jus Aimra'a adalah dalam menstabilkan hormon haid dari masalah tidak datang haid ataupun terlalu kerap datang haid. Alhamdulillah ia benar-benar membantu sis suatu masa dahulu. Pada awalnya dulu berat sis dalam 78 kg , bila diet dalam masa yang sama makan jamu, sis macam tak yakin boleh ke.. Alhamdulillah berat dah turun 60 lebih dan kini, tak terasa nak makan banyak-banyak macam waktu chubby dulu, dulu asyik nak makan je. Rupanya jus Aimra'a ni cepat buat kita kenyang juga. Memang terbaiklah!

Lagi satu, sis memang bercita-cita sangat nak aset payudara besar huhu. Amalkan secara konsisten, memang suami pun dah tegur perbezaan. Memang serius saiz payudara dan punggung pun lebih mantap dan besar. Asbab kandungan pueraria mirifica. Itulah dia kenapa wanita perlu makan jamu, sis sendiri dah alaminya.


Jika berminat untuk pembelian Jus Aimra'a, Klik WASAP.


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...