April 2021 - RINA ZUL

Selasa, 27 April 2021

APA ITU 'BIG WHY'?

Assalamualaikum wbt semua, para pembaca blog sisrina. Harini mood menulis entry datang membuak-buak. Setelah hampir 4 bulan tak berblogging. Ya, salah sendiri kerana tak konsisten akibat fokus hal lain.


Hari ini Rina nak share something berkaitan dengan kemahuan. Ramai orang anggap kemahuan ini benda yang fizikal, contohnya nak harta. Tapi tak ramai tahu kemahuan itu adalah apa yang kita nak gembirakan orang lain. Nak buat orang lain bahagia atau happy pun kemahuan.


Dalam erti kata lain, ia adalah Big Why. Semua orang sebenarnya ada big why masing-masing. Bezanya adalah big why dia biasa-biasa , tak kuat atau benar-benar kuat.


Apa Maksud Big Why sebenarnya? Ia adalah Sebab atau kenapa?



Kenapa kita nak berjaya. Apa benda yang bakar semangat kita untuk berjaya. Itulah hal yang sebenarnya perlu kita tahu.


Penting sangat sebab pushing faktor yang menentukan kejayaan seseorang adalah dari segi Why dia. Kenapa dia nak buat dan nak berjaya. Mungkin sebab anak-anak, nak balas jasa ibu bapa, bengang dengan apa yang orang mengata dia suatu masa dulu dan banyak lagi.


Selalunya big why ini adalah perkara yang kita betul-betul marah dan bengang. Disebabkan perasaan itulah kita akan bersungguh-sungguh buat bisnes (contoh).


Of cos rina pun ada big why dan big why rina ni sangat sedih. Rina nak buat bisnes sungguh-sungguh dan ada duit banyak supaya rina sempat bahagiakan mak. Sebab rina tahu tak ada apa yang dapat buat jasa seorang ibu terbalas, sebab memamg kita tak mampu nak balas jasa melahirkan kita. Tapi dengan kejayaan kita mungkin mampu realisasikan apa yang mereka nak, bawa pergi umrah, beli macam-macam dan sebagainya.


Ya betul.Mungkin mereka tak nak apa-apa. tapi Percayalah untuk kita jaga mereka pun kita perlu duit. Untuk perubatan, keselesaan dan lain-lain lagi. Dan rina percaya , korang pun ada big why masing-masing.


Big why ni tak semestinya untuk kejayaan atau bisnes je tau. Contoh kalau korang nak kurus dan bersungguh-sungguh. Apakah sebabnya? Mungkin big why korang sebab nak tunjukkan dekat orang yang selalu mengata kat korang dulu, yang selalu hina dan lain-lain. (contoh).


Big why ni kalau kita tengok hari-hari perasaan kita pasti berkobar-kobar. Kena tengok hari-hari.

Lepastu korang akan rasa kenapa korang perlu buat tindakan untuk berjaya!



SisRina,

Isteri Kurma Solehah. 


Jumaat, 23 April 2021

KELAS MMM RICHWORKS MEMANG GILA!

Assalamualaikum semua, seingat sis, lama sis tak update blog tahun lepas sebab sibuk belajar. Belajar dalam mentoring MMM (Millionaire Marketing Mastery). Sebenarnya kelas ini 10 hari termasuk dengan kelas ZTM dan lain-lain (ada tarikh-tarikhnya). Dan habis je kelas ni sis terlalu fokus sehingga tak sempat berblogging pada masa tu. 


Sebab pendapatan utama sis pada ketika itu adalah dekat bisnes 100%. Sekarang sis dah bijak bahagikan masa untuk kerja blogger dan juga kerja bisnes. Alhamdulillah sis nak sharing lepas balik Kelas MMM tu rasa agak gila-gila lah. Sebab otak penuh ilmu bisnes terbakar pulak tu. Dah sampai tahap rentung. Teruk sangat ilmu tu, sebabnya.. balik-balik, buat-buat dalam tempoh beberapa minggu, menjadi!


Lepastu sis cuba cara lain yang turut diajar, buat-buat menjadi! Pendek kata tiap kali habis kelas MMM ni memang sales meningkat kaw-kaw. Tapi awas, kita sendiri kena usaha, bukan mengharap keajaiban turun dari langit.



Dia bukan saja ajar marketing, tapi kat situ juga sis mula faham nak bina kolam jiwa, nak hidup kita ni macam mana dan sis juga membayangkan nak pengakhiran yang macam mana. Dalam sungguh yang sis fikir. Apapun, doc Azizan ajar untuk cari jalan penyelesaian. Jangan fokus pada masalah.


Ini sis just cerita sikit-sikit jer. sebab nak share pengalaman. Kalau korang dah pernah join MMM korang pun tahu macam mana.  Dan Alhamdulillah selepas 6 bulan join MMM, sales dari RM 300 - RM 500 sebulan sudah mencapai RM 10,000 pertama dan 2 bulan lepas dah cecah RM 26,000 sebulan. 


Doakan sis dapat teruskan perniagaan ni dengan baik, konsisten dan terus kekal berjaya walau apapun badai melanda dan cabaran mendatang ya! Kini, sis dah berada dalam Kelas Elite X bersama circle-circle sahabat jutawan kaya berjaya yang lain. 




Baca juga kisah sis hadir ke IMKK online Richworks


Bila berada dalam Elite X, tiap minggu ada program dan kelas. Memang tak sempat langsung nak down atau nak lemau. Energyyyyyyy pasti kuat insyallah! 


Apa yang dipelajari di sini insyallah sis akan guna untuk ajar Team Rihura dan bantu mereka semua untuk lebih berjaya dalam perniagaan ini. Amiin moga Allah permudahkan. 


Terima kasih doc Azizan Osman dan Team Richworks yang banyak membantu saya.


BACA JUGA:  SENARAI HARGA KELAS AZIZAN OSMAN