Memaparkan catatan dengan label BLOGGER. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label BLOGGER. Papar semua catatan

Anda Blogger Kering Idea Atau Malas? Jangan Kecam Entry Ini

7:49 PTG 0
Anda Blogger Kering Idea Atau Malas? Jangan Kecam Entry Ini
Rata-rata blogger dalam facebook rina ni banyak yang mengeluh taktahu nak update apa, kering idea la itu la ini lah. Sebenarnya, anda sangat bertuah tau. Sebab anda cuma kering idea. Banyak cara nak atasi kering idea ini seperti keluar jalan-jalan, cari someting new, research, tengok gambar-gambar untuk dapatkan idea, menulis apa yang pernah anda bincang dengan kawan dan lain-lain lagi.

Selain tu, banyak lagi boleh dibuat untuk atasi masalah kering idea untuk menulis.  Tapi malang sangat buat rina sebab rina rasa rina ni ada masalah malas update blog. Astagfirulllahalazdhim. Kenapa begini sih? Emangnya rina gak minat mau nulis lagi? OMG. Bukan begitu. Tapi taktau kenapa asyik malas sahaja nak update blog. 

Even buka laptop pun hanya untuk buat kerja je (tak termasuk update blog).  Sebab tu jugalah rina ada tanya pendapat Biters (group kelas online blog) akan cara nak istiqamah update blog setiap hari? Macam-macam juga jawapan yang diterima. Rasa legalah dapat dengar pendapat semuanya.

Image result for macbook on table

Tapi rina rasa rina tahu apa punca rina malas sangat nak update blog. Masyallah, sekarang ni rumah tak berapa selesa untuk menaip, mengadap laptop dan sebagainya sebab rumah tengah renovate. Bila duduk rumah sementara ni, keadaan dia memang tak selesa. Eh eh rina, selama ni pun malas. Ahh sebelum ni sebab rumah tak selesa juga, belum renovate. Adududuh banyak la alasan kau ni rina.

Okey takpala. Sekarang rina cuma nak kembalikan mood berblogging macam rina anak dara dulu. cewahh. Dalam bilik, dalam kelas komputer semua gigih tau berblogging. Sekarang ni lebih patut gigih tapi taktau kenapa malas yakmat. Allahakhbar. Korang tolong doa rina rajin update blog dan bersemangat blogging macam dulu balik ya.

Amin..

Sekian leteran kali ini.



Rina,
Pernah cita-cita jadi blogger terkenal dulu. Ekeke.

2020, BLOGGING SUDAH TIDAK RELEVAN LAGI?

7:16 PG 5
2020, BLOGGING SUDAH TIDAK RELEVAN LAGI?
Ramai anak muda masih lagi bergiat memulakan penulisan blog dan website. Tak lupa juga generasi X Y atau generasi sebelumnya. Yang otai-otai tu memang tak dapat lepaskan dunia bogging. Zaman dahulu kala, kita kerapkali didengari dengan blogger femes, blogger top dan lain-lain.

Ya, still zaman sekarang pun masih ada. Tapi masih relevan dan sesuaikah setaraf dengan tahun mengecapi kemewahan negara, 2020? Wah gitu! Pendapat hati mengatakan, ya memang revelan malah dunia blogging boleh jadi berkembang dengan lebih mewah dan canggih lagi.


Image result for blogging
Bukan sahaja dari sistem blog, penulisan dan mindset penulis, tetapi juga dari segi cara buat duit, cara tulis blog dan manfaat dari blog yang bakal owner blog terima. 

Dulu, kita ada blogger best dan dikenali ramai, siapa kata sekarang sudah tidak lagi? Sekarang, blog-blog yang dikenali dan bertapak dalam dunia viral kebanyakan dari jenama / organisasi. Adakah ini salah satu sistem marketing? Marketing secara SEO, viral dan lain-lain. Boleh jadi! dan memang ya!

Pada tahun 2020 ini, ketahuilah masih ramai yang berjuang untuk menulis dan melepaskan gian dalam memberi pendapat di blog dan website masing-masing. Bezanya adalah dari sudut apa dan cara bagaimana kita semua membuka minda pembaca dan memudahkan urusan orang lain.

Semoga tahun 2020 ini adalah tahun kejayaan bagi semua penulis dan pembaca juga! 

Blog RINAZUL Cetusan Penulisan

5:46 PTG 0


Blog Rinazul ditubuhkan pada 10 Oktober 2018, sangat baru dalam dunia blogging bagi blog ini. Ramai tak tahu kenapa tiba-tiba blog ini diwujudkan dan kali ini coretan yang ditampilkan banyak berbeza daripada blog sebelum ini.  Blog Rinazul adalah cetusan penulisan untuk anda dan generasi yang akan datang dalam mengembangkan bakat menulis, mempersembahkan seni tulisan yang kreatif dan terbaik serta menjadi perantaraan antara Rina dan client. 

Related image

Sebagai seorang penulis bebas tetap dan freelance, cetusan penulisan adalah objektif utama dalam membangkitkan minat, usaha dan kejayaan yang mendalam untuk para penulis dan generasi yang akan datang. Saya percaya ramai dalam kalangan anda yang berminat menjadi seorang penulis, atau lebih hebat lagi menjana pendapatan dengan menulis. Betul?

Mungkin belum cukup usaha anda selama ini, kini anda boleh belajar dengan lebih lagi dan menambahkan motivasi menulis terhadap diri anda.  Ya, semua perkara memerlukan motivasi dan semangat untuk terus kekal dan menjadi lebih baik.  Begitu juga penulisan, Blog Rinazul berfungsi bagi membantu anda dalam menjayakan jiwa anda untuk memiliki keutuhan cinta akan paksi penulisan, berdiri dalam karya tulisan dan berjaya memungut hasil atas usaha penulisan anda sendiri.  

Image result for penulis

Sedar atau tidak, penulisan dalam seharian adalah sesuatu kepuasan bagi anda yang sangat meminati hasil karya penulisan.  Oleh itu, penulis kalau tidak hasilkan sesuatu penulisan dalam sehari, duduknya juga tidak tenang. Ada sahaja semut bertangguk. Hal sekecil-kecil pun masuk, akan tersisa tak ke mana, bermuram durja duka di rumah. Tetapi jika seorang penulis dapat menulis dalam masa sehari, maka lengkaplah hari-harinya. 


Blog Rinazul berkongsi mengenai tips, penyelesaian dan apa sahaja berkenaan dengan blog, kewangan, perniagaan, kesihatan dan sebagainya. Saya percaya cetusan penulisan yang bakal melanda dalam negara kita pada masa akan datang. 





WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...