Memaparkan catatan dengan label Pemakanan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pemakanan. Papar semua catatan

TOP 10+ Makanan Tambah Susu Badan Dengan Meriah

6:16 PG 4
Sebagai seorang ibu yang menyusukan anak, anda mungkin mempunyai banyak persoalan dalam fikiran anda, betul tak? Jika anda prihatin dengan kesihatan dan pertumbuhan si kecil anda, pasti anda ingin melakukan sesuatu yang terbaik untuk si kecil anda.

Salah satu persoalan terpenting yang dimiliki seorang ibu yang menyusukan anak adalah apa yang harus dimakan pada tempoh penyusuan untuk memastikan bekalan susu yang baik dan banyak. Ianya supaya makanan tambah susu badan ini benar-benar berkesan.

Fasa menyusukan bayi adalah ketika ibu memerlukan banyak perhatian berkaitan dengan makanan dan kesihatan. Apa sahaja yang dimakan oleh anda dalam tempoh ini sangat penting untuk pemulihan selepas bersalin. Ia juga akan mempengaruhi jumlah susu yang dihasilkan secara langsung.

Terdapat makanan tertentu yang dapat menambahkan susu badan dengan banyak untuk para ibu. Susu ibu mengandungi semua nutrien utama yang diperlukan untuk pertumbuhan keseluruhan dan perkembangan otak bayi yang baru lahir.

Berikut adalah senarai 10 makanan tambah susu badan dengan meriah. Makanan ini membantu bukan sahaja meningkatkan pengeluaran susu ibu, tetapi juga kembali sihat, selepas kehamilan dan kelahiran bayi anda!

1 - Oat


Oat merupakan makanan penambah susu ibu yang paling terkenal. Oat mempunyai kepekatan beta-glukan diet yang lebih tinggi daripada makanan lain. Rasanya pula sememangnya amat sedap jika dimakan bersama makanan kegemaran anda.

Cara menggunakan oat adalah dengan dimasak dan diisi dengan buah, muffin, biskut atau kek. Ia bukan sahaja dapat memberikan tambahan rasa yang sedap, namun dapat memberikan tenaga tambahan kepada anda.

2 - Lobak

Khasiat Dan Kebaikan Lobak Merah Yang Perlu Anda Tahu!

Lobak sememangnya penuh dengan beta-karoten yang sememangnya amat elok untuk badan anda ketika anda tengah menyusukan bayi anda. Lobak adalah sumber karbohidrat yang sihat dan juga dapat meningkatkan kalium anda.

Sering makan lobak merah juga merupakan kaedah terbaik yang dapat membantu mengurangkan berat badan anda selepas bersalin, selain merupakan makanan tambah susu badan dengan meriah.

Kupas dan potong lobak tersebut pada satu masa dan simpan di dalam peti sejuk untuk memudahkan anda makan. Ia juga amat sedap jika dibuat jus dan juga dimakan bersama sup kegemaran anda.

3 - Halia

Amalkan Makan Halia Selama Seminggu, Kesannya Memang Menakjubkan

Adakah anda masih mempunyai halia, gula-gula halia atau halia yang tersisa dari dapur anda ketika ibu anda memasak sup? Tahukah anda, halia adalah makanan tambah susu badan yang baik serta dapat menambahkan susu dengan banyak.

Banyak resepi dari Asia dan India memerlukan halia dalam masakan, jadi luaskan menu anda dan cuba memasak masakan antarabangsa yang diilhamkan oleh halia.

Sekiranya anda penat dan tidak mempunyai masa untuk memasak, halia juga boleh dimakan secara mentah.

4 - Air

Air putih ternyata mengandung kalsium | metrobali.com

Walaupun air bukan makanan secara teknikal, tetapi ia merupakan aspek yang paling penting untuk meningkatkan bekalan susu ibu. Anda tidak perlu minum air dengan kuantiti yang banyak dalam masa sehari. Cukuplah dengan meminum 8 gelas (64 auns) sehari adalah sesuatu yang perlu anda titik beratkan. 

Pada peringkat awal penyusuan bayi anda, perlunya memiliki sebotol air di sebelah tempat anda menyusukan bayi anda. Ianya adalah untuk membantu anda dari terhidrasi dan meningkatkan kuantiti susu badan anda.

5 - Bawang Putih

Bukan Hanya Sekadar Pelengkap Bumbu Dapur, Ini Manfaat Bawang ...

Bawang putih dianggap salah satu makanan tambah susu badan terbaik yang menyumbang dalam meningkatkan pengeluaran susu dalam kalangan ibu yang menyusukan bayi.

Selain itu, ia dapat menambahkan rasa baru dalam pengambilan makanan harian anda dan kita semua tahu manfaat kesihatan lain dengan memakan bawang putih ini. Ia juga dapat membantu bagi bayi yang menderita kolik. 

Bagi orang yang tidak menyukai rasa bawang putih, anda boleh membeli pil bawang putih yang dikatakan tidak mempunyai rasa tidak enak dan pada masa yang sama mereka memberikan semua khasiat yang diperlukan seperti bawang putih.

6 - Salmon

Salmon With Smoked Salmon Butter Recipe - NYT Cooking

Ikan salmon kaya dengan asid lemak penting serta Omega-3, yang dianggap sebagai makanan yang sangat baik. Menambah salmon ke dalam diet anda, akan menjadikan susu ibu lebih berkhasiat dan baik untuk tumbesaran bayi.

Ikan salmon sangat senang disediakan, anda boleh memanggang atau mengukus dan dijadikan hidangan utama harian anda.

7 - Kacang

SHARIFAH TRADING: OH NO!!!! KACANG SEDAP TAPI .........

Kacang mengandungi banyak vitamin dan mineral terutama diperkayai dengan Vitamin E dan omega-3. Ianya bebas gluten, dan rendah pada indeks glisemik.

Anda boleh makan pelbagai kacang seperti badam, kacang tanah, kacang tanah atau mencari makanan tambahan daripada badam untuk meningkatkan bekalan susu badan anda.

8 - Ubi Kentang

Begini Cara Betul Nak Simpan Kentang Tahan Lebih Lama.Serius Patut ...

Ubi kentang kaya dengan karbohidrat yang merupakan sumber utama kalium. Ia juga diperkayai dengan vitamin C, B kompleks dan mineral relaksan otot seperti magnesium. Anda boleh memakannya dengan membakar, membuat kuih atau puding untuk pencuci mulut.

9 - Beras Perang

Cara Masak Nasi Putih, Beras Basmathi & Beras Perang Yang Gebu ...

Terdapat penyelidikan yang menunjukkan bahawa beras perang dapat meningkatkan pengeluaran susu badan para ibu. Makanan tambah susu badan ini juga sangat bermanfaat bagi ibu dengan memberikan lebih banyak tenaga dan menyumbang kepada arah hidup yang lebih sihat.

10 - Kurma Ajwa Asli Madinah (Rihura)


Kurma ajwa juga antara buah yang terkenal dalam menambah susu badan dengan banyak. Protein dan vitamin yang terkandung di dalam kurma amat baik untuk para ibu yang sedang menyusukan bayi. Ia tidak terlalu manis tetapi sangat sedap dan diterima tekak para ibu menyusu.

Ia bukan sahaja menambah susu badan, malahan ia juga mampu membekalkan tenaga yang banyak. Tahukah anda, kurma ajwa boleh dicampurkan dengan susu, dimakan secara terus dan juga dimasak dengan hidangan menu utama masakan.

Kesan yang sangat menakjubkan, Kurma Ajwa VIP Gred Premium dari Tanah Madinah ini membuatkan anda benar-benar teruja seolah-olah berada di tanah suci. Dapat juga merasa khasiatnya. Alhamdulillah.





Jom dapatkan Kurma Ajwa Asli Madinah serendah RM 15 di sini. Klik Whatsapp.


Kenapa Sandwich Pilihan Utama Sarapan? Ini Hikmahnya.

8:50 PTG 2
Kenapa Sandwich Pilihan Utama Sarapan? Ini Hikmahnya.
Ada orang salah anggap, mereka fikir sandwich ini sama seperti burger. Jawapannya tidak sama sekali. Zat dan nutrisi sandwich dan burger juga bezanya. Itulah sebabnya kenapa sandwich menjadi pilihan utama sarapan. 

Adakah kerana khasiatnya? Apa pula buktinya? 

Image may contain: food
Kredit to: Ashrin Food

#1  Gizi Dan Nutrisi Sandwich


Seperti yang ramai tahu, sudah semestinya sandwich penuh dengan kandungan inti, sayur dan lain-lain yang berkhasiat. Lebih terperinci lagi, mari kita lihat maklumat di bawah.

1 Keping sandwich Ayam misalnya, mengandungi:

Tomato
Salad
Mayonis
Isi Ayam 
Blackpaper

Jelas menunjukkan seseorang akan mendapat gizi protein, fiber, zat besi, serat, kalium dan lain-lain lagi dengan mengambil makanan sandwich sebagai sarapan pagi. Tidak kisah apa sahaja intinya, contohnya Ayam. Jika inti sardin, tuna atau telur, ia juga merupakan sumber protein yang tinggi, penuh dengan vitamin A,B,D serta zat besi.

Dengan adanya sumber gizi dan nutrisi ini, sandwich dimakan pada waktu sarapan pagi akan membuatkan anda bertenaga, metabolisme berjalan lancar dan sebagainya.

#2  Sandwich Mengenyangkan


Rasa macam tak sabar nak makan bila bau sandwich yang sedap kan! Tapi paling best lagi, sandwich sememangnya adalah makanan yang mengenyangkan. Tambahan pula kalau intinya besar dan banyak. Perghh. Macam sandwich Ashrin Food, especially chicken slice sandwich tu. Dah macam subway memang terbaik.

Kredit to: Ashrin Food

#3  Makanan Yang Sedap


Kadang-kadang sakit hati makan nasi goreng pagi-pagi yang tak ada rasa, kurang masin dan tak berapa nak sedap. Bila makan nasi lemak, terlebih pedas pula. Stress! Naseb baik ada pilihan sandwich, makan sandwich jela. Sedapnya kalau dapat sandwich yang ada sayur salad, tomato tu.. Emmm especially tuna ke kan..

#4  Makanan Yang Mudah


Sandwich pilihan utama sarapan pagi tidak dinafikan lagi. Ia adalah makanan yang amat mudah dibawa ke mana sahaja dan dimakan pada bila-bila masa. Sekejap lagi ada meeting, 10 minit lagi pun boleh makan sarapan pagi. Semudah ngappp di mulut aje.

#5  Membekalkan Oksigen Ke Tubuh Badan


Tanpa kita sedari, sandwich membantu membekalkan oksigen ke tubuh badan sepanjang hari. Ia juga dapat menstabilkan kandungan kadar gula darah dalam tubuh. Terutamanya jika anda makan roti gandum, banyak lagi khasiat yang anda terima. 

Ia juga akan menguatkan tulang, gigi dan pertumbuhan badan. Begitu juga dengan fungsi keju dalam sesebuah sandwich.  Banyak lagi khasiat sandwich jika dimakan pada sarapan pagi. Yang penting, masuk perut kita pun kenyang. Ye tak?

Inilah dia antara sandwich Ashrin Food yang sis suka makan!

Image may contain: food
Kredit to: Ashrin Food

Jom baca juga:


Pengalaman Menikmati Sushi Mentai, Setapak KL

6:58 PTG 2
Sempena my becoming befday sebelum masuknya bulan 12 2019 yang lalu, hubby tanya tempat mana yang aku nak makan. Aduh, soalan ni punya payah nak jawab. Last sekali, dia bagi pilihan ABC dan D. Maka, jawapan aku A iaitu Sushi Mentai. Untuk pengetahuan korang, aku ni memang tak gemar makan sushi sangat tau. Sebab aku terbaca artikel kata sushi ni tak elok untuk perut, ada ulat lah apa la pergh hahahah.

Tapi aku juga tak lepas dari nafsu makan yang membuak-buak. Jadi aku pun makan juga sushi. 



Sushi mentai ni ramai melayu makan. Masuk-masuk je memang banyak Islam dan melayu. Tapi mengikut sumbernya, kedainya tak daftar dengan JAKIM yang mengatakan dia halal, cuma clarification dibuat oleh pihaknya dimana makanan atau ingredient dan juga perkakas semuanya tidak menggunakan bahan yang tidak halal sama sekali. Maksudnya dia halal. Kalau korang tak yakin juga selagi tak semak kat website JAKIM, so tak payah masuklah kalau ragu-ragu ok.

For me, memang yakin sini halal. Sebabnya memang banyak kawan-kawan dah makan sini dan kita sendiri dah tanya dengan kedai dan sebagainya. Ok back to our story. 

Menu Sushi Mentai

Kredit to Yingvannie.com


Terdapat banyak pilihan makanan kat sini yang boleh korang pilih, Sama ada nak yang set, ala cart atau pun nak makan sushi yang lalu lalang sebelah korang. Kami suka makan sushi yang lalu lalang kat sebelah kami. 


Pinggan kuning RM 1.80 untuk 1 sushi. Pinggan merah RM 2.80 untuk 1 sushi. Bila dia lalu kat tepi korang, kalau berkenan, amik dan makan je k. Bab bayar tu kemudian, nanti sebelum bayar, korang kira berapa pinggan kuning n merah yang korang makan. 

Masyaallah. Ini feveret rina ni. Tak kisah la apa benda, tapi rina tetap nak panggil yang ni telur ikan. HIHI. yang oren-oren ni. Sos dia pun memang sedappp sangat baq hang!


So pilihan hati rina adalah yang itu, dengan salmon. Tapi yang lain-lain pun rina memang makan je. Makan puas-puas, jangan hiraukan orang lain. Semua datang situ nampak kusyuk je makan. 

 

Inilah dia hasilnya, setelah siap makan sushi mentai kat setapak ni. Makan banyak ni pun dah kenyang. Itu rina dan huby makan. ok la kan. So total semua tu dekat RM 30 lebih je.

Ok kejap, belum habis lagi, ni ha, nak payung gambar sebelum makan. Hihi. bukan selalu nak payung gambar pun kan!


Kalau nak tahu sushi setapak ni 3 minit je dari rumah hehe. Tapi nak datang sini tu macam nak ke mana je kan. Okey lah bye. Assalamualaikum.




Cara Subway Buat Sandwich, Ramai Main Makan Je!

4:54 PTG 0

Hi semua, 

I nak bagitau, dalam 2 bulan lalu I pergi ke subway area Setapak KL dengan sengaja bawa fon yang penuh bateri. Maklumlah hari tersebut memang I nak selidik amat macam mana Subway buat sandwich untuk pelanggan-pelanggannya.

Kenapa I teruja sangat nak tahu cara Subway buat sandwich ni? Sebab I tengah survey atau mendapatkan idea bagaimana I nak buat sandwich exclusive untuk projek Sandwich Ashrin Food tender yang dilancarkan baru-baru ini di mesin makanan.  Sebelum dilancarkan tulah i pergi Subway ni untuk selidik. 

Kat sini, I tengok dari mula staff Subway buat sandwich sampailah bungkus sandwich tersebut. Ramai orang-orang kita main makan je sandwich subway. Yeah memang sedap tapi rugi weyh kalau tak tengok cara diorang buat. Amat simple, mudah dan cepat, boleh korang buat sendiri untuk anak-anak dan suami di rumah.

Pemilihan Roti Subway


Mula-mula sekali, pilih roti. Ya, mereka akan tanya kita nak roti apa. Untuk pengetahuan u alls, mereka sediakan 5 jenis roti iaitu wheat, honey oat, italian, parmesan oregano dan hearty italian. Okey dalam banyak-banyak roti tu pasti akan ada yang abes stok sebab selalu i nak beli banyak jenis roti yang berbeza memang tak dapat semua, salah satu pasti akan habis stok dulu. Terutamanya Parmesan Oregano tu. So kita makan roti yang ada jelah. Next choice was a honey oat bread.


Pemilihan Inti Sandwich Subway

                      
   

Sebelum memilih inti, roti subway yang kita pilih tadi dipotong dua pada bahagian tengah. Get ready untuk dimasukkan inti.. So korang minat yang mana? Banyak jenis inti dia, memang terliur lah nak pilih ni.. Ada chicken, beef, meatball, turkey slice, chicken slice dan lain-lain lagi. I memilih untuk makan turkey slice subway. Perghhh sedap tuh.

Lalu diletakkan inti tersebut dengan susunan yang padu dan padat mengikut saiz roti. Kiranya ia dimasukkan ngam ngam gitu. Usai diletakkan inti, bersedialah untuk memilih sayur-sayurnya. Ecewah, macam nerves je kan, padahal nak beli subway je pun haha. Jom tengok sayur apa yang menarik nak letak ni.

Pemilihan Sayur-Sayuran Sandwich Subway


Sebenarnya sayur-sayuran yang digunakan untuk sandwich subway ni sama je macam sayur-sayuran yang kita boleh makan dengan sandwich lain selain subway, cuma kesedapannya adalah jenis sayuran yang masuk rasa masam manis pahit semua ada. Tu yang sedap tu. Semua rasa ada tau.  Jadi untuk sayur-sayuran ni, kalau nak sedap letak jela semua, cuma jangan letak cili tu, hanya akan rasa pedas. Lagipun sos dia pun nanti ada juga yang pedas-pedas, so better elakkan cili merah tu okey.

Antara sayur-sayuran yang bakal dimakan dalam sandwich subway adalah cili benggala atau capcasium, cendawan hitam tu, timun, cili jeruk, tomato, lobak jeruk, salad, bawang dan banyak lagi. Ada orang tak suka bawang dan sayur-sayur yang pelbagai, so dia letak salad je. Oh tidak. sayur la sedap weyh!




Pemilihan Sos Sandwich Subway

Inti sudah, sayur pun sudah. Sekarang masa untuk kita amati sos di dalam sandwich subway. So banyak sangat pilihan sos dia. Korang suka sos apa? Kalau nak manis masam-masam, better take sweet onion. Tapi kalau nak sedap-sedap dan memang puas makan, letak BBQ sos dan Thousand Island sos gitu. Apapun, husband minta campurkan semua sos, jadi kitorang semua campur. Sekali balik rumah semua nak masuk tandas. 

Sejak tu, i belajar makan subway ni tak perlu campur semua sos, jadi sis memilih sos mustard, onion sweet, thousand island dan bbq. Yang sos biasa pedas-pedas dan mayonis i sangat bosan. Hahah. Taukeh sandwich makan sandwich orang lain, tapi taknak mayonis sebab dah jemu tengok mayonis hari-hari. Its ok, nasib baik subway memang banyak pilihan. Sedaplah tekak i nieh melantak.







Apabila sudah siap buat sandwich subway, staff pun bungkus sandwich tu comel-comel dan mudah dibawa pulang. eh eh terliur sungguh tau tulis entry ni. Rasa sekarang juga nak pi beli subway tu. Aduh aduh aduh.

Yang penting sekarang korang tahu kan macam mana staff subway buat sandwich subway ni. Mudah, simple, cepat dan paling penting senang je tengok kan. Kita pula pilih-pilih je nak apa. Bayar-bayar, dapat sandwich dan makan!

                     

Thanks Subway sebab menceriakan hari I. I suka sangat konsep subway ni sebab mudah, cepat, teratur. And yes, I banyak belajar handle sandwich biz yang sekecil-kecil tu dari Subway juga. Semoga Ashrin Food bakal maju jaya macam subway satu hari nanti biarpun konsep sandwich bajet. Aamiin.




NIKMATI FRUIT TEA ALA-ALA BABAO TEA DARI AMINA ALAMI - Rahsia Kulit Jelita Rinazul

7:29 PTG 0
Sebagai insan yang sukakan herba, kali ini sis nak cuba herba sunnah pula yang berkisarkan tea atau teh.  Sis pernah cuba Ba bao Tea dari Amina Alami (Seller Online), tapi kali ini sis nak cuba Fruit Tea pula. Oh ya, beza Babao tea dengan fruit tea ni dari segi kandungan dia. Macam babao tea tu dia akan letak flower chrysanthemum, rosebud, longan dan lain-lain lagi. Manakala Fruit tea ni kandungan dia adalah buah epal, strawberry, cherry, redberry, nenas, kiwi, plum, kismis, apricot, halwa kundur, hawthorn dan lain-lain. Ada juga bunga Rozel dalam Fruit Tea ni. 

 

Kurma merah dan goji beri tu adalah tambahan untuk fruit tea dan babao tea, terpulang nak letak atau tak nak, tapi Amina Alami letakkan semua tu sekali dalam kandungan dia. Oh ya, banyak sangat kelebihan minum fruit tea ni. 

Selain menjadikan kulit lebih cantik dan jelita bak rinazul ini, ecewah saja perasantan diri sekejap tu, fruit tea ni memberikan kesan awet muda gitu pada kulit anda. Yelah, apa korang ingat bunga-bunga ni tak de faedah ke? haha. Jangan terkejut tau kalau rina makan bunga rose mawar. Dah suka sangat kan benda semulajadi ni, semua kita rembat. Opps ya ampun, terlari topik pula ni.

Okey, ini adalah kandungan Fruit Tea yang kering punya. So haritu sis minta suami pickup dekat seller Amina Alami ni di Danau Kota, kebetulan dekat je ngan rumah.



Cara Sediakan Fruit Tea:

Mudah je u ollls, tambahkan air panas ke dalam herba fruit tea anda. Kemudian kacau-kacau sehingga agak-agak 3-4 ketul gula batu yang diberi tu hancur. Gula batu tu dah termasuk dalam kandungan fruit tea ni tau, korang tak yah tambah-tambah gula lagi ya. Biar minum gula batu tu je dah cukup sukatan dia. Lagipun fruit tea ni khas juga untuk anda yang nak diet atau jaga badan.



Khasiat Fruit Tea Wajib Anda Tahu


  • Kaya dengan vitamin dan mineral - akan diserap ke kulit dan tubuh badan
  • Kaya antioksidan - Bagus untuk pernafasan kulit dan jantung
  • Mencerahkan dan melindungi kulit dari radikal bebas
  • Menguatkan metabolisma badan - Lebih bertenaga, tak letih sangat setiap hari
  • Membuang toksin dari badan - Mudah diet dan bantu menguruskan badan
  • Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
  • Tingkatkan kesihatan jantung - Jantung lebih sihat




Kenapa Rina Suka Minum Fruit Tea?

Hallo, ini rutin mingguan rina selalunya tambah-tambah kalau nak diet kan. At least setiap minggu mesti minum Fruit Tea ni. Anggap jela ini saham untuk awet muda kelak atau bantu untuk diet. Ha gitulah. Kita kena jaga makan minum, daripada minuman yang manis-manis aduh tu, baik kita minum herba tea yang buah-buah ni. 

Lepas ni korang boleh cuba Fruit Tea ni memang terbaik, sedap pula tu. Badan pun segar. Rina pun dah nak jadi customer tetap Amina Alami ni ha.

Korang boleh hubungi Amina Alami Atau Dilla di sini.




WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...