Memaparkan catatan dengan label Peribadi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Peribadi. Papar semua catatan

Pengalaman Berkunjung ke PASAR SITI KHADIJAH, KELANTAN

7:08 PTG 2
Hujung bulan 8 tahun 2019 lalu, Rina, suami, mama dan mak mertua pergi ke kelantan. Nak pi kenduri kawan baik universiti kat Jeli. Alang-alang tu, rina ada google pasal tempat beli belah kat kelantan ni. Tengok pasar siti khadijah macam best je, so kami decide mai sini. 

Memang seronok bila tengok meriah dan padat. Bab nak cari parking kat Pasar Siti Khadijah ni pun seronok juga kalau ada rezeki, masuk jela parking kan. Ha, naseb baik ada parking time kami pusing situ. Jadi, tak adalah makan masa nak menanti parking. 

Macam semua tahu, rina ni excited bila bab shoping dekat pasar-pasar ni, tak berapa suka sangat mall-mall, tapi kalau dapat pasar-pasar memang seronok rasa nak bershoping tu. Serious bila mai sini, hati rina jadi kosong terus, tak pikiaq apa dah. Dok pikiaq ada duit, nak cuci mata dan shoping je, heheh. 



Sebelum tu, mai kita selfie dulu la. Macam biasa, kena senyum dulu. Hat mana tak reti bergambar pun, kena bergambar dulu. hehe. Selepas semua ok, kami pun masuk. Mula-mula nampak bahagian buah-buahan dulu. Mak oihhhh banyaknya buah-buah yang jarang rina nampak pun dijual kat sini. 


Dalam banyak-banyak buah tu, rina beli buah epal beby, asam jawa, manggis tu 4 kilo rina beli sebab murah sangat dia bagi. Dah tu feveret pulak, memang beli banyak lah. Makan puas-puas atas kereta pulak time nak balik penang. Oh ya, kami beli buah-buahan ni sewaktu nak balik.. Mula-mula, kami pusing-pusing dulu bahagian tu, kalau beli awal-awal berat pulak nak angkat sekali nanti. 

Jadi lepas tengok buah tu, kami naik atas dulu. Kat atas ni ada baju-baju, kain, emas, aksesori, telekung, baju kelawar dan macam-macam lagi. Wishlist rina bulan ni nak beli telekung baru, hehe jadi rina beli 1 telekung kat Pasar Siti Khadijah tu. Mama pun sama, nak beli telekung baru juga. 

Macam mertua ni dia suka beli kain pasang dan rajin upah buat baju baru. Dia dah beli kain siap-siap untuk buat baju raya tahun 2020 nanti. hehe. Macam suami ni dia tak reti nak shopping apa. Lelaki memang macam tu. Lagipun kat Pasar Siti Khadijah ni mostly barang orang perempuan yang suka.

Tak lupa juga beli periuk belanga untuk makcik yang kirim.  Selain tu, rina ada beli beberapa helai baju kelawar, blouse dan baju lain juga di pasar siti khadijah ni. Kiranya harga tu sebenarnya standard je macam harga kita beli kat tempat lain, tapi ada juga harga yang amat murah dan berbaloi sangat-sangat untuk kita beli, malah menguntungkan.

LUNCH / MAKAN TENGAHARI DALAM PASAR SITI KHADIJAH 

Lepas puas membeli baju, perut pun sudah berkeroncong, jadi kami naik tingkat 2 ke 3 macam tu sebelah hujung sikit jalan, ada foodcourt. Macam-macam makanan kat sini, memang seronok tengok makanan banyak-banyak ni. Lauk pauk yang menggoda seperti ikan bakar, ayam bakar, ketam goreng, gulai sotong besar dan lain-lain lagi. 

Tapi suami punya selera time tu nak makan megi kerabu, kami yang lain-lain ni makan nasi dan lauk pauk. Tak puas lagi, lepas abes megi kerabu, suami makan nasi berlauk juga. Ha, memang sedap la.

Selesai makan, kami pun turun ke bawah dan membeli belah di pasar basah pula. Suami dah bawa barang-barang lain masuk dalam kereta dulu. Kami pulak mai beli-beli di bahagian sayur-sayur pula di tingkat bawah hujung sebelah buah sana, dalam pasar siti khadijah.

Bahagian sayur-sayuran dalam pasar siti khadijah ni, banyak sangat sayur, sayur hijau, ulam-ulam dan rempah-rempah yang boleh korang temui. setakat halia dan ibu kunyit pun corak dan design dia tu kemain lagi cantik. hehe.


Ada la juga beberapa barang yang kami beli macam asam keping, buah keranjit, macam-macam lagi lah. Saja lah, nak penuhkan kereta balik ke Penang heheheh.

 



JUALAN MAKANAN DI PASAR SITI KHADIJAH

Sudut yang paling hujung sekali adalah jualan makanan di Pasar Siti Khadijah. Macam-macam makanan yang boleh didapatkan di sini seperti kuih-muih, agar-agar, kuih tradisional, keropok lekor dan keropok losong (basah atau yang telah digoreng), kacang, buah apa tah... dan macam-macam lagi. heheh.




Rina beli banyak juga kuih kononnya nak makan dalam kereta kan. Kuih pun yang jarang rina jumpa la, macam kuih tahi itik, jala emas dan macam-macam lagi. Rasa macam tak lalu nak makan sangat sebab tak pernah makan tapi sebab pakcik yang jual tu tua, dan dia suka sangat bercerita pasal kuih tradisional ni, rina rasa nak beli jugak. Sekurang-kurangnya kena cuba makan kan. Memang sedapp kedua dua kuih ni sedap!


Kalau nak tahu, orang kelantan ni memang pandai dan kreatif dalam berbisnes sebenarnya. Tengok saja kuih mereka pun dah tahu. Rina pun tak terfikir nak buat agar-agar dalam plastik ais krim tu sedangkan plastik tu banyak kat rumah. Ada juga yang jual air RM1 dalam plastik panjang. Air dia pun pekat sangat. Sedap aihhhh dah la murah. Rina beli air kopi ais, milo ais, sirap dan juga anggur. Semua tu kami minum dalam kereta. Buat bekalan.


Tak lupa juga kami beli keropok-keropok kering, keropok lekor basah, keropok losong basah. Suami pun akhirnya membeli barang feveret hehe. iaitu Pencukur misai/bulu hidung elektronik sebab dapat murah kat sini. Murah sangat-sangat set elektrik tu. Kat luar seratus lebih, sini dapat puluhan ringgit sebab promosi warga tua. Jadi nak beli pun guna nama mak Rina sebab mama pun ada kat situ time tu. Dapatlah murah. hehe.


Itulah dia pengalaman rina dan family ke Pasar Siti Khadijah. Bukan takat membeli belah, kiranya dok mencuci mata jugakla tengok barang-barang kat sini. Selepas selesai beli belah, kami pun ke pasir Mas, nak jumpa sistur Rina pula time tu iaitu Sishawa. Jengjengjenggg. Tak sabar tau! Hati tu dah rasa berkobar-kobar macam nak jumpa kekasih. Makkk oiiii.






BIRTHDAY CELEBRATION Rina turns 27 | With Husband & BFF

5:50 PTG 0
Terima kasih kepada semua insan-insan yang wish befday Rina pada 5 December 2019 yang lepas, dan juga sepanjang bulan 12 ni. Alhamdulillah rupanya ramai yang sayang dan murah hati wish befday dan ucapan buat Rina. Syukur dikurniakan teman dan kawan-kawan yang ikhlas dan mengambil berat. 

Walau kita berjauhan dan ada juga tidak pernah berjumpa, namun tetap kekal di hati. Terima kasih banyak-banyak. Rina harap korang ikhlas berkawan dan sentiasa titipkan doa yang baik-baik buat Rina. Aamiin.

Tahun 2019 ini agak berbeza sambutan befday Rina dimana ia simple tapi penuh dengan keseronokan dan kepuasan. Bukan apa, Rina paling meriah sambut befday time kerja dulu sebab kawan-kawan kerja ni suka buat surprise kat adik manja diorang ni. 

Tapi disebabkan adik manja dorang ni dah berhenti kerja, maka dorang pun tak de la beli kek secret resipe macam dekat kerja dulu. huahuarha. Bukan nak meminta, cuma nak mengenang kenangan hehe. 


Sepanjang kawen selama 2 tahun lepas pula, suami dan mertua akan wish befday dan beli kfc atau makanan, sambut di rumah, makan di rumah. Simple sahaja, tapi rina sangat bersyukur sebab mereka sangat baik hati dan tahu befday rina. Ohmygod, i am so speechless haha. 

Tapi tiba-tiba tahun ini, sedikit berbeza sebab suami dah cakap awal-awal malam tu, dia wsih befday dan dia kata tidur awal sebab esok kita keluar makan. Rina kan suka makan, so yay yay jela. 

Tapi esok tu, kuar makan tu berdua ke secret recipe. Ala ala husband ni nak kita imbau kenangan ngan kawan-kawan kerja dulu ke apa. Dia macam tau2 je rina ni rindu gila nak makan kat secret recipe. Sepanjang jadi wanita bekerjaya di luar kerja bank dulu (acewahh), selalu la masuk secret recipe, seminggu sekali lunch kat situ. 

Tapi sejak bekerja di rumah dan tak jumpa kawan-kawan kerja yang comel2 tu, jarang dh ke situ dan makan situ. Tup tup husband bawa situ. Happpyyy yay yaay.



So order aapa yang nak makan. Dan dia suruh rina pilih kek utk rina makan k. Makan sorang je kek haha sebab husband jenis tak suka makan kek.  As usual, rina cari kek kegemaran rina iaitu Kek Newyork Cheese tapi tak ada. Jadi, pilihan kedua rina adalah Kek Rapsberry Cheese. Tu Feveret i okey.  No coklat!  Kadang2 je mood kek coklat, tapi i prefer cheese more. 



Untuk makanan lain pula, kami makan Chicken chop Parmigiana dan Asam Laksa Secret Resepi. Masing-masing share-share sebab nak merasa.


Thank you so much bae sebab bawa mai makan. 

BFF BUAT SURPRISEEEEEEEEEEEEE PULAK!

Befday haritu, Sithrah ada wasap wish befday. Kat fb pun dia post status sehari sebelum buat advance wish bufday. Beberapa hari selepas befday, dia nak jumpa. Rina jemput datang rumah dengan seronoknya supaya dapatlah kami sembang lama.

Oh ya, Sithrah ni adalah kawan rina time kerja maybank dulu. Memang sahabat baik sangat-sangat dari dulu sampai sekarang. Tak kiralah berbeza agama dan kaum, kami tetap kawan baik. Dulu, dia lah kawan waktu lunch, waktu kerja duduk sebelah-sebelah dan waktu balik naik lrt, semuanya sama-sama. Hihi. 

Even rina dah naik pangkat jadi team leader, tetap rehat dengan dia, pergi lepak tempat dia buat kerja. Haa, sampai satu floor tu tahu, dimana ada rina, pasti ada sithrah. Di mana ada sithrah, pasti ada rina.

So, dipendekkan cerita, Sithrah datang tapi tiba-tiba tak naik rumah, katanya sebab ada nak ke tempat lain dan bersama dengan kakak dia semua. Jadi, dia kata jumpa bawah rumah kejap je. Dah malam sangat pulak dia sampai, tapi takpela. Rina pun turut dengan membekalkan kuih karipap dan wadeee. Goreng malam-malam nak menjamu dia, tapi tak apa tak jadi naik atas, jadi kita bungkus bagi kat dia je.

Jumpa-jumpa, terus dia peluk ... Adodododo, sithrahhhhhhhh.
Seronok dia peluk kita, kemain lagi! Aduh! 

Pastu Sithrah keluarkan sesuatu dari kereta, katanya, "Rina, this is surprise for u".

"Omg, sithrah, u make me so happy n excited hahahah i terharu weyyy"

Dia keluarkan sejambak bunga.. Huhu na nangis. Dia tau pulak bunga ferevet rina ni. Ni kali kedua rina terima bunga dari dulu. Dulu befday last year dia hantar delivery surprise dapat bunga ros besar merah yang wangi. Kali ni lagi wangi. Huuuuu. seronoknya perasaan terima bunga ni tau.




Tak cukup lagi, dia keluarkan belon besar happy befday pulak hahahah sithrah.. 

Kemudian dia bagi hadiah dalam sebuah beg. 

"Sithrah, kenapa banyak sangat ni, ya Allah, i tak kisah pun lahhhh, u ni,, terharu tauuu banyak nye.. i just jumpa u pun dah ok dah sithrah". Ujarku.

Tapi dia balas "U deserve it Rina, u r my besties, my idol Rina"


Allahu. Terima kasih banyak-banyak tau Sithrah. Terharu sangat ni. Apapun rina doakan 'terbaik ' untuk Sithrah. Semoga Allah mendengar doa ini. Aamiin.


N Thanks juga untuk Ezzaty Kamal (Kawan kerja) yang turut datang ke rumah time kenduri makan-makan sempena tahlil haritu dan beri hadiah befday kat rina juga, Suka sangat hadiah home tu :)

Lastly, semoga Allah memberkati usia rina 27 tahun ini dan usia yang akan datang. Semoga dimurahkan rezeki, dimudahkan urusan dunia akhirat Aamiin.



Pengalaman Menikmati Sushi Mentai, Setapak KL

6:58 PTG 2
Sempena my becoming befday sebelum masuknya bulan 12 2019 yang lalu, hubby tanya tempat mana yang aku nak makan. Aduh, soalan ni punya payah nak jawab. Last sekali, dia bagi pilihan ABC dan D. Maka, jawapan aku A iaitu Sushi Mentai. Untuk pengetahuan korang, aku ni memang tak gemar makan sushi sangat tau. Sebab aku terbaca artikel kata sushi ni tak elok untuk perut, ada ulat lah apa la pergh hahahah.

Tapi aku juga tak lepas dari nafsu makan yang membuak-buak. Jadi aku pun makan juga sushi. 



Sushi mentai ni ramai melayu makan. Masuk-masuk je memang banyak Islam dan melayu. Tapi mengikut sumbernya, kedainya tak daftar dengan JAKIM yang mengatakan dia halal, cuma clarification dibuat oleh pihaknya dimana makanan atau ingredient dan juga perkakas semuanya tidak menggunakan bahan yang tidak halal sama sekali. Maksudnya dia halal. Kalau korang tak yakin juga selagi tak semak kat website JAKIM, so tak payah masuklah kalau ragu-ragu ok.

For me, memang yakin sini halal. Sebabnya memang banyak kawan-kawan dah makan sini dan kita sendiri dah tanya dengan kedai dan sebagainya. Ok back to our story. 

Menu Sushi Mentai

Kredit to Yingvannie.com


Terdapat banyak pilihan makanan kat sini yang boleh korang pilih, Sama ada nak yang set, ala cart atau pun nak makan sushi yang lalu lalang sebelah korang. Kami suka makan sushi yang lalu lalang kat sebelah kami. 


Pinggan kuning RM 1.80 untuk 1 sushi. Pinggan merah RM 2.80 untuk 1 sushi. Bila dia lalu kat tepi korang, kalau berkenan, amik dan makan je k. Bab bayar tu kemudian, nanti sebelum bayar, korang kira berapa pinggan kuning n merah yang korang makan. 

Masyaallah. Ini feveret rina ni. Tak kisah la apa benda, tapi rina tetap nak panggil yang ni telur ikan. HIHI. yang oren-oren ni. Sos dia pun memang sedappp sangat baq hang!


So pilihan hati rina adalah yang itu, dengan salmon. Tapi yang lain-lain pun rina memang makan je. Makan puas-puas, jangan hiraukan orang lain. Semua datang situ nampak kusyuk je makan. 

 

Inilah dia hasilnya, setelah siap makan sushi mentai kat setapak ni. Makan banyak ni pun dah kenyang. Itu rina dan huby makan. ok la kan. So total semua tu dekat RM 30 lebih je.

Ok kejap, belum habis lagi, ni ha, nak payung gambar sebelum makan. Hihi. bukan selalu nak payung gambar pun kan!


Kalau nak tahu sushi setapak ni 3 minit je dari rumah hehe. Tapi nak datang sini tu macam nak ke mana je kan. Okey lah bye. Assalamualaikum.




BERURUT DENGAN IBU NISA

3:49 PTG 2
Assalamualaikum wbt. semua. Alhamdulillah, dah lama rina nak tulis entry ini. Untuk berkongsi kepada ramai kawan-kawan di luar sana yang TTC (Try to conceive) atau mencuba untuk hamil. 

Semua orang ada kisah masing-masing, ada masalah masing-masing, macam-macam di benak fikiran kita semua, itu memang tak dinafikan sama sekali. Ada orang kahwin 10 tahun belum ada anak, 5 tahun pun belum, 2 dan 3 tahun pun belum ada anak. 

Sedih adalah perasaan pertama yang kita rasa kerana sebagai manusia, kita pun tak lepas dari rasa teringin nak jadi seorang ibu dan ada anak. Allah. Allah. Allah. Sayu hati bila bercakap pasal anak dan melibatkan ramai orang.

Adik beradik, mak ayah kita, mak mertua, ipar duai dan lain-lain. Mereka sama sekali tak pertikai pun kenapa rina belum ada rezeki zuriat. Tapi biasalah mulut orang luar yang lain pula kadang-kadang pedas. Itu bukan persoalannya. 

Untuk pengetahuan korang, Rina berkahwin pada bulan 5 tahun 2017. Sekarang dah nak masuk 2020. Kiranya usia perkahwinan sudah nak hampir 3 tahun. Eleh, baru 3 tahun dah risau sangat. Aduhai korang. Sebenarnya, macam-macam yang rina alami sebelum kahwin dan selepas kahwin ni.

Kalau korang tak ada apa-apa penyakit, korang tak perlu risau. Yang mana ada penyakit tu pun, kenalah ikhtiar dan yakin pada Allah SWT. Alkisahnya Rina sebelum berkahwin lagi selalu mengalami pendarahan berlebihan iaitu haid yang berlebihan juga dipanggil istihadah. 



Masalah Misteri, Pendarahan Berpanjangan, Mimpi

Setiap kali period, ia akan melebihi 15 hari. Kadang-kadang sampai sebulan tu, hanya seminggu sahaja tak berdarah. Walaupun ustazah kata lepas 15 hari tu, boleh solat macam biasa. Tapi, tetap rasa tak selesa la kan. 

Oh ya, bagi rina, ini adalah ujian. Rina pernah datang haid atau darah 3 bulan berturut-turut  tanpa henti.  itu dah ke doktor itu ini, semua kata masalah hormon.  Sejak tu, rina betul-betul buat kajian, apa makanan untuk pulihkan sepenuhnya masalah hormon.  Kajian rina bukanlah hanya melihat produk wanita di pasaran tau, tapi rina kaji dari herba dan buah-buahan. Untuk pengetahuan korang, mak rina ni suka sangat makan ulam, tok pula suka cari herba ulam semua tu.  Duduk kampung, insyallah kalau teringin nak ulam apa ke, nasi ulam ke apa ke, nak mandi herba lepas bersalin semua tu, mesti semua tanya tok.  

Jadi, Rina dapati perkara yang mungkin membantu stabilkan hormon rina yang amat bermasalah ni adalah delima, ginseng, kacip fatimah, manjakani.  Dari situ Rina minta tolong seseorang yang rina jumpa untuk bantu rina.  Hasilnya adalah satu pati atau minuman yang ada kandungan tersebut.  Alhamdulillah sejak rina amalkan jus aimra'a yang penuh khasiat delima, kurma, madu, ginseng, kacip fatimah, manjakani ni, sebulan selepas itu haid datang secara normal. Alhamdulillah sangat-sangat. 

Memang rina tak sangka. Asbab minuman yang kita usahakan, Allah bantu selesaikan masalah rina. Sebab tu ramai tertanya, macam mana rina boleh jual atau jadi owner jus Aimra'a pula. Sebab rina nak bantu orang yang hadapi masalah macam rina. Alhamdulillah dalam ramai-ramai orang minum jus Aimra'a untuk hormon stabil sebab tak datang period, yang mereka ada period berlebihan turut beri feedback, period dah stabil datang tepat masa, tak de darah lebih-lebih dah. KKM LULUS. Lab Test, RnD semua ada. Jadi tak perlu risau.

Image result for jus aimra



Kejadian Aneh

Okey, selepas selesai masalah hormon tu, kiranya dah hampir setahun kahwin tau. Tiba-tiba satu hari tu, tarikh nak dekat-dekat period, Rina mimpi bayi kejar rina. Bayi pun bukan macam bayi dalam mimpi tu, ia amat menakutkan. Allah. Bangun-bangun tengok pukul 3, perut tak sedap sangat. Pergi toilet, tengok berdarah banyak, ketul-ketul semua keluar. Takpala, sebab tarikh dekat period, rina anggap period la tu baru keluar.

Kemudian, bulan seterusnya, tarikh terlebih dari tarikh period, Kiranya patut period tapi belum datang lagi.  Malam tu, Rina termimpi lagi. Mimpi bayi kejar rina. Kali ini bayi tu jenis ketawa menakutkan, Suara garau tapi itu bayi. Dia bayi kecil tapi kejar orang kuat sambil merangkak. Allahuakbar. Terbangun dari tidur rina tengok pukul 3 pagi juga. Perut sakit sangat. Pergi toilet, tengok berdarah keluar. Ya Allah, rina rasa period la baru datang. Nak datang period pun kenapa nk kena mimpi bayi .Allahu.

Dan bulan seterusnya, kejadian itu berulang lagi. Mimpi itu berulang juga. Memang dah baca dan ruqyah diri sendiri semua, tapi benda tak baik macam ni terjadi. Selalunya kalau bab mimpi baby ini, orang kata saka atau benda2 mistik. Wallahualam.

Akhirnya, suami dan rina decide pergi Ruqyah dekat Ustaz Malek Salleh. Femes kat youtube sebab ada video dia. Selepas selesai ruqyah, kami beli minyak bidara, dan garam mandian tu. Setiap hari sapu minyak bidara Baba Jabbar tu. Tak panas pun, sedap pakai. Ustaz juga bantu bacakan ayat-ayat, di kelapa yang dia suruh bawa. Kemudian balik rumah, kami bakar kelapa tu dan minum air nya. Kiranya buat air kelapa bakar lah. Itu bukan sekali tu je minum.

Ada juga berubat dengan sepupu sebelah mak mertua ni, dia ni perawat Islam juga. Katanya benda tu selalu makan bila time nak menjadi janin. Allahuakhbar. Tak tau nak percaya atau macam mana. Tapi rina ni jenis apapun nak pikir positif, tak nak taksub dan takut sangat. Cukuplah berhati2, dekatkan diri dengan Allah, jangan tinggal Al-Quran dan Zikrullah.

Sejak tu Alhamdulillah tak ada lagi mimpi pelik-pelik. Kami juga jadikan air bidara sebagai pendinding rumah (Spray di setiap tepi dinding dalam rumah). Begitulah hingga ke hari ini. Kami pun hidup normal selama hampir setahun selepas semua kejadian ini.


Pindah Rumah, Renovate Rumah, Kejadian Tak Diingini Berlaku

Disebabkan nak renovate rumah sepenuhnya, jadi kami sekeluarga berpindah selama dua bulan. Duduk rumah lain dlu. Selepas siap rumah direnovate, kami pindah semula ke rumah ini. 

Ketika berpindah tu, rina saja lah check upt sebab period dah lewat dekat 2 bulan. tak datang pulak haih. Rasa rimas. Awatlah ni. Tapi lagi sedih bila upt negatif. Tahla, memang susah nak jumpa double tu. 

Jadi rina anggap tu masalah hormon datang balik la kot. Walaupun encik suami tak bagi angkat barang berat. memang la tak angkat. Cuma nak percepatkan kerja, ada la kerja-kerja rina buat . Kiranya memang tak duduk saja. Kita ni yang berkemas bagai nak rak, tak henti-henti. Mop lantai, kemas rumah, angkat barang semua lah. Duduk rumah tinggi ni payah sikit, nk angkat barang dari tempat parking naik ke tunggu lift lagi. Dari lift nak ke rumah lagi. Macam tulah situasinya.

Jadi, bila dah masuk rumah balik .. duduk sana. Tinggal nak kemas-kemas barang je lagi. Pada malam tu, rasa tak sedap perut sangat. Perut sakit sangat-sangat tiba-tiba. Rasa macam ada benda melambung-lambung dalam perut. Masa tu rina terbayang macam cyst, ketumbuhan, fibroid lah dan macam-macam dalam perut. Terbayang-bayang kat mata. Apalah yang melambung atau macam tercabut dari dalam perut tu.

Ya Allah, esoknya bangun pagi rasa tak sedap badan. Rasa macam basah sangat dah kat bawah ni. Tengok-tengok pendarahan banyak. Bila basuh, terjatuh satu ketul. Allah. Time tu menangis sepuas-puasnya sebab takut, terkejut. Sepanjang rina hadapi masalah period yang panjang dulu, tak pernah rina tengok ketulan yang macam ni. Diselaputi lapisan putih sedikit macam tu.

Terus suami bawa pi klinik swasta. Sebab kerajaan memang lambat. Kalau kecemasan pun memang lambat (berdasarkan pengalaman lalu). Jadi doktor cakap, tu janin. Kalau itu period pun, mungkin lapisan rahim yang terlekat pada ketulan darah tu. Doktor scan perut, macam biasalah kena sapu gel semua tu dan baring. Bila scan je perut, ada benda dalam rahim tu lagi. Tak keluar habis tapi tinggal sikit je tu. Tak perlu dia keluarkan. Nanti benda tu keluar sendiri.


Image result for keguguran

Sebenarnya ni kali ketiga rina scan, dulu time masalah period yang panjang tu selalu je g klinik scan rahim sebab risau fibroid apa semua tu, tapi doktor banyak yang cakap, Rahim clean, bersih dan cantik sangat, tak ada aapa masalah. Kali ini ja memang tengok kat cctv scan tu ada benda. Kena kuarkan.

So balik tu, memang bermulalah kehidupan pantang sekejap selama 2 minggu. Oh ya, time ni rina minum air kurma (buat sendiri dan beli kat Food Pantang KL). Makanan lauk-lauk makan yang pantang kejap. Dan dalam 3 hari rina pakai bengkung untuk lancarkan darah. Memang betullah, terkeluar darah berlebihan sikit tu.


Kejutan Sangat

Tapi apa-apapun rina memang terkejut, sebab taktahu aku ni boleh mengandung. Allah. Suami pun kata sebenarnya ada hikmah walaupun keguguran kecil tu. Sebab kita tahu kita boleh berusaha. Allah pun nak kita usaha lebih lagi. 

Memang. Rina pun hapy juga. Sekurang-kurangnya sejak kejadian tu, suami kata dia nak stop rokok. dia ni heavy smokey gila-gila. Dan sekarang daripada sekotak habis 2-3 hari, akhirnya sekarang seminggu 2-3 batang je dia isap. Kurangkan dulu, lama-lama insyallah abeslah sangap rokok tu.huhu. Cuma tulah, vape pulak dah. Sekarang ni dok fikir nak bagi hilang rasa vape. Tapi dalam diam2 rina beli cuka epal, malam je suruh dia kumur air putih rina campurkan 1 sudu cuka epal. Tu untuk hilangkan rasa nak rokok dan vape. Dia ingat tu nak bagi mulut tak bau rokok n vape. huhu.


Kena Buat Sesuatu, Sampai Bila Macam Ni

Sejak kejadian-kejadian yang menimpa rina saban hari, rina fikir kena buat sesuatu. Allah bagi hint-hint semua ini untuk apa kalau kita tidak berusaha. Ya, setiap masalah yang kita alami haruslah kita selesaikan dengan sabar dan solat, itulah ciri-ciri orang yang berjaya. Begitulah petikan Al-Quran serta tafsir.

Dalam tafsir Ibnu Kathir beliau mengatakan:



يقول تعالى آمرًا عبيده ، فيما يؤمّلون من خير الدنيا والآخرة ، بالاستعانة بالصبر والصلاة



"Allah subhanahu wata'ala memerintahkan hamba-hamba Nya untuk meraih kebaikan di dunia dan akhirat yang mereka harapkan, dengan cara menjadikan kesabaran dan solat sebagai penolong."


Yakin yakin dan yakin, Tapi tetap sedih bila upt negatif kan. Yakin yakin yakin, tetapi tetap sedih bila belum ada rezeki zuriatkan. Stoplah semua tu. Sekarang ni, rahsia dia adalah: REDHA.



Mula Berurut Dengan Ibu Nisa


Rina pernah pergi urut dengan orang lain, tapi dia betulkan peranakan. Katanya peranakan dulu jatuh. Punyalah sakit makcik tu urut tapi orang lain boleh tahan. Adoi. Mungkin sebab tu first time urut. lagipun dia kata badan rina ni banyak angin. Yeke . hihi. 

Bagi menyelesaikan masalah semua ini, rina nekad nak pergi berurut dengan Ibu Nisa pula. Itupun sebab rina banyak baca dalam website orang lain berkaitan pengalaman urut dengan ibu Nisa. Cara urut tak sakit dan sebagainya.

Mula-mula tu susah juga nak dapatkan contact nombor ibu nisa. tapi rina terjumpa di komen-komen netizen di blog lain, so dapatlah nak pergi urut.

Time tu macam takut juga sebab betul ke nombor ibu nisa ni. Takutlah orang tipu ke apa kan. Rina cari wasap tak jumpa. Rupanya ibu nisa memang tak guna wasap. Jadi guna mesej biasa sahaja. Mesej dan buat apointment untuk berurut akhirnya.

Ibu nisa minta bawa telur dan beras untuk buat sedekah, Bayarannya pula RM150 untuk 3 hari. Kena urut 3 hari berturut-turut. Kiranya 1 hari RM50 la. Terfikir pula telur dan beras tu untuk apa kan. Lepas tahu dia nak buat sedekah, kami beli beras 10kg dan telur 1 papan. Dia kata banyak sangat tu, jadi yang lebihnya dia minta halalkan untuk dia guna. 


Image result for telur dan beras

Setibanya di rumah ibu nisa, rasa tenang dan seronok pula bersembang dengan dia. Wajahnya seperti berusia 40 tahun lebih, loratnya dalam jawa macam tu, tapi paling rasa tenang sebab dia memang memahami.


Ketika Tengah Berurut Dengan Ibu Nisa

Ibu Nisa tanya dah berapa tahun kawen, rina cakap hampir nak masuk 3 tahun dah. Bila dia urut-urut perut, rina tanya dia,. Agak-agak rina ni ada penyakit lain tak? macam ketumbuhan, fibroid, cyst atau apa-apa tak? sebabnya perut kadang-kadang tak selesa. Sebelah kiri tu asyik bergerak, melambung dan macam-macam lagi tak tahu la.

Dia gelak je. Katanya "kau tak ada apa2 masalah pun. Tak lama lagi adalah ni. Moga Allah bagi zuriat 1,2,3,4,5,6,7 kat kau. Aamiin." Yakin dia cakap. Ya Allah, selama ni diri sendiri tak yakin, tapi ibu nisa yakin sangat rina boleh mengandung. Allahu. Tersentap pula. Rasa berdosa, kenapa kita tak yakin dan macam menidakkan kuasa Allah. Allah. Taubat. 

Ibu nisa kata ada 3 masalah: Pertama, angin dalam perut ni. Kedua: Peranakan rendah. Ketiga: Telur tidak matang. Oh barulah ku tahu. Selama ni tak pernah terbayang telur apa semua tu. Dan tak ambil peduli pun. Aduhai sebab itu ilmu tu penting walaupun kita bukan doktor. Semua kita pun ada semua perut dan sistem peranakan semua tu. 

Untuk itu, ibu nisa bagi jamu yang mak dia (keturunan) dia sendiri buat jamu tu, mereka ni keturunan keluarga pandai urut, macam bidan la gitu. Rina yakin bila urut dengan ibu nisa ni sebab memang betul, orang singapore, hongkong pun datang mengurut dengan dia. Ada yang semata-mata datang sini untuk mengurut dengannya. Tu semua rezeki dia la macam mana orang boleh kenal dia tu. Semua dari mulut ke mulut juga. 

Sepanjang 3 hari rina pergi rumah dia pun, ada india datang beli jamu. nampak la, ramainya orang guna khidmat ibu nisa. 

Kebanyakan mereka yang urut dengan ibu nisa, alhamdulillah berjaya hamil. Bagi rina, dia adalah asbab dan usaha untuk kita ikhtiar. Kalau ada rezeki, alhamdulillah. Kalau belum ada juga, rina redha. 


Pantang Larang Dan Permintaan Ibu Nisa

Disebabkan peranakan terlalu rendah, ibu nisa dah naikkan dan betulkan. Untuk masalah angin dan telur tidak matang tu, kena makan jamu ibu nisa yang diberi tu sampai abes. Kiranya dalam 2 minggu gitu. 

Selama makan jamu, ibu nisa minta berpantang dari minum air sejuk dan ais untuk suami dan isteri. Nak kena ceramah gak kat suami ni sebab dia pantang kalau ada air sejuk dan ais. Alhamdulillah dia dengar cakap sebab ibu nisa sendiri pun dah pesan kat dia. 

Kemudian, para isteri jangan makan durian, kelapa, nenas atau benda-benda yang tajam ni. Haritu mak mertua masak gulai lemak pucuk ubi. Adui, serba salah rina dan konfius pula santan boleh makan ke tak. Sebab diperbuat dari kelapa. Ibu nisa kata boleh makan tapi sikit je, tak yah la sampai hirup kuah masak lemak tu satu mangkuk hehuhu. Maklumlah rina ni kaki makan. Mertua masak apa semua makan je.

Lagi satu, untuk pengetahuan korang, bermula dari hari pertama urut, ibu nisa buat permintaan suruh suami isteri bersama pada malam tu. dan juga hari kedua serta ketiga urut tu, kena bersama juga suami isteri pada malamnya. Bersama tu bukan duduk tengok tv sama2 tau. Kena buat projek anak. hehehe. nakalnya taip. Adoi.

Dan pemilihan hari urut tu pula haruslah ada hari jumaat. Sama ada korang nak pergi urut khamis, jumaat dan sabtu atau jumaat, sabtu dan ahad tu., terpulanglah.

Hari terakhir tu, terasa sedihnya nak tinggalkan ibu nisa. sebab bila sembang rasa seronok pula. dia kata muka rina macam anak dia. ala-ala mami penang gitu,hehe. memangla sebab orang penang. hihi.

Oh ya, ibu nisa ada cakap jangan langsung angkat barang berat-berat. Baju basuh nak sidai pun, suruh suami angkat.


Sebelum Pulang Dari Berurut

Hari terakhir urut tu, ibu nisa kata... nanti selepas datang period untuk bulan seterusnya, datang jumpa ibu sebab ibu nak urut 1 kali lagi. Lepas je abes period bulan seterusnya, mandi wajib, jangan bersama dulu. Terus pergi urut 1 kali. Baru bersama.

Tapi kata ibu nisa lagi, "Harap-harap kau ni tak datang lah period bulan depan". Aamiin. Maksudnya terus mengandunglah bulan depan tu. Waktu tu rina aminkan je. Sebagai pempuan yang suka fikir macam-macamni, rina fikir. 

1. Tak mustahil. boleh kot mengandung. Kalau ibu nisa yakin dan boleh kata, tak lama lagi rina akan mengandung, kenapa diri sendiri tak yakin? Allahu. Kena percaya dan yakin pada Allah sebab kita dah ikhtiar.

ATAU 

2. Macam biasa je, nanti datanglah tu darah period. Jangan main-main, dia sahaja nak bagi kita berharap. tup tup nanti keluarlah tu peyed.

Dua perkara tu yang rina fikir. Tapi rina berdoa agar no.1 tu dimakbulkan. Dalam pada masa yang sama juga, rina dah tukar cara berdoa. Cara berdoa yang lebih redha dan rendah diri seperti kawan-kawan share. Insyallah, ada rezeki nanti rina kongsikan.


Selepas Berurut Dengan Ibu Nisa

Selepas Berurut Dengan Ibu Nisa,. Sebulan telah berlalu.. Seperti yang dikatakan, rina kena pi urut dengan ibu nisa selepas datang period bulan ni dan habis period tu. Tapi sekarang rina belum pergi urut lagi..

Sebab... Tunggu period datang . Kalau datang pergi urut,. Kalau tak datang, doa-doakanllah ada isi iaitu zuriat yang soleh dan solehah. AAMIIN. Nak berharap lebih takut kan. Jadi kena berdoa yang lebih.


Cara Hubungi Ibu Nisa

Ramai orang tanya kat internet ni macam mana nak dapatkan nombor fon ibu nisa. Rina sendiri pun susah nak jumpa tu pun nasib baik terjumpa kat komen orang.  Rina pun dah minta izin juga kat ibu nisa untuk berkongsi nombor telefon ibu nisa kepada mereka yang memerlukan. 

Semoga yang mencari nombor fon ibu nisa, dipermudahkan segala urusan. Di sini Rina sertakan no fon beliau. Doakan Rina dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah sempurna tubuh badan dan akal fikiran ya. AAMIIN. Semoga ikhtiar urut ini juga menjadi asbab untuk kita dikurniakan rezeki zuriat yang soleh dan solehah. Amin ya Rabbal Alamin.


No Fon Ibu Nisa:  019-3086467

Pengalaman Ke PAMERAN ARTIFAK RASULULLAH SAW 2019 Di PWTC

12:37 PG 0
Tak pernah dengar suara, tak pernah jalan seiringan, tak pernah ada di zamannya, tak pernah meraguinya, tetapi dialah kekasih kita.. Itulah Al-Amin, Rasulullah SAW.


“ Beruntunglah sesiapa yang melihatku lantas beriman kepadaku dan beruntunglah (diulang perkataan beruntung sebanyak 7 kali) sesiapa yang tidak pernah melihatku tetapi mereka tetap beriman kepadaku.”

-Sabda Rasulullah SAW (HR Bukhari)


Kami bergambar depan Kiswah Pintu Kaabah, Sedangkan sebelum tu macam-macam kami dipertontonkan ketika berada di Pameran Artifak Rasulullah SAW di PWTC 2019 ini.

Sebak melihat Janggut, Rambut, Darah Bekam Rasulullah SAW depan mata sendiri. Beribu tahun lamanya, namun masih terpelihara. Yang tua, berkerusi roda, yang muda turut menangis melihatnya.

Jika ada ibu bapa di sini, bawa mereka. Biar mereka saksikan. Mereka juga rindu Rasulullah SAW. Terharu rina lihat ibu bapa tua yang hanya berkerusi roda dan uzur, semua datang sini nak tengok barangan Rasulullah SAW.




Air Mata mula bergenang tatkala melihat Tapak Kaki Nabi Muhammad SAW yang sebenar-benarnya. Begitu besar dari kita, sangat gagah orangnya. Allahuakhbar. Dengan perwatakannya yang terpuji tiada tandingannya.

Ya, sayu hati melihat lebih 40 artifak Asli Rasulullah SAW di Pameran Artifak Rasulullah SAW 2019 bertempat di PWTC td.




Barang peninggalan Nabi Muhammad SAW dari Jordan, Turki, India, Syiria, Mekah dan Madinah semua boleh dilihat di Pameran ini. Allahummasollialasaidinamuhammad, waalaalihiwasahbihiwasallam.  Alhamdulillah Allah izinkan, last minit kawan ajak ke sana, sempat kami pergi sana. 

Pertama sekali, kami nampak kiswah kaabah, permaidani Taman Raudhah, memang speechless beb, speechless. Rasa jauh sangat kita hari ini dengan zaman Rasulullah SAW.


Seterusnya, kami melihat sendiri Kunci Makam Ashabul Kahfi yang kisahnya tercatat dalam Surah Al-Kahfi (Ayat 9 - 26) pun dah rasa lain macam.. Selalu kita hanya mendengar kisah Ashabul Kahfi sahaja. Bila tengok kuncinya, terkenang kisahnya kembali.

Barang lain yang kami lihat adalah...


Cop Mohor Rasulullah SAW, Pedang Amr Al-Aas, Bekas air zamzam Rasulullah, Karung air yang sering nabi gunakan, Beras sekecil-kecil yang dicatatkan surah Al-Ikhlas (kami tengok guna teropong disediakan) dan lain-lain lagi di sini.

Sebelum ini, saya pernah menulis artikel berkaitan kisah Al-Fatih yang telah menakluki Constantinopel, kali ini dapat lihat sendiri pedangnya. Oh, itu sangat terkesan. Dapat membayangkan sedikit sebanyak perjuangannya berdasarkan kisahnya.


Malah pedang Ali Bin Abi Thalib dan pejuang lainnya turut dapat kita saksikan. Sejarah Islam sangat menarik untuk dihayati.



Cukup terkesan lagi melihat semua ini:





Antara lain-lain artifak dapat disaksikan di sini adalah:

- Capal/Kasut Rasulullah SAW


- Tongkat Rasulullah SAW


- Serban Rasulullah SAW


- Pedang Muaz bin Jabal


- Pedang Sultan Al-Fatih


- Kiswah Kaabah Merah


- Kiswah Kaabah hijau


- kunci Makam Saiditina Fatimah

- Artifak peninggalan Kerajaan Uthmaniah (kunci, baju perang, tandu, al-Quran Emas kiswah Kaabah, Kiswah Pintu Taubat di mana semua artifak ini merupakan koleksi dari Tanah Arabah seperti Mekah dan Madinah serta negara Yemen dan Turki)

- Busur atau anak panah yg digunakan Rasulullah SAW ketika berperang serta bekas busur yang dihiasi dengan emas dan perak.


- Permaidani di Taman Raudhah

Banyak lagi..




Tapi lebih sebak sekali bila melihat penutup Makam Rasulullah SAW, berwarna hijau, amat harum sekali baunya.


Semua 40 artifak yang dipamerkan termasuk darah bekam Nabi berusia 1400 tahun adalah ASLI – Ia telah dinilai oleh pakar etnologi, Prof Dr Abd Manan Embong.  

Yang nak Melihat Sendiri, Boleh datang ke sini:



Tarikh : 22 Julai – 4 Ogos 2019

Masa : 10.00 pagi hingga 10.00 malam

Lokasi : Dewan Tun Razak, Tgkat 4, PWTC

DAH TERLEPAS? JANGAN RISAU, TIAP TAHUN AKAN BUAT LAGI PAMERAN NI! KORANG LIKE PAGE DIA UTK TAHU TARIKH2 TAHUN DEPAN PULA.

Harga Tiket

Harga tiket:

Dewasa: RM20

Student: RM10

Kanak-kanak : RM5


RIN Sempat Beli ni.. Boleh lekat kat rumah.. tanda kita ingat nabi selalu.. senang nak ajar-ajar anak nanti..








Dalam pameran ini tidak dibenarkan ambil gambar, jadi saya kongsikan apa yang boleh dikongsikan.  Semoga bermanfaat.

Lebih baik pergi sendiri dan lihat. Bukannya gambaran menjadi tatapan, tetapi penghayatan sebenar apabila melihat secara real. Kita akan lebih kenal Rasulullah SAW dan terasa sangat dekat dengannya.

Share jika bermanfaat utk lebih ramai yg tahu dan mendapat kebaikan.
Sebarkan ajaran Baginda sepertimana sabdanya yang bermaksud: “Sampaikanlah daripadaku walau satu ayat.” (Riwayat al-Bukhari)

Follow IG @pameranartifak




WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...