Memaparkan catatan dengan label Peribadi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Peribadi. Papar semua catatan

Pengalaman Seram Menyewa Kenari Court Apartment, Ampang. Kisah Rinazul.

5:07 PTG 0
Pengalaman Seram Menyewa Kenari Court Apartment, Ampang. Kisah Rinazul.
Image may contain: outdoor
Gambar Asal Rumah Sewa Aku dan Tempat Park Keretaku

Waktu sebelum kahwin, di sinilah tempat tinggal daku iaitu di Kenari Court Apartment, tingkat 2, blok di rahsiakan. Sejak pindah KL untuk kerja di sini, memang aku cari bilik sewa dari mudah.my. Memandangkan life aku kat sini dulu cuma makan, tidur, pergi kerja, balik tidur dan pergi kerja je, jadi memang aku sewa bilik khas untuk menginap sahaja. 

Alhamdulillah dengan kadar sewa RM 300, aku berjaya dapatkan sebuah bilik di Kenari Apartment ni dan bilik tu aku sorang je duduk, sebab aku memang cari bilik khas untuk duduk seorang. Tak nak berkongsi, nak privasi, senang!

Sebenarnya ada gambar bilik di Facebook aku, tapi aku tak nak post kat blog ni, kalau nak tengok pergi selidik sendiri di Facebook aku. Hihi. Sebab kalau aku letak sini, nanti kalau-kalau bilik tu bilik yang korang duduk sekarang, jadi nanti korang takut dan seram pulak kan. Oh ya, sebelum tu aku nak bagitau... yang tuan rumah ni sebenarnya adalah orang Cina perempuan. Tapi aku sendiri pun tak pernah jumpa owner rumah ni sepanjang 2 tahun aku tinggal sini. 


Tak Pernah Jumpa Owner Rumah


Kalau nak bayar sewa, aku akan serahkan pada akak bilik sebelah. Aku masuk menyewa pun sebab akak bilik sebelah yang letak iklan bilik ni. Pendek kata, apa-apa aku guna orang tengah je dan tak direct dengan owner rumah.

Sebenarnya, sejak masuk sini, aku tak nampak langsung seri pada rumah ni, tapi time tu apa aku kisah. Aku pun tak kisah langsung bab rumah ni, aku cuma nak ada bilik dan boleh pergi balik kerja dengan mudah, berdekatan LRT tu je. 

Mood dan otak aku ni memang fokus kerja waktu tu. Untuk pengetahuan, waktu tu aku bekerja di salah sebuah agensi Maybank sebagai Telemarketer dan kemudiannya Team Leader. Ha, sepanjang tulah kehidupan aku kat rumah ni.

Pada mulanya, setiap kali aku lalu ruang tamu nak ke tandas, aku perasan ada satu almari kosong yang terbiar di ruang tamu tu. Almari tu ada cermin, bila lalu je akan nampak diri sendiri. Agak buruk jugalah.

Satu hari, aku lalu situ dan tak pandang pun sepenuhnya cermin tu. Tapi waktu aku lalu, aku macam ternampak warna hitam je kat cermin tu. Waktu tu aku fikir positif mungkin bayang-bayang aku kot sebab lagipun tak berapa ada cahaya lampu dekat situ. So nothing i think.

Okey, kalau korang nak tahu kat rumah ni kami duduk bertiga, aku, akak bilik dpan aku dan seorang lagi duduk bilik kecil sebelah tandas. Kiranya bilik aku yang medium. Akak sebelah bilik aku tu bilik besar ada toilet dalam tandas. Seorang lagi tu bilik kecil sebelah tandas je. Jadi, nampak sangat aku sorang yang kena lalu lalang ruang tamu kalau nak ke tandas. 


Aku Dan Dapur


Sebenarnya, berhadapan bilik aku juga adalah dapur. Dapur kami ni memang sangat kotor. Sejak aku pindah rumah tu lagi. Aku tak faham kenapa jadi macam tu. Tapi akak bilik besar tu penah je kemas-kemas situ. Katanya dapur ni pelik sikit sebab sinki problem, bila nak masak tu kena buka tingkap tapi seolah-olah tak ada yang buka tingkap. Aku pun pelik, aku tak penah masak situ. Macam mana boleh kotor-kotor selalu kat dapur tu tiap kali dah kemas dan cuci pun. Hmmm tak pela.

Hari berganting hari, bulan berganti bulan dan akhirnya aku buat keputusan nak masak lah, Asyik makan kat luar je.. So dengan masak, bawa bekal mungkin lebih jimat la memandangkan aku pun tengah plan nak kawen time tu. Jadi, boleh kata hari-hari aku akan masuk dapur masak. Barang-barang pun dah beli dan letak kat dapur semua. 

Semakin lama aku kat dapur, semakin rasa macam orang pandang je. Bukan takat dapur, aku dah mula rasa orang pandang kalau aku dekat ruang tamu.. Sehinggalah aku rasa aku nak masuk bilik je dan kunci pintu. Boleh tak? Lagipun, serius kehidupan kat rumah tu macam aku sorang je duduk situ sebab kedua housemate aku ni memang kerjanya balik malam setiap hari.

Hasil carian imej untuk kelibat hitam kurus
Gambar Contoh

Mimpi Pelik Dan Menyeramkan


Lama kelamaan aku rasa rumah ni sangat sunyi, gelap dan menakutkan biarpun setiap malam lampu ruang tamu terbuka. Alhamdulillah ada kawan tempat kerja aku nak bagi kucing, aku pun sangat happy dan berniat nak bela kucing la buat teman kat bilik. Anak kucing kecil yang ku beri nama Citam akhirnya duduk sebilik ngan aku. Seronok dan tak sunyi, asyik main kucing je. 

Tapi aku sedar, satu malam... Bila aku tutup lampu, kucing aku kelihatan takut sangat-sangat, miaw sana dan miow sini. Pelik aih. Aku pun pasang lampu tidur, dia diam. Hish kucing ni takut duduk dalam gelap agaknya.

Malam tersebut, aku termimpi ada lembaga baju putih ketawa suara serak menakutkan dan seolah-olah tak benarkan aku bangun dari situ. Aku nak bangun dari tidur pun macam susah sangat tak tahu kenapa. Sehingga bibir azan, zikir dan akhirnya aku tersedar dari mimpi. Jadi tak sedap hati bila mimpi macam tu.

Beberapa hari kemudian, aku termimpi ada 2 pocong di bahagian kaki ku sewaktu aku tidur.  Aku tak ada pilihan dan tak boleh bangun. Jadi terus tidur. Tak tahu mimpi ke apa dan aku anggap itu mimpi.


Kejadian Pelik Dan Menakutkan

Aku memberanikan diri, dengan mengamalkan membaca Al-Quran. Tapi dari sudut hati kecilku ini, sebenarnya aku seorang yang lemah semangat. Suatu malam, aku nak ke tandas. Aku ternampak bayang-bayang hitam di dapur seolah-olah ada kelibat berbentuk orang yang sangat kurus kering. Allahu. Tapi aku berharap mata aku silap tengok. Lantas aku terus ke tandas yang berada di sebelah dapur. 

Ketika sedang buang air kecil, aku terdengar bunyi barang-barang dari dapur. Bunyi macam ada orang tengah kemas dapur atau selerakkan dapur. Memang takut sangat, jangan harap aku nak ke dapur. Keluar dari tandas, aku berjalan pantas masuk ke bilik dengan dada yang berdegup kencang.

Pada malam itu, sukar untuk aku lelapkan mata tapi alhamdulillah dengan kucing tidur atas katil, rasa tenang sedikit akhirnya aku tertidur.  Ingatkan dapat tidur nyenyak, tiba-tiba aku tersedar, kucing ku mula miow sana dan miow sini, aku terkejut melihatnya dan terus kurung ke dalam sangkar kecilnya. Sangkar tu ada di sebelah pintu bilikku. 

Imej yang berkaitan
Gambar Contoh

Di dalam bilik tiba-tiba tingkap bergegar. Ya Allah betul ke apa aku lihat ni ya Allah. Seumur hidup ni aku lihat tingkap bergegar dan gerak, kemudian pintu bilik seolah-olah diketuk dan bergegar, bergerak seperti diketuk tapi tiada bunyi. Keadaan tu buat aku menangis sepuasnya di atas katil. Dan sekarang, aku rasa katil aku pun dah macam bergegar. Kenapa ni ya Allah. Bacaan Ayatul Kursi diulang-ulang sehingga perasaan dan gegaran tu terhenti.

Sempat aku menelefon tunangku ketika itu dan tak mampu cerita apa-apa. Kebetulan dia berada di Ampang waktu tu sebab ada kedai mamak ngan kawan, terus dia datang area rumah. Terkejut aku call suara menangis.

Takut nak cerita kat dia perkara ini takut dia tak percaya. Tapi akhirnya cerita juga. Dia suruh aku turun sekarang, nak ajak pergi lepak kat McD kalau takut duduk dalam bilik. Waktu itu 2.30 pagi. Esok nak kena kerja. Tapi aku rasa memang tak sanggup nak duduk bilik tu lepas apa yang terjadi tadi. Lantas aku pun keluar bilik.

Jumpa Ustaz, Ini Puncanya 

Hasil carian imej untuk colok cina dalam rumah
Gambar Contoh

Melihat ketakutanku, tunang ku mengajak untuk bercerita pada seorang ustaz. Dan akhirnya aku menceritakannya. Setelah dilihat sendiri oleh ustaz, katanya bilik yang aku tinggal tu dahulunya merupakan tempat pemujaan atau colok cina yang mereka bakar-bakar untuk sembahyang cina tu. Mungkin ada di dalam bilik aku. Tapi tak perlu takut sebab Allah ada. 

Dalam masa yang sama, aku ni mudah sangat diganggu oleh benda-benda ni katanya lagi. Tapi Alhamdulillah selepas aku dah renjis air bacaan di sekeliling dalam rumah dan bilik, rasa sedap hati sikit tiap kali dalam rumah n bilik tu. One more, kesilapan aku, aku selalu buka tingkap sedikit tiap malam dalam bilik untuk ambil angin. Sepatutnya kena tutup habis. Lagipun depan tingkap tu katil aku, tak baik kita tidur dalam keadaan tingkap buka sikit dan katil depan tingkap. Syaitan melihat.

Allahu. 

Sebenarnya banyak sangat perkara yang aku terlepas pandang dan aku tak tahu. Sejak tu, aku amalkan mandian bidara dan limau kasturi untuk buang segala aura negatif. Alhamdulillah semakin ok keadaan bilik dan rumah, tak pernah jadi hal yang pelik lagi.

Sebenarnya, tiap kali balik rumah tu aku terus masuk bilik. Sepatutnya kena terus basuh kaki dulu. Hal yang sekecil ini menjadi pelajaran dan iktibar buat aku.

Sodakallahal Adhzim.



Pengalaman Ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson Destinasi Percutian Wajib! | Muzium 3D Art

3:28 PTG 0
Rina dan suami pernah ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson pada tahun lepas. Tapi tahun ini baru nak update pengalaman dan gambar-gambar sepanjang bercuti di sana dulu. Blog baru aktif tahun ini. Aduduh.

Ceritanya, kami pilih Port Dickson sebagai tempat percutian sempena anniversary 2019. Setibanya di Port Dickson dan belum sempat check in hotel (sampai awal sangat), kami pun singgah ke Alive 3D Art Gallery dahulu.

Image may contain: outdoor


Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ini adalah umpama muzium bagi gambar-gambar 3D Alive yang seakan-akan hidup. Nampak macam betul-betul real sebenarnya bila kita lihat atau bergambar di situ.
Oh ya, untuk masuk ke sini kena beli tiket. Tak ada free free okey. Tapi tidaklah semahal Zoo Negara tu.

Hanya RM 20 untuk dewasa dan RM 15 untuk kanak-kanak. Ia dibuka pada setiap hari jam 11 pagi sehingga 11 malam.  Paling penting sekali, anda harus datang sini dengan batery fon atau kamera yang penuh untuk bergambar ya!


Aktiviti Menarik Dan Santai


Tak rugi berkunjung ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ni sebab anda boleh lakukan aktiviti menarik dan santai bersama keluarga dan kawan-kawan. Sis datang dengan pasangan, almaklumlah anniberseri, mana leh bawa orang lain. kikiki.

Jadi, gambar-gambar di sepanjang Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ini pun cuma ada kami berdua je tau. Jom sis sajikan anda dengan gambar-gambar sepanjang berada di sana. Memang seronok!

Alice and wonderland. Sis dahla peminat kartun ni. Naseb baik tak ada ratu kepala besar tuh!


Naik kereta lembu masuk ke dalam dingding. Wahh.


Dah macam naik gondola di Venice tauuu padahal kami naik kerusi ala-ala bot dan berada di hadapan dinding je.


Sotong sotonggg tolongg

No photo description available.

Eleh, ye ye je tu.

Image may contain: 1 person, standing

Kesian, nak kena jadi santapan gorilla

Image may contain: 1 person, sitting

Aduh, budak bertiga nieh!

Image may contain: one or more people

Ok fine, kita ngaku..kita yang curi makanan tu, giraffe dan kawan-kawan jangan terkejut sangat ok.

Image may contain: shoes and outdoor

It's Dinosour!

No photo description available.

Ehem-ehem

Image may contain: 2 people, shoes and indoor

Ini ke burung kenyalang?

Image may contain: one or more people

Image may contain: outdoor

Image may contain: one or more people and people standing

No photo description available.

Ini lukisan dinding tau. Bukan ATM betul. Nampak real sangat kan.

Image may contain: one or more people and people standing

No photo description available.

No photo description available.

Banyak lagi tempat ambil gambar yang menarik. Tapi setakat itu sahaja yang dapat saya sajikan di sini. Kalau korang ke PD tu, jejalanlah ke Muzium Alive 3D. Memang best!

Pengalaman Berkunjung ke PASAR SITI KHADIJAH, KELANTAN

7:08 PTG 2
Hujung bulan 8 tahun 2019 lalu, Rina, suami, mama dan mak mertua pergi ke kelantan. Nak pi kenduri kawan baik universiti kat Jeli. Alang-alang tu, rina ada google pasal tempat beli belah kat kelantan ni. Tengok pasar siti khadijah macam best je, so kami decide mai sini. 

Memang seronok bila tengok meriah dan padat. Bab nak cari parking kat Pasar Siti Khadijah ni pun seronok juga kalau ada rezeki, masuk jela parking kan. Ha, naseb baik ada parking time kami pusing situ. Jadi, tak adalah makan masa nak menanti parking. 

Macam semua tahu, rina ni excited bila bab shoping dekat pasar-pasar ni, tak berapa suka sangat mall-mall, tapi kalau dapat pasar-pasar memang seronok rasa nak bershoping tu. Serious bila mai sini, hati rina jadi kosong terus, tak pikiaq apa dah. Dok pikiaq ada duit, nak cuci mata dan shoping je, heheh. 



Sebelum tu, mai kita selfie dulu la. Macam biasa, kena senyum dulu. Hat mana tak reti bergambar pun, kena bergambar dulu. hehe. Selepas semua ok, kami pun masuk. Mula-mula nampak bahagian buah-buahan dulu. Mak oihhhh banyaknya buah-buah yang jarang rina nampak pun dijual kat sini. 


Dalam banyak-banyak buah tu, rina beli buah epal beby, asam jawa, manggis tu 4 kilo rina beli sebab murah sangat dia bagi. Dah tu feveret pulak, memang beli banyak lah. Makan puas-puas atas kereta pulak time nak balik penang. Oh ya, kami beli buah-buahan ni sewaktu nak balik.. Mula-mula, kami pusing-pusing dulu bahagian tu, kalau beli awal-awal berat pulak nak angkat sekali nanti. 

Jadi lepas tengok buah tu, kami naik atas dulu. Kat atas ni ada baju-baju, kain, emas, aksesori, telekung, baju kelawar dan macam-macam lagi. Wishlist rina bulan ni nak beli telekung baru, hehe jadi rina beli 1 telekung kat Pasar Siti Khadijah tu. Mama pun sama, nak beli telekung baru juga. 

Macam mertua ni dia suka beli kain pasang dan rajin upah buat baju baru. Dia dah beli kain siap-siap untuk buat baju raya tahun 2020 nanti. hehe. Macam suami ni dia tak reti nak shopping apa. Lelaki memang macam tu. Lagipun kat Pasar Siti Khadijah ni mostly barang orang perempuan yang suka.

Tak lupa juga beli periuk belanga untuk makcik yang kirim.  Selain tu, rina ada beli beberapa helai baju kelawar, blouse dan baju lain juga di pasar siti khadijah ni. Kiranya harga tu sebenarnya standard je macam harga kita beli kat tempat lain, tapi ada juga harga yang amat murah dan berbaloi sangat-sangat untuk kita beli, malah menguntungkan.

LUNCH / MAKAN TENGAHARI DALAM PASAR SITI KHADIJAH 

Lepas puas membeli baju, perut pun sudah berkeroncong, jadi kami naik tingkat 2 ke 3 macam tu sebelah hujung sikit jalan, ada foodcourt. Macam-macam makanan kat sini, memang seronok tengok makanan banyak-banyak ni. Lauk pauk yang menggoda seperti ikan bakar, ayam bakar, ketam goreng, gulai sotong besar dan lain-lain lagi. 

Tapi suami punya selera time tu nak makan megi kerabu, kami yang lain-lain ni makan nasi dan lauk pauk. Tak puas lagi, lepas abes megi kerabu, suami makan nasi berlauk juga. Ha, memang sedap la.

Selesai makan, kami pun turun ke bawah dan membeli belah di pasar basah pula. Suami dah bawa barang-barang lain masuk dalam kereta dulu. Kami pulak mai beli-beli di bahagian sayur-sayur pula di tingkat bawah hujung sebelah buah sana, dalam pasar siti khadijah.

Bahagian sayur-sayuran dalam pasar siti khadijah ni, banyak sangat sayur, sayur hijau, ulam-ulam dan rempah-rempah yang boleh korang temui. setakat halia dan ibu kunyit pun corak dan design dia tu kemain lagi cantik. hehe.


Ada la juga beberapa barang yang kami beli macam asam keping, buah keranjit, macam-macam lagi lah. Saja lah, nak penuhkan kereta balik ke Penang heheheh.

 



JUALAN MAKANAN DI PASAR SITI KHADIJAH

Sudut yang paling hujung sekali adalah jualan makanan di Pasar Siti Khadijah. Macam-macam makanan yang boleh didapatkan di sini seperti kuih-muih, agar-agar, kuih tradisional, keropok lekor dan keropok losong (basah atau yang telah digoreng), kacang, buah apa tah... dan macam-macam lagi. heheh.




Rina beli banyak juga kuih kononnya nak makan dalam kereta kan. Kuih pun yang jarang rina jumpa la, macam kuih tahi itik, jala emas dan macam-macam lagi. Rasa macam tak lalu nak makan sangat sebab tak pernah makan tapi sebab pakcik yang jual tu tua, dan dia suka sangat bercerita pasal kuih tradisional ni, rina rasa nak beli jugak. Sekurang-kurangnya kena cuba makan kan. Memang sedapp kedua dua kuih ni sedap!


Kalau nak tahu, orang kelantan ni memang pandai dan kreatif dalam berbisnes sebenarnya. Tengok saja kuih mereka pun dah tahu. Rina pun tak terfikir nak buat agar-agar dalam plastik ais krim tu sedangkan plastik tu banyak kat rumah. Ada juga yang jual air RM1 dalam plastik panjang. Air dia pun pekat sangat. Sedap aihhhh dah la murah. Rina beli air kopi ais, milo ais, sirap dan juga anggur. Semua tu kami minum dalam kereta. Buat bekalan.


Tak lupa juga kami beli keropok-keropok kering, keropok lekor basah, keropok losong basah. Suami pun akhirnya membeli barang feveret hehe. iaitu Pencukur misai/bulu hidung elektronik sebab dapat murah kat sini. Murah sangat-sangat set elektrik tu. Kat luar seratus lebih, sini dapat puluhan ringgit sebab promosi warga tua. Jadi nak beli pun guna nama mak Rina sebab mama pun ada kat situ time tu. Dapatlah murah. hehe.


Itulah dia pengalaman rina dan family ke Pasar Siti Khadijah. Bukan takat membeli belah, kiranya dok mencuci mata jugakla tengok barang-barang kat sini. Selepas selesai beli belah, kami pun ke pasir Mas, nak jumpa sistur Rina pula time tu iaitu Sishawa. Jengjengjenggg. Tak sabar tau! Hati tu dah rasa berkobar-kobar macam nak jumpa kekasih. Makkk oiiii.






BIRTHDAY CELEBRATION Rina turns 27 | With Husband & BFF

5:50 PTG 0
Terima kasih kepada semua insan-insan yang wish befday Rina pada 5 December 2019 yang lepas, dan juga sepanjang bulan 12 ni. Alhamdulillah rupanya ramai yang sayang dan murah hati wish befday dan ucapan buat Rina. Syukur dikurniakan teman dan kawan-kawan yang ikhlas dan mengambil berat. 

Walau kita berjauhan dan ada juga tidak pernah berjumpa, namun tetap kekal di hati. Terima kasih banyak-banyak. Rina harap korang ikhlas berkawan dan sentiasa titipkan doa yang baik-baik buat Rina. Aamiin.

Tahun 2019 ini agak berbeza sambutan befday Rina dimana ia simple tapi penuh dengan keseronokan dan kepuasan. Bukan apa, Rina paling meriah sambut befday time kerja dulu sebab kawan-kawan kerja ni suka buat surprise kat adik manja diorang ni. 

Tapi disebabkan adik manja dorang ni dah berhenti kerja, maka dorang pun tak de la beli kek secret resipe macam dekat kerja dulu. huahuarha. Bukan nak meminta, cuma nak mengenang kenangan hehe. 


Sepanjang kawen selama 2 tahun lepas pula, suami dan mertua akan wish befday dan beli kfc atau makanan, sambut di rumah, makan di rumah. Simple sahaja, tapi rina sangat bersyukur sebab mereka sangat baik hati dan tahu befday rina. Ohmygod, i am so speechless haha. 

Tapi tiba-tiba tahun ini, sedikit berbeza sebab suami dah cakap awal-awal malam tu, dia wsih befday dan dia kata tidur awal sebab esok kita keluar makan. Rina kan suka makan, so yay yay jela. 

Tapi esok tu, kuar makan tu berdua ke secret recipe. Ala ala husband ni nak kita imbau kenangan ngan kawan-kawan kerja dulu ke apa. Dia macam tau2 je rina ni rindu gila nak makan kat secret recipe. Sepanjang jadi wanita bekerjaya di luar kerja bank dulu (acewahh), selalu la masuk secret recipe, seminggu sekali lunch kat situ. 

Tapi sejak bekerja di rumah dan tak jumpa kawan-kawan kerja yang comel2 tu, jarang dh ke situ dan makan situ. Tup tup husband bawa situ. Happpyyy yay yaay.



So order aapa yang nak makan. Dan dia suruh rina pilih kek utk rina makan k. Makan sorang je kek haha sebab husband jenis tak suka makan kek.  As usual, rina cari kek kegemaran rina iaitu Kek Newyork Cheese tapi tak ada. Jadi, pilihan kedua rina adalah Kek Rapsberry Cheese. Tu Feveret i okey.  No coklat!  Kadang2 je mood kek coklat, tapi i prefer cheese more. 



Untuk makanan lain pula, kami makan Chicken chop Parmigiana dan Asam Laksa Secret Resepi. Masing-masing share-share sebab nak merasa.


Thank you so much bae sebab bawa mai makan. 

BFF BUAT SURPRISEEEEEEEEEEEEE PULAK!

Befday haritu, Sithrah ada wasap wish befday. Kat fb pun dia post status sehari sebelum buat advance wish bufday. Beberapa hari selepas befday, dia nak jumpa. Rina jemput datang rumah dengan seronoknya supaya dapatlah kami sembang lama.

Oh ya, Sithrah ni adalah kawan rina time kerja maybank dulu. Memang sahabat baik sangat-sangat dari dulu sampai sekarang. Tak kiralah berbeza agama dan kaum, kami tetap kawan baik. Dulu, dia lah kawan waktu lunch, waktu kerja duduk sebelah-sebelah dan waktu balik naik lrt, semuanya sama-sama. Hihi. 

Even rina dah naik pangkat jadi team leader, tetap rehat dengan dia, pergi lepak tempat dia buat kerja. Haa, sampai satu floor tu tahu, dimana ada rina, pasti ada sithrah. Di mana ada sithrah, pasti ada rina.

So, dipendekkan cerita, Sithrah datang tapi tiba-tiba tak naik rumah, katanya sebab ada nak ke tempat lain dan bersama dengan kakak dia semua. Jadi, dia kata jumpa bawah rumah kejap je. Dah malam sangat pulak dia sampai, tapi takpela. Rina pun turut dengan membekalkan kuih karipap dan wadeee. Goreng malam-malam nak menjamu dia, tapi tak apa tak jadi naik atas, jadi kita bungkus bagi kat dia je.

Jumpa-jumpa, terus dia peluk ... Adodododo, sithrahhhhhhhh.
Seronok dia peluk kita, kemain lagi! Aduh! 

Pastu Sithrah keluarkan sesuatu dari kereta, katanya, "Rina, this is surprise for u".

"Omg, sithrah, u make me so happy n excited hahahah i terharu weyyy"

Dia keluarkan sejambak bunga.. Huhu na nangis. Dia tau pulak bunga ferevet rina ni. Ni kali kedua rina terima bunga dari dulu. Dulu befday last year dia hantar delivery surprise dapat bunga ros besar merah yang wangi. Kali ni lagi wangi. Huuuuu. seronoknya perasaan terima bunga ni tau.




Tak cukup lagi, dia keluarkan belon besar happy befday pulak hahahah sithrah.. 

Kemudian dia bagi hadiah dalam sebuah beg. 

"Sithrah, kenapa banyak sangat ni, ya Allah, i tak kisah pun lahhhh, u ni,, terharu tauuu banyak nye.. i just jumpa u pun dah ok dah sithrah". Ujarku.

Tapi dia balas "U deserve it Rina, u r my besties, my idol Rina"


Allahu. Terima kasih banyak-banyak tau Sithrah. Terharu sangat ni. Apapun rina doakan 'terbaik ' untuk Sithrah. Semoga Allah mendengar doa ini. Aamiin.


N Thanks juga untuk Ezzaty Kamal (Kawan kerja) yang turut datang ke rumah time kenduri makan-makan sempena tahlil haritu dan beri hadiah befday kat rina juga, Suka sangat hadiah home tu :)

Lastly, semoga Allah memberkati usia rina 27 tahun ini dan usia yang akan datang. Semoga dimurahkan rezeki, dimudahkan urusan dunia akhirat Aamiin.



Pengalaman Menikmati Sushi Mentai, Setapak KL

6:58 PTG 2
Sempena my becoming befday sebelum masuknya bulan 12 2019 yang lalu, hubby tanya tempat mana yang aku nak makan. Aduh, soalan ni punya payah nak jawab. Last sekali, dia bagi pilihan ABC dan D. Maka, jawapan aku A iaitu Sushi Mentai. Untuk pengetahuan korang, aku ni memang tak gemar makan sushi sangat tau. Sebab aku terbaca artikel kata sushi ni tak elok untuk perut, ada ulat lah apa la pergh hahahah.

Tapi aku juga tak lepas dari nafsu makan yang membuak-buak. Jadi aku pun makan juga sushi. 



Sushi mentai ni ramai melayu makan. Masuk-masuk je memang banyak Islam dan melayu. Tapi mengikut sumbernya, kedainya tak daftar dengan JAKIM yang mengatakan dia halal, cuma clarification dibuat oleh pihaknya dimana makanan atau ingredient dan juga perkakas semuanya tidak menggunakan bahan yang tidak halal sama sekali. Maksudnya dia halal. Kalau korang tak yakin juga selagi tak semak kat website JAKIM, so tak payah masuklah kalau ragu-ragu ok.

For me, memang yakin sini halal. Sebabnya memang banyak kawan-kawan dah makan sini dan kita sendiri dah tanya dengan kedai dan sebagainya. Ok back to our story. 

Menu Sushi Mentai

Kredit to Yingvannie.com


Terdapat banyak pilihan makanan kat sini yang boleh korang pilih, Sama ada nak yang set, ala cart atau pun nak makan sushi yang lalu lalang sebelah korang. Kami suka makan sushi yang lalu lalang kat sebelah kami. 


Pinggan kuning RM 1.80 untuk 1 sushi. Pinggan merah RM 2.80 untuk 1 sushi. Bila dia lalu kat tepi korang, kalau berkenan, amik dan makan je k. Bab bayar tu kemudian, nanti sebelum bayar, korang kira berapa pinggan kuning n merah yang korang makan. 

Masyaallah. Ini feveret rina ni. Tak kisah la apa benda, tapi rina tetap nak panggil yang ni telur ikan. HIHI. yang oren-oren ni. Sos dia pun memang sedappp sangat baq hang!


So pilihan hati rina adalah yang itu, dengan salmon. Tapi yang lain-lain pun rina memang makan je. Makan puas-puas, jangan hiraukan orang lain. Semua datang situ nampak kusyuk je makan. 

 

Inilah dia hasilnya, setelah siap makan sushi mentai kat setapak ni. Makan banyak ni pun dah kenyang. Itu rina dan huby makan. ok la kan. So total semua tu dekat RM 30 lebih je.

Ok kejap, belum habis lagi, ni ha, nak payung gambar sebelum makan. Hihi. bukan selalu nak payung gambar pun kan!


Kalau nak tahu sushi setapak ni 3 minit je dari rumah hehe. Tapi nak datang sini tu macam nak ke mana je kan. Okey lah bye. Assalamualaikum.




WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...