Rina Zul : Tips Penulisan
Memaparkan catatan dengan label Tips Penulisan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tips Penulisan. Papar semua catatan

Isnin, 25 Februari 2019

11:12 PTG

5 Cara Buat Duit Dengan Menulis Novel Atau Cerpen

5 Cara Buat Duit Dengan Menulis Novel Atau Cerpen

Pernahkah anda mendengar nama-nama besar dalam penulisan misalnya Stephen King, J.K Rowling, James Patterson, Paulo Coelho dan penulis tempatan nombor 1 di Malaysia Ramlee Awang Mursyid?

Tokoh-tokoh ini bukan sahaja mampu menempah nama mereka di persada dunia penulisan malah mereka berjaya mendedikasikan hidup mereka dengan menulis. Bahkan dengan hanya duduk diatas bangku sambil menaip setiap hari mereka mampu menyara hidup dan mendapat hasil yang lumayan.

Namun begitu, tidak hanya bakat dan latihan menulis sahaja anda boleh menjadi seperti mereka, anda harus tahu cara yang betul bagaimana membuat duit dengan menulis novel, cerpen dan seangkatan dengannya.


Image result for novel cerpen
Imej via [Google]


1. Hasilkan dan Jual Karya Anda


Pastinya cara terbaik adalah menghasilkan serta menerbitkan karya anda. Tak kisahlah sama
ada dalam bentuk novel, kumpulan cerpen atau sajak, buku cerita dan macam-macam lagi.
Untuk menerbitkan sesebuah novel, anda mempunyai 2 pilihan iaitu terbitkan sendiri buku anda
atau mencari syarikat penerbitan buku.


Terbitkan Novel Melalui Syarikat Penerbitan

Pertama cara menerbitkan melalui syarikat penerbitan, anda harus menyiapkan manuskrip
mengikut ciri kriteria atau format  yang ditetapkan sesebuah syarikat penerbitan misalnya
bilangan jumlah huruf , tema cerita, gaya bahasa dan segala yang ditetapkan oleh mereka.

Pastikan anda buat sehabis baik dan sebelum menghantar sebaiknya membuat semakan
terlebih dahulu. Bukan senang untuk ambil hati penerbit, bahkan novel Harry Potter yang
ditulis oleh J.K Rowling juga ditolak hampir 13 kali oleh penerbit.

Image result for novel cerpen
Imej via [Pastiguna]


Self Publish Novel Anda



Selain itu anda juga boleh menerbitkan novel anda dengan sendiri atau dikenali sebagai self
publish. Secara ringkasnya cara self publishing adalah anda perlu siapkan manuskrip anda dan
melalui proses suntingan terlebih dahulu kemudian memilih cover serta melalui proses layouter.

Sememangnya cara ini memerlukan modal yang cukup. Jika karya anda berkualiti anda akan
mendapatkan royalti yang berbaloi mengikut jumlah cetakan. Itu belum kira jika ada pengarah
ingin mengadaptasikan novel anda ke filem ataupun drama.


2. Menjadi Ghostwriter Bagi Penulis Lain


Ghostwriter? Bunyinya amat menyeramakan bukan? Jangan risau ia tidak melibatkan
mana-mana makhluk halus ataupun Hantu Kak Limah. Ghostwriter adalah penulis profesional  
yang bekerja dan dibayar untuk menulis disebalik bayangan nama penulis lain. Tak kiralah
novel, cerpen, artikel dan apa saja jenis buku.

Sudah banyak tokoh besar mahupun penulis hebat menggunakan jasa ghostwriter. Antara
buku yang menggunakan jasa ghostwriter adalah buku autobiografi Henry Ford. Jika anda
mampu menulis mengikut lenggok perkataan, gaya bahasa dan format orang lain mungkin
pekerjaan ini cocok buat anda. Di luar negara perkhidmatan ini amat diperlukan bagi membantu
seseorang penulis itu menyiapkan 2-3 naskah dalam setahun.




3. Menyertai Pertandingan Menulis


Di Malaysia, saban tahun dan tempat akan diadakan pertandingan menulis. Bahkan sejak
dari sekolah rendah lagi pertandingan menulis sudah dipupuk. Jangan memandang remeh
pada sayembara penulisan kerana seorang penulis yang baik akan mengambil peluang
keemasan ini. Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan.

Jika kemenangan menjadi milik anda,bukan sahaja hadiah anda akan menangi malah nama anda juga akan melonjak didalam dunia penulisan. Bukan itu saja, sesetengah syarikat penerbitan seperti Buku Fixi misalnya akan menerbitkan karya yang memenangi sayembara sekaligus memberikan royalti buat anda.




4. Menulis di Blog


Jika anda benar-benar menulis secara konsisten blog juga boleh menjadi platform buat anda
untuk mendapatkan duit. Kebanyakan pendapatan dari blog yang paling besar datangnya dari
mempromosikan produk-produk yang menawarkan program affiliate.

Sedikit tips buat anda, sekiranya anda ingin menjana pendapatan melalui program affiliate
dinasihatkan agar jangan memfokuskan pada satu program semata-mata. Sebaiknya buatlah
seberapa banyak program yang anda mampu. Mungkin kedengaran agak meletihkan, namun
seseorang yang mencintai dunia kepenulisanan tidak akan jemu melakukannya dan pasti
bermanfaat buat anda.

5. Menjadi Penulis Freelance Atau Penulis Iklan

Walaupun ia agak lari daripada tajuk tetapi menulis iklan dan artikel sambilan masih berada
didalam cakupan industri penulisan. Ini adalah cara yang paling mudah dan selalunya pelajar
universiti suka melakukannya.
Anda boleh mengambil upah daripada usahawan untuk menulis iklan atau copywriting.
Disamping itu, anda juga boleh bekerja untuk menulis artikel bagi blog-blog yang menawarkan
perkhidmatan ini. Dan bayarannya pun tak kalah hebatnya. Pekerjaan seorang penulis
hanyalah mencari idea dan terjemahkan dalam bentuk pengolahan kata. Senang bukan.
Untuk ingin terus maju dan melihat wang dibank anda bertambah dengan hasil penulisan,
seharusnya anda mesti mempunyai tekad dan semangat yang kuat. Jika anda seorang pemula
jangan bermimpi dan bandingkan diri anda dengan tokoh-tokoh penulisan terkemuka, anda
tidak tahu betapa sulitnya mereka melalui jerih payah sebelum membuahkan hasil.

Untuk berjaya membuat duit dengan novel dan cerpen anda tak perlu menghadiri kelas teknik
penulisan yang mantap atau menjadi anak murid kepada penulis novel terkemuka, cukuplah
anda mempunyai dua ini. Iaitu doa dan keghairahan dalam menulis.

Ahad, 3 Februari 2019

1:11 PG

CARA BUAT DUIT DENGAN PENULISAN DAN NOVEL/CERPEN

CARA BUAT DUIT DENGAN PENULISAN DAN NOVEL/CERPEN
Image result for PENULIS NOVEL

Pernahkah anda mendengar nama-nama besar dalam penulisan misalnya Stephen King, J.K Rowling, James Patterson, Paulo Coelho dan penulis tempatan nombor 1 di Malaysia Ramlee Awang Mursyid? Tokoh-tokoh ini bukan sahaja mampu menempah nama mereka di persada dunia penulisan malah mereka berjaya mendedikasikan hidup mereka dengan menulis.

Image result for PENULIS NOVEL RAMLI AWANG

Bahkan dengan hanya duduk diatas bangku sambil menaip setiap hari mereka mampu menyara hidup dan mendapat hasil yang lumayan. Namun begitu, tidak hanya bakat dan latihan menulis sahaja anda boleh menjadi seperti mereka, anda harus tahu cara yang betul bagaimana membuat duit dengan menulis novel, cerpen dan seangkatan dengannya.

Image result for PENULIS NOVEL


1. HASILKAN DAN JUAL KARYA ANDA


Pastinya cara terbaik adalah menghasilkan serta menerbitkan karya anda. Tak kisahlah sama ada dalam bentuk novel, kumpulan cerpen atau sajak, buku cerita dan macam-macam lagi. Untuk menerbitkan sesebuah novel anda mempunyai 2 pilihan iaitu terbitkan sendiri buku anda atau mencari syarikat penerbitan buku.

Related image

TERBITKAN NOVEL DENGAN SYARIKAT PENERBITAN

Pertama cara menerbitkan melalui syarikat penerbitan, anda harus menyiapkan manuskrip mengikut ciri kriteria atau format  yang ditetapkan sesebuah syarikat penerbitan misalnya bilangan jumlah huruf, tema cerita, gaya bahasa dan segala yang ditetapkan oleh mereka.

Pastikan anda buat sehabis baik dan sebelum menghantar karya anda, sebaiknya anda membuat semakan terlebih dahulu. Bukan senang untuk ambil hati penerbit, bahkan novel Harry Potter yang ditulis oleh J.K Rowling juga ditolak hampir 13 kali oleh penerbit.


TERBITKAN NOVEL SENDIRI

Selain itu anda juga boleh menerbitkan novel anda dengan sendiri atau dikenali sebagai self publish. Secara ringkasnya cara self publishing adalah anda perlu siapkan manuskrip anda dan melalui proses suntingan terlebih dahulu kemudian memilih cover serta melalui proses layouter.

Sememangnya cara ini memerlukan modal yang cukup. Jika karya anda berkualiti anda akan mendapatkan royalti yang berbaloi mengikut jumlah cetakan. Itu belum kira jika ada pengarah ingin mengadaptasikan novel anda ke filem ataupun drama.


2. MENJADI GHOSTWRITER BAGI PENULIS LAIN


Ghostwriter? Bunyinya amat menyeramkan bukan? Jangan risau ia tidak melibatkan mana-mana makhluk halus ataupun Hantu Kak Limah. Ghostwriter adalah penulis profesional  yang bekerja dan dibayar untuk menulis disebalik bayangan nama penulis lain. Tak kiralah novel, cerpen, artikel dan apa saja jenis buku. Sudah banyak tokoh besar mahupun penulis hebat menggunakan jasa ghostwriter.

Antara buku yang menggunakan jasa ghostwriter adalah buku autobiografi Henry Ford. Jika anda mampu menulis mengikut lenggok perkataan, gaya bahasa dan format orang lain mungkin pekerjaan ini sesuai buat anda. Di luar negara perkhidmatan ini amat diperlukan bagi membantu seseorang penulis itu menyiapkan 2-3 naskah dalam setahun.


3. MENYERTAI PERTANDINGAN MENULIS


Di Malaysia, saban tahun dan tempat akan diadakan pertandingan menulis. Bahkan sejak dari sekolah rendah lagi pertandingan menulis sudah dipupuk. Jangan memandang remeh pada pertandingan penulisan kerana seorang penulis yang baik akan mengambil peluang keemasan ini.

Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan. Jika kemenangan menjadi milik anda, bukan sahaja hadiah anda akan menangi malah nama anda juga akan melonjak di dalam dunia penulisan. Bukan itu saja, sesetengah syarikat penerbitan seperti Buku Fixi misalnya akan menerbitkan karya yang memenangi pertandingan sekaligus memberikan royalti buat anda.


4. MENULIS DI BLOG


Jika anda benar-benar menulis secara konsisten, blog juga boleh menjadi platform buat anda untuk mendapatkan duit. Kebanyakan pendapatan dari blog yang paling besar datangnya dari mempromosikan produk-produk yang menawarkan program affiliate.

Sedikit tips buat anda, sekiranya anda ingin menjana pendapatan melalui program affiliate dinasihatkan agar jangan memfokuskan pada satu program semata-mata. Sebaiknya buatlah seberapa banyak program yang anda mampu. Mungkin kedengaran agak meletihkan, namun seseorang yang mencintai dunia penulisanan tidak akan jemu melakukannya dan pasti bermanfaat buat anda.

5. MENJADI PENULIS FREELANCE ATAU MENULIS IKLAN

Walaupun ia agak lari daripada tajuk tetapi menulis iklan dan artikel sambilan masih berada di dalam cakupan industri penulisan. Ini adalah cara yang paling mudah dan selalunya pelajar universiti suka melakukannya. Anda boleh mengambil upah daripada usahawan untuk menulis iklan atau copywriting.
Di samping itu, anda juga boleh bekerja untuk menulis artikel bagi blog-blog yang menawarkan perkhidmatan ini. Dan bayarannya pun tak kalah hebatnya. Pekerjaan seorang penulis hanyalah mencari idea dan terjemahkan dalam bentuk pengolahan kata. Senang bukan.



Untuk ingin terus maju dan melihat wang dibank anda bertambah dengan hasil penulisan, seharusnya anda mesti mempunyai tekad dan semangat yang kuat. Jika anda seorang pemula jangan bermimpi dan bandingkan diri anda dengan tokoh-tokoh penulisan terkemuka, anda tidak tahu betapa sulitnya mereka melalui jerih payah sebelum membuahkan hasil.

Untuk berjaya membuat duit dengan novel dan cerpen anda tak perlu menghadiri kelas teknik penulisan yang mantap atau menjadi anak murid kepada penulis novel terkemuka, cukuplah anda mempunyai dua ini. Iaitu doa dan keghairahan dalam menulis.



Jumaat, 14 Disember 2018

1:04 PG

Cara Buat Duit Dengan Kepakaran Anda

Cara Buat Duit Dengan Kepakaran Anda
Mesti ramai diantara kita yang mempunyai hobi dan minat tersendiri. Tahukah anda, dengan hobi dan minat juga, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan. Ada di antara kita yang berjaya buat duit dengan mengumpul barang-barang lama dan menjualnya dengan harga yang amat tinggi berdasarkan usia barangan tersebut. Itu juga antara contoh membuat duit dengan kepakaran anda sendiri. Baiklah, sekarang saya akan kongsikan kepada anda seringkas mungkin bagaimana cara buat duit dengan kepakaran anda semua.




1. Mengenalpasti Bidang Kepakaran Anda

Kenal pasti dengan jelas apa minat anda?. Kemudian, setkan dalam fikiran apa yang anda amat minat dan sesuatu yang sesuai untuk menjadi kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda meminati ataupun pakar dalam bidang perniagaan, tumpu sepenuhnya bidang tersebut. Kadang-kadang ramai diantara kita masih “blur” dengan “minat” kita tersendiri. Ada yang kata “saya minat berniaga” tetapi apa yang ingin mereka niagakan? Fokuskan hanya kepada satu atau dua bidang sahaja bagi memantapkan diri anda untuk membuat duit dengan kepakaran anda.



2. Mengenalpasti Skill Kepakaran Anda

Bila kita sudah mengetahui ataupun sudah mengenalpasti bidang kepakaran kita, kita kena kenalpasti pula “skill” kepakaran kita itu. Untuk mengetahui “skill” kepakaran anda adalah bila anda melakukan sesuatu yang berkaitan dengan kepakaran anda, pengguna ataupun orang ramai akan memberi respon. Contohnya jika anda berniaga nasi lemak. Anda perlu mengetahui cara untuk menyediakan nasi lemak tersebut dengan resepi anda yang tersendiri. Haaa…. Itu lah contoh skill kepakaran anda tersendiri… Dah nampak kan?



3. Mengenalpasti Target Yang Diperlukan

Bila dah kenal skill anda yang tersendiri, anda harus mengenalpasti dengan jelas “target” anda. Target amat penting kerana ia memudahkan anda untuk menyampai maklumat yang lebih tepat dan sesuai kepada pelanggan. Untuk target pula, anda kena fokus kepada individu ataupun mungkin perusahaan serta kumpulan kerjaya (usahawan besar) bagi mendapatkan apa yang anda impikan berkaitan dengan progress kerja anda ketika itu. Bagi target permulaan pula, janganlah terlampau “over” tinggi sangat. Dikhuatiri dapat “membunuh kepakaran” anda kelak.



4. Membina Satu Servis Atau Bisnes Berkaitan

Sekarang ini anda sudah yakin dengan target kepakaran anda yang tersendiri kan? Apa tunggu lagi, anda sudah boleh bina satu servis atau bisnes yang berkaitan dengan kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda pakar dalam bidang “graphic designer” anda boleh menyediakan servis ”design graphic”. Bagi yang pakar dalam bidang menulis artikel pula, anda boleh mengambil upah sebagai penulis artikel.



5. Membuat Promosi

Selepas dah buat servis, inilah masanya untuk anda buat promosi. Dengan promosi yang “smart” dan beretika, ia dapat membuktikan bahawa sememangnya anda sungguh meminati dan pakar dalam bidang yang anda sukai. Duit bukan segalanya. Jangan pernah membuat sesuatu aktiviti berupa minat hanya kerana wang ringgit. Pelanggan akan menilai sesuatu produk atau servis yang anda berikan berdasarkan kualiti. Kualiti yang terbaik, pasti dapat menarik lebih ramai pelanggan.



Kesimpulannya, kita akan nampak dengan jelas apa yang perlu kita lakukan walaupun dengan hanya satu kepakaran. Buat duit atau membina sebuah perniagaan dengan menggunakan kepakaran adalah salah satu cara yang termudah, malah menggunakan modal permulaan yang amat rendah. Dan untuk melakukannya, bermula dari rumah pun boleh. Menarik bukan?

Jika berminat membuat duit dengan menulis, anda boleh dapatkan Tips di bawah:


Rabu, 12 Disember 2018

7:24 PTG

Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti

Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti
Ketika anda sedang dalam pembelajaran di universiti, pasti masalah kewangan sering terjadi. Ada antara kita yang pernah merasai makan “maggi” dengan air panas kan? Tapi sedap yakmat kan! Yang paling “rare” ada diantara kita makan meggi campur serbuk koko (milo dan sewaktu dengannya) dengan air panas kononnya nak bagi kenyang 12 jam. Mesti ada yang tengah baca ni pernah cuba kan? Haha.. Baik anda mengaku…


Ada yang berpendapat bahawa di zaman universiti ini kita kena fokus dengan “study” jer… Ada juga yang mengatakan, di zaman universiti ini juga kita kena cari pengalaman bekerja untuk mengasah softskills yang sedia ada untuk persediaan ketika keluar universiti kelak.

Kita semua tahu bahawa pada zaman sekarang, tak macam zaman ibubapa kita dahulu. Pada zaman sekarang nak study pun kos pembelajaran mahal-mahal, nak makan minum lagi, keperluan diri lagi… Hmmmm… Takkan la semua nak minta kat mak ayah kita kan? Mereka pun perlukan duit juga untuk keperluan peribadi mereka, nak bayar bil eletrik, bil air dan sebagainya.. Bila fikir-fikir balik, dapat ke kita balas jasa kedua ibubapa kita kan?

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Baiklah…. Tanpa membuang masa lagi saya akan share beberapa cara nak buat duit mudah bagi anda yang masih berada di universiti. Nanti dapat la anda semua ringankan beban mak ayah anda semua kan?

  1. Bisnes Servis Makanan

Related image

Ini yang paling senang nak buat duit. Kira macam senjata utamalah untuk mendapatkan duit dengan mudah. Anda nak tau tak kenapa? Ala… Takkan tak tau kot… Biasalah perangai budak-budak study ni kerja diorang kan ada yang kuat makan time waktu study. Kat sini comfirm anda boleh dapatkan duit dengan cepat serta modal yang tak banyak.

Contohnya anda buat sebiji “cup cake” dengan kos  RM2 untuk sebiji “cup cake” tersebut. Lepas tu anda jual dengan harga RM4 sebiji. Dah untung RM2 kan? Tu baru satu “cup cake”.... Kalau 50 biji sehari.. Perghh… Kalau anda beralasan susah la nak buat… just try it.. Make it slowly. Then, you will success.. Setakat resepi anda perlu google je.. Beratus-ratus resepi kat google… Oh ya, anda tak perlu risau kalau menetap di rumah sewa, boleh buat cupcake pada malam hari. Jika tinggal di asrama, anda boleh jual jajan atau kerepek.

Related image


2. Ambil Upah Menjahit


Image result for menjahit

Bagi yang ambik “course jahitan” dan “course fesyen designer” inilah peluang anda nak asah softskill anda tu. Anda buat je servis “jahit tepi” ke, menampal seluar atau kain koyak ke, ataupun menjahit baju untuk event-event tertentu.. Pergh… contoh satu pasang baju modal RM10, tapi anda ambik upah dengan cas RM20.. memang makan chicken chop la tiap-tiap minggu, jika servis jahitan anda memang “terer” dan berkualiti.

3. Ambil Upah Cuci Kenderaan


Image result for cuci kereta

Yang ini pun kira boleh juga nak buat duit. Cuma kena pastikan dulu anda tak ada penyakit alahan kulit. Misalnya bagi mereka yang ada penyakit alahan kulit ini, mereka amat sensitif dengan habuk, bahan-bahan pencuci tertentu dan banyak lagi. Yang ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Tapi bagi mereka yang memang tak ada masalah kulit, “just do it”.... Cer try ambik upah cuci kereta pensyarah ke, ketua universiti.. Pastu minta upah yang setimpal dengan kerja cuci tu.. Jangan la cuci tayar kereta je dah minta RM20.. Memang gulung tikar la lepas tu.. Betul tak? Kalau boleh biar tiap-tiap minggu orang datang nak suruh cuci kenderaan dengan kita..


4. Private Tutor



UPSR-PT3-SPM-STPM private tutor. Inilah cara buat duit mudah pelajar universiti.. Contohnya jika dekat tempat anda sewa tu mempunyai anak-anak yang masih di dalam era persekolahan, anda boleh menggunakan cara paling senang buat duit ini. Anda boleh jadi cikgu tuisyen diorang.. Kalau bagi anda yang beragama Islam dan power dalam ilmu agama, anda boleh ambik upah mengajar mengaji al-quran ke, buat sesi usrah ke, ataupun buka kelas mengajar bahasa arab bagi mereka yang bersekolah arab. Soal upah tu ambil la berpada-pada, jangan sampai membebankan mereka yang menuntut ilmu dengan anda. Mana tau dengan harga yang murah tu, Allah tambahkan lagi rezeki lepas tu.. Siapa tahu kan?

Rasulullah S.A.W pernah berpesan

“Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”



5. Tukang Kebun / Tukang Kemas


Image result for tukang kebun

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ini adalah salah satu cara buat duit pelajar universiti paling senang.. Anda boleh tengok mana-mana rumah jiran yang bersepah atau yang dah bersemak samun mengalahkan hutan amazon tu.. Lepas tu tawarkan servis kemas rumah diorang dan cuci rumah diorang. Biasanya yang selalu sibuk dengan kerja memang takde masa nak kemas-kemas rumah ni kan? Jadi apa lagi, ambil la peluang ni. Jika pemilik rumah tu upah satu rumah RM50, sepuluh rumah dah macam dapat bonus lumayan dah. Betul tak? Bagi yang perempuan pula, buat dobi pakaian ke.. dengan modal “sabun daia” sekampit tu dah berapa bakul baju dah boleh untung…

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Bagi saya, rezeki tuhan luas dan senang sangat nak cari. Nak tak nak bergantung kepada diri kita sendiri. Betul tak? Macam ada satu lirik lagu “fikirkan boleh”

Jika kau fikirkan kau boleh,
Kau hampir boleh melakukan,
Jika kau fikirkan ragu-ragu,
Usahamu tidak menentu.

Sebelum saya menutup kata-kata saya, saya hadiahkan doa pembuka rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu Dari KeharamanMu dan cukupilah aku dengan KurniaMu dari selainMu”