Memaparkan catatan dengan label Tips Penulisan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tips Penulisan. Papar semua catatan

Cara Buat Duit Dengan Kepakaran Anda

1:04 PG 0
Mesti ramai diantara kita yang mempunyai hobi dan minat tersendiri. Tahukah anda, dengan hobi dan minat juga, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan. Ada di antara kita yang berjaya buat duit dengan mengumpul barang-barang lama dan menjualnya dengan harga yang amat tinggi berdasarkan usia barangan tersebut. Itu juga antara contoh membuat duit dengan kepakaran anda sendiri. Baiklah, sekarang saya akan kongsikan kepada anda seringkas mungkin bagaimana cara buat duit dengan kepakaran anda semua.




1. Mengenalpasti Bidang Kepakaran Anda

Kenal pasti dengan jelas apa minat anda?. Kemudian, setkan dalam fikiran apa yang anda amat minat dan sesuatu yang sesuai untuk menjadi kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda meminati ataupun pakar dalam bidang perniagaan, tumpu sepenuhnya bidang tersebut. Kadang-kadang ramai diantara kita masih “blur” dengan “minat” kita tersendiri. Ada yang kata “saya minat berniaga” tetapi apa yang ingin mereka niagakan? Fokuskan hanya kepada satu atau dua bidang sahaja bagi memantapkan diri anda untuk membuat duit dengan kepakaran anda.



2. Mengenalpasti Skill Kepakaran Anda

Bila kita sudah mengetahui ataupun sudah mengenalpasti bidang kepakaran kita, kita kena kenalpasti pula “skill” kepakaran kita itu. Untuk mengetahui “skill” kepakaran anda adalah bila anda melakukan sesuatu yang berkaitan dengan kepakaran anda, pengguna ataupun orang ramai akan memberi respon. Contohnya jika anda berniaga nasi lemak. Anda perlu mengetahui cara untuk menyediakan nasi lemak tersebut dengan resepi anda yang tersendiri. Haaa…. Itu lah contoh skill kepakaran anda tersendiri… Dah nampak kan?



3. Mengenalpasti Target Yang Diperlukan

Bila dah kenal skill anda yang tersendiri, anda harus mengenalpasti dengan jelas “target” anda. Target amat penting kerana ia memudahkan anda untuk menyampai maklumat yang lebih tepat dan sesuai kepada pelanggan. Untuk target pula, anda kena fokus kepada individu ataupun mungkin perusahaan serta kumpulan kerjaya (usahawan besar) bagi mendapatkan apa yang anda impikan berkaitan dengan progress kerja anda ketika itu. Bagi target permulaan pula, janganlah terlampau “over” tinggi sangat. Dikhuatiri dapat “membunuh kepakaran” anda kelak.



4. Membina Satu Servis Atau Bisnes Berkaitan

Sekarang ini anda sudah yakin dengan target kepakaran anda yang tersendiri kan? Apa tunggu lagi, anda sudah boleh bina satu servis atau bisnes yang berkaitan dengan kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda pakar dalam bidang “graphic designer” anda boleh menyediakan servis ”design graphic”. Bagi yang pakar dalam bidang menulis artikel pula, anda boleh mengambil upah sebagai penulis artikel.



5. Membuat Promosi

Selepas dah buat servis, inilah masanya untuk anda buat promosi. Dengan promosi yang “smart” dan beretika, ia dapat membuktikan bahawa sememangnya anda sungguh meminati dan pakar dalam bidang yang anda sukai. Duit bukan segalanya. Jangan pernah membuat sesuatu aktiviti berupa minat hanya kerana wang ringgit. Pelanggan akan menilai sesuatu produk atau servis yang anda berikan berdasarkan kualiti. Kualiti yang terbaik, pasti dapat menarik lebih ramai pelanggan.



Kesimpulannya, kita akan nampak dengan jelas apa yang perlu kita lakukan walaupun dengan hanya satu kepakaran. Buat duit atau membina sebuah perniagaan dengan menggunakan kepakaran adalah salah satu cara yang termudah, malah menggunakan modal permulaan yang amat rendah. Dan untuk melakukannya, bermula dari rumah pun boleh. Menarik bukan?

Jika berminat membuat duit dengan menulis, anda boleh dapatkan Tips di bawah:


Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti

7:24 PTG 0
Ketika anda sedang dalam pembelajaran di universiti, pasti masalah kewangan sering terjadi. Ada antara kita yang pernah merasai makan “maggi” dengan air panas kan? Tapi sedap yakmat kan! Yang paling “rare” ada diantara kita makan meggi campur serbuk koko (milo dan sewaktu dengannya) dengan air panas kononnya nak bagi kenyang 12 jam. Mesti ada yang tengah baca ni pernah cuba kan? Haha.. Baik anda mengaku…


Ada yang berpendapat bahawa di zaman universiti ini kita kena fokus dengan “study” jer… Ada juga yang mengatakan, di zaman universiti ini juga kita kena cari pengalaman bekerja untuk mengasah softskills yang sedia ada untuk persediaan ketika keluar universiti kelak.

Kita semua tahu bahawa pada zaman sekarang, tak macam zaman ibubapa kita dahulu. Pada zaman sekarang nak study pun kos pembelajaran mahal-mahal, nak makan minum lagi, keperluan diri lagi… Hmmmm… Takkan la semua nak minta kat mak ayah kita kan? Mereka pun perlukan duit juga untuk keperluan peribadi mereka, nak bayar bil eletrik, bil air dan sebagainya.. Bila fikir-fikir balik, dapat ke kita balas jasa kedua ibubapa kita kan?

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Baiklah…. Tanpa membuang masa lagi saya akan share beberapa cara nak buat duit mudah bagi anda yang masih berada di universiti. Nanti dapat la anda semua ringankan beban mak ayah anda semua kan?

  1. Bisnes Servis Makanan

Related image

Ini yang paling senang nak buat duit. Kira macam senjata utamalah untuk mendapatkan duit dengan mudah. Anda nak tau tak kenapa? Ala… Takkan tak tau kot… Biasalah perangai budak-budak study ni kerja diorang kan ada yang kuat makan time waktu study. Kat sini comfirm anda boleh dapatkan duit dengan cepat serta modal yang tak banyak.

Contohnya anda buat sebiji “cup cake” dengan kos  RM2 untuk sebiji “cup cake” tersebut. Lepas tu anda jual dengan harga RM4 sebiji. Dah untung RM2 kan? Tu baru satu “cup cake”.... Kalau 50 biji sehari.. Perghh… Kalau anda beralasan susah la nak buat… just try it.. Make it slowly. Then, you will success.. Setakat resepi anda perlu google je.. Beratus-ratus resepi kat google… Oh ya, anda tak perlu risau kalau menetap di rumah sewa, boleh buat cupcake pada malam hari. Jika tinggal di asrama, anda boleh jual jajan atau kerepek.

Related image


2. Ambil Upah Menjahit


Image result for menjahit

Bagi yang ambik “course jahitan” dan “course fesyen designer” inilah peluang anda nak asah softskill anda tu. Anda buat je servis “jahit tepi” ke, menampal seluar atau kain koyak ke, ataupun menjahit baju untuk event-event tertentu.. Pergh… contoh satu pasang baju modal RM10, tapi anda ambik upah dengan cas RM20.. memang makan chicken chop la tiap-tiap minggu, jika servis jahitan anda memang “terer” dan berkualiti.

3. Ambil Upah Cuci Kenderaan


Image result for cuci kereta

Yang ini pun kira boleh juga nak buat duit. Cuma kena pastikan dulu anda tak ada penyakit alahan kulit. Misalnya bagi mereka yang ada penyakit alahan kulit ini, mereka amat sensitif dengan habuk, bahan-bahan pencuci tertentu dan banyak lagi. Yang ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Tapi bagi mereka yang memang tak ada masalah kulit, “just do it”.... Cer try ambik upah cuci kereta pensyarah ke, ketua universiti.. Pastu minta upah yang setimpal dengan kerja cuci tu.. Jangan la cuci tayar kereta je dah minta RM20.. Memang gulung tikar la lepas tu.. Betul tak? Kalau boleh biar tiap-tiap minggu orang datang nak suruh cuci kenderaan dengan kita..


4. Private Tutor



UPSR-PT3-SPM-STPM private tutor. Inilah cara buat duit mudah pelajar universiti.. Contohnya jika dekat tempat anda sewa tu mempunyai anak-anak yang masih di dalam era persekolahan, anda boleh menggunakan cara paling senang buat duit ini. Anda boleh jadi cikgu tuisyen diorang.. Kalau bagi anda yang beragama Islam dan power dalam ilmu agama, anda boleh ambik upah mengajar mengaji al-quran ke, buat sesi usrah ke, ataupun buka kelas mengajar bahasa arab bagi mereka yang bersekolah arab. Soal upah tu ambil la berpada-pada, jangan sampai membebankan mereka yang menuntut ilmu dengan anda. Mana tau dengan harga yang murah tu, Allah tambahkan lagi rezeki lepas tu.. Siapa tahu kan?

Rasulullah S.A.W pernah berpesan

“Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”



5. Tukang Kebun / Tukang Kemas


Image result for tukang kebun

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ini adalah salah satu cara buat duit pelajar universiti paling senang.. Anda boleh tengok mana-mana rumah jiran yang bersepah atau yang dah bersemak samun mengalahkan hutan amazon tu.. Lepas tu tawarkan servis kemas rumah diorang dan cuci rumah diorang. Biasanya yang selalu sibuk dengan kerja memang takde masa nak kemas-kemas rumah ni kan? Jadi apa lagi, ambil la peluang ni. Jika pemilik rumah tu upah satu rumah RM50, sepuluh rumah dah macam dapat bonus lumayan dah. Betul tak? Bagi yang perempuan pula, buat dobi pakaian ke.. dengan modal “sabun daia” sekampit tu dah berapa bakul baju dah boleh untung…

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Bagi saya, rezeki tuhan luas dan senang sangat nak cari. Nak tak nak bergantung kepada diri kita sendiri. Betul tak? Macam ada satu lirik lagu “fikirkan boleh”

Jika kau fikirkan kau boleh,
Kau hampir boleh melakukan,
Jika kau fikirkan ragu-ragu,
Usahamu tidak menentu.

Sebelum saya menutup kata-kata saya, saya hadiahkan doa pembuka rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu Dari KeharamanMu dan cukupilah aku dengan KurniaMu dari selainMu”


6 Jenis Penulisan Freelance Writer Patut Tahu!

10:04 PG 0
Image result for PENULIS BEBAS

Freelance writer atau penulis bebas adalah golongan yang boleh menulis beberapa karya penulisan yang penting dalam industri Malaysia terutamanya dari segi penulisan kreatif dan lain-lain lagi malah ia juga termasuklah penulisan jurnal, buku, menterjermah bahasa dan banyak lagi.  Jangan bermimpi hendak menjadi seorang freelance writer jika tak tahu 6 jenis penulisan ini! Opss bukan begitu maksud saya, sekurang-kurangnya anda perlu belajar untuk ketahui salah satu atau mana-mana jenis penulisan yang penting ini.  

Image result for PENULIS BEBAS

Sebelum itu, tahukah anda kenapa begitu penting keenam-enam jenis penulisan seorang freelance writer? Tak lain tak bukan adalah kerana kehendak dan permintaan client terhadap hasil karya tersebut. Umum telah mengetahui bahawa penulis bebas atau freelance writer adalah golongan penting dan berpengetahuan dalam menghasilkan seni penulisan yang mereka kehendaki.  Jadi, kenapa perlu kecewakan orang lain atau kenapa perlu masih berada di tahap yang sama?  Apa kata kita ketahui lebih lanjut jenis-jenis penulisan seorang Freelance Writer atau penulis bebas yang wajib anda tahu!

Terdapat 6 jenis penulisan penting bagi seorang freelance writer atau penulis bebas.  Antaranya adalah:

Image result for CREATIVE WRITING

1.  CREATIVE WRITING / PENULISAN KREATIF

Penulisan kreatif berfungsi untuk menginspirasikan seseorang dan menjadikan pembaca beremosi dengan kekreativiti seorang penulis bebas memainkan kata-kata mereka.  Penulisan kreatif boleh jadi fiksyen dan juga bukan fiksyen. Penulisan kreatif juga seolah-olah seseorang penulis bermain dan berimaginasi bersama kata-katanya lalu membuatkan pembaca terbuai dengan keindahan pertuturan, perkembangan jalan cerita dan watak serta tarikan yang terdapat dalam penulisan tersebut.

Contoh penulisan kreatif dalam bentuk fiksyen adalah jurnal, autobiografi, surat dan biografi.
Contoh penulisan kreatif dalam bentuk non-fiksyen pula adalah skrip drama, sinopsis, cerpen, novel, puisi, filem dan sebagainya.

Image result for copywriting

2.  COPYWRITING

Copywriting lebih mudah dan senang serta seolah-olah penulisan basic bagi seorang freelance writer ataupun penulis bebas.  Copywriting merupakan ayat iklan atau ayat pujukan yang tersirat dalam menjual sesuatu produk dan servis.  Ia bukanlah perlu anda copy paste dan edit-edit, tetapi ia haruslah asli dan menarik mengikut gaya penulisan anda sendiri.  Terdapat pelbagai jenis teknik copywriting yang boleh anda kuasai dalam mempelbagaikan ilmu penulisan atau ilmu copywriting anda. Kelak, apabila anda menjual produk, anda berjaya hasilkan copywriting anda sendiri. Bagus, bukan?

Related image

3.  MENULIS BUKU KEHENDAK KLIEN

Selain daripada seseorang yang profesional, penulis bebas atau freelance writer juga diminta untuk menulis buku bagi pihak klien.  Boleh jadi client akan meminta anda menulis berkaitan profesionalisme mereka atau sesuatu yang mendatangkan untung kepada mereka, kiranya freelance writer dikatakan sebagai di balik tabir atau ghostwriter dimana karya anda tidak akan diletakkan nama anda tetapi digunakan nama client.  Itu sekiranya anda menerima untuk menulis buku kepada mereka dengan bayaran yang anda telah persetujui.  Penting sekali untuk anda ketahui tema penulisan, format, kerangka penulisan dan sebagainya dengan jelas mengikut kehendak client.

Image result for menulis

4.  TEJERMAHAN BAHASA ASING

Adakalanya penulis bebas atau freelance writer juga akan mendapat job untuk menterjemahan bahasa asing ke bahasa Melayu dan begitulah sebaliknya.  Tak ramai penulis yang fasih tentang bahasa untuk menterjemahkan dokumen dan sebagainya, tetapi bagi mereka yang fasih berbahasa english, melayu dan lain-lain lagi, itu adalah kelebihan bonus pada mereka!  Selain dari menterjemah bahasa untuk dokumen, penulis bebas atau freelance writer juga diberi peluang untuk menterjemahkan bahasa subtitle filem dan sebagainya.

Image result for jurnalistik

5.  JURNALISTIK

Jurnalistik adalah penulisan berkaitan sesuatu peristiwa yang anda ingin sampaikan kepada semua orang berkaitan dengan sesuatu kejadian atau peristiwa disertai dengan fakta yang kukuh, keterangan pelbagai pihak, kecepatan masa penulisan dan juga impak yang besar dan menarik.  Dah macam wartawan yang mengambil cerita hot dan akan cepat-cepat sebarkan, begitu penulisan jurnal, sekiranya  ia melibatkan apa-apa majlis, kejadian, tentang artis dan lain-lain lagi.  Menulis jurnalistik memerlukan anda berfikiran jauh, berpandangan luas kerana ia melibatkan isu dunia dan negara sama ada dalam bidang feyen, makanan, pendidikan, berita, gadget, wirausaha dan banyak lagi.

Related image

6.  REVIEW

Menulis review selalunya dibuat oleh blogger-blogger, tapi jangan terkejut, ia juga kerja seorang penulis bebas. Namun, menulis review bagi seorang freelance writer haruslah jujur dan tidak menipu para pembaca.  Secara logik, pihak client akan memberi produk mereka kepada penulis untuk penulis menggunakannya dan membuat review tetapi ada juga yang tidak memberikan produk mereka dan mereka mengambil perkhidmatan penulis untuk review atau menulis sahaja mengenai produk mereka.  Penulisan yang ditulis selalunya di terbitkan oleh penulis di blog mereka atau memberi hasil penulisan mereka kepada client tersebut.  

Image result for PENULIS BEBAS

Fuh, susah ke senang? Haaaa. Jangan macam-macam. Inilah penulis bebas punya kerja kalau anda nak tahu. Oh ya, itu belum termasuk hal-hal penulisan skrip dan lain-lain lagi. Mungkin penulis bebas yang ingin bermula boleh mencuba untuk buat review, copywriting, creative content dan jurnalistik dahulu.  Selepas itu boleh fokus tulis buku dan lain-lain. Penulis bebas yang berjaya adalah penulis bebas yang sentiasa mencuba menulis sehingga berjaya!







10 Tips Menjadi Penulis Bebas [ Wajib Baca ]

12:07 PG 0
Berikut adalah soalan yang sering diajukan kepada saya sepanjang masa:

Apakah nasihat terbaik anda untuk menjadi penulis bebas profesional sepenuh masa?

Dalam erti kata lain, ramai orang meminta saya untuk menyediakan mereka dengan tips untuk kejayaan penulis bebas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa prinsip yang diuji dalam bidang yang harus dijadikan contoh untuk bagaimana melakukan kerja bebas tersebut. Tidak kiralah sama ada anda membuat reka bentuk grafik, pembangunan web, atau menulis bebas. Oleh itu, tanpa sebarang masalah lagi, berikut adalah 10 tips menjadi penulis bebas:


1.  Selalu Berkomunikasi Dengan Orang Yang Baru Anda Temui

Anda harus tahu bagaimana caranya mengenali orang-orang baru. Hal ini merupakan salah satu faktor penentu kejayaan seorang penulis bebas, kerana anda tidak tahu dari mana klien berikutnya akan datang, selain dari saudara mara atau orang-orang yang telah anda kenal. Anda juga tidak boleh membuat perbandingan antara orang yang anda baru kenali kerana kemungkinan orang tersebut memberikan atau menjadi klien anda.


Kini, terdapat pelbagai cara untuk anda mengenali orang baru selain dari bertemu secara langsung iaitu melalui blog, social network, forum dan banyak lagi. Di samping mendapatkan idea menulis, tidak mustahil anda juga mudah dapat job baru jika kenal ramai orang!



2. Duit Bukan Segalanya

Sebagai penulis bebas, duit bukan segalanya. Yang penting kebebasan, kepuasan serta kesenangan dalam melakukan pekerjaan. Anda hanya perlu melakukan pekerjaan apa yang anda sukai. Jangan sesekali terlalu fokus pada duit atas pekerjaan anda. Mungkin ada rezeki atau keuntungan yang lain selain dari duit yang anda perolehi. Sebagai contoh, sebuah pekerjaan mungkin dapat memberikan anda hubungan yang lebih atau pekerjaan jangka panjang.



3. Jangan Melakukan Pekerjaan Diluar Kemampuan

Janganlah anda menerima pekerjaan yang tidak dapat anda selesaikan serta mengecewakan klien anda. Jika anda baru bermula menjadi seorang penulis bebas, reputasi adalah hal yang sangat penting dan salah satu hal terburuk yang ditakuti anda lakukan adalah mengecewakan klien anda. Anda harus selalu berusaha untuk memenuhi permintaan klien dan memberikan apa yang anda janjikan kepada klien anda. Walau bagaimanapun, dalam beberapa hal tertentu, tindakan berani itu diperlukan dan hal itu mungkin akan memberikan kejayaan bagi anda. Tetapi anda harus selalu memastikan bahawa anda dapat memberikan waktu dan kualiti yang terbaik untuk klien anda.



4. Jangan Terlalu Memilih Pekerjaan

Anda adalah seorang penulis bebas dan bererti anda mencari pekerjaan sambilan ataupun menjadikannya sebagai pekerjaan utama anda. Oleh yang demikian, janganlah terlalu memilih pekerjaan kerana anda berada pada sisi 'peminta'. Ini juga tidak bererti anda harus menerima setiap pekerjaan yang datang di depan mata anda, tetapi Anda harus mempertimbangkan setiap pekerjaan dengan baik. Jangan sampai anda kecewa kerana telah menolak sebuah pekerjaan yang mungkin dapat memberikan hasil yang lumayan.


5. Klien Tidak Selalunya Betul

Mungkin berlawanan dengan pepatah bahawa 'Customer is King'. Anda tidak perlu takut untuk memberikan idea untuk klien anda, jika anda mendapati sebuah kecacatan dalam strategi pemasaran atau permintaan mereka, janganlah takut untuk memberikan idea untuk menutupi kelemahannya. Perkataan Klien tidak selalu 100% betul dan harus dilakukan tanpa melihat apa yang diminta. Inilah salah satu hal yang mungkin membezakan diri anda, seorang penulis bebas dan pekerja harian. Jika anda hanya menurut kehendak atau arahan klien anda tanpa memberikan idea, ibaratnya seperti anda bekerja seperti pekerja harian saja


6. Klien Yang Lama Adalah “Nombor 1”

Tanpa klien yang lama, pasti anda takkan mendapatkan klien-klien yang lain. Walaupun klien yang lama berkemungkinan membayar anda dengan nilai yang berbeza berbanding dengan klien yang baru, jangan terburu-buru mengambil tawaran yang baru kerana kita tidak mengetahui bagaimana gaya kerja, kepercayaan serta keinginan klien yang baru ini. Biasanya klien yang lama lebih memahami anda sepenuhnya.



7. Jaga Hubungan Dan Selalu Berkomunikasi

Seperti yang telah dikatakan pada point nombor 1. Untuk menjadi seorang penulis bebas, hubungan dan sosialisasi adalah nombor 1. Sememangnya dikatakan komunikasi dengan orang-orang baru penting, tapi hal itu juga berlaku untuk orang-orang yang telah anda kenali dan termasuk pesaing anda. Adakalanya dimana anda mungkin akan bertemu dengan pesaing anda, lupakanlah bahawa ia merupakan 'pesaing' anda dan perlakukannya seperti orang yang baru anda kenal. Anda juga harus menjaga hubungan anda agar anda selalu dilabelkan sebagai seorang penulis bebas dengan pekerjaan yang terkait.



8. Jangan Pernah Meruntuhkan Jambatan Silaturahim

Anda mungkin pernah mempunyai sebuah pengalaman buruk dengan seorang klien. Berusahalah untuk menolak godaan seperti melabel atau meninggalkan catatan buruk dalam diri anda. Jika anda melakukan perkara itu, kemungkinan besar hal yang akan anda lakukan adalah memutus semua alternatif komunikasi yang menghubungkan klien tersebut dengan diri anda. Melakukan hal tersebut benar-benar tidak akan memberikan keuntungan kepada anda. Walaupun klien anda berkemungkinan menjengkelkan, tetapi ada kemungkinan ia juga memberikan klien yang lebih baik. Jadi tetaplah profesional dan jangan melakukan diskriminasi.


Rasulullah S.A.W pernah bersabda :

“Bertakwalah kalian kepada Allah SWT dan sambunglah tali silaturrahim diantara kalian”



9. Dapatkan Feedback

Dengan bertanyakan kepada klien anda mengenai pekerjaan yang anda lakukan adakah baik ataupun tidak berkemungkinan akan membuatkan pekerjaan anda akan lebih meningkat prestasinya. Ini akan membantu anda untuk memahami akan keperluan mereka dan mengubah pendekatan anda kepada mereka, serta mengetahui sisi lemah diri anda dan menguatkannya. Sebagai alternatif, anda juga dapat membuat sebuah testimoni online yang membolehkan klien untuk mengisinya jika mempunyai waktu terluang. Tetapi yang terbaik adalah mengetahuinya secara langsung dari klien.


10. Selalu “Be A Pro”

Ini merupakan hal terpenting jika anda ingin menjadi penulis bebas, Anda harus profesional. Baik dalam hal  pekerjaan, komunikasi penampilan hingga cara berpakaian. Memang anda tidak perlu memakai baju ala-ala kemeja, kasut kulit dan sebagainya, tetapi setidaknya, anda harus tahu bahawa pada saat anda bertemu dengan klien, yang paling penting adalah mereka menilai diri anda dari penampilan anda, dan termasuk cara berpakaian anda yang sopan. Jika anda bertemu kawan-kawan, berpakaianlah dengan santai tidak perlu terlalu formal tetapi jika dalam lingkungan formal seperti “office” dan sebagainya, gunakanlah pakaian yang sedikit lebih formal, dan bersesuaian. Dan yang paling penting adalah anda harus profesional dalam cara kerja anda, jangan sampai klien “angkat kaki” kerana anda tidak profesional dan kehilangan kepercayaan.







Cara Buat Duit Dengan Menulis Blog

5:53 PTG 0



Sebenarnya, banyak cara yang boleh kita buat untuk dapatkan duit daripada Blog. Pendek kata, buat duit dengan menulis blog merangkumi pelbagai jenis aspek pendapatan iaitu daripada menulis, mengiklan, posting semula dan lain-lain lagi. Banyak nak kena belajar ni, tapi jangan risau. Jom Rina explain satu persatu.  Mungkin kesemua aspek pendapatan ini boleh anda realisasikan dari blog anda.

Cara Buat Duit Dengan Menulis Artikel Wikipedia

1:33 PTG 5
Cara Buat Duit Dengan Menulis Artikel Wikipedia
Assalamualaikum wbt

Hai semua, hari ini Rina nak berkongsi cara buat duit dengan menulis artikel Wikipedia.  Dengar macam berat saja kan? Tapi sebenarnya sangat senang dan mudah untuk anda menjana pendapatan sebagai seorang penulis. Dan kali ini, buat duit dengan menulis Artikel Wikipedia adalah fokus kita pada hari ini. 

Sebelum tu, Rina nak berkongsi pengalaman, beberapa hari ini Rina ada menulis artikel untuk diletakkan di Wikipedia dan tak sangka sebenarnya itu pun boleh kita buat duit.  Bagaimana nak mulakan tu?

Related image

Untuk pengetahuan anda, menulis artikel adalah sesuatu yang sangat umum, Boleh jadi anda menulis untuk diletakkan di Majalah, blog, website dan sebagainya. Dan untuk artikel yang ingin diletakkan di Wikipedia, pasti client akan memberitahu anda bahawa ia akan dimasukkan ke dalam wikipedia. Jadi, anda pun wajib tahu apakah format yang patut anda tulis dan hasilkan.

Bermula daripada seorang client yang penting seperti penerbit filem, artis, pengurus syarikat dan sebagainya, mereka akan menggunakan perkhidmatan penulis artikel untuk menghasilkan satu artikel yang akan diletakkan di dalam Wikipedia.  Macam mana nak masukkan artikel ke dalam wikipedia?

Ha,.yang tu anda sendiri kena apply dengan google Wikipedia tu. Yang penting, anda boleh menjadi penulis untuk artikel wikipedia.  Mulalah belajar dengan google atau wikipedia sendiri untuk menghasilkan penulisan yang padat, padu dan format yang cantik dari segi artikel wikipedia.  Kita boleh tulis untuk artikel wikipedia yang melibatkan tempat, movie, nama artis dan lain-lain lagi.  






Bayaran sebenarnya adalah random dan berdasarkan patah perkataan juga. Tak salah kan mencuba untuk dapatkan pengalaman dan belajar. Hal pembayaran , kira nombor 2.. Boleh macam tu? Haaaha. Okey. Ini adalah cara mudah buat duit dengan menulis artikel wikipedia.

1.  Hubungi atau dapatkan Client Yang berminat untuk servis kita

2.  Jangan lupa study dan pakarkan diri anda dengan format serta gaya penulisan untuk artikel wikipedia

3. Interview atau dapatkan maklumat dan info secukupnya untuk diletakkan di artikel wikipedia. Anda boleh dapatkan daripada rujukan di blog atau website tertentu serta keratan akhbar juga.

4.  Siapkan artikel wikipedia dengan gaya penulisan yang betul dan menarik.

5. Submit kepada client.


Mudah kan? Nak Cuba? Sebelum tu, jangan lupa belajar dulu cara menulis artikel Wikipedia ini untuk lebih jadi penulis yang professional dan terbaik! Jom belajar!




Bagaimana Saya Menjadi Penulis Bebas?

5:48 PTG 0


Blogger dan penulis tidak boleh dipisahkan? Siapa kata. Saya kata.

Memang betul ramai blogger merupakan penulis sebab dah terbiasa tulis di blog dan bermula dengan blogger, mereka kemudiannya menjadi penulis. Tapi tidak semua orang begitu. Sebenarnya, ada juga penulis yang bukanlah blogger dan tidak menjadi blogger tetapi menjadi penulis.

Posting kali ini saya akan menerangkan bagaimana saya pada mulanya menceburkan diri dalam bidang penulisan.  Untuk pengetahuan anda, saya merupakan seorang penulis sebelum saya menjadi seorang ahli perniagaan. 


Image may contain: one or more people

Saya akui minat menulis saya mula terbentuk apabila saya bercita-cita menjadi seorang penulis novel sejak menyimpan semua koleksi Novel Ahadiat Akashah suatu masa dahulu iaitu ketika saya Tingkatan 4.  Apabila habis zaman persekolahan, dan sementara menunggu keputusan SPM keluar, saya telah mula menghasilkan karya dan cerpen juga novel yang berunsur motivasi, percintaan dan something yang educated I guess. Maybe minat lebih cenderung menulis ke arah itu.  Saya juga pernah menghantar karya saya di beberapa buah syarikat terbitan Novel.  Tetapi Novel ditolak kerana terlalu banyak unsur Atas 18tahun ke atas. HAHA. Oh my god, kalau dah jadi anak murid Ahadiat Akashah, komfirm novel kita hasilkan Jiwang dan penuh dengan imaginasi.

Tapi Cerpen saya diterima dan berada dalam beberapa buah blog Novel Online di Malaysia ni. Kemudian, atas urusan sambung belajar, saya sibuk sangat dan sudah tiada masa berkarya. Ketika itulah saya mula mengenali dunia blog walaupun saya merupakan Silent Reader dan Silent Blogger ketika itu.  Means I didnt participate too much but I did Blogging for my own. Itulah beza dulu dan sekarang dalam saya berblogging.  Namun, saya akui, walau sesibuk mana pun, saya tetap minat untuk menjadi seorang penulis.

Saya juga pernah ditawarkan untuk menulis buku cerita kanak-kanak yang mempunyai beberapa siri untuk terbitan Syarikat Buku kanak-kanak yang akan memasarkan ke pasaran negara kita. Tapi keadaan ketika itu tidak mengizinkan.


Image may contain: 1 person, smiling, sunglasses, glasses and close-up


Pada tahun 2015, saya sudah tamat belajar dan saya menumpukan sepenuh perhatian dalam penulisan bukan fiksyen. Zaman ini juga saya bekerja di Sektor Awam (Praktikal) dan selepas itu bekerja di Maybank Berhad Malaysia. Masih ada masih yang dicuri-curi untuk saya praktikkan dengan minat menulis saya ini.

Alhamdulillah selepas berkahwin dan mempunyai perniagaan sendiri, saya telah mempunyai masa yang sangat fleksible dan memudahkan saya untuk terus menulis dan menjana pendapatan sebagai seorang penulis sepenuh masa.  Sehingga sekarang, saya merupakan seorang penulis copywriting, artikel, blogger di beberapa buah website di Malaysia, majalah serta blog mereka yang memerlukan penulisan artikel serta report untuk projek, program dan urusan kerja mereka yang turut saya bantu lakukan. 

Menjadi penulis bebas adalah passion saya. Menulis pula adalah hobi saya. Kita akan mencapai apa yang kita inginkan jika kita tidak pergi jauh dari passion kita.


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...