Memaparkan catatan dengan label tempat menarik di cameron highland. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tempat menarik di cameron highland. Papar semua catatan

Sesi Petik Strawberry Di Aidilbadri Strawberries Farm, Cameron Highland

9:15 PTG 1
Sesi Petik Strawberry Di Aidilbadri Strawberries Farm, Cameron Highland
Selain beli strawberry, teringin juga nak petik strawberry sebagai pengalaman seumur hidup.  Pilihan pertama, Rina dan suami nak ke Opah Strawberry, sebab dengarnya kat sini strawberry lebih murah dari ladang lain. 

Tapi, sampai je kat kaunter tu, budak yang jual strawberri dalam tu cakap kat Opah Strawberry tak boleh self pick (petik) strawberry sebab strawberry habis. 

Oh macam tu pulak. So tak apa lah, jalan-jalan berdekatan Opah Strawberry dan Abang Strawberry, kemudian ternampak Aidilbadri Strawberries Farm pula. 

Jadi kami memilih Aidilbadri Strawberries Farm untuk port bagi memetik strawberries di Cameron Highland ni. Sejuk juga tempat ni, tadi kami dah bersejuk dekat Ladang Teh Boh, Cameron Highland. Sekarang mai sambung bersejuk kat sini pula.

Image may contain: outdoor

Aidilbadri Strawberries Farm

Jika bercakap tentang parking, kawasan ini amat susah nak dapat parking sebab ia tepi jalan. Bukan je farm ini, tapi sederet dengan farm-farm yang lain iaitu Opah Strawberry, KHM strawberry, Agro Farm Strawberry, Muslim, Al-Mashoor Strawberry dan lain-lain lagi. Dah sampai sana, baru rina perasan semua farm ni sebenarnya dekat-dekat je. Jadi kena sabar sikit cari parking kat sini. Tak ada lah susah sangat pun, mungkin 5/10 la markah untuk servis parking tu untuk semua ladang strawberry kat sini. hehe.

So, kalau dah sampai sini, konfius sangat-sangat tak tau nak pergi ladang yang mana. Jadi, masuk jela yang mana korang rasa best. Tak tahu kenapa, lepas je Opah Strawberry tu tak ada strawberry, rina pilih nak masuk dekat Aidilbadri Strawberry Farm Cameron Highland ni. Maka, bermulalah kisah memetik strawberry di sini.

Image may contain: people standing and outdoor

Untuk masuk ke ladang adalah PERCUMA tetapi jika ingin memetik strawberry di ladang, perlu bayar deposit sebanyak RM 10. Dan Strawberry dikira ikut timbangan. Alamak, dah lupa pula berapa Gram entah dapat RM 15. So masuk dan petik puas-puas dulu. Kemudian bila nak bayar strawberry kita nak bawa pulang tu, dia akan tolak dengan deposit RM 10 yang kita bayar tadi.

No photo description available.

Aidilbadri Strawberries Farm ini letaknya di belakang ruang makan. Sama je macam ladang-ladang strawberry yang lain. Kami diberi gunting dan bakul untuk beraksi. Hihi. Jadi, apa lagi, misi mencari buah strawberry yang merah, cantik, masak, besar dan sedap. Jalan sikit, petik. Jalan sikit, petik. Tapi apa menariknya kat sini boleh kita uji pasangan kita. Sabar atau tak dengar perangai kita nak petik strawberry tu. Ciaciacia.

Mestilah sabar. Siap nak pusing setiap lorong pokok strawberry lagi. Jadi, kami kat dalam ni agak lama juga lah. Pusing sana pusing sini dan petik strawberry. Thank you my love sebab sudi menanti petikan strawberry dari daku hehe.

Image may contain: one or more people, plant and outdoor

Inilah pokok strawberry yang menjalar secara dekat.  Pohon-pohon yang tumbuh dan mengeluarkan buah strawberry yang segar bugar, semestinya di Aidilbadri Strawberries Farm Cameron Highland. Waktu dekat sini, memang segar dan sejuk walaupun tengahari, tak bahang. Tempat ini pun agak tinggi memang atas bukit, tapi orang je tak berapa perasan sebab jalan raya macam biasa, kawasan perumahan dan kedai-kedai.

Image may contain: plant, food and outdoor

Image may contain: plant, tree and outdoor

Aidilbadri Strawberries Farm Sesuai Untuk Semua Golongan

Kalau ada anak-anak, mereka pasti eksaited dengan aktiviti macam ni, paling tidak pun, anda boleh jadikan aktiviti petik strawberry ni sebagai salah satu aktiviti kekeluargaan anda ketika bercuti. 

Selain anak dan keluarga, pasangan pun boleh eratkan silaturrahim dengan memetik strawberry berdua-duanya. Hehe. Romantik la juga kan? Tak gitu. Oh ya, buat yang datang dengan kawan-kawan atau keluarga, u guys perlu enjoy dengan moment ini. Lupakan segala masalah, heart broken ke apa ke. Enjoy yourself!

No photo description available.

Okeylah, ini hasil rina memetik strawberry ini sorang-sorang. Suami cuma nak ambil gambar je. Tak nak petik pun. Penat la juga rupanya nak petik strawberry ni. "Tula sapa suruh petik, kan senang beli je", kata suami. Eh eh. Kita nak petik sebab nak merasai macam mana orang luar negara tu petik buah hehe. So suami kata 3 perkataan je lepas dengar alasan tu. Ayatnya berbunyi begini, "Perempuan Selalu Menang".

Image may contain: food

Pelajaran Diperoleh Dari Memetik Strawberry di Ladang

Pertama, semestinya dapat belajar cara kenal pasti strawberry mana yang sedap, manis, masak ataupun tidak. The size doesn't matter. Ada strawberry besar dan merah tetapi kecil dan busuk sementara strawberry kecil tetapi cantik dan kering.

Kedua, setiap perkara yang kita nak buat dalam kehidupan especially bisnes atau keputusan, haruslah dibuat dengan teliti. Gunakan logik, fikiran, apa yang kita lihat dan rasa serta pengalaman. Sama juga seperti penilaian dalam kita meneliti strawberry yang elok dan sedap. Ia tidak boleh dibuat dengan hanya melihat sahaja.

Ketiga, kesabaran amat penting dalam semua yang kita lakukan. Tanpa kesabaran yang tinggi, tak mungkin kita akan berjaya. Kalaulah kita putus asa, kita bukan sahaja kehilangan sesuatu, tetapi kita mungkin akan rugi juga.

Image may contain: one or more people, people standing, plant and outdoor

Selepas je petik, kami pun ke kaunter untuk timbang dan bayar. Oh, cuma tambah RM 5 je. sebab dah bayar deposit tadi dan boleh bawa balik buah strawberry. Okey dah lapar ni, nak singgah Abang Strawberry Restoran pula yang terletak berhadapan dengan Aidilbadri Strawberries Farm ini. 

Pengalaman ke Ladang Teh Boh Cameron Highland [Boh Tea Plantation]

3:50 PTG 3


Sebenarnya tujuan Rina nak bercuti ke Cameron Highland adalah semata-mata untuk ke Ladang Teh Boh Cameron Highland. Cia cia cia. Eh betul tau, actually ini salah satu wishlist rina jika berkunjung ke tanah Rata Brinchang ini.

Ladang Teh Boh atau lebih dikenali dengan nama Boh Tea Plantation ini sangat terkenal di seluruh pelusuk negara, bukan sahaja negeri-negeri dalam Malaysia ni, tapi kat luar negara pun. Tourist nak berkunjung ke sini! 

Untuk pengetahuan semua, terdapat banyak ladang teh yang boleh korang kunjungi di Cameron Highland ni, antaranya adalah Ladang Teh Bharat, Sungai Palas Ladang Teh, Boh Tea dan macam-macam lagi la. Sampai rina sendiri konfius mana satu yang nak pergi ni. Disebabkan rina pengguna Teh Boh, jadi teringin pula nak merasa dan melihat sendiri Ladang Teh Boh tu. 

Kunjungi Ladang Teh Boh Pada Waktu Pagi / Siang Hari


Perjalanan ke sini dari Avant Chocolate Cameron Highland mengambil masa lebih kurang 40 minit juga la sebab ia agak jauh, dengan keadaan jalan hujan dan agak jem sikit waktu tu. Sikit je, tak delah jem macam dekat KL ni. 

Setibanya di dalam kawasan Ladang Teh Boh Cameron Highland, rupanya besar sangat kawasan tu. Kereta semua kena ikut laluan untuk ke parking dan tempat lawatan. Dari tempat parking kereta, ada tandas awam so amat senang la kalau korang nak singgah melabur dahulu. Hehe.

Jadi, perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki. Wah, kali ini kita kena berjalan menaiki tangga untuk ke Teh Boh Plantation atau ala-ala tempat pembelian teh, tempat view ladang teh, kilang teh, tempat membeli souvenir dan lain-lain lagi tempat di sini, semuanya berada di atas puncak. So apa lagi, jom naik!

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Jangan risau, bukan korang je yang penat, ramai je yang naik sambil selfie, ambil gambar, gurau senda menghilangkan kepenatan. Tapi dont worry sikit pun tak panas, malah kat sini terasa sejuk dan dingin bukan kepayang (yeke penggunaan bahasa tu, suka hati je nak hentam).

Image may contain: people standing, plant, tree, outdoor and nature

Kita juga berpeluang memegang dauh teh dan menikmati keindahan alam semulajadi yang cantik sepanjang menaiki puncak bukit ini. Tua atau muda semua ada kat sini, pakcik-pakcik dan nenek-nenek pun ada naik atas ni. Macam kesian tengok tapi dorang enjoy dan ambil udara, naik perlahan-lahan dan nampak reaksi wajah tu macam seronok sangat. 


Image may contain: mountain, tree, outdoor and nature

Inilah view apabila dah hampir berada di atas. So tak de lah jauh sangat. Sikit je tu kena naik. Tapi memang best, segar hijau sangat-sangat kat sini. Terasa bau-bau teh dan dedaunan. Memang wajib cuba datang sini.

Image may contain: tree, plant and outdoor

Di sini kita akan menemui bangunan Teh Boh Plantation Centre iaitu Pusat Teh Boh yang sangat dikenali ramai.  Seni bina bangunan ini sangat unik, cantik dan menarik. Rugi kalau tak masuk tengok apa yang ada di dalam. Pelancong pun banyak dekat sini. Sememangnya ia adalah one of the best holiday place.

Hasil carian imej untuk beli teh di ladang teh boh cameron highlands

Kawasan Membeli Teh Dan Barangan Teh Boh 

(TEA SHOP)

Image may contain: one or more people and people standing

Terdapat pelbagai jenis teh jenama Boh di Boh Tea Plantation Cameron Highland. Kalau korang peminat teh boh, wajib datang usha-usha barang jenama Boh kat sini. Banyak sangat teh-teh keluaran boh yang dijual di sini dan tak dikeluarkan di mana-mana kedai luar. Macam-macam perisa dan rasanya. 

Antaranya teh lemon, teh boh premium, teh tarik, nescafe boh, teh strawberry, green tea, teh rapsberry dan lain-lain lagi. Macam-macam rina beli kat sini. Bolehla bahagi-bahagi sesama keluarga kat rumah nanti. 

Teh Boh Cameronian tu macam sedap sangat-sangat. So itu memang wajib beli. Ditambah dengan teh boh laici, mango, halia pun beli juga yang sepaket RM 5 tu. Harga semua ok, sangat berpatutan.  

No photo description available.


Antara Yang Wajib Rina Beli Kat Sini Adalah:

Hasil carian imej untuk boh cameronian

Hasil carian imej untuk boh cameronian


Hasil carian imej untuk boh seri songket

Selain dari membeli-belah, feel free untuk singgah di tempat makan Ladang Teh Boh Cameron Highland pula ya. Disebabkan kami berdua sudah kenyang makan kek dan makan besar di Avant Chocolate Cameron Highland tadi, so kami tak makan kat sini dah. Cuma bersiar-siar dan lawat kawasan. 

Hasil carian imej untuk ladang teh boh cameron highlands makan

Namun, makanan kat sini sangat-sangat menarik! tak kurang hebatnya. Maklumlah, minum di atas puncak, teh pun jadi sedap tau dengan udara segar dan sejuk lagi tu.

Hasil carian imej untuk ladang teh boh cameron highlands makan

Tidak Lupa Untuk Bergambar Kenang-Kenangan di Sini:

Boh Tea Center Sungei Palas. Ingat tu, kalau waze bawa ke sini, ikut je. Betullah tu ladang teh boh. By the way, ramai yang bercuti sini dengan rombongan sekolah, rombongan mak datin dan macam-macam lagi. Memang ramai dan meriah. Rasanya nak datang lagi nanti! Next time nak bawa family besar pula. Insyallah. 

Image may contain: one or more people, text that says "BOH TEA CENTRE SUNGEI PALAS"


Okeylah, fine. Belanja gambar bersama bodyguard pulak. Happy ke - 3 Anniversary Rina dan Ashraf di Ladang Teh Boh!


Image may contain: 1 person, standing, mountain, sky, outdoor and nature

Akhir sekali, sebelum pulang. Kita akan melalui kawasan Ladang Teh Boh yang sangat sarat dengan daun-daun teh. Oh my god, it is so beautiful! Pemandangan ladang ni memang cantik sangat, siap ada kabus lagi kat sini. Kabus sejuk-sejuk, kena kita sikit rasa macam nak hujan. Padahal tu kabus. Serius tak sangka dah naik atas bukit dan masuk dalam ladang teh ni!

Image may contain: one or more people, mountain, outdoor and nature

Selepas puas berjalan-jalan dan menerokai Ladang Teh Boh Cameron Highland, kami terus singgah makan di Restoran dan Ladang Abang Strawberry pula.


Berkunjung ke Avant Chocolate Cameron Highland

12:28 PTG 1
Memandangkan Hari Kedua di Cameron Highland adalah hari full untuk kami berjalan-jalan dan bersiar-siar. Tapi tetiba hujan pula. Rina pun rangka semula plan tempat mana yang tertutup dan tak perlu kena hujan. 

So pilihan tempat kedua Rina dan suami adalah Avant Chocolate Cameron Highland. Seriusla rina, kau tu bukannya peminat coklat sangat pun,. Alah, demi anniversary dan suami, ku gagahkan jua ke tempat coklat hahaha.

Untuk pengetahuan pembaca, tempat pertama yang kami pergi awal pagi tadi adalah Cactus Point Cameron Highland.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Itulah dia rupa Avant Chocolate Cameron Highland. Oh ya, sebenarnya ia adalah Chocolate dan Ice Cream sebab tempat ni amat terkenal dengan kedua menu tu. Coklat dan ice cream! Disebabkan rina kena berpantang ice cream, jadi hati kecil ni tak kisah pasal bab makan tu, cuma teringat kek yang meliurkan lagi sangat sedappp ahh.  Terbayang-bayang di mata ku kini. hehe.

Actually rina ingat tempat ni macam beli-belah coklat je, tapi tak sangka pula bila sampai sini, macam-macam ada kat sini. Jom tengok satu per satu.


Jualan Chocolate, Barang Kering Dan Lain-Lain

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Masuk-masuk je, kita akan disajikan dengan pelbagai barang jualan berasaskan coklat, strawberry, lavender dan macam-macam lagi. Barang-barang kering atau packing yang boleh kita beli dan bawa pulang sebagai kenang kenangan. Harga barang-barang ni ok la, berpatutan macam tempat lain yang korang jumpa. 

Kalau nak cari hadiah atau pemberian untuk keluarga, saudara mara, kawan dan lain-lain, kat sini memang banyak pilihan. Cuma korang just standby duit je.

Jujur cakap kalau RM 100 tu macam tak cukup kat sini. Bawa duit banyak sikit kalau nak datang sini. itupun kalau korang jenis nak cari buah tangan kat family and friends.

Jualan Makanan Dan Aneka Kek 

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Avant Chocolate Cameron Highland ini juga menyediakan kawasan makan / tempat makan yang boleh anda beli dan terus makan di situ. Ada kerusi dan meja untuk pasangan dan keluarga yang berkunjung ke sini. Maksudnya ia lebih kepada tempat makan-makan kek serta makanan berat juga.

Pelbagai jenis makanan yang boleh korang beli kat sini sama ada western atau yang lain lagi. Nasi goreng, chicken chop, lamb chop, fish n chip, chicken wing, salad strawberry, sandwich, satay dan lain-lain lagi. Tapi jangan seronok sangat, kena tahu dulu range harga dia macam mana. 

Harga kat sini lebih mahal dari Secret Recipe tau. Kek 1 slice tu dalam RM10-RM12 macam tu. Untuk hidangan makanan macam nasi goreng, spagetty, chicken chop dan lain-lain tu dalam RM 16 - RM 25.  So, kalau rasa nak makan murah-murah atau makan makanan berat, makan kat tempat lain, tapi kat sini boleh makan kek dan dessert-dessert. Kalau terliur makanan western dia, haa makan je.

Antara kek yang dijual di sini:

Image may contain: 1 person, dessert and food

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Ruang Makan Avant Chocolate Cameron Highland


So dah order, jom kita ke ruang makan pula.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Rina order Kek yang bawah ni. Dalam Gambar. Actually ni macam pastri atau roti. Penuh krim lazat dan strawberry n buah campuran. Dengan hot chocolate. Emmm sedapnya.

Image may contain: coffee cup and food

Pastu makan pula Chicken wing.

Image may contain: food

Suami pula makan chicken chop! Gambar lupa nak ambil sebab sibuk makan. terlupa!

Alhamdulillah kenyang sangat-sangat makan kat sini, sekenyang dengan harganya huhu. Jadi, kami pun merantau lagi tengok-tengok kat chocolate avant ni ada apa. Dengar kata ini kilang chocolate tu sekali, tapi rupanya bahagian dapur-dapur tu tak dapat tengok. Di bahagian tertutup. Nampak dari luar pun jadilah.

Green View Garden Berdekatan Avant Chocolate Cameron Highland


Berhadapan dengan ruang makan, terdapat Green View Garden. Iaitu taman khas untuk kanak-kanak yang nak bermain dan berhibur. Juga ruang jalan kaki yang agak romantis gitu. Boleh melihat kanak-kanak bermain paddle boat. 

Hasil carian imej untuk green view garden cameron highlands

Harga paddle boat bagi setiap orang kanak-kanak adalah RM 8, berat haruslah 45 kg ke bawah tau. Anak-anak je tau, mak dengan bapa budak tak boleh naik. Kang kena tangkap dengan pulisss.

Hasil carian imej untuk green view garden cameron highlands


Makan Ice Cream Selepas Jenjalan

Selesai makan-makan dan jalan-jalan dekat situ, kami ke bahagian ais krim pula. Emm macam sedap je kan. Tapi sebab tak dapat makan ais ni, i olss tak makan dulu. Suami pula kekenyangan amat dan tak sanggup menekan perut lagi dengan makanan. Kikiki.

Wauu sedapnya. Next time kalau datang lagi, memang nak lah makan ais krim ais krim ni!

Image may contain: food

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Sebelum Pulang, Wajib Beli Chocolate Dulu

Ok inilah masanya nak shopping coklat, buah kering atau apa-apa bahan makanan untuk dijadikan buah tangan kepada saudara mara, keluarga dan kawan-kawan. Terdapat banyak pilihan coklat, teh-teh, air cordial yang pelbagai perisa, buah-buahan kering seperti avocado dan strawberry. Semua ni sesuai sangat dijadikan buah tangan kepada orang jauh.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Image may contain: indoor

No photo description available.

No photo description available.

Rina pun tak lepaskan peluang membeli macam-macam dekat Avant Chocolate Cameron Highland ni. Maklumlah, ramai yang nak buah tangan dari Cameron. Ha, jadi menghabiskan masa kat sini cari barang. Antaranya green tea cameron, dried strawberry, chocolate, tea rapsberry, cordial lavender dan banyak lagi.

Selesai membayar di kaunter, maka kami pun beredar dari situ.

Image may contain: one or more people and outdoor

Next perjalanan adalah kami ke Ladang Teh Boh Cameron Highland pula!


Pengalaman Bercuti di Kea Garden Guest House, Cameron Highland

10:15 PG 0

Last minit Rina dan suami datang bercuti ke Cameron Highland itupun sebab kakak bagi tiket penginapan percuma suruh ganti dia. Dipendekkan cerita, kami pun daftar untuk menginap di Kea Garden Guest House. Seriusly Rina tak boleh nak brain tempat ni macam mana. Maklumlah, selama ni duduk hotel je kalau jalan-jalan., tak pernah pula datang tempat yang ada nama 'Guest House' ni.

Jalan nak masuk ke Kea Garden Guest House kena melalui pasar Kea dulu. Pasar Kea atau Kea Farm ni memang terkenal tau kat Cameron Highland ni, orang akan datang sana beli strawberry atau sayur-sayur dan juga bunga. Tepi Kea Farm tu betul-betul jalan masuk ke Kea Garden Guest House. 

Masuk Ke Kawasan Kea Garden Guest House


Alhamdulillah, yang paling Rina nak puji sangat-sangat, parking dia sangat selesa, kosong sebab terlalu besar dan memang dalam kawasan Guest House tu sendiri. Jadi, sangat dekat dengan bilik kita menginap. Sangat-sangat mudah. Kalau ada anak kecil ke, mengandung ke, orang tua ke, memang tak jauh nak berjalan pun ke bilik penginapan.

Image may contain: outdoor

Mula-mula nak check in tu, boleh ke Receptionist dia di sini. Pondok atas tu sebenarnya kedai dan juga receptionist, seriusly sangat unik dan cantik atas tu. Jangan risau, tak semua kena naik tangga ni, bertentangan dengan tangga tu korang tak perlu naik tangga. Ada laluan sebelah tu terus ke bilik. 

Yang nak pergi chek in tu je naik kejap situ. Kalau taknak naik situ, ikut laluan satu lagi tak yah guna tangga. Tangga ni untuk jalan shortcut je.

So nampak kereta kitorang je kat situ. Heaven sungguh. Orang lain ada je ramai, tapi parking depan kitorang tu. Parking dia terlalu besar.

No photo description available.

Inilah dia tepi tempat parking tu..senang je kan? Takyah naik tangga ke apa ke untuk ke bilik. Oh ya, korang boleh jalan ke tepi tu sikit, ada taman-taman bunga, garden dan macam-macam lagi. Jom kita tengok.

Image may contain: plant, table and outdoor
View petang lepas kami sampai tu.

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House
View pada malam hari
Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House
Boleh duduk-duduk kat sini
Berdekatan kawasan bilik juga, terdapat beberapa port indah untuk anda amati, bergambar. Sangat cantik! Idea-idea dekorasi Kea Garden Guest House ni memang releven dan cun.

Image may contain: outdoor
Kea Garden Mini Chalet
Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Image may contain: outdoor

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Pemandangan Pada Malam Hari Sangat Mengasyikkan

Pada malam hari, pemandangannya amat menguja dan mempersonakan! Sebab banyak cahaya lampu-lampu yang unik, cantik dan sangat kreatif di Kea Garden Guest House ni. Rasa seriusly sangat-sangat sweet dan romantik tau tambah-tambah kalau datang berdua je ngan pasangan.

Menang seronok Rina celebrate anniversary kat sini. Kiranya tak sama macam sebelum ni, kat hotel macam kecil sangat. Tak dapat lepak-lepak luar sangat bila di hotel dan tak ada tempat-tempat indah nak tengok pada malam hari yang terdekat dengan penginapan.

Tapi dekat Kea Garden Guest House, Cameron Highland ni, buka je tingkap bilik tu (Ada tingkap cantik okey), Buka je tingkap tu tengok pemandangan lampu-lampu cantik walaupun kami dapat duduk tingkat bawah sekali. Keluar je dari bilik, dapat lihat keindahan malam yang sangat-sangat hebat, mengcengkam jiwa gitu. Ceewahh!

Bilik Penginapan Di Kea Garden Guest House, Cameron Highland

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Biliknya pula memang sejuk tak boleh nak cakap apa. Memang tak ada aircond kat cameron ni, banyak hotel tak letak aircond langsung. Sebabnya, Kea Garden ni kawasan memang atas bukit sangat. Masuk bilik pun dah sejuk sangat-sangat tak tahan. 

Nak kencing atau masuk toilet apatah lagi, boleh menyanyi atau jerit lagi kalau kena air atau mandi kat sini. Sangat-sangat sejuk sampai nak beku rasanya. Suami tu tahan sejuk, tapi kat sini pakai sweater tak bukak-bukak! Nak tidur pun nak kena pakai stokin rasa.

Menariknya Kea Garden Guest House ini berkonsepkan kayu-kayu tau. Perabot dia, tiles, dinding dan kebanyakan hiasan tu ala-ala kayu. Cantik kan! 

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Memang best! Tiada masalah nak gathering bersama keluarga atau kawan-kawan ramai-ramai pun boleh. Atau nak buat tempat honeymoon atau anniversary pun boleh ja! Selain dari bilik katil queen/king, boleh dapat 1 bilik ada 2 katil besar. Banyak lagi pilihannya. 

Nak mudah, korang tengok dekat laman web Booking atau Agoda je. Murah je tau! Rin dapat bilik macam tu pun RM 400 kalau tak silap untuk 2 Malam 3 Hari. Berbaloi. Boleh je dapat murah dari tu, ikut hari yang ada promo kat website korang booking tu.

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Okeyy takat ni dulu, lepas dah masuk bilik tu Rina berangan nak gi makan dekat Abang Strawberry pulak!


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...