Memaparkan catatan dengan label tips bisnes. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips bisnes. Papar semua catatan

8 Jenis Cuti Staff Wajib Majikan Beri Perhatian

Bila anda dah ada staff, anda kena tahu apakah hak-hak pekerja, yang perlu anda berikan kepada mereka.

Salah satunya adalah cuti. Setiap syarikat declare jenis cuti yang berbeza.
Begitu juga syarikat anda.
Ada cuti yang memang syarikat perlu ikut kerana termaktub di bawah Akta Pekerja 1955.

 Image result for cuti

Namun, selain dari cuti yang diiktiraf oleh Akta Pekerja 1955, itu semuanya bergantung kepada pihak syarikat anda untuk tentukan sebagai satu kelebihan untuk staf yang bekerja dengan anda.

Yang penting, setiap kali staff ambil cuti, anda perlu ada rekod dan bukti jika cuti berkenaan perlukan dokumen yang tertentu, supaya anda takdalah tertipu dengan staff yang ambil cuti lebih.

Namun, jika anda dah ada staff HR anda tak perlu risau dah macam mana nak uruskan cuti staff, biar HR yang ambil alih untuk uriuskan pekerja di bawah syarikat anda.

#1 Annual Leave

Image result for annual leave

Setiap majikan wajib memberi minima 8 hari cuti tahunan bergaji kepada setiap staff.
Dan setiap kali staff cuti, pastikan anda tolak jumlah baki cuti yang tinggal untuk setiap staff anda.

Masalahnya owner bisnes bagi alasan takda masa sehinggakan staff dah apply terlebih cuti pun mereka tak perasan, last-last syarikat yang rugi sebab bagi “cuti percuma” kepada staff.

So untuk cuti staff, ia bergantung kepada berapa lama tempoh seseorang staff, telah berkhidmat dengan anda seperti berikut:

  • 1-2 tahun – 8 hari cuti setahun
  • 2-5 tahun-  12 hari cuti setahun
  • 5 tahun ke atas – 16 hari cuti setahun

#2 Marriage Leave

 Image result for marriage leave
Jika anda ada staff yang masih bujang, saya cadangkan anda untuk memberikan marriage leave untuk staff anda membuat persediaan perkahwinan bagi perkahwinan pertama mereka.

Bila boleh digunakan cuti ini?
Bila-bila, selagi tidak melebihi dari tarikh perkahwinan.

Dan cadangan saya 3 hari cuti untuk persiapan kahwin adalah cukup membantu memudahkan uruskan perkahwinan staff anda.

Kecuali kalau staff nak cuti lebih, staff perlulah apply marriage dan annual leave sekali.

Namun, disebabkan cuti ini tidak termasuk dalam akta, semuanya bergantung kepada ihsan anda kepada staff.

#3 Medical Leave

Image result for medical leave

Untuk cuti sakit ia juga bergantung kepada tempoh berkhidmat seseorang staff.

Namun, MC adalah salah satu cuti yang buat majikan menyampah, sebab ada staff yang mengambil kesempatan.

Untuk mengelakkan staff menipu, satu, anda kena ada MC asal yang staff dapat dari klinik yang mereka pergi, beserta resit, jika syarikat anda tidak mempunyai klinik panel untuk tujuan claim.

Untuk cuti sakit bergaji:
0-2 tahun – 14 hari
2-5 tahun – 18 hari
5 tahun ke atas – 22 hari

Manakala, jika staff anda terpaksa masuk wad, cuti bergaji akan diberi tak lebih dari 60 hari.

#4 Compasionate Leave

Image result for Compassionate Leave

Compassionate leave adalah cuti ihsan oleh majikan kepada staff, bagi hal-hal tertentu seperti kematian, ada ahli keluarga yang sakit, atau perkara kecemasan yang tak boleh dielakkan.

Selalunya, jumlah cuti yang diberi adalah bergantung kepada masalah yang dialami oleh staff.  Dan jika anda tak nak berikan cuti ini kepada staff, tidak menjadi masalah dari segi akta kerana ia bukan cuti wajib.

Dan pastikan untuk approve cuti tersebut sebagai cuti ihsan, anda perlu minta staff untuk sertakan dokumen sebagai bukti.

Sebagai contoh, jika ada kematian, pastikan staff attach sekali salinan sijil kematian untuk rekod anda dalam fail cuti staff tersebut.

Namun, jika ada staff yang menipu untuk dapatkan cuti ihsan, apa yang anda boleh buat adalah menolak annual leave atau tolak gaji mengikut berapa hari cuti yang diambil.

#5 Replacement


Image result for replacement Leave

Replacement ini adalah cuti ganti, yang mana bila staff bekerja pada waktu mereka cuti, atau pada cuti-cuti am.

So, apabila staff bekerja pada hari yang sepatutnya mereka bekerja, pastikan anda maklum dan mempunyai bukti yang mereka datang bekerja.

Untuk menggantikan cuti, jangan biarkan staff drag dan kumpul cuti banyak-banyak, supaya anda takda masalah bila staff mintak cuti sekali panjang, boleh mengganggu operasi syarikat.

Untuk replacement, letakkan syarat seperti cuti ganti hanya valid 2 minggu sahaja, melainkan anda boleh tolerate dengan staff, then its okay.

#6 Maternity Leave

Image result for #6 Maternity Leave

Cuti bersalin adalah cuti wajib diberi gaji oleh majikan. Seperti apa yang ditermaktub dalam akta, setiap kali staff bersalin, syarikat perlu membayar cuti bergaji kepada staff selama 60 hari.  

Untuk melayakkan staff tersebut dapat gaji berbayar, staff tersebut perlulah telah bekerja 90 hari dalam tempoh 9 bulan sebelum bersalin.

Selain itu, cuti bergaji hanya akan diberi sehingga anak ke 5 sahaja.

Namun, anda kena tahu, apabila staff bersalin, 60 hari cuti bukanlah jangka masa yang pendek.

Untuk mengelakkan kerja dalam syarikat terganggu kerana staff anda bersalin, tetapkan dalam polisi syarikat untuk maklumkan bahawa mereka mengandung sekurang-kurangnya 3-5 bulan sebelum due date expected mereka akan bersalin.

#7 Paternity Leave

Image result for #7 Paternity Leave

Jangan jadi majikan yang kejam kalau staff anda tu isteri mereka bersalin, berilah mereka cuti yang bergaji untuk mudahkan urusan mereka walaupun dalam akta tak tetapkan pun ada cuti untuk suami-suami yang bekerja di luar sana dapat cuti bergaji dari majikan.

Tetapi, sebagai majikan, kita sendiri mestilah faham kebajikan dan keperluan staff, betul?

#8 Unpaid Leave


Image result for unpaid leave

Cuti tidak bergaji tidak semestinya staff boleh ambil sesuka hati walaupun gaji mereka ditolak.

Unpaid leave hanya boleh digunakan jika annual leave staff dah habis, ataupun staff nak bercuti lama atas sebab-sebab yang tertentu dan kukuh.
Dan sebelum anda nak approve mana-mana cuti daripada staff pastikan staff dah prepare kerja-kerja mereka lebih awal atau cari pengganti sementara untuk mereka sepanjang mereka bercuti.

Lebih baik jika anda ada sistem HR, yang menjadi platform untuk anda kira gaji staff, dan staff boleh mohon cuti terus dari sistem bagi anda yang terlalu sibuk takda masa.

Kalau tak mampu, gunakan cara manual, jaga rekod cuti setiap staff yang anda hire dan update setiap kali staff anda ambil cuti.

Tapi kalau anda rasa leceh, takda masa nak buat semua ni, dan tak nak ada HR pun bantu anda, takda masalah jika anda rasa suka nak “sedekah cuti lebih kepada staff anda.

Dalam uruskan staff, kita bukan setakat tengok duit syarikat cukup ke tak bayar gaji, atau anda fikir kalau staff anda tak perform senang, anda buang terus.

Cara Buat Duit Dengan Kepakaran Anda

Mesti ramai diantara kita yang mempunyai hobi dan minat tersendiri. Tahukah anda, dengan hobi dan minat juga, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan. Ada di antara kita yang berjaya buat duit dengan mengumpul barang-barang lama dan menjualnya dengan harga yang amat tinggi berdasarkan usia barangan tersebut. Itu juga antara contoh membuat duit dengan kepakaran anda sendiri. Baiklah, sekarang saya akan kongsikan kepada anda seringkas mungkin bagaimana cara buat duit dengan kepakaran anda semua.




1. Mengenalpasti Bidang Kepakaran Anda

Kenal pasti dengan jelas apa minat anda?. Kemudian, setkan dalam fikiran apa yang anda amat minat dan sesuatu yang sesuai untuk menjadi kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda meminati ataupun pakar dalam bidang perniagaan, tumpu sepenuhnya bidang tersebut. Kadang-kadang ramai diantara kita masih “blur” dengan “minat” kita tersendiri. Ada yang kata “saya minat berniaga” tetapi apa yang ingin mereka niagakan? Fokuskan hanya kepada satu atau dua bidang sahaja bagi memantapkan diri anda untuk membuat duit dengan kepakaran anda.



2. Mengenalpasti Skill Kepakaran Anda

Bila kita sudah mengetahui ataupun sudah mengenalpasti bidang kepakaran kita, kita kena kenalpasti pula “skill” kepakaran kita itu. Untuk mengetahui “skill” kepakaran anda adalah bila anda melakukan sesuatu yang berkaitan dengan kepakaran anda, pengguna ataupun orang ramai akan memberi respon. Contohnya jika anda berniaga nasi lemak. Anda perlu mengetahui cara untuk menyediakan nasi lemak tersebut dengan resepi anda yang tersendiri. Haaa…. Itu lah contoh skill kepakaran anda tersendiri… Dah nampak kan?



3. Mengenalpasti Target Yang Diperlukan

Bila dah kenal skill anda yang tersendiri, anda harus mengenalpasti dengan jelas “target” anda. Target amat penting kerana ia memudahkan anda untuk menyampai maklumat yang lebih tepat dan sesuai kepada pelanggan. Untuk target pula, anda kena fokus kepada individu ataupun mungkin perusahaan serta kumpulan kerjaya (usahawan besar) bagi mendapatkan apa yang anda impikan berkaitan dengan progress kerja anda ketika itu. Bagi target permulaan pula, janganlah terlampau “over” tinggi sangat. Dikhuatiri dapat “membunuh kepakaran” anda kelak.



4. Membina Satu Servis Atau Bisnes Berkaitan

Sekarang ini anda sudah yakin dengan target kepakaran anda yang tersendiri kan? Apa tunggu lagi, anda sudah boleh bina satu servis atau bisnes yang berkaitan dengan kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda pakar dalam bidang “graphic designer” anda boleh menyediakan servis ”design graphic”. Bagi yang pakar dalam bidang menulis artikel pula, anda boleh mengambil upah sebagai penulis artikel.



5. Membuat Promosi

Selepas dah buat servis, inilah masanya untuk anda buat promosi. Dengan promosi yang “smart” dan beretika, ia dapat membuktikan bahawa sememangnya anda sungguh meminati dan pakar dalam bidang yang anda sukai. Duit bukan segalanya. Jangan pernah membuat sesuatu aktiviti berupa minat hanya kerana wang ringgit. Pelanggan akan menilai sesuatu produk atau servis yang anda berikan berdasarkan kualiti. Kualiti yang terbaik, pasti dapat menarik lebih ramai pelanggan.



Kesimpulannya, kita akan nampak dengan jelas apa yang perlu kita lakukan walaupun dengan hanya satu kepakaran. Buat duit atau membina sebuah perniagaan dengan menggunakan kepakaran adalah salah satu cara yang termudah, malah menggunakan modal permulaan yang amat rendah. Dan untuk melakukannya, bermula dari rumah pun boleh. Menarik bukan?

Jika berminat membuat duit dengan menulis, anda boleh dapatkan Tips di bawah:


Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti

Ketika anda sedang dalam pembelajaran di universiti, pasti masalah kewangan sering terjadi. Ada antara kita yang pernah merasai makan “maggi” dengan air panas kan? Tapi sedap yakmat kan! Yang paling “rare” ada diantara kita makan meggi campur serbuk koko (milo dan sewaktu dengannya) dengan air panas kononnya nak bagi kenyang 12 jam. Mesti ada yang tengah baca ni pernah cuba kan? Haha.. Baik anda mengaku…


Ada yang berpendapat bahawa di zaman universiti ini kita kena fokus dengan “study” jer… Ada juga yang mengatakan, di zaman universiti ini juga kita kena cari pengalaman bekerja untuk mengasah softskills yang sedia ada untuk persediaan ketika keluar universiti kelak.

Kita semua tahu bahawa pada zaman sekarang, tak macam zaman ibubapa kita dahulu. Pada zaman sekarang nak study pun kos pembelajaran mahal-mahal, nak makan minum lagi, keperluan diri lagi… Hmmmm… Takkan la semua nak minta kat mak ayah kita kan? Mereka pun perlukan duit juga untuk keperluan peribadi mereka, nak bayar bil eletrik, bil air dan sebagainya.. Bila fikir-fikir balik, dapat ke kita balas jasa kedua ibubapa kita kan?

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Baiklah…. Tanpa membuang masa lagi saya akan share beberapa cara nak buat duit mudah bagi anda yang masih berada di universiti. Nanti dapat la anda semua ringankan beban mak ayah anda semua kan?

  1. Bisnes Servis Makanan

Related image

Ini yang paling senang nak buat duit. Kira macam senjata utamalah untuk mendapatkan duit dengan mudah. Anda nak tau tak kenapa? Ala… Takkan tak tau kot… Biasalah perangai budak-budak study ni kerja diorang kan ada yang kuat makan time waktu study. Kat sini comfirm anda boleh dapatkan duit dengan cepat serta modal yang tak banyak.

Contohnya anda buat sebiji “cup cake” dengan kos  RM2 untuk sebiji “cup cake” tersebut. Lepas tu anda jual dengan harga RM4 sebiji. Dah untung RM2 kan? Tu baru satu “cup cake”.... Kalau 50 biji sehari.. Perghh… Kalau anda beralasan susah la nak buat… just try it.. Make it slowly. Then, you will success.. Setakat resepi anda perlu google je.. Beratus-ratus resepi kat google… Oh ya, anda tak perlu risau kalau menetap di rumah sewa, boleh buat cupcake pada malam hari. Jika tinggal di asrama, anda boleh jual jajan atau kerepek.

Related image


2. Ambil Upah Menjahit


Image result for menjahit

Bagi yang ambik “course jahitan” dan “course fesyen designer” inilah peluang anda nak asah softskill anda tu. Anda buat je servis “jahit tepi” ke, menampal seluar atau kain koyak ke, ataupun menjahit baju untuk event-event tertentu.. Pergh… contoh satu pasang baju modal RM10, tapi anda ambik upah dengan cas RM20.. memang makan chicken chop la tiap-tiap minggu, jika servis jahitan anda memang “terer” dan berkualiti.

3. Ambil Upah Cuci Kenderaan


Image result for cuci kereta

Yang ini pun kira boleh juga nak buat duit. Cuma kena pastikan dulu anda tak ada penyakit alahan kulit. Misalnya bagi mereka yang ada penyakit alahan kulit ini, mereka amat sensitif dengan habuk, bahan-bahan pencuci tertentu dan banyak lagi. Yang ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Tapi bagi mereka yang memang tak ada masalah kulit, “just do it”.... Cer try ambik upah cuci kereta pensyarah ke, ketua universiti.. Pastu minta upah yang setimpal dengan kerja cuci tu.. Jangan la cuci tayar kereta je dah minta RM20.. Memang gulung tikar la lepas tu.. Betul tak? Kalau boleh biar tiap-tiap minggu orang datang nak suruh cuci kenderaan dengan kita..


4. Private Tutor



UPSR-PT3-SPM-STPM private tutor. Inilah cara buat duit mudah pelajar universiti.. Contohnya jika dekat tempat anda sewa tu mempunyai anak-anak yang masih di dalam era persekolahan, anda boleh menggunakan cara paling senang buat duit ini. Anda boleh jadi cikgu tuisyen diorang.. Kalau bagi anda yang beragama Islam dan power dalam ilmu agama, anda boleh ambik upah mengajar mengaji al-quran ke, buat sesi usrah ke, ataupun buka kelas mengajar bahasa arab bagi mereka yang bersekolah arab. Soal upah tu ambil la berpada-pada, jangan sampai membebankan mereka yang menuntut ilmu dengan anda. Mana tau dengan harga yang murah tu, Allah tambahkan lagi rezeki lepas tu.. Siapa tahu kan?

Rasulullah S.A.W pernah berpesan

“Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”



5. Tukang Kebun / Tukang Kemas


Image result for tukang kebun

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ini adalah salah satu cara buat duit pelajar universiti paling senang.. Anda boleh tengok mana-mana rumah jiran yang bersepah atau yang dah bersemak samun mengalahkan hutan amazon tu.. Lepas tu tawarkan servis kemas rumah diorang dan cuci rumah diorang. Biasanya yang selalu sibuk dengan kerja memang takde masa nak kemas-kemas rumah ni kan? Jadi apa lagi, ambil la peluang ni. Jika pemilik rumah tu upah satu rumah RM50, sepuluh rumah dah macam dapat bonus lumayan dah. Betul tak? Bagi yang perempuan pula, buat dobi pakaian ke.. dengan modal “sabun daia” sekampit tu dah berapa bakul baju dah boleh untung…

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Bagi saya, rezeki tuhan luas dan senang sangat nak cari. Nak tak nak bergantung kepada diri kita sendiri. Betul tak? Macam ada satu lirik lagu “fikirkan boleh”

Jika kau fikirkan kau boleh,
Kau hampir boleh melakukan,
Jika kau fikirkan ragu-ragu,
Usahamu tidak menentu.

Sebelum saya menutup kata-kata saya, saya hadiahkan doa pembuka rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu Dari KeharamanMu dan cukupilah aku dengan KurniaMu dari selainMu”


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...