Memaparkan catatan dengan label tips kejayaan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips kejayaan. Papar semua catatan

17 Kerja Di Rumah Yang Lumayan Boleh Kita Lakukan

11:23 PTG 0

Zaman millenia ini, sudah ramai yang sedar akan kepentingan bekerja di rumah. Selain dapat bersama keluarga dan melihat anak membesar di depan mata. Tahap kawalan stress juga akan berkurangan apabila kita bekerja secara sendiri di rumah.

Jangan pandang sebelah mata, mereka yang bekerja di rumah pun sudah menjana puluhan ribu ringgit sebulan. Siapa sangka? Tetapi ia adalah realiti. Dulu Rina sendiri pun tak percaya, tetapi disebabkan minat sangat bekerja di rumah dan mencari peluang dan ruang, Alhamdulillah ia benar-benar menjadi. 

Kalaulah dari zaman universiti lagi aku tahu buat duit online, memang best. Agak-agak sekarang jadi jutawan tak? Siapa tahu. Ini zaman cyber, semuanya bermula dari laptop dan internet. Cuma duduk di rumah diam-diam. Nak duduk di kedai mamak? No Problem!

Bagaimana jika tiada internet atau laptop? Don't worry, memang ada kerja yang lumayan di rumah! Jom lihat antara kerja di rumah yang lumayan boleh kita lakukan.

1.  Melabur


Melabur sememangnya boleh mendatangkan wang tetapi tolong jadi realistik! Tak semua orang ada modal untuk melabur. Betul tak? Jadi, untuk mereka yang have-have tu, banyak kepok-kepok duit taktahu nak buat apa. Tolong melabur dengan bursa Saham Malaysia. Bukan melabur dengan platform lain! Tetapi wajiblah labur ilmu sekali, kalau tak, sia-sia je jadi pelabur.

2.  Jadi Penulis


Ramai orang yang nak duit dan nak kerja mudah. Tetapi yang minat menulis, mengarang dan mengeluarkan idea pula, akan berjuang menjadi seorang penulis, editor, blogger dan lain-lain lagi. Terbaik! Anda memang hebat.

Menjadi penulis hanya perlu menulis di rumah dengan platform yang tepat seperti mengambil upah menulis artikel, .menjadi ghostwriter, melakukan servis copywriting, review produk dan lain-lain lagi. Bayarannya juga cukup lumayan bergantung kepada nilai yang boleh anda berikan.

Alhamdulillah ini merupakan tahun ke-4 sis sendiri bekerja di rumah sebagai seorang penulis selepas berhenti kerja. Setakat ini, income bulanan paling banyak sis terima dari kerjaya menulis sahaja adalah RM 4,000 sebulan. Semuanya asbab sis ikuti panduan Cara Jadi Penulis Dari Zero Knowledge Sampai Berjaya Menjana Wang ini juga.


5 Ways a Blog Can Help Your Business Right Now

3.  Blogger


Sama seperti penulis, kerjanya adalah kemaskini blog disertakan dengan platform kewangan yang tepat. Nak tak kalau orang masuk ke blog kita, kita dapat income? Ya, tetap ada caranya, yang penting kita suka menulis dan berblogging!  Lama kelamaan ia boleh dijadikan pasif income juga.  Untung dapat buat kerja di rumah yang lumayan dan mudah ini.

4.  Jaga Haiwan Peliharaan


Duduk di rumah tanpa internet? Tak perlu risau, anda boleh jagakan haiwan peliharaan kawan-kawan dan jiran-jiran dengan upah yang berpatutan dan berbaloi. Sekiranya anda peminat kucing, offerkan diri untuk menjaga kucing kawan-kawan di rumah anda. Dah macam hotel kucing, apa salahnya kalau boleh dapat duit dengan kadar lumayan kan!

5.  Memasak


Memasak adalah perkara yang mudah untuk kita lakukan di rumah. Sambil kerja di rumah, sambil dapat kita improve skill memasak dan dapat juga kita makan! Ambillah upah memasak atau menghantar makanan bagi jiran-jiran kawasan perumahan dan mereka yang ingin membeli daripada anda.

Food Delivery | Unilever Food Solutions

6.  Buat Kek Dan Kuih


Begitu juga dengan kek dan kuih yang boleh anda buat sendiri di rumah.  Sebagai salah satu kerja di rumah yang lumayan tanpa anda sedari, anda boleh menjana pendapatan yang lumayan berdasarkan jenis kek dan kuih yang anda jual.


7.  Youtuber


Sekiranya anda seorang yang suka bervideo, youtuber adalah kerja di rumah yang lumayan sesuai buat anda. Dengan memuat naik video anda dan mendapatkan ramai penonton, anda bakal menjana wang ke dalam akaun melalui syarikat youtube dan kerjasama Adsense. Selain itu, terdapat banyak lagi syarikat advertising yang memberikan bayaran lumayan untuk mereka yang aktif.


8.  Jadi Dropship


Siapa kata dropship tidak ada untung lumayan? Semuanya bergantung kepada jenis produk yang dijual. Selalunya produk yang mahal akan memberikan keuntungan yang cukup lumayan kepada dropship.

9. Ejen Produk


Begitu juga dengan ejen, sekiranya anda ingin menjadi ejen produk, pastikan produk tersebut sangat bagus dan mudah dijual. Namun anda boleh lihat juga saingan produk tersebut dan kelebihannya berbanding dengan produk yang lain. 

Why You Shouldn't Use an Online Translator for Learning French ...

10.  Translator


Jadi seorang pengalih bahasa yang profesional akan mendatangkan banyak wang kepada anda. Translator sering diperlukan terutamanya bagi syarikat PKS yang mengambil pekerja luar atau freelance untuk menyiapkan sesuatu projek. Menarik bukan?

11.  Kelas Di Whatsapp 


Jika anda pandai berbahasa mandarin, ajar di dalam group wasap dan dapatkan yuran kelas daripada ahli yang berminat. Jika anda ingin ajar membaca Al-Quran, anda juga boleh ajar dalam kelas group wasap secara online. Hanya duduk dan kerja di rumah, pastinya amat lumayan dan tidak membebankan anda.

12.  Berkebun


Anda boleh mengambil upah berkebun atau menghias pokok-pokok di rumah jiran. Jika anda tahu menggubah bunga, ia adalah kelebihan buat anda. Dengan berkebun, bukan sahaja dapat menjana wang sampingan, tetapi dapat juga anda mengeratkan silaturrahim dengan jiran tetangga.

13.  Affiliate


Korang pernah dengar affiliate? Ada orang kata susah, sebenarnya tak susah jika korang berminat dengan produk affiliate yang korang jual tu? Ya, affiliate adalah kita jual produk orang lain dengan cara kita promosikan link yang diberi atas milik id kita. Sebagai contoh, lepas daftar dan terima link promote, gunakan link tersebut dan promote di facebook, blog dan sebagainya hanya dengan copywriting serta link tu.

Salah satu contoh produk affiliate yang boleh korang join adalah Klikjer.com.  Tak kisahlah apa pun yang korang minat, ebook dari klikjer ni memang macam-macam niche ada. Sangat sesuai untuk anda yang nak cuba buat affiliate ni. Mudah je. 

Korang masuk ke Klikjer.com dan daftar. Cuba klik dan terus daftar. Selepas tu, korang dah ada produk sendiri yang banyak dan boleh terus jana pendapatan. Kalau tak percaya, kita buat satu demi satu. Daftar terus di sini sekarang: Klikjer.com

Cara Daftar Affiliate KlikJer

14.  Bisnes Shopee


Sama ada korang ada produk untuk dijual atau belum ada produk, tiada masalah. Kerja dari rumah yang lumayan ni memang sesuai untuk sesiapa pun asalkan ada laptop dan internet di rumah. 

Jika ada produk jualan, iklankan di platform shopee. Tak perlu buat marketing lagi sebab shopee memang website terbesar yang banyak pengunjung iaitu website ke-13 ramai orang Malaysia masuk setiap hari!

Jika belum ada produk, korang boleh jadi dropship dengna mempromosikan produk orang lain di shopee. Kemudian, jika ada pembeli, anda pun dapat keuntungan. Tak buat promosi tapi shopee yang promote kan! Tapi lebih hebat lagi income anda kalau ikuti tips Panduan Bisnes Shopee. 

15.  Bisnes Lazada


Jika kita seorang yang suka duduk rumah saja, buatlah duit dengan bisnes lazada ini. Keuntungan yang amat lumayan sebab website lazada memang ramai orang masuk, bermakna anda tak perlu marketing produk lagi. Pasti orang buat pembelian barang anda dari lazada. Namun, untuk berjaya peroleh keuntungan 5 angka, boleh ikuti Panduan Bisnes Lazada ini. 


16.  Fotografi Dari Rumah

Korang nak bekerja dirumah tetapi ada bakat mengambil gambar? Jangan sia-siakan bakat itu. Fotografer pun ada yang bekerja dari rumah tau! Setelah mempunyai gambar yang cantik, korang boleh buat duit dengan memuat naik gambar di beberapa website yang perlukan gambar tersebut, pun dapat duit. Mudahkan? 

Kalau ada masa nak belajar lebih pasal buat duit dengan Bisnes Fotografi ini, korang boleh baca panduan ini.

17.  Jawab Survey Online


Sebenarnya, banyak website atau syarikat yang tawarkan pekerjaan menjawab survey kepada sesiapa yang berminat. Mana tahu, anda salah seorang daripadanya. Jumlah income yang ditawarkan juga sangat berbaloi dengan soalan-soalan yang dijawab. 

Mudah je, duduk rumah dan jawab soalan online je. A,B,C atau D. Buatje pilihan jawapan ikut apa yang anda lalui kerana soalan ditanya adalah berdasarkan pengalaman anda menggunakan produk tertentu dan sebagainya. 

Kerja di rumah yang lumayan ni memang patut korang kaji habis-habis. Pastikan ia benar-benar terbukti mudah dan boleh jana wang, terus daftar!


Banyak lagi kerja di rumah yang boleh anda lakukan. Kebanyakannya sangat lumayan jika anda benar-benar melakukannya dengan ikhlas, rajin dan diberkati Allah SWT. Jangan memilih kerja, tapi tak salah lakukan kerja yang anda minat! Jom buat kerja di rumah yang lumayan pilihan anda hari ini juga.


Bolehkah Buat Duit Dengan Menulis? Jom Capai 5K Sebulan

10:51 PG 2
Bolehkah Buat Duit Dengan Menulis? Jom Capai 5K Sebulan
3 tahun lalu, saya ditawarkan menulis sebagai ghostwriter untuk salah sebuah organisasi sedangkan saya belum ada apa-apa pengalaman. Dengan menulis dan mempelajari cara menulis dari pengasas organisasi tersebut, Alhamdulillah saya dapat berkecimpung dalam kerjaya tersebut pada masa itu.

Sewaktu itu, saya baru sahaja berhenti kerja dengan alasan untuk memulakan bisnes. Tetapi, perlu himpun sedikit modal dulu. Jadi, saya gunakan kerjaya menulis ini sebagai cara buat duit setiap hari. Apabila menulis dengan organisasi tersebut, bayaran penulisan dikira mengikut bilangan artikel yang ditulis.

Lama kelamaan, permintaan artikel semakin tinggi dan akhirnya mereka membayar gaji saya secara basic bulanan. Maksudnya, berapa pun artikel yang ditulis, ada basic gaji yang diberi. Ada kelebihan dibayar secara basic iaitu, tetap akan ada duit gaji setiap bulan. Itu kelebihannya. Tapi dari segi kekurangan, masa kita terhad untuk jumlah pendapatan sebegitu sahaja.

Imej yang berkaitan

Contohnya, jika anda menulis 40 artikel sebulan dan dibayar RM 2,000? Apakah itu berbaloi. Bergantung kepada berapa patah perkataan artikel tersebut pula. Tapi andai kata jumlah itu terlalu banyak dan anda hanya buat duit sedikit, itu adalah kekurangannya.

Hampir setahun selepas itu, tidak banyak lagi permintaan, syarikat itu membayar saya secara freelance pula mengikut kerja yang diberi. Alhamdulillah secara tidak saya sedari, jika digabungkan dengan projek penulisan atau syarikat yang lain, jumlah pendapatan dari hasil menulis sahaja sudah mencecah RM 4,000 - RM 5,000. 

Lantas saya teringat akan sebuah buku yang ditulis oleh Aqif Azizan iaitu Rahsia Penulis yang menceritakan bagaimana buat duit RM 1,000 sebulan dengan menulis. Hari ini, daripada jumlah RM 1,000, RM 2,000,  RM 3,000 dan akhirnya saya berjaya buat duit RM 5,000. Itupun setelah diaplikasi apa yang diajar dalam buku tersebut hanya dua bulan. Ditambah pula dengan usaha gigih siang dan malam (Maklumlah, waktu tu dah tak bekerja).


Apabila pernah buat duit sebanyak 5K sebulan hanya dengan menulis, itu akan membuatkan kita berusaha lebih gigih lagi dan teruskan cara yang pernah digunakan. Jika tidak istiqamah, mungkin pendapatan kita pada bulan seterusnya adalah berbeza dari bulan ini.

Tapi selepas setahun menulis, saya sedar bahawa menjadi Freelance adalah sangat menyeronokkan. Kita mampu dapatkan berapa jumlah pendapatan kita berdasarkan usaha dan kerajinan kita, tetapi rahsia utama adalah pandai dan bijak mencari peluang! 

Menjadi penulis freelance atau ghostwriter juga tidak membolehkan kita hanya duduk diam dan menunggu bulan jatuh ke riba. Kalau nak menanti hanya duduk saja, memang tak masyukkk dan tak masuklah. 

Alhamdulillah, after 3 years, semuanya berjalan lancar dan go really well.  Kalau dulu, kita fokus buat duit dengan menulis untuk RM 1,000 sebulan, tapi kini dah tahu banyak cara dan dah boleh buat lebih dari tu. 

Nanti rina akan kongsikan Tips dan Cara Cari Peluang Untuk Dapatkan Job as Freelance Writer pula. Kalau nak tahu langkah pertama nak mula dan buat duit dengan hanya menulis, baca ebook feveret rina di bawah ini:


15 Cara Mengembalikan Mood Bekerja Hari Isnin

8:36 PTG 2
Aduh, malasnya nak pi kerja setiap kali hari isnin! kannn? Siapa tak pernah ada perasaan malas dan gentar sebegitu. Tidak ada satu sebab pun, tapi perasaan tu tetap hadir pada hari ahad. Kalau boleh, ahad tu dah tak bermaya dah sebab asyik fikirkan esok hari isnin.

Sis pun pernah ada rasa macam tu, Masyallah, memang rasa malas sangat dan tak ada mood nak pi kerja hari isnin tu. Tambah-tambah pagi isnin tu, bila bangun tidur je, dah rasa malas dan terpaksa pergi kerja. 

Tak fikir pasal apa nak buat di tempat kerja lagi, kalau fikir pasal tu pasti rasa stress yakmat. Aduhai. Rina rina, kenapalah selalu rasa macam ni. Masalahnya, bukan sis sorang je rasa macam ni, korang pun rasa macam tu kan?


Hasil carian imej untuk kerja isnin


JANGAN RISAU...


Rupa-rupanya terdapat cara mengembalikan mood bekerja hari isnin ramai yang patut cuba. Dengan cara ini, mungkin korang akan rasa perbezaan mood dulu dan sekarang setiap kali hari ahad atau nak melangkah ke kerja pada hari isnin tu.

Fuhhh, Apakah cara mengembalikan mood bekerja hari isnin? Jom lihat dan teruskan baca di bawah.


Imej yang berkaitan


#1 Fikirkan Matlamat Anda


Ya, cuba anda fikir bahawa anda akan naik pangkat atau jadi pekerja terbaik. Pasti anda berasa amat bersemangat untuk ke pejabat bukan? Dengan mempunyai 1 matlamat, ia dapat mengembalikan mood bekerja hari isnin anda dengan mudah. 

Terinspirasi untuk bekerja pada hari isnin tanpa malas, tetapi lebih bersemangat semula. Anda juga akan mula berfikir apa kerja yang akan anda lakukan pada hari isnin tersebut.

#2 Nak Pujian Bos


Ini memang membuatkan anda sedikit perasan dan macam nak angkat bakul sendiri je. Bila fikirkan nak buat sesuatu yang terbaik supaya dapat pujian dari bos, automatik anda akan rasa nak pergi kerja isnin tu.

Rasa tak sabar nak ke kerja dan buat yang terbaik. Inilah rahsianya. Kita fikir nak jadi yang terbaik dan dapat pujian dari bos! Inilah cara mengembalikan mood kerja hari isnin anda.


#3 Berfesyen Gaya Baru


Jika anda suka berfesyen, mencantikkan diri ataupun memakai tudung yang pelbagai jenis cara atau fesyennya, pasti anda tak sabar nak ke kerja esok. Sebab dapatlah anda memperagakan fesyen tudung terbaru anda.

Bagi mereka yang suka mekap pula, cara mengembalikan mood bekerja hari isnin ini boleh anda lakukan dengan mengaplikasikan cara mekap yang berbeza. Tak sabar lah tu nak ke kerja, sebab nak mekap-mekap gaya lain pula hari ni kan?

Imej yang berkaitan


#4 Fikirkan Ganjaran Yang Akan Diperoleh


Jika betul-betul rasa malas nak ke kerja setiap isnin dan tiada mood, fikirkan semula apakah ganjaran yang akan anda peroleh. Sebagai contoh, anda boleh fikirkan bahawa gaji sehari anda adalah RM 120 sehari. Jadi, nak tak nak, anda harus terus ke kerja pada hari isnin tersebut! Nak dapat basic salary yang cukup, kena jaga attendance sebaiknya.


#5 Makan Banyak-Banyak 


Makan banyak-banyak pada pagi hari tersebut. Pastikan anda sarapan sama ada nasi lemak, nasi goreng atau apa sahaja yang anda mahukan. Jangan biar perut kosong. Makan banyak-banyak dapat menggembirakan hati seseorang menurut fakta. Jadi, tak perlu risau, makan banyak-banyak merupakan cara mengembalikan mood bekerja pada hari isnin.


#6  Menonton Video Atau Hiburan


Sebelum ke kerja, tontonlah hiburan seperti video lawak, parodi, baca komik online dan sebagainya asalkan ia membuatkan anda terhibur dan tergelak pada pagi itu. Apabila gembira atau tertawa, hormon tubuh akan dirembes dan membuatkan anda bersedia serta bertenaga untuk ke kerja sepanjang hari tersebut.


#7 Bangun Awal


Bangun awal dapat mengembalikan mood bekerja untuk hari isnin. Jika anda bangun awal, anda akan ada masa yang lama untuk bersedia sebelum ke kerja. Malah, anda boleh solat subuh, tahajud dan baca Al-Quran untuk santapan rohani juga.


Imej yang berkaitan


#8 Bersyukur Dan Percaya Pada Rezeki Allah SWT


Syukurlah anda diberi peluang untuk ke kerja lagi. Terapkan dalam diri akan keyakinan terhadap rezeki yang diberi Allah SWT. Pasti tiada lagi alasan untuk anda bermalas-malas ke tempat kerja pada hari isnin.


#9 Berbual Dengan Orang Positif


Jika rakan positif, berbuallah dengan mereka. Pasti nasihat dan ayat-ayat positif yang akan anda dengar. Sekiranya kurang pasti siapa yang bersikap positif, apa kata anda buka sahaja Youtube dan tonton video motivasi dan inspirasi mereka yang berjaya.


#10 Senaraikan List To Do


Sebelum mula kerja, jika boleh dari malam sebelumnya, anda harus senaraikan list to do atau apa kerja yang perlu anda buat esok. Senaraikan dalam kiraan: 1,2,3 dan seterusnya. Hal ini penting bagi memudahkan anda melihat tidak sukar dan tidak banyak rupanya kerja harus anda lakukan. Dengan cara ini, pastinya dapat mengembalikan mood kerja hari isnin buat anda.


#11 Bersihkan Workstation


Jangan lupa bersihkan tempat kerja anda terutamanya workstation anda. Pastikan meja dan kerusi dalam keadaan yang baik, bersih dan kemas. Kalau boleh, hiaskan atau letakkan gambar dan doa harian untuk mengindahkan lagi mood anda ketika bekerja.


Imej yang berkaitan

#12 Selesaikan Masalah Kerja Anda


Ada orang tiada mood ke kerja pada hari isnin kerana mempunyai masalah kerja. Apakah masalah anda? Kenal pasti hal itu, kemudian selesaikannya dengan bercakap atau berbincang dengan supervisor, team leader atau kawan-kawan anda jika perlu. 

Percayalah, setelah masalah tersebut diatasi, pasti mood kerja anda akan elok dan seronok bekerja walaupun hari isnin.


#13 Bersedia Dari Jumaat Lepas


Ya, anda harus bersedia dari jumaat lepas lagi. Barulah tidak nervous untuk ke kerja pada isnin seterusnya. Jika tidak bersedia, anda akan celaru memikirkan terdapat kerja tertunggak dan masalah yang belum diselesaikan.


#14 Enjoy Hujung Minggu


Enjoy pada hujung minggu adalah cara mengembalikan mood bekerja hari isnin ramai tak tahu. Enjoylah sepuas-puasnya pada hari anda bercuti! Dengan itu, jiwa anda akan menerima bahawa jika hari bekerja, anda juga harus bekerja sungguh-sungguh.


#15 Tidur Awal, Jangan Lambat


Jika tidur awal, pasti akan segar dan bangun awal. Jika tidur lewat, anda bukan saja kurang oksigen, tetapi mood juga tidak menentu. Bagaimana mahu lalui hari pertama bekerja? Pastikan anda tidur awal dan cukup tidur okey!

=-=-==-=-=

Itulah dia 15 cara mengembalikan mood bekerja pada hari isnin yang anda harus tahu. Jangan main-main, ikuti cara-cara ini supaya anda benar-benar suka bekerja dan tidak lemah lagi setiap isnin! 

Rinazul,
Bercakap dari pengalaman.

Cara Tetapkan Azam 2020 Supaya Achievable!

3:37 PTG 1
Cara Tetapkan Azam 2020 Supaya Achievable!
Masih belum terlambat untuk kita berazam sempena tahun 2020. Jika anda hanya punyai azam sahaja, itu sukar dicapai. Berazam memerlukan anda mempunyai pakej lengkap Azam tersebut supaya ia boleh dicapai atau achievable.  

Apakah yang perlu anda tahu untuk tetapkan azam 2020 supaya lebih tercapai? Terdapat beberapa perkara yang perlu anda tetapkan, bukan hanya 1 ayat azam sahaja. 

Sudah bertahun-tahun kita berazam, apa kata kali ini bukan sahaja berazam di mulut, tetapi di hati serta tindakan. Berikut adalah cara tetapkan azam 2020 supaya achievable yang harus anda tahu.

Hasil carian imej untuk 2020

#1 Kenal Pasti Apa Yang Anda Mahukan Secara Spesifik


Ya, pasti anda tahu apa yang anda mahukan. Tetapi, jadikan ia lebih spesifik. Sebagai contoh, nak berjaya dalam kerjaya. Jadi spesifiknya mungkin adalah: Ingin naik pangkat, dapat gaji tinggi lebih dari RM 3K. 

Ataupun ingin ada simpanan sebanyak 20K untuk tahun 2020. Maksud di sini adalah anda tetapkan secara terperinci apa anda mahukan. Bukan setakat berjaya atau ingin buat simpanan sahaja.  Jelas kan? 

#2 Sediakan Diary Atau Planner 2020


Planner atau diary 2020 penting untuk anda catatkan segala yang anda mahukan. Apa yang nak dicatatkan itu akan saya terangkan di point seterusnya. Namun, jangan lupa sediakan planner yang mudah dibawa ke mana sahaja ataupun yang mesra pengguna. Jika hanya harap untuk mencatat di fon atau di laptop sahaja, tak cukup beb! Tak ada aura dia.

Imej yang berkaitan


#3 Visi Dan Misi


Bukan hanya bisnes dan syarikat sahaja perlu ada visi dan misi, tetapi cara tetapkan azam 2020 supaya achievable pun perlu ada visi dan misi. Visi dan misi anda perlu berkait rapat dengan azam yang anda ingin realisasikan. Visi adalah apa pegangan anda dalam mendapatkan azam tersebut. Misi pula adalah apa perlu anda lakukan dalam menjalankan visi anda.

Sebagai contoh:

Azam: Ada simpanan 20K dalam masa 1 Tahun
Visi: Memastikan setiap hari ada duit masuk bank atau tabung
Misi: Buat income tambahan yang lebih masyuk bermula awal tahun ini

#4 Tetapkan Rancangan Atau Planning 


Jika sudah mempunyai azam, anda wajib senaraikan seberapa banyak rancangan atau planning anda untuk mengecapi azam tersebut. Bagaimana nak tahu apa rancangan atau perkara yang harus anda lakukan?

Fikirkan cara untuk merealisasikan impian anda?
Apa harus anda buat untuk pastikan rancangan tersebut berjaya?
Berapa tempoh masa perlu diambil untuk azam anda tercapai?
Apa langkah pertama perlu anda lakukan?
Apa risiko yang bakal terjadi?
Bagaimana cara untuk hadapi risiko tersebut?

Jawapan bagi persoalan itu adalah tindakan dan rancangan untuk anda kecapi impian atau azam 2020 anda. Mudah kan cara tetapkan azam 2020 supaya achievable!

#5 Rancang Masa Anda Dan Jadualkannya


Jangan lupa untuk merancang masa anda! Buat jadual harian mengenai apa yang perlu ada lakukan setiap hari. Itu adalah cara tetapkan azam 2020 anda supaya lebih achievable. Tak perlu pening-pening, selepas adanya jadual kerjaya dan harian anda, pastinya lebih mudah untuk azam dikecapi!

Hasil carian imej untuk jam meja belajar

Alhamdulillah, kita semua sudah buat 1 azam 2020. Pastikan azam tersebut achievable dengan senaraikan tindakan dan rancangan anda. Insyallah pada masanya nanti, kita akan tunaikan azam-azam kita pada tahun 2020 ini. Aamiin.


Jom baca juga:







Urus Masa Dengan Jadual Kerja Harian / To Do List

8:21 PG 3
Assalamualaikum

Sejak dua menjak ini hidupku kian sibuk dan sibuk selalu. Ya Allah ya tuhanku, Kau berikan aku masa yang berkah dan kerja yang berkah untuk aku sempurnakan dan Kau berkatilah kehidupanku ini. Amin. 

Sehinggakan nak update blog pun kadang-kadang tak sempat. Nak curi-curi update, memang tak best. Update blog perlukan masa yang 'tenang' dan saat yang tak sibuk dengan hal yang lain. Sejak bila sis jadi orang yang sibuk ini. 

Sejak sibuk mencari duit. Sedangkan duit tu sekejap sahaja boleh habis. Allahu. Jadi, sejak dua menjak ini, sis nak happy kan diri dan cari keberkatan masa tu. Jadi, salah satu caranya adalah dengan melakukan jadual to do setiap hari.

Dengan adanya jadual ini, lebih fokus lagi dan mudah untuk kita lakukan kerja seharian mengikut masa yang telah ditetapkan di jadual. Apa sahaja terjadi, ikut jadual tu. Semoga jadual ini akan memudahkan lagi urusan sis.

Sis dalam proses buat jadual sis, tapi belum siap. So sis update contoh-contoh jadual harian orang lain yang sis sudah survey dan tengok-tengok contoh. Mungkin jadual-jadual ini banyak membantu kita untuk uruskan masa dengan lebih baik lagi.


Urus Masa Dengan Jadual Kerja Harian / To Do List


Yang ini adalah jadual seorang ibu yang menguruskan rumah tangga dan kerja-kerja blog juga.




Anda juga boleh tambahkan status kerja seperti Penting, Segera dan lain-lain lagi untuk lebih mudah.
Contohnya seperti ini:




Macam jadual di bawah ini boleh dibuat, tetapi ia terlalu simple dan tak menarik:



Teringat zaman sekolah dulu-dulu, kita rajin buat jadual belajar kan? Lebih kurang samalah konsepnya, tapi ini jadual kerja di rumah atau kerja apa yang kita buat. Senang sahaja kan.

Throwback jadual belajar



Ini pula adalah rangka jadual yang boleh kita buat. Isikan ruang kosong dengan kerja harian kita. Ini jadual yang simpel je, kalau nak buat jadual padat pun tiada masalah.



So, jom urus masa dengan jadual kerja harian / to do schedule! Mudah je nak buat, yang penting kena ikut jadual lah selepas ni. 


Kerja Dengan Orang VS Kerja Sendiri - Pilih yg Mana? | Tips Mula Kerja Sendiri

7:02 PTG 0


Kalau koranglah, nak pilih kerja sendiri atau nak kerja dengan orang. Ok banyak pro and cons dia sebenarnya. Tapi mana satu yang elok. Sebenarnya kalau kerja sendiri pun mesti perlu ada fulus dulu. Betul tak?

Tapi kalau sudah mencukupi dan nak bekerja sendiri, pastikan fulus sedia ada tu dapat tampung belanja atau kos sementara kita nak setup kerja sendiri kita. Mestilah income paling penting sekali sebab zaman sekarang nak masuk toilet pun kena bayar beb.

Nak beli tisu pun kalau RM 1 tak ada, jangan harap boleh beli dengan harga 20 sen dah.

rinazul.com

Ya, aku pernah alami kedua-dua situasi ini. 

Bekerja dengan orang dan bekerja sendiri. Sebenarnya aku lebih suka kerja sendiri sebab ada masa sendiri dan sangat sangat tenang. Oh ya, aku ni jenis tak suka orang arah-arah aku, just beritahu kerja apa aku kena buat and leave me alone. Kalau sibuk bising-bising lagi waktu aku tengah buat sesuatu kerja tu, ha itu aku paling tak suka.

Kerja sendiri ni pula situasinya memerlukan planning dan duit. Bukan apa, sebagai backup maksud aku. Tapi alhamdulillah dan insyallah pasti akan cukup sekecil mana pun rezeki kita kerana Allah maha mencukupkan sesuatu. Dan yakinlah rezeki pasti akan ada.

So jangan takut untuk bekerja sendiri.

Tips Nak Mula Kerja Sendiri


1.  Fikirkan dan rancangkan apa yang akan anda lakukan. Sama ada meniaga produk atau menawarkan servis dan sebagainya.

2.  Jimat dan simpan duit sikit. Maklumlah tambah-tambah lagi kalau anda jenis yang ada komitment. So macam-macam nak guna duit nak bayar nanti.

3.  Survey dan buat kajian dulu. Kalau nak berniaga, semak dekat google trending, apa produk yang ramai orang cari sekarang. Kalau nak buat servis, semak juga kat google trending.

4.  Pastikan jiwa dan mental anda kuat. Maklomlah nanti orang kata anda menganggur atau tak bekerja pula. Tambah-tambah keluarga atau mertua anda yang perasan anda banyak habiskan masa di rumah.

5.  Jangan buang masa. Buat dan bertindak segera. Biar gagal tetapi usaha. Daripada gagal dan tidak usaha.

6.  Bina branding atau personal branding anda dalam masa anda memulakan servis atau perniagaan anda.

7.  Jangan takut untuk bertindak. Abaikan semua kata-kata negatif ok?

8. Belajar dari yang berpengalaman dan lebih baik fokus dan cari seorang sifu walaupun online. Sentiasa baca tips dan aplikasikan apa yang sifu tu ajar.

9.  Berdoa dan yakin kepada Allah SWT dan RezekiNya

10. Selalu buat solat Dhuha dan baca Yasin, Al-Waqiah dan Ar Rahman.

Imej via [Moneysmart]

Amacam? Semua tips ni simple dan mudah kan? Anda boleh praktikkan dari sekarang. Insyallah semuanya dipermudahkan. Sama macam rina mula-mula nak kerja sendiri, ikut tips ini. Cuma perlu baiki banyak lagi. Insyallah semuanya dipermudahkan. Amin. 

BAGAIMANA NAK TIRU SKILL ORANG BERJAYA

2:47 PTG 0
BAGAIMANA NAK TIRU SKILL ORANG BERJAYA
10 Tips Pantas Skill Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah !!


Related image

1. Mereka berkawan dengan orang yang betul.

2. Mereka tidak bertangguh.

3. Hati kering, tidak menghiraukan kutukan dan sindiran negatif

4. Fokus, Fokus, Fokus, Fokus dan Fokus !

5. Mereka sanggup invest wang, tenaga dan masa untuk kejayaan mereka.

6. Mereka bina networking yang bagus.

7. Mereka konsisten & tak mudah putus asa.

8. Mereka ini pantas buat keputusan, pantas buat tindakan.

9. Sentiasa bertawakal dan sabar setelah bersungguh-sungguh berusaha.

10. Redha, tenang dan sentiasa berlapang dada dengan apa saja situasi dan kerenah orang lain

Share kepada kawan yang perlukan tips ini 💪

Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti

7:24 PTG 0
Ketika anda sedang dalam pembelajaran di universiti, pasti masalah kewangan sering terjadi. Ada antara kita yang pernah merasai makan “maggi” dengan air panas kan? Tapi sedap yakmat kan! Yang paling “rare” ada diantara kita makan meggi campur serbuk koko (milo dan sewaktu dengannya) dengan air panas kononnya nak bagi kenyang 12 jam. Mesti ada yang tengah baca ni pernah cuba kan? Haha.. Baik anda mengaku…


Ada yang berpendapat bahawa di zaman universiti ini kita kena fokus dengan “study” jer… Ada juga yang mengatakan, di zaman universiti ini juga kita kena cari pengalaman bekerja untuk mengasah softskills yang sedia ada untuk persediaan ketika keluar universiti kelak.

Kita semua tahu bahawa pada zaman sekarang, tak macam zaman ibubapa kita dahulu. Pada zaman sekarang nak study pun kos pembelajaran mahal-mahal, nak makan minum lagi, keperluan diri lagi… Hmmmm… Takkan la semua nak minta kat mak ayah kita kan? Mereka pun perlukan duit juga untuk keperluan peribadi mereka, nak bayar bil eletrik, bil air dan sebagainya.. Bila fikir-fikir balik, dapat ke kita balas jasa kedua ibubapa kita kan?

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Baiklah…. Tanpa membuang masa lagi saya akan share beberapa cara nak buat duit mudah bagi anda yang masih berada di universiti. Nanti dapat la anda semua ringankan beban mak ayah anda semua kan?

  1. Bisnes Servis Makanan

Related image

Ini yang paling senang nak buat duit. Kira macam senjata utamalah untuk mendapatkan duit dengan mudah. Anda nak tau tak kenapa? Ala… Takkan tak tau kot… Biasalah perangai budak-budak study ni kerja diorang kan ada yang kuat makan time waktu study. Kat sini comfirm anda boleh dapatkan duit dengan cepat serta modal yang tak banyak.

Contohnya anda buat sebiji “cup cake” dengan kos  RM2 untuk sebiji “cup cake” tersebut. Lepas tu anda jual dengan harga RM4 sebiji. Dah untung RM2 kan? Tu baru satu “cup cake”.... Kalau 50 biji sehari.. Perghh… Kalau anda beralasan susah la nak buat… just try it.. Make it slowly. Then, you will success.. Setakat resepi anda perlu google je.. Beratus-ratus resepi kat google… Oh ya, anda tak perlu risau kalau menetap di rumah sewa, boleh buat cupcake pada malam hari. Jika tinggal di asrama, anda boleh jual jajan atau kerepek.

Related image


2. Ambil Upah Menjahit


Image result for menjahit

Bagi yang ambik “course jahitan” dan “course fesyen designer” inilah peluang anda nak asah softskill anda tu. Anda buat je servis “jahit tepi” ke, menampal seluar atau kain koyak ke, ataupun menjahit baju untuk event-event tertentu.. Pergh… contoh satu pasang baju modal RM10, tapi anda ambik upah dengan cas RM20.. memang makan chicken chop la tiap-tiap minggu, jika servis jahitan anda memang “terer” dan berkualiti.

3. Ambil Upah Cuci Kenderaan


Image result for cuci kereta

Yang ini pun kira boleh juga nak buat duit. Cuma kena pastikan dulu anda tak ada penyakit alahan kulit. Misalnya bagi mereka yang ada penyakit alahan kulit ini, mereka amat sensitif dengan habuk, bahan-bahan pencuci tertentu dan banyak lagi. Yang ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Tapi bagi mereka yang memang tak ada masalah kulit, “just do it”.... Cer try ambik upah cuci kereta pensyarah ke, ketua universiti.. Pastu minta upah yang setimpal dengan kerja cuci tu.. Jangan la cuci tayar kereta je dah minta RM20.. Memang gulung tikar la lepas tu.. Betul tak? Kalau boleh biar tiap-tiap minggu orang datang nak suruh cuci kenderaan dengan kita..


4. Private Tutor



UPSR-PT3-SPM-STPM private tutor. Inilah cara buat duit mudah pelajar universiti.. Contohnya jika dekat tempat anda sewa tu mempunyai anak-anak yang masih di dalam era persekolahan, anda boleh menggunakan cara paling senang buat duit ini. Anda boleh jadi cikgu tuisyen diorang.. Kalau bagi anda yang beragama Islam dan power dalam ilmu agama, anda boleh ambik upah mengajar mengaji al-quran ke, buat sesi usrah ke, ataupun buka kelas mengajar bahasa arab bagi mereka yang bersekolah arab. Soal upah tu ambil la berpada-pada, jangan sampai membebankan mereka yang menuntut ilmu dengan anda. Mana tau dengan harga yang murah tu, Allah tambahkan lagi rezeki lepas tu.. Siapa tahu kan?

Rasulullah S.A.W pernah berpesan

“Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”



5. Tukang Kebun / Tukang Kemas


Image result for tukang kebun

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ini adalah salah satu cara buat duit pelajar universiti paling senang.. Anda boleh tengok mana-mana rumah jiran yang bersepah atau yang dah bersemak samun mengalahkan hutan amazon tu.. Lepas tu tawarkan servis kemas rumah diorang dan cuci rumah diorang. Biasanya yang selalu sibuk dengan kerja memang takde masa nak kemas-kemas rumah ni kan? Jadi apa lagi, ambil la peluang ni. Jika pemilik rumah tu upah satu rumah RM50, sepuluh rumah dah macam dapat bonus lumayan dah. Betul tak? Bagi yang perempuan pula, buat dobi pakaian ke.. dengan modal “sabun daia” sekampit tu dah berapa bakul baju dah boleh untung…

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Bagi saya, rezeki tuhan luas dan senang sangat nak cari. Nak tak nak bergantung kepada diri kita sendiri. Betul tak? Macam ada satu lirik lagu “fikirkan boleh”

Jika kau fikirkan kau boleh,
Kau hampir boleh melakukan,
Jika kau fikirkan ragu-ragu,
Usahamu tidak menentu.

Sebelum saya menutup kata-kata saya, saya hadiahkan doa pembuka rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu Dari KeharamanMu dan cukupilah aku dengan KurniaMu dari selainMu”


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...