BAGAIMANA NAK TIRU SKILL ORANG BERJAYA

2:47 PTG 0
BAGAIMANA NAK TIRU SKILL ORANG BERJAYA
10 Tips Pantas Skill Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah !!


Related image

1. Mereka berkawan dengan orang yang betul.

2. Mereka tidak bertangguh.

3. Hati kering, tidak menghiraukan kutukan dan sindiran negatif

4. Fokus, Fokus, Fokus, Fokus dan Fokus !

5. Mereka sanggup invest wang, tenaga dan masa untuk kejayaan mereka.

6. Mereka bina networking yang bagus.

7. Mereka konsisten & tak mudah putus asa.

8. Mereka ini pantas buat keputusan, pantas buat tindakan.

9. Sentiasa bertawakal dan sabar setelah bersungguh-sungguh berusaha.

10. Redha, tenang dan sentiasa berlapang dada dengan apa saja situasi dan kerenah orang lain

Share kepada kawan yang perlukan tips ini 💪

Cara Buat Duit Dengan Kepakaran Anda

1:04 PG 0
Mesti ramai diantara kita yang mempunyai hobi dan minat tersendiri. Tahukah anda, dengan hobi dan minat juga, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan. Ada di antara kita yang berjaya buat duit dengan mengumpul barang-barang lama dan menjualnya dengan harga yang amat tinggi berdasarkan usia barangan tersebut. Itu juga antara contoh membuat duit dengan kepakaran anda sendiri. Baiklah, sekarang saya akan kongsikan kepada anda seringkas mungkin bagaimana cara buat duit dengan kepakaran anda semua.




1. Mengenalpasti Bidang Kepakaran Anda

Kenal pasti dengan jelas apa minat anda?. Kemudian, setkan dalam fikiran apa yang anda amat minat dan sesuatu yang sesuai untuk menjadi kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda meminati ataupun pakar dalam bidang perniagaan, tumpu sepenuhnya bidang tersebut. Kadang-kadang ramai diantara kita masih “blur” dengan “minat” kita tersendiri. Ada yang kata “saya minat berniaga” tetapi apa yang ingin mereka niagakan? Fokuskan hanya kepada satu atau dua bidang sahaja bagi memantapkan diri anda untuk membuat duit dengan kepakaran anda.



2. Mengenalpasti Skill Kepakaran Anda

Bila kita sudah mengetahui ataupun sudah mengenalpasti bidang kepakaran kita, kita kena kenalpasti pula “skill” kepakaran kita itu. Untuk mengetahui “skill” kepakaran anda adalah bila anda melakukan sesuatu yang berkaitan dengan kepakaran anda, pengguna ataupun orang ramai akan memberi respon. Contohnya jika anda berniaga nasi lemak. Anda perlu mengetahui cara untuk menyediakan nasi lemak tersebut dengan resepi anda yang tersendiri. Haaa…. Itu lah contoh skill kepakaran anda tersendiri… Dah nampak kan?



3. Mengenalpasti Target Yang Diperlukan

Bila dah kenal skill anda yang tersendiri, anda harus mengenalpasti dengan jelas “target” anda. Target amat penting kerana ia memudahkan anda untuk menyampai maklumat yang lebih tepat dan sesuai kepada pelanggan. Untuk target pula, anda kena fokus kepada individu ataupun mungkin perusahaan serta kumpulan kerjaya (usahawan besar) bagi mendapatkan apa yang anda impikan berkaitan dengan progress kerja anda ketika itu. Bagi target permulaan pula, janganlah terlampau “over” tinggi sangat. Dikhuatiri dapat “membunuh kepakaran” anda kelak.



4. Membina Satu Servis Atau Bisnes Berkaitan

Sekarang ini anda sudah yakin dengan target kepakaran anda yang tersendiri kan? Apa tunggu lagi, anda sudah boleh bina satu servis atau bisnes yang berkaitan dengan kepakaran anda. Sebagai contoh jika anda pakar dalam bidang “graphic designer” anda boleh menyediakan servis ”design graphic”. Bagi yang pakar dalam bidang menulis artikel pula, anda boleh mengambil upah sebagai penulis artikel.



5. Membuat Promosi

Selepas dah buat servis, inilah masanya untuk anda buat promosi. Dengan promosi yang “smart” dan beretika, ia dapat membuktikan bahawa sememangnya anda sungguh meminati dan pakar dalam bidang yang anda sukai. Duit bukan segalanya. Jangan pernah membuat sesuatu aktiviti berupa minat hanya kerana wang ringgit. Pelanggan akan menilai sesuatu produk atau servis yang anda berikan berdasarkan kualiti. Kualiti yang terbaik, pasti dapat menarik lebih ramai pelanggan.



Kesimpulannya, kita akan nampak dengan jelas apa yang perlu kita lakukan walaupun dengan hanya satu kepakaran. Buat duit atau membina sebuah perniagaan dengan menggunakan kepakaran adalah salah satu cara yang termudah, malah menggunakan modal permulaan yang amat rendah. Dan untuk melakukannya, bermula dari rumah pun boleh. Menarik bukan?

Jika berminat membuat duit dengan menulis, anda boleh dapatkan Tips di bawah:


Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti

7:24 PTG 0
Ketika anda sedang dalam pembelajaran di universiti, pasti masalah kewangan sering terjadi. Ada antara kita yang pernah merasai makan “maggi” dengan air panas kan? Tapi sedap yakmat kan! Yang paling “rare” ada diantara kita makan meggi campur serbuk koko (milo dan sewaktu dengannya) dengan air panas kononnya nak bagi kenyang 12 jam. Mesti ada yang tengah baca ni pernah cuba kan? Haha.. Baik anda mengaku…


Ada yang berpendapat bahawa di zaman universiti ini kita kena fokus dengan “study” jer… Ada juga yang mengatakan, di zaman universiti ini juga kita kena cari pengalaman bekerja untuk mengasah softskills yang sedia ada untuk persediaan ketika keluar universiti kelak.

Kita semua tahu bahawa pada zaman sekarang, tak macam zaman ibubapa kita dahulu. Pada zaman sekarang nak study pun kos pembelajaran mahal-mahal, nak makan minum lagi, keperluan diri lagi… Hmmmm… Takkan la semua nak minta kat mak ayah kita kan? Mereka pun perlukan duit juga untuk keperluan peribadi mereka, nak bayar bil eletrik, bil air dan sebagainya.. Bila fikir-fikir balik, dapat ke kita balas jasa kedua ibubapa kita kan?

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Baiklah…. Tanpa membuang masa lagi saya akan share beberapa cara nak buat duit mudah bagi anda yang masih berada di universiti. Nanti dapat la anda semua ringankan beban mak ayah anda semua kan?

  1. Bisnes Servis Makanan

Related image

Ini yang paling senang nak buat duit. Kira macam senjata utamalah untuk mendapatkan duit dengan mudah. Anda nak tau tak kenapa? Ala… Takkan tak tau kot… Biasalah perangai budak-budak study ni kerja diorang kan ada yang kuat makan time waktu study. Kat sini comfirm anda boleh dapatkan duit dengan cepat serta modal yang tak banyak.

Contohnya anda buat sebiji “cup cake” dengan kos  RM2 untuk sebiji “cup cake” tersebut. Lepas tu anda jual dengan harga RM4 sebiji. Dah untung RM2 kan? Tu baru satu “cup cake”.... Kalau 50 biji sehari.. Perghh… Kalau anda beralasan susah la nak buat… just try it.. Make it slowly. Then, you will success.. Setakat resepi anda perlu google je.. Beratus-ratus resepi kat google… Oh ya, anda tak perlu risau kalau menetap di rumah sewa, boleh buat cupcake pada malam hari. Jika tinggal di asrama, anda boleh jual jajan atau kerepek.

Related image


2. Ambil Upah Menjahit


Image result for menjahit

Bagi yang ambik “course jahitan” dan “course fesyen designer” inilah peluang anda nak asah softskill anda tu. Anda buat je servis “jahit tepi” ke, menampal seluar atau kain koyak ke, ataupun menjahit baju untuk event-event tertentu.. Pergh… contoh satu pasang baju modal RM10, tapi anda ambik upah dengan cas RM20.. memang makan chicken chop la tiap-tiap minggu, jika servis jahitan anda memang “terer” dan berkualiti.

3. Ambil Upah Cuci Kenderaan


Image result for cuci kereta

Yang ini pun kira boleh juga nak buat duit. Cuma kena pastikan dulu anda tak ada penyakit alahan kulit. Misalnya bagi mereka yang ada penyakit alahan kulit ini, mereka amat sensitif dengan habuk, bahan-bahan pencuci tertentu dan banyak lagi. Yang ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Tapi bagi mereka yang memang tak ada masalah kulit, “just do it”.... Cer try ambik upah cuci kereta pensyarah ke, ketua universiti.. Pastu minta upah yang setimpal dengan kerja cuci tu.. Jangan la cuci tayar kereta je dah minta RM20.. Memang gulung tikar la lepas tu.. Betul tak? Kalau boleh biar tiap-tiap minggu orang datang nak suruh cuci kenderaan dengan kita..


4. Private Tutor



UPSR-PT3-SPM-STPM private tutor. Inilah cara buat duit mudah pelajar universiti.. Contohnya jika dekat tempat anda sewa tu mempunyai anak-anak yang masih di dalam era persekolahan, anda boleh menggunakan cara paling senang buat duit ini. Anda boleh jadi cikgu tuisyen diorang.. Kalau bagi anda yang beragama Islam dan power dalam ilmu agama, anda boleh ambik upah mengajar mengaji al-quran ke, buat sesi usrah ke, ataupun buka kelas mengajar bahasa arab bagi mereka yang bersekolah arab. Soal upah tu ambil la berpada-pada, jangan sampai membebankan mereka yang menuntut ilmu dengan anda. Mana tau dengan harga yang murah tu, Allah tambahkan lagi rezeki lepas tu.. Siapa tahu kan?

Rasulullah S.A.W pernah berpesan

“Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”



5. Tukang Kebun / Tukang Kemas


Image result for tukang kebun

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ini adalah salah satu cara buat duit pelajar universiti paling senang.. Anda boleh tengok mana-mana rumah jiran yang bersepah atau yang dah bersemak samun mengalahkan hutan amazon tu.. Lepas tu tawarkan servis kemas rumah diorang dan cuci rumah diorang. Biasanya yang selalu sibuk dengan kerja memang takde masa nak kemas-kemas rumah ni kan? Jadi apa lagi, ambil la peluang ni. Jika pemilik rumah tu upah satu rumah RM50, sepuluh rumah dah macam dapat bonus lumayan dah. Betul tak? Bagi yang perempuan pula, buat dobi pakaian ke.. dengan modal “sabun daia” sekampit tu dah berapa bakul baju dah boleh untung…

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Bagi saya, rezeki tuhan luas dan senang sangat nak cari. Nak tak nak bergantung kepada diri kita sendiri. Betul tak? Macam ada satu lirik lagu “fikirkan boleh”

Jika kau fikirkan kau boleh,
Kau hampir boleh melakukan,
Jika kau fikirkan ragu-ragu,
Usahamu tidak menentu.

Sebelum saya menutup kata-kata saya, saya hadiahkan doa pembuka rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu Dari KeharamanMu dan cukupilah aku dengan KurniaMu dari selainMu”


10 Tips Mula Perniagaan Wajib Anda Tahu

1:51 PG 0

Pada zaman sekarang, ramai orang yang mempunyai impian dan keinginan untuk mempunyai sesebuah perniagaan bagi menambah pendapatan, disamping bekerja dalam sesebuah organisasi. Betul tak? Tambah-tambah dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, mata wang negara yang masih rendah di mata dunia dan banyak lagi faktor yang mendorong kita untuk mencari wang. Sebelum memulakan perniagaan, anda perlu memahami perjalanan perniagaan anda. Jangan terus laburkan duit untuk perniagaan anda tanpa mengenalpasti kekuatan dan kelemahan perniagaan anda.

Image result for mula bisnes

Jom kita ikuti antara 10 tips mula perniagaan wajib anda tahu.

1. Menilai Diri Sendiri

Setiap individu mempunyai kelemahan dan kekuatan tersendiri. Jika anda tidak mempunyai ataupun kekurangan ciri-ciri yang diperlukan sebagai seorang usahawan, jangan risau, itu adalah hal yang amat kecil dan tiada masalah. Seperti yang anda tahu, sekarang terdapat banyak seminar yang disediakan oleh usahawan-usahawan tempatan dalam membantu usahawan yang “baru nak up ni”. Selain itu rajin-rajinkanlah membaca ataupun mencari maklumat berkaitan dengan perniagaan yang anda minati. Jangan lupa cari mentor untuk dijadikan panduan.

Image result for mentor bisnes

2. Cari Idea Dan Buat Penyelidikan

Jangan terus memulakan perniagaan kerana trend di zaman sekarang seperti yang anda lihat, ramai yang terus memulakan perniagaan apabila melihat seolah-olah ia dapat memberi pulangan yang besar kepada mereka tetapi tiada pengalaman terhadap perniagaan terbabit. Sebelum memulakan perniagaan, cari dulu idea-idea yang dapat membantu anda serta anda mempunyai sedikit sebanyak pengalaman terhadap perniagaan terbabit.

Anda mesti nak tahu kan kenapa kita kena cari idea dulu? Sebabnya ia dapat memudahkan kerja anda jika anda sudah memiliki ilmu dan idea untuk mengkormesialkannya. Barulah bisnes berjalan lancar. Selepas anda dah dapat idea, anda kena cari pula bagaimana nak “merealisasikan perniagaan anda” dan buat ia jadi kenyataan.

Kenalpasti sama ada produk yang anda ingin komersialkan itu menjadi keperluan orang ramai, serta kenalpasti jumlah keuntungan yang diperolehi. Jika banyak “positif vibe” dalam penyelidikan anda, maka “teruskan dan jangan tunggu lagi”.





3. Mengenalpasti Sasaran Pasaran

Ini merupakan aspek yang paling penting didalam sebuah perniagaan, kerana ia dapat mengenalpasti keuntungan dan kerugian perniagaan yang anda jalankan. Walaupun ada telah berjaya mengesan beberapa sasaran yang dapat memberi keuntungan terhadap perniagaan anda, jangan pernah berhenti dan terus mengenalpasti sasaran baru. Ini bagi membolehkan perniagaan dapat berdaya saing dengan kukuh.


4- Wujudkan Pelan Pemasaran

Selepas anda mengetahui segala kos, keuntungan serta kerugian bagi bidang perniagaan anda, sekarang anda sudah boleh mula mewujudkan pelan pemasaran. Haa… Mesti anda nak tahu macam mana nak buat pelan perancangan kan? Anda haruslah merangka pelan pemasaran tu. Bina satu “kertas biru” untuk membangunkannya. Tuliskan beberapa strategi untuk mencapai target yang dikehendaki.

Contoh pelan pemasaran syarikat VBiz (Sumber : https://vbiz.my)

5- Mencari Dan Memahami Pelabur

Biasanya untuk membiayai beberapa jenis perniagaan pemula, anda akan memerlukan beberapa jenis pembiayaan melalui simpanan bank, kad kredit pinjaman, serta pelabur. Anda harus mencari pelabur yang mempunyai minat yang sama dalam perniagaan yang akan anda jalankan. Mesti anda tertanya-tanya kenapa saya syorkan cari pelabur yang minat sama dengan perniagaan anda?

Ini bertujuan bagi memudahkan anda untuk melakukan perniagaan dengan lebih terancang dimasa yang panjang. Pelabur juga memainkan peranan yang penting dalam sesebuah perniagaan dan mempunyai hak untuk bersuara keatas syarikat anda. Jika idea dari pelabur anda harus mendengarnya. Cuba fahami kehendak mereka dan terima segala idea bernas yang ingin disampaikan. Inshaallah, makin ramai pelabur yang akan datang melabur dalam perniagaan anda lepas ni.



6. Bina Sistem Sokongan Keluarga

Didalam sesebuah perkara sokongan keluarga amat diperlukan. Sebagai contoh, kita ambil satu situasi, kebanyakkan peniaga memperolehi sumber kewangan ataupun pembiayaan perniagaan mereka melalui keluarga terlebih dahulu. Jadi pastikan keluarga anda memahami situasi ini dimana proses ini akan mencabar dari segi kewangan dan juga emosi. Sokongan keluarga akan dapat membantu pengembangan perniagaan anda dengan pantas.

Image result for mentor bisnes


7. Pandangan Idea dari Keluarga Dan Sahabat

Dalam sesebuah perniagaan, idea adalah satu senjata utama. Biasanya idea dari orang lain mampu membuatkan perniagaan kita lebih hebat. Jangan sempitkan pemikiran anda. Kongsikan idea anda bersama keluarga serta sahabat anda. Minta pendapat mereka untuk memperbaiki kelemahan yang ada. Gabungkan segala “positif vibe” tersebut. Hasilnya pasti akan “kereeen..” “mantap” bak kata jiran negara kita di Indonesia.




8. Bersabar Dan Sentiasa Positif

Bagi saya, dalam perniagaan ni memerlukan kesabaran yang tinggi. Jangan mudah berputus asa. Anda bukannya “ahli sihir dalam cerita Harry Potter” yang mampu membuat magis dimana apa yang diinginkan menjadi kenyataan dalam sekelip mata. Anda harus perlu sentiasa bersabar dan sentiasa positif. Ingatlah rezeki perniagaan itu datangnya dari Allah SWT. Kadang-kadang Allah mahu menguji kita dengan pelbagai ujian didalam perniagaan kita untuk memberi kita ganjaran yang lebih besar. Mana tahu kan? Hari ni dapat ujian yang banyak dan anda hampir berputus asa. Tapi dengan kesabaran anda tu, keesokannya akan mendapat “durian runtuh” kan?




9. Cari Lokasi Perniagaan Yang Tepat

Pilihlah lokasi yang bersesuaian dengan perniagaan anda jalankan. Lokasi yang senang dikunjungi oleh para pelanggan dan pembekal juga memainkan peranan dalam pertumbuhan perniagaan anda. Saya juga pernah mengalami satu situasi dimana pernah bekerja dengan sebuah syarikat jualan dimana lokasinya agak tidak bersesuaian dengan perniagaannya. Tidak beberapa bulan, perniagaannya “gulung tikar” akibat salah memilih lokasi yang tepat.

Dengan kejadian tersebut, saya ingin memberitahu kepada anda supaya kita sama-sama mengambil iktibar atas kejadian tersebut. Tengok lah terlebih dahulu lokasi yang ingin digunakan sebagai “tapak perniagaan” serta memudahkan untuk dikunjungi oleh semua pelanggan. Nak lagi cantik, cari tapak perniagaan yang juga boleh diakses oleh pelanggan yang OKU. Inshaalah rezeki anda makin masyuk lepas tu.



Contoh peta lokasi kedai yang mempunyai akses kemudahan yang terbaik untuk pelanggannya.


10-  Ambil Peluang Jika Ada

Sekarang ni tidak kira dimana tempat sekali pun, pasti ada sumber-sumber percuma yang disediakan oleh pihak kerajaan dan juga NGO. Haa… mesti anda terkejut kan? Memang ada.. Tak percaya ek? Sumber yang disediakan adalah seperti ilmu perniagaan, latihan, nasihat, bantuan kewangan dan banyak lagi. Pastikan anda dapat dari sumber yang sah dan berdaftar dengan kerajaan. Tengok…. Memang terbaik la..

Rugi lah kalau peluang ada tetapi kita tak ambil peluang itu dengan segera. Bagi anda yang kurang upaya pula, kerajaan telah membuat satu SKIM dimana anda yang baru nak memulakan perniagaan dan berdaftar dengan JKM akan diberi bantuan perniagaan sebanyak RM2000 bagi yang layak.

Related image

Untung kan kalau anda betul-betul tahu langkah-langkah dan tips mula perniagaan yang wajib anda tahu? Semua urusan perniagaan anda akan menjadi lebih mudah dan berkesan. Jangan lupa kongsikan 10 Tips mula Perniagaan Wajib Anda Tahu ini bersama rakan-rakan yang lain.

Cara Buat Duit Mudah Di Rumah

5:03 PTG 0
Related image

Mesti bagi anda yang berjiwa “usahawan” amat sukar kadang-kadang bila terasa terperangkap dalam pejabat dari pukul 9 pagi sehingga 6 petang kan? Hmmm…. Bagi yang dah berhenti kerja pula, mungkin anda akan mudah merasa bosan akibat asyik terperap di rumah. Situasi macam ni biasanya selalu dialami oleh suri rumah atau “house dad”, mungkin sebab mereka dah biasa bekerja dan merasa duit hasil penat lelah sendiri. Tetapi jangan berasa “down” kerana berhenti kerja demi keluarga adalah satu usaha yang mulia.

Image result for buat duit di rumah

Disini saya mahu kongsikan cara buat duit mudah di rumah sambil menjadi suri rumah atau “house dad”

1. Membuat Survey

Pernah tak anda semua tengok survey kat mana-mana laman web ataupun media sosial yang dibuat oleh mana-mana syarikat untuk mengetahui apa masalah ataupun kelebihan produk mereka. Untuk pengetahuan anda semua, jika anda mendaftar di laman survey yang boleh dipercayai, Insyaallah anda boleh menjana sedikit sebanyak pendapatan secara mudah di rumah.

Hanya perlu survey beberapa produk dan anda akan diberi ganjaran yang boleh ditebus dengan wang melalui akaun paypal anda ataupun bank yang berdaftar dengan bank dunia seperti Maybank, CIMB Bank dan banyak lagi. Untuk modal pula, anda hanya perlukan komputer dan internet sahaja.


2. Menjaga Haiwan

Bagi anda yang amat mencintai haiwan, anda boleh tawarkan khidmat menjaga haiwan semasa pemilik haiwan tersebut sibuk ataupun terpaksa ke luar negara untuk jangka masa yang panjang. Pastikan anda betul-betul mengetahui cara untuk menjaga haiwan tersebut kerana jika anda tidak mempunyai pengetahuan dalam menjaga haiwan tersebut, mungkin akan mendatangkan masalah kepada anda.

Contohnya dalam beberapa perkara, biasanya sesetengah haiwan peliharaan mempunyai masalah tersendiri jika ia tidak dijaga dengan baik. Contohnya, kawan saya sendiri dirumah mempunyai dua kura-kura red eared slider (RES) ataupun kura-kura brazil sangat sensitif terhadap suhu persekitaran serta memerlukan penjagaan yang khusus. Jadi anda kena fikir betul-betul sebelum membuat keputusan dalam haiwan apa yang mahu anda jaga. Dengan ini anda dapat membuat duit yang mudah sambil bermain dengan haiwan yang anda jaga tersebut.


Bagi penggemar kura-kura pasti ramai yang memerlukan penjaga haiwan kan? Tambah-tambah bila sibuk dan tiada masa untuk menguruskannya.

3. Menjadi Blogger atau Vlogger


Yang menjadi trend sekarang adalah blogger atau vlogger yang pasti membuat anda mempunyai follower dan konsisten jika anda mengenali bakat dan minat anda terlebih dahulu. Sebagai contoh, jika anda seorang peminat motorsikal, anda boleh berkongsi pengalaman dalam membaiki motorsikal ataupun cara-cara menunggang motorsikal dengan selamat dan banyak lagi.

Tidak kisah lah dalam apa jua bidang sekalipun, binalah platform audient anda sendiri serta menjana duit dengan tanpa perlu bersusah payah. Selain itu, anda juga turut dibayar jika anda mengiklankan beberapa iklan dari “google ads” serta beberapa produk syarikat tertentu. Dengan blogger juga, anda boleh berkongsi tempat-tempat  yang menarik anda lawati.

Image result for buat duit di rumah

4. Dropship

Ini adalah salah satu cara mudah untuk anda mendapatkan duit dari rumah. Dengan mencari beberapa pembeli produk, anda hanya perlu menguruskan beberapa proses sahaja dengan pembekal produk. Kira jadi macam orang tengahlah. Anda hanya perlu memberi detail pembeli yang berminat untuk beli kepada pembekal produk dan komisyennya akan anda dapat selepas itu. Jangan fikirkan berapa komisyen yang anda dapat. Tapi fikirlah cara untuk mendapatkan pembeli. Insyaallah pendapatan anda akan meningkat selepas itu.


5. Jadi Pakar Rumah

Kalau anda sememangnya suka mengemas rumah, anda juga boleh dikategorikan sebagai “pakar rumah” dan anda boleh menawarkan khidmat membersih rumah, mencuci dan mengemas rumah orang lain. Selain itu, anda juga boleh mengemas pejabat-pejabat yang berhampiran rumah anda dan menentukan harga yang berpatutan dengan kerja anda. Mungkin salah satunya adalah rumah jiran anda. Anda boleh membuat pakej kemas rumah luar dan juga dalam rumah.






WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...