CARA BUAT DUIT DENGAN PENULISAN DAN NOVEL/CERPEN

1:11 PG 0
Image result for PENULIS NOVEL

Pernahkah anda mendengar nama-nama besar dalam penulisan misalnya Stephen King, J.K Rowling, James Patterson, Paulo Coelho dan penulis tempatan nombor 1 di Malaysia Ramlee Awang Mursyid? Tokoh-tokoh ini bukan sahaja mampu menempah nama mereka di persada dunia penulisan malah mereka berjaya mendedikasikan hidup mereka dengan menulis.

Image result for PENULIS NOVEL RAMLI AWANG

Bahkan dengan hanya duduk diatas bangku sambil menaip setiap hari mereka mampu menyara hidup dan mendapat hasil yang lumayan. Namun begitu, tidak hanya bakat dan latihan menulis sahaja anda boleh menjadi seperti mereka, anda harus tahu cara yang betul bagaimana membuat duit dengan menulis novel, cerpen dan seangkatan dengannya.

Image result for PENULIS NOVEL


1. HASILKAN DAN JUAL KARYA ANDA


Pastinya cara terbaik adalah menghasilkan serta menerbitkan karya anda. Tak kisahlah sama ada dalam bentuk novel, kumpulan cerpen atau sajak, buku cerita dan macam-macam lagi. Untuk menerbitkan sesebuah novel anda mempunyai 2 pilihan iaitu terbitkan sendiri buku anda atau mencari syarikat penerbitan buku.

Related image

TERBITKAN NOVEL DENGAN SYARIKAT PENERBITAN

Pertama cara menerbitkan melalui syarikat penerbitan, anda harus menyiapkan manuskrip mengikut ciri kriteria atau format  yang ditetapkan sesebuah syarikat penerbitan misalnya bilangan jumlah huruf, tema cerita, gaya bahasa dan segala yang ditetapkan oleh mereka.

Pastikan anda buat sehabis baik dan sebelum menghantar karya anda, sebaiknya anda membuat semakan terlebih dahulu. Bukan senang untuk ambil hati penerbit, bahkan novel Harry Potter yang ditulis oleh J.K Rowling juga ditolak hampir 13 kali oleh penerbit.


TERBITKAN NOVEL SENDIRI

Selain itu anda juga boleh menerbitkan novel anda dengan sendiri atau dikenali sebagai self publish. Secara ringkasnya cara self publishing adalah anda perlu siapkan manuskrip anda dan melalui proses suntingan terlebih dahulu kemudian memilih cover serta melalui proses layouter.

Sememangnya cara ini memerlukan modal yang cukup. Jika karya anda berkualiti anda akan mendapatkan royalti yang berbaloi mengikut jumlah cetakan. Itu belum kira jika ada pengarah ingin mengadaptasikan novel anda ke filem ataupun drama.


2. MENJADI GHOSTWRITER BAGI PENULIS LAIN


Ghostwriter? Bunyinya amat menyeramkan bukan? Jangan risau ia tidak melibatkan mana-mana makhluk halus ataupun Hantu Kak Limah. Ghostwriter adalah penulis profesional  yang bekerja dan dibayar untuk menulis disebalik bayangan nama penulis lain. Tak kiralah novel, cerpen, artikel dan apa saja jenis buku. Sudah banyak tokoh besar mahupun penulis hebat menggunakan jasa ghostwriter.

Antara buku yang menggunakan jasa ghostwriter adalah buku autobiografi Henry Ford. Jika anda mampu menulis mengikut lenggok perkataan, gaya bahasa dan format orang lain mungkin pekerjaan ini sesuai buat anda. Di luar negara perkhidmatan ini amat diperlukan bagi membantu seseorang penulis itu menyiapkan 2-3 naskah dalam setahun.


3. MENYERTAI PERTANDINGAN MENULIS


Di Malaysia, saban tahun dan tempat akan diadakan pertandingan menulis. Bahkan sejak dari sekolah rendah lagi pertandingan menulis sudah dipupuk. Jangan memandang remeh pada pertandingan penulisan kerana seorang penulis yang baik akan mengambil peluang keemasan ini.

Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan. Jika kemenangan menjadi milik anda, bukan sahaja hadiah anda akan menangi malah nama anda juga akan melonjak di dalam dunia penulisan. Bukan itu saja, sesetengah syarikat penerbitan seperti Buku Fixi misalnya akan menerbitkan karya yang memenangi pertandingan sekaligus memberikan royalti buat anda.


4. MENULIS DI BLOG


Jika anda benar-benar menulis secara konsisten, blog juga boleh menjadi platform buat anda untuk mendapatkan duit. Kebanyakan pendapatan dari blog yang paling besar datangnya dari mempromosikan produk-produk yang menawarkan program affiliate.

Sedikit tips buat anda, sekiranya anda ingin menjana pendapatan melalui program affiliate dinasihatkan agar jangan memfokuskan pada satu program semata-mata. Sebaiknya buatlah seberapa banyak program yang anda mampu. Mungkin kedengaran agak meletihkan, namun seseorang yang mencintai dunia penulisanan tidak akan jemu melakukannya dan pasti bermanfaat buat anda.

5. MENJADI PENULIS FREELANCE ATAU MENULIS IKLAN

Walaupun ia agak lari daripada tajuk tetapi menulis iklan dan artikel sambilan masih berada di dalam cakupan industri penulisan. Ini adalah cara yang paling mudah dan selalunya pelajar universiti suka melakukannya. Anda boleh mengambil upah daripada usahawan untuk menulis iklan atau copywriting.
Di samping itu, anda juga boleh bekerja untuk menulis artikel bagi blog-blog yang menawarkan perkhidmatan ini. Dan bayarannya pun tak kalah hebatnya. Pekerjaan seorang penulis hanyalah mencari idea dan terjemahkan dalam bentuk pengolahan kata. Senang bukan.



Untuk ingin terus maju dan melihat wang dibank anda bertambah dengan hasil penulisan, seharusnya anda mesti mempunyai tekad dan semangat yang kuat. Jika anda seorang pemula jangan bermimpi dan bandingkan diri anda dengan tokoh-tokoh penulisan terkemuka, anda tidak tahu betapa sulitnya mereka melalui jerih payah sebelum membuahkan hasil.

Untuk berjaya membuat duit dengan novel dan cerpen anda tak perlu menghadiri kelas teknik penulisan yang mantap atau menjadi anak murid kepada penulis novel terkemuka, cukuplah anda mempunyai dua ini. Iaitu doa dan keghairahan dalam menulis.



Jangan Minum Kopi Dan Kafein! Ini 7 Sebab Anda Perlu Elak Minuman Berkafein

11:16 PG 0
Jangan Minum Kopi Dan Kafein! Ini 7 Sebab Anda Perlu Elak Minuman Berkafein


Related image


Kopi merupakan sejenis minuman yang terkenal dalam populasi umum dan kebiasaannya diminum pada waktu pagi. Buat sesetengah invidividu, minum kopi dikira sebagai rutin harian kerana ia mampu memberikan kecergasan sesudah bangun dari tidur berikutan ia mengandungi sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai kafein. 

Walaupun kafein sangat dikenali sebagai salah satu daripada bahan yang terkandung di dalam biji kopi, minuman lain seperti teh, coklat dan sebagainya juga mengandungi kafein.


Image result for kopi 

Kajian yang dijalankan pada tahun 2013 telah menempatkan Malaysia di tangga ke 45 dalam carta 50 buah negara yang banyak menggunakan biji kopi iaitu sebanyak 1.3 kilogram per kapita.  

Walaupun terdapat pelbagai jenis kesan baik yang mampu dirasai oleh peminum kopi, ia juga mempunyai pelbagai jenis kesan sampingan negatif. Bersama dengan artikel ini, kami sertakan beberapa sebab anda perlu elakkan minuman berkafein.


7 Sebab Anda Perlu Elakkan Minuman Berkafein

Image result for kafein

#1  Tingkatkan Hormon Tekanan

Minuman kopi boleh meningkatkan tahap hormone tekanan (katekolamin dan kortisol) dan insulin di dalam badan anda. Ini akan mengakibatkan kemurungan , keradangan dan peningkatan selera makan seterusnya masalah obesiti.  

#2  Turunkan Kepekatan Insulin

Apabila badan anda sudah biasa dengan kehadiran kafein, ia mampu menurunkan kepekatan insulin buat sel-sel badan. Ini akan menyebabkan gula dalam darah tidak dapat masuk dan digunakan oleh sel dan ia mampu menyebabkan pelbagai jenis penyakit kronik yang lain seperti kencing manis (diabetes mellitus) dan penyakit jantung.

#3  Ketagihan Kafein Dalam Badan

Peminum kopi yang tegar tidak dapat menggunakan sumber asli di dalam badan untuk kekal bertenaga sepanjang hari berikutan kebiasaannya mereka lebih bergantung kepada kafein untuk kekal bertenaga.  Apabila mereka berhenti minum kopi, mereka akan merasai kepenatan yang luar biasa bersama dengan simptom-simptom lain.


Image result for kafein



#4  Ketidakseimbangan Elektrolit

Peminum kopi terdedah kepada risiko untuk mendapat ketidakseimbangan elektrolit sepeti natrium dan kalium berikutan pembuangan jumlah urin yang lebih banyak berbanding dengan orang yang tidak minum kopi. Ketidakseimbangan elektrolit boleh mengakibatkan komplikasi sistemik yang serius.

#5  Gangguan Metabolism Dan Detoksifikasi

Kandungan dalam kopi boleh mengganggu metabolisme dan proses detoksifikasi sehingga sukar untuk mengatur proses detoksifikasi normal di hati (liver). Satu lagi isu yang diketahui berkenaan dengan kesan buruk kopi terhadap metabolisme hati adalah bagaimana ubat-ubatan tertentu seperti levothyroxine (untuk penyakit kelenjar tiroid) serta antidepresan trisiklik tidak diserap dengan baik, mengakibatkan gejala-gejala yang lebih buruk bagi pesakit. 



Image result for kafein


#6  Cenderung Kemurungan Dan Tidur Tidak Berkualiti

5-HIA atau lebih dikenali sebagai serotonin merupakan komponen neurotransmitter yang penting untuk otak. Ia diperlukan untuk kitaran tidur, fungsi usus, mood dan tenaga yang normal. Peminum kopi mempunyai urin yang tinggi dengan kandungan serotonin bermakna mereka berisiko untuk mempunyai tahap serotonin yang lebih rendah di dalam otak. 

Ini bermaksud mereka akan mempunyai masalah untuk mendapat tidur yang berkualiti, kemurungan dan kerisauan berlebihan seterusnya mengakibatkan tahap tenaga yang jauh lebih rendah dari populasi yang tidak minum kopi. 

Related image

Kopi mempunyai kadar keasidan yang tinggi. Ia selalunya dikaitkan dengan ketidakselesaan pencernaan, senak, GERD (gastrointestinal reflux disease) dan ketidakseimbangan dalam flora usus anda (dysbiosis). Jangan minum kopi dan kafein, inilah sebabnya anda perlu elakkan minum minuman yang berkafein.

BYE JAN! NEW FEBRUARY 2019 COMING!

2:24 PTG 0
Sudah masanya mengucapkan selamat tinggal kepada Januari 2019, sekejap sahaja kan kita bersiaran pada Januari ini. Masa berlalu begitu pantas. Daku masih lagi belajar untuk menghargai masa dan mereka yang bernilai dalam hidup ini. wahh gitu!

Image result for februari 2019 mac

So apa progress JANUARI 2019 ini?

- Done Coaching Business dengan Pakar Digital Marketing No.1 Malaysia iaitu Profhariz.
- Done maintain / expand writer career
- Done new planning dan organize utk next plan for Rihura 

Apa Planning utk FEBRUARI 2019 ini?

- Lengkapkan all sosial media / medium marketing for business
- Lengkapkan any plan for Rihura
- Photoshoot new Rihura
- Marketing plan and everything 

dan banyak lagi sebenarnya. Saja lah taip kat sini, baru bersemangat sikit buat kerja, 1st time update hal-hal begini kan. Bukannya apa, sama juga utk anda semua, nak buat sesuatu wajiblah ada planning all the time. Barulah semuanya berjalan lancar.

Korang pula apa planning utk FEBRUARI 2019 ini? Jom kongsi di sini.

PROJEK PENULISAN NICHE 'TRAVEL' RM4K SEBULAN

10:50 PG 0
Salam semua pembaca,

Apalah nilai $ bagi seorang writer picisan seperti saya? Pastilah nilai 10 sen pun sangat-sangat berharga! Bagaikan durian runtuh, saya telah dilamar oleh sebuah site/website untuk menulis artikel berkaitan niche Travel (Tempat menarik di Malaysia dan Seluruh Dunia) secara full time bersama mereka. Sekarang baru ada masa free nak update this projek.

Full time tidak bermakna harus pergi ke pejabat dan harus menulis setiap hari.  Tawaran diberi untuk menulis lebih kurang 35 artikel sahaja sebulan dan publish ke website mereka. Dengan pengalaman yang telah ada, alhamdulillah 35 artikel bukanlah satu masalah bagi saya. Ia boleh dilakukan dalam masa dua minggu sahaja atau weekend sahaja pun masih sempat.  Cuma selepas ini, Rina kena manage dan schedule jadual semula supaya masih lagi konsisten menulis di sini.

 


Alhamdulillah Payment pertama telah saya terima dari client Travel ini. Sekarang akan terus sambung tulis untuk bulan februari, march dan sebagainya. Oh ya, ramai tertanya-tanya macam mana boleh dapat job ini? Sebagai penulis, pentingnya portfolio penulisan korang. Ramai blogger minta nak jadi penulis tapi hanya provide link blog sahaja untuk tatapan client, sebenarnya Rina amat-amat tak prefer langsung cara tu.

Buatlah 1 portfolio korang sendiri kerana client top akan melihat portfolio penulisan dan juga resume korang untuk hire sebagai penulis. Insyallah dalam kesempatan lain, rina akan ajar cara buat portfolio penulis dan lain-lain lagi.

Pengalaman menulis niche travel yang dah Rina dapat memberi banyak pengajaran dan inspirasi pada masa akan datang sebab Rina pun masih belajar lagi dan dalam masa yang sama masih improve (dari masa ke semasa) Alhamdulillah client berpuas hati dan suka berkongsi ilmu untuk Rina lebih improve atau menulis dengan baik lagi.

Ok. After tulis entry ni, mulalah kerja hari ni Rina nak siapkan artikel niche Travel tu. 

Semoga semua urusan Rina dan korang dipermudahkan. Amin.


MENANG MACBOOK AIR 13-INCH DARI BLOG REVIEW | 1ST WINNER OPERASI X MOVIE

10:27 PG 0


Assalamualaikum Semua



Alhamdulillah tak sangka sangat Rina menang Operasi X Movie Tempat Pertama (Review Blog).  Sungguh tak sangka sebab blog ini baru sahaja dibuat beberapa minggu, tak banyak post pun dan rina nak join juga review sebab terma dan syaratnya adalah suka menulis dan tak kisah blogger baru atau lama. Betul kata team penganjur, ini adalah masa untuk menunjukkan bakat menulis kita!

And I did it!  Inilah hasilnya Rina menang Macbook Air tempat pertama pilihan penganjur dan pilihan syarikat produksi Operasi X iaitu Dream Pictures Production.




Masih ingat lagi tak contest REVIEW OPERASI X MOVIE anjuran PHProjectbase dan Dream Pictures Production tempoh hari?  Mestilah filem Operasi X lakonan awie, aaron aziz, hanna aqeela, Nasir Bilal Khan dan lain-lain lagi tuh!


Image result for operasi x

Ini adalah link Review dari Blog Rina yang Rina tulis dimana terdapat 2 task review yang wajib di tulis.. Task pertama tulis review dari Video Preview sebelum keluar wayang. Task kedua pula tulis review dari Movie kita tengok di Wayang.


 [Task 1] Review Video Preview Operasi X Hasil Penulisan Rina 

http://www.rinazul.com/2018/11/win-komen-terbaik-netizen-trailer.html


[Task 2] Review Operasi X Movie Hasil Penulisan Rina

http://www.rinazul.com/2018/11/kupasan-tontonan-operasi-x-movie-untuk.html


Selepas diumumkan nama pemenang, Rina dijemput ke syarikat Produksi di Penang untuk mengambil hadiah, memang best sangat sebab alang-alang tu Rina balik kampung Penang sekali.  Dan layanan mereka sangat best. Dengan kemenangan ini, Rina rasa lebih inspired dan motivated lebih lagi untuk terus menulis dan be somebody since sekarang dah meningkat 26 tahun. I challenged my self for more better then now!





Ini adalah apa yang Rina terima dari mereka. 

> Macbook Air
> TShirt Operasi X 
> Jiwa dan keseronokan untuk terus menulis





Thank you Dream Pictures Production dan Ph Projecbase yang menjemput Rina sertai Operasi X Movie Blog Review. Boleh dikatakan ini adalah kejayaan awal tahun rina dalam 2019 ini. Semoga Rina dan anda juga akan sukses lebih lagi pada masa yang akan datang. Amin.

Thanks semua sudi membaca!

BAYI TERTUKAR - AL-QURAN MERUNGKAI MASALAH INI

10:42 PTG 0
BAYI TERTUKAR - AL-QURAN MERUNGKAI MASALAH INI
BAYI TERTUKAR - Al-Quran merungkai masalah dan menjawab isunya. 

Dua orang ibu di USA melahirkan anak pada waktu yang sama; seorang melahirkan anak laki-laki dan yang seorang lagi melahirkan anak perempuan.

Disebabkan kesilapan manusia, mereka tidak tahu siapakah yang melahirkan bayi laki-laki, dan siapa pula yang melahirkan bayi perempuan.

Maka dilakukanlah semakan darah untuk menentukan DNA, ternyata hasilnya begitu hampir (antara kedua-dua ibu tadi).

Hal ini membuat para doktor bingung, sedangkan kedua-dua ibu tadi mengakui  merekalah yang melahirkan bayi laki-laki. Doktor yang terlibat memberitahu hal ini pada pihak yang bertanggungjawab di hospital itu.

Image result for BAYI


Sesampainya berita itu pada pihak yang bertanggungjawab, mereka langsung mengatakan:

 "Tidak ada yang boleh memecahkan masalah ini kecuali hanya orang Islam."

Akhirnya mereka menghubungi salah seorang ikhwah (saudara muslim) di Arab Saudi, maka terjadilah dialog seperti ini:

USA:  "Bukankah anda mengatakan bahwa setiap masalah ada jalan keluarnya (di dalam Al-Quran)?"

Muslim:  "Benar."

Maka dikisahkanlah kepada muslim tersebut tentang apa yang terjadi. 

Related image

Kemudian muslim tadi berkata: "Jalan keluarnya sangat mudah, ambilah beberapa titis air susu daripada kedua-dua ibu tersebut. Maka susu yang paling banyak mengandung nutrisi, itulah ibu yang melahirkan bayi laki-laki, manakala susu yang mengandung kurang nutrisi, maka dialah ibu yang melahirkan bayi perempuan."

Maka, para doktor pun mengambil sampel susu daripada kedua-dua ibu tersebut dan  melakukan uji kaji.

Benarlah, ternyata mereka mendapat perbezaan, dan akhirnya tahulah mereka siapakah ibu yang melahirkan bayi laki-laki, dan siapa pula  ibu yang melahirkan bayi perempuan.

Image result for BAYI

Hal ini sesuai dengan firman Allah s.w t.:


يُوْصِيْكُمُ اللّٰهُ فِيْۤ اَوْلَادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْاُنْثَيَيْنِ  ۚ ...

"Allah mewasiatkan atau menitahkan padamu mengenai anak-anakmu iaitu; bahagian seorang anak lelaki sama dengan bahagian dua orang anak perempuan ..." (Quran, surah An-Nisa': 11)

Masya Allah! Peristiwa ini juga memastikan bahawa sejak dalam kandungan lagi, laki-laki dan perempuan itu berbeza dalam substansi nutrisinya, kerana jumlahnya di dalam air susu ibu dengan jumlahan nisbah 2:1 iaitu 2 untuk lelaki dan 1 untuk perempuan.

Ini adalah antara bukti kebenaran Al-Quran. 

Maha Benar Allah dengan segala firmanNya.


Sebab itulah tanggung jawab anak lelaki wajib menjaga ibubapanya. 
Aamiin Ya Robbal'aalamiin.





SUMBER:  LASKARSYAHADAT

Runner Kuala Lumpur Terbaik di Semua Kawasan Sekitar Kuala Lumpur

10:04 PTG 0
Assalamualaikum Semua.. 

Bukan selalu nak cerita hal-hal kerja, tapi kali ni Rin nak kongsi sikit pengalaman menggunakan servis Runner Kuala Lumpur ni. Macam yang korang tahu, Rin 100% menggunakan servis runner untuk penghantaran Sandwich borong dari Ashrin Food. Boleh dikatakan setiap hari kami menggunakan khidmat runner untuk hantar sandwich ke UTM, Petronas, Caltex dan lain-lain lagi client kami. Of course la runner Kuala Lumpur!


Adakalanya pelanggan datang dari pelbagai tempat selain dari KL, Setapak, Gombak ni, jadi satu runner memang tak cukup. Runner setiap pagi untuk ke tempat yang hari-hari hantar adalah runner lain. Selain runner tu, Rin ada gunakan perkhidmatan satu lagi runner  kuala lumpur khas nya untuk menghantar sandwich, beli barang dan menghantar barang jualan Rin seperti Jus Aimra'a ke pejabat post. 

Kadang kala pelanggan order sandwich box dan sandwich single untuk pejabat mereka, semua itu Rin menggunakan perkhidmatan Runner Nuri Express Delivery ataupun NED.   Sudah pastilah Nuri Delivery ini adalah runner Kuala Lumpur.


Kalau korang nak tahu, Runner Nuri Delivery ini adalah seorang anak muda yang bekerjaya sebagai runner dan berpengalaman! Servis runner Nuri Delivery ni memang TipTop sangat. Bayangkanlah, dia memang betul-betul memahami kita sebagai pelanggannya.  Sesiapa yang mencari runner kuala lumpur untuk servis-servis penghantaran, runner kuala lumpur Nuri Delivery inilah paling Terbaik!


Sebelum tu, mari kita lihat servis yang ditawarkan oleh Nuri Delivery ini.


> Hantar barang sampai depan pintu rumah anda
> Beli makanan di restoran/kfc/kedai untuk anda
> Beli barang di Farmasi atau urusan lain
> Hantar barang kepada pelanggan
> Hantar dokumen atau edar flyers
> Renew lesen memandu dan roadtax/insuran kereta
> Surprise delivery untuk tersayang
> Bantu anda post barang ke pejabat post
> Bantuan lain / Bantuan kecemasan

Banyak lagi servis yang boleh anda gunakan bersama Runner Kuala Lumpur Nuri Delivery ini.

Image may contain: one or more people, people sitting and shoes



Jom ketahui Konsep Nuri Delivery, Runner terbaik Kuala Lumpur ini:


  • Anda hanya perlu wasap sahaja tanya dia, sama ada nak minta tolong beli barang, beli makanan, hantar dokument, hantar barang ke pejabat post dan apa sahaja urusan anda perlukan. Dia akan kata 'Never Say Tak Boleh'! Pastinya urusan anda akan selesai dan lebih mudah.
  • Nuri Delivery akan datang ke lokasi anda untuk mengambil barang anda dan menghantar ke tempat yang anda mahukan. Jika anda mahukan Nuri Delivery membeli barang atau shopingkan untuk anda, tiada masalah.
  • Harga servis yang ditawarkan oleh Nuri Delivery tidak mahal. Standard harga yang digunakannya adalah mengikut km, kuantiti barangan dan lain-lain lagi. Rin tertarik hati untuk menggunakan servis Nuri delivery salah satu sebabnya adalah kerana harganya yang murah dan berbaloi. Lagipun memang berbaloi untuk orang KL gunakan khidmat runner Nuri Delivery ni!
  • Paling best sekali, Runner Nuri Delivery memang pantas, cepat dan tepati masa.. bukan sekali, tapi banyak kali dah Rin gunakan perkhidmatan Runner Nuri Delivery ni. Setiap kali guna khidmat Nuri Delivery, mesti tepati masa.  Ada suatu hari nak hantar sandwich 5 pagi pada customer, sharp 5pagi tu Nuri Delivery pun memang dah sampai tunggu depan rumah.

No photo description available.

Nuri Delivery cover Area ini:


Sentul | Gombak | Setapak | Danau Kota | Cheras | Ampang | Tun Razak | KLCC | Wangsa Maju | Setiawangsa | Ulu Klang | Keramat | Bukit Bintang | PJ | Damansara | Klang | Kepong | Kampung Baru dan banyak lagi.

Whatsapp sahaja Nuri Delivery dan sertakan lokasi pengambilan barang dan penghantaran barang anda!

Klik Whatsapp:  http://www.wasap.my/+60169602236/NuriDelivery-viaBlogRinazul


Promosi Peria Goreng Kuala Lumpur Murah Terbaik 2019/2020

4:38 PTG 0
Adakah anda penggemar peria goreng? Peria goreng Kuala Lumpur banyak terdapat di pasaran tetapi tahukah anda Peria Goreng Kuala Lumpur sedap dan murah yang menjadi pilihan ramai adalah Peria Goreng Chrunchy?

Peria Goreng Chruncy adalah peria goreng Kuala Lumpur yang di masak dengan menggunakan resepi sendiri dan ia mempunyai aroma yang tersendiri. Pastinya setiap gigitan memberikan kerangupan yang tidak dapat disangkal lagi. Peria goreng Kuala Lumpur ini mempunyai kelazatan dan kesedapan superb sebab tak rasa pahit seperti peria lain pun.  

Peria goreng Kuala Lumpur yang terkenal, sedap dan murah ini mempunyai khasiat yang tersendiri dan terbaik untuk anda.  Ia sesuai untuk dinikmati oleh lelaki dan wanita tidak kira umur. Malah peria goreng Kuala Lumpur ini disarankan untuk anda yang mempunyai masalah kesihatan, ingin bersihkan darah dan lain-lain lagi.  Untuk wanita berpantang juga, ia boleh dijadikan makanan ruji untuk anda.  

Jom kami kenalkan anda dengan Peria Goreng Chrunchy yang merupakan peria goreng Kuala Lumpur yang paling sedap ini.



Peria goreng Chrunchy amat sedap, halal, selamat dimakan dan memang wajib anda rasa.  Sama ada orang Kuala Lumpur, Selangor atau mana-mana sahaja, memang rugi jika anda sendiri belum merasai keenakan peria goreng chrunchy, peria goreng Kuala Lumpur ini.  Tambahan pula, memang banyak khasiat buah peria untuk anda nikmati.  Jom lihat khasiat Peria Goreng Chruncy , Peria Goreng Kuala Lumpur yang wajib anda rasa ini.



Perbezaan Peria Goreng Chrunchy Dengan Peria Lain



Peria Goreng Chrunchy - Meningkatkan Imunisasi Badan Dan Baik Untuk Kesihatan

Tubuh badan akan lebih sihat, sistem imunisasi dan antibody badan anda juga menjadi lebih kuat dengan mengamalkan Peria Goreng Kuala Lumpur. Peria goreng Kuala Lumpur ini kaya dengan vitamin dan mineral yang membina tubuh badan untuk lebih baik.

Peria Goreng Chrunchy - Menambah Tenaga Seluruh Tubuh Badan 

Peria goreng Kuala Lumpur ini berbeza dengan peria yang lain kerana ia 100% memberikan anda tenaga dan kekuatan untuk memulakan hari anda.  Anda boleh jadikannya sebagai makanan tambahan atau kudap-kudapan sepanjang hari anda.

Peria Goreng Chrunchy - Terbaik Untuk Atasi Kencing Manis Dan Darah Tinggi

Peria goreng chrunchy 100% membantu anda menurunkan bacaan darah tinggi dan atasi kencing manis yang anda alami.  Apa kata anda nikmati dan rasai sendiri peria goreng kuala lumpur terbaik ini.


Yang Paling Best Tentang Peria Goreng Chrunchy Adalah

Peria Goreng Chrunchy - Rangup Dan Chrunchy

Kunyahla bagaimana sekalipun, peria goreng Kuala Lumpur ini memang rangup, sedap dan chrunchy! Memang sedap kunyah peria goreng chrunchy ini sambil menonton televisyen, buat kerja, makan di pejabat, untuk majlis, birthday party dan lain-lain lagi.


Peria Goreng Chrunchy - Packing / Bungkusan  Berkualiti Dan Kedap Udara

Peria Goreng Chrunchy dibungkus dengan bungkusan kedap iaitu balang sederhana besar. Harganya pun murah sangat iaitu RM10 sahaja untuk 1 bekas.  Serius sedap! Murah pula tu.

Peria Goreng Chrunchy - Peria Goreng Kuala Lumpur Paling Murah

Dengan RM10 sahaja, anda boleh dapatkan satu balang peria goreng yang paling rangup dan sedap di Kuala Lumpur.  Memang berbaloikan untuk anda dapatkan peria goreng Kuala Lumpur tersedap dan murah ini.


Peria Goreng Chruncy - Rempah Dan Aroma Peria Goreng Yang Harum

Peria goreng Kuala Lumpur ini disalut dengan rempah tepung resepi mereka yang tersendiri dan terbukti sedap berkhasiat.  Aroma peria goreng ini juga harum dan berbau wangi. Tak percaya? Jom nikmati dan rasai sendiri kesedapannya.


Lihat Apa Kata Mereka Setelah Merasai Sendiri Peria Goreng Chrunchy



Makan Peria Goreng Kuala Lumpur ni dengan nasi pun boleh! Memang sedap!

















Krup Krup Krup je bila gigit peria goreng Kuala Lumpur ini. Patutlah ramai orang borong beli banyak-banyak peria ni. Sis sendiri pun dah beli 3 kali. Tiap-tiap minggu beli, serius tak tipu!


Jom dapatkan Peria Goreng Kuala Lumpur ini sekarang! 



Instagram: Peria Crunchy


\

Amalan Harian Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah

12:29 PTG 0

Amalan Harian Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah:


Image result for islam


1. Solat Tahajud di waktu ¾ malam sekurang-kurangnya 2 rakaat & solat sunat Witir sekurang-kurangnya 1 rakaat sebelum masuk waktu Subuh- Tahajjud merupakan jalan orang-orang yang soleh, amalan para Nabi dan Wali-wali Allah yang terdahulu. Jangan ditinggalkan.

2. Selepas Subuh, zikir 300pagi {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}. Zikir sangat penting kerana semasa kedatangan DAJJAL hanya zikir sebagai sumber makanan dan minuman. Hanya orang yang benar-benar jaga zikir shj mempunyai sumber makanan dan minuman pada waktu itu. Selainnya akan mengikut DAJJAL untuk mendapat makanan dan minuman.

3. Kemudian bacalah surah Yasin- Allah janji segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi.

4. Kemudian selepas 26 min naik matahari, solat sunat Isyraq 4 rakaat- Allah janji akan menolong kamu menyempurnakan segala urusanmu pada hari itu.

5. Kemudian solat sunat Dhuha, boleh dilakukan bermula 20 minit selapas Isyraq (di antara jam 8-12 tghari). Nabi SAW bersabda: “Sesiapa mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak tergolong di dalam golongan orang-orang yg lalai dan lupa.” Solat Dhuha juga memudahkan urusan dan memberkati rezeki.

Related image

6. Selepas solat Zohor, bacalah surah Ar-Rahman- Nabi SAW bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai, dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.” Surah Ar-Rahman menanam sifat syukur di dalam hati atas nikmat-nikmat Allah dan dengan amalan membaca Surah Ar-Rahman juga sangat baik untuk meningkatkan kecerdasan otak.

7. Selepas solat fardhu Asar, zikir 300 petang, {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}

8. Kemudian baca Surah An-Naba’ – Nabi SAW bersabda: “ Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”

9. Selepas solat Maghrib, solat sunat Auwabin-Allah janji akan memberi keampunan terhadap dosa-dosa melainkan dosa syirik kepadaNya.

10. Kemudian bacalah surah Al-Waqiah-Allah janji sesiapa yang istiqamah mengamalkannya pada setiap malam, kebuluran & kemiskinan tidak akan menemuinya.

11. Selepas Isya’ bacalah surah Al-Mulk-Allah janji akan memelihara daripada azab kubur. Nabi SAW tidak akan tidur selagi tidak membaca surah Al-Mulk dan surah As-Sajdah.

12. Setiap malam bacalah Ayatul Kursi dan “Amanar-Rasul” hingga habis. Sangat-sangat penting untuk melindung diri daripada pengaruh syaitan dan kejahatan


Image result for islam


13. Sebelum tidur, solat sunat Taubat dan tidur beradab seperti mana Nabi SAW tunjuk ajar.

14. Setiap malam apabila hendak tidur, Muhasabah diri, pohonlah keampunanmu kpd Allah diatas dosa-dosa dan bagi setiap amalan yang baik, nyatakan kesyukuranmu kepada Allah.

15. Sebelum tidur fikirkan dan renunglah(muqarabah) juga mengenai mati dan peristiwa-peristiwa selepas maut. Muqaraba adalah perlu untuk membentuk sifat Taqwa.

16. Setiap hari bacalah al-Quran (Tilawatul Quran) walaupun hanya satu ‘ain’. Latihan tilawah sangat memberi kesan kepada hati. Hati yang tidak ada al-Quran seumpama hati yang mati. Pembacaan Al-Quran janganlah ditinggalkan. Hak Al-Quran adalh perlu dikatamkan dua kali setiap tahun.

17. Setiap pagi Jumaat bacalah surah Al-Kahfi, kalau tak mampu habiskan seluruh surah, bacalah seberapa banyak yang boleh- Allah janji ‘cahaya’ di hari kiamat dan diampunkannya diantara dua Jumaat. Nabi SAW bersabda: ‘Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya drpd bawah kakinya hingga ke langit.’

18. Hendaklah hati & lidah sentiasa sibuk dengan berzikir didalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja. Berzikirlah ‘Lailahailallah’ sebagai amalan tetap dan berkekalan.

19. Puasa sunat Isnin & Khamis, juga puasa sunat pada hari-hari yang digalakkan dalam Islam. Untuk puasa-puasa sunat, mintalah keizinan daripada suami-suami kamu. 

20. Cubalah sedaya-upaya berada dalam keadaan berwudhu’. Sabda Nabi SAW: ‘Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin.’ Faedah wudhu’ sangat besar.

21. Tatkala Haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati dan melayukan cahaya rohaniah bagi hati.

22. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu. Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.

Image result for islam

Amalkan sedikit demi sedikit yg mana mampu. Semoga kita dpt amal dan sampaikan. Amin

WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...