RINA ZUL

Selasa, 11 Februari 2020

Apa Ada Di Cactus Point, Cameron Highland | Tempat Menarik Di Cameron Highland
Hari Pertama di Cameron Highland, tiba-tiba hujan renyai-renyai. Alamak, sedangkan pagi tu Rina dan suami dah plan nak ke Ladang Teh Boh. It's okey, plan terpaksa ditukar last minit. Jadi, kami ke Cactus Point yang terletak kira-kira 5 minit je dari Kea Garden Guest House atau Kea Farm. 



Cactus Point adalah tempat tertutup memandangkan dia ada bumbung dan lengkap dengan kemudahan parking kereta, jadi tak membimbangkan kalau hujan pun. Cuma kena laju sedikit jalan tu nak ke sana. Nanti demam pulak kena hujan. 

Setibanya Rina dan suami di Cactus Point, Cameron Highland, excited sangat nak masuk sini memandangkan rina ni peminat cactus.  Di pintu masuk terdapat signboard berbunyi, Dilarang smoking dan dilarang bawa haiwan peliharaan! So pastikan tak ada kucing ikut kita, kalau kucinta padamu ikut tu tak mengapa. kehkeh. 

Image may contain: outdoor

You all bayangkan kalau datang ke sini bersama suami, si isteri tu lebih rasa excited dan seronok. Ada banyak sebab. Pertama, isteri suka berjalan-jalan berdua, kan romantis gitu. Kedua, isteri suka bunga walaupun kaktus. Ketiga, suami kena dengar cakap bila berdua ngan isteri ni. Isteri nak bergambar, jadi suami kena merelakan ambil gambar ok!

CACTUS POINT, PORT BERGAMBAR?

Image may contain: plant, flower and outdoor

Betulkah? Sebenarnya tak juga. Ada tempat yang kita boleh ambil gambar dan ada tempat yang tak dibenarkan bergambar. Jangan risau, kalau tak boleh bergambar tu, dia akan tulis dilarang bergambar. Tapi dari awal masuk sampai ke belakang boleh bergambar, kecuali di satu kawasan kecil yang ada kaktus di bahagian paling belakang sekali tu, tertera 'Dilarang bergambar di sini'. Disitu sahaja tau!

CACTUS POINT KHAS UNTUK PENCINTA KAKTUS

Rina in de house!
Ya, betul. Rugi kalau korang suka pokok kaktus tapi tak singgah di sini bila datang Cameron Highland. Cactus Point Cameron Highland ni mempunyai beratus-ratus pokok cactus dan bunga-bunga yang lainnya. Dari mula sampai hujung, semuanya pokok sahaja.

Tapi sangat sweet tau, pokok-pokok dia (spesis pokok) tu, tak membosankan langsung, malah rina dan suami jadi lebih teruja dan tak sabar tengok yang seterusnya.

Kata orang, Cactus dapat serap sinar radioaktif, so korang yang kerja menghadap laptop, komputer kat office tu better beli kaktus kecil-kecil tu untuk dijadikan teman, boleh letak di meja anda. Cantik pun cantik jugak!

DATANG DUA KALI KE CACTUS POINT

Sebenarnya kali pertama datang ke Cactus Point Cameron Highland ni, Rina nak beli terus pokok cactus dan bunga. Tapi tula suami kata esok nak balik KL baru singgah sini beli. Harini datang tengok-tengok dan jalan-jalan je. Eh gitu pulak! Dia rajin, katanya malas nak simpan kat kereta lama-lama dan malas nak angkut-angkut. Ahh pun bolehlah!

So kali pertama kami tawaf dalam 2 kali di seluruh kawasan Cactus Point ni. Sambil mencuci mata melihat keindahan semulajadi pokok cactus dan pokok bunga lain-lain.  Dalam semua gambar-gambar rina ambil, mama ada berkenan pokok keladi tu sebab murah sangat. Apa lagi, ambil order satu keluarga dulu, Esok datang beli semua tu.

So you guys dah ready nak tengok apa semua jenis pokok cactus dan pokok bunga yang terdapat di Cactus Point Cameron Highland ni? Jom lihat satu per satu.

Image may contain: plant, flower and outdoor

Begitulah suasana banyaknya pokok di Cactus Point Cameron Highland ni. Dalam keadaan dingin berangin memang best lepak lama-lama belek semua pokok ni.  Oh ya, harga pokok-pokok ni jauh lebih murah daripada supermarket. Contoh, kat Giant jual pokok satu pasu saiz medium harga RM 30, tapi jenis pokok dan saiz pasu yang sama kat Cactus Point ni dijual dengan harga RM 9. So rugi kan kalau tak beli sini, tapi sibuk nak membeli kat tempat lain!

Jom rina belanja korang gambar pokok dengan harga dia sekali.

Image may contain: plant, outdoor, food and nature

Wau, rumput golden! Cantikkan!

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Kat rumah orang yang suka jaga pokok je selalu ada pokok merah ni. Sekali tengok dah macam sayur bayam merah pula hehe.

Image may contain: plant, tree, flower and outdoor

Image may contain: plant, outdoor and food

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

BUKAN SAHAJA CANTIK, MURAH PULAK TU!

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Ini pokok yang mama kirim 2 pasu:

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Wauuu dah macam taman bunga, cantik bunga purple ni... rasa nak robek-robekkan je bunga tu.

Image may contain: plant, flower, nature and outdoor

Pokok Aloevera, sesuai untuk yang nak tanam kat rumah. Banyak khasiat pokok Aloevera ni tau!

Image may contain: plant, outdoor and nature

Image may contain: plant and outdoor

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

POKOK RUMAH ORANG KAYA: MITOS JE TU

Suami kata, rumah orang kaya banyak ada pokok ni, tapi aku rasa murah je tu. Sebab kat cameron murah kikiki. Tapi sebenarnya kaya miskin ke sama je. yang beza tu, kat rumah dia tu mungkin senang nak menjaga dan membela pokok ini. Sebab harga sini mampu milik, tak tahulah harga kat luar berapa pula kan. So inilah pokok-pokoknya:

Image may contain: plant and outdoor

Image may contain: plant, outdoor and food

Ha ini betul mahal sikit:

Image may contain: plant and outdoor

Dah lah besar, duri-duri tajammm woo. Terkena sikit kat tangan, taktaula macam mana nak cabut. Allahuuuuu. Minta dijauhkan. Kalau kaktus kecil tu tak pe. Kaktus besar ni bila rina pegang duri dia, mak oiii kerasnya.

Ok jap.. iklan jap.. nak interframe dulu:

Image may contain: one or more people, people standing, plant and outdoor

Untuk kenang-kenangan hehe.

Next adalah pokok-pokok seterusnya. Korang mesti akan jadi lebih gilaa nak beli lagi. Jom tengok!

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Image may contain: flower, plant, outdoor and nature

Image may contain: plant, flower, nature and outdoor

OKEY, SEKARANG TIBA MASA DI TUNGGU-TUNGGU
GENG-GENG CACTUS
POKOK CACTUS 


Image may contain: plant
Image may contain: plant, food and outdoor

Rina selalu terbayang yang merah tu macam aiskrim.. Emm sedapnya.

Kakak pula kirim beli kaktus kecil bawah ni:

Image may contain: plant and flower

Image may contain: plant and nature

Banyak lagi kaktus sebenarnya tapi rina termiss ambil gambar sebab eksaited jumpa kaktus-kaktus tu asyik dok pegang-pegang je, sampai tak pegang fon dah. Anyway, ini pula pokok yang otai-otai gitu hehe:

POKOK KATEGORI OTAI (VERSI RINA) HEHE

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Image may contain: plant and food


Image may contain: plant and food

Image may contain: plant and food

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Image may contain: plant, outdoor, nature and food

DAN YANG PALING FEVERET SEKALI ADALAH SATU KELUARGA BUNGA NI. JENG JENG JENG:

Cantik sangat kan!

Image may contain: flower

So nak tengok real, nanti datang ke Cactus Point Cameron Highland ok. Bawa duit banyak-banyak beli pokok, tapi pastikan kat rumah ada ruang nak letak bunga-bungaaa, bolehla buat taman bunga kat rumah.

Yang Menjadi Teman Rina Sekarang Adalah Ini:

Ahad, 9 Februari 2020

Pengalaman Ke Abang Strawberry Cameron Highland [Abang Strawberry Farm & Restoran]
Hari kedua Rina dan suami bercuti di Cameron Highland, kami memilih untuk lunch di Abang Strawberry Farm & Restoran (lebih dikenali dengan nama Abang Strawberry Cameron Highland). Tak ada lah lunch sangat, sebab waktu makan di sini pun sudah pukul 3 petang. Kiranya lunch lewat gitu!

Kenapa Rina pilih untuk menikmati makanan tengahari di sini? Rina pun seperti korang juga, yang mencari-cari makanan menarik nak dimakan di sini, maklumlah tempat orang, mana kita tahu kat mana best untuk makan-makan. Jadi, ternampak sebuah blog yang suggest untuk makan di sini, so kami pun nak cuba lah.

Image may contain: sky and outdoor

Inilah dia Restoran dan ladang Abang strawberry Cameron Highland. Nak cari parking tu agak mencabar juga sebab kami datang dah petang, lagi ramai orang. Korang kena datang lebih awal, mungkin tengahari macam tu untuk senang dapat parking.

Masuk, duduk dan ambillah tempat masing-masing ya. Buat macam rumah sendiri. Disediakan menu untuk anda pilih. Kemudian, boleh pergi order dan bayar di kaunter. Dan tunggu makanan dihantar terus ke tempat duduk anda. Sebenarnya agak mudah macam ini, sebab korang ada masa yang banyak untuk decide menu apa nak cuba dan tak perlu angkat tangan panggil orang ambil order dan sebagainya. 


Memang cantik sangat restoran Abang Strawberry ni, dihiasi dengan bunga-bunga dan hiasan strawberry sangat. Oh ya, belakang restoran ini adalah ladang strawberry Abang Strawberry pula. Kat ladang ni, korang boleh je masuk untuk lihat strawberry dan memetiknya, Of course la kena bayar kalau nak petik tu, berdasarkan berapa buah strawberry yang dipetik nanti. 

Tapi rina dan suami datang sini makan je, kami petik dan berhibur dengan strawberry kat ladang lain sebab sebelum ke sini, dah petik kat tempat lain tadi.


Sebenarnya kalau korang waze, tempat ni pun dikenali dengan nama 200 Seeds Cafe juga, cumanya takut waze bawa silap, so korang waze atau maps ikut nama Abang Strawberry Cameron Highland je. Lebih mudah sampai. Insyallah.

Image may contain: table

Saja snap gambar si dia tengah tulis order. Lama juga kami fikir nak makan apa sebab macam-macam ada kat sini, yang bergoreng, masakan panas, berkuah dan macam-macam ada jee kat sini.  Apapun air paling best kat sini adalah Strawberry Teh dan juga Strawberry Cordial. Rasa dia memang lain dan sangat-sangat sedappp. 

Image may contain: 1 person, sitting and food

Kitorang order menu nasi lemak strawberry seperti gambar di bawah ni. Dan datangnya pun macam ni lebih kurang. Untuk pengetahuan, yang bawah ni gambar google. sebab terlupa pula rina nak ambil gambar makanan, Ya Allah, sampai-sampai je terlupa terus nak ambil gambar sebab terlalu sedap.. Dah masuk mulut sampai nak habis baru teringat lupa ambil gambar makanan.

So tepek gambar google sebagai contoh untuk korang. Tapi menu kami makan sama sebijik gambar bawah ni, cuma air je kami air strawberrryyyyy dan teh strawberry!


Korang, sambal dia tu sambal strawberry tau. Masyallah memang sedap sangat. Tak pedas gila macam hidup kat KL dengan penang. Smooth, nice dan sedap je sambal dia, tak masam tak manis, memang cukup lah rasa tu. Ayam dia pulak chruncy wey tak tau nak habaq macam mana.

Hasil carian imej untuk abang strawberry

Selain dari Nasi lemak strawberry yang warna pink ni, ada je nasi lemak strawberry warna putih.  Dan dessert seperti ais kacang, ais krim semua tu memang ada. Sedap, marvellous dan sangat puas hati! Boleh bagi 5 bintang.

Di sini juga, Abang Straberry jual buah strawberry untuk anda makan-makan dan juga produk berasaskan strawberry. Salah satunya adalah jem strawberry dan sambal strawberry.

Hasil carian imej untuk abang strawberry

Kalau korang datang ke sini, jangan lepaskan peluang untuk beli produk Abang Strawberry yang merupakan perniagaan usahawan melayu bumiputera. Wajib beli sebab kat pasar malam atau kedai lain, susah sangat dan memang tak dapat jumpa dah produk abang strawberry ini. 

Antara barang yang wajib korang beli semasa di Abang Strawberry Cameron Highland adalah:

#1  Sambal Abang Strawberry

Hasil carian imej untuk abang strawberry


#2  Cordial Abang Strawberry

Hasil carian imej untuk abang strawberry

#3  Jem Abang Strawberry

Hasil carian imej untuk abang strawberry

#4  Sambal Strawberry Original

SAMBAL: Sambal Strawberry Ikan Masin (Original) Pouch (100 Gram)

Banyak lagi produk abang strawberry cameron highland ni boleh korang beli, tak mampu nak disenaraikan di sini. Korang boleh tengok produk jualannya di sini.  Siap boleh beli online lagi tau. Ha lega rasanya sebab rina terlupa nak beli cordial tu, so apa lagi, beli kat sini la! Coklat strawberry macam-macam jenis pun ada.

Actually Rina dah admire sangat-sangat kat kedai ni, semua lengkap! Selesa, sedap dan memang trusted. Pandai owner dia buat bisnes, Tu je nak cakap.

Rugi kot kalau datang Cameron Highland tak singgah kat sini. Sayang seribu sayang. Apa lagi, korang wajib listkan tempat makan ni dalam senarai korang.





Jumaat, 7 Februari 2020

Roti Harolds' Bread Pelbagai Aneka Dan Sedap
Selalu kalau sis dekat RNR je sis singgah masuk kedai roti Harolds' Bread ni.  Ada dua RNR yang selalu singgah ada Harolds' Bread iaitu RNR Rawang dengan apatah. Tak ingat dah haha. Tapi roti dia tu yang buat kita takkan lupa. Pelbagai aneka roti Harolds' Bread yang sedapppp amat.

Antaranya adalah roti pizza, tart, coklat, kaya, chicken floss dan lain-lain lagi. Memang tak dinafikan Harolds' Bread ini kaya dengan pelbagai jenis roti yang sedap, enak dan lazat. Kalau masuk ke sini, semua roti kita kena selidik dulu, baru boleh beli.

Lihat gambar dibawah untuk jenis-jenis roti yang dijual di Harolds' Bread.

Hasil carian imej untuk Roti Harolds' Bread Pelbagai Aneka Dan Sedap

Erm, banyaknya roti. Nampak soft dan gebu je kan. Sedap tu kalau masuk mulut, rasa dia dan bau pun mesti harum. Favourite sis adalah roti yang perisa pizza tu, ada sosej dan sos merah.. Ermm. Kalau singgah sini wajib beli yang tu. Selain tu, Harolds' Bread ini juga menjual pelbagai jenis kek. Wah, peminat kek pun kena singgah sini.

Hasil carian imej untuk Roti Harolds' Bread Pelbagai Aneka Dan Sedap

Potato Bread tu yang ada kuning-kuning sikit. Yang tu, kanak-kanak memang suka, Dahlah sedap, bau harum, tak pedas. Memang boleh makan sahaja je macam tu, tak perlu cicah-cicah milo lah , apalah.

Hasil carian imej untuk Roti Harolds' Bread Pelbagai Aneka Dan Sedap

Yeeee, Kalau makan roti kosong macam ni makan sahaja pun dah sedap. Serius tak tipu. Kelembutan adunan roti ni memang buat kita semua terpukau dan berselera. Erm. Apa kata korang beli satu yang ni kalau datang ke Harolds' Bread!

Hasil carian imej untuk Roti Harolds' Bread Pelbagai Aneka Dan Sedap


Sis singgah situ beli kegemaran ni, apa lagi kalau bukan Kek Newyork Cheese Cake. Masyallah. Ini kalau dah ambil gambar, kena update di blog dulu, baru tak rasa bersalah nak padam gambar dari fon. hehe. So, inilah dia my penawar hati duka yang laaraa. Emm sedap.

No photo description available.

Image may contain: food

New york cheese cake macam ini juga la rupanya. Sama macam secret recipe punya. Tapi yang ni macam besar emmmm. Excelly sama je tau.


Okey, bayangkan roti-roti tu 2 orang je makan. Haa, apa lagi sampai malam tak abes-abes. Makan dalam hotel sambil tengok movie.  Yang kanan tu memang feveret i, wajib beli! 

Hermm bilalah nak makan lagi ni.. Tak sabarrrrr.