REZEKI DATANG BERTALU-TALU SELEPAS AMAL DOA PENDEK INI

11:31 PTG 2
Pernah tak rasa down atau jatuh sehingga tidak punya apa-apa? Kita masih mampu makan, hanya diuji dengan kesusahan seperti hutang, anak sakit, tidak ada duit pada hujung bulan, tak cukup itu ini.. Pendek kata, memang ujian dan kita rasa itu dugaan. Pasti pernah alaminya kan?

Tambah-tambah kalau kita ni bekerja yang tak tetap, gaji tiap bulan tak sama. Bisnes pula ada naik turunnya bagi orang yang ada bisnes sendiri atau memang menjana pendapatan mengikut komisen. Tidak juga dinafikan walaupun bekerja makan gaji, tetap ada orang yang sering merasa 'tak cukup'.

Pasti anda tertanya-tanya kenapa dan mengapa? Itu semua tidak penting, selagi kita tahu usaha itu berkat, halal dan kita usaha sebaik-baiknya. Yang menjadi persoalan adalah bagaimana nak buat rezeki datang bertalu-talu?


REZEKI DATANG BERTALU-TALU KERANA AMALAN

Ya, amalan sangat penting dalam hidup kita. "Kerana 80% dari kejayaan kita hadirnya daripada amalan kita juga berbanding usaha" (berdasarkan kata Founder Nurraysa, Puan Aini Zulkepeli).

Antara amalan yang menjadi kepentingan atau utama untuk menjemput rezeki datang bertalu-talu dalam kehidupan kita seharian juga adalah DOA.

Terdapat banyak doa yang boleh kita amalkan untuk memjemput rezeki atau menjadikan rezeki datang bertalu-talu. Antaranya adalah doa-doa pendek yang terkandung dalam Al-Quran. Selama ini, kita sedia maklum bahawa Al-Fatihah pun dapat memudahkan kita jemput rezeki, tetapi berbeza situasinya dengan setiap doa dan fadhilat yang kita inginkan. 

DOA HARUSLAH JELAS DAN TEPAT

Doa yang kita bacakan perlulah jelas dan tepat maknanya dengan apa yang kita nak. Jika nak rezeki melimpah ruah, amalkan doa berkaitan rezeki. Jika nak rezeki zuriat, amalkan doa yang sesuai dan begitu. Tapi kebanyakan doa membawa fadhilat yang sama yang bagi namanya 'rezeki' cuma ia tidak khusus dan spesifik, rezeki apa. Sama ada, duit, kesihatan, kebahagiaan dan lain-lain lagi.


DOA REZEKI DATANG BERTALU-TALU

Jom amalkan beberapa doa rezeki datang bertalu-talu ini. Semuanya adalah doa-doa pendek yang juga terkandung di dalam Al-Quran.

DOA #1 REZEKI DATANG BERTALU-TALU 

Innahaza larizzkuna maalahu minnafaad



DOA #2 REZEKI DATANG BERTALU-TALU 

Ya Razzaq Dzulquwatil Mateen Urzuqni

Image may contain: text that says "DOA PENAMBAH REZEKI (Yaa razzaq dzul quwwatil matiin) Wahai Dzat pemberi rezeki yang mempunyai kekuatan lagi sangat kokoh (QS. Adz-Dzariyat [51] : 58) (Urzuqni) Berilah hamba rezeki"

Boleh amalkan 2 doa pendek tersebut untuk rezeki datang bertalu-talu, namun jangan lupa juga amalkan doa Nabi Yunus ini supaya mendapat keampunan atas dosa-dosa lalu kita dan dipermudahkan urusan yang akan mendatang.

lailahailla anta subhanaka inni kuntu minadzolimin

Image may contain: one or more people and text

Semoga bermanfaat. Terima kasih membaca. 

11 Cara Menjadi Wanita Bekerjaya Idaman Lelaki

1:08 PTG 0
Dulu sebelum berkahwin, prinsip i cuma satu iaitu nak jadi wanita bekerjaya. Wah wah wah. Bukan sebab i nak lelaki bekerjaya, tetapi sebab i suka bina career dan berfikiran jauh. Nak jadi wanita bekerjaya idaman lelaki ni tak susah jika korang betul-betul ikut tips ini. 

Banyak orang acah-acah kaya, tapi hujung bulan tak cukup duit, ikat perut semua. Sebenarnya itu bukanlah berjaya atau kaya. Sekalipun bukan jua bekerjaya. 

Cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki yang boleh kita usahakan bukanlah susah. Asalkan kita semua sanggup untuk berubah menjadi wanita yang bekerjaya serta diidam-idamkan. 


Wanita Bekerjaya Bukan Sekadar Yang Kerja Di Luar Rumah

Oh ya, nak bagitau ni, wanita bekerjaya bukanlah yang hanya bekerja di luar tetapi tak terkecuali mereka yang bekerja dari rumah ya. Dulu Rin tak tahu yang orang duduk rumah ni boleh jana RM 2,000, RM 5,000, RM 10,000 pun ada weyh! lebih terkejut lagi, jutawan pun ada yang terjadi dengan hanya bekerja dari rumah. 

"Senangla sebab dorang buat bisnes"

Sayang sayang sekalian, kalau dorang buat bisnes pun, diorang pun bermula dengan tiada apa-apa, tiada ilmu, tiada modal. Jangan ingat orang berbisnes ni dah memang kaya, ada ilmu dan modal. Semua tu sedikit demi sedikit kalau ada rezeki pastinya mereka grab.

Wanita Bekerjaya Mengikut Pendapat Ramai

Terdapat banyak pendapat yang berbeza berkaitan dengan wanita bekerjaya idaman lelaki ni. Kalau ditanya dari ramai pihak, jawapan pun ada tahap-tahap dia. Jom kita lihat antara jawapan-jawapan orang lain.




1. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai pangkat dan pengaruh dalam pekerjaan dan syarikatnya.

2. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai kareer yang kukuh dan gaji yang lumayan atau bagus.

3. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai perniagaan dan bekerja dengan income yang lumayan.

4. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai duit sendiri, pandai cari duit, ada kereta, rumah, aset dan sebagainya.

5. Wanita bekerjaya adalah wanita yang bekerja apapun, asalkan bekerja dan ada gaji sendiri.

6. Wanita bekerjaya adalah wanita yang selalu sibuk dengan kerjanya ke sana sini.

7. Wanita bekerjaya adalah wanita yang pandai jana income tak kiralah bekerja di rumah atau di luar sekalipun.

8. Wanita bekerjaya adalah business women.

9. Wanita bekerjaya adalah suri rumah sepenuh masa yang berjaya.

So korang rasa wanita bekerjaya tu apa? Apa pendapat korang mengenai wanita bekerjaya? Korang salah satu wanita bekerjaya atau tidak?

Hasil carian imej untuk WANITA BEKERJAYA

Jika tidak, penting ya untuk berubah sebab dalam hidup ini kita kena terus maju, maju dan maju ke hadapan. Biarpun kita hanya surirumah di rumah, tapi surirumah pun boleh jadi wanita bekerjaya tau.

Lagipun, suami atau kekasih memang tak kisah siapa kita, tapi Allah dah beri ruang dan peluang untuk kita ubah diri menjadi lebih baik. Ha, sebelum terceramah panjang, jom lah kita tengok cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki.

Mungkin lepas ni suami lebih hormat, sayang, sanjung dan berbangga dengan wife dia ni. Silap-silap wife dia lebih bekerjaya dari laki dia. Walau macam mana pun, jauh dari sudut hati, lelaki akan mengagumi wanita yang bekerjaya. Sungguhpun mereka tak akui dengan anda, tapi itulah dihati kebanyakan lelaki.

 Cara Menjadi Wanita Bekerjaya Idaman Lelaki



#1  Punyai Visi Misi Yang Jelas

Jangan lupa, visi dan misi dalam kehidupan perlu ada, bukan sahaja dapat pekerjaan dan perniagaan.  Untuk diri sendiri pun u all kena fikirkan apa yang u all nak. Visi maksudnya apa prinsip yang korang pegang yang akan dilaksanakan untuk mencapai kejayaan.

Misi pula adalah apa yang korang nak. Target dan pencapaian yang korang inginkan. Contohnya, Misi saya adalah nak income sebanyak RM 10,000 setiap bulan. Jadi, kena gunakan visi utk work ke arah itu. 

So visi saya adalah Menjadi seorang blogger, dan seller yang dikenali ramai serta berpengaruh. Jadi dari situ korang akan fikir apa strategi yang korang nak buat. Kalau nak dikenali, buatlah personal branding. Kalau nak sales mencanak naik, start bina team sales. Itu contoh okey.


#2  Berdikari

Bagi sesetengah lelaki, wanita berdikari yang pandai bawa kereta sendiri, keluar rumah beli barang sendiri, ke sana sini sendiri, jaga diri sendiri, bawa anak-anak jalan sendiri.. Semua tu dia anggap kita dah berdikari. Dengan menjadi seorang yang berdikari, secara automatik mereka juga mudah nampak kita sebagai seorang wanita yang bekerjaya.

#3  Menguruskan Masa Dengan Bijak

Wanita bekerjaya sebenarnya adalah mereka yang bijak urus masa. Yang tahu apa yang penting dan tidak penting. Selalu ada dateline dalam menyiapkan sesuatu kerja biarpun ia kerja rumah. Mereka juga takkan mudah membuang masa.

Contohnya, waktu berehat menonton TV, mereka akan makan, bersama anak dan lain-lain lagi. Jadi, masa lain boleh melakukan hal yang lain pula.

Hasil carian imej untuk DUIT BANK BANYAK

#4  Ada Simpanan Dalam Bank

Yes, tidak dinafikan bahawa cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki adalah kita kena ada simpanan duit dalam bank. Tapi jangan pula keluarkan duit tu untuk bercinta dan menunjukkan korang orang yang have have.  Nehi sama sekali!

Simpanan duit dalam bank tu adalah simpanan duit korang yang perlu disimpan untuk masa depan. Maksudnya wanita bekerjaya ni mempunyai simpanan kewangan. Bukanlah terbiar begitu sahaja. So apa lagi, mulai sekarang kita kena menyimpan betul-betul. Boleh juga guna untuk kecemasan nanti.

#5  Kewangan Yang Kukuh

Mempunyai kewangan yang kukuh juga merupakan cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki. Bukanlah sebab laki senang tak perlu support kalau kita banyak duit. Tetapi kewangan yang kukuh atau gaji yang bagus ni adalah bukti anda seorang wanita bekerjaya, anda berdikari, anda boleh beli barang apa yang anda nak sendiri.

#6  Pandai Berkomunikasi

Cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki juga adalah wanita perlulah pandai berkomunikasi, tak kisahlah dengan mak mertua, sedara mara, jiran tetangga, kawan-kawan atau sesiapa sahaja. 

Cara komunikasi juga menunjukkan betapa kita beradap, sopan dan boleh membina hubungan yang baik dengan semua orang. So kalau rasa kurang bab ni, kita boleh improve banyak lagi. Insyallah.


#7 Mempunyai Idea Di Luar Kotak

Suami atau pasangan pasti suka jika kita seorang yang idealistik, mereka akan nampak kita ini bijak. Jika ada apa-apa yang perlukan cadangan atau maklumat, idea yang kita berikan tu haruslah idea yang difikirkan dari luar kotak. Pasti lelaki akan terpegun dan berfikir bahawa kita ini bijak hehehe.

Hasil carian imej untuk WANITA SERBA BOLEH MASAK KERJA

#8  Rajin Dan Serba Boleh

Jika kita seorang yang berbakat atau serba boleh, memasak boleh, basuh baju boleh, menulis boleh, bercakap boleh, baca Quran boleh, berniaga boleh, mencipta sumber rezeki untuk keluarga pun boleh beri idea pada suami. Sudah pasti itulah ciri-ciri wanita bekerjaya. So jangan ingat wanita bekerjaya ni adalah yang duduk dipejabat sahaja. Zaman sekarang sudah berubah. Asalkan kita rajin dan serba boleh.

#9  Berfikiran Jauh

Jadi seorang yang berfikiran jauh juga merupakan cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki ramai tak tahu. Dengan berpandangan jauh, kita akan mendapat ilham dan melihat masa hadapan, apa yang akan berlaku jika kita tidak berusaha, tidak buat itu dan ini. Nampaknya kita kena fikir panjang dan luas mengenai masa depan diri, keluarga dan juga mereka yang terdekat dengan kita. Insyallah kita berjaya.

Lagipun, maksud kejayaan bagi sesetengah orang adalah 'kita berjaya buat orang lain juga berjaya'. 


#10  Sangat Pembersih Dan Prihatin

Dengan menjadi seorang wanita yang pembersih dan prihatin, itulah sikap utama yang menampakkan kita seorang yang lain dari yang lain daripada orang lain. Ha gitu, dalam sungguh maksudnya.

Kebersihan sangat penting, tak kisah lah kalau orang kata kita ni OCD ke apa ke, tapi kalau kita prihatin dan pembersih, rezeki mudah masuk, rumah lebih kemas dan tersusun. Pendek kata semuanya elok dan sempurna. Tapi jangan terlalu jadi sempurna sebab tak pernah ada orang yang sempurna dalam hidup ini.

#11 Tidak Tinggal Solat Dan Tanggungjawab 

Solat adalah tanggungjawab kita kepada Allah SWT manakala tanggungjawab terhadap suami, anak dan keluarga juga jangan kita lupa.  Salah satu cara menjadi wanita yang bekerjaya adalah tidak tinggal solat dan kewajipan. 

Jika tanggungjawab terhadap Allah kita sempurnakan, Insyallah tanggungjawab terhadap manusia amat mudah bagi kita. Wanita bekerjaya adalah mereka yang mampu menjalani tanggungjawab sebagai seorang anak, ibu dan isteri. Setuju tak?

Hasil carian imej untuk WANITA SERBA BOLEH MASAK KERJA

Cara menjadi wanita bekerjaya tidaklah sukar kalau kita boleh lakukan semua tips yang telah dikongsikan tadi.  Cuma jangan percaya, tapi korang buat je. Insyallah, yang baik-baik akan berlaku sebab korang dah sememangnya jadi wanita bekerjaya. Mudah-mudahan. Aamiin.


NAK BINA PERNIAGAAN DARI RUMAH TANPA MODAL? KLIK GAMBAR DI BAWAH:



Jom baca juga:

Pengalaman Bercuti Di Rose Center Cameron Highland

9:48 PTG 2
Terlalu indah tak tergambar apabila menjejakkan kaki ke Rose Center Cameron Highland ni. Umpama berada di taman bunga obersea gitu. And yes since we are here, mata tak lekang tengok bunga itu ini. Sangat cantik, unik dan wangi tau!

Tiket masuk ke sini adalah RM 6 untuk orang dewasa manakala kanak-kanak RM 4. Tarikan Rose Center Cameron Highland ni tak lain tak bukan pastinya bunga rose yang pelbagai dan juga spesis bunga lain yang sangat cantik.


Seriusly kalau u suka bunga, pasti u jatuh cinta dengan tempat ni.  I mean women! Yes, perempuan suka bunga, ataupun acah-acah suka bunga kan, so korang boleh ajak pasangan ke sini dengan harapan dia nampaklah betapa femininnya korang. Kehkeh. Jadikan itu tujuan utama rahsia kita-kita aje k.


SETIBANYA DI ROSE CENTER CAMERON HIGHLAND

Terdapat laluan tangga yang perlu dinaiki sedikit dikelilingi bunga-bunga. Tempat ni memang 100% taman yang ada tanaman bunga, dikelilingi batu, tangga dan bunga-bungaan. Itulah gambarannya. Jom tengok gambar di sekitar Rose Center Cameron Highland ni.

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Bunga ni sangat cantik kan? Ia tangkap mata anda pertama kali memandang kawasan ni sebab warna bunga tu terlalu menyerlah. Sama macam kalau korang pakai gincu merah, mata aku tengok jee tak lepas pandangan tu. Gitulah menyerlahnya.

Kami naik dari tangga tu, terus ke kawasan tanaman pokok bunga. Kiri kanan atas bawah semuanya penuh dengan bunga. Tiba-tiba terfikir, tempat ni bukan sahaja sesuai untuk berjalan dan bersiar-siar, tapi khas untuk yang suka bergambar pap pap kat instagram pun memang ok gak datang sini. Tak pun korang yang minat buat video tu. Bolehlah jadikan tempat ni latar belakang yang cantik kalau bercuti di Cameron Highland.

Image may contain: plant, flower and outdoor

Okeh nak belanja bunga raya yang sangat cantik kat sini. Jeng jeng jeng~ ok btw nampak tak bukit belakang tu, nak mencapai puncak Rose Center ini adalah setinggi bukit itu.

Image may contain: flower, plant, sky, outdoor and nature

Image may contain: plant, flower, tree, outdoor and nature

Tak tahu kenapa bila rina lalu je taman yang kat gambar bawah ni, terasa bagaikan berada di taman bunga Rosalinda, macam dalam cerita Filipina Rosalinda dulu-dulu tu. Ahhh berangan laaa rina udah udah ler tu. Tapi not bad la kan, This is Cameron Highland, Malaysia okey. Ya Allah, rasa melting sangat tengok bunga merah menyala tu.

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature


DILARANG MEMETIK BUNGA. PESAN DARI PENAJA.

Ingat tu, jangan sesekali petik bunga. Kang tak pasal kena bayar denda pulak. Lagipun taman ni memang cantik penuh dengan bunga, ada je bunga yang terpeleot atau terpetik jatuh tu, hati-hati la korang ya sebab ada CCTV kat sini walaupun ia taman. Pastikan anak-anak tak petik bunga tau!

Image may contain: plant, flower and outdoor

DATANG PAGI SANGAT SEGAR DAN BEST

Pagi adalah waktu terbaik untuk korang berkunjung ke sini. Sebabnya pagi-pagi memang segar, selesa, tak ramai orang. Kalau petang atau tengahari memang sejuk juga sebab atas bukit, tapi pagi tu aura dia lain macam sikit. Maklumlah, bunga kan terapi. So semakin awal pagi, semakin eloklah kita bersama dengan terapi alam ni.

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Jalan-jalan lagi, tiba-tiba ternampak terowong pink. Ini memang kawasan laluan untuk naik tangga ke atas. Keluar dari situ memang lagi penuh kawasan bunga dan ada taman snowhite juga. 

Image may contain: plant, flower and outdoor

Suasana kawasan taman Rose Center. view atas bumbung. Ia adalah taman tanaman bunga.  Terdapat beberapa pekerja yang menjaga taman ini, ada masanya kita akan nampak mereka membaja, menyiram air dan menggunting ranting serta macam-macam lagi.

Image may contain: plant, flower, grass, tree, outdoor and nature

MY FAVERET FLOWER SUDAH SEMESTINYA...

Rose Merah. Sebab ia melambangkan cinta sejati dan tiada penghujungnya. Wangi pun sangat harum semerbak sehingga menusuk hidung. Pergh. Saja la nak berjiwang sikit. Ambil mood honeymoon aniversarry.

Image may contain: flower, plant, outdoor and nature

Kalau penat berjalan dan bergambar tu, duduk dulu. Ada kawasan rehat dan kerusi yang turut disediakan. Anda boleh duduk dahulu sebelum meneruskan perjalanan. Kalau diikutkan Rose Center Cameron Highland ni puncaknya sangat tinggi. Nak naik sampai atas tu boleh je, bukanlah mendaki sangat pun. Cuma naik tangga je. 

Image may contain: plant, flower, tree, outdoor and nature


Cantik sangat kawasan ni memang rugi kalau tak bergambar di sini. Tapi kami sendiri pun tak larat nak bergambar sebab banyak sangat port pilihan.

Image may contain: plant, tree, outdoor, nature and water

Image may contain: plant, tree, sky, outdoor and nature

Image may contain: plant, grass, bridge, sky, outdoor and nature

TAMAN SNOWHITE DAN ORANG KERDIL

Dah berada agak atas sikit, korang akan nampak taman Snowhite dan orang kerdil tu. Dia pun tengah menanti pelancong untuk bergambar sebab memang khas direka untuk berehat dan sebagai tarikan kanak-kanak serta pengunjung. Jom kita gunakan prop sebaik mungkin!

Image may contain: outdoor

Kebetulan ada kucing lalu situ, YAY ada kawan baru. Kucing tu sangatlah gebu dan bulu cantik. Bila diselidik rupanya pemilik pekerja situ. Memang dia tinggal di Rose Center Cameron Highland ni. Wau, so sweet! Flower cat super duper cute.

Image may contain: 3 people

Sebenarnya takut juga nak bergambar dengan Snowhite tu, sebab muka dia macam geng-geng abang sajat. adudududh. Tapi kita kena husnuzon kan. Allahu. Patung je rina oi !!! Tolong jangan sewel kat sini! Lagipun korang perasan tak, orang kerdil ni macam dah tua sikit. Opps.

Image may contain: 2 people, people standing


RABBIT HOUSE DI ROSE CENTER CAMERON HIGHLAND

Image may contain: plant, flower, tree, outdoor and nature

Tak jauh dari Taman Snowhite, ada rabbit house. Yeah, ia cumalah sangkar arnab dan arnab-arnab yang sangat comel tak tergambar. Kami masukkan tangan celah-celah tu nak pegang arnab. Tolong tolong tolong jangan gigit cari i. Kalau tidak, nak culik bawa balik rumah!

No photo description available.

Image may contain: plant and outdoor


Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

HAMPIR KE PUNCAK ROSE CENTER CAMERON HIGHLAND

Sebelum sampai ke puncak, korang akan melalui kawasan rumah pink ini. Dalam ni ada kerusi untuk kita semua rehat dan melepaskan nafas-nafas dulu. Kemudian tarik nafas balik teruskan naik ke puncak Rose Center. 

Image may contain: plant, flower, tree and outdoor


PUNCAK ROSE CENTER CAMERON HIGHLAND

Jangan terkejut, puncak Rose Center Cameron Highland ni sangatlah cantik dan indah. Rasa rugi kalau tak sampai atas ni. Next time nak pi lagi huhuhuu.


Hasil carian imej untuk puncak rose center cameron highland

Image may contain: cat, plant, outdoor and nature
Kucing Rose Center Cameron Highland

Image may contain: plant, sky, tree, outdoor and nature

Okey, selesai berjalan-jalan di sini. Tempat terakhir sebelum balik ke KL. Tapi kami nak singgah shopping pulak lepas ni! Semoga ada rezeki datang lagi kat sini. Sangat seronok dan tenang segala fikiran yang kusut masai selama ni.

Assalamualaikum semua.

[VIRAL] SAMBAL IKAN BILIS RANGUP SEDAP DAN MURAH NO.1 DI MALAYSIA

11:48 PTG 0

Makan sekali, pasti nak lagi. Allahu. Kali ni memang betul-betul saya ketagih nak makan lagi sambal ikan bilis rangup ni. Demi Allah, memang sedap! 

Saya ni bukan rajin nak masak dan gigih cari resepi sana sini, tapi saya memang 100% suka makan. Kebetulan ternampak 'Sambal Bilis Rangup' dan 'Sambal Bawang Bilis' yang tengah viral dan hot kat Facebook dan status wassap kawan-kawan tu, terdetik hati nak merasa. Mana taknya, sambal ni tak sampai sebulan dijual secara online, tapi yang membeli sudah cecah 600 - 1,000 pelanggan! Haruslah kita rasa, memang tak mengecewakan.



Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi merasa, akhirnya sampai juga 2 bekas sambal ikan bilis murah ni. Sis terima 1 Bekas Sambal Bawang Bilis dan 1 Bekas Sambal Bilis Rangup. Tolonglah, jangan beli sambal sebarangan, korang kena cari yang nama 'Sambal Dhuha' je, itu baru betul-betul sedap dan the best.

Oh ya, Sambal Dhuha ini adalah jenama sambal ikan bilis paling sedap dan murah di Malaysia. Selain sambal ikan bilis rangup, terdapat juga sambal bawang ikan bilis. Serius la? Sambal bawang bilis sedap? memang sedap tu, bukan kaleng-kaleng sambal tau. 

PILIHAN SAMBAL DHUHA:


#1  Sambal Bawang Bilis Rangup Sedap 




#2  Sambal Bilis Rangup Sedap


Sambal ikan bilis paling sedap dan murah ini cukup lengkap dengan teksturnya, kesedapan, ketahanan, packaging, harga, bahan-bahan masakan dan manfaatnya yang tersendiri. Jom lihat apa yang menarik tentang Sambal Dhuha ini.




RASA

Rasa Sambal Dhuha bagi sambal ikan bilis rangup dan sambal bawang bilis rangup ni memang perfect. Tak macam sambal-sambal kering kat luar sana tu, selalu rasa macam keropok dan ikan bilis yang tak berapa cukup rasa. 

Tapi sambal Dhuha ni memang sedap gila lengkap rasa pedas macam sambal nasi lemak tu, means memang sedapla sambal dia, cukup garam gula pula tu.  Rasa pedas, masin dan manis semua rasa.  Rasa macam chef yang masak sambal ikan bilis sedap ni!  



KETAHANAN

Sambal Dhuha ni memang tahan lama. Sama ada sambal ikan bilis rangup atau sambal bawang bilis sedap, kedua-duanya memang tahan lama, sebulan pun hanya letak di tempat kering. Tak perlu masuk dalam fridge bagai. So selamat kan? Boleh simpan buat stok makan kat rumah untuk anak-anak dan keluarga.

TEKSTUR

Sumpah tak kedekut. Sambal Dhuha ni memang betul-betul penuh satu balang. Tak ada ukur-ukur guna benda lain. Memang balang ni penuh-penuh tepat dia letak. Kuantiti sambal ikan bilis rangup dan sambal bawang bilis rangup yang diletakkan memang banyak. 

Dah tu, tekstur sambal ni pula sangatlah penuh dengan ikan bilis garing yang sebati dengan sambal tu. Warna ikan bilis, bawang yang diratakan dengan sambal tu memang menarik perhatian dan nampak menyelerakan.

KERANGUPAN

Tidak ada satu ikan bilis atau bawang pun yang tidak rangup dan basah. Semua rangup-rangup belaka!  Kalau kunyah tu, memang sedap sangat dan puas hati. Sehingga tak boleh nak stop. Itulah yang buatkan korang ketagih, dengan rasa dia yang sedap lagi. Perghhh.

BAHAN BERKUALITI

Jangan terkejut makan sambal ikan bilis paling sedap di Malaysia ni, sebab bahan-bahannya juga sangat berkualiti. Tidak ada satu pun yang merosakkan resepi. 

Resepi telah dicipta dengan sempurna sekali dan dimasak dengan penuh kasih sayang oleh Owner Sambal Dhuha sendiri. Ia merupakan salah satu produk homemade paling sedap abad ini.




SAMBAL SERBAGUNA

> Boleh dimakan bersama bubur 
> Boleh dimakan bersama nasi
> Boleh dimakan begitu sahaja
> Boleh ditambah dalam masakan
> Sesuai untuk dibawa Travel 
> Sesuai untuk pelajar universiti, pelajar asrama atau bekalan umrah
> Boleh dijadikan cenderahati atau doorgift (Mengikut Permintaan Anda)


PACKAGING BERKUALITI DAN MUDAH

Mudah untuk dibawa ke mana sahaja, bekas plastik yang sangat berkualiti dan mempunyai ketahanan yang padu. Nak masukkan dalam handbeg pun boleh ni!



HARGA SAMBAL DHUHA MURAH BERBALOI

✅ sambal bawang bilis (RM12)
✅ sambal bilis ranggup (RM16)

Pembelian 2 Botol ke atas, akan menerima potongan harga sebanyak RM 2.





APA KATA PENGGUNA YANG TELAH MERASAI SAMBAL DHUHA?








Alhamdulillah, untuk bulan puasa ni, sis dah get ready nak repeat order banyak-banyak lagi, sebab benda sedap, takkan tak mau bagi family, jiran dan kawan-kawan. Boleh buat gift untuk bagi sempena puasa nanti kan? Memang sedap dah ketagih dah ni.

Nak cuba, boleh Whatsapp Sis Satirah.
Klik Sini untuk Link Whatsapp:  Sis Satirah



WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...