RINA ZUL

Khamis, 5 November 2020

9 Makanan Untuk Dapatkan Anak Kembar | Ikhtiar Hamil

Walaupun mempunyai anak kembar selalunya dikaitkan dengan genetik keluarga masing-masing, tetapi ada juga ibu-ibu yang lahirkan anak kembar walaupun tidak ada keturunan kembar.  Sebenarnya rezeki kalau Allah nak bagi, memang takkan salah alamat, cepat atau lambat, dapat atau belum dapat itu semua rezekinya.


Tapi, tak salah untuk kita cuba berikhtiar dengan mengamalkan makanan mudah hamil dan makanan mudah untuk dapatkan anak kembar. Makanan ini hanyalah usaha untuk menyediakan tubuh kita dalam keadaan yang selesa untuk hamil dan berpotensi melahirkan anak kembar.  


Apa-apapun, mari kami kongsikan 9 makanan untuk dapatkan anak kembar. Walaubagaimana pun, ada orang menganggap ini mitos kerana tidak dibuktikan dengan saintifik, cuma terbukti dengan sebilangan kajian dan penyelidikan sahaja.



makanan dapat anak kembar


1.  Kentang / Ubi 


Kentang atau ubi merupakan sejenis protein yang bukan daging. Ia berfungsi sama seperti susu juga. Menghasilkan energi dalam tubuh badan. Pengambilan kentang atau ubi juga mungkin memberi kesan terhadap proses ovulasi ovum seseorang.


2.  Susu


Susu adalah sumber kalsium yang tinggi. Menurut kajian dari Doktor Gary Steinman dari Pusat Perubahan Long Island New York State, wanita yang cenderung minum susu 5 kali ganda daripada biasa mendapat bayi kembar. Sama juga jika banyak makan daging. 


Tahukah anda, protein yang terdapat dalam haiwan menganduni insulin yang dipanggil IGF? Ia berfungsi menjadikan ovari lebih mudah bertindak dan meningkatkan bilangan sel telur. Minum susu lembu adalah yang terbaik.


3.  Asid Folic


Asid folik sangat membantu memudahkan wanita hamil. Untuk mendapatkan anak kembar, asid folik juga penting diambil.  Pastikan anda tidak tertinggal makan asid folic. Sama ada beli di farmasi yang biasa punya ataupun gunakan asid folic yang berjenama Apeton.

makanan anak kembar


4.  Sayur Bayam


Lebihkan makan sayur bayam kerana ia mengandungi vitamin D yang kuat. Selain isteri, suami juga boleh amalkan sayur untuk mendapatkan sperm yang sihat dan berkualiti. Sayur bayam atau sayur bewarna hijau sangat elok dimakan kerana mengandungi vitamin yang hebat.


5.  Vitamin


Sekiranya inginkan anak kembar, jangan tinggal pengambilan vitamin. Bukan sahaja anak kembar, kalau nak ikthiar hamil pun penting untuk makan vitamin.  Banyak jenis vitamin yang boleh anda amalkan, namun lebih bagus kalau sama-sama suami isteri keduanya amalkan.


6.  Makanan Bersumber Folat


Makanan bersumber folat penting untuk dapatkan anak kembar kerana folat adalah sumber bagi kesuburan yang optimum. Antara makanan berfolat tinggi adalah seperti biji bunga matahari, tomato, telur kuning, brokoli, buah tembikai susu dan banyak lagi.


makanan dapat anak kembar


7.  Keladi Dan Ubi


Macam tak percayakan kenapa keladi dan ubi merupakan salah satu makanann untuk dapatkan anak kembar! Mengikut kajian, orang asli Afrika mendapat anak kembar 4 kali ganda daripada orang biasa dengan kehidupan lifestyle mereka yang mengamalkan keladi dan ubi selalu.


8.  Tiram


Tiram adalah salah satu makanan seafood yang dikatakan adik beradik dengan kerang atau siput atau lala. hihi. Tapi tiram ni memang sedap bagi peminat seafood. Selain tambah darah dalam tubuh, hasilkan sel darah merah dan lancarkan darah, ia dikatakan sesuai dimakan untuk anda yang ikhtiar anak kembar. Ini kerana tiram mempunyai zat besi yang sangat tinggi.


9.  Hormon Subur


Hormon subur membolehkan anda mendapatkan anak kembar. Sama ada pil atau suntikan, kedua-duanya berpotensi membolehkan anda hamil kembar. Wanita yang mengambil pil subur clomid berpeluang hamil kembar antara 5 - 10 %. Manakala wanita yang disuntik hormon gonadotrophin pula memiliki peluang anak kembar dalam linkungan 30%. Malangnya ia sangat bahaya mengambil hormon ini kerana mungkin akan berlaku kembar 4 atau lebih dan punya risiko gugur tinggi.


IKHTIAR KESUBURAN TUBUH DENGAN KURMA AJWA MADINAH ASLI


Itulah dia 9 makanan untuk mendapatkan anak kembar boleh anda cuba. Ingat, ini adalah mitos dan juga penyelidikan tanpa kajian saintifik. Nak cuba, silakan. Jika nak kaji lebih dalam lagi pun tak ada masalah. Apa-apapun, jika nak cuba ikhtiar hamil, jom cuba amalkan makanan sunnah Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura. 

makanan anak kembar

makanan hamil kembar

makanan anak kembar

Klik Wasap di SINI untuk Pertanyaan/Pembelian Kurma Ajwa Madinah Asli.

Cara Simpan Duit Kahwin Gaya Jutaria | KOS MAJLIS KAHWIN 8K LEBIH (Himpun 5 Bulan)

HIMPUN DUIT KAHWIN GAYA JUTARIA  


Cara simpan duit kahwin gaya jutaria ini khas untuk anda yang Makan Gaji atau Baru Start Kerja. Lebih-lebih lagi mereka yang kerja dengan gaji RM1,500 ke bawah.

Inilah zaman makan gaji sewaktu umur 25 tahun manakala suami umur 23 waktu tu. Sebelum kahwin, ramai yang sakit otak pikir nak cari duit, terutamanya lelaki, betul tak?

Tambah-tambah kalau lelaki yang nak kahwin dengan anak orang ada Degree? (Ini semua poyo). Time tu la mulalah anak-anak ni nak keluarkan dalil hadis maksud Quran semua berkaitan untuk perkara wajib untuk nikah (Nak cakap duit duit hantaran bukan segalanya) betul tak? Nak bgtau kat mak bapak. Budak wechat tipulah kalau tak buat. Tapi jujurnya memang betul untuk lebih dipermudahkan dan tak wajib pun.

Tapi hidup semua perlukan wang wang wang dan memang sentiasa mengira berapa bajet majlis nak buat kan?


KISAH PERTUNANGAN DAN PERKAHWINAN RINAZUL



Teringat kisah tahun lepas. Kami bertunang bulan 1.1.17. Plan nak kahwin bulan 12. (Plan sebenarnya nak kawin 2 tahun kemudian, sebab poket kosong okey! Patutnnya tahun ni atau tahun depan baru nak kahwin). Masing-masing sibuk kerja. Tapi disebabkan oleh keluarga pilih 1.5.2017 (5 bulan je lepas tunang?) 

Ya, sebab katanya tu cuti buruh, ramai orang cuti. Tapi kami berdua tak tahu la kenapa macam tak kisah je., kami berdua okeykan je. Walaupun sama-sama kerja biasa-biasa je. suami jenis positif selalu ckp "insyallah ada rezki..ada...ada".. sgt2 yakin pada rezeki Allah. Sedangkan rina yang gelabah. 

Tapi sejak kami tahu 5 bulan lagi nak majlis, esok tu juga kami terus buat senarai persediaan (katering, doorgift, pelamin, dewan, mekap, segala mak nenek) OH YA PASTILAH INI KERJA ORANG PEMPUAN! 

MISI HIMPUN 10K DALAM MASA 5 BULAN DENGAN GAJI RM1, 300.


Dengan adanya senarai tu, rina terus survey pakej atau servis yang paling murah. Selalu orang mesti pening pikir nk himpun sekurang-kurangnya 10K macam mana, kalau kerja makan gaji dulu nak himpun 10K pun taktahu la setahun mampu ke tidak. 

Time ni kami belum ada apa-apa bisnes lagi. Suami gaji bulanan cuma 1.3k jer. Time tu gaji rina lagi banyak sikit dari dia.Jadi untuk lebih mudah, kami buat teknik himpun duit gaya JUTARIA.


HIMPUN DUIT GAYA JUTARIA


Perasan tak bila kita main jutaria, ada duit je terus beli rumah, ada duit je nak pergi tempat itu ini bayar itu ini, Kalau takde duit, kita cari (Game Jutaria). Macam tu la yang suami praktikkan, dapat gaji je, dia hulur RM * * * *. Yang pempuan ni bila dah survey dapat murah, terus booking (ketering, pelamin,semua tu) booking terus bayar. Bulan depan dapat lagi RM * * * * , terus guna bayar lagi. 

Tiba-tiba dah bulan 3, kira-kira, eh sikit lagi nak bayar kos utk majlis. Sampaila bulan 5 menjelma, tak sangka kos majlis 8k-10k sahaja (pelamin, katering, mak andam, dewan, doorgift, baju).

Bab mas kahwin itu lain. Mas kahwin inilah wajib untuk diberi pada isteri. Terpulanglah perempuan nak minta emas atau $$$, atau apapun. Yang ni, mas kawen rina adalah Rantai Emas.

Lagi satu, sepanjang 5 bulan ni, masing-masing bawak bekal je pergi kerja. kadang2 je makan luar. alahaihihi. Tiap pagi tangkap gmbar tunjuk bekal masing-masing. Tapi takpela, boleh diet sekali, time tu dah gemuk sikit aihhh.

Time ni kenduri dekat Penang. Sungguh puas hati Encik suami bila dapat kumpul kos majlis dalam masa 5 bulan. Tapi suami orang jauh, jadi tambang, homestay semua pun perlukan $$$ juga. Abes majlis, Duit sampul buat pergi honeymoon dan beli barang lepas kahwin. 

Cukup memang cukup, selagi kita bersyukur. Kadang2 time susah sangat2 baru saja nak start kerja, time tu pulak dapat rezeki jodoh. Bukannya tak mampu nak pegang duit banyak2, tapi rezeki Allah bagi jodoh dulu. Kemudian barulah kerjaya.

Ini Senarai list digunakan waktu majlis dulu, kalau nak guna., bolehlah. Korang boleh tengok gambar-gambar pelamin, doorgift dan lain-lain lagi semasa majlis perkahwinan rina tu.

(AREA PENANG)
Pelamin:
Hazrina Bajet Pelamin
(RM800 - RM900)
Baju Pengantin:
BusanaPesona Terunadara
(RM300)

cara simpan duit kahwin

cara simpan duit kahwin

cara simpan duit kahwin


Katering:
Katering Mar
(RM3+++ - RM4+++)
Fotografer:
Zul Azizul
(RM1+++)
Solekan:
Saedah Nasir
(RM3++)
Dewan:
Dewan Perda Teluk Kumbar
(Tak ingat )


cara simpan duit kahwin



himpun duit kahwin



Kadkahwin+Bunting+Button+Stick prop: Nizal Studio
Laksa/Mee Kari/Cucur:
Linda Dinalia
,
Intan Safinaz
Doorgift: Tak ingat page

himpun duit kahwin

cara simpan duit kahwin



Post sekadar sharing / perkongsian. Semoga bermanfaat untuk semua. Yang mana boleh digunakan, kita guna. Yang mana takleh pakai, jangan ikut. Semoga dipermudahkan urusan anda semua untuk menyimpan duit kahwin dan dipermudahkan urusan pernikahan anda. Amiin ya rabbal alamin.

🙂


NAK JANA PENDAPATAN SECARA ONLINE?

Jom daftar program Affiliate, hanya praktikkan 30 minit atau 1 jam sehari, anda mampu menjana pendapatan sampingan 2 hingga 5 angka dalam masa sebulan. Alhamdulillah. Boleh daftar di sini untuk dapatkan maklumat lebih lanjut. KLIK SINI UNTUK DAFTAR.

Sabtu, 31 Oktober 2020

Cara Kumpul Duit Kahwin Bagi Bergaji RM 1,000 (Bersih)
Teringat zaman nak kahwin dengan suami dulu. Waktu tu suami umur 23 tahun,aku pula umur 25 tahun. Al-kisahnya dah jodoh, jadi kami pun bertunang. Tapi kami fikir nak kahwin lagi 2 tahun atau 1 tahun selepas bertunang tu. Cuma pada waktu tu, pihak ibu bapa perempuan ni tak suka lama-lama, siap dah plan suruh kahwin pada bulan 5 2017 sebab itu adalah hari buruh. Ramai orang cuti, jadi senang nak buat kenduri.


Maka, aku pun cakaplah dekat bakal suami masa tu. Si dia ni jenis yang cool. Dia kata ok. Tapi dalam hati tu aku tahu dia struggle nak cari duit. Waktu tu dia kerja biasa-biasa jerr, okey aku cerita sini sebagai tatapan, iktibar rakan-rakan atau pembaca yang mungkin sama situasi seperti ini.

Bakal suami sebelum berkahwin dengan aku, dia cuma bekerja di cybercafe je guys. Kerja pantau komputer orang main cc dan lain-lain tu. Gajinya cuma RM 1,200 kalau tak silap aku.

Boleh dikatakan gaji aku lagi lebih banyak dari si dia. Banyak sangat dari dia hahaha. kenapa aku gelak? hahah Jahat. takpe korang dengar dulu cerita aku ni.


Tapi disebabkan kami kenal, berkawan baik dan rasa keserasian tu sangat kuat, tak pernah gaduh, kalau berjumpa asyik nak bergelak je. Tu yang kami setuju nak tunang. Padahal kami tak pernah cakap pun nak kapel-kapel ni. Hihi untuk pengetahuan, ini lah seorang lelaki yang paling matang yang aku pernah jatuh hati. Yang lain dulu macam budak, tak matang, tak boleh pakai. Opps sorry.

Disebabkan kematangan, kehenseman dan keserasian ini, menjadikan kami sehati sejiwa dan nak ada ikatan. Tapi sebab gaji kecil, kami sama-sama dah bertekad jom kita himpun duit sama-sama.

Ini gambar kami bertunang dekat rumah. Semua ni buat sendiri, DIY je. Kain pelamin tu semua beli kat mydin pasti buat-buat sendiri je belit-belit tu.

cara kumpul duit kahwin



Hantaran 10K Dalam Masa 5 Bulan Kumpul Duit


Bila dah ditunangkan, datanglah cabaran baru kepada kami iaitu.. Dalam masa 5 bulan je kami akan dinikahkan, makanya suami nak kumpul 10k untuk duit hantaran kepada aku. dan untuk meringankan beban, aku bagi cadangan kita satukan je majlis ni laki dan pempuan. Family semua setuju je.

Jadi, macam mana kami kumpul duit. Sebenarnya duit hantaran ini adalah yang nak guna untuk majlis tau atau untuk bahagian sebelah perempuan, sebabnya duit hantaran ni sebenarnya adat sahaja. Kalau mas kahwin tu barulah untuk pengantin perempuan. Dan mas kahwin ni wajib pengantin perempuan seorang je gunakan untuk peribadi dia ke, untuk apa-apa je dia nak buat pun takpe.  Yang penting, mas kahwin tu isteri punya.

Jadi, hukum duit hantaran 10K tu adalah bukan hak milik pengantin perempuan 100% sebab itu dengan duit hantaran 10K tulah kami nak guna buat majlis dan sebagainya.


Mula Buat Perancangan



Setelah selesai je majlis bertunang dan pihak lelaki dari KL dah gerak ke KL. Aku dekat Penang ni dah wasap-wasap dengan si dia pasal rancang nak kumpul duit ni. Kami plan dan kira-kira gaji. Di sini wanita pun main peranan penting kena share simpan duit juga walaupun untuk hantaran perempuan tu. Nak buat macam mana, korang pun nak sangat kawen 5 bulan lagi kan hehe.


Jadi, ceritanya, setiap bulan, suami akan bankin RM 800 kepada aku untuk simpanan hantaran. Kenapa dia tak simpan sendiri dan terus bagi 10k? haa lain orang lain cara, tambah-tambah couple muda macam kami yang gaji rendah ni, cara ni lebih mudah dan cepat untuk kami uruskan majlis. Tak perlu terus bagi seketui 10k, bagi sikit-sikit tiap bulan supaya aku terus guna bayar untuk majlis apa yang patut dulu.


Beri Duit Hantaran Setiap Bulan



Bulan pertama suami bagi RM 800, aku simpan duit aku RM 500. 

Bulan kedua suami bagi RM 1,000, aku simpan duit aku RM 600. aku ni gaji besar tapi dia yang kuar duit lebih, well kat sini nampak kesungguhan dia. so macam mana gaji seribu boleh bagi 1000 setiap bulan?

Bulan kedua dan keatas tu dia dah buat part time atau kerja sampingan, so dapat duit lebih sikit. Katanya setakat belanja tu dia cuma bawa bekal dari rumah je tiap hari. Hanya guna untuk minyak kereta bagi kerja yang hanya 5-10 minit sampai dari rumah. Nak naik motor, belum ada motor.

Jadi, pada bulan-bulan seterusnya dia bagi duit hantaran sikit-sikit tu makin meningkat jumlahnya.

Oh ya, apa aku buat tiap kali dia bagi. Jangan harap aku nak simpan semua banyak-banyak, kang tak pasal-pasal habis pula. Lepas dia bagi, aku terus guna untuk bayar dewan, bayar katering, bayar baju pengantin, itu ini..

Contoh Dewan RM 400
Katering RM 3,500
Baju Pengantin dan Pelamin RM 700
Doorgift dan kegunaan lain RM 1,500 
fotografi dan banyak lagi.

Ini antara barang hantaran yang telah dibeli dan dirancang kami hehehe. Barang hantaran kami simple je tapi cantik-cantik, gubahan tu minta tolong kakak je buat kan.

cara himpun duit kahwin gaji 1000



Berkongsi | Sama-Sama Menyimpan


Persoalan: Adakah semua belanja ini termasuk dengan duit aku? Ya, aku ada menyumbang RM 300, 500, dan lain2 lagi ikut mood aku hahah. Tapi alhamdulillah tak sangka dalam bulan ke 3 je dah selesai bayar katering, dewan , baju, pelamin apa semua. Kadang-kadang aku pun tak tahu dari mana datangnya duit-duit yang mencukupkan ni. 

Suami pun pelik juga, dia seolah-olah bagi semua gaji dia untuk aku uruskan majlis ni dan guna untuk duit hantaran. Pelik sangat sebab dia rasa cukup jer tak guna semua gaji tu. Tapi salah satu sebab waktu tu sebab dia tak ada komitmen. Dia punya part time pun macam balik kerja tolong kawan hantar barang katering, barang pindah rumah dan dapat payment. Suami ni dia jenis tak reti bab online-online atau buat duit online. Rina jela time nak kawen tu buat affiliate la apa la macam-macam hehe, tapi cashout pun selepas dah kahwin hehe

Ok, sedar tak sedar bila aku senaraikan , duit kitorang time majlis tu adalah total 8,740 macam tu yang berjaya dikumpul dan digunakan. Itu bermakna kami guna banyak tu je untuk majlis? Ya memang betul. Tapi macam tak sangka kan. Ok lupa nak habaq, untuk mas kahwin rina adalah seutas rantai emas.

Ini gambar kami akad nikah, suami tengah lafazkan akad.

cara himpun duit kahwin




Ini gambar sebelum Majlis mula, buat tahlil. Ini pelamin kami tak sampai RM 1,000 pun.

cara kumpul duit kahwin



cara simpan duit kahwin gaji seribu

Ini doorgift majlis kahwin kami. Dalam ni ada 1 botol kacang, tasbih, air kotak, snek, apa lagi tak ingat dah.

cara kumpul duit kahwin

Ini baju pengantin dan baju bersanding kami 

cara kumpul duit kahwin


Baju simple, selesa, sejuk, tak panas, kain sedap dipakai.

cara kumpul duit kahwin


Sedara mara sponsor makanan

cara kumpul wang hantaran gaji 1000



Selepas je selesai majlis, malam tu kami kira duit sampul, dapat dalam 3 ribu lebih Alhamdulillah. Semua duit tu suami bagi kat aku katanya cover lebihan duit hantaran sebab sepatutnya 10K tapi hampir 9K sahaja duit yang dapat kumpul dengan gaji RM 1,200 dia katanya. Dah tu, sebab share dengan duit aku sikit, jadi semua RM 3,000 rezeki tu buat aku katanya. Alhamdulillah. So apa lagi, aku buat guna shopping pergi honeymoon heheh.


Kesimpulannya Bagi Cara Kumpul Duit Kahwin Bagi Gaji 1,000


Cuma tula, macam tak sangka sangat, dengan gaji RM 1,200 sebulan, kalau suami dan isteri bekerjasama insyallah cukup dan Allah mudahkan. Kadang-kadang bakal pengantin perempuan ni sangat berkira kononnya duit hantaran tu hanya laki je wajib bagi. Sedangkan ia hanyalah adat, perempuan pun boleh bantu belanjakan atau simpan duit sama-sama, tak salah pun.  Bila semua buat sama-sama, Alhamdulillah Allah permudahkan. 

Subhanallah. kami pun tak sangka waktu tu. Time tu kami belum ada apa-apa, dua-dua kerja biasa-biasa. Tapi lepas kahwin, macam-macam rezeki kerja datang. Jadi, jangan takut kalau nak kahwin tapi tak ada duit atau kerja biasa-biasa je ok. Doa banyak dan usahakan sama-sama.

Alhamdulillah akhirnya cukup duit kahwin, walaupun bunyinya macam kawen bajet atau koboi tapi sebenarnya majlis kami agak meriah dan lengkap! 




****



NAK JANA PENDAPATAN SECARA ONLINE?

Jom daftar program Affiliate, hanya praktikkan 30 minit atau 1 jam sehari, anda mampu menjana pendapatan sampingan 2 hingga 5 angka dalam masa sebulan. Alhamdulillah. Boleh daftar di sini untuk dapatkan maklumat lebih lanjut. KLIK SINI UNTUK DAFTAR.

Jumaat, 30 Oktober 2020

Biodata Nabi Muhammad SAW | Rasulullah SAW Kita Semua

Assalamualaikum wbt sahabat semua, Alhamdulillah sempena Maulidur Rasul 2020 ini, sempat Rina nak share tentang BIODATA NABI MUHAMMAD SAW iaitu kekasih Allah yang kita rindui. Pasti kita merindui baginda SAW dan sentiasa merinduinya.


Walaupun baginda sudah tiada lagi di muka bumi ini, namun ajaran dan sunnahnya adalah untuk kita ikuti. Jika kita cinta kepada Allah SWT, bererti kita cinta pada Nabi Muhammad SAW. Sebaliknya jika kita cinta kepada Nabi Muhammad SAW, kita juga cinta kepada Allah SWT. Alhamdulillah kerana kita dilahirkan dalam Islam, dikurniakan iman dan Islam.


Sememangnya kita tak sempat bertemu dengan baginda, namun haruslah kita ingati perjuangan baginda dalam menyebarkan Islam dan menjaga kesejahteraan umatnya sehinggalah hari ini. Tanpa kita sedar, Islam dan ilmu Islam yang menjaga kita dalam kehidupan ini Alhamdulillah.

Oleh itu, tugas kita sebagai umat akhir zaman ni adalah dengan menyebarkan dakwah dan ajaran Islam yang disampaikan oleh nabi kita.

biodata nabi muhammad saw



Biodata Nabi Muhammad SAW | Kekasih Allah SWT

Jom lihat Biodata Nabi SAW dan kisah berkaitan nabi Allah SAW. Mungkin sedikit sebanyak membantu anda dan generasi akan datang untuk mengenal nabi dengan lebih lagi.


Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).

Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.

Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.

Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).

Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).

Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).


Nabi Muhammad SAW pada USIA 5 TAHUN

Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 6 TAHUN

Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah). Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 8 TAHUN

Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia. Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan. · Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi dalam kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 20 TAHUN

Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja. Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 25 TAHUN

Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah. Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah. Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 35 TAHUN

Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah. Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah. Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

biodata nabi muhammad saw



Nabi Muhammad SAW pada USIA 40 TAHUN

Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 53 TAHUN

Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.


Nabi Muhammad SAW pada USIA 63 TAHUN

Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.



ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW Yang Harus Kita Kenali

  1. Khadijah Binti Khuwailid.
  2. Saudah Binti Zam'ah.
  3. Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
  4. Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
  5. Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
  6. Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
  7. Zainab Binti Jahsy.
  8. Maimunah Binti Harith.
  9. Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
  10. Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).


ANAK-ANAK RASULULLAH SAW Yang Harus Kita Kenali


Qasim, Abdullah, Ibrahim, Zainab, Ruqaiyah, Ummi Kalthum, Fatimah Al-Zahra '


ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).


SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN
Thuwaibah, Hamzah, Abu Salamah ,Abdullah bin Abdul Asad
SAUDARA SUSUAN
Halimah Al-Saidiyyah, Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib,Abdullah bin Harith bin Abdul ' UzzaSyaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza' , Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza


BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW

(ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)
Al-HarithMuqawwamZubairHamzah
***Al-Abbas
***Abu TalibAbu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
Abdul Ka ' bahHijlDhirarUmaimahAl-Bidha (Ummu Hakim)
Atiqah
##UmaimahBarrahSafiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam)


*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.



Sabda Rasulullah SAW:

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong

KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.


Ciri-Ciri Wajah Dan Sifat Nabi Muhammad SAW Yang Digambarkan Para Sahabat

Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw. Aku melihat cahaya dari lidahnya. Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.

Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan. Rasulullah umpama matahari yang bersinar. Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah. Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya seperti bulan purnama.

Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona. Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat. Wajahnya seperti bulan purnama. Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya. Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah. Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang. Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut. Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.

Mulut baginda sederhana luas dan cantik. Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan. Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya. Janggutnya penuh dan tebal menawan. Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca. Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah. Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya. Rambutnya sedikit ikal.

Rambutnya tebal kadang-kadang menyentuh pangkal telinga dan kadang-kadang mencecah bahu tapi disisir rapi. Rambutnya terbelah di tengah. Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat. Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih daripada biasa. Seimbang antara kedua bahunya.

Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut. Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih. Warna putihnya lebih banyak.Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.Warna kulitnya putih tapi sihat.

Semoga kita semua dapat bertemu dengan Rasulullah SAW di syurga kelak. Rina doakan semua yang membaca entry ini dikurniakan syurga firdaus. Amiin ya rabbal alamin. Jom ucapkan selawat ke atas Nabi. Allahummasollialamuhammad wa ala alihi wa sahbihi wassalam.


Sumber dan rujukan dari: http://www.islam2u.net