RINA ZUL

Ahad, 4 Julai 2021

RESEPI SUSU KURMA AJWA SEGAR SEDAP SANGAT FRESH

 " MAMA.. SO YUMMY LAA MAMA BUAT SUSU KURMA AJWA NI, ESOK ADIK NAK LAGI. "





SEKALI JER MINUM, ESOK ANAK NAK MOMMY BUAT LAGI. UNTUK ANAK, HARI HARI PUN TAK PE MINUM JUS YANG SIHAT NI.

Itu kata ibu-ibu yang suka anaknya sihat sepanjang hari , bertenaga dan aktif, cergas. Maklumlah, ibu ayah mana yang sanggup biarkan anak dia makan makanan yang tak sihat kan?

Dari beri anak minum air kotak, air karbonat , tetapi susu kurma ajwa Rihura inilah minuman yang terbaik untuk anak-anak. Mudah jer buat dan tak perlu tunggu berjam-jam pun. Tup tup dah dapat makan makanan terbaik kegemaran Nabi SAW iaitu Kurma Ajwa Madinah Original yang ditanam di Madinah Al-Munawarah.

Nak tahu cara buat susu kurma Ajwa asli Madinah ini? Jom lihat resepi susu kurma ajwa segar sedap sangat di bawah ini. Jom sis kongsi dengan korang semua.

Bahan-Bahan Resepi Susu Kurma Ajwa


  • 7 - 10 biji Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura
  • Susu Segar ( farm fresh )
  • Air
  • Ice Cube


Cara Buat Susu Kurma Ajwa Segar Sedap Fresh


1. Mula-mula, rendamkan kurma Ajwa Rihura di dalam air panas (sudah di masak). Biarkan selama 10 minit - 15 minit. Ini adalah untuk lembutkan isi kurma (tak buat pun tak apa sebab kurma Ajwa Rihura isinya sudah lembut).



2. Dah rasa Kurma lembut, bawa keluar dan keluarkan biji kurma. Pastikan buang biji kurma ajwa itu dahulu ya. Kemudian, Masukkan isi kurma ke dalam blander atau pengisar.




3. Masukkan susu segar atau susu pilihan anda ke dalam blander dan masukkan sedikit air. Susu tu boleh juga digunakan susu tepung jika tidak ada susu segar.




4. Blander atau kisar seperti biasa, rasa nak rasa serat kurma ajwa tu terasa jangan blend terlalu lama, senang cerita ikut cita rasa masing-masing.





6. Campurkan dengan Ice Cube beberapa minit lagi untuk berbuka puasa . Tak kisahlah puasa sunat atau puasa ramadan yang korang puasa tu. Isnin dan khamis selalu puasa sunat kan? Jadi buatlah pada hari tersebut, korang dapat boost tenaga gila-gila.






Tadaaa
🤩




Siap Susu Kurma Ajwa fresh segar dan paling sedap lagi, semestinya letak Kurma Ajwa Rihura, Asli dari Tanah Madinah. Bak kata Tagline Rihura, Semua Merasa! Memang mampu milik walaupun kualiti Premium. Alhamdulillah.



Gitu.... Mudah sangatkan? Ahh terliur pula rasa panas-panas gini. Jom buat dulu ayuh!

😛


Nak cari resipi istimewa untuk tercinta? Setiap hari boleh buat untuk anak dan suami tercinta.
Serendah RM10 jer dah dapat satu Jug Besar Jus Susu Kurma Ajwa Rihura.



#jom
cuba jus Susu Kurma Ajwa dengan Kurma Ajwa Rihura.

Sekali cuba pasti jatuh cinta, tak percaya cuba laa resipi ni!

😍
Anak happy, suami kenyang, isteri pun bahagia. Kadang-kadang makanan sihat sedap macam inilah buat suami dan anak-anak terpikat dengan keprihatinan dan kasih sayang yang kita beri pada mereka.





NAK DAPATKAN AJWA ASLI MADINAH SEGAR & SEDAP,


Selamat mencuba dengan aktiviti bermanfaat bersama keluarga tercinta.

Ikhlas dari rihura

Ahad, 27 Jun 2021

UBAT GIGI GLISTER  - GIGI PUTIH, BUANG KARAT ( PILIHAN NO 1 PENGGUNA)
Hai semua, harini Rina nak share kan ubat gigi yang rina guna. Yang rumah rina guna dan sangat setia dengan ubat gigi ni. Ia adalah Ubat Gigi Glister. Kenapa rina tertarik dengan ubat gigi ni? First sekali sebab dia sangat pekat dan tahan 6 bulan? 

Gila, macam tipu je? tapi itulah kenyataannya. Sebab sebelum guna tulis tarikh dulu bila kita buka guna. Habis ubat gigi tu nanti tulis tarikhnya, so korang kiralah cukup 6 bulan atau tidak!

Alhamdulillah, Ubat gigi glister ini adalah Halal dan Islamic product. Sangat-sangat berkesan kerana sumbernya pun tiada chemicalTiada bahan kimia langsung. Free from chemical.  Yang penting ada tanda hijau bawah ubat gigi tu, tanda yang menunjukkan produk tanpa kimia. 

Gigi yang berulat, berlubang , yang sakit dan sebagainya tak perlu ragu-ragu atau bimbang. Sebab ubat gigi ni baru betul ubat gigi. Selama ni dipasaran macam pencuci gigi je, semata-mata nak gigi bersih.. Yang ubat gigi glister ini, selain bersihkan gigi, ianya mengembalikan mineral pada gigi dan menjadikan gigi kuat semula serta bertambah sihat. Kiranya kita cure sekali la gigi kita ni.

Ini merupakan produk Amway yang sangat-sangat hebat! Bila rina guna, rina bantu ambil order juga untuk kawan-kawan dan kenalan, tambah-tambah jiran kawasan perumahan. Jadi, korang boleh dapatkan dengan rina melalui harga ahli dan sangat-sangat berbaloi.  Nak tahu kenapa berbaloi, jom rina share.



Cuba anda renungkan... Betapa seronoknya membayangkan gigi-gigi kuning kita menjadi putih bersih seperti gambar di atas. Syukurnya kan.. Gigi putih cantik, keyakinan pun terserlah. Yakin untuk senyum, yakin untuk bercakap, Yakin untuk makan depan orang dan sebagainya. Selama ni asyik sorok-sorok gigi kita je kalau depan orang kan.

Dulu Rina cukup tak berkenan tengok gigi suami, kuning sikit, Lepas guna ubat gigi Glister rina beli ni , bukan takat kuning. Celah-celah gigi ada karat sikit pun hilang dah alhamdulillah.

Sejak tu, kami jadi pengguna setia ubat gigi glister ni. Memang berkesan lah untuk buang karat dekat gigi tu selain putihkan gigi suami kita dan kita hahahah.


Kelebihan Ubat Gigi Glister Berfluorida Multi Tindakan 200g

  • Ianya dirumuskan dengan REMINACT yang membantu menimbunkan kembali mineral-mineral penting pada enamel untuk menjadikan gigi lebih kuat dan melindungi daripada kaviti.
  • Memutihkan gigi, menyegarkan nafas dan membantu menanggalkan kesan warna pada gigi.
  • Mengandungi agen pengilatan untuk pembersihan yang lembut dan berkesan.
  • Ia dapat Memutihkan gigi, Menanggalkan plak, Mencegah kaviti, Membersih dengan lembut dan Menyegarkan nafas

Ya. Memang betul semua ubat gigi diluar sana membersih dan memutihkan gigi.. Tapi tu bukan ubat gigi, tu pembersih gigi namanya.  Yang sebenarnya ubat gigi adalah memberi vitamin dan mineral kepada gigi supaya kembali kuat dan sihat. 


Perbezaan Ubat Gigi Glister Dengan Ubat Gigi Yang Lain



Semestinya ubat gigi glister dan ubat gigi jenama lain mempunyai perbezaan antara satu sama lain.  Apakah perbezaan mereka? Selama ni mungkin kita tak perasan, jom sis bagitahu korang.


Ubat Gigi Glister Tak Hakis Gigi


Apabila gosok gigi dengan ubat gigi berikut,

Sebagai contoh, Ubat gigi jenama Y, mengeluarkan lapisan di gigi kita secara berlebih sehingga menanggalkan lapisan perlindungan gigi (Protective layer). Ini macam terhakis sungguh.

Manakala, Glister Toothpaste sekadar menanggalkan kotoran di gigi dan masih mengekalkan lapisan perlindungan gigi. So nampak yang mana macam berkualiti?




Ubat Gigi Glister Pekat, Jimat & Tahan 6 Bulan


Selain itu, ubat gigi glister sangat jimat tau. Boleh tahan sehingga 6 bulan macam Rina cakap tadi.  Kepekatannya sangat kuat sehinggakan korang cuma letak sedikit jer ubat gigi tu di bahagian atas berus gigi. Tak perlu letak penuh satu baris berus gigi tu, itulah cara guna ubat gigi glister amway ni. 

Sangat-sangat berbaloi.  Satu keluarga wajib ada yang ni, kalau kita guna, anak-anak pun mesti guna. Barulah keluarga sihat, kesihatan terjamin :) 

Bukanlah nak mengutuk tapi kalau korang ada boyfriend atau suami yang merokok atau yang jenis tak reti jaga gigi, marilah kita bantu diorang dengan belikan ubat gigi ni untuk diorang. Macam rin lah..Belikan ubat gigi ni untuk suami. Alhamdulillah walaupun dia merokok, tapi nafas dan mulut tak berbau pun. 

Rasa sedap je gitu..hihi. Yang penting itu semua dulu, sekarang dah kurang sangat rokok, ada tanda nak berhenti dah. Alhamdulillah ubat gigi ni memang buat mulut dan gigi fresh!




Harga Ubat Gigi Glister ni Mahal Ker?

Ubat gigi lain lagi murah dari ubat gigi glister?


Ya. Setuju.  Tapi ubat gigi yang murah tu boleh guna sebulan, 1 ubat gigi. Ubat gigi glister ni boleh guna 6 bulan, 1 ubat gigi.  Yang mana satu berbaloi?  

Contoh, jika ubat gigi biasa berharga dalam RM7.  Maka, untuk 6 bulan kita akan habiskan RM7 x 6 : RM42 untuk ubat gigi. Bayangkanlah RM42 utk ubat gigi selama 6 bulan. Sedangkan ubat gigi glister RM29 kita habiskan untuk 6 bulan? Jadi, yang mana satu berbaloi ya? 

Kalau korang tengok juga jenama X seperti yang selalu korang pakai contohnya, bila terkena air sikit terus ubat gigi tu jadi basah dan macam terlembab ubat gigi tu. Sedangkan kalau terkena air sikit dekat ubat gigi glister ni, ia masih pekat dan tak berair sehinggalah korang guna gosok gigi dalam mulut.

Sebab itu saya selalu ingatkan kepada mereka-mereka diluar sana, gunakan harga yang berbaloi dan bijak. Kadang-kadang orang nak berbaloi tapi tak bijak. Ambil produk murah tapi tiada kualiti.  Sedangkan produk yang harganya sederhana tak murah sangat dan tak mahal sangat , namun kualitinya sangat-sangat tip top.  Kerana itulah ramai pelanggan yang hubungi saya untuk barang-barang keperluan rumah, mekap, facial dan sebagainya. 



Berbalik kepada harga Ubat gigi glister.  Harga pembelian adalah RM28.60 sahaja. Murah sangat berbanding penggunaannya selama 6 bulan. Jadi, terlalu lalu berbaloi.  Dijamin sangat-sangat puas hati dan selain itu, saya akan consult anda untuk menggunakan barang-barang ini. 

Untuk maklumat yang lebih lanjut atau untuk pembelian, korang boleh wasap sis Rina, jom sis bantu korang dapatkan ubat gigi ini dan guide korang cara guna ubat gigi ni.


Ahad, 13 Jun 2021

Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

Akibat terlalu sibuk dengan kerjaya dan tidak sedar akan kepentingan pemakanan anak yang sihat, ramai ibu bapa telah mengabaikan pemakanan anak secara tidak sengaja. Apa kita bagi, anak makan begitu sahaja. Apa ada dirumah, itulah yang anak makan! Oleh itu, siapa sebenarnya yang beri makan kepada anak dan apakah khasiat makanan tersebut?


Percaya atau tidak, masalah pemakanan anak yang tidak sihat sangat banyak di Malaysia. Mengikut kajian dan fakta dari sumber Sinar Harian, didapati bahawa anak-anak membesar mengalami masalah pertumbuhan dan masalah kesihatan yang serius.  Jom lihat antara kajian terhadap masalah anak alami beserta dengan statistik.


Gambar hiasan: Akibat makan gula-gula selalu, habis gigi anak rosak


Kajian / Fakta tentang Anak Terbantut, Tidak Sihat dan Masalah Kurang Berat Badan


  • Laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati bahawa 17.7 peratus kanak-kanak dan remaja di Malaysia berusia 5 hingga 19 tahun mengalami masalah pertumbuhan terbantut.

  • Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) tahun lalu pula melaporkan kes kalangan kanak-kanak miskin bandar iaitu seramai 23 peratus golongan itu mengalami masalah tumbesaran terbantut. Manakala 15 peratus pula berdepan masalah kurang berat badan.

  • Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) yang dijalankan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA) pula menyebut, kadar kanak-kanak yang tumbesarannya terbantut meningkat daripada 17 peratus pada 2006 kepada 20.7 peratus pada tahun 2016 iaitu kira-kira dua daripada 10 kanak-kanak. Selain itu, bagi tempoh sama, kanak-kanak yang mengalami masalah kurang berat badan juga meningkat daripada 12.9 peratus kepada 13.7 peratus.

  • Berdasarkan Kajian Nutrisi Kanak-kanak Malaysia (SEANUTS Malaysia), satu daripada tiga keluarga Malaysia kekurangan nutrisi penting terutamanya vitamin C, zat besi dan kalsium.


Masalah Utama Ibu Bapa Adalah Pemakanan Anak


Apabila berlakunya masalah kesihatan yang serius seperti kurang berat badan, tumbesaran anak terbantut, mempunyai penyakit sejak dari kecil dan banyak lagi di sebabkan kurangnya zat dalam tubuh badan, penting untuk ibu bapa reset minda semula. Fikirkan apakah penyelesaian terbaik untuk anak-anak.


Masalah utama ibu bapa yang sebenarnya di sini adalah dari segi pemakanan anak. Mungkin kita kurang sedar khasiat makanan yang kita beri atau mungkin kita salah bagi makanan. Kenapa makanan? Ia adalah salah satu faktor yang dapat menyihatkan anak-anak. Dan pemakanan ini perlulah di amalkan sejak dari kecil lagi.





6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


  • Kurangkan makanan ringan yang bahaya seperti keropok yang mempunyai pewarna, pengawet dan sebagainya.

  • Jaga pemakanan anak seperti beri makan pada waktu yang sepatutnya, tepat dan dalam kuantiti terbaik untuk mereka.

  • Tukar pemakanan yang kurang zat kepada jenis makanan yang berkhasiat, makanan sihat dan juga makanan sunnah

  • Jadikan amalan makan makanan sihat dan sunnah ini sebagai satu rutin dalam kehidupan harian anda sekeluarga. Jangan tunggu sudah sakit baru nak jaga makan, sebaliknya mula dari sekarang. Bukan orang sakit atau anak sahaja amalkan, tetapi seluruh isi keluarga perlu amalkan juga.

  • Buat kotak makanan sihat di rumah di depan TV. Tiap kali nak berkudap-kudap, anak dan ahli keluarga lain boleh makan makanan yang terkandung dalam bekas makanan tersebut.

  • Saranan makanan sihat yang perlu ada dalam setiap rumah adalah seperti buah kurma Ajwa Rihura (segar dan original ditanam di Madinah), buah aprikot kering, kismis sultana, mix fruits, mix fruits nut (buah kering seperti kiwi, mangga dan lain-lain lagi. 


Makanan Sihat Sesuai Untuk Anak


Tahukah anda, Rihura pakar dalam membantu menyelesaikan masalah pemakanan kurang sihat yang dihadapi oleh anak-anak, ibu hamil dan seisi keluarga dengan kaedah bimbingan pengamalan buah syurga Ajwa Asli Madinah. Berapa ramai yang inginkan tips percuma berkaitan pemakanan sihat anak-anak dan ibu-ibu? Teruskan membaca di bawah.


Buah Kurma Ajwa Madinah Original Selesaikan Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


Kenapa buah kurma Ajwa Madinah yang original? Kerana ia berbeza dengan kurma biasa yang dijual di luar sana. Percaya atau tidak, sebenarnya banyak kurma diluar sana telah diawet gula. Dulu penulis sendiri pun tak percaya, tapi bila belajar pasal kurma dengan supplier kurma dari Negara Timur Tengah, barulah penulis tahu. 

Kadang-kadang mereka awet gula sebab nak jadikan bentuk kurma tu cantik ala-ala licin dan lebih tahan lama. Sebab tu, lepas dah tahu hal ini, sebaiknya kita bertukar makan kurma ajwa Asli Madinah sahaja. Carilah kurma Ajwa madinah yang ditanam di negara Arab iaitu di Madinah. Keberkatannya sangat baik sekali. 

Sekarang pula sudah banyak negara yang tanam kurma ajwa seperti cina, pakistan, tunisia, iran dan sebagainya. Jadi, taknak tertipu beli kurma yang dikatakan kurma asli ajwa madinah tetapi rupanya bukan, rupanya ditanam di negara lain pula.

Untuk elakkan masalah sebegini, pilih Kurma Ajwa Asli Madinah yang betul-betul trusted dan dipercayai ramai seperti Kurma Ajwa Rihura. Rihura adalah perniagaan dari kaum Bumiputera Muslim yang mempunyai Certified Original Kurma Ajwa dimana ia adalah Asli dari Madinah. Kan senang bila betul-betul ori ni, tak was-was lagi!. Alhamdulillah, nak amalkan tiap hari pun rasa seronok.



Kelebihan Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura | Kurma Ajwa Madinah Original


Terdapat banyak khasiat dan kelebihan Kurma Ajwa Madinah untuk kita jadikan amalan pemakanan buat anak-anak dan juga seisi keluarga. Tubuh badan kita sangat memerlukan khasiat buah yang sangat tinggi dan kaya dengan antioksidan ini. Ia sebenarnya boleh cover khasiat buah dan sayur yang kita ambil sedikit jer sehari tu. Jadi, bila makan buah kurma Ajwa Rihura ni, alhamdulillah dapatlah khasiat untuk tubuh badan tu dengan lebih baik lagi.



Khasiat Kurma Ajwa Madinah Original Dari Rihura


  • Meningkatkan tenaga tubuh badan sepanjang hari (sama ada bekerja atau duduk rumah), tubuh akan lebih cergas dan mudah untuk lakukan urusan setiap hari.
  • Sesuai untuk ibu hamil, ibu mengandung, ibu menyusu, anak-anak kecil, golongan tua serta seisi keluarga.
  • Sesuai juga untuk suami isteri yang ikhtiar hamil kerana kurma ajwa dapat meningkatkan kualiti sperma kaum lelaki.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran susu badan bagi ibu menyusu
  • Menguatkan rambut, tulang, kuku, gigi dan melebatkan rambut anak
  • Meransang pertumbuhan minda dan otak anak
  • Anak lebih cergas, cerdas dan bijak
  • Menghalang racun dalam tubuh badan
  • Membantu untuk rawatan ikhtiar bagi sakit santau, sihir, penyakit misteri dan terkena buatan orang
  • Melancarkan sistem pembuangan dan pencernaan
  • Dapat menguatkan antibodi / Memenuhi nutrisi yang tubuh perlukan
  • Meningkatkan stamina bagi kaum ibu bersalin, memudahkan proses bersalin, menguatkan urat rahim
  • Mengawal makan bagi mereka yang ingin diet dan kawal makan
  • Sesuai untuk pesakit yang kurang selesa makan, dapat alas perut dan dapat tingkatkan selera makan dewasa dan anak-anak kecil
  • Mengatasi masalah sembelit dalam kalangan anak-anak dan dewasa


Nak Rihura bantu lebih lanjut tentang pemakanan anak yang lebih sihat sepanjang kehidupan? Dengan pemakanan sunnah, segala masalah dapat diselesaikan dengan Izin Allah SWT. Namun tak semua anak mudah makan makanan sihat dan sunnah, ada jer yang tak nak. Itu tidak bermakna kita terpaksa tolak makanan sihat untuk mereka. Ibu, ibu, jangan buat kesilapan besar dalam menjaga anak-anak. 

Jom Rihura beri tips cara mudah untuk buat anak makan makanan Kurma Ajwa Asli Madinah atau buah yang digelar buah syurga ini, klik Wasap untuk Admin bantu.

Sabtu, 5 Jun 2021

PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK


Ramai ibu-ibu pasti tahu khasiat kurma untuk dijadikan makanan anak, ibu boleh campurkan pati kurma ke dalam bubur anak dikisar bersama bahan-bahan bubur yang lain seperti sayur-sayuran, ayam dan lain-lain lagi.  Bubur anak juga penting kerana adanya zat dan khasiat seperti fiber, vitamin, mineral dan lain-lain. 

Pati kurma akan memudahkan ibu-ibu untuk menyediakan bubur atau makanan anak. Sudah pasti khasiat kurma ini dapat mengatasi masalah sembelit anak-anak, dapat meningkatkan tumbesaran anak, menguatkan tulang, rambut, gigi dan kuku anak. Namun menarik lagi, ia dapat menjadi brain booster bagi anak, pendek kata, minda lebih cergas, mudah mengingat dan menghafal.

   
          

Biarpun anak masih kecil, tapi dengan mengamalkan makanan kurma secara asas, atau mencampurkannya ke dalam makanan anak, anak akan merasa khasiat dan zat kurma tersebut. Dan pati kurma juga merupakan makanan mudah untuk digunakan dalam makanan anak kerana kurma mempunyai tekstur lembut, pekat lembut, cair setelah dijadikan pati kurma. 


Selalunya ibu-ibu pasti cenderung menghasilkan makanan bubur anak dengan menggunakan sayur-sayuran seperti berikut:

Ubi kentang
Karot
Brokoli
Labu
Bayam 
Sawi 
Kacang Peas
Daun Sup
Isi ayam
Isi ikan

dan banyak lagi. 


Sedar atau tak, dengan menggunakan isi kurma Ajwa juga, ia mempunyai zat sama seperti sayur-sayuran. Sebenarnya ia lebih daripada itu. Ia boleh digunakan untuk menggantikan sayur-sayuran kerana bukan sahaja penuh serat, tetapi juga sarat dengan kalsium. Tetapi awas, bukanlah untuk semua kurma kerana jika salah pilih kurma, kemungkinan kurma yang anda pilih tu telah diawet oleh gula! 

Ya, sebenarnya, ramai tak tahu kurma yang murah-murah atau lain tu, kebanyakannya diawet gula. Tetapi, hanya 1 jenis kurma di dunia ini yang amat sukar diawet dan tak diawet gula iaitu kurma Ajwa asli daripada Madinah. Penting untuk gunakan kurma ajwa yang asli ditanam di Madinah. Sebab sekarang ni banyak kurma ajwa ditanam di Tunisia, Iran, China, Indonesia tetapi claim cakap ditanam dekat Madinah. So korang pilihlah betul-betul kurma Ajwa yang trusted, certified original Madinah!


Nak tahu kurma Ajwa yang betul-betul original Madinah? Kurma Ajwa trusted, menjadi pilihan ramai , segar dan stok baharu dan paling penting adalah certified original adalah Kurma Ajwa Original Madinah daripada Rihura. Kurma Ajwa Rihura ni memang konsepnya Kurma Ajwa Premium Mampu Milik.  Dengan kualiti premium dan export, ia dipilih antara buah terbaik dan segar. Itulah maksud kualiti premium dan eksport tu. Ibu hamil, ibu menyusu dan ibu yang nak buat makanan anak menggunakan kurma, pasti akan pilih kurma Ajwa yang original, segar dan kualiti terbaik daripada ladang Madinah kan? Alhamdulillah.



Cara Buat Pati Kurma Untuk Makanan Bubur Anak


Korang boleh pilih kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk dijadikan pati kurma. Caranya mudah, ambil beberapa biji kurma ajwa ini, tak kisahlah berapa biji pun, mengikut kuantiti atau jumlah pati yang anda nak buat. Kalau nak cuba sikit dulu, boleh try buat dalam 10 biji isi kurma. Basuh, buang bijinya dahulu.



Kemudian, masukkan sedikit air dalam pengisar dan blend bersama isi kurma tu. Lepastu, agak-agak ia pekat ala-ala cair, sesuai dijadikan sebagai pati, korang boleh stop blend. Boleh terus disimpan dalam peti sejuk dan digunakan untuk campur dalam susu, dijadikan susu kurma ajwa ataupun boleh juga ambil 1-3 sudu untuk dicampur dalam makanan bubur anak.  Mudahnya cara buat pati kurma ajwa untuk makanan anak ni!




Inilah dia rupa pati kurma yang sangat fresh, sedap dari dapur siap dah. Oh ya, untuk buat pati kurma ajwa ni, korang boleh jer blend dan simpan peti sejuk. Satu lagi, kalau korang nak masak atas api pun boleh isinya, itu untuk ketahanan juga kalau korang suka simpan di luar suhu sejuk. Cuma kalau fresh terus masuk peti sejuk tu rasa dia lagi macam semulajadilah.

Okey lepas siap, anytime korang nak buat bubur anak, korang masukkan jer isi pati kurma ajwa tu ke dalam bubur dan masak sekali bubur tu. Bawah ni adalah gambar bubur karot campur kurma ajwa rihura dan campur labu. Memang berselera sungguh anak makan! Ini pun ibu dia berkongsi cerita, so rina letakkan gambar ini kat sini so korang boleh dapat idea untuk masak bubur makanan anak dengan mencampurkan kurma ajwa yang sedap ni. Alhamdulillah :)

                                          Gambar bubur labu lobak ajwa


PATI AJWA JUGA BOLEH GUNA UNTUK BUAT SUSU KURMA AJWA


MasyaAllah sedapnya bila dapat minum susu kurma, tapi dapat minum susu kurma Ajwa adalah luar biasa! Lebih segar, lebih sedap dan bertenaga. Sambil-sambil buat makanan bubur kurma ajwa anak, korang pun boleh guna kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk buat susu kurma freshh direct dari kurma ajwa segar. Nikmatnyaaaa Ya Allah.




ROTI TELUR KURMA AJWA


Korang juga boleh guna pati kurma ajwa tadi untuk buat roti telur kurma ajwa, sumpah memang sedap. rasa telur digabungkan dengan sedap kurma ajwa rihura ni pergh memang marveles. Mana tahu 2022 ni ada kafe atau kedai-kedai yang dah start buat menu Roti telur kurma ajwa, tapi awas, kurma ajwa rihura ni memang rasa sedap tak muak macam kurma lain , tak terlalu manis okey!




Boleh guna pati kurma atau guna isi kurma untuk buat roti ni. Nanti rina share resepi Roti telur kurma ajwa ni juga. Kalau tengok gambar pun mesti korang faham juga dah terus boleh buat ni.

Menarik sangat kan? oh ya, kalau berminat nak tengok apa resepi dari ajwa yang korang boleh buat lagi, atau tips nak masak guna kurma ajwa, buat makanan anak dan sebagainya korang juga boleh join group FB Peminat Kurma Ajwa Madinah.

Yang penting, jangan tertipu dengan kurma ajwa yang bukan original di luar sana. Korang boleh cari Kurma Ajwa Rihura sebab yang ni memang direct dari Madinah. Alhamdulillah ia juga ada certificate original juga dari Saudi Arabia. 

Dengar cerita, Rihura selalu buat promosi dan happy hour, harga dia memang mampu milik sangat Alhamdulillah. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik details di bawah.


Wasap Rihura

Facebook Rihura

Instagram Rihura

Beli di Shopee 

Selasa, 1 Jun 2021

SEBAB MAKAN KURMA KENA BASUH? RAMAI TERUS MASUK MULUT!


Ramai jenis makan kurma tapi tak basuh dulu kurma tu. Rina pun jenis macam tu juga dulu.  Kalau makan kurma, memang terus ngap masuk mulut. Tak rasa pun nak kena basuh. Asbab berniaga kurma, maka sekarang ni rina faham sebenarnya nak makan makanan yang betul-betul suci kebersihan itulah yang paling penting. 


Sebenarnya, kurma ni sama sahaja macam buah-buah yang lain, sebab ia datang dari pokok. Sama macam apple jugak! Dipetik dan sebelum makan kita pasti akan basuh dahulu. Begitulah kurma. Sebab ia juga terdedah di pokok dan risiko terjatuh ke tanah. Apabila diturunkan buah dari pokok, of coz ia akan dijaga baik tetapi basuh sebelum makan adalah yang terbaik.


Selain basuh kurma sebelum makan, korang juga boleh ikut tips seperti baca selawat dan doa sebelum makan kurma kegemaran Nabi ni. 

 



Kurma Ajwa Asli Madinah daripada Rihura (Kurma Ajwa Original Madinah) ini menekankan konsep kebersihan, suci dan lebih sihat buat kaum ibu-ibu yang mencari-cari makanan sunnah terbaik buat anak-anak, kandungan bayi dan seisi keluarga.  Sebab itu, Rihura sering berkongsi tips-tips kurma dan pemakanan sihat yang disarankan buat masyarakat.

Walaupun kurma Ajwa mudah untuk anda dapatkan di mana-mana, tetapi Kurma Ajwa Rihura adalah kurma Ajwa Premium mampu milik segar dan sedap pilihan ramai ibu dan anak-anak. Mudah dan harga yang berpatutan. Lebih menjadi kegilaan lagi, apabila mengamalkan kurma Ajwa, rasanya tidak terlalu manis dan ia membuatkan anda rasa tak muak jika makan dengan banyak pada satu masa. Alhamdulillah.




Oh ya, Ajwa Madinah original dari Rihura ini terbahagi kepada 2 gred iaitu Gred 1 dan Gred VIP. Bezanya adalah kepadatan isi VIP lebih tebal dan sedikit besar.  Tapi betul ke makan kurma Ajwa ni tak muak? Alhamdulillah memang tak muak, jom dengar perkongsian Rasa kurma Ajwa Rihura dari seorang pelanggan.




Ini adalah video Feedback Rihura yang diterima ketika Aktiviti Hari Raya Bersama Rihura. 


Perkongsian dari Puan Ziela yang telah membeli kurma Ajwa Madinah Original dari Rihura sebanyak (Repeat 4 Kali).



Nak tahu lebih lanjut tentang Kurma Ajwa Rihura, klik www.rihura.com atau terus ke Whatsapp Rihura.