RINA ZUL: Kurma Ajwa
Memaparkan catatan dengan label Kurma Ajwa. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kurma Ajwa. Papar semua catatan

Ahad, 13 Jun 2021

Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

5:52 PTG 0
Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

Akibat terlalu sibuk dengan kerjaya dan tidak sedar akan kepentingan pemakanan anak yang sihat, ramai ibu bapa telah mengabaikan pemakanan anak secara tidak sengaja. Apa kita bagi, anak makan begitu sahaja. Apa ada dirumah, itulah yang anak makan! Oleh itu, siapa sebenarnya yang beri makan kepada anak dan apakah khasiat makanan tersebut?


Percaya atau tidak, masalah pemakanan anak yang tidak sihat sangat banyak di Malaysia. Mengikut kajian dan fakta dari sumber Sinar Harian, didapati bahawa anak-anak membesar mengalami masalah pertumbuhan dan masalah kesihatan yang serius.  Jom lihat antara kajian terhadap masalah anak alami beserta dengan statistik.


Gambar hiasan: Akibat makan gula-gula selalu, habis gigi anak rosak


Kajian / Fakta tentang Anak Terbantut, Tidak Sihat dan Masalah Kurang Berat Badan


  • Laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati bahawa 17.7 peratus kanak-kanak dan remaja di Malaysia berusia 5 hingga 19 tahun mengalami masalah pertumbuhan terbantut.

  • Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) tahun lalu pula melaporkan kes kalangan kanak-kanak miskin bandar iaitu seramai 23 peratus golongan itu mengalami masalah tumbesaran terbantut. Manakala 15 peratus pula berdepan masalah kurang berat badan.

  • Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) yang dijalankan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA) pula menyebut, kadar kanak-kanak yang tumbesarannya terbantut meningkat daripada 17 peratus pada 2006 kepada 20.7 peratus pada tahun 2016 iaitu kira-kira dua daripada 10 kanak-kanak. Selain itu, bagi tempoh sama, kanak-kanak yang mengalami masalah kurang berat badan juga meningkat daripada 12.9 peratus kepada 13.7 peratus.

  • Berdasarkan Kajian Nutrisi Kanak-kanak Malaysia (SEANUTS Malaysia), satu daripada tiga keluarga Malaysia kekurangan nutrisi penting terutamanya vitamin C, zat besi dan kalsium.


Masalah Utama Ibu Bapa Adalah Pemakanan Anak


Apabila berlakunya masalah kesihatan yang serius seperti kurang berat badan, tumbesaran anak terbantut, mempunyai penyakit sejak dari kecil dan banyak lagi di sebabkan kurangnya zat dalam tubuh badan, penting untuk ibu bapa reset minda semula. Fikirkan apakah penyelesaian terbaik untuk anak-anak.


Masalah utama ibu bapa yang sebenarnya di sini adalah dari segi pemakanan anak. Mungkin kita kurang sedar khasiat makanan yang kita beri atau mungkin kita salah bagi makanan. Kenapa makanan? Ia adalah salah satu faktor yang dapat menyihatkan anak-anak. Dan pemakanan ini perlulah di amalkan sejak dari kecil lagi.





6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


  • Kurangkan makanan ringan yang bahaya seperti keropok yang mempunyai pewarna, pengawet dan sebagainya.

  • Jaga pemakanan anak seperti beri makan pada waktu yang sepatutnya, tepat dan dalam kuantiti terbaik untuk mereka.

  • Tukar pemakanan yang kurang zat kepada jenis makanan yang berkhasiat, makanan sihat dan juga makanan sunnah

  • Jadikan amalan makan makanan sihat dan sunnah ini sebagai satu rutin dalam kehidupan harian anda sekeluarga. Jangan tunggu sudah sakit baru nak jaga makan, sebaliknya mula dari sekarang. Bukan orang sakit atau anak sahaja amalkan, tetapi seluruh isi keluarga perlu amalkan juga.

  • Buat kotak makanan sihat di rumah di depan TV. Tiap kali nak berkudap-kudap, anak dan ahli keluarga lain boleh makan makanan yang terkandung dalam bekas makanan tersebut.

  • Saranan makanan sihat yang perlu ada dalam setiap rumah adalah seperti buah kurma Ajwa Rihura (segar dan original ditanam di Madinah), buah aprikot kering, kismis sultana, mix fruits, mix fruits nut (buah kering seperti kiwi, mangga dan lain-lain lagi. 


Makanan Sihat Sesuai Untuk Anak


Tahukah anda, Rihura pakar dalam membantu menyelesaikan masalah pemakanan kurang sihat yang dihadapi oleh anak-anak, ibu hamil dan seisi keluarga dengan kaedah bimbingan pengamalan buah syurga Ajwa Asli Madinah. Berapa ramai yang inginkan tips percuma berkaitan pemakanan sihat anak-anak dan ibu-ibu? Teruskan membaca di bawah.


Buah Kurma Ajwa Madinah Original Selesaikan Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


Kenapa buah kurma Ajwa Madinah yang original? Kerana ia berbeza dengan kurma biasa yang dijual di luar sana. Percaya atau tidak, sebenarnya banyak kurma diluar sana telah diawet gula. Dulu penulis sendiri pun tak percaya, tapi bila belajar pasal kurma dengan supplier kurma dari Negara Timur Tengah, barulah penulis tahu. 

Kadang-kadang mereka awet gula sebab nak jadikan bentuk kurma tu cantik ala-ala licin dan lebih tahan lama. Sebab tu, lepas dah tahu hal ini, sebaiknya kita bertukar makan kurma ajwa Asli Madinah sahaja. Carilah kurma Ajwa madinah yang ditanam di negara Arab iaitu di Madinah. Keberkatannya sangat baik sekali. 

Sekarang pula sudah banyak negara yang tanam kurma ajwa seperti cina, pakistan, tunisia, iran dan sebagainya. Jadi, taknak tertipu beli kurma yang dikatakan kurma asli ajwa madinah tetapi rupanya bukan, rupanya ditanam di negara lain pula.

Untuk elakkan masalah sebegini, pilih Kurma Ajwa Asli Madinah yang betul-betul trusted dan dipercayai ramai seperti Kurma Ajwa Rihura. Rihura adalah perniagaan dari kaum Bumiputera Muslim yang mempunyai Certified Original Kurma Ajwa dimana ia adalah Asli dari Madinah. Kan senang bila betul-betul ori ni, tak was-was lagi!. Alhamdulillah, nak amalkan tiap hari pun rasa seronok.



Kelebihan Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura | Kurma Ajwa Madinah Original


Terdapat banyak khasiat dan kelebihan Kurma Ajwa Madinah untuk kita jadikan amalan pemakanan buat anak-anak dan juga seisi keluarga. Tubuh badan kita sangat memerlukan khasiat buah yang sangat tinggi dan kaya dengan antioksidan ini. Ia sebenarnya boleh cover khasiat buah dan sayur yang kita ambil sedikit jer sehari tu. Jadi, bila makan buah kurma Ajwa Rihura ni, alhamdulillah dapatlah khasiat untuk tubuh badan tu dengan lebih baik lagi.



Khasiat Kurma Ajwa Madinah Original Dari Rihura


  • Meningkatkan tenaga tubuh badan sepanjang hari (sama ada bekerja atau duduk rumah), tubuh akan lebih cergas dan mudah untuk lakukan urusan setiap hari.
  • Sesuai untuk ibu hamil, ibu mengandung, ibu menyusu, anak-anak kecil, golongan tua serta seisi keluarga.
  • Sesuai juga untuk suami isteri yang ikhtiar hamil kerana kurma ajwa dapat meningkatkan kualiti sperma kaum lelaki.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran susu badan bagi ibu menyusu
  • Menguatkan rambut, tulang, kuku, gigi dan melebatkan rambut anak
  • Meransang pertumbuhan minda dan otak anak
  • Anak lebih cergas, cerdas dan bijak
  • Menghalang racun dalam tubuh badan
  • Membantu untuk rawatan ikhtiar bagi sakit santau, sihir, penyakit misteri dan terkena buatan orang
  • Melancarkan sistem pembuangan dan pencernaan
  • Dapat menguatkan antibodi / Memenuhi nutrisi yang tubuh perlukan
  • Meningkatkan stamina bagi kaum ibu bersalin, memudahkan proses bersalin, menguatkan urat rahim
  • Mengawal makan bagi mereka yang ingin diet dan kawal makan
  • Sesuai untuk pesakit yang kurang selesa makan, dapat alas perut dan dapat tingkatkan selera makan dewasa dan anak-anak kecil
  • Mengatasi masalah sembelit dalam kalangan anak-anak dan dewasa


Nak Rihura bantu lebih lanjut tentang pemakanan anak yang lebih sihat sepanjang kehidupan? Dengan pemakanan sunnah, segala masalah dapat diselesaikan dengan Izin Allah SWT. Namun tak semua anak mudah makan makanan sihat dan sunnah, ada jer yang tak nak. Itu tidak bermakna kita terpaksa tolak makanan sihat untuk mereka. Ibu, ibu, jangan buat kesilapan besar dalam menjaga anak-anak. 

Jom Rihura beri tips cara mudah untuk buat anak makan makanan Kurma Ajwa Asli Madinah atau buah yang digelar buah syurga ini, klik Wasap untuk Admin bantu.

Sabtu, 5 Jun 2021

PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK

11:50 PTG 0
PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK


Ramai ibu-ibu pasti tahu khasiat kurma untuk dijadikan makanan anak, ibu boleh campurkan pati kurma ke dalam bubur anak dikisar bersama bahan-bahan bubur yang lain seperti sayur-sayuran, ayam dan lain-lain lagi.  Bubur anak juga penting kerana adanya zat dan khasiat seperti fiber, vitamin, mineral dan lain-lain. 

Pati kurma akan memudahkan ibu-ibu untuk menyediakan bubur atau makanan anak. Sudah pasti khasiat kurma ini dapat mengatasi masalah sembelit anak-anak, dapat meningkatkan tumbesaran anak, menguatkan tulang, rambut, gigi dan kuku anak. Namun menarik lagi, ia dapat menjadi brain booster bagi anak, pendek kata, minda lebih cergas, mudah mengingat dan menghafal.

   
          

Biarpun anak masih kecil, tapi dengan mengamalkan makanan kurma secara asas, atau mencampurkannya ke dalam makanan anak, anak akan merasa khasiat dan zat kurma tersebut. Dan pati kurma juga merupakan makanan mudah untuk digunakan dalam makanan anak kerana kurma mempunyai tekstur lembut, pekat lembut, cair setelah dijadikan pati kurma. 


Selalunya ibu-ibu pasti cenderung menghasilkan makanan bubur anak dengan menggunakan sayur-sayuran seperti berikut:

Ubi kentang
Karot
Brokoli
Labu
Bayam 
Sawi 
Kacang Peas
Daun Sup
Isi ayam
Isi ikan

dan banyak lagi. 


Sedar atau tak, dengan menggunakan isi kurma Ajwa juga, ia mempunyai zat sama seperti sayur-sayuran. Sebenarnya ia lebih daripada itu. Ia boleh digunakan untuk menggantikan sayur-sayuran kerana bukan sahaja penuh serat, tetapi juga sarat dengan kalsium. Tetapi awas, bukanlah untuk semua kurma kerana jika salah pilih kurma, kemungkinan kurma yang anda pilih tu telah diawet oleh gula! 

Ya, sebenarnya, ramai tak tahu kurma yang murah-murah atau lain tu, kebanyakannya diawet gula. Tetapi, hanya 1 jenis kurma di dunia ini yang amat sukar diawet dan tak diawet gula iaitu kurma Ajwa asli daripada Madinah. Penting untuk gunakan kurma ajwa yang asli ditanam di Madinah. Sebab sekarang ni banyak kurma ajwa ditanam di Tunisia, Iran, China, Indonesia tetapi claim cakap ditanam dekat Madinah. So korang pilihlah betul-betul kurma Ajwa yang trusted, certified original Madinah!


Nak tahu kurma Ajwa yang betul-betul original Madinah? Kurma Ajwa trusted, menjadi pilihan ramai , segar dan stok baharu dan paling penting adalah certified original adalah Kurma Ajwa Original Madinah daripada Rihura. Kurma Ajwa Rihura ni memang konsepnya Kurma Ajwa Premium Mampu Milik.  Dengan kualiti premium dan export, ia dipilih antara buah terbaik dan segar. Itulah maksud kualiti premium dan eksport tu. Ibu hamil, ibu menyusu dan ibu yang nak buat makanan anak menggunakan kurma, pasti akan pilih kurma Ajwa yang original, segar dan kualiti terbaik daripada ladang Madinah kan? Alhamdulillah.



Cara Buat Pati Kurma Untuk Makanan Bubur Anak


Korang boleh pilih kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk dijadikan pati kurma. Caranya mudah, ambil beberapa biji kurma ajwa ini, tak kisahlah berapa biji pun, mengikut kuantiti atau jumlah pati yang anda nak buat. Kalau nak cuba sikit dulu, boleh try buat dalam 10 biji isi kurma. Basuh, buang bijinya dahulu.



Kemudian, masukkan sedikit air dalam pengisar dan blend bersama isi kurma tu. Lepastu, agak-agak ia pekat ala-ala cair, sesuai dijadikan sebagai pati, korang boleh stop blend. Boleh terus disimpan dalam peti sejuk dan digunakan untuk campur dalam susu, dijadikan susu kurma ajwa ataupun boleh juga ambil 1-3 sudu untuk dicampur dalam makanan bubur anak.  Mudahnya cara buat pati kurma ajwa untuk makanan anak ni!




Inilah dia rupa pati kurma yang sangat fresh, sedap dari dapur siap dah. Oh ya, untuk buat pati kurma ajwa ni, korang boleh jer blend dan simpan peti sejuk. Satu lagi, kalau korang nak masak atas api pun boleh isinya, itu untuk ketahanan juga kalau korang suka simpan di luar suhu sejuk. Cuma kalau fresh terus masuk peti sejuk tu rasa dia lagi macam semulajadilah.

Okey lepas siap, anytime korang nak buat bubur anak, korang masukkan jer isi pati kurma ajwa tu ke dalam bubur dan masak sekali bubur tu. Bawah ni adalah gambar bubur karot campur kurma ajwa rihura dan campur labu. Memang berselera sungguh anak makan! Ini pun ibu dia berkongsi cerita, so rina letakkan gambar ini kat sini so korang boleh dapat idea untuk masak bubur makanan anak dengan mencampurkan kurma ajwa yang sedap ni. Alhamdulillah :)

                                          Gambar bubur labu lobak ajwa


PATI AJWA JUGA BOLEH GUNA UNTUK BUAT SUSU KURMA AJWA


MasyaAllah sedapnya bila dapat minum susu kurma, tapi dapat minum susu kurma Ajwa adalah luar biasa! Lebih segar, lebih sedap dan bertenaga. Sambil-sambil buat makanan bubur kurma ajwa anak, korang pun boleh guna kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk buat susu kurma freshh direct dari kurma ajwa segar. Nikmatnyaaaa Ya Allah.




ROTI TELUR KURMA AJWA


Korang juga boleh guna pati kurma ajwa tadi untuk buat roti telur kurma ajwa, sumpah memang sedap. rasa telur digabungkan dengan sedap kurma ajwa rihura ni pergh memang marveles. Mana tahu 2022 ni ada kafe atau kedai-kedai yang dah start buat menu Roti telur kurma ajwa, tapi awas, kurma ajwa rihura ni memang rasa sedap tak muak macam kurma lain , tak terlalu manis okey!




Boleh guna pati kurma atau guna isi kurma untuk buat roti ni. Nanti rina share resepi Roti telur kurma ajwa ni juga. Kalau tengok gambar pun mesti korang faham juga dah terus boleh buat ni.

Menarik sangat kan? oh ya, kalau berminat nak tengok apa resepi dari ajwa yang korang boleh buat lagi, atau tips nak masak guna kurma ajwa, buat makanan anak dan sebagainya korang juga boleh join group FB Peminat Kurma Ajwa Madinah.

Yang penting, jangan tertipu dengan kurma ajwa yang bukan original di luar sana. Korang boleh cari Kurma Ajwa Rihura sebab yang ni memang direct dari Madinah. Alhamdulillah ia juga ada certificate original juga dari Saudi Arabia. 

Dengar cerita, Rihura selalu buat promosi dan happy hour, harga dia memang mampu milik sangat Alhamdulillah. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik details di bawah.


Wasap Rihura

Facebook Rihura

Instagram Rihura

Beli di Shopee 

Selasa, 1 Jun 2021

SEBAB MAKAN KURMA KENA BASUH? RAMAI TERUS MASUK MULUT!

10:54 PTG 6
SEBAB MAKAN KURMA KENA BASUH? RAMAI TERUS MASUK MULUT!


Ramai jenis makan kurma tapi tak basuh dulu kurma tu. Rina pun jenis macam tu juga dulu.  Kalau makan kurma, memang terus ngap masuk mulut. Tak rasa pun nak kena basuh. Asbab berniaga kurma, maka sekarang ni rina faham sebenarnya nak makan makanan yang betul-betul suci kebersihan itulah yang paling penting. 


Sebenarnya, kurma ni sama sahaja macam buah-buah yang lain, sebab ia datang dari pokok. Sama macam apple jugak! Dipetik dan sebelum makan kita pasti akan basuh dahulu. Begitulah kurma. Sebab ia juga terdedah di pokok dan risiko terjatuh ke tanah. Apabila diturunkan buah dari pokok, of coz ia akan dijaga baik tetapi basuh sebelum makan adalah yang terbaik.


Selain basuh kurma sebelum makan, korang juga boleh ikut tips seperti baca selawat dan doa sebelum makan kurma kegemaran Nabi ni. 

 



Kurma Ajwa Asli Madinah daripada Rihura (Kurma Ajwa Original Madinah) ini menekankan konsep kebersihan, suci dan lebih sihat buat kaum ibu-ibu yang mencari-cari makanan sunnah terbaik buat anak-anak, kandungan bayi dan seisi keluarga.  Sebab itu, Rihura sering berkongsi tips-tips kurma dan pemakanan sihat yang disarankan buat masyarakat.

Walaupun kurma Ajwa mudah untuk anda dapatkan di mana-mana, tetapi Kurma Ajwa Rihura adalah kurma Ajwa Premium mampu milik segar dan sedap pilihan ramai ibu dan anak-anak. Mudah dan harga yang berpatutan. Lebih menjadi kegilaan lagi, apabila mengamalkan kurma Ajwa, rasanya tidak terlalu manis dan ia membuatkan anda rasa tak muak jika makan dengan banyak pada satu masa. Alhamdulillah.




Oh ya, Ajwa Madinah original dari Rihura ini terbahagi kepada 2 gred iaitu Gred 1 dan Gred VIP. Bezanya adalah kepadatan isi VIP lebih tebal dan sedikit besar.  Tapi betul ke makan kurma Ajwa ni tak muak? Alhamdulillah memang tak muak, jom dengar perkongsian Rasa kurma Ajwa Rihura dari seorang pelanggan.




Ini adalah video Feedback Rihura yang diterima ketika Aktiviti Hari Raya Bersama Rihura. 


Perkongsian dari Puan Ziela yang telah membeli kurma Ajwa Madinah Original dari Rihura sebanyak (Repeat 4 Kali).



Nak tahu lebih lanjut tentang Kurma Ajwa Rihura, klik www.rihura.com atau terus ke Whatsapp Rihura.





Rabu, 19 Mei 2021

WAKTU TERBAIK MAKAN KURMA AJWA

2:18 PTG 3
WAKTU TERBAIK MAKAN KURMA AJWA

Ramai yang tertanya-tanya, elok kah kalau makan kurma ajwa ni selalu? Waktu bila perlu ambil kurma ajwa. Bila-bila masa nak makan pun tak ada masalah, tapi bilakah waktu saranan yang boleh kita makan? 


Selalu kan kita makan time puasa jer, tapi macam pelikkan? Kenapa time puasa je baru nak mengurma, kenapa asal mengurma je tapi time puasa. Sebenarnya ada 2 sebab. 1st, orang fikir nak amal sunnah ni time puasa jer. Kedua sebab makan kurma dapat mengenyangkan.


Tapi kesilapan ramai orang sebab mereka tak tahu yang mana kurma ni banyak kelebihan dia untuk atasi masalah kesihatan tubuh badan untuk mereka yang tertentu. Siapa Golongan tertentu tu, boleh jadi anda lah orangnya.


Selalunya adalah ibu menyusu, ibu hamil. suami isteri yang nak ikthiar hamil, anak-anak yang tak selera makan, orang sakit, anak sukar membuang dan sembelit, orang dewasa yang sakit tulang dan macam-macam lagi golongannya.


Ok, nanti korang boleh baca dekat Entry siapa perlu makan kurma ajwa. Harini sis nak tunjukkan waktu terbaik untuk makan kurma Ajwa. Jom tengok! 


https://www.facebook.com/rihuraherbs


Pagi 


Pada waktu pagi sebelum makan apa-apa makanan sekalipun, korang boleh Makan 3,5,7 biji setiap pagi untuk dapatkan tenaga tubuh badan, lancarkan proses pencernaan dan mudah untuk kawal makan. Ada 1 hadis sahih berkaitan makan ajwa pada waktu pagi.


Di antaranya daripada Saad bin Abi Waqqas bahawa Nabi SAW bersabda :


مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ، وَلَا سِحْرٌ


Maksudnya : “Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.” [HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]




Tengahari


Jadikan makan ajwa sebagai snacking time. Tiada masaalah jika nak jadikan sebagai pembuka selera sebelum makan makanan berat. Tapi apabila makan tengahari, percayalah anda dapat kurangkan atau kawal kadar makan karbohidrat dengan lebih baik lagi. So senanglah kalau nak diet atau kurangkan nasi lepas ni! Rina dah cuba. Nanti kita tunjuk result kurus hehe.



Petang


Kurma Ajwa juga boleh dijadikan minum petang. Ia juga dapat menaikkan selera makan bagi anak-anak. Kalau ada anak yang jenis suka minum susu je, nasi tak nak makan, biskut pun tak nak. Korang wajib cuba bagi makan kurma Ajwa, memang berkesan nak naikkan selera anak-anak untuk makan.




Malam


Kurma Ajwa sesuai untuk dibuat Makan malam sebelum tidur, ia boleh dijadikan alas perut. Tak percaya, cuba makan kurma ajwa Rihura pada malam sebelum tidur. Pasti sangat banyak khasiatnya! Esok pagi mudah jer membuang, tak sembelit lagi. Badan rasa segar dan kuat, bertenaga dan cergas!



Jom amalkan Ajwa Madinah mengikut masa anda, yang penting dengan Rihura, Semua Merasa dan Sentiasa kenyang. So, anda bebas untuk menikmatinya pada bila-bila masa. Senang jer kan!



Makan-makan, terus kenyang!



#Rihura

#KurmaAjwa

#KurmaAjwaMadinah

#KurmaAjwaOriginalSegar

Jumaat, 11 September 2020

7 Cara Atasi Sembelit Bagi Dewasa Dan Orang Tua

5:03 PTG 10
7 Cara Atasi Sembelit Bagi Dewasa Dan Orang Tua

Tabiat buang air besar setiap individu boleh dikatakan tidak sama caranya. Sebahagian orang membuang air besar sehingga 3 kali sehari. Ada juga yang membuang air besar sekali dalam 3 atau 4 hari sekali. Tapi masalahnya bila 1 kali buang air besar pun duduk dalam toilet berejam - jam. ehhh korang.. Ni buang masa, penyakit atau isi masa lapang sebenarnya? heehe gurau je, jangan ambil hati ya.


Tahukah anda, sembelit berlaku apabila pergerakan usus agak lambat daripada keadaan normalnya dan menyebabkan kesukaran untuk membuang air besar. Bermaksud, sembelit menyukarkan proses pembuangan! So proses pencernaan pun terganggu sebenarnya. Ini adalah sangat-sangat serius ye, tak boleh biar-biar perkara ini berlarutan.


Baiklah, ini antara 7 cara atasi sembelit bagi dewasa dan orang tua. Jom lihat satu per satu, mungkin akan membantu anda atau sesiapa yang anda kenal mengatasi sembelit! Dengan cara atasi sembelit ini, korang tak perlu risau lagi. Jom sama-sama kita ikhtiar yang terbaik.





1. Banyakkan Bersenam


Bagi anda yang mengalami sembelit, cara atasi sembelit adalah anda harus kerap bersenam dan meregangkan badan anda. Sekiranya anda telah duduk lebih daripada 2 jam, maka bangun dan berjalanlah sebentar.


Pergerakan fizikal akan dapat meningkatkan peredaran darah, baik untuk pencernaan dan merangsang pergerakan pada usus kita. Paling mudah, peruntukkan selama 30 minit atau 1 jam untuk buat zumba di rumah. Mudah jer ikut youtube je hehe.


2. Banyak Pengambilan Makanan Probiotik


Makanan yang mengandungi bakteria baik (probiotik) seperti yogurt dapat merangsang pencernaan yang terganggu. Jadi, dengan memakan makanan yang kaya dengan probiotik juga mampu untuk atasi sembelit yang sering terjadi kepada anda.


Jangan lupa makan vitamin, buah-buahan segar dan juga sayur-sayuran. Elakkan makan makanan ringan sebarangan. Makanan juga adalah faktor utama yang mempengaruhi tubuh badan.


3. Sentiasa Mengambil Makanan Berherba Dan Berempah


Sentiasa memasukkan herba dan rempah dalam masakan seperti halia, kunyit, ketumbar dan jintan juga dapat atasi sembelit. Ramuan ini biasanya dapat memudahkan pencernaan dan membuang toksin yang terkumpul di dalam organ badan seperti limpa, hati, perut dan sebagainya.


Cara atasi sembelit ini agak mudah bagi mereka yang suka makan masakan laut berempah atau yang tidak cerewet memilih makanan. Setiap bahan rempah juga memiliki keistimewaan dan khasiatnya yang tersendiri.



4. Sentiasa Melakukan Senaman Cangkung


Ramai yang tak tahu bahawa senaman cangkung akan memberi tekanan pada perut dan usus. Pada masa yang sama, ia akan mempercepatkan dan memudahkan kita membuang air besar. Jadi, dengan melakukan senaman ini, cara atasi sembelit dan menyihatkan bahagian perut kita memang menjadi.


5. Elakkan Pengambilan Minuman Manis Dan Kopi


Kopi biasanya mengandungi kafein. Jadi, tubuh kita akan terdedah kepada dehidrasi dengan meminum banyak kopi. Perkara yang sama juga berlaku sekiranya anda kerap minum minuman yang manis.


Oleh itu, untuk atasi sembelit, pastikan anda tidak kerap minum air manis dan juga kopi. Okey? Tukarkan kepada minuman yang lebih berkhasiat seperti susu dan air suam je.


6. Amalkan Meminum Minyak Zaitun


Amalan meminum minyak zaitun pada waktu pagi, biasanya akan memudahkan kita untuk membuang air besar. Sekiranya di klinik atau farmasi, kita akan diberi parafin cair yang merupakan sejenis minyak sintetik supaya najis mudah untuk keluar.


7. Jangan Tahan Berak


Sekiranya anda ingin membuang air besar, pastikan anda segera ke tandas. Untuk pengetahuan anda, tahan berak tidak baik untuk kesihatan usus kita. Sebabkan itu juga, kemungkinan anda akan mengalami penyakit lain sama juga seperti kalau anda tahan kencing selalu.


Namun begitu, beberapa cara di atas boleh dilakukan untuk atasi sembelit bagi dewasa dan orang tua. Namun, sekiranya masalah sembelit itu berlanjutan, segerakanlah berjumpa dengan doktor. Rawatan khusus akan diberikan untuk mengatasi masalah sembelit tersebut.



Cegah Sembelit Dengan Buah Kurma Ajwa Asli Madinah



Ajwa Asli Madinah adalah buah kurma Ajwa yang original ditanam di tanah Madinah. Ia mengandungi zat khasiat dan nutrisi yang sangat hebat terhadap tubuh badan. Salah satu fungsi buah kurma Ajwa Asli Madinah adalah mengatasi sembelit dan masalah pembuangan yang sukar.

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang itu mengalami kesukaran membuang dan masalah pencernaan, namun penyelesaian yang terbaik tanpa risiko adalah mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang. 

Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, kurma Ajwa adalah makanan yang penuh dengan serat menyebabkan tubuh badan bertenaga, melancarkan darah dan melancarkan metabolisme tubuh justeru dapat mencegah dan mengatasi masalah sembelit.





Ia adalah makanan kesihatan yang wajib dan perlu diambil oleh golongan dewasa dan berumur serta kanak-kanak. Barulah sihat dan sistem pencernaan pun lancar. Nak cuba?

Pastikan anda dapatkan kurma Ajwa yang benar-benar asli dan original dari Rihura sahaja.

Harga mampu milik, berpatutan, paling penting ia adalah Kurma Ajwa Asli ditanam Di Tanah Madinah!



JOM DENGAR KISAH PUAN SHAKILA BERKAITAN SEMBELIT YANG DIALAMI:








Harga Ajwa Asli Madinah Dari Rihura

Terdapat 2 jenis Gred kurma Ajwa iaitu Gred 1 dan juga Gred VIP. Gred VIP adalah bersaiz lebih besar daripada gred 1. Isi lebih padat dan besar. Tapi kedua-duanya memang sedap!



HARGA KURMA AJWA ASLI MADINAH GRED 1

100G RM 10
200G RM 20
300G RM 30
500G RM 50
1KG         RM 90

==================

HARGA KURMA AJWA ASLI MADINAH VIP PREMIUM

100g     Rm 15
200g    Rm 28
300g    Rm 40
500g    Rm 60
1kg       Rm110



Jumaat, 7 Ogos 2020

Harga Kurma Ajwa Asli Madinah Yang Berpatutan Dan Mampu Milik

1:24 PTG 5
Harga Kurma Ajwa Asli Madinah Yang Berpatutan Dan Mampu Milik
Assalamualaikum Wbt. Hai semua, Alhamdulillah sempat juga untuk sis update harga Kurma Ajwa Asli Madinah yang menjadi tanda tanya ramai orang ni. Mana tak nya, lepas je bulan puasa haritu sampai sekarang, ramai dah mula amalkan makan kurma ni. 

Asbab merasa sample kurma Ajwa Nabi ni, ramai dah jatuh cinta dengan kurma ni. Kalau nak tahu, Rihura adalah jenama bagi perniagaan yang menjual Kurma Ajwa Asli dari Madinah. Kalau brand lain atau yang tak ada brand, korang kena hati-hati beli. Takut itu kurma ajwa dari iran, yaman dan bukan Madinah yang original. Sebabnya sekarang ni terlalu banyak kurma palsu. Serius tak tipu.

Kurma palsu bermaksud dia claim dari madinah sedangkan pokok kurma tu ditanam di tempat lain dan tak sama pun ciri-ciri kurma tu macam Kurma Ajwa Asli Madinah. Korang boleh baca juga ciri-ciri Ajwa Madinah yang original

kurma ajwa madinah

Gambar di atas ini adalah kurma Ajwa Asli Madinah Original dari Rihura Herbs. Nampak tak garis-garis di bahagian kurma tu. Sangat unik dan hebat kan ciptaan Allah SWT. Kalau korang rasa, memang pasti takkan tolak. Ingat semua jenis kurma sama ke? Padahal Ajwa Madinah ni adalah antara kurma yang paling sedap di dunia. Ia juga digelar kurma Nabi atau Kurma Bangsawan. Kalau nak cerita kelebihannya, memang banyak sangat-sangat tak terkata.

Jom kita lihat sekali imbas kelebihan dan kebaikan atau manfaat Kurma Ajwa Asli Madinah:


KELEBIHAN KURMA AJWA ASLI MADINAH


harga kurma ajwa

  1. Kaya dengan zat besi - sangat sesuai dimakan, terutama bagi wanita sedang haid dan orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah). 

  2. Baik

  3. Boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolesterol.

  4. Kaya khasiat: Protein (1.8 hingga dua peratus), serat (dua hingga empat peratus), glukosa (50 hingga 57 peratus), Vitamin A dan C, sodium dan potassium.

  5. Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma membuatkan kita berasa cepat kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan kita makan secara berlebihan.

  6. Kandungan potasium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin (aprodisiak) dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah buah dada dan rahim.

  7. Kurma diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar degupan jantung.

  8. Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.

  9. Menambahkan susu badan

  10. Baik untuk kesihatan keluarkan racun dalam badan.

  11. Menambah penghasilan sel darah merah.

  12. Baik untuk kesihatan jantung.

  13. Menambahkan tenaga.

  14. Meningkatkan kesuburan.

  15. Baik untuk sistem pencernaan/penghadaman badan

  16. Mencegah penuaan, kecantikkan kulit dan awet muda.

  17. Memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh tubuh


Rasulullah SAW bersabda :


«مَنْ تَصَبَّحَ كُلَّ يَوْمٍ سَبْعَ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ فِي ذَلِكَ اليَوْمِ سُمٌّ وَلاَ سِحْرٌ»


Barangsiapa yang makan tujuh biji KURMA 'AJWA diwaktu pagi (sebelum sarapan dalam keadaan perut kosong), maka pada hari itu ia akan terhindar dari racun dan sihir."

(Hadis Sohih Riwayat Bukhari No.5445 dan Hadis Sohih Riwayat Muslim No.2047 dan yang lainnya)


HARGA KURMA AJWA ASLI MADINAH (RIHURA)

Saiz Ajwa VIP Premium adalah lebih besar berbanding saiz-saiz ajwa gred yang lain.
Harga kurma Ajwa Asli Madinah Gred VIP Premium adalah seperti berikut:

kurma ajwa rihura

harga kurma ajwa



harga kurma ajwa


PACKING KURMA AJWA ASLI MADINAH RIHURA

Sangat mudah dibawa ke mana sahaja dan senang disimpan. Sesuai juga dijadikan hadiah kepada kawan-kawan, saudara mara dan orang tersayang.  Selain khasiatnya yang sangat hebat, Ajwa Madinah ini juga sesuai untuk semua golongan dari kanak-kanak sehinggalah warga emas.



Jom dapatkan Kurma Ajwa Asli Madinah (Rihura) Sekarang. 

NAK LEBIH JIMAT, JOM GRAB PROMOSI DI BAWAH:


KLIK WASAP DI SINI