Memaparkan catatan dengan label Peluang bisnes. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Peluang bisnes. Papar semua catatan

Cara Buat Duit Mudah Di Rumah

5:03 PTG 0
Related image

Mesti bagi anda yang berjiwa “usahawan” amat sukar kadang-kadang bila terasa terperangkap dalam pejabat dari pukul 9 pagi sehingga 6 petang kan? Hmmm…. Bagi yang dah berhenti kerja pula, mungkin anda akan mudah merasa bosan akibat asyik terperap di rumah. Situasi macam ni biasanya selalu dialami oleh suri rumah atau “house dad”, mungkin sebab mereka dah biasa bekerja dan merasa duit hasil penat lelah sendiri. Tetapi jangan berasa “down” kerana berhenti kerja demi keluarga adalah satu usaha yang mulia.

Image result for buat duit di rumah

Disini saya mahu kongsikan cara buat duit mudah di rumah sambil menjadi suri rumah atau “house dad”

1. Membuat Survey

Pernah tak anda semua tengok survey kat mana-mana laman web ataupun media sosial yang dibuat oleh mana-mana syarikat untuk mengetahui apa masalah ataupun kelebihan produk mereka. Untuk pengetahuan anda semua, jika anda mendaftar di laman survey yang boleh dipercayai, Insyaallah anda boleh menjana sedikit sebanyak pendapatan secara mudah di rumah.

Hanya perlu survey beberapa produk dan anda akan diberi ganjaran yang boleh ditebus dengan wang melalui akaun paypal anda ataupun bank yang berdaftar dengan bank dunia seperti Maybank, CIMB Bank dan banyak lagi. Untuk modal pula, anda hanya perlukan komputer dan internet sahaja.


2. Menjaga Haiwan

Bagi anda yang amat mencintai haiwan, anda boleh tawarkan khidmat menjaga haiwan semasa pemilik haiwan tersebut sibuk ataupun terpaksa ke luar negara untuk jangka masa yang panjang. Pastikan anda betul-betul mengetahui cara untuk menjaga haiwan tersebut kerana jika anda tidak mempunyai pengetahuan dalam menjaga haiwan tersebut, mungkin akan mendatangkan masalah kepada anda.

Contohnya dalam beberapa perkara, biasanya sesetengah haiwan peliharaan mempunyai masalah tersendiri jika ia tidak dijaga dengan baik. Contohnya, kawan saya sendiri dirumah mempunyai dua kura-kura red eared slider (RES) ataupun kura-kura brazil sangat sensitif terhadap suhu persekitaran serta memerlukan penjagaan yang khusus. Jadi anda kena fikir betul-betul sebelum membuat keputusan dalam haiwan apa yang mahu anda jaga. Dengan ini anda dapat membuat duit yang mudah sambil bermain dengan haiwan yang anda jaga tersebut.


Bagi penggemar kura-kura pasti ramai yang memerlukan penjaga haiwan kan? Tambah-tambah bila sibuk dan tiada masa untuk menguruskannya.

3. Menjadi Blogger atau Vlogger


Yang menjadi trend sekarang adalah blogger atau vlogger yang pasti membuat anda mempunyai follower dan konsisten jika anda mengenali bakat dan minat anda terlebih dahulu. Sebagai contoh, jika anda seorang peminat motorsikal, anda boleh berkongsi pengalaman dalam membaiki motorsikal ataupun cara-cara menunggang motorsikal dengan selamat dan banyak lagi.

Tidak kisah lah dalam apa jua bidang sekalipun, binalah platform audient anda sendiri serta menjana duit dengan tanpa perlu bersusah payah. Selain itu, anda juga turut dibayar jika anda mengiklankan beberapa iklan dari “google ads” serta beberapa produk syarikat tertentu. Dengan blogger juga, anda boleh berkongsi tempat-tempat  yang menarik anda lawati.

Image result for buat duit di rumah

4. Dropship

Ini adalah salah satu cara mudah untuk anda mendapatkan duit dari rumah. Dengan mencari beberapa pembeli produk, anda hanya perlu menguruskan beberapa proses sahaja dengan pembekal produk. Kira jadi macam orang tengahlah. Anda hanya perlu memberi detail pembeli yang berminat untuk beli kepada pembekal produk dan komisyennya akan anda dapat selepas itu. Jangan fikirkan berapa komisyen yang anda dapat. Tapi fikirlah cara untuk mendapatkan pembeli. Insyaallah pendapatan anda akan meningkat selepas itu.


5. Jadi Pakar Rumah

Kalau anda sememangnya suka mengemas rumah, anda juga boleh dikategorikan sebagai “pakar rumah” dan anda boleh menawarkan khidmat membersih rumah, mencuci dan mengemas rumah orang lain. Selain itu, anda juga boleh mengemas pejabat-pejabat yang berhampiran rumah anda dan menentukan harga yang berpatutan dengan kerja anda. Mungkin salah satunya adalah rumah jiran anda. Anda boleh membuat pakej kemas rumah luar dan juga dalam rumah.






Kerjasama Dengan Company Amway | Long Term Full Time

4:21 PTG 0
Kerjasama Dengan Company Amway | Long Term Full Time


Assalamualaikum

Image result for team amway malaysia

Selaku marketing digital merangkap penulis, hari ni Rina diberi kesempatan untuk bekerjasama dengan syarikat Amway. Company yang terlalu kukuh dan besar dalam dunia. Yaaa, bukan sahaja Malaysia, tapi meliputi seluruh Dunia. Alhamdulillah Rina dapat fokus untuk uruskan sedikit kerja di bahagian marketing di Malaysia.

Amway company lebih dikenali sebagai Amway (Malaysia) Holding Berhad yang fokus kepada kebebasan kewangan, kekeluargaan, impian dan juga reward. Seronok sangat bekerjasama dengan Amway ni. Chairman Amway iaitu Dato Abdul Halim bin Mohyidin pun cakap Performance Amway dah mencecah lebih dari 7++ Million pada tahun 2011, dan sekarang dah 2018, Performance company memang tak pernah jatuh, so memang seronok lah ceritanya bersama Amway ni. Sebuah company yang berjaya, kaya dan trusted. 

Image result for team amway malaysia

Amway terkenal dengan Produk-produk rumah seperti suplement, perkakas masakan, perkakas kereta, produk penjagaan diri dan macam-macam lagi. Kalau boleh satu rumah, rina nak letak semua barang Amway. Sebab barang-barang Amway memang sangat berkualiti, Harga pun sangat berkualiti dan berpatutan.  Salah satu produk Amway yang terkenal dan menjadi pilihan ramai adalah Nutrilite (Salah satu vitamin).

Dengan amway, lebih daripada 10 income kita boleh dapat. Memang kita akan grab lah kan. Siapa taknak 10 jenis income. Betul tak?  Hanya dengan menjadi ABO sahaja. Amway Business Owner.  Rina akan terangkan lebih lanjut tentang ABO dalam posting lain. 


Image result for team amway malaysia


Kalau berminat dan rasa nak tahu, bolehlah wasap Rina atau contact Rina, direct Rina explain nanti Insyallah. Rezeki perlu dikongsi-kongsi. Mungkin ada juga rezeki korang untuk bekerjasama dengan Amway. By the way, esok rina nak ke HQ Amway.. Siapa nak ikut? heee jom!

Rina akan sambung sharing tentang ini lagi. 

Jenis-Jenis Perniagaan Untuk Pelajar Universiti

11:48 PTG 0


Banyak bisnes yang boleh anda lakukan ketika masih menuntut di Universiti. Sama ada nak menjual-jual ataupun nak buat perniagaan atau bisnes yang berasaskan servis atau perkhidmatan.  Sebagai pelajar, pasti anda sibuk dengan asignment dan kerja yang diberi oleh pensyarah bukan? Yela, kalau tak siapkan dan tak fokus nanti kena potong markah lah, Gred rendah, Pointer rendah dan sebagainya. huuuuuu haru betul. 

Sebenarnya, banyak jenis perniagaan untuk pelajar universiti yang harus anda tahu.  Mana tahu, anda boleh melakukan salah satu perniagaan mudah ini dan menjana pendapatan dengan senang sejak di bangku Universiti lagi. haaa gituh! 




Paling penting sekali, jenis perniagaan untuk pelajar universiti tidak harus terikat dengan masa. Sebab sebagai student, kita ada jadual kita sendiri, Kelas 8pagi sampai 10 pagi, kemudian  2 petang sampai 4 petang dan macam-macam lagi. Kalau nak buat bisnes yang terikat dengan masa, amat sukar untuk anda commit! Takkanlah nak pergi berniaga pasar malam kalau kelas pukul 8 malam sampai 10 malam kan.

Anda tidak perlu pening-pening kepala lagi, disini Rina akan terangkan jenis-jenis perniagaan untuk pelajar universiti seperti korang.


1.  BISNES PRINTER / PRINTING ASIGNMENT

Image result for bisnes printer

Rina pun pernah buat bisnes printing ni dulu dekat uitm Jengka. Masa tu cuma ada laptop dan printer. Korang kena beli 1 printer letak di bilik sahaja, nanti bila ada asignment nak kena print bagai, tak payah pergi print di cc (cybercafe), cukuplah print di bilik sendiri dan boleh uar-uarkan pada classmate korang, sapa nak print kat bilik aku, RM0.20 (kalau guna kertas sendiri) , kalau guna kertas aku, print seorang RM0.40. Mata duitan ke aku? Murah tu. Tapi kalau asigment sampai 30 page seorang, banyak juga korang dapat kan. Daripada kawan sekelas atau kawan baik yang tahu, nanti pasti dorang akan bagitau kat roomate dorang.Roomate dorang pula akan bagitau clasmate dorang. Haaa macamtula berkembangnya bisnes korang dan pasti sebulan tu lebih RM100-RM200 korang dapat buat duit poket.

2.  BISNES TOPUP

Related image

Sebenarnya bisnes topup pun sangat menarik. Semua orang guna handphone dekat university. Semua orang mesti nak topup. Korang jual topup, korang dapat juga untung. Tapi paling best sekarang ni, ada tau simkad yang kalau korang guna dan korang topup sendiri pun korang dah dapat komisen. Lepastu, kalau korang rekemen orang guna simkad tu pun korang dapat komisen juga, kalau orang yang korang rekemen tu pakai simkad yang korang jual tu, tiap kali mereka topup, korang pun dapat komisen.. Ya Allah, betul ke ada cara buat duit pelajar universiti macam ni? Alhamdulillah memang ada.  Nak tahu lebih lanjut pasal bisnes simkad ni korang boleh contact 010-5012717 atau klik je link wasap ni wasap.my/60105012717/Naktahu+Tentang+Simkad+buatduit



3.  BISNES DROPSHIP

Image result for dropship

Ramai juga pelajar dah buat bisnes dropship ni. Senang saja, pilih satu produk yang penjualnya menawarkan komisen untuk anda jika anda menjual barang tersebut. Itulah bisnes dropship. Contohnya, anda nak jual beg atau baju. Anda boleh promote dari internet, facebook dan sebagainya. Sekiranya ada pelanggan berminat nak beli barang tersebut, penjual tadi akan post kepada mereka dan akan membayar komisen kepada anda. Untuk buat bisnes ni, anda cuma perlu ada sambungan internet dan handfon atau laptop sahaja.  Mudah kan?

4.  BISNES ASIGNMENT 

Image result for assignment

Jenis perniagaan untuk pelajar universiti juga adakalanya tidak melibatkan produk tetapi melibatkan servis atau perkhidmatan. Anda mungkin tidak suka menjual barang-barang dan tidak mempunyai skill tersebut. Namun, anda oleh membuat bisnes Asignment iaitu menyiapkan assignment kawan-kawan anda yang malas nak buat asignment tu. Of course lah anda perlu cas mereka dengan harga berpatutan dan berbaloi buat anda. Rina pernah tolong buat asignment budak class iaitu buat karangan mandarin, time tu dah sibuk nak exam speaking mandarin, yang mana belum buat dan hafal karangan masing-masing, diorang dah kalut waktu tu, apa lagi, nak minta tolong yang pakar, yang pakar pun ada kerja banyak. Jadi , nak berbaloi dan tolong mereka, rina cas seorang RM10, alahai karangan simple tak sampai 1 kertas A4 pun. Jadi dapatlah dalam 6 orang juga rina buatkan karangan mandarin tu. Rezeki RM60 pada 1 malam. Kalau asignment tu banyak, macam buku folio, korang boleh cas dalam RM40 - RM100 atau yang mana berpatutan.

5.  BISNES DARI PENULISAN


Image result for assignment

Mungkin ada yang tidak yakin dan tak ramai kawan untuk buat bisnes asignment. So jangan risau, korang boleh buat duit dengan menulis.  Buat duit dengan menulis adalah jenis perniagaan untuk pelajar universiti tanpa perlu menjual atau masuk tangan dari orang-orang yang terdekat dengan anda.  Bagaimana boleh buat duit dengan menulis? Terdapat banyak cara untuk anda buat duit dengan menulis sama ada reti atau tidak, anda boleh belajar dengan mudah dari panduan Rahsia Penulis. Alhamdulillah Rina sendiri pun dah pernah menjana duit dengan menulis dengan berpandukan Rahsia Penulis ni.

Ini adalah Antara Pendapatan rina terima sebagai seorang penulis sampingan:







Korang boleh dapatkan Panduan Rahsia Penulis untuk menjana pendapatan dengan menulis seperti Rina :)


Jom Dapatkan: 


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...