Memaparkan catatan dengan label Tips Penulisan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tips Penulisan. Papar semua catatan

5 Cara Buat Duit Dengan Menulis Sajak

4:48 PTG 2


Assalamualaikum wbt.

Hari ini sis dapat request dari hamba Allah yang bertanya bagaimanakah cara buat duit dengan menulis sajak. Selalunya kita dengar cara mudah buat duit adalah dengan menulis artikel dan novel kan? Tapi sebenarnya tulis sajak pun tak mustahil boleh buat duit.

Sebenarnya boleh buat duit, tapi macam mana kita nak tahu siapa yang perlukan sajak atau cara mendapatkan duit dari menulis sajak?

Imej yang berkaitan

Mengikut asas penulisan, perkara penting di bawah ini harus anda ketahui dan ambil peduli:

#1  Bakat Menulis Sajak


Adakah anda mempunyai bakat menulis sajak? Jika ya, Alhamdulillah amat mudah untuk anda ikuti step-step yang seterusnya. Tetapi jika tidak, tak mengapa. Belajar dan cubalah menulis sajak kerana minat yang anda ada. 

Dengan bakat menulis sajak, sajak anda pastinya akan dikenali ramai dan dapat menarik perhatian para pembaca. Betul ke masih ada golongan pecinta sajak dan sanggup beli sajak untuk membaca? Ya, memang ada. 

Kerja anda mudah. Hanya perlu menulis saja sajak anda sekarang!

#2  Mencari Publisher Sajak


Ramai penyajak akan stuck atau terkandas di step ini. Mereka tidak tahu cara untuk publish sajak tersebut atau membuat ia dikenali ramai, dibukukan dan lain-lain lagi. Sebenarnya, amat mudah sahaja untuk mencari publisher.

Senaraikan semua publisher di Malaysia yang menerima sajak atau puisi untuk dibukukan, juga medium surat khabar atau majalah yang memerlukan sajak-sajak anda. Jika anda seorang analisis yang baik, anda boleh temui senarai-senarai publisher berdasarkan bahan bacaan yang anda baca di perpustakaan atau di internet. 

#3  Hantar Proposal


Walaupun anda ingin buat duit dengan menulis sajak bersama pihak publisher, tetapi jangan lupa. Andalah orang pertama yang perlu menghantar proposal atau karya anda untuk mereka.

Namun, pastikan karya anda benar-benar memenuhi syarat mereka. Jika tidak patuhi syarat karya yang mereka inginkan, sudah pasti terang-terang lagi akan direject. Menghantar proposal untuk karya sajak juga adalah seperti novel jika anda inginkan kerjasama dalam tempoh jangka masa panjang.


#4  Secara Online 


Selain merisik syarikat publisher sajak, tidak mustahil anda boleh publish karya sajak anda secara online sahaja dan mendapatkan wang. Anda boleh jadikan ia sebuah karya yang boleh diakses secara online. 

Bermaksud orang ramai boleh baca sedikit karya tersebut di blog anda, nak lebih-lebih, boleh beli sajak tersebut (mungkin boleh dijadikan seperti ebook) sekiranya nak buat produk fizikal.

Ada ke orang nak beli sajak ni? Yes, ada. Target marketing yang betul akan menemui audience yang tepat!


#5  Cari Penyelenggara, Pengarah Majalah Atau Ketua Editor Majalah


Jika ada majalah yang bersesuaian atau program yang bersesuaian untuk diselitkan dengan sajak anda, bekerjasamalah dengan penyelenggara buku, pengarah majalah atau ketua editor majalah.

Mungkin dari perundingan yang anda lakukan, majalah tersebut inginkan karya-karya anda diletakkan di setiap episod atau siri majalah tersebut. Hebat bukan? Anda malah akan terima pembayaran yang lebih banyak dari yang diimpikan.

Hasil carian imej untuk buat duit tulis sajak

Itulah dia 5 cara buat duit dengan menulis sajak. Semoga sedikit sebanyak akan membantu anda dalam mengembangkan perjalanan kerjaya anda. Selamat berjaya!



Bolehkah Buat Duit Dengan Menulis? Jom Capai 5K Sebulan

10:51 PG 2
Bolehkah Buat Duit Dengan Menulis? Jom Capai 5K Sebulan
3 tahun lalu, saya ditawarkan menulis sebagai ghostwriter untuk salah sebuah organisasi sedangkan saya belum ada apa-apa pengalaman. Dengan menulis dan mempelajari cara menulis dari pengasas organisasi tersebut, Alhamdulillah saya dapat berkecimpung dalam kerjaya tersebut pada masa itu.

Sewaktu itu, saya baru sahaja berhenti kerja dengan alasan untuk memulakan bisnes. Tetapi, perlu himpun sedikit modal dulu. Jadi, saya gunakan kerjaya menulis ini sebagai cara buat duit setiap hari. Apabila menulis dengan organisasi tersebut, bayaran penulisan dikira mengikut bilangan artikel yang ditulis.

Lama kelamaan, permintaan artikel semakin tinggi dan akhirnya mereka membayar gaji saya secara basic bulanan. Maksudnya, berapa pun artikel yang ditulis, ada basic gaji yang diberi. Ada kelebihan dibayar secara basic iaitu, tetap akan ada duit gaji setiap bulan. Itu kelebihannya. Tapi dari segi kekurangan, masa kita terhad untuk jumlah pendapatan sebegitu sahaja.

Imej yang berkaitan

Contohnya, jika anda menulis 40 artikel sebulan dan dibayar RM 2,000? Apakah itu berbaloi. Bergantung kepada berapa patah perkataan artikel tersebut pula. Tapi andai kata jumlah itu terlalu banyak dan anda hanya buat duit sedikit, itu adalah kekurangannya.

Hampir setahun selepas itu, tidak banyak lagi permintaan, syarikat itu membayar saya secara freelance pula mengikut kerja yang diberi. Alhamdulillah secara tidak saya sedari, jika digabungkan dengan projek penulisan atau syarikat yang lain, jumlah pendapatan dari hasil menulis sahaja sudah mencecah RM 4,000 - RM 5,000. 

Lantas saya teringat akan sebuah buku yang ditulis oleh Aqif Azizan iaitu Rahsia Penulis yang menceritakan bagaimana buat duit RM 1,000 sebulan dengan menulis. Hari ini, daripada jumlah RM 1,000, RM 2,000,  RM 3,000 dan akhirnya saya berjaya buat duit RM 5,000. Itupun setelah diaplikasi apa yang diajar dalam buku tersebut hanya dua bulan. Ditambah pula dengan usaha gigih siang dan malam (Maklumlah, waktu tu dah tak bekerja).


Apabila pernah buat duit sebanyak 5K sebulan hanya dengan menulis, itu akan membuatkan kita berusaha lebih gigih lagi dan teruskan cara yang pernah digunakan. Jika tidak istiqamah, mungkin pendapatan kita pada bulan seterusnya adalah berbeza dari bulan ini.

Tapi selepas setahun menulis, saya sedar bahawa menjadi Freelance adalah sangat menyeronokkan. Kita mampu dapatkan berapa jumlah pendapatan kita berdasarkan usaha dan kerajinan kita, tetapi rahsia utama adalah pandai dan bijak mencari peluang! 

Menjadi penulis freelance atau ghostwriter juga tidak membolehkan kita hanya duduk diam dan menunggu bulan jatuh ke riba. Kalau nak menanti hanya duduk saja, memang tak masyukkk dan tak masuklah. 

Alhamdulillah, after 3 years, semuanya berjalan lancar dan go really well.  Kalau dulu, kita fokus buat duit dengan menulis untuk RM 1,000 sebulan, tapi kini dah tahu banyak cara dan dah boleh buat lebih dari tu. 

Nanti rina akan kongsikan Tips dan Cara Cari Peluang Untuk Dapatkan Job as Freelance Writer pula. Kalau nak tahu langkah pertama nak mula dan buat duit dengan hanya menulis, baca ebook feveret rina di bawah ini:


5 Kelebihan Jadi Penulis Bebas. Nombor 5 Paling Tak Sangka!

11:59 PTG 0
Alhamdulillah sudah hampir 3 tahun Rin berkecimpung dalam bidang penulisan. Bermula sebab rin berhenti kerja dan memikirkan bab bisnes. Tapi rezeki datang dari minat dahulu iaitu dengan menjadi penulis bebas. Penulis bebas totally very different berbanding blogger.

Penulis bebas bermaksud kita menulis untuk apa sahaja medium, projek penulisan, jenis penulisan dan sebagainya. Tak semestinya menulis blog dan artikel semata-mata ya. Boleh jadi kita kena tulis skrip, journal, laporan dan banyak lagi. Bermulanya sebab rin memang minat menulis dari 18 tahun lagi. Tu pun terhegeh-hegeh dok tulis novel dulu. Cumanya belum tahu kat mana kelebihan diri ini.

Akhirnya, bukan jadi penulis novel tapi rezeki lebih kepada menjadi seorang penulis bebas. Ya, korang bayangkan situasi rin yang dulu kerja offis, buat sales kad kredit (Maybank), update sales dan jaga team (as a team leader). Kenapa tah, rasa tak berapa nak aman.

Akhirnya rin temui jawapan yang tepat bila rin dah kerja sendiri di rumah. Rupanya aku ni berjiwa seni untuk menjadi seorang penulis. Ya. Jiwa penulis ni lain sikit. Bila kita kenal diri dan minat, alhamdulillah kita akan berjaya buat apa yang kita suka.

So, mula-mula tu memang perlu merangkak belajar satu demi satu, tapi guesss what.. rin belajar semua sendiri. Secara Online. Menjadi penulis bebas! gituw. Sehinggalah start dapat job penulisan dan projek penulisan itu ini. Bermula dari puluhan ringgit, ratusan dan alhamdulillah 4 angka (buat masa sekarang). Masih lagi meningkatkan ilmu untuk lebih baik. Insyallah.



Banyaknya Kelebihan Jadi Penulis Bebas. Kalau Ramai Tahu, Semua Pakat Nak Jadi Jugak!

Terdapat banyak kelebihan menjadi penulis bebas. Kerjaya sebagai penulis bebas ini memudahkan anda menjana wang dengan cepat dan juga merupakan kerjaya yang baik sebenarnya. Pada masa kini, pelbagai syarikat memberikan offer atau upah yang agak tinggi dan sesuai untuk penulis bebas.

Bukan itu sahaja, banyak lagi kelebihan jadi penulis bebas. Jom kita lihat kelebihan jadi penulis bebas satu demi satu. Mana tahu, lepas ni anda pula nak usaha jadi penulis bebas kan :D



1 - Tidak Perlu Tergesa-gesa Di Awal Pagi

Masyaallah, aura dia tu. Hehe. Rasa nak tidur lagi pagi tu. Tapi tidak, banyak perkara boleh baut pagi tu. Kiranya kita bangun awal, siapkan bekfes suami dan family. Tapi kita tak penat nak ke kerja lepas tu. Pergghh memang heaven kan!

Penulis bebas biasanya tidak terikat dengan waktu bekerja di pejabat. Jadi nak buat kerja bila-bila masa pun tak apa, janji tugas yang di berikan selesai tepat pada waktunya. Kalau anda nak buat kerja tengah malam pun tiada masalah, asalkan cukup waktu tidur tau? 

So, citer dia, kita boleh masuk kerja pukul 10 pagi, 5 pagi, 12 tengahari, terpulang kepada diri kita sendiri. Macam sis, akan start kerja masuk office dalam rumah ni lepas zuhur sampai 5 petang dan rehat, solat, makan, kemudian lepas isyak masuk buat kerja sampai 11 pm. Itu kalau suami kerja petang dan balik malam.



2 - Tidak Perlu Memakai Pakaian Formal


Biasanya kita tengok para pekerja sepenuh masa ni akan mengenakan pakaian sama hari-hari, betul tak? Ada yang jenis pakai baju atau uniform sama warna je hari-hari. Kadang-kadang naik jemu jugak kan? '

Jadi kelebihan para penulis bebas dari segi pakaian ni, nak pakai macam mana pun kira ok. Pakai baju singlet dengan kain pelikat pun tiada siapa nak marah.. hehehe...Kalau macam perempuan ni, pakai singlet dengan kain batik je la!

Image result for writer freelance


3 - Tidak Perlu Menderita Mendapat Rakan Sekerja Yang Cerewet Dan Sebagainya


Seorang penulis bebas biasanya dapat memilih rakan sekerja, rakan kongsi dan rakan sekerjanya dengan sendiri. Dan kerana tidak ada bos atau penyelia untuk menarik perhatian, anda boleh mengelakkan dari memilih rakan sekerja yang berfikiran tidak sehaluan dengan anda.

Lega kan! Kawan kita pun ramai sebenarnya bila kerja dirumah ni. Semua friend di blog, facebook semua tu boleh je jadi kawan!



4 - Dibayar Berdasarkan Kerja


Biasanya penulis bebas ini akan bekerja mengikut kerjanya dan bukan secara bulanan. Jadi penulis bebas ni takkan terikat dengan sesebuah syarikat itu sepenuh masa. Bila kerja selesai, kita boleh rehat dan mendapat bayaran atas kerja kita itu.

So, tak perlu risau bab komitmen masa nak kena pi kerja, pi meeting dan sebagainya. kita amik job, siapkan dan hantar. Kemudian tunggu je payment masuk.

Image result for writer freelance 

5 - Waktu Kerja Ikut Suka Hati


Sama seperti nombor 1 tadi. Kita sendiri pilih bila masa nak mula kerja tu. Sama ada kita membuat keputusan untuk bekerja 2 jam pada hari Isnin dan bekerja 18 hari Jumaat, itu adalah pilihan kita. Biasanya segelintir penulis bebas suka bekerja pada saat-saat akhir.. Dan ada juga jenis siapkan kerja seawal mungkin. Maklum lah waktu kerja ikut suka hati sendiri je kan?

Tapi bagi sis sendiri, setiap awal minggu dah mula kerja sebab lebih cepat siap, lebih banyak payment. Pernah juga pecah rekod dalam masa 3 hari je dah boleh earn RM 900. Alhamdulillah, masih lagi berusaha ke arah itu dan lebih baik. Aamiin.

5 Cara Buat Duit Dengan Menulis Novel Atau Cerpen

11:12 PTG 0

Pernahkah anda mendengar nama-nama besar dalam penulisan misalnya Stephen King, J.K Rowling, James Patterson, Paulo Coelho dan penulis tempatan nombor 1 di Malaysia Ramlee Awang Mursyid?

Tokoh-tokoh ini bukan sahaja mampu menempah nama mereka di persada dunia penulisan malah mereka berjaya mendedikasikan hidup mereka dengan menulis. Bahkan dengan hanya duduk diatas bangku sambil menaip setiap hari mereka mampu menyara hidup dan mendapat hasil yang lumayan.

Namun begitu, tidak hanya bakat dan latihan menulis sahaja anda boleh menjadi seperti mereka, anda harus tahu cara yang betul bagaimana membuat duit dengan menulis novel, cerpen dan seangkatan dengannya.


Image result for novel cerpen
Imej via [Google]


1. Hasilkan dan Jual Karya Anda

Image result for karya novel

Pastinya cara terbaik adalah dalam menghasilkan serta menerbitkan karya anda. Tak kisahlah
sama ada dalam bentuk novel, kumpulan cerpen atau sajak, buku cerita dan macam-macam
lagi.  Untuk menerbitkan sesebuah novel, anda mempunyai 2 pilihan iaitu terbitkan sendiri buku
anda atau mencari syarikat penerbitan buku. 


Terbitkan Novel Melalui Syarikat Penerbitan


Pertama cara menerbitkan melalui syarikat penerbitan, anda harus menyiapkan manuskrip
mengikut ciri kriteria atau format  yang ditetapkan sesebuah syarikat penerbitan misalnya
bilangan jumlah huruf , tema cerita, gaya bahasa dan segala yang ditetapkan oleh mereka.

Pastikan anda buat sehabis baik dan sebelum menghantar sebaiknya membuat semakan
terlebih dahulu. Bukan senang untuk ambil hati penerbit, bahkan novel Harry Potter yang
ditulis oleh J.K Rowling juga ditolak hampir 13 kali oleh penerbit.

Image result for novel cerpen
Imej via [Pastiguna]


Self Publish Novel Anda



Selain itu anda juga boleh menerbitkan novel anda dengan sendiri atau dikenali sebagai self
publish. Secara ringkasnya cara self publishing adalah anda perlu siapkan manuskrip anda dan
melalui proses suntingan terlebih dahulu kemudian memilih cover serta melalui proses layouter.

Sememangnya cara ini memerlukan modal yang cukup. Jika karya anda berkualiti anda akan
mendapatkan royalti yang berbaloi mengikut jumlah cetakan. Itu belum kira jika ada pengarah
ingin mengadaptasikan novel anda ke filem ataupun drama.


2. Menjadi Ghostwriter Bagi Penulis Lain


Ghostwriter? Bunyinya amat menyeramakan bukan? Jangan risau ia tidak melibatkan
mana-mana makhluk halus ataupun Hantu Kak Limah. Ghostwriter adalah penulis profesional  
yang bekerja dan dibayar untuk menulis disebalik bayangan nama penulis lain. Tak kiralah
novel, cerpen, artikel dan apa saja jenis buku.

Sudah banyak tokoh besar mahupun penulis hebat menggunakan jasa ghostwriter. Antara
buku yang menggunakan jasa ghostwriter adalah buku autobiografi Henry Ford. Jika anda
mampu menulis mengikut lenggok perkataan, gaya bahasa dan format orang lain mungkin
pekerjaan ini cocok buat anda.

Di luar negara perkhidmatan ini amat diperlukan bagi membantu seseorang penulis itu
menyiapkan 2-3 naskah dalam setahun.




3. Menyertai Pertandingan Menulis


Di Malaysia, saban tahun dan tempat akan diadakan pertandingan menulis. Bahkan sejak
dari sekolah rendah lagi pertandingan menulis sudah dipupuk. Jangan memandang remeh
pada sayembara penulisan kerana seorang penulis yang baik akan mengambil peluang
keemasan ini. Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan.

Jika kemenangan menjadi milik anda,bukan sahaja hadiah anda akan menangi malah nama anda juga akan melonjak didalam dunia penulisan. Bukan itu saja, sesetengah syarikat penerbitan seperti Buku Fixi misalnya akan menerbitkan karya yang memenangi sayembara sekaligus memberikan royalti buat anda.




4. Menulis di Blog


Jika anda benar-benar menulis secara konsisten blog juga boleh menjadi platform buat anda
untuk mendapatkan duit. Kebanyakan pendapatan dari blog yang paling besar datangnya dari
mempromosikan produk-produk yang menawarkan program affiliate.

Sedikit tips buat anda, sekiranya anda ingin menjana pendapatan melalui program affiliate
dinasihatkan agar jangan memfokuskan pada satu program semata-mata. Sebaiknya buatlah
seberapa banyak program yang anda mampu.

Mungkin kedengaran agak meletihkan, namun seseorang yang mencintai dunia penulisanan
tidak akan jemu melakukannya dan pasti bermanfaat buat anda.


5. Menjadi Penulis Freelance Atau Penulis Iklan

Walaupun ia agak lari daripada tajuk tetapi menulis iklan dan artikel sambilan masih berada
didalam cakupan industri penulisan. Ini adalah cara yang paling mudah dan selalunya pelajar
universiti suka melakukannya.
Anda boleh mengambil upah daripada usahawan untuk menulis iklan atau copywriting.
Disamping itu, anda juga boleh bekerja untuk menulis artikel bagi blog-blog yang menawarkan
perkhidmatan ini.

Bayarannya pun tak kalah hebatnya. Pekerjaan seorang penulis hanyalah mencari idea
dan terjemahkan dalam bentuk pengolahan kata. Senang bukan.
Untuk ingin terus maju dan melihat wang dibank anda bertambah dengan hasil penulisan,
seharusnya anda mesti mempunyai tekad dan semangat yang kuat. Jika anda seorang pemula
jangan bermimpi dan bandingkan diri anda dengan tokoh-tokoh penulisan terkemuka, anda
tidak tahu betapa sulitnya mereka melalui jerih payah sebelum membuahkan hasil.

Untuk berjaya membuat duit dengan novel dan cerpen anda tak perlu menghadiri kelas teknik
penulisan yang mantap atau menjadi anak murid kepada penulis novel terkemuka, cukuplah
anda mempunyai dua ini. Iaitu doa dan keghairahan dalam menulis.

Selain menulis novel atau cerpen, cara buat duit yang lebih mudah dan cepat juga adalah dengan
menjadi seorang blogger. Anda hanya perlukan internet dan blog sahaja. Mudah sangat, harini
pun anda sudah boleh jadi seorang blogger dengan mengikuti Info Lengkap Cara Buat Blog yang
betul sehingga berjaya! Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih.

CARA BUAT DUIT DENGAN PENULISAN DAN NOVEL/CERPEN

1:11 PG 0
Image result for PENULIS NOVEL

Pernahkah anda mendengar nama-nama besar dalam penulisan misalnya Stephen King, J.K Rowling, James Patterson, Paulo Coelho dan penulis tempatan nombor 1 di Malaysia Ramlee Awang Mursyid? Tokoh-tokoh ini bukan sahaja mampu menempah nama mereka di persada dunia penulisan malah mereka berjaya mendedikasikan hidup mereka dengan menulis.

Image result for PENULIS NOVEL RAMLI AWANG

Bahkan dengan hanya duduk diatas bangku sambil menaip setiap hari mereka mampu menyara hidup dan mendapat hasil yang lumayan. Namun begitu, tidak hanya bakat dan latihan menulis sahaja anda boleh menjadi seperti mereka, anda harus tahu cara yang betul bagaimana membuat duit dengan menulis novel, cerpen dan seangkatan dengannya.

Image result for PENULIS NOVEL


1. HASILKAN DAN JUAL KARYA ANDA


Pastinya cara terbaik adalah menghasilkan serta menerbitkan karya anda. Tak kisahlah sama ada dalam bentuk novel, kumpulan cerpen atau sajak, buku cerita dan macam-macam lagi. Untuk menerbitkan sesebuah novel anda mempunyai 2 pilihan iaitu terbitkan sendiri buku anda atau mencari syarikat penerbitan buku.

Related image

TERBITKAN NOVEL DENGAN SYARIKAT PENERBITAN

Pertama cara menerbitkan melalui syarikat penerbitan, anda harus menyiapkan manuskrip mengikut ciri kriteria atau format  yang ditetapkan sesebuah syarikat penerbitan misalnya bilangan jumlah huruf, tema cerita, gaya bahasa dan segala yang ditetapkan oleh mereka.

Pastikan anda buat sehabis baik dan sebelum menghantar karya anda, sebaiknya anda membuat semakan terlebih dahulu. Bukan senang untuk ambil hati penerbit, bahkan novel Harry Potter yang ditulis oleh J.K Rowling juga ditolak hampir 13 kali oleh penerbit.


TERBITKAN NOVEL SENDIRI

Selain itu anda juga boleh menerbitkan novel anda dengan sendiri atau dikenali sebagai self publish. Secara ringkasnya cara self publishing adalah anda perlu siapkan manuskrip anda dan melalui proses suntingan terlebih dahulu kemudian memilih cover serta melalui proses layouter.

Sememangnya cara ini memerlukan modal yang cukup. Jika karya anda berkualiti anda akan mendapatkan royalti yang berbaloi mengikut jumlah cetakan. Itu belum kira jika ada pengarah ingin mengadaptasikan novel anda ke filem ataupun drama.


2. MENJADI GHOSTWRITER BAGI PENULIS LAIN


Ghostwriter? Bunyinya amat menyeramkan bukan? Jangan risau ia tidak melibatkan mana-mana makhluk halus ataupun Hantu Kak Limah. Ghostwriter adalah penulis profesional  yang bekerja dan dibayar untuk menulis disebalik bayangan nama penulis lain. Tak kiralah novel, cerpen, artikel dan apa saja jenis buku. Sudah banyak tokoh besar mahupun penulis hebat menggunakan jasa ghostwriter.

Antara buku yang menggunakan jasa ghostwriter adalah buku autobiografi Henry Ford. Jika anda mampu menulis mengikut lenggok perkataan, gaya bahasa dan format orang lain mungkin pekerjaan ini sesuai buat anda. Di luar negara perkhidmatan ini amat diperlukan bagi membantu seseorang penulis itu menyiapkan 2-3 naskah dalam setahun.


3. MENYERTAI PERTANDINGAN MENULIS


Di Malaysia, saban tahun dan tempat akan diadakan pertandingan menulis. Bahkan sejak dari sekolah rendah lagi pertandingan menulis sudah dipupuk. Jangan memandang remeh pada pertandingan penulisan kerana seorang penulis yang baik akan mengambil peluang keemasan ini.

Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan. Jika kemenangan menjadi milik anda, bukan sahaja hadiah anda akan menangi malah nama anda juga akan melonjak di dalam dunia penulisan. Bukan itu saja, sesetengah syarikat penerbitan seperti Buku Fixi misalnya akan menerbitkan karya yang memenangi pertandingan sekaligus memberikan royalti buat anda.


4. MENULIS DI BLOG


Jika anda benar-benar menulis secara konsisten, blog juga boleh menjadi platform buat anda untuk mendapatkan duit. Kebanyakan pendapatan dari blog yang paling besar datangnya dari mempromosikan produk-produk yang menawarkan program affiliate.

Sedikit tips buat anda, sekiranya anda ingin menjana pendapatan melalui program affiliate dinasihatkan agar jangan memfokuskan pada satu program semata-mata. Sebaiknya buatlah seberapa banyak program yang anda mampu. Mungkin kedengaran agak meletihkan, namun seseorang yang mencintai dunia penulisanan tidak akan jemu melakukannya dan pasti bermanfaat buat anda.

5. MENJADI PENULIS FREELANCE ATAU MENULIS IKLAN

Walaupun ia agak lari daripada tajuk tetapi menulis iklan dan artikel sambilan masih berada di dalam cakupan industri penulisan. Ini adalah cara yang paling mudah dan selalunya pelajar universiti suka melakukannya. Anda boleh mengambil upah daripada usahawan untuk menulis iklan atau copywriting.
Di samping itu, anda juga boleh bekerja untuk menulis artikel bagi blog-blog yang menawarkan perkhidmatan ini. Dan bayarannya pun tak kalah hebatnya. Pekerjaan seorang penulis hanyalah mencari idea dan terjemahkan dalam bentuk pengolahan kata. Senang bukan.



Untuk ingin terus maju dan melihat wang dibank anda bertambah dengan hasil penulisan, seharusnya anda mesti mempunyai tekad dan semangat yang kuat. Jika anda seorang pemula jangan bermimpi dan bandingkan diri anda dengan tokoh-tokoh penulisan terkemuka, anda tidak tahu betapa sulitnya mereka melalui jerih payah sebelum membuahkan hasil.

Untuk berjaya membuat duit dengan novel dan cerpen anda tak perlu menghadiri kelas teknik penulisan yang mantap atau menjadi anak murid kepada penulis novel terkemuka, cukuplah anda mempunyai dua ini. Iaitu doa dan keghairahan dalam menulis.



WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...