Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan BISNES. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan BISNES. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Kenali Bisnes Paling Sesuai Untuk Perniagaan Anda

7:41 PG 0
Kenali Bisnes Paling Sesuai Untuk Perniagaan Anda


Image result for bisnes


Ramai dalam kalangan anda berminat untuk memulakan bisnes tetapi tidak tahu bisnes apa yang boleh anda lakukan dan sesuai dengan anda.  Ya, takut salah pilih bisnes nanti lingkup pulak. Takut tak reti, Takut rugi. Dan macam-macamlah yang korang takut. Adakah begitu? Aishhh. Jangan negatif derrrr. Kalau tak negatif pun, itulah kenyataannya kan?

Sebenarnya, memulakan bisnes merupakan perancangan permulaan yang perlu anda fokus betul-betul. Banyak peniaga di luar sana yang sering berubah-ubah produk. Hari ini jual emas, esok jual baju, lusa jual mekap. Sampai bila balik raya, saudara mara pun tanya, tahun ini jual apa pulak? Malunyaaaaaaa. Haha. Malu sebab orang dah judge kita ni sering bertukar produk!

Related image
Nak buat sesuatu perkara, anda kena fokus. Saya tahu anda ni ramai jenis yang multitasking. Semua benda boleh buat dan semua benda boleh jual. Tapi dalam bisnes, kalau nak jadi seseorang yang pakar dalam bisnes, adalah lebih baik fokus 1 perkara. Yang lain-lain boleh buat sebagai side income, pelaburan atau pasif income. Utamanya, fokus pada produk atau bisnes utama anda. Mudah sahaja konsepnya.

Anda harus kenali bisnes apa yang paling sesuai dengan anda. Terdapat beberapa cara untuk mengetahui apakah bisnes yang paling sesuai dengan anda dan bisnes yang boleh anda lakukan. Mari kita lihat cara-cara kenali bisnes yang paling sesuai dengan anda.


1.  KENALI MINAT ANDA

Minat yang mendalam tentang sesuatu perkara juga sebenarnya ada kena mengena dengan bisnes anda. Anda boleh memulakan bisnes yang berkaitan dengan minat anda. Tahukah anda lebih 70% bisnes cenderung untuk lingkup akibat semua peniaga tidak meminati produk masing-masing. Ha Bahaya sangat kan. Tak tahu la nak menangis atau nak ketawa. Adalah lebih baik kita buat bisnes benda yang kita minat. 

Kalau minat mekap-mekap orang, semua orang kita nak mekap, lebih baik kita buat duit dengan minat kita kan? Jadilah MUA atau jurumekap orang kahwin dan sebagainya.  Kalau minat memasak, jom jual salah satu produk makanan yang anda suka atau anda masak. Senang je nak tentukan bisnes apa paling sesuai dari segi minat korang.


2.  CARI KEPAKARAN

Ada orang yang minat sesuatu dan nak jual sesuatu, tapi tiada kepakaran. Contohnya Rina minat sangat nak bisnes aiskrim, tapi tak reti langsung buat aiskrim. hehe. Acaner tu, memang boleh pi kursus tapi lebih baik cari benda yang kita lebih pakar 200%. Kalau korang pandai menulis atau translate, korang boleh buat bisnes servis translate dokument. Kalau pandai selesaikan masalah wanita berkenaan kecantikan atau kesihatan, bolehla jual produk wanita. Asalkan korang pakar, okey? Mudah je, nak tak beli makanan dekat orang yang tak reti masak langsung? Kau rasa?

3.  SIASAT JENIS PRODUK | BANYAK PERMINTAAN DAN KURANG DI PASARAN

Anda boleh menyiasat jenis produk atau bisnes yang anda mahukan. Siasatan boleh dibuat dan bertujuan untuk melihat sama ada jenis produk atau bisnes tersebut sudah banyak di pasaran atau masih belum banyak. Anda harus memilih produk yang mendapat banyak permintaan tetapi kurang berada di pasaran sekarang. Apabila anda masuk ke pasaran nanti, komfirm produk anda akan meletup!

Image result for bisnes


4.  BISNES BERSESUAIAN DENGAN BAJET ANDA

Kalau minat dan pakar tetapi tidak ada bajet juga tiada gunanya.  Anda harus memulakan bisnes yang bersesuaian dengan bajet anda.  Dengan bajet yang mencukupi, semua urusan anda akan menjadi mudah dan senang. Anda harus membuat pelan anggaran bajet dengan menyenaraikan segala keperluan, barang dari suplier, kos itu ini dan sebagainya untuk memastikan kos kewangan bisnes anda dan kos sebenar anda adalah mencukupi. Sekiranya cukup dan mempunyai wang lebihan dari bajet anda, ia amat sesuai untuk anda memulakan bisnes tersebut.

5.  BISNES TIDAK DIBANNED ATAU DIREPORT

Bisnes yang anda pilih haruslah bisnes yang boleh diterima ramai, diterima oleh sistem dan juga diterima oleh laman marketing . Kelakar bunyinya kan. Tapi inilah kenyataan jika anda tak mahu berlaku masalah bila anda pasarkannya nanti. Contohnya produk berkenaan seks atau barangan larangan seperti pistol, dadah, DVD cetak rompak dan sebagainya memang tak boleh la anda jualkan. Facebook pun akan banned produk anda. Nak iklan di mana-mana secara online pun susah! Silap-silap anda pula yang akan direport oleh pengguna.

Cuba anda fikirkan sekarang, apakah produk atau bisnes yang paling sesuai untuk perniagaan anda?


Jenis-Jenis Perniagaan Untuk Pelajar Universiti

11:48 PTG 0


Banyak bisnes yang boleh anda lakukan ketika masih menuntut di Universiti. Sama ada nak menjual-jual ataupun nak buat perniagaan atau bisnes yang berasaskan servis atau perkhidmatan.  Sebagai pelajar, pasti anda sibuk dengan asignment dan kerja yang diberi oleh pensyarah bukan? Yela, kalau tak siapkan dan tak fokus nanti kena potong markah lah, Gred rendah, Pointer rendah dan sebagainya. huuuuuu haru betul. 

Sebenarnya, banyak jenis perniagaan untuk pelajar universiti yang harus anda tahu.  Mana tahu, anda boleh melakukan salah satu perniagaan mudah ini dan menjana pendapatan dengan senang sejak di bangku Universiti lagi. haaa gituh! 




Paling penting sekali, jenis perniagaan untuk pelajar universiti tidak harus terikat dengan masa. Sebab sebagai student, kita ada jadual kita sendiri, Kelas 8pagi sampai 10 pagi, kemudian  2 petang sampai 4 petang dan macam-macam lagi. Kalau nak buat bisnes yang terikat dengan masa, amat sukar untuk anda commit! Takkanlah nak pergi berniaga pasar malam kalau kelas pukul 8 malam sampai 10 malam kan.

Anda tidak perlu pening-pening kepala lagi, disini Rina akan terangkan jenis-jenis perniagaan untuk pelajar universiti seperti korang.


1.  BISNES PRINTER / PRINTING ASIGNMENT

Image result for bisnes printer

Rina pun pernah buat bisnes printing ni dulu dekat uitm Jengka. Masa tu cuma ada laptop dan printer. Korang kena beli 1 printer letak di bilik sahaja, nanti bila ada asignment nak kena print bagai, tak payah pergi print di cc (cybercafe), cukuplah print di bilik sendiri dan boleh uar-uarkan pada classmate korang, sapa nak print kat bilik aku, RM0.20 (kalau guna kertas sendiri) , kalau guna kertas aku, print seorang RM0.40. Mata duitan ke aku? Murah tu. Tapi kalau asigment sampai 30 page seorang, banyak juga korang dapat kan. Daripada kawan sekelas atau kawan baik yang tahu, nanti pasti dorang akan bagitau kat roomate dorang.Roomate dorang pula akan bagitau clasmate dorang. Haaa macamtula berkembangnya bisnes korang dan pasti sebulan tu lebih RM100-RM200 korang dapat buat duit poket.

2.  BISNES TOPUP

Related image

Sebenarnya bisnes topup pun sangat menarik. Semua orang guna handphone dekat university. Semua orang mesti nak topup. Korang jual topup, korang dapat juga untung. Tapi paling best sekarang ni, ada tau simkad yang kalau korang guna dan korang topup sendiri pun korang dah dapat komisen. Lepastu, kalau korang rekemen orang guna simkad tu pun korang dapat komisen juga, kalau orang yang korang rekemen tu pakai simkad yang korang jual tu, tiap kali mereka topup, korang pun dapat komisen.. Ya Allah, betul ke ada cara buat duit pelajar universiti macam ni? Alhamdulillah memang ada.  Nak tahu lebih lanjut pasal bisnes simkad ni korang boleh contact 010-5012717 atau klik je link wasap ni wasap.my/60105012717/Naktahu+Tentang+Simkad+buatduit



3.  BISNES DROPSHIP

Image result for dropship

Ramai juga pelajar dah buat bisnes dropship ni. Senang saja, pilih satu produk yang penjualnya menawarkan komisen untuk anda jika anda menjual barang tersebut. Itulah bisnes dropship. Contohnya, anda nak jual beg atau baju. Anda boleh promote dari internet, facebook dan sebagainya. Sekiranya ada pelanggan berminat nak beli barang tersebut, penjual tadi akan post kepada mereka dan akan membayar komisen kepada anda. Untuk buat bisnes ni, anda cuma perlu ada sambungan internet dan handfon atau laptop sahaja.  Mudah kan?

4.  BISNES ASIGNMENT 

Image result for assignment

Jenis perniagaan untuk pelajar universiti juga adakalanya tidak melibatkan produk tetapi melibatkan servis atau perkhidmatan. Anda mungkin tidak suka menjual barang-barang dan tidak mempunyai skill tersebut. Namun, anda oleh membuat bisnes Asignment iaitu menyiapkan assignment kawan-kawan anda yang malas nak buat asignment tu. Of course lah anda perlu cas mereka dengan harga berpatutan dan berbaloi buat anda. Rina pernah tolong buat asignment budak class iaitu buat karangan mandarin, time tu dah sibuk nak exam speaking mandarin, yang mana belum buat dan hafal karangan masing-masing, diorang dah kalut waktu tu, apa lagi, nak minta tolong yang pakar, yang pakar pun ada kerja banyak. Jadi , nak berbaloi dan tolong mereka, rina cas seorang RM10, alahai karangan simple tak sampai 1 kertas A4 pun. Jadi dapatlah dalam 6 orang juga rina buatkan karangan mandarin tu. Rezeki RM60 pada 1 malam. Kalau asignment tu banyak, macam buku folio, korang boleh cas dalam RM40 - RM100 atau yang mana berpatutan.

5.  BISNES DARI PENULISAN


Image result for assignment

Mungkin ada yang tidak yakin dan tak ramai kawan untuk buat bisnes asignment. So jangan risau, korang boleh buat duit dengan menulis.  Buat duit dengan menulis adalah jenis perniagaan untuk pelajar universiti tanpa perlu menjual atau masuk tangan dari orang-orang yang terdekat dengan anda.  Bagaimana boleh buat duit dengan menulis? Terdapat banyak cara untuk anda buat duit dengan menulis sama ada reti atau tidak, anda boleh belajar dengan mudah dari panduan Rahsia Penulis. Alhamdulillah Rina sendiri pun dah pernah menjana duit dengan menulis dengan berpandukan Rahsia Penulis ni.

Ini adalah Antara Pendapatan rina terima sebagai seorang penulis sampingan:







Korang boleh dapatkan Panduan Rahsia Penulis untuk menjana pendapatan dengan menulis seperti Rina :)


Jom Dapatkan: 


Cara Bahagikan Masa Kerja Dengan Masa Berbisnes | BERNIAGA SAMBIL BEKERJA

9:14 PTG 3
Ramai orang yang suka buat bisnes sendiri, tapi dalam masa yang sama masih lagi bekerja makan gaji. Tak kiralah berkerja swasta atau kerajaan, situasinya tetap sama dimana anda bekerja dari 8 pagi sehingga 6 petang begitu. Bermaksud, mungkin masa dari 8 pagi sehingga 9 petang tu anda perlu lakukan kerja hakiki dan tak dapat buat bisnes.

Itu adalah satu hal yang kita semua perlu sedari.  Memilih untuk menjalankan perniagaan ketika masih bekerja adalah sesuatu yang sangat baik dan menguntungkan. Tidak salah jika anda bekerja tetapi ingin berniaga. Malah, banyak manfaat yang boleh anda dapatkan.

Cuma, ramai yang mempunyai masalah dimana mereka tidak tahu cara membahagikan masa dengan betul. Sekiranya anda bekerja, masalah masa adalah yang utama kerana pada malam hari, adalah masa yang anda sering gunakan bersama keluarga dan anak-anak pula. Justeru, bila masa yang sesuai untuk berniaga?

Sebenarnya, berniaga atau perniagaan adalah sangat subjektif kerana ia terpulang kepada anda sama ada anda berniaga secara online atau offline. Jika offline, ya ia akan memakan masa anda dengan lebih lagi kerana anda perlu set up kedai, tempat jualan, ambil barang dan lain-lain perkara lagi.

Manakala jika anda berniaga secara online, anda dapat menjimatkan masa namun tidak bermakna anda tak perlu buat apa-apa ye, takut-takut perniagaan anda tak berjalan pula nanti.

Sama ada online atau offline, anda harus bahagikan masa kerja dengan masa berbisnes dengan betul. Jom lihat cara bahagikan masa kerja dan bisnes yang harus anda ikuti.

Imej yang berkaitan

Cara Bahagikan Masa Kerja Dengan Masa Berbisnes 

#1 Pilihan Bisnes, Platform Dan Target Audience


Pilih bisnes yang mudah, sesuai dan menggunakan platform yang terkini. Pilihan apa produk anda nak jual penting kerana anda perlu pastikan ia mendapat banyak permintaan, mungkin target audience pun berdekatan dan sesuai dengan anda. 

Sebagai contoh, anda kerja di pejabat, anda boleh buat bisnes makanan (kerepek) atau bahan kering atau pun juga boleh jual tudung. Sebabnya, target marketing berdekatan anda adalah orang di pejabat anda sendiri. 

Namun tiada masalah jika anda nak jual produk lain, sebab anda boleh jual dari internet sahaja dan tak perlu fokus di pejabat pun. No worries.

Cara Bahagikan Masa Kerja Dengan Masa Berbisnes 

#2 Sediakan Bahan Marketing Secukupnya


Jangan jadi macam lalang, tak ada pendirian. Anda perlu tetap dengan pendirian anda. Ada orang cepat sangat kecewa, down dan takkan buat apa-apa untuk bisnes dia. Sebenarnya, hal pertama sebelum anda all out promote adalah, anda perlu sediakan bahan merketing dahulu. 

Sediakan copywriting atau ayat iklan banyak-banyak, nanti pada masanya anda cuma schedule sahaja iklan tersebut untuk naik di blog dan juga page facebook. jadi, anda dh jimat masa kat situ. Mudah kan?

Cara Bahagikan Masa Kerja Dengan Masa Berbisnes 

#3 Gunakan 1 Jam Sehari Untuk Marketing 


Jika anda bekerja dari pagi sampai petang, masa yang ada sama ada malam, atau selepas subuh setiap hari, boleh anda gunakan untuk buat marketing. Sabtu ahad pula, anda boleh all out all day untuk marketing. Tanpa marketing, biasa umpama kosong je tau sebab dalam bisnes, kita kena buat orang kenal dan nampak kita ya. Semua sifu bisnes akan cakap macam tu. So please. Dengarlah nasihat ini ya sayang semua!



Imej yang berkaitan

Cara Bahagikan Masa Kerja Dengan Masa Berbisnes 

#4  Sedia Korbankan Masa


Tolong korbankan masa anda selama anda berbisnes sambil bekerja. Jika anda tak nak korbankan masa, sia-sia sahaja lah impian perniagaan anda. Oh ya, korbankan masa juga bermaksud anda perlu memperuntukkan masa anda untuk mengembangkan bisnes.

Buatlah jadual harian dimana pada pukul berapa anda harus fokus pada marketing dan bisnes. Sama ada marketing di fb, ig dan sebagainya tiada masalah. Namun, wajib anda lakukan. Korbankan sedikit masa setiap hari. Barulah ada hasilnya. Tanpa menuai padi, padi takkan tumbuh sendiri. Faham kan?

Cara Bahagikan Masa Kerja Dengan Masa Berbisnes 

#5  Jangan Sesekali Buang Masa


Ada masanya kita rasa malas tak nak buat apa-apa, ada masanya kita jadi rajin. Tak kisahlah apapun kita nak buat, yang penting jangan buang masa. Daripada kita buang masa, banyak hal kita boleh lakukan. Biarpun tak buat marketing, kita boleh buat research pasal produk jualan kita, cari database dan macam-macam lagi. 

Dalam bisnes ni banyak jalan dan strateginya, tapi yang penting untuk permulaan adalah pengurusan masa yang ramai terlepas pandang. Mulai hari ini, peruntukkan masa anda setiap malam untuk bisnes ( jika anda kerja pagi sampai petang). Kalau yang tak kerja tu, anda boleh buat jadual dari pagi sampai petang, untuk fokus bisnes.

Semoga bermanfaat!




7 Sebab Anda Perlu Iklankan Bisnes Di Facebook

1:43 PTG 0
Dizaman yang serba canggih ini, kita semua pasti telah mempunyai gadjet-gadjet seperti android phone, ios phone (pasti anda biasa mendengarnya dengan nama iphone 7, iphone 8 dan sebagainya yang dilengkapi dengan sistem ios) pc tablet, komputer riba dan banyak lagi gadjet-gadjet canggih yang sememangnya mempunyai applikasi Facebook. Jadi tidak hairan la boleh dikatakan 80% rakyat di malaysia ini pasti menghabiskan masa mereka dengan applikasi ini. Jadi bagi mereka yang merupakan pengeluar produk, ataupun pembeli produk, pasti iklan bisnes di facebook ni amat penting kepada anda. Okey, sekarang jom kita ketahui 7 sebab anda perlu iklankan bisnes di facebook.



1. Trend Membeli di Facebook Semakin Ramai

Tahukah anda, dari tahun 2013 sehingga sekarang, ramai pengguna facebook telah menjual produk mereka melalui facebook, sehingga pada tahun ini tak silap saya, facebook telah melancarkan satu “ruang” dimana para pengguna facebook ini boleh melakukan urusan jual beli mereka melalui facebook yang dikenali sebagai “marketplace”.
Contoh “facebook marketplace” yang amat popular pada masa sekarang. Ia juga dilengkapi dengan sistem “kawasan terdekat” yang bagi memudahkan urusan jual beli di facebook.

2. Proses Cepat Diuruskan

Perkara yang paling disukai ramai adalah “fast bussiness” .. Betul tak? Hehe.. saya juga amat menyukai proses jual beli yang amat pantas. Bayangkan dimana ketika anda sedang menonton movie kegemaran di ruang tamu. Anda juga boleh melakukan pekerjaan bisnes anda. Tak percaya ya? Okey, saya akan kongsi sedikit fakta “facebook” dengan korang. Melalui facebook, anda boleh cipta iklan anda dan post di wall atau page facebook anda dalam masa yang cepat. Beribu-ribu pelawat pasti akan mengunjungi page jualan anda dalam masa 2-3 jam sahaja… Fuh… Pantas bukan?


Contoh page iklan di facebook.

Shopify merupakan group iklan jual beli yang amat popular di kalangan pengguna facebook. Hanya cipta iklan dan post, pasti akan dapat ramai pengunjung dalam masa yang singkat.

(Group Shopify Malaysia)


3. Mungkin Bisnes Anda Akan Viral.. Siapa tahu kan?

Dengan adanya butang “share”, “like” serta ruangan komen di facebook, pasti tidak langsung akan membuatkan pengguna lain turut mengetahui tentang bisnes anda. Katakan satu kejiranan anda amat berpuas hati dengan produk anda dan terus “share” kepada pengguna yang lain, pastinya bisnes anda akan cepat tersebar di seluruh tempat dalam masa yang singkat. Betul tak? Mana tahu esok harinya, produk korang dah viral dan mendapat permintaaan yang tinggi.



4. Sistem Demographic Data Yang Lebih Tertumpu dan Memudahkan Pemasaran

Bagi yang ingin menumpukan bisnes mereka kepada individu-indivdu tertentu, cara ini lah yang paling sesuai. Anda tahu tak kenapa? Dengan sistem demographic data ini, anda boleh iklankan produk anda mengikut kesesuaian. Sebagai contoh umur, jantina, tempat tinggal dan banyak lagi. Pilihlah ikut kemahuan anda dalam kesesuaian mempromosikan produk anda. Ia juga dapat mengelakkan dari pengguna bawahan umur membeli produk yang tidak bersesuain dengan umur mereka.



5. Kos Iklan Yang Murah

Tahukah anda Fb ads adalah pengiklanan berbayar yang paling menjimatkan yang diciptakan oleh Mark Zuckerberg. Dengan modal serendah RM3 sehari, anda mampu mengiklankanya kepada lebih 1 ribu pengguna dalam masa 1 hari. Jika dibandingkan dengan iklan yang offline yang memakan waktu yang lama, serta risiko keuntungan yang rendah. Melalui Fb Ads, segala pengiklanan pasti dapat diuruskan dengan kos yang rendah. Jadi berterima kasihlah kepada Mark Zuckerberg yang memperkenalkan sistem Fb Ads ini kepada pengguna facebook.

Karikatur Mark Zuckerberg yang telah dilukis oleh peminatnya. Lucu kan?


6. Pasaran Tempatan Yang Semakin Meningkat

Pada tahun 2011, satu kenyataan yang dikeluarkan oleh satu pusat pengumpulan data melaporkan bahawa pengguna facebook di Malaysia adalah seramai 12 juta lebih pengguna. Cuba anda tengok, berkemungkinan dengan angka ini pasti terdapat prospek yang berpotensi menjadi pelanggan anda. Sekarang pula kita hampir memasuki tahun 2019, pasti angka pengguna di Malaysia adalah lebih tinggi. Mana tau, satu iklan anda di facebook mampu memberikan hasil yang tidak pernah anda bayangkan.



7. Berpotensi Dapat Menjalankan Urusan Bisnes di Seluruh Dunia

Sebagai contoh, anda adalah pengeluar produk kecantikan termurah di dunia lah katakan.. Haha.. Siapa tahu kan? Selepas itu terdapat pengguna-pengguna facebook di luar negara mahu membelinya. Pasti produk anda akan mendapat sambutan yang menggalakkan. Betul tak? Mana tahu lepas ni, satu produk kecantikkan anda telah menjadi kegilaan para modelling top di dunia.. Kalau rezeki tak kemana kan?


Kesimpulannya.. Iklan bisnes di facebook adalah sangat simple, mudah serta menjimatkan masa. Anda tidak perlu mengeluarkan kos yang banyak untuk iklan-iklan yang anda mahu. Yang penting adalah fokus anda dalam menjalankan bisnes anda melalui facebook. Dalam bisnes adalah menjadi adat jika bisnes anda adakalanya turun naik.. Yang paling penting usaha anda. Betul tak?


NAK COPYWRITING SERENDAH RM5?
Perlukan Ayat Iklan untuk Perniagaan Anda?


KISAH KERJAYA DENGAN PERNIAGAAN AMWAY

1:13 PG 0
Saya adalah seorang graduate 1st class dari Universiti Teknologi Mara dalam fakulti Pengurusan Pejabat.  Saya pernah bekerja dengan sebuah bank dan berhenti kerja apabila umur 25 tahun.  Apa yang berlaku adalah kerana saya inginkan satu perniagaan dan bukannya kerja makan gaji.  Tetapi mama sangat risau dan mahukan saya bekerja supaya mempunyai simpanan epf, pencen dan sebagainya.  Ramai masyarakat kita yang berpendapat sekiranya tidak kerja dengan majikan, tidak makan gaji, maka tiada pendapatan yang kukuh.
Image may contain: 1 person, sitting
Imej via [Usahawan]

Bagi saya, saya amat percaya apa yang diajar dalam agama iaitu 9 dari 10 punca rezeki datangnya dari perniagaan. Cuba bayangkan, 9 rezeki itu datang dari perniagaan sedangkan 1 sahaja daripada bukan perniagaan. Itu menunjukkan rezeki datang dari perniagaan adalah lebih banyak. yang penting, PERNIAGAAN itu bagus dari dasar Agama.  Mengapa perlu risau dan khuatir. Ya, mungkin kerana ibu bapa takut kita hidup susah tiada duit dan sebagainya.  

Tapi pernahkah anda dengar, mereka yang kerja kerajaan akan jadi jutawan? Tak pernah kan.. Mereka yang kerja swasta jadi jutawan?  Tak pernah juga.  Tapi orang yang bisnes sendiri akan jadi jutawan?  Ya. Itu sangat logik, malah sudah ada bukti dan ramai yang telah jadi jutawan.  Paling mudah, Irfan Khairi, Dato Seri Diva, Dato Aliff Syukri dan sebagainya.  Mengapa kita masih pertikaikan?  Anak-anak perlu di buka minda mereka tentang perniagaan seluas-luasnya.  Bukan saja anak-anak, ibu bapa turut perlu buka minda! Sokonglah anak-anak anda untuk memulakan perniagaan.  Doronglah mereka dan sokonglah.
Secara umumnya segala urusan perniagaan bermula dengan mempromosi dan menjual produk. Ilmu menjual ada secara semulajadi dalam setiap individu cumanya ia perlu diasah mengikut kesesuaian agar ia lebih mantap.  Satu cabang mudah untuk mempelajari ilmu perniagaan adalah melalui Jualan Langsung. Ia adalah tempat paling sesuai kerana segala-gala perkara berkaitan produk, latihan, sokongan dan ganjaran telah siap tersedia.  Pendek kata, ianya mempunyai sistem tersendiri yang memberi manfaat kepada kita.
Saya petik dari myamwaybizpress:  Perniagaan seperti Amway meningkat nilainya mengikut masa, bergantung kepada usaha dan komitmen yang seseorang itu berikan. Menariknya, syarikat membenarkan anda memiliki perniagaan tersebut dengan cara menyediakan ganjaran yang luarbiasa sehingga ke peringkat yang ia boleh diwariskan kepada keluarga/waris atau sehingga anda tiada dibumi ini. 
Ini bermakna pemilikan keuntungan perniagaan tersebut adalah hak anda dan berterusan sehingga anda tiada lagi. Sebab itu, apabila memilih syarikat jualan langsung, anda perlu berhati-hati agar ia berbaloi dan tidak sia-sia kemudian hari.
Image result for kerjaya amway

KENAPA SAYA PILIH AMWAY BERBANDING BEKERJA SEBAGAI BANKER?

Berhenti kerja bukanlah pilihan yang bijak bagi orang yang ada komitmen seperti saya.  Loan kereta, kad kredit, ptptn... tapi berhenti kerja untuk memulakan bisnes adalah tindakan ajaib dan serah diri yang saya lakukan.  Serah diri kepada Allah swt.  Kita perlu usaha dan tawakal. Namun, apa yang Dia beri esoknya, itulah kebaikan untuk kita.

Sewaktu saya bekerja makan gaji, gaji 3k tidak mencukupi walaupun hanya guna untuk enjoy dan bayar komitmen.  Kenapa tak cukup? Mungkin ada setengah part tu tidak berkat ke apa ke saya tak tahu..Wallahualam. Sehinggalah bila mana saya sering rasa tak cukup, saya selalu cakap , 'tak sabarnya nak berhenti kerja nak buat bisnes sendiri, insyallah lagilah cukup'... banyak kali sangat saya cakap macamtu. 
Saya percaya jika saya buat perniagaan saya akan lebih dari cukup.  Selepas berhenti kerja , saya berjinak-jinak dengan bisnes makanan, namun keletihan melanda.. saya terfikir, adakah bisnes yang ada pasif income? kalau bisnes sendiri macam restoran, kedai dan sebagainya, kalau kita tutup kedai kita pun tak untung. Dan beberapa hari kemudian, kuasa Allah temukan saya dengan bisnes yang  saya tidak tahu bisnes apa.. 
Rupa-rupanya ianya salah satu produk Amway.  Dan apa yang menariknya, pendapatan yang diberikan bukan hanya seperti syarikat jualan langsung yang lain, malah kita juga ada pendapatan royalti atau macam pencen yang kita dapat tiap-tiap bulan walaupun kita sudah tua dan tidak buat kerja.  Untuk itu, permulaannya kita perlu belajar dan berusaha sedikit untuk berjaya.

Mana ada bisnes yang masuk ,terus berjaya.  Carilah satu dunia ni.  Memang tak ada. Sebenarnya semua kena buat kerja sikit. Taja orang, jual barang, promot dan macam-macam lagi. Betul tak? Kalau nak juga yang tak buat apa-apa tapi boleh kaya, ada ... tapi bukan bisnes. Itu ialah skim cepat kaya. Sebab itu yang selalu kena tipu dengan skim cepat kaya ni melayu. Sebab malas. Malas nak berusaha. Nak cari pula bisnes yang tak perlu buat apa-apa dapat duit, memang takla. Dah tahu mcm tu, kita kena la bijak. Amway akan bagi tiap-tiap bulan pendapatan tetap setelah kita berusaha dulu pada awalnya.  Bukan cari orang k.. Ini lebih kepada kumpul point. Sebab tu kena belajar dulu.  Sangat-sangat mudah. Bila saya belajar ni, Hari-hari akan fikir positif dan fikir kejayaan. 
Selain itu, kosnya murah (RM95) untuk memulakannya dan risikonya adalah rendah kerana anda tidak perlu mempunyai stok yang perlu disimpan. Kedai Amway terdapat di serata negeri dari Alor Setar hingga ke Sabah yang membolehkan stok di dapati dengan mudah.
Ganjaran kewangan pula berperingkat-peringkat mengikut prestasi anda. Terdapat banyak cara untuk anda mendapat keuntungan. Dan semua cara itu sebenarnya langsung tidak menekan anda dan anda boleh melakukannya secara santai juga.
Jika anda ingin meluaskan perniagaan ini ke peringkat antarabangsa juga tiada halangan, Amway terdapat di lebih 80 negara di dunia. Anda hanya perlu buka cawangan baru di negara tersebut dengan menaja rakyat negara tersebut.
Imej via [code-brew]

Perniagaan ini juga adalah trend semasa dalam perniagaan. Seramai tiga puluh juta orang di seluruh dunia terbabit dalam jualan langsung, sebuah industri yang bernilai $82 bilion. Apabila orang menjadi lebih sibuk, mereka mencari cara untuk menjimatkan masa melakukan tugas rutin, seperti membeli-belah untuk keperluan setiap hari.
Jualan langsung memenuhi keperluan ini dengan baik, kerana produk Amway boleh dihantar ke pintu mereka. Selain itu, Amway adalah satu daripada syarikat jualan langsung yang terbesar di dunia dan mempunyai sejarah kejayaan selama lebih 54 tahun.
Kepelbagaian produk yang terdapat dalam Amway juga boleh membantu anda mendapat ramai jenis pelanggan. Terdapat makanan nutrisi  untuk mereka yang mementingkan kesihatan, terdapat produk kecantikan untuk wanita, alat-alat penjagaan rumah dari bahan pencuci hingga ke alat teknologi tinggi seperi penulin air dan penulin udara. Pelbagai jenis makanan sehingga untuk kegunaan jamuan Hari Raya juga ada disediakan.
Peluang kejayaan adalah sama rata. Tidak kira samada anda ada sijil atau ijazah atau setakat sekolah rendah, tua atau muda, peluang untuk berjaya adalah sama rata bergantung kepada usaha dan komitment yang diberikan. 
Untuk berjaya, anda perlu menjadi contoh pengguna yang baik dan sentiasa mahu maju dengan menghadiri setiap mesyuarat atau latihan kepimpinan yang disediakan agar anda mempunyai ilmu dalam perniagaan ini.
Rakan-rakan peniaga yang lain sentiasa boleh membantu anda.
Bagi mereka yang ingin mempelajari lebih tentang Amway dan bagaimana kerjaya dengan Amway, anda boleh hubungi saya di wasap.my/60105012717/NakTahuTentangAmway

SUZY BERSARA AWAL SEBAB NAK JUAL HERBA | INSPIRASI

4:51 PTG 0
Dulu kontraktor Oil & Gas, sekarang jadi bidan herba pulak..
Itulah transisi hidup yg dialami oleh Suzimah Hazish, 44 tahun yg merupakan founder kepada SuzyHoney Herbs yg berasal dari Kemaman, Terengganu.
Bila dengar nama brand SuzyHoney Herbs, mesti kita dah boleh agak produk ni berasaskan bahan2 semulajadi kan?
Haaa kalau nak tau, walaupun dia ni dah level CEO tapi dia lah yg keluar masuk hutan mencari dan mengkaji herba2 dan tumbuhan hutan ni semua… bukan takat tu je, dia siap berguru dgn bidan2 dan orang asli tempatan untuk belajar sendiri ilmu2 perbidanan dan perubatan herba ni.
PERMULAAN BISNES
Suzimah atau nama manjanya Suzy ni asalnya merupakan seorang kontraktor oil & gas. Kalau nak ikutkan, dgn pekerjaannya sbg kontraktor ni dia dah boleh hidup selesa… tapi, dia ambil keputusan untuk bersara awal dan ceburi bidang bisnes.
Dia memilih produk kecantikan & kesihatan yg berasaskan herba kerana mmg sejak turun-menurun dari nenek moyang lagi keluarganya telah mengamalkan perubatan herba.
Tapi, sebenarnya bisnes ni tak rancang pun… dulu, waktu sebelum bersara tu dia rajin share tips2 tentang khasiat herba dan perubatan tradisional di fb personalnya. So, pada tahun 2015, timbul lah idea untuk buat bisnes berasaskan herba ni.
Alhamdulillah produknya mendapat sambutan diluar jangkaan… dan dia pun mula lah rekrut agent.
Namun perjalanan bisnesnya tidaklah semudah yg disangka.
Tanpa pengetahuan yg mendalam mengenai sistem pengurusan agent serta kemahiran komunikasinya, sedikit sebanyak menyukarkannya untuk menguruskan agent2nya.
Yelah, dulu kan kerja kontraktor dok ofis dan site je… jadi dari segi komunikasi pun terbatas dalam hal2 berkaitan kerja je. Tapi, bila nak kena uruskan agent2 ni, fuhhhh mmg satu cabaran lah kan.
NAK ‘AJAR’ NETIZEN
Bila buat bisnes produk kecantikan & kesihatan yg berasaskan herba ni, ternyata ia sememangnya sukar. Dgn waktu tu, brandnya baru nak naik. Jadi, ramai yg skeptikal dan tak menyokong bisnesnya termasuklah dgn kengkawan yg pernah kerja 1 ofis dulu.
Ditambah pulak dgn segelintir netizen yg masih kurang pengetahuan mengenai ilmu2 perubatan tradisional, jadi dia ‘terpanggil’ dan rasa bertanggungjawab untuk ‘ajar’ netizen2 ni semua tentang apa itu perubatan berasaskan herba…
Ini membuatkan dia semakin berusaha untuk menaikkan lagi bisnesnya disamping berkongsi ilmu2 mengenai perbidanaan dan herba.
Dia percaya, semakin banyak ilmu pengetahuan yg dikongsi, semakin banyak pemahaman yg boleh disampaikan kepada netizen.
MULA MENCARI GURU
Pada Ogos 2017, dia memulakan langkah untuk berguru… bermula dengan seminar 1 hari, dia sambung pula dgn sesi berguru selama 1 tahun. 
Dari situ, macam2 yg dia belajar antaranya ilmu2 marketing, copywriting dan yg paling penting ialah ilmu rekrut agent! Ya, mmg itulah ilmu yg dicarinya selama ni…
Kalau sebelum ni, dia rekrut agent tanpa tahu sepenuhnya sistem pengurusan agent, kini dia dah mampu wujudkan satu sistem pengurusan agent yg lebih tersusun. 
Dari segi skill komunikasi juga, dia semakin mahir dalam berkomunikasi yg seterusnya membantunya untuk mengukuhkan lagi jenama SuzyHoney Herbs.
Sebelum berguru tu, salesnya 5 angka je tapi lepas berguru salesnya naik 6 kali ganda sampai cecah 6 angka! Kalau nak tau, sales yg dicapainya ini menggunakan kos marketing yg tersangatlah minimum…
Bayangkan kalau dulu produknya ada 1 2 jenis je tapi sekarang Suzy Honey herbs dah mampu keluarkan 80 jenis produk!
MULA LEBARKAN SAYAP
Oleh kerana pencapaiannya yg semakin meningkat naik, banyak rezeki2 lain yg turut ‘menyinggah’. Terkini, dia terpilih sebagai satu-satunya usahawan bumiputera untuk bekerjasama di Ladang Herba Bersepadu di Kg Pasir Raja, Hulu Dungun, Terengganu…
Hasil dari kerjasama itu, dia juga diberi kepercayaan serta ditawarkan untuk membangunkan Eco Resort bagi menjadikan ladang herba tersebut sebagai pusat herba dan pelancongan.
Di samping itu, selain daripada ilmu2 bisnes dan marketing, dia juga semakin giat menuntut ilmu secara formal. 
Dia banyak menyertai seminar2 perubatan melayu dan perbidanan. Terkini, dia baru sahaja mendapat sijil usahawan herba dan dalam proses untuk mendapatkan sijil perbidanan melayu.
Baginya, walaupun bisnesnya semakin naik, ilmu2 dan pendidikan formal mengenai perubatan herba dan perbidanan ni perlu sentiasa di upgrade.
‘SECRET WEAPON’ YANG DIGUNAKAN
#1 ZERO COST MARKETING 
Strategi marketing ini merupakan strategi yg paling jimat sekali sbb tak perlukan kos! Konsep ini boleh dilakukan melalui perkongsian content marketing…
Antara content2 yg dia rajin kongsikan adalah post berbentuk tips, testimoni dan perkongsian khasiat2 herba. Hanya melalui perkongsian content sahaja, dia dah boleh convert kepada sales. Power kan?
#2 REKRUT AGENT
Dia menggunakan teknik rekrut agent bagi meningkatkan sales dan mengurangkan kos marketing HQ. Tapi, bila agent dah ramai, macam mana nak pastikan mereka setia?
Antara cara untuk buatkan agent2 SuzyHoney Herbs setia adalah dgn cara personal engagement di group WhatsApp khas agent. Dia akan sentiasa engage dan memberi motivasi kepada agent2nya supaya hubungan mereka lebih rapat.
#3 COPYWRITING
Dia banyak menggunakan copywriting jenis problem yg mana dia akan highlightkan masalah2 yg sering audiens hadapi dan dia akan berikan penyelesaian kepada masalah tersebut.

Antara contoh copywriting yg digunakan adalah,
“Sebelum ni badan selalu rasa sengal-sengal. Bisa urat sana-sini. Lemau jer tak cergas. Tapi bila pakai krim barut herba ni laju angin keluar. Ringan plak rasa badan…”
#4 BRAND AWARENESS
Dia ada naikkan billboard di sekitar KL bagi meningkatkan brand awareness. Melalui billboard ini juga, ia berupaya meningkatkan trust dalam kalangan prospek dan agent.
#5 INTEGRATED MARKETING
Disamping menggunakan platform facebook, dia juga ada menggunakan medium online lain seperti websites dan instagram. Baginya, zaman era digital 4.0 ni, semua platform media sosial perlu dimanfaatkan dan tak hanya bergantung kepada 1 platform sahaja.
Akan datang, untuk tahun 2019… 
Dia dalam perancangan untuk terlibat dlm Roadtour 1 Malaysia yg menggabungkan Matrade, SME dan kumpulan usahawan bagi program “Expo HOPE”. Selain itu, dia akan merekrut lebih ramai lagi agent dan stokis bagi membantu menaikkan ekonomi usahawan tempatan…
Tidak ketinggalan, dia juga akan mengadakan seminar mengenai perubatan herba dan perbidanan bagi meningkatkan pengetahuan masyarakat mengenai kebaikan herba.

Amacam? Terinspirasi tak dengan kisah Suzy ini?

WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...