Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan BISNES. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan BISNES. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

REZEKI DATANG BERTALU-TALU SELEPAS AMAL DOA PENDEK INI

11:31 PTG 2
Pernah tak rasa down atau jatuh sehingga tidak punya apa-apa? Kita masih mampu makan, hanya diuji dengan kesusahan seperti hutang, anak sakit, tidak ada duit pada hujung bulan, tak cukup itu ini.. Pendek kata, memang ujian dan kita rasa itu dugaan. Pasti pernah alaminya kan?

Tambah-tambah kalau kita ni bekerja yang tak tetap, gaji tiap bulan tak sama. Bisnes pula ada naik turunnya bagi orang yang ada bisnes sendiri atau memang menjana pendapatan mengikut komisen. Tidak juga dinafikan walaupun bekerja makan gaji, tetap ada orang yang sering merasa 'tak cukup'.

Pasti anda tertanya-tanya kenapa dan mengapa? Itu semua tidak penting, selagi kita tahu usaha itu berkat, halal dan kita usaha sebaik-baiknya. Yang menjadi persoalan adalah bagaimana nak buat rezeki datang bertalu-talu?


REZEKI DATANG BERTALU-TALU KERANA AMALAN

Ya, amalan sangat penting dalam hidup kita. "Kerana 80% dari kejayaan kita hadirnya daripada amalan kita juga berbanding usaha" (berdasarkan kata Founder Nurraysa, Puan Aini Zulkepeli).

Antara amalan yang menjadi kepentingan atau utama untuk menjemput rezeki datang bertalu-talu dalam kehidupan kita seharian juga adalah DOA.

Terdapat banyak doa yang boleh kita amalkan untuk memjemput rezeki atau menjadikan rezeki datang bertalu-talu. Antaranya adalah doa-doa pendek yang terkandung dalam Al-Quran. Selama ini, kita sedia maklum bahawa Al-Fatihah pun dapat memudahkan kita jemput rezeki, tetapi berbeza situasinya dengan setiap doa dan fadhilat yang kita inginkan. 

DOA HARUSLAH JELAS DAN TEPAT

Doa yang kita bacakan perlulah jelas dan tepat maknanya dengan apa yang kita nak. Jika nak rezeki melimpah ruah, amalkan doa berkaitan rezeki. Jika nak rezeki zuriat, amalkan doa yang sesuai dan begitu. Tapi kebanyakan doa membawa fadhilat yang sama yang bagi namanya 'rezeki' cuma ia tidak khusus dan spesifik, rezeki apa. Sama ada, duit, kesihatan, kebahagiaan dan lain-lain lagi.


DOA REZEKI DATANG BERTALU-TALU

Jom amalkan beberapa doa rezeki datang bertalu-talu ini. Semuanya adalah doa-doa pendek yang juga terkandung di dalam Al-Quran.

DOA #1 REZEKI DATANG BERTALU-TALU 

Innahaza larizzkuna maalahu minnafaad



DOA #2 REZEKI DATANG BERTALU-TALU 

Ya Razzaq Dzulquwatil Mateen Urzuqni

Image may contain: text that says "DOA PENAMBAH REZEKI (Yaa razzaq dzul quwwatil matiin) Wahai Dzat pemberi rezeki yang mempunyai kekuatan lagi sangat kokoh (QS. Adz-Dzariyat [51] : 58) (Urzuqni) Berilah hamba rezeki"

Boleh amalkan 2 doa pendek tersebut untuk rezeki datang bertalu-talu, namun jangan lupa juga amalkan doa Nabi Yunus ini supaya mendapat keampunan atas dosa-dosa lalu kita dan dipermudahkan urusan yang akan mendatang.

lailahailla anta subhanaka inni kuntu minadzolimin

Image may contain: one or more people and text

Semoga bermanfaat. Terima kasih membaca. 

11 Cara Menjadi Wanita Bekerjaya Idaman Lelaki

1:08 PTG 0
Dulu sebelum berkahwin, prinsip i cuma satu iaitu nak jadi wanita bekerjaya. Wah wah wah. Bukan sebab i nak lelaki bekerjaya, tetapi sebab i suka bina career dan berfikiran jauh. Nak jadi wanita bekerjaya idaman lelaki ni tak susah jika korang betul-betul ikut tips ini. 

Banyak orang acah-acah kaya, tapi hujung bulan tak cukup duit, ikat perut semua. Sebenarnya itu bukanlah berjaya atau kaya. Sekalipun bukan jua bekerjaya. 

Cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki yang boleh kita usahakan bukanlah susah. Asalkan kita semua sanggup untuk berubah menjadi wanita yang bekerjaya serta diidam-idamkan. 


Wanita Bekerjaya Bukan Sekadar Yang Kerja Di Luar Rumah

Oh ya, nak bagitau ni, wanita bekerjaya bukanlah yang hanya bekerja di luar tetapi tak terkecuali mereka yang bekerja dari rumah ya. Dulu Rin tak tahu yang orang duduk rumah ni boleh jana RM 2,000, RM 5,000, RM 10,000 pun ada weyh! lebih terkejut lagi, jutawan pun ada yang terjadi dengan hanya bekerja dari rumah. 

"Senangla sebab dorang buat bisnes"

Sayang sayang sekalian, kalau dorang buat bisnes pun, diorang pun bermula dengan tiada apa-apa, tiada ilmu, tiada modal. Jangan ingat orang berbisnes ni dah memang kaya, ada ilmu dan modal. Semua tu sedikit demi sedikit kalau ada rezeki pastinya mereka grab.

Wanita Bekerjaya Mengikut Pendapat Ramai

Terdapat banyak pendapat yang berbeza berkaitan dengan wanita bekerjaya idaman lelaki ni. Kalau ditanya dari ramai pihak, jawapan pun ada tahap-tahap dia. Jom kita lihat antara jawapan-jawapan orang lain.

Hasil carian imej untuk WANITA BEKERJAYA

1. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai pangkat dan pengaruh dalam pekerjaan dan syarikatnya.

2. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai kareer yang kukuh dan gaji yang lumayan atau bagus.

3. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai perniagaan dan bekerja dengan income yang lumayan.

4. Wanita bekerjaya adalah wanita yang mempunyai duit sendiri, pandai cari duit, ada kereta, rumah, aset dan sebagainya.

5. Wanita bekerjaya adalah wanita yang bekerja apapun, asalkan bekerja dan ada gaji sendiri.

6. Wanita bekerjaya adalah wanita yang selalu sibuk dengan kerjanya ke sana sini.

7. Wanita bekerjaya adalah wanita yang pandai jana income tak kiralah bekerja di rumah atau di luar sekalipun.

8. Wanita bekerjaya adalah business women.

9. Wanita bekerjaya adalah suri rumah sepenuh masa yang berjaya.

So korang rasa wanita bekerjaya tu apa? Apa pendapat korang mengenai wanita bekerjaya? Korang salah satu wanita bekerjaya atau tidak?

Hasil carian imej untuk WANITA BEKERJAYA

Jika tidak, penting ya untuk berubah sebab dalam hidup ini kita kena terus maju, maju dan maju ke hadapan. Biarpun kita hanya surirumah di rumah, tapi surirumah pun boleh jadi wanita bekerjaya tau.

Lagipun, suami atau kekasih memang tak kisah siapa kita, tapi Allah dah beri ruang dan peluang untuk kita ubah diri menjadi lebih baik. Ha, sebelum terceramah panjang, jom lah kita tengok cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki.

Mungkin lepas ni suami lebih hormat, sayang, sanjung dan berbangga dengan wife dia ni. Silap-silap wife dia lebih bekerjaya dari laki dia. Walau macam mana pun, jauh dari sudut hati, lelaki akan mengagumi wanita yang bekerjaya. Sungguhpun mereka tak akui dengan anda, tapi itulah dihati kebanyakan lelaki.

 Cara Menjadi Wanita Bekerjaya Idaman Lelaki

Hasil carian imej untuk VISI MISI

#1  Punyai Visi Misi Yang Jelas

Jangan lupa, visi dan misi dalam kehidupan perlu ada, bukan sahaja dapat pekerjaan dan perniagaan.  Untuk diri sendiri pun u all kena fikirkan apa yang u all nak. Visi maksudnya apa prinsip yang korang pegang yang akan dilaksanakan untuk mencapai kejayaan.

Misi pula adalah apa yang korang nak. Target dan pencapaian yang korang inginkan. Contohnya, Misi saya adalah nak income sebanyak RM 10,000 setiap bulan. Jadi, kena gunakan visi utk work ke arah itu. 

So visi saya adalah Menjadi seorang blogger, dan seller yang dikenali ramai serta berpengaruh. Jadi dari situ korang akan fikir apa strategi yang korang nak buat. Kalau nak dikenali, buatlah personal branding. Kalau nak sales mencanak naik, start bina team sales. Itu contoh okey.


#2  Berdikari

Bagi sesetengah lelaki, wanita berdikari yang pandai bawa kereta sendiri, keluar rumah beli barang sendiri, ke sana sini sendiri, jaga diri sendiri, bawa anak-anak jalan sendiri.. Semua tu dia anggap kita dah berdikari. Dengan menjadi seorang yang berdikari, secara automatik mereka juga mudah nampak kita sebagai seorang wanita yang bekerjaya.

#3  Menguruskan Masa Dengan Bijak

Wanita bekerjaya sebenarnya adalah mereka yang bijak urus masa. Yang tahu apa yang penting dan tidak penting. Selalu ada dateline dalam menyiapkan sesuatu kerja biarpun ia kerja rumah. Mereka juga takkan mudah membuang masa.

Contohnya, waktu berehat menonton TV, mereka akan makan, bersama anak dan lain-lain lagi. Jadi, masa lain boleh melakukan hal yang lain pula.

Hasil carian imej untuk DUIT BANK BANYAK

#4  Ada Simpanan Dalam Bank

Yes, tidak dinafikan bahawa cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki adalah kita kena ada simpanan duit dalam bank. Tapi jangan pula keluarkan duit tu untuk bercinta dan menunjukkan korang orang yang have have.  Nehi sama sekali!

Simpanan duit dalam bank tu adalah simpanan duit korang yang perlu disimpan untuk masa depan. Maksudnya wanita bekerjaya ni mempunyai simpanan kewangan. Bukanlah terbiar begitu sahaja. So apa lagi, mulai sekarang kita kena menyimpan betul-betul. Boleh juga guna untuk kecemasan nanti.

#5  Kewangan Yang Kukuh

Mempunyai kewangan yang kukuh juga merupakan cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki. Bukanlah sebab laki senang tak perlu support kalau kita banyak duit. Tetapi kewangan yang kukuh atau gaji yang bagus ni adalah bukti anda seorang wanita bekerjaya, anda berdikari, anda boleh beli barang apa yang anda nak sendiri.

#6  Pandai Berkomunikasi

Cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki juga adalah wanita perlulah pandai berkomunikasi, tak kisahlah dengan mak mertua, sedara mara, jiran tetangga, kawan-kawan atau sesiapa sahaja. 

Cara komunikasi juga menunjukkan betapa kita beradap, sopan dan boleh membina hubungan yang baik dengan semua orang. So kalau rasa kurang bab ni, kita boleh improve banyak lagi. Insyallah.


#7 Mempunyai Idea Di Luar Kotak

Suami atau pasangan pasti suka jika kita seorang yang idealistik, mereka akan nampak kita ini bijak. Jika ada apa-apa yang perlukan cadangan atau maklumat, idea yang kita berikan tu haruslah idea yang difikirkan dari luar kotak. Pasti lelaki akan terpegun dan berfikir bahawa kita ini bijak hehehe.

Hasil carian imej untuk WANITA SERBA BOLEH MASAK KERJA

#8  Rajin Dan Serba Boleh

Jika kita seorang yang berbakat atau serba boleh, memasak boleh, basuh baju boleh, menulis boleh, bercakap boleh, baca Quran boleh, berniaga boleh, mencipta sumber rezeki untuk keluarga pun boleh beri idea pada suami. Sudah pasti itulah ciri-ciri wanita bekerjaya. So jangan ingat wanita bekerjaya ni adalah yang duduk dipejabat sahaja. Zaman sekarang sudah berubah. Asalkan kita rajin dan serba boleh.

#9  Berfikiran Jauh

Jadi seorang yang berfikiran jauh juga merupakan cara menjadi wanita bekerjaya idaman lelaki ramai tak tahu. Dengan berpandangan jauh, kita akan mendapat ilham dan melihat masa hadapan, apa yang akan berlaku jika kita tidak berusaha, tidak buat itu dan ini. Nampaknya kita kena fikir panjang dan luas mengenai masa depan diri, keluarga dan juga mereka yang terdekat dengan kita. Insyallah kita berjaya.

Lagipun, maksud kejayaan bagi sesetengah orang adalah 'kita berjaya buat orang lain juga berjaya'. 


#10  Sangat Pembersih Dan Prihatin

Dengan menjadi seorang wanita yang pembersih dan prihatin, itulah sikap utama yang menampakkan kita seorang yang lain dari yang lain daripada orang lain. Ha gitu, dalam sungguh maksudnya.

Kebersihan sangat penting, tak kisah lah kalau orang kata kita ni OCD ke apa ke, tapi kalau kita prihatin dan pembersih, rezeki mudah masuk, rumah lebih kemas dan tersusun. Pendek kata semuanya elok dan sempurna. Tapi jangan terlalu jadi sempurna sebab tak pernah ada orang yang sempurna dalam hidup ini.

#11 Tidak Tinggal Solat Dan Tanggungjawab 

Solat adalah tanggungjawab kita kepada Allah SWT manakala tanggungjawab terhadap suami, anak dan keluarga juga jangan kita lupa.  Salah satu cara menjadi wanita yang bekerjaya adalah tidak tinggal solat dan kewajipan. 

Jika tanggungjawab terhadap Allah kita sempurnakan, Insyallah tanggungjawab terhadap manusia amat mudah bagi kita. Wanita bekerjaya adalah mereka yang mampu menjalani tanggungjawab sebagai seorang anak, ibu dan isteri. Setuju tak?

Hasil carian imej untuk WANITA SERBA BOLEH MASAK KERJA

Cara menjadi wanita bekerjaya tidaklah sukar kalau kita boleh lakukan semua tips yang telah dikongsikan tadi.  Cuma jangan percaya, tapi korang buat je. Insyallah, yang baik-baik akan berlaku sebab korang dah sememangnya jadi wanita bekerjaya. Mudah-mudahan. Aamiin.

Jom baca juga:

Sesi Petik Strawberry Di Aidilbadri Strawberries Farm, Cameron Highland

9:15 PTG 1
Sesi Petik Strawberry Di Aidilbadri Strawberries Farm, Cameron Highland
Selain beli strawberry, teringin juga nak petik strawberry sebagai pengalaman seumur hidup.  Pilihan pertama, Rina dan suami nak ke Opah Strawberry, sebab dengarnya kat sini strawberry lebih murah dari ladang lain. 

Tapi, sampai je kat kaunter tu, budak yang jual strawberri dalam tu cakap kat Opah Strawberry tak boleh self pick (petik) strawberry sebab strawberry habis. 

Oh macam tu pulak. So tak apa lah, jalan-jalan berdekatan Opah Strawberry dan Abang Strawberry, kemudian ternampak Aidilbadri Strawberries Farm pula. 

Jadi kami memilih Aidilbadri Strawberries Farm untuk port bagi memetik strawberries di Cameron Highland ni. Sejuk juga tempat ni, tadi kami dah bersejuk dekat Ladang Teh Boh, Cameron Highland. Sekarang mai sambung bersejuk kat sini pula.

Image may contain: outdoor

Aidilbadri Strawberries Farm

Jika bercakap tentang parking, kawasan ini amat susah nak dapat parking sebab ia tepi jalan. Bukan je farm ini, tapi sederet dengan farm-farm yang lain iaitu Opah Strawberry, KHM strawberry, Agro Farm Strawberry, Muslim, Al-Mashoor Strawberry dan lain-lain lagi. Dah sampai sana, baru rina perasan semua farm ni sebenarnya dekat-dekat je. Jadi kena sabar sikit cari parking kat sini. Tak ada lah susah sangat pun, mungkin 5/10 la markah untuk servis parking tu untuk semua ladang strawberry kat sini. hehe.

So, kalau dah sampai sini, konfius sangat-sangat tak tau nak pergi ladang yang mana. Jadi, masuk jela yang mana korang rasa best. Tak tahu kenapa, lepas je Opah Strawberry tu tak ada strawberry, rina pilih nak masuk dekat Aidilbadri Strawberry Farm Cameron Highland ni. Maka, bermulalah kisah memetik strawberry di sini.

Image may contain: people standing and outdoor

Untuk masuk ke ladang adalah PERCUMA tetapi jika ingin memetik strawberry di ladang, perlu bayar deposit sebanyak RM 10. Dan Strawberry dikira ikut timbangan. Alamak, dah lupa pula berapa Gram entah dapat RM 15. So masuk dan petik puas-puas dulu. Kemudian bila nak bayar strawberry kita nak bawa pulang tu, dia akan tolak dengan deposit RM 10 yang kita bayar tadi.

No photo description available.

Aidilbadri Strawberries Farm ini letaknya di belakang ruang makan. Sama je macam ladang-ladang strawberry yang lain. Kami diberi gunting dan bakul untuk beraksi. Hihi. Jadi, apa lagi, misi mencari buah strawberry yang merah, cantik, masak, besar dan sedap. Jalan sikit, petik. Jalan sikit, petik. Tapi apa menariknya kat sini boleh kita uji pasangan kita. Sabar atau tak dengar perangai kita nak petik strawberry tu. Ciaciacia.

Mestilah sabar. Siap nak pusing setiap lorong pokok strawberry lagi. Jadi, kami kat dalam ni agak lama juga lah. Pusing sana pusing sini dan petik strawberry. Thank you my love sebab sudi menanti petikan strawberry dari daku hehe.

Image may contain: one or more people, plant and outdoor

Inilah pokok strawberry yang menjalar secara dekat.  Pohon-pohon yang tumbuh dan mengeluarkan buah strawberry yang segar bugar, semestinya di Aidilbadri Strawberries Farm Cameron Highland. Waktu dekat sini, memang segar dan sejuk walaupun tengahari, tak bahang. Tempat ini pun agak tinggi memang atas bukit, tapi orang je tak berapa perasan sebab jalan raya macam biasa, kawasan perumahan dan kedai-kedai.

Image may contain: plant, food and outdoor

Image may contain: plant, tree and outdoor

Aidilbadri Strawberries Farm Sesuai Untuk Semua Golongan

Kalau ada anak-anak, mereka pasti eksaited dengan aktiviti macam ni, paling tidak pun, anda boleh jadikan aktiviti petik strawberry ni sebagai salah satu aktiviti kekeluargaan anda ketika bercuti. 

Selain anak dan keluarga, pasangan pun boleh eratkan silaturrahim dengan memetik strawberry berdua-duanya. Hehe. Romantik la juga kan? Tak gitu. Oh ya, buat yang datang dengan kawan-kawan atau keluarga, u guys perlu enjoy dengan moment ini. Lupakan segala masalah, heart broken ke apa ke. Enjoy yourself!

No photo description available.

Okeylah, ini hasil rina memetik strawberry ini sorang-sorang. Suami cuma nak ambil gambar je. Tak nak petik pun. Penat la juga rupanya nak petik strawberry ni. "Tula sapa suruh petik, kan senang beli je", kata suami. Eh eh. Kita nak petik sebab nak merasai macam mana orang luar negara tu petik buah hehe. So suami kata 3 perkataan je lepas dengar alasan tu. Ayatnya berbunyi begini, "Perempuan Selalu Menang".

Image may contain: food

Pelajaran Diperoleh Dari Memetik Strawberry di Ladang

Pertama, semestinya dapat belajar cara kenal pasti strawberry mana yang sedap, manis, masak ataupun tidak. The size doesn't matter. Ada strawberry besar dan merah tetapi kecil dan busuk sementara strawberry kecil tetapi cantik dan kering.

Kedua, setiap perkara yang kita nak buat dalam kehidupan especially bisnes atau keputusan, haruslah dibuat dengan teliti. Gunakan logik, fikiran, apa yang kita lihat dan rasa serta pengalaman. Sama juga seperti penilaian dalam kita meneliti strawberry yang elok dan sedap. Ia tidak boleh dibuat dengan hanya melihat sahaja.

Ketiga, kesabaran amat penting dalam semua yang kita lakukan. Tanpa kesabaran yang tinggi, tak mungkin kita akan berjaya. Kalaulah kita putus asa, kita bukan sahaja kehilangan sesuatu, tetapi kita mungkin akan rugi juga.

Image may contain: one or more people, people standing, plant and outdoor

Selepas je petik, kami pun ke kaunter untuk timbang dan bayar. Oh, cuma tambah RM 5 je. sebab dah bayar deposit tadi dan boleh bawa balik buah strawberry. Okey dah lapar ni, nak singgah Abang Strawberry Restoran pula yang terletak berhadapan dengan Aidilbadri Strawberries Farm ini. 

Pengalaman Ke Abang Strawberry Cameron Highland [Abang Strawberry Farm & Restoran]

8:50 PTG 0
Hari kedua Rina dan suami bercuti di Cameron Highland, kami memilih untuk lunch di Abang Strawberry Farm & Restoran (lebih dikenali dengan nama Abang Strawberry Cameron Highland). Tak ada lah lunch sangat, sebab waktu makan di sini pun sudah pukul 3 petang. Kiranya lunch lewat gitu!

Kenapa Rina pilih untuk menikmati makanan tengahari di sini? Rina pun seperti korang juga, yang mencari-cari makanan menarik nak dimakan di sini, maklumlah tempat orang, mana kita tahu kat mana best untuk makan-makan. Jadi, ternampak sebuah blog yang suggest untuk makan di sini, so kami pun nak cuba lah.

Image may contain: sky and outdoor

Inilah dia Restoran dan ladang Abang strawberry Cameron Highland. Nak cari parking tu agak mencabar juga sebab kami datang dah petang, lagi ramai orang. Korang kena datang lebih awal, mungkin tengahari macam tu untuk senang dapat parking.

Masuk, duduk dan ambillah tempat masing-masing ya. Buat macam rumah sendiri. Disediakan menu untuk anda pilih. Kemudian, boleh pergi order dan bayar di kaunter. Dan tunggu makanan dihantar terus ke tempat duduk anda. Sebenarnya agak mudah macam ini, sebab korang ada masa yang banyak untuk decide menu apa nak cuba dan tak perlu angkat tangan panggil orang ambil order dan sebagainya. 


Memang cantik sangat restoran Abang Strawberry ni, dihiasi dengan bunga-bunga dan hiasan strawberry sangat. Oh ya, belakang restoran ini adalah ladang strawberry Abang Strawberry pula. Kat ladang ni, korang boleh je masuk untuk lihat strawberry dan memetiknya, Of course la kena bayar kalau nak petik tu, berdasarkan berapa buah strawberry yang dipetik nanti. 

Tapi rina dan suami datang sini makan je, kami petik dan berhibur dengan strawberry kat ladang lain sebab sebelum ke sini, dah petik kat tempat lain tadi.


Sebenarnya kalau korang waze, tempat ni pun dikenali dengan nama 200 Seeds Cafe juga, cumanya takut waze bawa silap, so korang waze atau maps ikut nama Abang Strawberry Cameron Highland je. Lebih mudah sampai. Insyallah.

Image may contain: table

Saja snap gambar si dia tengah tulis order. Lama juga kami fikir nak makan apa sebab macam-macam ada kat sini, yang bergoreng, masakan panas, berkuah dan macam-macam ada jee kat sini.  Apapun air paling best kat sini adalah Strawberry Teh dan juga Strawberry Cordial. Rasa dia memang lain dan sangat-sangat sedappp. 

Image may contain: 1 person, sitting and food

Kitorang order menu nasi lemak strawberry seperti gambar di bawah ni. Dan datangnya pun macam ni lebih kurang. Untuk pengetahuan, yang bawah ni gambar google. sebab terlupa pula rina nak ambil gambar makanan, Ya Allah, sampai-sampai je terlupa terus nak ambil gambar sebab terlalu sedap.. Dah masuk mulut sampai nak habis baru teringat lupa ambil gambar makanan.

So tepek gambar google sebagai contoh untuk korang. Tapi menu kami makan sama sebijik gambar bawah ni, cuma air je kami air strawberrryyyyy dan teh strawberry!


Korang, sambal dia tu sambal strawberry tau. Masyallah memang sedap sangat. Tak pedas gila macam hidup kat KL dengan penang. Smooth, nice dan sedap je sambal dia, tak masam tak manis, memang cukup lah rasa tu. Ayam dia pulak chruncy wey tak tau nak habaq macam mana.

Hasil carian imej untuk abang strawberry

Selain dari Nasi lemak strawberry yang warna pink ni, ada je nasi lemak strawberry warna putih.  Dan dessert seperti ais kacang, ais krim semua tu memang ada. Sedap, marvellous dan sangat puas hati! Boleh bagi 5 bintang.

Di sini juga, Abang Straberry jual buah strawberry untuk anda makan-makan dan juga produk berasaskan strawberry. Salah satunya adalah jem strawberry dan sambal strawberry.

Hasil carian imej untuk abang strawberry

Kalau korang datang ke sini, jangan lepaskan peluang untuk beli produk Abang Strawberry yang merupakan perniagaan usahawan melayu bumiputera. Wajib beli sebab kat pasar malam atau kedai lain, susah sangat dan memang tak dapat jumpa dah produk abang strawberry ini. 

Antara barang yang wajib korang beli semasa di Abang Strawberry Cameron Highland adalah:

#1  Sambal Abang Strawberry

Hasil carian imej untuk abang strawberry


#2  Cordial Abang Strawberry

Hasil carian imej untuk abang strawberry

#3  Jem Abang Strawberry

Hasil carian imej untuk abang strawberry

#4  Sambal Strawberry Original

SAMBAL: Sambal Strawberry Ikan Masin (Original) Pouch (100 Gram)

Banyak lagi produk abang strawberry cameron highland ni boleh korang beli, tak mampu nak disenaraikan di sini. Korang boleh tengok produk jualannya di sini.  Siap boleh beli online lagi tau. Ha lega rasanya sebab rina terlupa nak beli cordial tu, so apa lagi, beli kat sini la! Coklat strawberry macam-macam jenis pun ada.

Actually Rina dah admire sangat-sangat kat kedai ni, semua lengkap! Selesa, sedap dan memang trusted. Pandai owner dia buat bisnes, Tu je nak cakap.

Rugi kot kalau datang Cameron Highland tak singgah kat sini. Sayang seribu sayang. Apa lagi, korang wajib listkan tempat makan ni dalam senarai korang.





Habiskan Bayar Komitmen / Hutang Sebelum Umur 30 Tahun

12:31 PTG 4
Habiskan Bayar Komitmen / Hutang Sebelum Umur 30 Tahun
Ramai yang ada komitmen, boleh dikatakan semua manusia dewasa. Komitmen kereta, rumah, kad kredit, hutang sana, hutang sini dan macam-macam lagi. Beli penapis air bayar bulanan pun dikira komitmen. Untungnya suri rumah yang free tak ada apa-apa komitmen kan. Tak perlu bayar itu ini.

Kesilapan kita juga sebab tambah komitmen tapi apa boleh buat kan sebab kita memang perlukan komitmen tu. Contoh kereta. Kalau tak beli kereta dulu, kita memang tak ada kenderaan melainkan mak bapak atau kakak kita ada kereta lebih untuk kita guna. Itu logik. Tapi kalau kita ni baru mulakan life secara berdikari, perlu juga kereta tu. Tambah-tambah jika kita seorang yang bekerja di luar.

No worries. Ada komitment yang memang kita perlu dan tidak perlu. Tapi kalau sudah ada sesuatu komitmen tu, apa boleh buat. Kena bayar dan setelkanlah jawabnya.

Hasil carian imej untuk hutang


Komitmen Selalu Dibuat Sejak Mula Bekerja

Bila dah berumur baru kita sedar, kenapalah kita beli itu ini, susah nak bayar bulanan dan sebagainya. Jangan risau lagi, mari kita bertindak bijak. Rin tak nafikan pernah buat salah, tapi tak de lah salah sangat. Cuma terkilan je kenapalah tak bayar elok-elok ptptn dahulu waktu kerja. Boleh pulak aku honeymoon terlupa bayar waktu 3 tahun pertama kerja tu. 

Sekarang sudah tertunggak sikit. Jadi apabila tersilap langkah macam ni, jangan duduk diam lagi. Bertindak je sekarang walau apapun keadaannya. Mungkin silap sebab selama ni asyik fokus bayar kereta bagi advance lagi sebab nak setel awal, terlupa pula pasal ptptn. Aisehmen. 

Tapi nasib baik PTPTN dah sediakan consultant untuk membantu kita. Boleh wasap2 lagi minta pendapat dan penyelesaian. Rasa dihargai la juga sebagai pengguna ptptn ni.  So dari situ Rin dah berbincang dan buat tindakan bijak sebab taknak tersilap lagi.

Hasil carian imej untuk hutang

Selesaikan Masalah Tunggakan PTPTN

Jadi bagi mengatasi masalah bayaran PTPTN ini, bayar tunggakan guna akaun KWSP yang kedua. Kalau waktu bekerja dulu dah ada RM 25,000. 5K tu buat bayar PTPTN sahaja supaya cepat-cepat habis. Lepas tu pegawai PTPTN akan reschedule semula pembayaran kita tiap bulan, mungkin sebulan 150 je bayar selepas tu hanya 2 3 tahun insyallah dah boleh selesai.

Dan duit kereta Mazda pula hanya tinggal 2 tahun lagi, lepas tu i boleh honeymoon dan jimat banyak. Tpi apapun Alhamdulillah macam tak sangka sangat dah hampir 3 tahun lebih, rezeki kerja di rumah sebagai penulis dan bisnes owner masih lagi Allah cukupkan untuk membayar komitmen dan lain-lain lagi. Dulu rina tak pernah terfikir duit akan cukup kalau kerja duduk di rumah. Tapi boleh menyimpan berbanding dengan kerja makan gaji dulu.

Jadi impian rin adalah nak setel segala komitmen pada umur atau sebelum umur 30 tahun. Oh my god, 2 years to go ok! Macam mana pula dengan pembelian rumah, jangan risau bab tu. kehkehkeh. Dapat durian runtuh atau keuntungan simpanan pelaburan, kita beli cash je. Aamiin. Semoga berjaya. Ya Allah, tinggi betul cita-cita tu, tapi actually tak berharap sangat sebab dah syukur sangat dengan rumah yang sekarang ni. 

Apapun, azam terbesar untuk umur sebelum cecah 30 tahun adalah untuk habiskan bayar hutang atau komitmen, Yeah, oleh itu, rajin-rajinlah bayar lebih setiap bulan. HEHE.

Imej yang berkaitan


Bolehkah Buat Duit Dengan Menulis? Jom Capai 5K Sebulan

10:51 PG 2
Bolehkah Buat Duit Dengan Menulis? Jom Capai 5K Sebulan
3 tahun lalu, saya ditawarkan menulis sebagai ghostwriter untuk salah sebuah organisasi sedangkan saya belum ada apa-apa pengalaman. Dengan menulis dan mempelajari cara menulis dari pengasas organisasi tersebut, Alhamdulillah saya dapat berkecimpung dalam kerjaya tersebut pada masa itu.

Sewaktu itu, saya baru sahaja berhenti kerja dengan alasan untuk memulakan bisnes. Tetapi, perlu himpun sedikit modal dulu. Jadi, saya gunakan kerjaya menulis ini sebagai cara buat duit setiap hari. Apabila menulis dengan organisasi tersebut, bayaran penulisan dikira mengikut bilangan artikel yang ditulis.

Lama kelamaan, permintaan artikel semakin tinggi dan akhirnya mereka membayar gaji saya secara basic bulanan. Maksudnya, berapa pun artikel yang ditulis, ada basic gaji yang diberi. Ada kelebihan dibayar secara basic iaitu, tetap akan ada duit gaji setiap bulan. Itu kelebihannya. Tapi dari segi kekurangan, masa kita terhad untuk jumlah pendapatan sebegitu sahaja.

Imej yang berkaitan

Contohnya, jika anda menulis 40 artikel sebulan dan dibayar RM 2,000? Apakah itu berbaloi. Bergantung kepada berapa patah perkataan artikel tersebut pula. Tapi andai kata jumlah itu terlalu banyak dan anda hanya buat duit sedikit, itu adalah kekurangannya.

Hampir setahun selepas itu, tidak banyak lagi permintaan, syarikat itu membayar saya secara freelance pula mengikut kerja yang diberi. Alhamdulillah secara tidak saya sedari, jika digabungkan dengan projek penulisan atau syarikat yang lain, jumlah pendapatan dari hasil menulis sahaja sudah mencecah RM 4,000 - RM 5,000. 

Lantas saya teringat akan sebuah buku yang ditulis oleh Aqif Azizan iaitu Rahsia Penulis yang menceritakan bagaimana buat duit RM 1,000 sebulan dengan menulis. Hari ini, daripada jumlah RM 1,000, RM 2,000,  RM 3,000 dan akhirnya saya berjaya buat duit RM 5,000. Itupun setelah diaplikasi apa yang diajar dalam buku tersebut hanya dua bulan. Ditambah pula dengan usaha gigih siang dan malam (Maklumlah, waktu tu dah tak bekerja).


Apabila pernah buat duit sebanyak 5K sebulan hanya dengan menulis, itu akan membuatkan kita berusaha lebih gigih lagi dan teruskan cara yang pernah digunakan. Jika tidak istiqamah, mungkin pendapatan kita pada bulan seterusnya adalah berbeza dari bulan ini.

Tapi selepas setahun menulis, saya sedar bahawa menjadi Freelance adalah sangat menyeronokkan. Kita mampu dapatkan berapa jumlah pendapatan kita berdasarkan usaha dan kerajinan kita, tetapi rahsia utama adalah pandai dan bijak mencari peluang! 

Menjadi penulis freelance atau ghostwriter juga tidak membolehkan kita hanya duduk diam dan menunggu bulan jatuh ke riba. Kalau nak menanti hanya duduk saja, memang tak masyukkk dan tak masuklah. 

Alhamdulillah, after 3 years, semuanya berjalan lancar dan go really well.  Kalau dulu, kita fokus buat duit dengan menulis untuk RM 1,000 sebulan, tapi kini dah tahu banyak cara dan dah boleh buat lebih dari tu. 

Nanti rina akan kongsikan Tips dan Cara Cari Peluang Untuk Dapatkan Job as Freelance Writer pula. Kalau nak tahu langkah pertama nak mula dan buat duit dengan hanya menulis, baca ebook feveret rina di bawah ini:


Cara Tetapkan Azam 2020 Supaya Achievable!

3:37 PTG 1
Cara Tetapkan Azam 2020 Supaya Achievable!
Masih belum terlambat untuk kita berazam sempena tahun 2020. Jika anda hanya punyai azam sahaja, itu sukar dicapai. Berazam memerlukan anda mempunyai pakej lengkap Azam tersebut supaya ia boleh dicapai atau achievable.  

Apakah yang perlu anda tahu untuk tetapkan azam 2020 supaya lebih tercapai? Terdapat beberapa perkara yang perlu anda tetapkan, bukan hanya 1 ayat azam sahaja. 

Sudah bertahun-tahun kita berazam, apa kata kali ini bukan sahaja berazam di mulut, tetapi di hati serta tindakan. Berikut adalah cara tetapkan azam 2020 supaya achievable yang harus anda tahu.

Hasil carian imej untuk 2020

#1 Kenal Pasti Apa Yang Anda Mahukan Secara Spesifik


Ya, pasti anda tahu apa yang anda mahukan. Tetapi, jadikan ia lebih spesifik. Sebagai contoh, nak berjaya dalam kerjaya. Jadi spesifiknya mungkin adalah: Ingin naik pangkat, dapat gaji tinggi lebih dari RM 3K. 

Ataupun ingin ada simpanan sebanyak 20K untuk tahun 2020. Maksud di sini adalah anda tetapkan secara terperinci apa anda mahukan. Bukan setakat berjaya atau ingin buat simpanan sahaja.  Jelas kan? 

#2 Sediakan Diary Atau Planner 2020


Planner atau diary 2020 penting untuk anda catatkan segala yang anda mahukan. Apa yang nak dicatatkan itu akan saya terangkan di point seterusnya. Namun, jangan lupa sediakan planner yang mudah dibawa ke mana sahaja ataupun yang mesra pengguna. Jika hanya harap untuk mencatat di fon atau di laptop sahaja, tak cukup beb! Tak ada aura dia.

Imej yang berkaitan


#3 Visi Dan Misi


Bukan hanya bisnes dan syarikat sahaja perlu ada visi dan misi, tetapi cara tetapkan azam 2020 supaya achievable pun perlu ada visi dan misi. Visi dan misi anda perlu berkait rapat dengan azam yang anda ingin realisasikan. Visi adalah apa pegangan anda dalam mendapatkan azam tersebut. Misi pula adalah apa perlu anda lakukan dalam menjalankan visi anda.

Sebagai contoh:

Azam: Ada simpanan 20K dalam masa 1 Tahun
Visi: Memastikan setiap hari ada duit masuk bank atau tabung
Misi: Buat income tambahan yang lebih masyuk bermula awal tahun ini

#4 Tetapkan Rancangan Atau Planning 


Jika sudah mempunyai azam, anda wajib senaraikan seberapa banyak rancangan atau planning anda untuk mengecapi azam tersebut. Bagaimana nak tahu apa rancangan atau perkara yang harus anda lakukan?

Fikirkan cara untuk merealisasikan impian anda?
Apa harus anda buat untuk pastikan rancangan tersebut berjaya?
Berapa tempoh masa perlu diambil untuk azam anda tercapai?
Apa langkah pertama perlu anda lakukan?
Apa risiko yang bakal terjadi?
Bagaimana cara untuk hadapi risiko tersebut?

Jawapan bagi persoalan itu adalah tindakan dan rancangan untuk anda kecapi impian atau azam 2020 anda. Mudah kan cara tetapkan azam 2020 supaya achievable!

#5 Rancang Masa Anda Dan Jadualkannya


Jangan lupa untuk merancang masa anda! Buat jadual harian mengenai apa yang perlu ada lakukan setiap hari. Itu adalah cara tetapkan azam 2020 anda supaya lebih achievable. Tak perlu pening-pening, selepas adanya jadual kerjaya dan harian anda, pastinya lebih mudah untuk azam dikecapi!

Hasil carian imej untuk jam meja belajar

Alhamdulillah, kita semua sudah buat 1 azam 2020. Pastikan azam tersebut achievable dengan senaraikan tindakan dan rancangan anda. Insyallah pada masanya nanti, kita akan tunaikan azam-azam kita pada tahun 2020 ini. Aamiin.


Jom baca juga:







APLIKASI FINGO - Jana Pendapatan Dengan Fingo | Buat Duit Cepat Gila!

12:52 PG 0


Ramai yang mencari-cari cara untuk menjana pendapatan mudah dan pantas, paling penting senang buat duit.  Zaman 2020 ni, tak perlu dah nak buat sales, jual barang, post barang dan lain-lain lagi. Hanya buka aplikasi dan shopping pun boleh dapat duit.  Selain shopping, banyak lagi cara buat duit yang boleh anda aplikasikan. Tup Tup, wang sudah masuk ke akaun anda. Masha-Allah Seronoknya!


Pernah dengar aplikasi Fingo? Pasti anda tak sangka rupa-rupanya dunia 2020 ini sudah maju dengan adanya Fingo! Tak pa kalau tak ada kereta terbang. Tetapi Fingo ada! Dengan fingo, duit takkan terbang. Wauuu, cayalah. 

DAFTAR DI SINI

Imej yang berkaitan



Apa Itu Fingo? - Aplikasi Fingo



Jika anda mengenali apa itu Shopee dan Lazada, begitu jugalah dengan Fingo. Ia adalah salah satu aplikasi eHyper Mart iaitu laman website atau kedai jualan online terbesar khas untuk anda dan masyarakat membeli belah serta ia menawarkan keistimewaan yang takkan anda temui pada aplikasi shopping online yang lain. 


Apa keistimewaan Fingo berbanding Lazada dan Shopee? Ha, tunggu jap.


Sebelum tu, nak bagitau ni..
Imej yang berkaitan


Fingo ini telah dilancarkan permulaannya di Singapura, Malaysia, Vietnam, China dan ia bakal berkembang ke seluruh negara tak lama lagi.  Laman website platform shopping online ini mempunyai banyak kelebihan berbanding platform shopping yang lain dari segi harga barang yang boleh anda shopping dari Fingo, Seller yang terdiri daripada pelbagai kilang di seluruh dunia, beribu-ribu produk boleh anda temui di Fingo dan banyak lagi. 


Paling tak sabar adalah bagaimana dengan cara daftar dan duduk saja, anda boleh jana pendapatan bersama Fingo! Bukan sahaja shopping dapat duit, tapi anda boleh jana pendapatan dengan Fingo melalui pelbagai cara. 


Hasil carian imej untuk beza fingo

Apa Perbezaan Fingo Berbanding Platform Shopping Online Yang Lain?


#1 Pelbagai Produk

Fingo menyediakan pelbagai produk keperluan harian dengan harga yang sangat murah kerana barang jualannya juga adalah direct dari kilang. Sudah tentulah murah sangat! Jangan terkejut, ia terdiri daripada lebih 50,000 rangkaian jenis produk. 

#2 Supplier / Pembekal Termurah Untuk Bisnes / Borong


Boleh beli barang untuk perniagaan atau aset bisnes di Fingo kerana amat murah, berbaloi dan berkualiti. Secara automatiknya, anda telah temui supplier termurah anda. Jika beli di Lazada dan Shopee, anda takkan dapat harga borong sebegini walaupun beli 1 unit sahaja di Fingo.

#3 Harga Dan Barang Dari Kilang

Penjual / Seller di Fingo ini terdiri daripada pelbagai kilang-kilang besar di China, Malaysia dan juga seluruh dunia. Ia bermaksud harga ditawarkan juga adalah harga dari kilang. Memang murah dan berbaloi. Berbeza dengan Shopee dan Lazada dimana seller mereka adalah dari pengguna (user) itu sendiri. Oleh itu, barangan Fingo lebih murah dari Shopee dan Lazada.

#4 Tiada Minimum Pembelian


Walaupun membeli hanya 1 unit barangan sahaja, harganya tetap murah serendah harga dari kilang.  Produk adalah dari pengeluar terus ke tangan pengguna tanpa orang tengah atau ejen-ejen.

DAFTAR DI SINI

Hasil carian imej untuk beza fingo


#5 Peluang Perniagaan Untuk Anda 

Sesuai dijadikan produk perniagaan bagi anda yang ingin memulakan bisnes. Beli barang di sini dengan harga superb murah, kemudian jual semula secara offline ataupun redesign untuk dijadikan jenama anda. Fingo merupakan tempat shopping online murah untuk anda dapatkan harga borong.

#6 Jana Pendapatan Dengan Fingo Dari Pelbagai Cara


Kalau dengan platform shopping lain, anda cuma keluar duit beli barang. Tapi dengan Fingo, anda boleh jana pendapatan dan dapat duit dengan pelbagai cara yang mudah sehingga anda sendiri tak pernah terfikir. Pendek kata, shopping dapat duit balik. Siap dapat duit lebih lagi pula tu.

#7 Mudah Dapat Duit


Memudahkan anda untuk dapat duit poket secara mudah dan senang dengan hanya berkongsi bersama kawan-kawan, keluarga, followers dan sesiapa sahaja.  Mereka hanya masuk daftar di fingo atau membeli barang, anda juga terima pendapatan anda.


Selain itu, terdapat banyak lagi cara buat duit dengan Fingo yang boleh anda lakukan selepas daftar dan masuk laman website Fingo.  Banyak sangat cara jana pendapatan dengan fingo. Teruskan membaca sehingga ke bawah.
Imej yang berkaitan


#8 Memberi Peluang Jana Pendapatan


Beberapa sistem pendapatan telah dibina di Fingo yang membolehkan anda menyertainya dengan mudah. Antaranya adalah Affiliate Marketing yang membolehkan anda cash out setiap minggu. Jana pendapatan dengan Fingo takkan membuatkan anda sesak dan kurang wang setiap hujung bulan.

#9 Aplikasi User Friendly


Fingo juga menyediakan web replika untuk sesiapa sahaja yang berminat menjalankan perniagaan bersama Fingo biarpun secara santai. Jangan kata hanya shopping dapat duit, tetapi nak buat bisnes dengan Fingo pun diberi panduan dan bahan.

DAFTAR DI SINI

Sebab Anda Wajib Shopping Di FINGO | Kelebihan Shopping di Fingo

Hasil carian imej untuk fingo
  • Harga super duper murah walaupun beli barang kuantiti yang banyak dan dari luar negara.
  • Jaminan 30 hari selepas barang diterima.
  • Bukan calang-calang kualiti barang yang dijual. Semuanya amat berkualiti sekali kerana ia telah melalui tapisan dan saringan.  Kebanyakan barang juga merupakan barang laris dari Taobao, Tmall di China.
  • Tidak perlu risau untuk beli barangan elektrik kerana ia dijamin keselamatan dan anda akan mendapat warranty dari Fingo.
  • Untuk produk kosmetik dan skin care, hanya barangan original yang dijual di Fingo.  Boleh didapati di Tmall.
  • Sangat menguntungkan kerana caj postage yang dikenakan tidak bergantung kepada berat barang atau kuantiti untuk dihantar ke seluruh Malaysia (termasuk Sabah dan Sarawak).
  • Dijamin tiada masalah seperti tersalah barang, kualiti barang dan lain-lain lagi.
  • Customer servis Fingo bertindak pantas menjawab pertanyaan dan membantu masalah anda.
  • Berpeluang menjadi usahawan Fingo dengan mudah hanya berada di rumah dan menjana pendapatan tambahan.


Cara Jana Pendapatan Dengan Fingo | Keuntungan Yang Anda Terima Dari FINGO


Hasil carian imej untuk fingo make money


  • Shopping dengan fingo, akan automatik dapat RM 5 Voucher. Jadi, anda sudah jimat RM 5 di situ. Kan dah kata, shopping dapat duit, tetapi ada cash back lagi.
  • Terdapat sistem Cash Back 10% yang menarik dimana anda bayar kurang dari apa yang anda beli.
  • Menerima wang tunai atau komisen setiap kali anda mengajak kawan-kawan daftar atau memperkenalkan Fingo kepada mereka. Bukan sahaja kawan-kawan, letak link Fingo anda di Facebook, Twitter dan sebagainya, orang klik dan daftar pun, anda sudah menerima keuntungan. (Sistem Affiliate dengan adanya link untuk dikongsikan sahaja tanpa berbuat apa-apa yang sukar).
  • Menerima komisen sebanyak 10%, 14% atau 15.6% dari pembelian seluruh Shopper (SH) yang anda diperkenalkan – ia juga akan bergantung kepada pencapaian semasa anda..
  • Menerima RM50, RM100 atau RM135 dalam program member get member untuk meramaikan Preferred Shopper dalam Fingo ini dan juga bergantung kepada pencapaian semasa anda.
  • Boleh dijadikan seperti bisnes sendiri, target market yang besar iaitu seluruh pengguna internet yang mencecah Billion pengguna.
  • Aktiviti mudah setiap hari iaitu dengan berkongsi atau mempromosikan link sahaja. Anda sendiri takkan sangka betapa ramai klik link Fingo anda untuk terus daftar untuk shopping dengan Fingo. Berapa ramai yang shopping di Fingo, anda terima lagi komisen. Wah, banyaknya pendapatan boleh anda jana di sini!
  • Jana pendapatan dengan Fingo amat mudah dengan keuntungan RM 500, RM1,000, RM3,000, RM 5,000 dalam masa sehari.
  • Boleh lakukan bila-bila masa di rumah (Part time atau Full time) dengan hanya menggunakan handphone atau laptop, hanya mengakses facebook dan lain-lain yang anda mahukan.
  • Tidak perlu pegang produk, beli stok dan post barang bisnes. Mudah sangat konsep jana pendapatan dengan Fingo ni, hanya perlu ada handphone dan internet.
  • Anda adalah boss bagi perniagaan ini. Pendek kata, ia adalah perniagaan anda sendiri.

DAFTAR DI SINI

Hasil carian imej untuk fingo make money

Adakah Fingo Sah, Halal Dan Benar? 

Imej yang berkaitan

Ya, Fingo sah, halal dan benar. Ia bukanlah sebuah penipuan, scammer ataupun MLM. Ia setanding dengan platform shopping online antarabangsa seperti Lazada dan Shopee.  Fingo juga adalah platform e-dagang yang telah disasarkan dalam kalangan 3 terbaik di Malaysia dan tempoh tahun-tahun yang akan datang.

Dengan keistimewaan yang menyeluruh dengan pelbagai produk dan peluang keusahawanan di Malaysia, Fingo amat bermanfaat daripada platform e-dagang yang lain. Ia turut menghubungkan S2B2C iaitu (pembekal kepada perniagaan kepada pengguna). Dengan itu, anda dapat jana pendapatan dengan Fingo secara profesional.



Langkah-Langkah Bermula Dengan Aplikasi Fingo


Hasil carian imej untuk playstore fingo


1. Klik laman website Fingo di sini dan daftar.
2. Tekan Sign Up.
3. Masukkan Nombor telefon bimbit anda dan tekan send code.
4. Masukkan code dan cipta password untuk Aplikasi Fingo anda.
5. Tekan butang Submit setelah mengisi password anda.
6. Selesai. Tetapi anda perlu ikuti langkah seterusnya.
7. Download Aplikasi Fingo dari playstore boleh klik di sini untuk download di playstore. 
8. Login menggunakan nombor telefon bimbit dan password anda tadi di dalam aplikasi Fingo.
9. Anda boleh menerokai sistem aplikasi Fingo dengan melihat pelbagai barangan jualan, link yang diberi untuk anda promosikan dan lain-lain lagi. 
10. Belajar cara jana pendapatan dengan Fingo dan aplikasikannya segera!






Ada apa-apa masalah sepanjang melakukan step-step di atas? Sekiranya anda mempunyai apa-apa soalan ataupun ingin mempelajari cara jana pendapatan dengan Fingo, boleh hubungi terus kepada Encik Sufian, Pakar Fingo anda di Wasap. Klik Wasap di bawah untuk pertanyaan:

Klik Wasap Di Sini
Klik Wasap Di Sini
Klik Wasap Di Sini



WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...