Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan PERCUTIAN. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan PERCUTIAN. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Pengalaman ke Ladang Teh Boh Cameron Highland [Boh Tea Plantation]

3:50 PTG 3


Sebenarnya tujuan Rina nak bercuti ke Cameron Highland adalah semata-mata untuk ke Ladang Teh Boh Cameron Highland. Cia cia cia. Eh betul tau, actually ini salah satu wishlist rina jika berkunjung ke tanah Rata Brinchang ini.

Ladang Teh Boh atau lebih dikenali dengan nama Boh Tea Plantation ini sangat terkenal di seluruh pelusuk negara, bukan sahaja negeri-negeri dalam Malaysia ni, tapi kat luar negara pun. Tourist nak berkunjung ke sini! 

Untuk pengetahuan semua, terdapat banyak ladang teh yang boleh korang kunjungi di Cameron Highland ni, antaranya adalah Ladang Teh Bharat, Sungai Palas Ladang Teh, Boh Tea dan macam-macam lagi la. Sampai rina sendiri konfius mana satu yang nak pergi ni. Disebabkan rina pengguna Teh Boh, jadi teringin pula nak merasa dan melihat sendiri Ladang Teh Boh tu. 

Kunjungi Ladang Teh Boh Pada Waktu Pagi / Siang Hari


Perjalanan ke sini dari Avant Chocolate Cameron Highland mengambil masa lebih kurang 40 minit juga la sebab ia agak jauh, dengan keadaan jalan hujan dan agak jem sikit waktu tu. Sikit je, tak delah jem macam dekat KL ni. 

Setibanya di dalam kawasan Ladang Teh Boh Cameron Highland, rupanya besar sangat kawasan tu. Kereta semua kena ikut laluan untuk ke parking dan tempat lawatan. Dari tempat parking kereta, ada tandas awam so amat senang la kalau korang nak singgah melabur dahulu. Hehe.

Jadi, perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki. Wah, kali ini kita kena berjalan menaiki tangga untuk ke Teh Boh Plantation atau ala-ala tempat pembelian teh, tempat view ladang teh, kilang teh, tempat membeli souvenir dan lain-lain lagi tempat di sini, semuanya berada di atas puncak. So apa lagi, jom naik!

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Jangan risau, bukan korang je yang penat, ramai je yang naik sambil selfie, ambil gambar, gurau senda menghilangkan kepenatan. Tapi dont worry sikit pun tak panas, malah kat sini terasa sejuk dan dingin bukan kepayang (yeke penggunaan bahasa tu, suka hati je nak hentam).

Image may contain: people standing, plant, tree, outdoor and nature

Kita juga berpeluang memegang dauh teh dan menikmati keindahan alam semulajadi yang cantik sepanjang menaiki puncak bukit ini. Tua atau muda semua ada kat sini, pakcik-pakcik dan nenek-nenek pun ada naik atas ni. Macam kesian tengok tapi dorang enjoy dan ambil udara, naik perlahan-lahan dan nampak reaksi wajah tu macam seronok sangat. 


Image may contain: mountain, tree, outdoor and nature

Inilah view apabila dah hampir berada di atas. So tak de lah jauh sangat. Sikit je tu kena naik. Tapi memang best, segar hijau sangat-sangat kat sini. Terasa bau-bau teh dan dedaunan. Memang wajib cuba datang sini.

Image may contain: tree, plant and outdoor

Di sini kita akan menemui bangunan Teh Boh Plantation Centre iaitu Pusat Teh Boh yang sangat dikenali ramai.  Seni bina bangunan ini sangat unik, cantik dan menarik. Rugi kalau tak masuk tengok apa yang ada di dalam. Pelancong pun banyak dekat sini. Sememangnya ia adalah one of the best holiday place.

Hasil carian imej untuk beli teh di ladang teh boh cameron highlands

Kawasan Membeli Teh Dan Barangan Teh Boh 

(TEA SHOP)

Image may contain: one or more people and people standing

Terdapat pelbagai jenis teh jenama Boh di Boh Tea Plantation Cameron Highland. Kalau korang peminat teh boh, wajib datang usha-usha barang jenama Boh kat sini. Banyak sangat teh-teh keluaran boh yang dijual di sini dan tak dikeluarkan di mana-mana kedai luar. Macam-macam perisa dan rasanya. 

Antaranya teh lemon, teh boh premium, teh tarik, nescafe boh, teh strawberry, green tea, teh rapsberry dan lain-lain lagi. Macam-macam rina beli kat sini. Bolehla bahagi-bahagi sesama keluarga kat rumah nanti. 

Teh Boh Cameronian tu macam sedap sangat-sangat. So itu memang wajib beli. Ditambah dengan teh boh laici, mango, halia pun beli juga yang sepaket RM 5 tu. Harga semua ok, sangat berpatutan.  

No photo description available.


Antara Yang Wajib Rina Beli Kat Sini Adalah:

Hasil carian imej untuk boh cameronian

Hasil carian imej untuk boh cameronian


Hasil carian imej untuk boh seri songket

Selain dari membeli-belah, feel free untuk singgah di tempat makan Ladang Teh Boh Cameron Highland pula ya. Disebabkan kami berdua sudah kenyang makan kek dan makan besar di Avant Chocolate Cameron Highland tadi, so kami tak makan kat sini dah. Cuma bersiar-siar dan lawat kawasan. 

Hasil carian imej untuk ladang teh boh cameron highlands makan

Namun, makanan kat sini sangat-sangat menarik! tak kurang hebatnya. Maklumlah, minum di atas puncak, teh pun jadi sedap tau dengan udara segar dan sejuk lagi tu.

Hasil carian imej untuk ladang teh boh cameron highlands makan

Tidak Lupa Untuk Bergambar Kenang-Kenangan di Sini:

Boh Tea Center Sungei Palas. Ingat tu, kalau waze bawa ke sini, ikut je. Betullah tu ladang teh boh. By the way, ramai yang bercuti sini dengan rombongan sekolah, rombongan mak datin dan macam-macam lagi. Memang ramai dan meriah. Rasanya nak datang lagi nanti! Next time nak bawa family besar pula. Insyallah. 

Image may contain: one or more people, text that says "BOH TEA CENTRE SUNGEI PALAS"


Okeylah, fine. Belanja gambar bersama bodyguard pulak. Happy ke - 3 Anniversary Rina dan Ashraf di Ladang Teh Boh!


Image may contain: 1 person, standing, mountain, sky, outdoor and nature

Akhir sekali, sebelum pulang. Kita akan melalui kawasan Ladang Teh Boh yang sangat sarat dengan daun-daun teh. Oh my god, it is so beautiful! Pemandangan ladang ni memang cantik sangat, siap ada kabus lagi kat sini. Kabus sejuk-sejuk, kena kita sikit rasa macam nak hujan. Padahal tu kabus. Serius tak sangka dah naik atas bukit dan masuk dalam ladang teh ni!

Image may contain: one or more people, mountain, outdoor and nature

Selepas puas berjalan-jalan dan menerokai Ladang Teh Boh Cameron Highland, kami terus singgah makan di Restoran dan Ladang Abang Strawberry pula.


Berkunjung ke Avant Chocolate Cameron Highland

12:28 PTG 1
Memandangkan Hari Kedua di Cameron Highland adalah hari full untuk kami berjalan-jalan dan bersiar-siar. Tapi tetiba hujan pula. Rina pun rangka semula plan tempat mana yang tertutup dan tak perlu kena hujan. 

So pilihan tempat kedua Rina dan suami adalah Avant Chocolate Cameron Highland. Seriusla rina, kau tu bukannya peminat coklat sangat pun,. Alah, demi anniversary dan suami, ku gagahkan jua ke tempat coklat hahaha.

Untuk pengetahuan pembaca, tempat pertama yang kami pergi awal pagi tadi adalah Cactus Point Cameron Highland.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Itulah dia rupa Avant Chocolate Cameron Highland. Oh ya, sebenarnya ia adalah Chocolate dan Ice Cream sebab tempat ni amat terkenal dengan kedua menu tu. Coklat dan ice cream! Disebabkan rina kena berpantang ice cream, jadi hati kecil ni tak kisah pasal bab makan tu, cuma teringat kek yang meliurkan lagi sangat sedappp ahh.  Terbayang-bayang di mata ku kini. hehe.

Actually rina ingat tempat ni macam beli-belah coklat je, tapi tak sangka pula bila sampai sini, macam-macam ada kat sini. Jom tengok satu per satu.


Jualan Chocolate, Barang Kering Dan Lain-Lain

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Masuk-masuk je, kita akan disajikan dengan pelbagai barang jualan berasaskan coklat, strawberry, lavender dan macam-macam lagi. Barang-barang kering atau packing yang boleh kita beli dan bawa pulang sebagai kenang kenangan. Harga barang-barang ni ok la, berpatutan macam tempat lain yang korang jumpa. 

Kalau nak cari hadiah atau pemberian untuk keluarga, saudara mara, kawan dan lain-lain, kat sini memang banyak pilihan. Cuma korang just standby duit je.

Jujur cakap kalau RM 100 tu macam tak cukup kat sini. Bawa duit banyak sikit kalau nak datang sini. itupun kalau korang jenis nak cari buah tangan kat family and friends.

Jualan Makanan Dan Aneka Kek 

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Avant Chocolate Cameron Highland ini juga menyediakan kawasan makan / tempat makan yang boleh anda beli dan terus makan di situ. Ada kerusi dan meja untuk pasangan dan keluarga yang berkunjung ke sini. Maksudnya ia lebih kepada tempat makan-makan kek serta makanan berat juga.

Pelbagai jenis makanan yang boleh korang beli kat sini sama ada western atau yang lain lagi. Nasi goreng, chicken chop, lamb chop, fish n chip, chicken wing, salad strawberry, sandwich, satay dan lain-lain lagi. Tapi jangan seronok sangat, kena tahu dulu range harga dia macam mana. 

Harga kat sini lebih mahal dari Secret Recipe tau. Kek 1 slice tu dalam RM10-RM12 macam tu. Untuk hidangan makanan macam nasi goreng, spagetty, chicken chop dan lain-lain tu dalam RM 16 - RM 25.  So, kalau rasa nak makan murah-murah atau makan makanan berat, makan kat tempat lain, tapi kat sini boleh makan kek dan dessert-dessert. Kalau terliur makanan western dia, haa makan je.

Antara kek yang dijual di sini:

Image may contain: 1 person, dessert and food

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Ruang Makan Avant Chocolate Cameron Highland


So dah order, jom kita ke ruang makan pula.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Rina order Kek yang bawah ni. Dalam Gambar. Actually ni macam pastri atau roti. Penuh krim lazat dan strawberry n buah campuran. Dengan hot chocolate. Emmm sedapnya.

Image may contain: coffee cup and food

Pastu makan pula Chicken wing.

Image may contain: food

Suami pula makan chicken chop! Gambar lupa nak ambil sebab sibuk makan. terlupa!

Alhamdulillah kenyang sangat-sangat makan kat sini, sekenyang dengan harganya huhu. Jadi, kami pun merantau lagi tengok-tengok kat chocolate avant ni ada apa. Dengar kata ini kilang chocolate tu sekali, tapi rupanya bahagian dapur-dapur tu tak dapat tengok. Di bahagian tertutup. Nampak dari luar pun jadilah.

Green View Garden Berdekatan Avant Chocolate Cameron Highland


Berhadapan dengan ruang makan, terdapat Green View Garden. Iaitu taman khas untuk kanak-kanak yang nak bermain dan berhibur. Juga ruang jalan kaki yang agak romantis gitu. Boleh melihat kanak-kanak bermain paddle boat. 

Hasil carian imej untuk green view garden cameron highlands

Harga paddle boat bagi setiap orang kanak-kanak adalah RM 8, berat haruslah 45 kg ke bawah tau. Anak-anak je tau, mak dengan bapa budak tak boleh naik. Kang kena tangkap dengan pulisss.

Hasil carian imej untuk green view garden cameron highlands


Makan Ice Cream Selepas Jenjalan

Selesai makan-makan dan jalan-jalan dekat situ, kami ke bahagian ais krim pula. Emm macam sedap je kan. Tapi sebab tak dapat makan ais ni, i olss tak makan dulu. Suami pula kekenyangan amat dan tak sanggup menekan perut lagi dengan makanan. Kikiki.

Wauu sedapnya. Next time kalau datang lagi, memang nak lah makan ais krim ais krim ni!

Image may contain: food

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Sebelum Pulang, Wajib Beli Chocolate Dulu

Ok inilah masanya nak shopping coklat, buah kering atau apa-apa bahan makanan untuk dijadikan buah tangan kepada saudara mara, keluarga dan kawan-kawan. Terdapat banyak pilihan coklat, teh-teh, air cordial yang pelbagai perisa, buah-buahan kering seperti avocado dan strawberry. Semua ni sesuai sangat dijadikan buah tangan kepada orang jauh.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Image may contain: indoor

No photo description available.

No photo description available.

Rina pun tak lepaskan peluang membeli macam-macam dekat Avant Chocolate Cameron Highland ni. Maklumlah, ramai yang nak buah tangan dari Cameron. Ha, jadi menghabiskan masa kat sini cari barang. Antaranya green tea cameron, dried strawberry, chocolate, tea rapsberry, cordial lavender dan banyak lagi.

Selesai membayar di kaunter, maka kami pun beredar dari situ.

Image may contain: one or more people and outdoor

Next perjalanan adalah kami ke Ladang Teh Boh Cameron Highland pula!


Pengalaman Ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson Destinasi Percutian Wajib! | Muzium 3D Art

3:28 PTG 0
Rina dan suami pernah ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson pada tahun lepas. Tapi tahun ini baru nak update pengalaman dan gambar-gambar sepanjang bercuti di sana dulu. Blog baru aktif tahun ini. Aduduh.

Ceritanya, kami pilih Port Dickson sebagai tempat percutian sempena anniversary 2019. Setibanya di Port Dickson dan belum sempat check in hotel (sampai awal sangat), kami pun singgah ke Alive 3D Art Gallery dahulu.

Image may contain: outdoor


Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ini adalah umpama muzium bagi gambar-gambar 3D Alive yang seakan-akan hidup. Nampak macam betul-betul real sebenarnya bila kita lihat atau bergambar di situ.
Oh ya, untuk masuk ke sini kena beli tiket. Tak ada free free okey. Tapi tidaklah semahal Zoo Negara tu.

Hanya RM 20 untuk dewasa dan RM 15 untuk kanak-kanak. Ia dibuka pada setiap hari jam 11 pagi sehingga 11 malam.  Paling penting sekali, anda harus datang sini dengan batery fon atau kamera yang penuh untuk bergambar ya!


Aktiviti Menarik Dan Santai


Tak rugi berkunjung ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ni sebab anda boleh lakukan aktiviti menarik dan santai bersama keluarga dan kawan-kawan. Sis datang dengan pasangan, almaklumlah anniberseri, mana leh bawa orang lain. kikiki.

Jadi, gambar-gambar di sepanjang Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ini pun cuma ada kami berdua je tau. Jom sis sajikan anda dengan gambar-gambar sepanjang berada di sana. Memang seronok!

Alice and wonderland. Sis dahla peminat kartun ni. Naseb baik tak ada ratu kepala besar tuh!


Naik kereta lembu masuk ke dalam dingding. Wahh.


Dah macam naik gondola di Venice tauuu padahal kami naik kerusi ala-ala bot dan berada di hadapan dinding je.


Sotong sotonggg tolongg

No photo description available.

Eleh, ye ye je tu.

Image may contain: 1 person, standing

Kesian, nak kena jadi santapan gorilla

Image may contain: 1 person, sitting

Aduh, budak bertiga nieh!

Image may contain: one or more people

Ok fine, kita ngaku..kita yang curi makanan tu, giraffe dan kawan-kawan jangan terkejut sangat ok.

Image may contain: shoes and outdoor

It's Dinosour!

No photo description available.

Ehem-ehem

Image may contain: 2 people, shoes and indoor

Ini ke burung kenyalang?

Image may contain: one or more people

Image may contain: outdoor

Image may contain: one or more people and people standing

No photo description available.

Ini lukisan dinding tau. Bukan ATM betul. Nampak real sangat kan.

Image may contain: one or more people and people standing

No photo description available.

No photo description available.

Banyak lagi tempat ambil gambar yang menarik. Tapi setakat itu sahaja yang dapat saya sajikan di sini. Kalau korang ke PD tu, jejalanlah ke Muzium Alive 3D. Memang best!

WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...