Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan PERCUTIAN. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan PERCUTIAN. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Pengalaman Ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson Destinasi Percutian Wajib! | Muzium 3D Art

3:28 PTG 0
Rina dan suami pernah ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson pada tahun lepas. Tapi tahun ini baru nak update pengalaman dan gambar-gambar sepanjang bercuti di sana dulu. Blog baru aktif tahun ini. Aduduh.

Ceritanya, kami pilih Port Dickson sebagai tempat percutian sempena anniversary 2019. Setibanya di Port Dickson dan belum sempat check in hotel (sampai awal sangat), kami pun singgah ke Alive 3D Art Gallery dahulu.

Image may contain: outdoor


Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ini adalah umpama muzium bagi gambar-gambar 3D Alive yang seakan-akan hidup. Nampak macam betul-betul real sebenarnya bila kita lihat atau bergambar di situ.
Oh ya, untuk masuk ke sini kena beli tiket. Tak ada free free okey. Tapi tidaklah semahal Zoo Negara tu.

Hanya RM 20 untuk dewasa dan RM 15 untuk kanak-kanak. Ia dibuka pada setiap hari jam 11 pagi sehingga 11 malam.  Paling penting sekali, anda harus datang sini dengan batery fon atau kamera yang penuh untuk bergambar ya!


Aktiviti Menarik Dan Santai


Tak rugi berkunjung ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ni sebab anda boleh lakukan aktiviti menarik dan santai bersama keluarga dan kawan-kawan. Sis datang dengan pasangan, almaklumlah anniberseri, mana leh bawa orang lain. kikiki.

Jadi, gambar-gambar di sepanjang Alive 3D Art Gallery, Port Dickson ini pun cuma ada kami berdua je tau. Jom sis sajikan anda dengan gambar-gambar sepanjang berada di sana. Memang seronok!

Alice and wonderland. Sis dahla peminat kartun ni. Naseb baik tak ada ratu kepala besar tuh!


Naik kereta lembu masuk ke dalam dingding. Wahh.


Dah macam naik gondola di Venice tauuu padahal kami naik kerusi ala-ala bot dan berada di hadapan dinding je.


Sotong sotonggg tolongg

No photo description available.

Eleh, ye ye je tu.

Image may contain: 1 person, standing

Kesian, nak kena jadi santapan gorilla

Image may contain: 1 person, sitting

Aduh, budak bertiga nieh!

Image may contain: one or more people

Ok fine, kita ngaku..kita yang curi makanan tu, giraffe dan kawan-kawan jangan terkejut sangat ok.

Image may contain: shoes and outdoor

It's Dinosour!

No photo description available.

Ehem-ehem

Image may contain: 2 people, shoes and indoor

Ini ke burung kenyalang?

Image may contain: one or more people

Image may contain: outdoor

Image may contain: one or more people and people standing

No photo description available.

Ini lukisan dinding tau. Bukan ATM betul. Nampak real sangat kan.

Image may contain: one or more people and people standing

No photo description available.

No photo description available.

Banyak lagi tempat ambil gambar yang menarik. Tapi setakat itu sahaja yang dapat saya sajikan di sini. Kalau korang ke PD tu, jejalanlah ke Muzium Alive 3D. Memang best!

Tempat Makan Di Terengganu Rugi Tak Datang

6:54 PTG 0


Terengganu..

Sebut sahaja tentang negeri Terengganu kita pasti akan terfikir akan penyu.selain dari itu makanan paling terkenal di negeri Terengganu adalah keropok lekor.jika anda dating ke Terengganu kalau tidak merasa keropok lekor Terengganu sia sia percutian anda.Sebut pasal makanan dan keropok lekor,di Terengganu juga terdapat beberapa tempat kedai makan yang menarik dan sedap.Mari kita lihat antara 6 tempat kedai makan yang terbaik di Terengganu.



1.  Nasi Dagang Kak Pah. No.30, Pantai Batu Buruk.


Untuk sarapan pagi,tempat yang paling disyorkan adalah di sini Nasi Dagang Kak Pah.Nasi Dagang Kak Pah yang terletak di Pantai Batu Buruk ini memang mempunyai jenis makanan yang sangat menyelerakan.Sambutan di kedai ini sangat amat memberangsangkan .Jika anda beratur Panjang pun tidak sia sia.Konsep kedai ini adalah duduk di meja mana pun harus membuat pesanan air di kedai tersebut tapi,makanan boleh buat pesanan di kedai lain.kerana tempat duduk agak terhad.Selain Nasi Dagangnya,terdapat juga nasi lemak dan sebagainya.


Related image


2.  Firdausy Seafood Pantai Teluk Ketapang

Firdausy Seafood adalah antara warung yang terdekat dengan pekan Kuala Terengganu.Disini terkenal dengan makanan makanan seafood yang sangat segar.Antara yang menjadi perhatian dan pilihan para pelanggan yang singgah di warung ini adalah sotong dan udang celup tepung.Kesegaran terasa seperti baru diambil terus dari laut.bagi para penggemar makanan seafood atau celup tepung,harus singgah di warung ini.




3. Warung Atap Nipah

Warung Atap Nipah juga terdapat di sekitar Kuala Terengganu, terdapat pelbagai pilihan makanan terutamanya untuk sarapan.Sangat banyak pilihan disini seperti nasi lemak,nasi dagang,nasi kuning,keropok lekor pun stim pun ada,dan paling menarik sekali adalah Churros.Jarang terdapat di kedai kedai lain.



Related image

Related image

4.  Restoran Mat Bijai, Jalan Sultan Sulaiman





Jika anda buat carian di Google tempat carian makan di Terengganu,tempat ini akan keluar dahulu dalam senarai carian.Antara kelebihan di kedai ini adalah makanan dihidangkan dengan cara seperti kaum minang.Jika anda inginkan lauk pauk masakan melayu asli terutama dari Terengganu,dataglah ke Restoran Mat Bijai yang terletak di Jalan Sultan Sulaiman.



5. Restoran Singgang Budu

Bagi anda yang mencari tempat makan tengah hari di Kuala Terengganu yang menyediakan juadah makanan setempat,datanglah ke restoran Singgang Budu.Menu utama disini adalah singgang iaitu satu jenis menu yang jarang dapat dijumpai di negeri lain.Masak singgang disini juga terdapat pelbagai jenis singgang seperti ikan singgang,daging singgang,sotong singgang & terdapat juga lauk pauk yang lain yang tidak kurang menariknya.





6. Nasi Kukus Sempoi Alias 2

Makan makanan yang terdapat di Nasi Kukus Sempoi Alias 2 adalah sesuai untuk waktu tengahari & panas berserta dengan minuman utama di kedai ini adalah The Ping Buih Aiskrim memang satu kombinasi yang cukup menarik untuk anda cuba.Jarang terdapat di mana mana kedai makan di sekitar Kuala Terengganu ini.

Related image


7.   Dapo Pata Kontena

Lokasi yang terletak betul betul di tepi pantai menjadikan destinasi utama pada yang berkunjung di Terengganu.Terletak di Pantai Tok Jembal hanya 5 minit dari Lapangan Terbang Kuala Terengganu menjadikan tempat ini tempat paling manjadi daya tarikan yang sangat kuat dan menarik.Menu makan disini juga bercampur campur dari makanan santai, makanan melayu bahkan makanan dari barat.jika anda tiba di Terenganu melaui kapal terbang terutamanya,mahupun kenderaan darat.anda haru cuba sendiri untuk merasai menu menu yang terdapat di Dapo Pata Kontena.


Image result for dapo pata kontena



Kesimpulanya, terdapat lebih banyak lagi tempat tempat makan yang menarik di Terengganu yang boleh anda lawati dan yang pasti tidak akan menghampakan diri anda.Dan pati anda akan kembali melawat Negeri Terengganu kembali.





Rujukan 


WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...