RINA ZUL: Hasil carian untuk hamil
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut tarikh pertanyaan hamil. Isih mengikut kaitan Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut tarikh pertanyaan hamil. Isih mengikut kaitan Tunjukkan semua catatan

Ahad, 13 Jun 2021

Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

5:52 PTG 0
Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

Akibat terlalu sibuk dengan kerjaya dan tidak sedar akan kepentingan pemakanan anak yang sihat, ramai ibu bapa telah mengabaikan pemakanan anak secara tidak sengaja. Apa kita bagi, anak makan begitu sahaja. Apa ada dirumah, itulah yang anak makan! Oleh itu, siapa sebenarnya yang beri makan kepada anak dan apakah khasiat makanan tersebut?


Percaya atau tidak, masalah pemakanan anak yang tidak sihat sangat banyak di Malaysia. Mengikut kajian dan fakta dari sumber Sinar Harian, didapati bahawa anak-anak membesar mengalami masalah pertumbuhan dan masalah kesihatan yang serius.  Jom lihat antara kajian terhadap masalah anak alami beserta dengan statistik.


Gambar hiasan: Akibat makan gula-gula selalu, habis gigi anak rosak


Kajian / Fakta tentang Anak Terbantut, Tidak Sihat dan Masalah Kurang Berat Badan


  • Laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati bahawa 17.7 peratus kanak-kanak dan remaja di Malaysia berusia 5 hingga 19 tahun mengalami masalah pertumbuhan terbantut.

  • Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) tahun lalu pula melaporkan kes kalangan kanak-kanak miskin bandar iaitu seramai 23 peratus golongan itu mengalami masalah tumbesaran terbantut. Manakala 15 peratus pula berdepan masalah kurang berat badan.

  • Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) yang dijalankan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA) pula menyebut, kadar kanak-kanak yang tumbesarannya terbantut meningkat daripada 17 peratus pada 2006 kepada 20.7 peratus pada tahun 2016 iaitu kira-kira dua daripada 10 kanak-kanak. Selain itu, bagi tempoh sama, kanak-kanak yang mengalami masalah kurang berat badan juga meningkat daripada 12.9 peratus kepada 13.7 peratus.

  • Berdasarkan Kajian Nutrisi Kanak-kanak Malaysia (SEANUTS Malaysia), satu daripada tiga keluarga Malaysia kekurangan nutrisi penting terutamanya vitamin C, zat besi dan kalsium.


Masalah Utama Ibu Bapa Adalah Pemakanan Anak


Apabila berlakunya masalah kesihatan yang serius seperti kurang berat badan, tumbesaran anak terbantut, mempunyai penyakit sejak dari kecil dan banyak lagi di sebabkan kurangnya zat dalam tubuh badan, penting untuk ibu bapa reset minda semula. Fikirkan apakah penyelesaian terbaik untuk anak-anak.


Masalah utama ibu bapa yang sebenarnya di sini adalah dari segi pemakanan anak. Mungkin kita kurang sedar khasiat makanan yang kita beri atau mungkin kita salah bagi makanan. Kenapa makanan? Ia adalah salah satu faktor yang dapat menyihatkan anak-anak. Dan pemakanan ini perlulah di amalkan sejak dari kecil lagi.





6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


  • Kurangkan makanan ringan yang bahaya seperti keropok yang mempunyai pewarna, pengawet dan sebagainya.

  • Jaga pemakanan anak seperti beri makan pada waktu yang sepatutnya, tepat dan dalam kuantiti terbaik untuk mereka.

  • Tukar pemakanan yang kurang zat kepada jenis makanan yang berkhasiat, makanan sihat dan juga makanan sunnah

  • Jadikan amalan makan makanan sihat dan sunnah ini sebagai satu rutin dalam kehidupan harian anda sekeluarga. Jangan tunggu sudah sakit baru nak jaga makan, sebaliknya mula dari sekarang. Bukan orang sakit atau anak sahaja amalkan, tetapi seluruh isi keluarga perlu amalkan juga.

  • Buat kotak makanan sihat di rumah di depan TV. Tiap kali nak berkudap-kudap, anak dan ahli keluarga lain boleh makan makanan yang terkandung dalam bekas makanan tersebut.

  • Saranan makanan sihat yang perlu ada dalam setiap rumah adalah seperti buah kurma Ajwa Rihura (segar dan original ditanam di Madinah), buah aprikot kering, kismis sultana, mix fruits, mix fruits nut (buah kering seperti kiwi, mangga dan lain-lain lagi. 


Makanan Sihat Sesuai Untuk Anak


Tahukah anda, Rihura pakar dalam membantu menyelesaikan masalah pemakanan kurang sihat yang dihadapi oleh anak-anak, ibu hamil dan seisi keluarga dengan kaedah bimbingan pengamalan buah syurga Ajwa Asli Madinah. Berapa ramai yang inginkan tips percuma berkaitan pemakanan sihat anak-anak dan ibu-ibu? Teruskan membaca di bawah.


Buah Kurma Ajwa Madinah Original Selesaikan Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


Kenapa buah kurma Ajwa Madinah yang original? Kerana ia berbeza dengan kurma biasa yang dijual di luar sana. Percaya atau tidak, sebenarnya banyak kurma diluar sana telah diawet gula. Dulu penulis sendiri pun tak percaya, tapi bila belajar pasal kurma dengan supplier kurma dari Negara Timur Tengah, barulah penulis tahu. 

Kadang-kadang mereka awet gula sebab nak jadikan bentuk kurma tu cantik ala-ala licin dan lebih tahan lama. Sebab tu, lepas dah tahu hal ini, sebaiknya kita bertukar makan kurma ajwa Asli Madinah sahaja. Carilah kurma Ajwa madinah yang ditanam di negara Arab iaitu di Madinah. Keberkatannya sangat baik sekali. 

Sekarang pula sudah banyak negara yang tanam kurma ajwa seperti cina, pakistan, tunisia, iran dan sebagainya. Jadi, taknak tertipu beli kurma yang dikatakan kurma asli ajwa madinah tetapi rupanya bukan, rupanya ditanam di negara lain pula.

Untuk elakkan masalah sebegini, pilih Kurma Ajwa Asli Madinah yang betul-betul trusted dan dipercayai ramai seperti Kurma Ajwa Rihura. Rihura adalah perniagaan dari kaum Bumiputera Muslim yang mempunyai Certified Original Kurma Ajwa dimana ia adalah Asli dari Madinah. Kan senang bila betul-betul ori ni, tak was-was lagi!. Alhamdulillah, nak amalkan tiap hari pun rasa seronok.



Kelebihan Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura | Kurma Ajwa Madinah Original


Terdapat banyak khasiat dan kelebihan Kurma Ajwa Madinah untuk kita jadikan amalan pemakanan buat anak-anak dan juga seisi keluarga. Tubuh badan kita sangat memerlukan khasiat buah yang sangat tinggi dan kaya dengan antioksidan ini. Ia sebenarnya boleh cover khasiat buah dan sayur yang kita ambil sedikit jer sehari tu. Jadi, bila makan buah kurma Ajwa Rihura ni, alhamdulillah dapatlah khasiat untuk tubuh badan tu dengan lebih baik lagi.



Khasiat Kurma Ajwa Madinah Original Dari Rihura


  • Meningkatkan tenaga tubuh badan sepanjang hari (sama ada bekerja atau duduk rumah), tubuh akan lebih cergas dan mudah untuk lakukan urusan setiap hari.
  • Sesuai untuk ibu hamil, ibu mengandung, ibu menyusu, anak-anak kecil, golongan tua serta seisi keluarga.
  • Sesuai juga untuk suami isteri yang ikhtiar hamil kerana kurma ajwa dapat meningkatkan kualiti sperma kaum lelaki.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran susu badan bagi ibu menyusu
  • Menguatkan rambut, tulang, kuku, gigi dan melebatkan rambut anak
  • Meransang pertumbuhan minda dan otak anak
  • Anak lebih cergas, cerdas dan bijak
  • Menghalang racun dalam tubuh badan
  • Membantu untuk rawatan ikhtiar bagi sakit santau, sihir, penyakit misteri dan terkena buatan orang
  • Melancarkan sistem pembuangan dan pencernaan
  • Dapat menguatkan antibodi / Memenuhi nutrisi yang tubuh perlukan
  • Meningkatkan stamina bagi kaum ibu bersalin, memudahkan proses bersalin, menguatkan urat rahim
  • Mengawal makan bagi mereka yang ingin diet dan kawal makan
  • Sesuai untuk pesakit yang kurang selesa makan, dapat alas perut dan dapat tingkatkan selera makan dewasa dan anak-anak kecil
  • Mengatasi masalah sembelit dalam kalangan anak-anak dan dewasa


Nak Rihura bantu lebih lanjut tentang pemakanan anak yang lebih sihat sepanjang kehidupan? Dengan pemakanan sunnah, segala masalah dapat diselesaikan dengan Izin Allah SWT. Namun tak semua anak mudah makan makanan sihat dan sunnah, ada jer yang tak nak. Itu tidak bermakna kita terpaksa tolak makanan sihat untuk mereka. Ibu, ibu, jangan buat kesilapan besar dalam menjaga anak-anak. 

Jom Rihura beri tips cara mudah untuk buat anak makan makanan Kurma Ajwa Asli Madinah atau buah yang digelar buah syurga ini, klik Wasap untuk Admin bantu.

Sabtu, 5 Jun 2021

PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK

11:50 PTG 0
PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK


Ramai ibu-ibu pasti tahu khasiat kurma untuk dijadikan makanan anak, ibu boleh campurkan pati kurma ke dalam bubur anak dikisar bersama bahan-bahan bubur yang lain seperti sayur-sayuran, ayam dan lain-lain lagi.  Bubur anak juga penting kerana adanya zat dan khasiat seperti fiber, vitamin, mineral dan lain-lain. 

Pati kurma akan memudahkan ibu-ibu untuk menyediakan bubur atau makanan anak. Sudah pasti khasiat kurma ini dapat mengatasi masalah sembelit anak-anak, dapat meningkatkan tumbesaran anak, menguatkan tulang, rambut, gigi dan kuku anak. Namun menarik lagi, ia dapat menjadi brain booster bagi anak, pendek kata, minda lebih cergas, mudah mengingat dan menghafal.

   
          

Biarpun anak masih kecil, tapi dengan mengamalkan makanan kurma secara asas, atau mencampurkannya ke dalam makanan anak, anak akan merasa khasiat dan zat kurma tersebut. Dan pati kurma juga merupakan makanan mudah untuk digunakan dalam makanan anak kerana kurma mempunyai tekstur lembut, pekat lembut, cair setelah dijadikan pati kurma. 


Selalunya ibu-ibu pasti cenderung menghasilkan makanan bubur anak dengan menggunakan sayur-sayuran seperti berikut:

Ubi kentang
Karot
Brokoli
Labu
Bayam 
Sawi 
Kacang Peas
Daun Sup
Isi ayam
Isi ikan

dan banyak lagi. 


Sedar atau tak, dengan menggunakan isi kurma Ajwa juga, ia mempunyai zat sama seperti sayur-sayuran. Sebenarnya ia lebih daripada itu. Ia boleh digunakan untuk menggantikan sayur-sayuran kerana bukan sahaja penuh serat, tetapi juga sarat dengan kalsium. Tetapi awas, bukanlah untuk semua kurma kerana jika salah pilih kurma, kemungkinan kurma yang anda pilih tu telah diawet oleh gula! 

Ya, sebenarnya, ramai tak tahu kurma yang murah-murah atau lain tu, kebanyakannya diawet gula. Tetapi, hanya 1 jenis kurma di dunia ini yang amat sukar diawet dan tak diawet gula iaitu kurma Ajwa asli daripada Madinah. Penting untuk gunakan kurma ajwa yang asli ditanam di Madinah. Sebab sekarang ni banyak kurma ajwa ditanam di Tunisia, Iran, China, Indonesia tetapi claim cakap ditanam dekat Madinah. So korang pilihlah betul-betul kurma Ajwa yang trusted, certified original Madinah!


Nak tahu kurma Ajwa yang betul-betul original Madinah? Kurma Ajwa trusted, menjadi pilihan ramai , segar dan stok baharu dan paling penting adalah certified original adalah Kurma Ajwa Original Madinah daripada Rihura. Kurma Ajwa Rihura ni memang konsepnya Kurma Ajwa Premium Mampu Milik.  Dengan kualiti premium dan export, ia dipilih antara buah terbaik dan segar. Itulah maksud kualiti premium dan eksport tu. Ibu hamil, ibu menyusu dan ibu yang nak buat makanan anak menggunakan kurma, pasti akan pilih kurma Ajwa yang original, segar dan kualiti terbaik daripada ladang Madinah kan? Alhamdulillah.



Cara Buat Pati Kurma Untuk Makanan Bubur Anak


Korang boleh pilih kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk dijadikan pati kurma. Caranya mudah, ambil beberapa biji kurma ajwa ini, tak kisahlah berapa biji pun, mengikut kuantiti atau jumlah pati yang anda nak buat. Kalau nak cuba sikit dulu, boleh try buat dalam 10 biji isi kurma. Basuh, buang bijinya dahulu.



Kemudian, masukkan sedikit air dalam pengisar dan blend bersama isi kurma tu. Lepastu, agak-agak ia pekat ala-ala cair, sesuai dijadikan sebagai pati, korang boleh stop blend. Boleh terus disimpan dalam peti sejuk dan digunakan untuk campur dalam susu, dijadikan susu kurma ajwa ataupun boleh juga ambil 1-3 sudu untuk dicampur dalam makanan bubur anak.  Mudahnya cara buat pati kurma ajwa untuk makanan anak ni!




Inilah dia rupa pati kurma yang sangat fresh, sedap dari dapur siap dah. Oh ya, untuk buat pati kurma ajwa ni, korang boleh jer blend dan simpan peti sejuk. Satu lagi, kalau korang nak masak atas api pun boleh isinya, itu untuk ketahanan juga kalau korang suka simpan di luar suhu sejuk. Cuma kalau fresh terus masuk peti sejuk tu rasa dia lagi macam semulajadilah.

Okey lepas siap, anytime korang nak buat bubur anak, korang masukkan jer isi pati kurma ajwa tu ke dalam bubur dan masak sekali bubur tu. Bawah ni adalah gambar bubur karot campur kurma ajwa rihura dan campur labu. Memang berselera sungguh anak makan! Ini pun ibu dia berkongsi cerita, so rina letakkan gambar ini kat sini so korang boleh dapat idea untuk masak bubur makanan anak dengan mencampurkan kurma ajwa yang sedap ni. Alhamdulillah :)

                                          Gambar bubur labu lobak ajwa


PATI AJWA JUGA BOLEH GUNA UNTUK BUAT SUSU KURMA AJWA


MasyaAllah sedapnya bila dapat minum susu kurma, tapi dapat minum susu kurma Ajwa adalah luar biasa! Lebih segar, lebih sedap dan bertenaga. Sambil-sambil buat makanan bubur kurma ajwa anak, korang pun boleh guna kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk buat susu kurma freshh direct dari kurma ajwa segar. Nikmatnyaaaa Ya Allah.




ROTI TELUR KURMA AJWA


Korang juga boleh guna pati kurma ajwa tadi untuk buat roti telur kurma ajwa, sumpah memang sedap. rasa telur digabungkan dengan sedap kurma ajwa rihura ni pergh memang marveles. Mana tahu 2022 ni ada kafe atau kedai-kedai yang dah start buat menu Roti telur kurma ajwa, tapi awas, kurma ajwa rihura ni memang rasa sedap tak muak macam kurma lain , tak terlalu manis okey!




Boleh guna pati kurma atau guna isi kurma untuk buat roti ni. Nanti rina share resepi Roti telur kurma ajwa ni juga. Kalau tengok gambar pun mesti korang faham juga dah terus boleh buat ni.

Menarik sangat kan? oh ya, kalau berminat nak tengok apa resepi dari ajwa yang korang boleh buat lagi, atau tips nak masak guna kurma ajwa, buat makanan anak dan sebagainya korang juga boleh join group FB Peminat Kurma Ajwa Madinah.

Yang penting, jangan tertipu dengan kurma ajwa yang bukan original di luar sana. Korang boleh cari Kurma Ajwa Rihura sebab yang ni memang direct dari Madinah. Alhamdulillah ia juga ada certificate original juga dari Saudi Arabia. 

Dengar cerita, Rihura selalu buat promosi dan happy hour, harga dia memang mampu milik sangat Alhamdulillah. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik details di bawah.


Wasap Rihura

Facebook Rihura

Instagram Rihura

Beli di Shopee 

Rabu, 19 Mei 2021

WAKTU TERBAIK MAKAN KURMA AJWA

2:18 PTG 3
WAKTU TERBAIK MAKAN KURMA AJWA

Ramai yang tertanya-tanya, elok kah kalau makan kurma ajwa ni selalu? Waktu bila perlu ambil kurma ajwa. Bila-bila masa nak makan pun tak ada masalah, tapi bilakah waktu saranan yang boleh kita makan? 


Selalu kan kita makan time puasa jer, tapi macam pelikkan? Kenapa time puasa je baru nak mengurma, kenapa asal mengurma je tapi time puasa. Sebenarnya ada 2 sebab. 1st, orang fikir nak amal sunnah ni time puasa jer. Kedua sebab makan kurma dapat mengenyangkan.


Tapi kesilapan ramai orang sebab mereka tak tahu yang mana kurma ni banyak kelebihan dia untuk atasi masalah kesihatan tubuh badan untuk mereka yang tertentu. Siapa Golongan tertentu tu, boleh jadi anda lah orangnya.


Selalunya adalah ibu menyusu, ibu hamil. suami isteri yang nak ikthiar hamil, anak-anak yang tak selera makan, orang sakit, anak sukar membuang dan sembelit, orang dewasa yang sakit tulang dan macam-macam lagi golongannya.


Ok, nanti korang boleh baca dekat Entry siapa perlu makan kurma ajwa. Harini sis nak tunjukkan waktu terbaik untuk makan kurma Ajwa. Jom tengok! 


https://www.facebook.com/rihuraherbs


Pagi 


Pada waktu pagi sebelum makan apa-apa makanan sekalipun, korang boleh Makan 3,5,7 biji setiap pagi untuk dapatkan tenaga tubuh badan, lancarkan proses pencernaan dan mudah untuk kawal makan. Ada 1 hadis sahih berkaitan makan ajwa pada waktu pagi.


Di antaranya daripada Saad bin Abi Waqqas bahawa Nabi SAW bersabda :


مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ، وَلَا سِحْرٌ


Maksudnya : “Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.” [HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]




Tengahari


Jadikan makan ajwa sebagai snacking time. Tiada masaalah jika nak jadikan sebagai pembuka selera sebelum makan makanan berat. Tapi apabila makan tengahari, percayalah anda dapat kurangkan atau kawal kadar makan karbohidrat dengan lebih baik lagi. So senanglah kalau nak diet atau kurangkan nasi lepas ni! Rina dah cuba. Nanti kita tunjuk result kurus hehe.



Petang


Kurma Ajwa juga boleh dijadikan minum petang. Ia juga dapat menaikkan selera makan bagi anak-anak. Kalau ada anak yang jenis suka minum susu je, nasi tak nak makan, biskut pun tak nak. Korang wajib cuba bagi makan kurma Ajwa, memang berkesan nak naikkan selera anak-anak untuk makan.




Malam


Kurma Ajwa sesuai untuk dibuat Makan malam sebelum tidur, ia boleh dijadikan alas perut. Tak percaya, cuba makan kurma ajwa Rihura pada malam sebelum tidur. Pasti sangat banyak khasiatnya! Esok pagi mudah jer membuang, tak sembelit lagi. Badan rasa segar dan kuat, bertenaga dan cergas!



Jom amalkan Ajwa Madinah mengikut masa anda, yang penting dengan Rihura, Semua Merasa dan Sentiasa kenyang. So, anda bebas untuk menikmatinya pada bila-bila masa. Senang jer kan!



Makan-makan, terus kenyang!



#Rihura

#KurmaAjwa

#KurmaAjwaMadinah

#KurmaAjwaOriginalSegar

Jumaat, 14 Mei 2021

Kisah TTC: Ku Minta Suami Kahwin Lagi

8:11 PTG 2
Kisah TTC:  Ku Minta Suami Kahwin Lagi

Dalam kehidupan yang ceria dan bahagia bersama suami tercinta, aku selalu rasa sedih sebab tak ada anak macam kawan-kawan lain. Setiap kali kawan hamil, dengar cerita dapat beby dan sebagainya, alhamdulillah memang rasa happy sangat untuk kawan-kawan yang lain. Tapi hanya ttcian yang tahu rasa hiba tu macam mana bila fikir.. kenapa aku masih belum ada anak.


Selalunya bila orang berkahwin ni, lepas 6 bulan jer mesti mengandung. tapi ada juga yang lepas setahun baru ada nak, selepas 2 atau 3 tahun pun baru ada anak. Tapi, aku dah masuk 4 tahun masih belum ada rezeki anak. Namun aku tahu ini semua Rezeki dari Allah SWT.


Kadang-kadang, ada kawan yang merungut dan meluahkan dimana dia belum bersedia nak ada anak kedua ketiga dan sebagainya. sebab anak pertama masih kecil dan menyusu lagi. Tiba-tiba dapat anak kedua pula. Dia merungut. Bagi aku yang masih belum ada anak ni, rasanya itu rezeki yang patut dia syukuri. Bukan merungut. Tapi kita tak tahu masalah orang lain, so nak cakap lebih-lebih pun tak boleh juga.


Kadang-kadang hati ni macam tisu, mana taknya, pergi mana-mana jer, ada mulut cakap dan bercerita, A mengandung 3 bulan. B mengandung lah, C dah bertambah anak, D baru kawen tuptup dah muntah-muntah dan mual... so cuba korang bayangkan, dalam masa 3 hari jer, orang cerita macam tu dekat aku, apa perasaan kita dengar? benda tu dimasuk-masuk dalam kepala ni.

Of course kita rasa syukur. Dalam masa yang sama kita nak positif kan diri sentiasa tetapi akan jadi hati tisu bila balik rumah. lahai! memikirkan macam mana aku ni nak dapat anak. Susahnya Allah nak bagi rezeki anak ni pada aku, sebab dosa-dosa lalu akukah? Astagfirullahaladzim. Suami marah bila aku cakap macam tu. Sampai jadi macam histeria menangis-menangis isteri dia ni stress berfikir.


Masa tu sungguh-sungguh sedih, berjurai-jurai air mata tak kira apa, stress sangat. Suami selalu bagi kata positif dan cakap pasal ini semua rezeki. Dan aku percaya pada rezeki Allah SWT cuma bila hati terlampau sedih, meroyan dan rasa macam stresss sangat-sangat, aku jadi makin redha dan ku pasrah. 


Aku take time sekejap sampai stop menangis, lepas beberapa minit, ku pergi dekat suami dan cakap, " I Rasa u Kena kawen lain lah". Lepas tu suami tanya, "Apa dia?" Ku ulang lagi, "I rasa u kawen lain lah, cari orang lain jerlah". Dia jawab:


"U jangan macam ni, kita dah bahagia. Tak ada anak pun kita bahagia. Tapi sebab u suka tengok life orang lain, jeles dengan life orang lain, ini yang boleh buat hidup u musnah, kebahagiaan kita boleh musnah kalau kita terlalu overthinking. Sedangkan kita sangat-sangat bahagia sekarang ni". Kata suami kepadaku.


Ya Allah, apa yang aku buat ni, Memang betul apa yang dia cakap. Kenapa aku ni tak bersyukur, Rezeki bahagia bersama suami, rezeki ada keluarga yang sangat supportive, baik hati dan semuanya faham. Allahuakhbar. Astagfirullahaladzim. 

Bila jadi terlalu stress dan dah cool down, ku fikir balik. Allahu, Allah. Betapa Allah ni sayangkan diri aku, sebab Dia tahu yang terbaik kat aku, Aku tak layak untuk tentukan apa yang aku nak, tapi sebaliknya Allah sebaik-baik perancang. Sebab ini bukan masa yang sesuai untuk aku, ada hikmahnya. Alhamdulillah ya Allah Kau sedarkan aku atas apa yang aku tertanya-tanya.


Suami cakap dia dari dulu sampai sekarang tak kisah pasal bab anak, kalau ada rezeki tu ada lah rezeki kita. Dia kawen dengan aku sebab sayang sebab cinta. Bukan sebab nak anak semata-mata. Dia syukur sangat sebab dapat isteri yang betul-betul memahami dan menerimanya seadanya. 


Sebab bagi dia, kalau belum ada anak ni, bukan masalah isteri, tapi masalah suami juga. Dan sehingga hari ini, rawatan ikhtiar zuriat untuk suami pun tak selesai lagi sebab covid, so hospital pun apointment lewat dan sebagainya.


Jelas dekat sini, sama2 perlu ikhtiar dan yang paling penting, suami sangat memahami. Walaupun ku cakap pasal kahwin lagi, lagi dia kata sampai mati pun takkan nak orang lain. Allah maha merancang, Allah Ya Bari'.


Apapun, aku berserah pada Allah SWT. 


Mulai hari ini, aku dah tak nak fikir dah bab ni semua. Aku nak go thru life ini dengan sabar dan enjoy for every moment yang aku hadapi. Aku bersyukur ada seorang suami yang sangat-sangat Allah beri untuk melengkapi dan menjaga diriku. Sesungguhnya, Allah maha baik sebab kurniakan aku kebahagiaan dunia akhirat yang aku inginkan. Amin ya Rabbal Alamin.


Selasa, 11 Mei 2021

Nak TTC Balik? Tiba-Tiba Suami Cakap Sesuatu ...

1:03 PG 0
Nak TTC Balik? Tiba-Tiba Suami Cakap Sesuatu ...


Harini sayu sangat. sunyi sepi, terharu, sedih macam-macam perasaan ada sebab suami telah bagitau sesuatu dekat sis Rina. Untuk pengetahuan, mula dari bulan puasa sampai lepas raya dan sehinggalah sekarang kami tak mula usaha TTC (ikhtiar hamil) lagi. Maybe sebab dua dua busy giler dan tunggu betul-betul keduanya tenang.




Maklumlah suami dah jadi salah seorang frontliner, jadi saja bagi rehat cukup-cukup dulu disamping isteri nak stabilkan hormon, nak cantikkan waktu subur dulu dan paling penting nak detoks tubuh dulu. Sama-sama faham bab ini sebab kitorang ada bincang dulu, bagi semua selesai barulah ikhtiar semula.


Selepas raya dan nak masuknya bulan Jun 2021 semalam, suami ada bagitau kerja dia alhamdulillah dah stabil. Katanya nak belanja susu Efferty sebab dia tahu rina memang suka gila minum susu tu sebab diperbuat dari kurma , madu dan makanan sunnah juga. Ayat dia cakap tu berbunyi macam ini, "Lepas ni, susu u nak minum, vitamin, folic asid, apa-apa produk untuk ttc semua biar i yang belikan." huuuuu. sebagai seorang wanita bekerjaya ada duit poket sendiri, 1st time sis raya sebak sangat. 


Tetiba air mata mengalir. Eh kau dah kenapa ni rina. Ya sebab sebelum ni barang-barang personal macam tu rina akan beli sendiri. Tapi duit nafkah suami bagi tiap bulan juga. adakala rina beli barang-barang guna duit rina, adakala guna duit dia beli tu. Tapi rupanya kalau laki bagi duit dan laki tolong belikan terus barang yang kita nak..rupanya perasaan tu macam lain macam rupanya. Tak sangka pula air mata mengalir kahkah. 


Sebenarnya tak jatuh lagi air mata, tapi lepas dia sambung ayat ni baru jatuh.. "Barang-barang yang u nak, untuk ikthiar semua ni i belikan lepas ini, mungkin dengan hasil titik peluh i , ada keberkatannya dan Allah nampak usaha i pula." haaa. nampak usaha dia tu. hihi. Sebelum-sebelum ni husband pun ada pergi check up di hospital, agaknya dia ingat itu aje kot usaha patut dia buat. Haa banyak lagi tau sebenarnya kalau laki nak cuba ikhtiar juga. selain dari mengurangkan rokok.


Tapi kali ni ikhtiar mr.husband ini adalah nak beli kan apa-apa jer barang isteri nak. Haa bolehlah amik kesempatan kikiki. Jadi, i Is suka sangat berangan apa nak beli kat watson atau farmasi sebelum tidur hahaha. Apa-apapun this entry cuma nak share story TTC journey dan kisah peribadi saja. 


Thanks for reading! :)

Khamis, 26 November 2020

Minum Kelapa Bakar - Tips Ikhtiar Hamil Dan Lancarkan Period

5:37 PTG 2
Minum Kelapa Bakar - Tips Ikhtiar Hamil Dan Lancarkan Period

Ini adalah tips dari seorang Ustaz dari Melaka seingat Rina. Kisah ustaz ni merawat guna kelapa bakar ni macam pernah viral dulu, tak ingat dah. Tapi memang betul sebab Rina sendiri pun pernah wasap dengan ustaz ni dan ada masa nanti insyallah nak berjumpa juga.

Kelebihan minum kelapa bakar ini adalah supaya dapat lancarkan haid ini pendapat rina lah sebab rina dah cuba. Alhamdulillah haid terlebih banyak tu dia dah berhenti tau. Istihadah tu la dah tak ada sebab salah satunya rina amalkan minum ni setiap kali hujung-hujung hari haid nak habis tiap bulan tu.

Ehh cakap berbelit pulak. Hope korang paham lah hehe.

kelapa bakar ikhtiar hamil

Kelebihan minum kelapa bakar ni keduanya adalah sebab nak ikhtiar hamil. Rina pernah pergi Ruqyah di Sungai Buloh dengan Ustaz Salleh Malek, femes juga ni kalau tengok kat Youtube dulu-dulu.

Ustaz tu pun gunakan kelapa bakar juga untuk wanita-wanita yang ada masalah atau nak berubat. Walaupun bukan kerana benda-benda penyakit / perubatan, tetapi kadang-kadang sakit atau gangguan ni mempengaruhi tubuh juga. Jadi, kata Ustaz ni, kelapa membantu menambah baik dalaman tubuh badan kita terutamanya para wanita yang belum hamil atau tak tahu ada masalah apa.

Ini kalau dikaji-kaji perubatan dan dalam Islam pun, ada hikmahnya insyallah. Walaupun doktor perubatan kata tak ada kena mengena, tapi rina yakin sebab rina cuba dan dah rasa lebih baik dari sebelum ni. Tahlah kadang-kadang macam terbayang darah period tersumbat ke apa ke. tapi lepas minum ni rasa lebih baik dan better sangat. Alhamdulillah.


Ini cara buat kelapa bakar:

1. Beli kelapa. Rina buang sabut sikit sebab takut terbakar teruk pulak sabut tu kalau bakar nanti.

2. Bakar atas api dan masukkan serai yang dititik dan halba sikit.

kelapa bakar ikhtiar hamil

3. Tunggu sampailah panas atau mendidih airnya

4. Baca selawat, niat, doa dan minum.


kelapa bakar ikhtiar hamil

Insyallah dipermudahkan urusan dan moga-moga anda semua mendapat kesembuhan atas apa jua penyakit anda semua terutamanya wanita yang ada masalah dalaman, haid tak stabil dan juga yang sedang ikhtiar hamil. Insyallah rezeki tu milik kita, yang penting kita yakin pada Allah SWT. 


HAID BERBULAN-BULAN, Adakah (Kanser, Cyst, Fibroid?) JANGAN RISAU

5:13 PTG 0
HAID BERBULAN-BULAN, Adakah (Kanser, Cyst, Fibroid?) JANGAN RISAU

Rina pernah alami masalah ini. Haid sampai 3 bulan berturut-turut tak berhenti darahnya. Perasaan memang bingung, tak tahu mana satu haid dan darah istihadah. Segala sumber google rina baca satu per satu demi nak mencari tahu waktu haid sebenar. 

Dalam ramai-ramai wanita di dunia, pasti ramai juga yang ada masalah sebegini. Cuma kita sahaja tak tahu. Kat sini rina nak kongsikan pengalaman ni supaya wanita yang mengalami masalah ni tahu apa nak buat dan jangan rasa keseorangan mempunyai masalah ini.

Waktu mula-mula rina alami pendarahan ini, sebenarnya agak risau juga sebab darah terlalu banyak dan tak berhenti. Banyak tu kadang-kadang lebih banyak dari period. Contohnya pada waktu period, darah tu membuatkan kita pakai pek sehari sebanyak 4 - 5 pek. Tapi istihadah berpanjangan atau pendarahan berbulan-bulan ini membuatkan sehari kena tukar sampai 6 - 7 pek sehari.

Untuk pengetahuan, darah istihadah ni sangat cair. Tak sama macam darah haid. Kadang-kadang dia macam darah haid juga sebab ada ketul sikit cumanya warna nya tersangatlah cair dan tak merah pekat dan tak gelap.

Maaflah ya, sebab terlalu direct bercerita. Rina nak bantu korang yang alami masalah yang sama. Jadi kena cakap direct supaya korang faham. 😅

haid berpanjangan

Umumnya, haid tu sebenarnya maximum sampai hari yang ke-15 sahaja. Lepas hari ke 15 kalau darah ada lagi, mandi wajib dan solat macam biasa. sebab itu dah dikira istihadah. tambah-tambah kalau kita ni jenis yang tarikh haid tak tetap. So kena biasakan solat juga walaupun ada darah sebab itu adalah istihadah sebenarnya.

Check Di Klinik Kerajaan

Ok nak dijadikan cerita, rina pergi ke klinik kerajaan.  Pertama sekali, doktor tanya tarikh period. Kemudian, bila cerita darah banyak tak henti apa semua tu, dia cuma kata hormon sahaja. Dah nak buat macam mana, hormon tu macam tu. Itu kata doktor. Time ni rasa macam aduh tak membantu langsung.  Pastu kena ke bahagian ibu mengandung untuk scan.. Ini ada tarikh dia , kena buat appointment. Sabaq jala.

Selepas tu Rina ada ke klinik swasta, dia buat cek darah untuk kesan masalah apa tatau laa. Tapi rina dah cerita dari A to Z. Jadinya dia nak check untuk kanser rahim, fibroid la, cyst la dan macam-macam lagi. Lepastu, scan. Kat situ nampakla macam darah dok turun lagi semua time scan tu. Doktor siap tunjuk ni darah semua ada akan keluar banyak lagi. Adoi la, rasa lagi stress.

Kanser, Cyst Atau Fibroid?

haid berbulan-bulan

Lepas tu, doktor bagitahu darah tak ada apa-apa masalah. Makmal dah cek darah tadi lepas kena suntik. Memang tak ada masalah apa-apapun. Katanya memang betul hormon jer. Cyst atau fibroid pun memang tak ada. 

Rina sungguh-sungguh tanya pasal kanser atau penyakit dalam perut ka.. Dia kata:

"kanser tak ada sebab awak punya rahim, servix semua tak ada simpstom-simpstom cancer langsung..awak takut yerrr".

Memang takut sangat la doktor. Kenapa darah tak henti-henti. Kemudian, doktor ada bagi ubat Revimed. Ubat Revimed ni rina google. Dia adalah untuk orang yang haid tak stabil. Tak datang period. tapi.. Ini masalah period terlebih ni. Ragu-ragu juga nak makan. Sebabnya doktor pun ada kata, kalau awak tak plan nak hamil dalam masa terdekat ni, boleh makan ni. 

So rina rasa itu macam pil perancang. Konfim. Sebabnya mak rina kerja klinik swasta dulu. Katanya kadang-kadang orang nak hormon stabil makan pil perancang. Itu memang rina tak makan sebab macam tak sanggup. Tapi bila ingat-ingat balik, rina pernah makan juga ubat tu sebelum ni, sebelum makan tu belum google dan ambil tahu lagi.

Tapi kalau tak makan, darah turun. Jadi, waktu tu memang no choice sangat. So makan jer. Sekarang ni, dah dekat 2 tahun lepas makan ubat tu. Alhamdulillah darah makin ok, tak seteruk macam dulu. Cuma rina sebenarnya bukanlah orang jenis makan ubat-ubat klinik ni. Rina memang tak minat ubat-ubat klinik sebab membayangkan kandungan ubat tu. Rina lebih suka macam herba atau vitamin.. Haa gitu jerla.

Dah lama dah rina tinggal ubat tu, tapi dulu makan sikit jer. Masih banyak lagi ubat tu kat rumah. 

Minum Kelapa Bakar 

Waktu stop makan ubat tu, penah la haid jadi banyak lagi dan macam istihadah yang berpanjangan juga. Tapi rina cuba amalkan minum kelapa bakar. Beli buah kelapa dan bakar dekat atas api dapur. pastu letak serai dan halba dalam air kelapa tu. Lepas dah mendidih atau panas buah tu, tutup api dan minum air kelapa tu. Alhamdulillah ini pun ok sangat. Setiap kali period, dah selalu dok minum air kelapa bakar ni untuk stopkan period, bagi betul-betul lancar dan lain-lain lagi.

haid lama

Setengah orang minum kelapa bakar ni sebab nak ikhtiar hamil. Insyallah berkesan sebab tips ni pun dapat dari seorang ustaz. Korang boleh baca juga Minum Kelapa Bakar - Tips Hamil Dan Period Lancar. Selain dari tu, rina juga dah cuba jadi vegetarian jugala lebih banyak makan sayur hijau dan buah. 

Lepastu, cuba tidak stress lagi. Padahal sebelum ni memang tak stress tapi doktor kata stress . Ahh sudah. Last-last memang rina jadikan diri pemalas sikit, tak terlalu hardworking. Rina cuba buat kerja dan rehat yang banyak juga. Sudah galak tonton movie dan sebagainye hehe. Selamani rina tak pernah maiin game kat fon dan jarang sangat nak tengok youtube ke movie ke.. Sangat-sangat hardworking kalau tengok youtube pun nak tengok pasal bisnes dan sebagainya. Sekarang ni Rina nak cuba ketawa hari-hari hahaha dengan tengok hiburan. Ahh gitew.

Amalkan Surah Berhentikan Pendarahan

Ok, last tips nak bagi adalah amalkan ayat berhentikan pendarahan. Rina pun taktau ayat apa nak baca dulu tapi rupa-rupanya, Ayat Tabbatyada (Surah Al-Lahab) ni sangat-sangat berkesan. Alhamdulillah 2 kali istihadah rina cuba buat amalan ayat ni , memang darah betul-betul stop selepas sehari lepas tu. 

Caranya adalah:

1. Kita sendiri amalkan ayat ini selalu. Kena rajin baca dan dengar surah-surah berkaitan pendarahan.

2. Suami juga perlu baca surah ini sambil tekapkan tangannya di ari-ari (gitulah tips nya) tengok video di bawah, explaination dari Ustaz ni. Alhamdulillah sangat membantu.


Semoga bermanfaat buat anda semua. Rina doakan segala masalah pendarahan, haid tak stabil korang semua berjaya di atasi. Amiiin. Alhamdulillah sekarang rina cuba amalkan Kurma Ajwa dari Rihura. Kurma Ajwa Rihuran ni asli dari Madinah, tak di awet (tak tertipu), ada certificate of origin. Jadi memang rasa selamat makan, tak ada gula dalam kurma, ini memang kurma ajwa asli. 

haid berpanjangan


Kurma ajwa ni salah satu untuk menyuburkan suami isteri, untuk meningkatkan sel darah merah Insyallah kalau kita nak stabilkan hormon atau nak cuba ikhtiar hamil. Kita cuba atasi masalah pendarahan kita dulu. Sebab kalau nak mengandung kena guna banyak darah dalam tubuh. Ini kata doktor hospital yang pernah rina pergi cek. Bukan sekali 2 rina pi cek pasal darah ni, tapi dah lebih dari 5 kali pun ada sebenarnya. Mudah-mudahan tercapai hasrat kita semua untuk selesaikan masalah pendarahan ini. Aamiin ya Rabbal Alamin.

haid bulan bulan

haid lama

haid lama

Pada mulanya memang kita rasa down dan kenapalah aku diuji sebegini, Tapi kata seorang ustaz tu, kita kena redha, ini Allah yang jadikan. Kita hanya perlu usaha dan ikhtiar dan syukur atas segala nikmatnya. Mana tahu ada hikmah di sebalik semua ni. Ini pun merupakan salah satu penyakit, kemungkinan penyakit kita ini penghapus dosa kita, atau hikmah nya mungkin menyelamatkan kita dari sakit lain atau apa-apa ke.. siapa tahu kan. Maka, siapalah kita untuk pertikaikan takdir Allah. Sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik. Alhamdulillah.

Oh ya, kalau korang nak dapatkan kurma Ajwa macam Rina amalkan ni, boleh juga klik wasap di sini. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua.

Khamis, 19 November 2020

TAMBAH SUSU BADAN DAN MAKAN KURMA SEBELUM BERSALIN [HIKMAH DARI AL-QURAN]

3:13 PTG 0
TAMBAH SUSU BADAN DAN MAKAN KURMA SEBELUM BERSALIN [HIKMAH DARI AL-QURAN]

Assalamualaikum wbt reader atau pembaca sekalian, semoga hari ini anda mendapat berkat dan rahmat Allah SWT. Alhamdulillah dipermudahkan urusan kalian semua dan moga dilimpahkan rezeki yang luas. Aamin ya rabbal alamin.


Hari ini, Rina nak share 3 ayat dari Al-Quran yang berkaitan dengan pemakanan ibu sebelum bersalin. Sebenarnya kurma memang elok diamalkan oleh pasangan nak ikthiar hamil, ibu hamil, ibu mengandung, ibu berpantang dan juga ibu menyusu. 


tambah susu badan


Banyak khasiat yang akan diperoleh oleh semua golongan ini. Bukan pada zaman moden ini jer, tapi dari zaman Nabi lagi. Salah satunya adalah dari kisah Maryam AS yang boleh kita lihat tertulis di dalam Al-Quran.







{فَأَجَاءَهَا الْمَخَاضُ إِلَىٰ جِذْعِ النَّخْلَةِ قَالَتْ يَا لَيْتَنِي مِتُّ قَبْلَ هَٰذَا وَكُنتُ نَسْيًا
مَّنسِيًّا (23) فَنَادَاهَا مِن تَحْتِهَا أَلَّا تَحْزَنِي قَدْ جَعَلَ رَبُّكِ تَحْتَكِ سَرِيًّا (24) وَهُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ رُطَبًا جَنِيًّا (25)}
[مريم : 23-25]


( 23 ) (Ketika ia hendak bersalin) maka sakit beranak itu memaksanya (pergi bersandar) ke pangkal sebatang pohon tamar (kurma); ia berkata alangkah baiknya kalau aku mati sebelum ini dan menjadilah aku sesuatu yang dilupakan orang dan tidak dikenang-kenang!

( 24 ) Lalu ia diseru dari sebelah bawahnya:" Janganlah engkau berdukacita (wahai Maryam), sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan di bawahmu sebatang anak sungai.

( 25 ) Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak.


(Surah Mariam : 23-25)



Kenapa Perlu Makan Kurma Sebelum Bersalin?


tambah susu badan


Semasa melahirkan anak, kita guna segala kederat kesemua tenaga untuk lahirkan baby, seluruh tenaga tubuh badan kita keluarkan dan lakukan yang terbaik untuk bayi keluar. Banyak darah merah keluar dari badan kita.


Dalam tengah berpantang, ragam bayi kecil buat mommg stress, tak cukup rehat, tidur pun 2-3jam sahaja PENAT!


Kemudian, selepas melahirkan anak, Zat zat dalam tubuh badan kita semua diambil oleh anak disebabkan baby menyusu badan. Di sini, kita perlukan zat dan nutrisi, perlukan banyak susu badan, perlukan tenaga, perlukan darah yang lancar untuk membantu pendarahan selepas bersalin.


Kesemua masalah di atas dapat diselesaikan dengan mengamalkan Kurma Ajwa Madinah Asli. Kenapa Ajwa? Kurma lain tak boleh ker? Kurma lain boleh, tetapi Kurma Ajwa adalah kurma terbaik dalam peningkatan susu badan.


Khasiat Kurma Ajwa Kepada Ibu Mengandung / Ibu Hamil, Sebelum Bersalin Dan Selepas Bersalin

tambah susu badan



Terdapat banyak Khasiat makan kurma ketika hamil atau mengandung, sebelum bersalin dan selepas bersalin. Jom lihat satu persatu.

Khasiat makan kurma adalah dapat meningkatkan tenaga tubuh, melancarkan peredaran darah dalam tubuh, membekalkan zat dan nutrisi serta mengawal emosi sepanjang hari. Selain itu, ia juga membantu mencengkam rahim sewaktu kelahiran, ,memperkukuhkan urat rahim pada bulan terakhir kehamilan.

Sedarkah anda, kurma Ajwa juga mengandungi zat besi dan kalsium dimana ia adalah unsur paling tinggi yang diperlukan untuk membentuk susu ibu mengandung.

Bagi ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, kurma Ajwa juga akan dapat menambahkan susu. 

Untuk pengetahuan anda, kajian juga membuktikan bahawa kurma adalah makanan paling PANTAS diproses sebagai bekalan tenaga. Sebab itulah, ramai ibu menyusu memilih kurma Ajwa sebagai makanan tambahan untuk meningkatkan susu badan.


Kami sarankan anda amalkan kurma Ajwa dari Rihura Herbs Enterprise kerana ia sangat segar (stok baru), kualiti premium dan eksport, memiliki Certified of Origin dan paling penting Asli daripada Madinah, tidak diawet gula sedikit pun.


Jom lihat apa kata pengguna yang telah beramal dengan kurma Ajwa Madinah.


tambah susu badan

tambah susu badan

tambah susu badan


Untuk Pertanyaan / pembelian berkaitan Kurma Ajwa atau perlukan nasihat sis, sila klik Wasap di bawah:-


KLIK DI SINI