RINA ZUL: Hasil carian untuk hamil
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan hamil. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan hamil. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Ahad, 13 Jun 2021

Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

5:52 PTG 0
Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat | 6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak

Akibat terlalu sibuk dengan kerjaya dan tidak sedar akan kepentingan pemakanan anak yang sihat, ramai ibu bapa telah mengabaikan pemakanan anak secara tidak sengaja. Apa kita bagi, anak makan begitu sahaja. Apa ada dirumah, itulah yang anak makan! Oleh itu, siapa sebenarnya yang beri makan kepada anak dan apakah khasiat makanan tersebut?


Percaya atau tidak, masalah pemakanan anak yang tidak sihat sangat banyak di Malaysia. Mengikut kajian dan fakta dari sumber Sinar Harian, didapati bahawa anak-anak membesar mengalami masalah pertumbuhan dan masalah kesihatan yang serius.  Jom lihat antara kajian terhadap masalah anak alami beserta dengan statistik.


Gambar hiasan: Akibat makan gula-gula selalu, habis gigi anak rosak


Kajian / Fakta tentang Anak Terbantut, Tidak Sihat dan Masalah Kurang Berat Badan


  • Laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati bahawa 17.7 peratus kanak-kanak dan remaja di Malaysia berusia 5 hingga 19 tahun mengalami masalah pertumbuhan terbantut.

  • Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) tahun lalu pula melaporkan kes kalangan kanak-kanak miskin bandar iaitu seramai 23 peratus golongan itu mengalami masalah tumbesaran terbantut. Manakala 15 peratus pula berdepan masalah kurang berat badan.

  • Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) yang dijalankan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA) pula menyebut, kadar kanak-kanak yang tumbesarannya terbantut meningkat daripada 17 peratus pada 2006 kepada 20.7 peratus pada tahun 2016 iaitu kira-kira dua daripada 10 kanak-kanak. Selain itu, bagi tempoh sama, kanak-kanak yang mengalami masalah kurang berat badan juga meningkat daripada 12.9 peratus kepada 13.7 peratus.

  • Berdasarkan Kajian Nutrisi Kanak-kanak Malaysia (SEANUTS Malaysia), satu daripada tiga keluarga Malaysia kekurangan nutrisi penting terutamanya vitamin C, zat besi dan kalsium.


Masalah Utama Ibu Bapa Adalah Pemakanan Anak


Apabila berlakunya masalah kesihatan yang serius seperti kurang berat badan, tumbesaran anak terbantut, mempunyai penyakit sejak dari kecil dan banyak lagi di sebabkan kurangnya zat dalam tubuh badan, penting untuk ibu bapa reset minda semula. Fikirkan apakah penyelesaian terbaik untuk anak-anak.


Masalah utama ibu bapa yang sebenarnya di sini adalah dari segi pemakanan anak. Mungkin kita kurang sedar khasiat makanan yang kita beri atau mungkin kita salah bagi makanan. Kenapa makanan? Ia adalah salah satu faktor yang dapat menyihatkan anak-anak. Dan pemakanan ini perlulah di amalkan sejak dari kecil lagi.





6 Cara Atasi Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


  • Kurangkan makanan ringan yang bahaya seperti keropok yang mempunyai pewarna, pengawet dan sebagainya.

  • Jaga pemakanan anak seperti beri makan pada waktu yang sepatutnya, tepat dan dalam kuantiti terbaik untuk mereka.

  • Tukar pemakanan yang kurang zat kepada jenis makanan yang berkhasiat, makanan sihat dan juga makanan sunnah

  • Jadikan amalan makan makanan sihat dan sunnah ini sebagai satu rutin dalam kehidupan harian anda sekeluarga. Jangan tunggu sudah sakit baru nak jaga makan, sebaliknya mula dari sekarang. Bukan orang sakit atau anak sahaja amalkan, tetapi seluruh isi keluarga perlu amalkan juga.

  • Buat kotak makanan sihat di rumah di depan TV. Tiap kali nak berkudap-kudap, anak dan ahli keluarga lain boleh makan makanan yang terkandung dalam bekas makanan tersebut.

  • Saranan makanan sihat yang perlu ada dalam setiap rumah adalah seperti buah kurma Ajwa Rihura (segar dan original ditanam di Madinah), buah aprikot kering, kismis sultana, mix fruits, mix fruits nut (buah kering seperti kiwi, mangga dan lain-lain lagi. 


Makanan Sihat Sesuai Untuk Anak


Tahukah anda, Rihura pakar dalam membantu menyelesaikan masalah pemakanan kurang sihat yang dihadapi oleh anak-anak, ibu hamil dan seisi keluarga dengan kaedah bimbingan pengamalan buah syurga Ajwa Asli Madinah. Berapa ramai yang inginkan tips percuma berkaitan pemakanan sihat anak-anak dan ibu-ibu? Teruskan membaca di bawah.


Buah Kurma Ajwa Madinah Original Selesaikan Masalah Pemakanan Anak Yang Tidak Sihat


Kenapa buah kurma Ajwa Madinah yang original? Kerana ia berbeza dengan kurma biasa yang dijual di luar sana. Percaya atau tidak, sebenarnya banyak kurma diluar sana telah diawet gula. Dulu penulis sendiri pun tak percaya, tapi bila belajar pasal kurma dengan supplier kurma dari Negara Timur Tengah, barulah penulis tahu. 

Kadang-kadang mereka awet gula sebab nak jadikan bentuk kurma tu cantik ala-ala licin dan lebih tahan lama. Sebab tu, lepas dah tahu hal ini, sebaiknya kita bertukar makan kurma ajwa Asli Madinah sahaja. Carilah kurma Ajwa madinah yang ditanam di negara Arab iaitu di Madinah. Keberkatannya sangat baik sekali. 

Sekarang pula sudah banyak negara yang tanam kurma ajwa seperti cina, pakistan, tunisia, iran dan sebagainya. Jadi, taknak tertipu beli kurma yang dikatakan kurma asli ajwa madinah tetapi rupanya bukan, rupanya ditanam di negara lain pula.

Untuk elakkan masalah sebegini, pilih Kurma Ajwa Asli Madinah yang betul-betul trusted dan dipercayai ramai seperti Kurma Ajwa Rihura. Rihura adalah perniagaan dari kaum Bumiputera Muslim yang mempunyai Certified Original Kurma Ajwa dimana ia adalah Asli dari Madinah. Kan senang bila betul-betul ori ni, tak was-was lagi!. Alhamdulillah, nak amalkan tiap hari pun rasa seronok.



Kelebihan Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura | Kurma Ajwa Madinah Original


Terdapat banyak khasiat dan kelebihan Kurma Ajwa Madinah untuk kita jadikan amalan pemakanan buat anak-anak dan juga seisi keluarga. Tubuh badan kita sangat memerlukan khasiat buah yang sangat tinggi dan kaya dengan antioksidan ini. Ia sebenarnya boleh cover khasiat buah dan sayur yang kita ambil sedikit jer sehari tu. Jadi, bila makan buah kurma Ajwa Rihura ni, alhamdulillah dapatlah khasiat untuk tubuh badan tu dengan lebih baik lagi.



Khasiat Kurma Ajwa Madinah Original Dari Rihura


  • Meningkatkan tenaga tubuh badan sepanjang hari (sama ada bekerja atau duduk rumah), tubuh akan lebih cergas dan mudah untuk lakukan urusan setiap hari.
  • Sesuai untuk ibu hamil, ibu mengandung, ibu menyusu, anak-anak kecil, golongan tua serta seisi keluarga.
  • Sesuai juga untuk suami isteri yang ikhtiar hamil kerana kurma ajwa dapat meningkatkan kualiti sperma kaum lelaki.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran susu badan bagi ibu menyusu
  • Menguatkan rambut, tulang, kuku, gigi dan melebatkan rambut anak
  • Meransang pertumbuhan minda dan otak anak
  • Anak lebih cergas, cerdas dan bijak
  • Menghalang racun dalam tubuh badan
  • Membantu untuk rawatan ikhtiar bagi sakit santau, sihir, penyakit misteri dan terkena buatan orang
  • Melancarkan sistem pembuangan dan pencernaan
  • Dapat menguatkan antibodi / Memenuhi nutrisi yang tubuh perlukan
  • Meningkatkan stamina bagi kaum ibu bersalin, memudahkan proses bersalin, menguatkan urat rahim
  • Mengawal makan bagi mereka yang ingin diet dan kawal makan
  • Sesuai untuk pesakit yang kurang selesa makan, dapat alas perut dan dapat tingkatkan selera makan dewasa dan anak-anak kecil
  • Mengatasi masalah sembelit dalam kalangan anak-anak dan dewasa


Nak Rihura bantu lebih lanjut tentang pemakanan anak yang lebih sihat sepanjang kehidupan? Dengan pemakanan sunnah, segala masalah dapat diselesaikan dengan Izin Allah SWT. Namun tak semua anak mudah makan makanan sihat dan sunnah, ada jer yang tak nak. Itu tidak bermakna kita terpaksa tolak makanan sihat untuk mereka. Ibu, ibu, jangan buat kesilapan besar dalam menjaga anak-anak. 

Jom Rihura beri tips cara mudah untuk buat anak makan makanan Kurma Ajwa Asli Madinah atau buah yang digelar buah syurga ini, klik Wasap untuk Admin bantu.

Selasa, 10 Disember 2019

Kisah Sis Rina: BERURUT DENGAN IBU NISA

3:49 PTG 7
Kisah Sis Rina: BERURUT DENGAN IBU NISA
Assalamualaikum wbt. semua. Alhamdulillah, dah lama rina nak tulis entry ini. Untuk berkongsi kepada ramai kawan-kawan di luar sana yang TTC (Try to conceive) atau mencuba untuk hamil. 

Semua orang ada kisah masing-masing, ada masalah masing-masing, macam-macam di benak fikiran kita semua, itu memang tak dinafikan sama sekali. Ada orang kahwin 10 tahun belum ada anak, 5 tahun pun belum, 2 dan 3 tahun pun belum ada anak. 

Sedih adalah perasaan pertama yang kita rasa kerana sebagai manusia, kita pun tak lepas dari rasa teringin nak jadi seorang ibu dan ada anak. Allah. Allah. Allah. Sayu hati bila bercakap pasal anak dan melibatkan ramai orang.

Adik beradik, mak ayah kita, mak mertua, ipar duai dan lain-lain. Mereka sama sekali tak pertikai pun kenapa rina belum ada rezeki zuriat. Tapi biasalah mulut orang luar yang lain pula kadang-kadang pedas. Itu bukan persoalannya. 

Untuk pengetahuan korang, Rina berkahwin pada bulan 5 tahun 2017. Sekarang dah nak masuk 2020. Kiranya usia perkahwinan sudah nak hampir 3 tahun. Eleh, baru 3 tahun dah risau sangat. Aduhai korang. Sebenarnya, macam-macam yang rina alami sebelum kahwin dan selepas kahwin ni.

Kalau korang tak ada apa-apa penyakit, korang tak perlu risau. Yang mana ada penyakit tu pun, kenalah ikhtiar dan yakin pada Allah SWT. Alkisahnya Rina sebelum berkahwin lagi selalu mengalami pendarahan berlebihan iaitu haid yang berlebihan juga dipanggil istihadah. 



Masalah Misteri, Pendarahan Berpanjangan, Mimpi

Setiap kali period, ia akan melebihi 15 hari. Kadang-kadang sampai sebulan tu, hanya seminggu sahaja tak berdarah. Walaupun ustazah kata lepas 15 hari tu, boleh solat macam biasa. Tapi, tetap rasa tak selesa la kan. 

Oh ya, bagi rina, ini adalah ujian. Rina pernah datang haid atau darah 3 bulan berturut-turut  tanpa henti.  itu dah ke doktor itu ini, semua kata masalah hormon.  Sejak tu, rina betul-betul buat kajian, apa makanan untuk pulihkan sepenuhnya masalah hormon.  Kajian rina bukanlah hanya melihat produk wanita di pasaran tau, tapi rina kaji dari herba dan buah-buahan. Untuk pengetahuan korang, mak rina ni suka sangat makan ulam, tok pula suka cari herba ulam semua tu.  Duduk kampung, insyallah kalau teringin nak ulam apa ke, nasi ulam ke apa ke, nak mandi herba lepas bersalin semua tu, mesti semua tanya tok.  

Jadi, Rina dapati perkara yang mungkin membantu stabilkan hormon rina yang amat bermasalah ni adalah delima, ginseng, kacip fatimah, manjakani.  Dari situ Rina minta tolong seseorang yang rina jumpa untuk bantu rina.  Hasilnya adalah satu pati atau minuman yang ada kandungan tersebut.  Alhamdulillah sejak rina amalkan jus aimra'a yang penuh khasiat delima, kurma, madu, ginseng, kacip fatimah, manjakani ni, sebulan selepas itu haid datang secara normal. Alhamdulillah sangat-sangat. 

Memang rina tak sangka. Asbab minuman yang kita usahakan, Allah bantu selesaikan masalah rina. Sebab tu ramai tertanya, macam mana rina boleh jual atau jadi owner jus Aimra'a pula. Sebab rina nak bantu orang yang hadapi masalah macam rina. Alhamdulillah dalam ramai-ramai orang minum jus Aimra'a untuk hormon stabil sebab tak datang period, yang mereka ada period berlebihan turut beri feedback, period dah stabil datang tepat masa, tak de darah lebih-lebih dah. KKM LULUS. Lab Test, RnD semua ada. Jadi tak perlu risau.

UPDATED: Cuma sekarang ni Rina tak dapat keluarkan produk ni lagi sebab kilang dah tak ambil untuk buat lagi sejak Covid 19 berleluasa.
 

Image result for jus aimra



Kejadian Aneh

Okey, selepas selesai masalah hormon tu, kiranya dah hampir setahun kahwin tau. Tiba-tiba satu hari tu, tarikh nak dekat-dekat period, Rina mimpi bayi kejar rina. Bayi pun bukan macam bayi dalam mimpi tu, ia amat menakutkan. Allah. Bangun-bangun tengok pukul 3, perut tak sedap sangat. Pergi toilet, tengok berdarah banyak, ketul-ketul semua keluar. Takpala, sebab tarikh dekat period, rina anggap period la tu baru keluar.

Kemudian, bulan seterusnya, tarikh terlebih dari tarikh period, Kiranya patut period tapi belum datang lagi.  Malam tu, Rina termimpi lagi. Mimpi bayi kejar rina. Kali ini bayi tu jenis ketawa menakutkan, Suara garau tapi itu bayi. Dia bayi kecil tapi kejar orang kuat sambil merangkak. Allahuakbar. Terbangun dari tidur rina tengok pukul 3 pagi juga. Perut sakit sangat. Pergi toilet, tengok berdarah keluar. Ya Allah, rina rasa period la baru datang. Nak datang period pun kenapa nk kena mimpi bayi .Allahu.

Dan bulan seterusnya, kejadian itu berulang lagi. Mimpi itu berulang juga. Memang dah baca dan ruqyah diri sendiri semua, tapi benda tak baik macam ni terjadi. Selalunya kalau bab mimpi baby ini, orang kata saka atau benda2 mistik. Wallahualam.

Akhirnya, suami dan rina decide pergi Ruqyah dekat Ustaz Malek Salleh. Femes kat youtube sebab ada video dia. Selepas selesai ruqyah, kami beli minyak bidara, dan garam mandian tu. Setiap hari sapu minyak bidara Baba Jabbar tu. Tak panas pun, sedap pakai. Ustaz juga bantu bacakan ayat-ayat, di kelapa yang dia suruh bawa. Kemudian balik rumah, kami bakar kelapa tu dan minum air nya. Kiranya buat air kelapa bakar lah. Itu bukan sekali tu je minum.

Ada juga berubat dengan sepupu sebelah mak mertua ni, dia ni perawat Islam juga. Katanya benda tu selalu makan bila time nak menjadi janin. Allahuakhbar. Tak tau nak percaya atau macam mana. Tapi rina ni jenis apapun nak pikir positif, tak nak taksub dan takut sangat. Cukuplah berhati2, dekatkan diri dengan Allah, jangan tinggal Al-Quran dan Zikrullah.

Sejak tu Alhamdulillah tak ada lagi mimpi pelik-pelik. Kami juga jadikan air bidara sebagai pendinding rumah (Spray di setiap tepi dinding dalam rumah). Begitulah hingga ke hari ini. Kami pun hidup normal selama hampir setahun selepas semua kejadian ini.


Pindah Rumah, Renovate Rumah, Kejadian Tak Diingini Berlaku

Disebabkan nak renovate rumah sepenuhnya, jadi kami sekeluarga berpindah selama dua bulan. Duduk rumah lain dlu. Selepas siap rumah direnovate, kami pindah semula ke rumah ini. 

Ketika berpindah tu, rina saja lah check upt sebab period dah lewat dekat 2 bulan. tak datang pulak haih. Rasa rimas. Awatlah ni. Tapi lagi sedih bila upt negatif. Tahla, memang susah nak jumpa double tu. 

Jadi rina anggap tu masalah hormon datang balik la kot. Walaupun encik suami tak bagi angkat barang berat. memang la tak angkat. Cuma nak percepatkan kerja, ada la kerja-kerja rina buat . Kiranya memang tak duduk saja. Kita ni yang berkemas bagai nak rak, tak henti-henti. Mop lantai, kemas rumah, angkat barang semua lah. Duduk rumah tinggi ni payah sikit, nk angkat barang dari tempat parking naik ke tunggu lift lagi. Dari lift nak ke rumah lagi. Macam tulah situasinya.

Jadi, bila dah masuk rumah balik .. duduk sana. Tinggal nak kemas-kemas barang je lagi. Pada malam tu, rasa tak sedap perut sangat. Perut sakit sangat-sangat tiba-tiba. Rasa macam ada benda melambung-lambung dalam perut. Masa tu rina terbayang macam cyst, ketumbuhan, fibroid lah dan macam-macam dalam perut. Terbayang-bayang kat mata. Apalah yang melambung atau macam tercabut dari dalam perut tu.

Ya Allah, esoknya bangun pagi rasa tak sedap badan. Rasa macam basah sangat dah kat bawah ni. Tengok-tengok pendarahan banyak. Bila basuh, terjatuh satu ketul. Allah. Time tu menangis sepuas-puasnya sebab takut, terkejut. Sepanjang rina hadapi masalah period yang panjang dulu, tak pernah rina tengok ketulan yang macam ni. Diselaputi lapisan putih sedikit macam tu.

Terus suami bawa pi klinik swasta. Sebab kerajaan memang lambat. Kalau kecemasan pun memang lambat (berdasarkan pengalaman lalu). Jadi doktor cakap, tu janin. Kalau itu period pun, mungkin lapisan rahim yang terlekat pada ketulan darah tu. Doktor scan perut, macam biasalah kena sapu gel semua tu dan baring. Bila scan je perut, ada benda dalam rahim tu lagi. Tak keluar habis tapi tinggal sikit je tu. Tak perlu dia keluarkan. Nanti benda tu keluar sendiri.


Image result for keguguran

Sebenarnya ni kali ketiga rina scan, dulu time masalah period yang panjang tu selalu je g klinik scan rahim sebab risau fibroid apa semua tu, tapi doktor banyak yang cakap, Rahim clean, bersih dan cantik sangat, tak ada aapa masalah. Kali ini ja memang tengok kat cctv scan tu ada benda. Kena kuarkan.

So balik tu, memang bermulalah kehidupan pantang sekejap selama 2 minggu. Oh ya, time ni rina minum air kurma (buat sendiri dan beli kat Food Pantang KL). Makanan lauk-lauk makan yang pantang kejap. Dan dalam 3 hari rina pakai bengkung untuk lancarkan darah. Memang betullah, terkeluar darah berlebihan sikit tu.


Kejutan Sangat

Tapi apa-apapun rina memang terkejut, sebab taktahu aku ni boleh mengandung. Allah. Suami pun kata sebenarnya ada hikmah walaupun keguguran kecil tu. Sebab kita tahu kita boleh berusaha. Allah pun nak kita usaha lebih lagi. 

Memang. Rina pun hapy juga. Sekurang-kurangnya sejak kejadian tu, suami kata dia nak stop rokok. dia ni heavy smokey gila-gila. Dan sekarang daripada sekotak habis 2-3 hari, akhirnya sekarang seminggu 2-3 batang je dia isap. Kurangkan dulu, lama-lama insyallah abeslah sangap rokok tu.huhu. Cuma tulah, vape pulak dah. Sekarang ni dok fikir nak bagi hilang rasa vape. Tapi dalam diam2 rina beli cuka epal, malam je suruh dia kumur air putih rina campurkan 1 sudu cuka epal. Tu untuk hilangkan rasa nak rokok dan vape. Dia ingat tu nak bagi mulut tak bau rokok n vape. huhu.



RINA MAKAN BUAH SYURGA. 

Ya, rina baru faham kenapa Allah tarik Jus Aimra rina minum dulu tu. Kenapa Allah takdirkan kilang tak boleh nak produce jus tu lagi, mereka nak buat jual sendiri , tak nak buatkan untuk kami lagi. Bila ada kawan sarankan makan Ajwa, Rina makan.. Allahuakhbar sekali lagi rina rasa syukur, kenaapa selama ni aku tak back to sunnah untuk amal ajwah. 

Terang-terang dalam hadis dah ada cakap Kurma Ajwa dapat hindari sihir dan racun bilamana kita amal 7 biji setiap pagi. Dan rina beli dan makan kurma tu hari-hari. Dari situ rina belajar pasal buah kurma Ajwa ni. Tapi pada waktu tu, seller ni jujur cakap kat rina itu kurma ajwa ditanam di Tunisia, tapi ustaz suruh rina amal kurma ajwa di tanam di Madinah.

Sejak tu Rina sedar betapa susah juga nak dapatkan kurma ajwa madinah betul-betul original. Dalam beberapa bulan rina cari dan cuba-cuba banyak kurma ajwa , dan pastinya menjadi yang original asli terbaik dan sedap dari Madinah. Alhamdulillah Allah beri rezeki untuk temui Kurma Ajwa yang memang tak muak, sedap, tak terlalu manis, rupanya itulah dia ciri-ciri kurma Ajwa Madinah yang original dan terbaik.



Dalam tafsir Ibnu Kathir beliau mengatakan:


يقول تعالى آمرًا عبيده ، فيما يؤمّلون من خير الدنيا والآخرة ، بالاستعانة بالصبر والصلاة

"Allah subhanahu wata'ala memerintahkan hamba-hamba Nya untuk meraih kebaikan di dunia dan akhirat yang mereka harapkan, dengan cara menjadikan kesabaran dan solat sebagai penolong."

Yakin yakin dan yakin, Tapi tetap sedih bila upt negatif kan. Yakin yakin yakin, tetapi tetap sedih bila belum ada rezeki zuriatkan. Stoplah semua tu. Sekarang ni, rahsia dia adalah: REDHA.

Lepas makan kurma Ajwa Asli Madinah Rihura ini, rasa sangat-sangat bersyukur sebab masalah pendarahan tiada lagi. Rina rasa berbanding jus herba, Kurma Ajwa Rihura Original dari Madinah ini adalah asbab sebenar sebab ia memnag sesuai untuk Ikhtiar hamil, ibu hamil dan anak-anak. Sebab doktor pernah kata , kalau nak mengandung kena darah banyak. Secara tak sedar, rupanya khasiat ajwa adalah menghasilkan sel darah merah tubuh badan kita.

Sampai sekarang rina Amal Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura ini

Selain itu, rina ikhtiar untuk berurut juga. sebab nak tengok juga peranakan ni sebenarnya ok kah!




Mula Berurut Dengan Ibu Nisa


Rina pernah pergi urut dengan orang lain, tapi dia betulkan peranakan. Katanya peranakan dulu jatuh. Punyalah sakit makcik tu urut tapi orang lain boleh tahan. Adoi. Mungkin sebab tu first time urut. lagipun dia kata badan rina ni banyak angin. Yeke . hihi. 

Bagi menyelesaikan masalah semua ini, rina nekad nak pergi berurut dengan Ibu Nisa pula. Itupun sebab rina banyak baca dalam website orang lain berkaitan pengalaman urut dengan ibu Nisa. Cara urut tak sakit dan sebagainya.

Mula-mula tu susah juga nak dapatkan contact nombor ibu nisa. tapi rina terjumpa di komen-komen netizen di blog lain, so dapatlah nak pergi urut.

Time tu macam takut juga sebab betul ke nombor ibu nisa ni. Takutlah orang tipu ke apa kan. Rina cari wasap tak jumpa. Rupanya ibu nisa memang tak guna wasap. Jadi guna mesej biasa sahaja. Mesej dan buat apointment untuk berurut akhirnya.

Ibu nisa minta bawa telur dan beras untuk buat sedekah, Bayarannya pula RM150 untuk 3 hari. Kena urut 3 hari berturut-turut. Kiranya 1 hari RM50 la. Terfikir pula telur dan beras tu untuk apa kan. Lepas tahu dia nak buat sedekah, kami beli beras 10kg dan telur 1 papan. Dia kata banyak sangat tu, jadi yang lebihnya dia minta halalkan untuk dia guna. 


Image result for telur dan beras

Setibanya di rumah ibu nisa, rasa tenang dan seronok pula bersembang dengan dia. Wajahnya seperti berusia 40 tahun lebih, loratnya dalam jawa macam tu, tapi paling rasa tenang sebab dia memang memahami.


Ketika Tengah Berurut Dengan Ibu Nisa

Ibu Nisa tanya dah berapa tahun kawen, rina cakap hampir nak masuk 3 tahun dah. Bila dia urut-urut perut, rina tanya dia,. Agak-agak rina ni ada penyakit lain tak? macam ketumbuhan, fibroid, cyst atau apa-apa tak? sebabnya perut kadang-kadang tak selesa. Sebelah kiri tu asyik bergerak, melambung dan macam-macam lagi tak tahu la.

Dia gelak je. Katanya "kau tak ada apa2 masalah pun. Tak lama lagi adalah ni. Moga Allah bagi zuriat 1,2,3,4,5,6,7 kat kau. Aamiin." Yakin dia cakap. Ya Allah, selama ni diri sendiri tak yakin, tapi ibu nisa yakin sangat rina boleh mengandung. Allahu. Tersentap pula. Rasa berdosa, kenapa kita tak yakin dan macam menidakkan kuasa Allah. Allah. Taubat. 

Ibu nisa kata ada 3 masalah: Pertama, angin dalam perut ni. Kedua: Peranakan rendah. Ketiga: Telur tidak matang. Oh barulah ku tahu. Selama ni tak pernah terbayang telur apa semua tu. Dan tak ambil peduli pun. Aduhai sebab itu ilmu tu penting walaupun kita bukan doktor. Semua kita pun ada semua perut dan sistem peranakan semua tu. 

Untuk itu, ibu nisa bagi jamu yang mak dia (keturunan) dia sendiri buat jamu tu, mereka ni keturunan keluarga pandai urut, macam bidan la gitu. Rina yakin bila urut dengan ibu nisa ni sebab memang betul, orang singapore, hongkong pun datang mengurut dengan dia. Ada yang semata-mata datang sini untuk mengurut dengannya. Tu semua rezeki dia la macam mana orang boleh kenal dia tu. Semua dari mulut ke mulut juga. 

Sepanjang 3 hari rina pergi rumah dia pun, ada india datang beli jamu. nampak la, ramainya orang guna khidmat ibu nisa. 

Kebanyakan mereka yang urut dengan ibu nisa, alhamdulillah berjaya hamil. Bagi rina, dia adalah asbab dan usaha untuk kita ikhtiar. Kalau ada rezeki, alhamdulillah. Kalau belum ada juga, rina redha. 


Pantang Larang Dan Permintaan Ibu Nisa

Disebabkan peranakan terlalu rendah, ibu nisa dah naikkan dan betulkan. Untuk masalah angin dan telur tidak matang tu, kena makan jamu ibu nisa yang diberi tu sampai abes. Kiranya dalam 2 minggu gitu. 

Selama makan jamu, ibu nisa minta berpantang dari minum air sejuk dan ais untuk suami dan isteri. Nak kena ceramah gak kat suami ni sebab dia pantang kalau ada air sejuk dan ais. Alhamdulillah dia dengar cakap sebab ibu nisa sendiri pun dah pesan kat dia. 

Kemudian, para isteri jangan makan durian, kelapa, nenas atau benda-benda yang tajam ni. Haritu mak mertua masak gulai lemak pucuk ubi. Adui, serba salah rina dan konfius pula santan boleh makan ke tak. Sebab diperbuat dari kelapa. Ibu nisa kata boleh makan tapi sikit je, tak yah la sampai hirup kuah masak lemak tu satu mangkuk hehuhu. Maklumlah rina ni kaki makan. Mertua masak apa semua makan je.

Lagi satu, untuk pengetahuan korang, bermula dari hari pertama urut, ibu nisa buat permintaan suruh suami isteri bersama pada malam tu. dan juga hari kedua serta ketiga urut tu, kena bersama juga suami isteri pada malamnya. Bersama tu bukan duduk tengok tv sama2 tau. Kena buat projek anak. hehehe. nakalnya taip. Adoi.

Dan pemilihan hari urut tu pula haruslah ada hari jumaat. Sama ada korang nak pergi urut khamis, jumaat dan sabtu atau jumaat, sabtu dan ahad tu., terpulanglah.

Hari terakhir tu, terasa sedihnya nak tinggalkan ibu nisa. sebab bila sembang rasa seronok pula. dia kata muka rina macam anak dia. ala-ala mami penang gitu,hehe. memangla sebab orang penang. hihi.

Oh ya, ibu nisa ada cakap jangan langsung angkat barang berat-berat. Baju basuh nak sidai pun, suruh suami angkat.


Sebelum Pulang Dari Berurut

Hari terakhir urut tu, ibu nisa kata... nanti selepas datang period untuk bulan seterusnya, datang jumpa ibu sebab ibu nak urut 1 kali lagi. Lepas je abes period bulan seterusnya, mandi wajib, jangan bersama dulu. Terus pergi urut 1 kali. Baru bersama.

Tapi kata ibu nisa lagi, "Harap-harap kau ni tak datang lah period bulan depan". Aamiin. Maksudnya terus mengandunglah bulan depan tu. Waktu tu rina aminkan je. Sebagai pempuan yang suka fikir macam-macamni, rina fikir. 

1. Tak mustahil. boleh kot mengandung. Kalau ibu nisa yakin dan boleh kata, tak lama lagi rina akan mengandung, kenapa diri sendiri tak yakin? Allahu. Kena percaya dan yakin pada Allah sebab kita dah ikhtiar.


ATAU 


2. Macam biasa je, nanti datanglah tu darah period. Jangan main-main, dia sahaja nak bagi kita berharap. tup tup nanti keluarlah tu peyed.

Dua perkara tu yang rina fikir. Tapi rina berdoa agar no.1 tu dimakbulkan. Dalam pada masa yang sama juga, rina dah tukar cara berdoa. Cara berdoa yang lebih redha dan rendah diri seperti kawan-kawan share. Insyallah, ada rezeki nanti rina kongsikan.


Selepas Berurut Dengan Ibu Nisa

Selepas Berurut Dengan Ibu Nisa,. Sebulan telah berlalu.. Seperti yang dikatakan, rina kena pi urut dengan ibu nisa selepas datang period bulan ni dan habis period tu. Tapi sekarang rina belum pergi urut lagi..

Sebab... Tunggu period datang . Kalau datang pergi urut,. Kalau tak datang, doa-doakanllah ada isi iaitu zuriat yang soleh dan solehah. AAMIIN. Nak berharap lebih takut kan. Jadi kena berdoa yang lebih.


Cara Hubungi Ibu Nisa

Ramai orang tanya kat internet ni macam mana nak dapatkan nombor fon ibu nisa. Rina sendiri pun susah nak jumpa tu pun nasib baik terjumpa kat komen orang.  Rina pun dah minta izin juga kat ibu nisa untuk berkongsi nombor telefon ibu nisa kepada mereka yang memerlukan. 

Semoga yang mencari nombor fon ibu nisa, dipermudahkan segala urusan. Di sini Rina sertakan no fon beliau. Doakan Rina dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah sempurna tubuh badan dan akal fikiran ya. AAMIIN. Semoga ikhtiar urut ini juga menjadi asbab untuk kita dikurniakan rezeki zuriat yang soleh dan solehah. Amin ya Rabbal Alamin.


No Fon Ibu Nisa:  019-3086467

Rabu, 19 Mei 2021

WAKTU TERBAIK MAKAN KURMA AJWA

2:18 PTG 3
WAKTU TERBAIK MAKAN KURMA AJWA

Ramai yang tertanya-tanya, elok kah kalau makan kurma ajwa ni selalu? Waktu bila perlu ambil kurma ajwa. Bila-bila masa nak makan pun tak ada masalah, tapi bilakah waktu saranan yang boleh kita makan? 


Selalu kan kita makan time puasa jer, tapi macam pelikkan? Kenapa time puasa je baru nak mengurma, kenapa asal mengurma je tapi time puasa. Sebenarnya ada 2 sebab. 1st, orang fikir nak amal sunnah ni time puasa jer. Kedua sebab makan kurma dapat mengenyangkan.


Tapi kesilapan ramai orang sebab mereka tak tahu yang mana kurma ni banyak kelebihan dia untuk atasi masalah kesihatan tubuh badan untuk mereka yang tertentu. Siapa Golongan tertentu tu, boleh jadi anda lah orangnya.


Selalunya adalah ibu menyusu, ibu hamil. suami isteri yang nak ikthiar hamil, anak-anak yang tak selera makan, orang sakit, anak sukar membuang dan sembelit, orang dewasa yang sakit tulang dan macam-macam lagi golongannya.


Ok, nanti korang boleh baca dekat Entry siapa perlu makan kurma ajwa. Harini sis nak tunjukkan waktu terbaik untuk makan kurma Ajwa. Jom tengok! 


https://www.facebook.com/rihuraherbs


Pagi 


Pada waktu pagi sebelum makan apa-apa makanan sekalipun, korang boleh Makan 3,5,7 biji setiap pagi untuk dapatkan tenaga tubuh badan, lancarkan proses pencernaan dan mudah untuk kawal makan. Ada 1 hadis sahih berkaitan makan ajwa pada waktu pagi.


Di antaranya daripada Saad bin Abi Waqqas bahawa Nabi SAW bersabda :


مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ، وَلَا سِحْرٌ


Maksudnya : “Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.” [HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]




Tengahari


Jadikan makan ajwa sebagai snacking time. Tiada masaalah jika nak jadikan sebagai pembuka selera sebelum makan makanan berat. Tapi apabila makan tengahari, percayalah anda dapat kurangkan atau kawal kadar makan karbohidrat dengan lebih baik lagi. So senanglah kalau nak diet atau kurangkan nasi lepas ni! Rina dah cuba. Nanti kita tunjuk result kurus hehe.



Petang


Kurma Ajwa juga boleh dijadikan minum petang. Ia juga dapat menaikkan selera makan bagi anak-anak. Kalau ada anak yang jenis suka minum susu je, nasi tak nak makan, biskut pun tak nak. Korang wajib cuba bagi makan kurma Ajwa, memang berkesan nak naikkan selera anak-anak untuk makan.




Malam


Kurma Ajwa sesuai untuk dibuat Makan malam sebelum tidur, ia boleh dijadikan alas perut. Tak percaya, cuba makan kurma ajwa Rihura pada malam sebelum tidur. Pasti sangat banyak khasiatnya! Esok pagi mudah jer membuang, tak sembelit lagi. Badan rasa segar dan kuat, bertenaga dan cergas!



Jom amalkan Ajwa Madinah mengikut masa anda, yang penting dengan Rihura, Semua Merasa dan Sentiasa kenyang. So, anda bebas untuk menikmatinya pada bila-bila masa. Senang jer kan!



Makan-makan, terus kenyang!



#Rihura

#KurmaAjwa

#KurmaAjwaMadinah

#KurmaAjwaOriginalSegar

Jumaat, 10 Mei 2019

Apa Itu IVF? Cara IVF Dilakukan Bagi Pasangan Yang Inginkan Anak

12:46 PTG 0
Apa Itu IVF? Cara IVF Dilakukan Bagi Pasangan Yang Inginkan Anak

Tahu tak apa itu IVF dan cara IVF dilakukan? IVF adalah singkatan kepada perkataan ‘In Vitro Fertilization’ ataupun dalam Bahasa Melayu ianya bermaksud Persenyawaan In Vitro.

Persenyawaan In Vitro adalah merujuk kepada Bayi Tabung Uji. Dalam erti kata lainnya, IVF adalah salah satu daripada jenis teknologi pembiakan dibantu yang lebih dikenali sebagai (ART). IVF berfungsi dengan menggunakan gabungan ubat-ubatan dan prosedur pembedahan untuk membantu sperma menyuburkan telur, dan membantu implan telur disenyawakan di rahim pesakit ataupun pesakit yang memerlukan rawatan ini.


IVF mempunyai banyak langkah dan memerlukan beberapa bulan untuk menyelesaikan keseluruhan proses dan kadang-kadang berfungsi pada percubaan pertama, tetapi banyak orang memerlukan lebih daripada 1 pusingan IVF untuk hamil. IVF pasti meningkatkan peluang untuk para pesakit hamil jika mengalami masalah kesuburan. Tetapi kena ingat tau, tidak ada jaminan proses ini akan 100% berhasil. Nak tau kenapa ianya tidak 100% berhasil? Anda kena ingat tubuh semua orang berbeza dan IVF tidak akan berfungsi untuk semua orang. Jadi anda kena sabar dan jangan berputus asa jika anda nak membuat rawatan ini.

Cara IVF dilakukan



Langkah pertama dalam IVF adalah mengambil ubat kesuburan selama beberapa bulan untuk membantu ovari anda menghasilkan beberapa telur yang matang dan siap untuk persenyawaan. Ini dipanggil induksi ovulasi. Anda boleh mendapatkan ultrasound biasa atau ujian darah untuk mengukur tahap hormon anda dan menjejaki pengeluaran telur anda.

Setelah ovari anda telah menghasilkan telur matang yang cukup, doktor anda mengeluarkan telur dari badan anda. Pengambilan telur adalah prosedur pembedahan kecil yang dilakukan di hospital yang ada menyediakan rawatan ini.

Semasa prosedur, anda akan diberi ubat untuk membantu anda tenang dan selesa semasa proses dilakukan. Doktor akan menggunakan ultrasound untuk melihat di dalam badan anda menggunakan tiub yang nipis, melalui rongga vagina dan ke dalam ovari dan folikel yang terdapat telur anda. Jarum akan disambungkan ke peranti sedutan yang menarik telur keluar dari setiap folikel.


Dalam makmal, telur anda akan bercampur dengan sel sperma dari pasangan anda atau penderma. Telur dan sperma disimpan bersama dalam bekas khas, dan persenyawaan berlaku. Bagi sperma yang mempunyai masalah, ia boleh disuntik terus ke telur untuk mempromosikan persenyawaan. Kira-kira 3-5 hari selepas pengambilan telur, 1 atau lebih embrio akan dimasukkan ke dalam rahim anda kembali. Doktor akan menggunakan tiub nipis melalui leher rahim ke dalam rahim anda, dan memasukkan embrio terus ke rahim anda melalui tiub.

Kehamilan berlaku jika mana-mana embrio melekat pada lapisan rahim anda. Pemindahan embrio dilakukan di hospital-hospital tertentu biasanya tidak menyakitkan. Selepas pemindahan embrio, anda boleh kembali ke aktiviti biasa pada keesokan harinya. Anda juga boleh mengambil pil hormon yang dipanggil progesteron untuk 8-10 minggu pertama selepas pemindahan embrio. Hormon menjadikannya lebih mudah untuk embrio untuk terus hidup di rahim anda.

Related image


Kesimpulannya, proses ini ada komplikasi dan kejayaannya. Jadi anda kena fikir masak-masak untuk buat rawatan ini dan jangan 100% memberi harapan kepada rawatan ini kerana yang berusaha kita, namun Allah yang menentukannya. Kita doakan yang terbaik!

Khamis, 4 Jun 2020

10 Makanan Diet Boleh Diamalkan Setiap Hari

12:06 PG 4
10 Makanan Diet Boleh Diamalkan Setiap Hari
Tidak semua kalori makanan adalah sama. Makanan yang berbeza akan melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam tubuh badan anda. Ia memberi kesan yang sangat berbeza untuk rasa lapar, kesan terhadap hormon dan jumlah kalori yang dibakar.

Sangat mudah untuk anda mengenalpasti makanan manakah yang paling sihat sekaligus merupakan makanan diet yang wajib dimakan hari-hari. Sebilangan besar makanan sudah pasti amat sihat dan enak namun makan dalam kuantiti yang berlebihan akan menyebabkan kesan sampingan.

Jom kami kongsikan 10 makanan diet wajib dimakan hari-hari untuk menjadikan anda lebih sihat dan kurus.


1. Keju Kotej

Keju cottage dengan gastritis: adakah mungkin atau tidak ...


Produk tenusu cenderung kaya dengan protein yang tinggi. Salah satu makanan diet yang terbaik adalah keju kotej. Kebanyakannya kaya dengan protein, karbohidrat dan sedikit lemak.


Memakan keju kotej adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan pengambilan protein yang tinggi. Ia juga sangat sedap dan dapat membuatkan anda berasa sangat kenyang. Tahukah anda, jumlah kalori yang terdapat dalam keju kotej agak rendah. 


Produk tenusu juga tinggi kalsium dapat membantu pembakaran lemak. Ia termasuk yogurt dan dadih. Jadi jika anda peminat keju atau susu, ia juga merupakan makanan diet wajib anda makan hari-hari.


2. Bijirin Penuh

Bijirin kaya antioksidan, kekal berat badan ideal | Sihat | Berita Harian

Walaupun bijirin sangat mengenyangkan, namun beberapa jenis lainnya pasti sesuai untuk diet
anda. Kebanyakan bijirin penuh dengan serat dan mengandungi sejumlah besar protein.
Antaranya termasuk oat, beras perang dan quinoa.

Oat sarat dengan beta-glukan, serat larut yang telah terbukti dapat meningkatkan rasa kenyang
dan meningkatkan kesihatan metabolik dalam badan. Namun perlu diingatkan bahawa bijirin
halus bukan pilihan yang sihat dan kadang-kadang makanan yang mempunyai bijirin pada
label adalah makanan ringan yang diproses yang berbahaya dan boleh menggemukkan.

Sekiranya anda menjalani diet rendah karbohidrat, anda perlu mengelakkan bijirin kerana
mereka tinggi karbohidrat. Namun, ia tetap merupakan salah satu makanan diet boleh anda
amalkan.

3. Buah Limau Gedang

Faedah dan sifat limau gedang - pemakanan dan diet 2020

Jenis buah yang patut diketengahkan adalah limau gedang. Kesannya terhadap kawalan berat
badan telah dikaji secara langsung oleh para ilmuan mengenai limau gedang ini. Dalam kajian
tempoh 12 minggu pada 91 orang individu gemuk, makan separuh limau gedang sebelum
makan menyebabkan penurunan berat badan sebanyak 3.5 paun (1.6 kg).

Oleh itu, makan separuh limau gedang kira-kira setengah jam sebelum makan makanan harian
dapat membantu anda merasa lebih kenyang dan mengurangkan kalori dalam badan.


4. Minyak Kelapa

Manfaat minyak kelapa dara


Tidak semua lemak membawa keburukan. Minyak kelapa tinggi asid lemaknya yang dipanggil
trigliserida rantai sederhana (MCT). Asid lemak ini terbukti dapat meningkatkan rasa kenyang
lebih baik daripada lemak lain dan meningkatkan jumlah kalori yang dibakar.

Kajian menunjukkan bahawa minyak kelapa dapat mengurangkan jumlah lemak pada bahagian
perut. Minyak kelapa juga mengandungi kalori, jadi menambahkannya di atas apa yang sudah
anda makan adalah idea yang tidak baik.

Ini bukan mengenai menambahkan minyak kelapa ke dalam diet anda tetapi untuk mengganti
beberapa lemak memasak anda yang lain dengan minyak kelapa. Walau bagaimanapun, kajian
menunjukkan bahawa minyak kelapa kurang mengenyangkan daripada minyak MCT.

5. Yogurt Lemak Penuh

Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt neye iyi geliyor? - Yaşam Son ...


Yogurt adalah makanan tenusu dan makanan diet boleh diamalkan hari-hari serta sangat baik
untuk tubuh anda. Jenis yogurt tertentu yang mengandungi bakteria probiotik yang dapat
meningkatkan fungsi usus anda.

Memiliki usus yang sihat dapat membantu melindungi daripada keradangan dan ketahanan
leptin, yang merupakan salah satu penyebab utama kegemukan hormon.

Pastikan memilih yogurt dengan budaya aktif dan hidup, kerana jenis yogurt lain hampir tidak
mengandungi probiotik. Juga, pertimbangkan untuk memilih yogurt lemak penuh. Yogurt rendah
lemak biasanya sarat dengan gula, jadi lebih baik untuk mengelakkannya.

6. Cuka Epal

Guna cuka epal semasa hamil | Dr Zubaidi Hj Ahmad Menulis


Cuka epal sangat popular dalam komuniti kesihatan semula jadi. Ia sering digunakan dengan
mencairkannya di dalam air dan meminumnya. Beberapa kajian menunjukkan bahawa cuka
epal amat berguna untuk menurunkan berat badan.

Mengambil cuka epal pada waktu yang sama dengan makanan berkarbohidrat tinggi dapat
meningkatkan perasaan kenyang dan membuat orang makan 200-275 kalori lebih sedikit
sepanjang hari.

Satu kajian yang dijalankan dalam tempoh 12 minggu terhadap individu gemuk juga
menunjukkan bahawa 15 atau 30 ml cuka sehari menyebabkan penurunan berat badan
sebanyak 2,6-3,7 paun atau 1,2-1,7 kilogram.



Cuka epal juga terbukti dapat mengurangkan lonjakan gula darah setelah makan, yang
mungkin mempunyai pelbagai kesan kesihatan yang bermanfaat dalam jangka masa panjang.


7. Kekacang

10 makanan yang membantu menaikkan Hb darah ketika hamil. ~ ANNUR ...

Kekacang boleh dikatakan sering bermanfaat untuk penurunan berat badan. Ia termasuklah
kacang hitam, almond dan sebagainya. Makanan diet boleh diamalkan setiap hari ini
cenderung tinggi protein dan serat. Ia merupakan dua nutrien terbukti dapat menyebabkan
rasa kekenyangan.

8. Tuna

Agar Si Kecil Sehat, Kenali Manfaat Ikan Tuna untuk Bayi Beserta ...


Tuna adalah makanan rendah kalori dan tinggi protein. Ia adalah ikan tanpa lemak, yang
bermaksud ikan tuna ini adalah rendah lemak. Tuna sangat popular di kalangan ahli bina badan
dan model. 

Tuna adalah merupakan salah satu kaedah yang baik untuk meningkatkan pengambilan dan
mengekalkan jumlah kalori di dalam badan. Sekiranya anda ingin menekankan pengambilan
protein, pastikan anda memilih ikan tuna dan bukannya minyak ikan tuna ya?


9. Sayuran



Sayuran kaya dengan serat dan cenderung membuat kita rasa sangat mengenyangkan.
Lebih-lebih lagi, jenis sayuran yang biasanya mengandungi jumlah protein yang mencukupi.
Proteinnya tidak setinggi makanan haiwan atau kekacang tetapi masih dikira amat baik untuk
badan.

Gabungan protein, serat dan ketumpatan tenaga yang rendah menjadikan sayur-sayuran
makanan yang sempurna untuk dimasukkan ke dalam makanan anda sekiranya anda perlu
menurunkan berat badan. Mereka juga sangat berkhasiat dan mengandungi bahan untuk
mencegah barah.

10. Kurma Ajwa Rihura



Sebut sahaja kurma, pasti semua orang mengenalinya. Dengan bentuknya yang pelbagai saiz
dan rasanya amat sedap dan manis. Namun adakah anda mengenali kurma ajwa?

Kurma ajwa adalah kurma yang terbaik di dunia. Ia juga merupakan buah yang
mengandungi pelbagai khasiat serta vitamin yang sangat tinggi. Pengambilan kurma ini dalam
kuantiti yang banyak dapat membuatkan badan kita cepat kenyang.

Tak perlu banyak sangat, cukup 3-4 biji kurma pun dah kenyang! Ia amat sesuai bagi anda
yang suka diet.




HARGA JUALAN KURMA AJWA ASLI MADINAH 

=================


100gm - RM 10

200gm - RM 20

300gm - RM 30

500gm - RM 50
1 kg - RM 85



Harga yang sangat berpatutan dan mampu milik.



Klik Wasap untuk sebarang pertanyaan/tempahan/pembelian:








Rujukan


1 - 10 Makanan Diet Untuk KURUS jika diambil dengan betul


2 - 50 Foods That Are Super Healthy


3 - The 20 Most Weight-Loss-Friendly Foods on The Planet