RINA ZUL: Hasil carian untuk peribadi
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan peribadi. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan peribadi. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Ahad, 23 Jun 2019

Jangan Kahwin Perempuan Ada Degree, Master & Phd, Ego Mereka Lebih Tinggi.

10:48 PG 1
Jangan Kahwin Perempuan Ada Degree, Master & Phd, Ego Mereka Lebih Tinggi.
Dipetik dari Wardatus Solehah di Facebook Beliau, ini pendapat dan kisahnya berkaitan 'Jangan Kahwin Perempuan Ada Degree, Master & Phd, Ego Mereka Lebih Tinggi.'



Ada orang kata,

"Jangan kahwin dengan orang yang ada degree, master & phd, ego mereka lebih tinggi.
Susah nak tegur dan susah nak didik."

I'm disagree this statement.
Tak setuju, sebab bukan semua macam tu.
Bukan majoriti begitu. Saya rasa sebahagian kecil sahaja.
Supervisor saya kahwin dengan sama doktor.
Dia bernikah lewat umur 29 tahun, masa itu beliau tengah sambung belajar phd.
Tunang (suami dia sekarang) pun sama tengah belajar phd time tu.

Saya tanya dia,

"Doktor tak kisah ke orang cakap anak dara tua?"

"Mulut orang sampai bila tak boleh tutup, yang penting kita jelas matlamat.
Kita tahu nilaian ilmu. Nak bina rumahtangga yang terbaik pun dengan ilmu.
Lewat takpe, sama-sama bina diri sebaiknya."

Subhanallah. Sejuk hati dengar perkongsiannya.
Dia seorang wanita kuat dan tabah.
Pelajar cemerlang setiap semester dan seorang yang sangat rajin mengkaji ilmu.
Maka tak peliklah dia dapat pegang jawatan Ketua Jabatan, walaupun umur baru 40-an.
Seseorang yang terdidik dengan ilmu yang benar, tak kisah ilmu agama atau ilmu apapun.

"Semakin dalam dia belajar, semakin dia kenal Tuhannya."

Itu baru benar-benar berilmu.
Semakin dia belajar, semakin dia tunduk, patuh, tawaduk, rendah diri, rendah hati dan jauh dari sifat takabbur.  Jauh dari sifat egois dan sikap ingin berbahas untuk berbalah.
Dia bersikap menerangkan, bukan memerintahkan.
Dia bersikap walau tegas tapi tetap lembut, tolak ansur dan berhikmah. Jauh dari panas baran dan cepat melatah.
Dia menyuarakan pandangan bukan untuk merendahkan orang lain, tapi untuk memperbetulkan apa yang tersilap kefahaman atau pegangan.
Itu sikap sebenar orang berilmu.

Jika sebaliknya, maka ilmu itu tak menjadi manfaat padanya. Sia-sia jika hanya nak tunjuk hebat.
Sedangkan ALLAH yang paling hebat, sudi berikan secicip ilmu tu pada manusia.
Manusia tak punya apa-apa, semakin banyak belajar, semakin fahamlah dia bahawa dia cuma hamba yang kerdil, lemah dah hina.
We are nothing.

Pasangan tidak mahu menerima teguran itulah sebenarnya yang ego.
Tidak mahu menerima kebenaran dan tidak mahu memperbaiki kesilapan.
Tegur sikit dah melenting.

Salah sebab sijil atau sikap peribadi ?

Maka usahlah disalahkan sebab seseorang itu ada pangkat "degree", "master" atau "phd".
Tapi soal tolak ansur, komunikasi dan perbincangan antara pasangan itulah paling terpenting dalam keharmonian rumahtangga.




Biasa perempuan zaman sekarang belajar lebih 'tinggi' sikit dari lelaki.
Namun bukan semua perempuan yang belajar tinggi tu susah nak diajar.
Sebab sifat wanita fitrahnya lembut dan mudah dididik jika kena cara dan gayanya.
Sifat mendidik dan memimpin tu ada pada lelaki sebagai ketua.
Tinggi mana belajar seorang perempuan, tetap wajib dia hormat dan taatkan suaminya.
Martabat seorang suami lebih tinggi dari segala sijil-sijil yang ada.
Buanglah persepsi tersebut.

Ramai kenalan saya yang belajar degree, master, phd sangat-sangat baik akhlak dan peribadi.
Malah jauh lebih bagus akhlak dan sikap rendah hati mereka sebab ketinggian ilmu mereka.
Humble, mudah berbincang, mudah ditegur, pandai berkomunikasi, berpandangan jauh.
Bertuah sebenarnya siapa miliki mereka-mereka ini.
Tak ramai, ibarat permata tersembunyi.

Maka, kenali dulu mereka sebelum 'judge' begitu begini.
Kenal dulu, baru tahu setara mana.💁


Dipetik Dari:  Wardatus Solehah

Sabtu, 7 November 2020

5 Rutin Harian Surirumah, Suami Wajib Tahu!

4:03 PTG 3
5 Rutin Harian Surirumah, Suami Wajib Tahu!

Sedar tak sedar, bermula dari bangun pagi je, isteri atau suri rumah akan menggunakan tenaga yang banyak untuk melakukan kerja harian walaupun surirumah hanya duduk di rumah.  Paling penting, surirumah juga memerlukan kesihatan yang baik untuk melakukan tugas atau rutin harian.


Itu tidak termasuk dengan nak melayan anak yang meragam dan buat hal! Jadi, banyakkan kerja atau rutin harian surirumah ni? Suami wajib ambil tahu sebenarnya, barulah korang akan sedari betapa banyaknya kerja seorang insan yang bernama isteri surirumah ini.


Siapa kata isteri duduk rumah tak penat ? Walaupun tidak bekerja secara di luar atau melakukan kerja lain, hakikatnya surirumah lagi penat dari orang bekerja di luar.. Terdapat banyak rutin harian surirumah yang suami wajib ambil tahu. Jom lihat satu persatu.



rutin harian isteri


RUTIN HARIAN SURI RUMAH [SUAMI WAJIB TAHU]


1. Menyediakan Makan Minum Suami Dan Anak-Anak


Siapa lagi yang akan menyediakan makanan untuk suami dan anak-anak kalau bukan si isteri. Ia merupakan rutin surirumah yang wajib dilakukan setiap hari. Sediakan makan pagi, makan tengahari, makan malam dan sebagainya. Kalau suritumah tak lakukan rutin ini, pastinya tak berasaplah dapur rumah tu!


2. Menyediakan Keperluan Suami Dan Anak-Anak


Kenapa suami tak semua reti urus keperluan sendiri? Sebab kadang-kadang sikap lelaki memang tak berapa reti nak urus-urus ni hahahha jangan kecam. Tapi ada je suami yang jenis pandai urus sendiri. Cuma tak ramaila, bagi suami yang ada isteri ni akan berharap isteri yang urus keperluan suami dan anak-anaknya. Sebab isteri lagi peka, teliti, memahami dan prihatin bab-bab keluarga ni. Secara automatiknya, ia adalah rutin harian surirumah yang suami wajib tahu.


3. Membasuh Baju Dan Mengemas Rumah


Sudah menjadi rutin dan kerja harian bagi para surirumah menguruskan hal-hal peribadi rumah seperti basuh baju, memasak, kemas rumah dan lain-lain lagi. Sedar tak sedar, dari pagi dok kemas rumah sampai ke tengahari, lepas tu sambung masak tengahari. Kemudian solat dan jaga anak dan lain-lain lagi. Suami balik kerja, jangan ingat isteri tak buat apa-apa ok!


4. Layan Kerenah Dan Ragam Setiap Anak


Kalau yang belum ada anak, akan sibuk untuk bab memasak dan mengemas, tapi kalau dah ada anak, rutin harian surirumah penting sekali adalah menguruskan hal anak-anak. Surirumah inilah yang akan melayan kerenah dan ragam setiap anak-anak. 


Ia termasuklah hal-hal seperti mengajar anak, bermain dengan anak, meluangkan masa dengan anak dan lain-lain lagi. Apabila suami pulang ke rumah, suami hanya bermain-main dengan anak. Jadi di sini kita lihat bahawa, rutin isteri atau surirumahlah untuk melayan dan menjaga anak selalunya.


5. Siapkan Makanan 


Siapkan makanan untuk tengah hari hingga malam kepada suami dan anak-anak. Kalau tinggal serumah dengan mertua atau family sendiri, lagi bertambah kerja rumah. Tak boleh duduk sahaja diam-diam walaupun surirumah. 


Kalau bekerja sendiri di rumah tapi tinggal dengan family mertua memang tak boleh duduk sahaja! Nanti takut dia tak tahu kita buat kerja online tu adalah sedang bekerja. hihi. melainkan family tu faham.


masalah surirumah


Kadang-kadang, surirumah akan memikirkan tugas yang perlu dilakukan setiap hari sehingga tak sedar bahawa mereka tak ada masa untuk diri sendiri. Bila lakukan rutin surirumah ini, memang susah sebab kita bukan robot, Pasti letih dan penat sepanjang hari!


Tak mudah jadi seorang isteri, bukan senang nak jadi senang. Bukan mudah nak jadi " superwomen " kepada ahli keluarga. 


AMALKAN KURMA AJWA SETIAP HARI SEBELUM LAKUKAN KERJA, TENAGA SEPERTI SUPERWOMEN!


RUTIN HARIAN SURIRUMAH


Ramai surirumah yang mengambil inisiatif hebat untuk menguatkan tenaga sepanjang hari dengan makan Kurma Ajwa RIHURA setiap pagi. Sememangnya tenaga menjadi seperti "superwomen"! 


rutin harian surirumah


Tak ada rasa penat, sentiasa bersemangat, tenaga sentiasa power walaupun dari pagi lakukan tugas rumah. Lepas ni, isteri pun kisah nak lakukan tugas harian dan rutin surirumah yang suami tak tahu ni.


Memang power Kurma Ajwa RIHURA ni, bukan kuat untuk tenaga luaran sahaja, malah baik untuk dalaman juga. Suami isteri yang nak bertenaga sepanjang hari dengan mudah, senang dan berkesan sangat, jom amalkan kurma Ajwa Asli Madinah Original dari Rihura ini.


rutin harian surirumah


Mommies nak jadi superwomen? KLIK DI BAWAH.

SAYA NAK

SAYA NAK

SAYA NAK


NAK HADIAHKAN UNTUK SURIHATI ANDA? 

SERENDAH RM 10.60, AJWA SAMPAI DEPAN RUMAH!

PILIHAN PAKEJ DARI RM10.60 SEHINGGA RM110.


RUTIN SURIRUMAH



KLIK WASAP DI BAWAH:

SAYA NAK

SAYA NAK

SAYA NAK


rutin harian surirumah

Sabtu, 31 Oktober 2020

Cara Kumpul Duit Kahwin Bagi Bergaji RM 1,000 (Bersih)

9:40 PG 2
Cara Kumpul Duit Kahwin Bagi Bergaji RM 1,000 (Bersih)
Teringat zaman nak kahwin dengan suami dulu. Waktu tu suami umur 23 tahun,aku pula umur 25 tahun. Al-kisahnya dah jodoh, jadi kami pun bertunang. Tapi kami fikir nak kahwin lagi 2 tahun atau 1 tahun selepas bertunang tu. Cuma pada waktu tu, pihak ibu bapa perempuan ni tak suka lama-lama, siap dah plan suruh kahwin pada bulan 5 2017 sebab itu adalah hari buruh. Ramai orang cuti, jadi senang nak buat kenduri.


Maka, aku pun cakaplah dekat bakal suami masa tu. Si dia ni jenis yang cool. Dia kata ok. Tapi dalam hati tu aku tahu dia struggle nak cari duit. Waktu tu dia kerja biasa-biasa jerr, okey aku cerita sini sebagai tatapan, iktibar rakan-rakan atau pembaca yang mungkin sama situasi seperti ini.

Bakal suami sebelum berkahwin dengan aku, dia cuma bekerja di cybercafe je guys. Kerja pantau komputer orang main cc dan lain-lain tu. Gajinya cuma RM 1,200 kalau tak silap aku.

Boleh dikatakan gaji aku lagi lebih banyak dari si dia. Banyak sangat dari dia hahaha. kenapa aku gelak? hahah Jahat. takpe korang dengar dulu cerita aku ni.


Tapi disebabkan kami kenal, berkawan baik dan rasa keserasian tu sangat kuat, tak pernah gaduh, kalau berjumpa asyik nak bergelak je. Tu yang kami setuju nak tunang. Padahal kami tak pernah cakap pun nak kapel-kapel ni. Hihi untuk pengetahuan, ini lah seorang lelaki yang paling matang yang aku pernah jatuh hati. Yang lain dulu macam budak, tak matang, tak boleh pakai. Opps sorry.

Disebabkan kematangan, kehenseman dan keserasian ini, menjadikan kami sehati sejiwa dan nak ada ikatan. Tapi sebab gaji kecil, kami sama-sama dah bertekad jom kita himpun duit sama-sama.

Ini gambar kami bertunang dekat rumah. Semua ni buat sendiri, DIY je. Kain pelamin tu semua beli kat mydin pasti buat-buat sendiri je belit-belit tu.

cara kumpul duit kahwin



Hantaran 10K Dalam Masa 5 Bulan Kumpul Duit


Bila dah ditunangkan, datanglah cabaran baru kepada kami iaitu.. Dalam masa 5 bulan je kami akan dinikahkan, makanya suami nak kumpul 10k untuk duit hantaran kepada aku. dan untuk meringankan beban, aku bagi cadangan kita satukan je majlis ni laki dan pempuan. Family semua setuju je.

Jadi, macam mana kami kumpul duit. Sebenarnya duit hantaran ini adalah yang nak guna untuk majlis tau atau untuk bahagian sebelah perempuan, sebabnya duit hantaran ni sebenarnya adat sahaja. Kalau mas kahwin tu barulah untuk pengantin perempuan. Dan mas kahwin ni wajib pengantin perempuan seorang je gunakan untuk peribadi dia ke, untuk apa-apa je dia nak buat pun takpe.  Yang penting, mas kahwin tu isteri punya.

Jadi, hukum duit hantaran 10K tu adalah bukan hak milik pengantin perempuan 100% sebab itu dengan duit hantaran 10K tulah kami nak guna buat majlis dan sebagainya.


Mula Buat Perancangan



Setelah selesai je majlis bertunang dan pihak lelaki dari KL dah gerak ke KL. Aku dekat Penang ni dah wasap-wasap dengan si dia pasal rancang nak kumpul duit ni. Kami plan dan kira-kira gaji. Di sini wanita pun main peranan penting kena share simpan duit juga walaupun untuk hantaran perempuan tu. Nak buat macam mana, korang pun nak sangat kawen 5 bulan lagi kan hehe.


Jadi, ceritanya, setiap bulan, suami akan bankin RM 800 kepada aku untuk simpanan hantaran. Kenapa dia tak simpan sendiri dan terus bagi 10k? haa lain orang lain cara, tambah-tambah couple muda macam kami yang gaji rendah ni, cara ni lebih mudah dan cepat untuk kami uruskan majlis. Tak perlu terus bagi seketui 10k, bagi sikit-sikit tiap bulan supaya aku terus guna bayar untuk majlis apa yang patut dulu.


Beri Duit Hantaran Setiap Bulan



Bulan pertama suami bagi RM 800, aku simpan duit aku RM 500. 

Bulan kedua suami bagi RM 1,000, aku simpan duit aku RM 600. aku ni gaji besar tapi dia yang kuar duit lebih, well kat sini nampak kesungguhan dia. so macam mana gaji seribu boleh bagi 1000 setiap bulan?

Bulan kedua dan keatas tu dia dah buat part time atau kerja sampingan, so dapat duit lebih sikit. Katanya setakat belanja tu dia cuma bawa bekal dari rumah je tiap hari. Hanya guna untuk minyak kereta bagi kerja yang hanya 5-10 minit sampai dari rumah. Nak naik motor, belum ada motor.

Jadi, pada bulan-bulan seterusnya dia bagi duit hantaran sikit-sikit tu makin meningkat jumlahnya.

Oh ya, apa aku buat tiap kali dia bagi. Jangan harap aku nak simpan semua banyak-banyak, kang tak pasal-pasal habis pula. Lepas dia bagi, aku terus guna untuk bayar dewan, bayar katering, bayar baju pengantin, itu ini..

Contoh Dewan RM 400
Katering RM 3,500
Baju Pengantin dan Pelamin RM 700
Doorgift dan kegunaan lain RM 1,500 
fotografi dan banyak lagi.

Ini antara barang hantaran yang telah dibeli dan dirancang kami hehehe. Barang hantaran kami simple je tapi cantik-cantik, gubahan tu minta tolong kakak je buat kan.

cara himpun duit kahwin gaji 1000



Berkongsi | Sama-Sama Menyimpan


Persoalan: Adakah semua belanja ini termasuk dengan duit aku? Ya, aku ada menyumbang RM 300, 500, dan lain2 lagi ikut mood aku hahah. Tapi alhamdulillah tak sangka dalam bulan ke 3 je dah selesai bayar katering, dewan , baju, pelamin apa semua. Kadang-kadang aku pun tak tahu dari mana datangnya duit-duit yang mencukupkan ni. 

Suami pun pelik juga, dia seolah-olah bagi semua gaji dia untuk aku uruskan majlis ni dan guna untuk duit hantaran. Pelik sangat sebab dia rasa cukup jer tak guna semua gaji tu. Tapi salah satu sebab waktu tu sebab dia tak ada komitmen. Dia punya part time pun macam balik kerja tolong kawan hantar barang katering, barang pindah rumah dan dapat payment. Suami ni dia jenis tak reti bab online-online atau buat duit online. Rina jela time nak kawen tu buat affiliate la apa la macam-macam hehe, tapi cashout pun selepas dah kahwin hehe

Ok, sedar tak sedar bila aku senaraikan , duit kitorang time majlis tu adalah total 8,740 macam tu yang berjaya dikumpul dan digunakan. Itu bermakna kami guna banyak tu je untuk majlis? Ya memang betul. Tapi macam tak sangka kan. Ok lupa nak habaq, untuk mas kahwin rina adalah seutas rantai emas.

Ini gambar kami akad nikah, suami tengah lafazkan akad.

cara himpun duit kahwin




Ini gambar sebelum Majlis mula, buat tahlil. Ini pelamin kami tak sampai RM 1,000 pun.

cara kumpul duit kahwin



cara simpan duit kahwin gaji seribu

Ini doorgift majlis kahwin kami. Dalam ni ada 1 botol kacang, tasbih, air kotak, snek, apa lagi tak ingat dah.

cara kumpul duit kahwin

Ini baju pengantin dan baju bersanding kami 

cara kumpul duit kahwin


Baju simple, selesa, sejuk, tak panas, kain sedap dipakai.

cara kumpul duit kahwin


Sedara mara sponsor makanan

cara kumpul wang hantaran gaji 1000



Selepas je selesai majlis, malam tu kami kira duit sampul, dapat dalam 3 ribu lebih Alhamdulillah. Semua duit tu suami bagi kat aku katanya cover lebihan duit hantaran sebab sepatutnya 10K tapi hampir 9K sahaja duit yang dapat kumpul dengan gaji RM 1,200 dia katanya. Dah tu, sebab share dengan duit aku sikit, jadi semua RM 3,000 rezeki tu buat aku katanya. Alhamdulillah. So apa lagi, aku buat guna shopping pergi honeymoon heheh.


Kesimpulannya Bagi Cara Kumpul Duit Kahwin Bagi Gaji 1,000


Cuma tula, macam tak sangka sangat, dengan gaji RM 1,200 sebulan, kalau suami dan isteri bekerjasama insyallah cukup dan Allah mudahkan. Kadang-kadang bakal pengantin perempuan ni sangat berkira kononnya duit hantaran tu hanya laki je wajib bagi. Sedangkan ia hanyalah adat, perempuan pun boleh bantu belanjakan atau simpan duit sama-sama, tak salah pun.  Bila semua buat sama-sama, Alhamdulillah Allah permudahkan. 

Subhanallah. kami pun tak sangka waktu tu. Time tu kami belum ada apa-apa, dua-dua kerja biasa-biasa. Tapi lepas kahwin, macam-macam rezeki kerja datang. Jadi, jangan takut kalau nak kahwin tapi tak ada duit atau kerja biasa-biasa je ok. Doa banyak dan usahakan sama-sama.

Alhamdulillah akhirnya cukup duit kahwin, walaupun bunyinya macam kawen bajet atau koboi tapi sebenarnya majlis kami agak meriah dan lengkap! 




****



NAK JANA PENDAPATAN SECARA ONLINE?

Jom daftar program Affiliate, hanya praktikkan 30 minit atau 1 jam sehari, anda mampu menjana pendapatan sampingan 2 hingga 5 angka dalam masa sebulan. Alhamdulillah. Boleh daftar di sini untuk dapatkan maklumat lebih lanjut. KLIK SINI UNTUK DAFTAR.

Khamis, 9 Julai 2020

Pengalaman Apply Kerja Pembantu, Rupanya Jadi Hamba Di Batu Feringghi, Penang

8:16 PTG 2
Pengalaman Apply Kerja Pembantu, Rupanya Jadi Hamba Di Batu Feringghi, Penang
Pada umur 23 tahun, zaman ni Rina tengah mencari kerja part time sementara cuti semester. Well, sisrina memang seorang yang hard working since study di uitm lagi. Pada cuti semestar penggal lepas, sis telah menjadi pembantu untuk seorang owner bisnes yang kaya gitu, memang best pengalamannya.  

Bagi cuti penggal seterusnya pula, sis ada apply sebuah kerja ni. Agak horror juga kisahnya. Jom sis nak story kat sini sebab sampai sekarang pekerjaan ini masih ada lagi diiklankan. Wallahualam.

Akibat sis sejenis suka kerja sendiri, nak bisnes lah, tak nak kerja yang macam terikat seperti kilang, kfc, mcd dan macam-macam lagi tu waktu cuti belajar. So sis decide cari kerja direct terus dari orang luar. Berani kan sis? Memang berani hihi.



Dipendekkan cerita, sis masuk salah satu laman iklan percuma berkaitan kerja. Ramai orang post iklan kat situ untuk cari staff dan lain-lain. Ada satu iklan ni, memang dia tulis mencari pembantu di ofis dan rumah, tak perlu ada pengalaman. Rasa macam ok lah kan bagi orang yang fresh graduate macam sis waktu tu. 

Jadi, lepas hantar detail, mereka hubungi sis untuk interview. Katanya interview secara online di Yahoo Mesenger (YM).


 Lalu sis pun BUZZ dia di YM. Zaman itu memang zaman YM. Orang layan YM tu macam mana orang layan Facebook zaman sekarang ni. Kiranya memang ramai aktif 24 jam kat YM. Dalam handphone pasti ramai yang install YM ni. So ia juga menjadi medium org berhubung, webcam dan lain-lain. So, sis tak hairanlah dia nak iv di YM. 

Kami pun berbual dan chat di YM. Nama sebenarnya (tak boleh nak mention sini atas sebab keselamatan) tapi sis gelar dia Puan Jar. 

Puan Jar memperkenalkan dirinya sebagai pembantu peribadi kepada Puan A (bukan nama sebenar). Katanya, dia ingin cari pembantu buat Puan A yang boleh membantu puan A di ofis dan juga rumah.

Dalam otak sis, sis fikir mungkin kena buat kerja pejabat di ofis dan dirumah ataupun juga mungkin buat kerja rumah macam maid kemas rumah tu. BTW bagi sis tu perkara biasa, sebab pernah hidup susah sejak kecil. So time belajar universiti kalau kerja maid kemas rumah, masak tu pun sis nak je. hehe. 

Illusration of French Maid Element - Download Free Vectors ...
Gambar hiasan kikiki

Maka, lepas kenalkan diri pada Puan Jar, umur, tempat menetap, kenapa nak kerja, kelayakan dan lain-lain lagi. Puan Jar ada juga bertanya pada sis berat badan dan tinggi sis. So kita bagitau jela time tu berat 45 dan tinggi 150 kot. Tak ingat dah.

Puan Jar kata sis macam kurus jeee dan tak berapa gemuk. Eh pelik juga time tu. Kenapa pula puan ni? Nak cari pekerja gemuk atau berisi ke cam ne tu? Tak sedar sis tertanya pula.

Lalu puan Jar menjawab...

"Akak kesian tengok adik ni, muda-muda nak kerja sini."

Sis pun pelik, kenapanya, gaji mahal kot RM 5,000 dia offer, sapa tak nak kan! Tambah-tambah time cuti sem ataupun sebab kami ni budak muda. Memang nak la kerja gaji tinggi.

"Puan A offer dekat sapa-sapa yang nak kerja sebagai pembantu dia RM 5,000 dan dia kalau ke oversea memang belikan macam-macam dekat pembantu dan orang-orang gaji kat rumah dia tu. Memang adik akan hidup mewah sangat kalau kerja dengan dia. Tukang masak dia semua bergaya macam pramugari, tak ada sapa pun selekeh kalau kerja dengan dia. Duit berkepok".  Kata Puan Jar.

Eh lagi tak sabarlah sis nak kerja. Oklah puan, saya memang berminat untuk kerja ni. Bila boleh saya mula masuk kerja? Tanyaku kepada Puan Jar.

Dia terus membalas. 

"Awak konfim ke ni?"

Konfirm. Kenapa ya?

Puan Jar berkata, "Ok ini akak bagitau kat awak siap-siap sebab tak nak lah awak lari pula nanti. Sebenarnya, puan minta akak carikan pekerja yang boleh handle dia. Puan A tu bangsa Sigh, sebelum ni ada orang jadi pembantu dia, tapi excident dan sudah berhenti".

Ya kak, saya setuju jadi pembantu dia. Jawabku cepat-cepat.

Terus Puan Jar bercakap tanpa henti lagi:

"Jobskop kerja dia amat banyak dan berat sekali, first awak kena urus dia di pejabat, buat air dia semua, kemudian teman dia pulang ke rumah, and then kena angkat dan gendong dia turun naik tangga rumah, pastu basuh berak dia, bagi mandi dia dan banyak lagi. Kalau dia suruh, semua tu awak kena buat. Pendek kata dia memang nak cari pembantu yang boleh jadi hamba dia. Dia sihat tak sakit apa, tapi dalam rumah tu, dia asyik nak kita dukung dia saja dan takkan berjalan sendiri. Kalau dia tak puas hati ngan kita, dilibasnya dengan tali pinggang" 

Kata Puan Jar lalu mengeluh nafas.

PERGHHHHH. Allahu. Terdiam jap aku dengar. Ini first time aku dengar kerja pembantu macam tu. Ini memang teruk sangat. Memang jadi hamba tu. Berak mak ayah pun kita belum pernah basuh lagi, inikan nak basuh berak majikan yang sombong tak nak berjalan sendiri tu.

Sungguh terdiam sis kat situ. Pada umur 23 tahun, ada orang offer kerja macam tu dengan gaji RM 5,000. Mampuih! Rasa nak patah tulang belulang nak jadi hamba dia. Pergh dah la katanya rumah 4 tingkat pulak macam istana. Matilanak.

Lastly, sis kata dekat Puan Jar, saya semua okey tapi kudrat tak banyak pulak. Kikiki. So Puan J faham. Sis pun berterima kasih kat dia sebab bagitau sis dan tak selindung. 

Puan J cakap, jangan hebohkan nama dia dekat orang ramai sebab takut Puan A tahu. Dia pun dah macam terpaksa dengar cakap Puan A tu. Sampai nak kena tolong cari sesapa nak jadi hamba untuk Puan A. Puan J macam takut-takut, tapi katanya: "takpe akak cari orang lain yang minat kerja hamba ni. Akak pun tersepit ni."

Kesian tengok dia. Tapi apa boleh buat. Kita tak baik nak judge orang. Mungkin dia terpaksa kerja dengan puan A sebab nak sara hidup dan family dia kan. Mungkin dia berjuang cari kerja lain. Who knows. Apapun dia baik sebab bagitau siap-siap apa akan jadi.

Rupa-Rupanya


Btw, sis ingat sis sorang je kena offer kerja ni, selepas sis post dekat facebook pasal hati-hati ada kat penang nak cari hamba untuk bekerja (Post lama time umur 23 dulu), tiba-tiba ada kawan sekolah menengah sis pm dekat facebook.

Katanya dia pun pernah diinterview dan diceritakan benda yang sama. Naseb baikla akak tu memang cerita hal sebenar pasal kerja ni. Cubala korang bayangkan kalau kita tak diberitahu kerja tu, entah-entah dah macam-macam kita kena buat. Haih. Risau-risau. Tak de report polis sebab puan A tu memang bayar mereka banyak untuk dijadikan hamba.

Apapun, korang jangan fikir zaman sekarang moden tak ada kes hamba-hamba ni. Masih ada lagi. Cari pembantu pejabat, tup tup rupanya nak cari hamba. Majikan perempuan gais!  Tak mustahil ada juga majikan laki nak cari hamba. Adududunia. 

Dah kaya-kaya, patutnya jadi tuan, bukan jadi tuhan! Kita semua ni hamba Tuhan iaitu Allah SWT je. Bukannya jadi hamba yang nak dengar cakap majikan yang merepek ni.

Done throwback 

Sabtu, 4 Julai 2020

20 Cara Bebas Hutang Dan Kewangan & Cara Cepat Habis Bayar Hutang

1:31 PG 5
20 Cara Bebas Hutang Dan Kewangan & Cara Cepat Habis Bayar Hutang
Hutang, tanpa kita sedar kita terhutang juga. Apa tidaknya komitmen seperti kereta, rumah, pinjaman peribadi yang telah dibuat memerlukan kita bayar tiap bulan. Kalau tak bayar, gawatlah rekod CCRIS kita. Memang tak bestlah tiap bulan nak kena keluar duit bayar hutang pula. Tambah-tambah kalau dah terguna kad kredit banyak-banyak pula. Aduh nasi sudah jadi bubur.

Nak tak nak, kita tetap kena bayar hutang. Jangan runsing, bertenang dulu. Hidup masih belum berakhir walaupun hutang bertimbun. Walaupun kita terbeban dek hutang, ketahuilah bahawa masih ada cara bebas hutang dan bebas kewangan yang boleh kita lakukan.

Sabar ya, jom kita buat sama-sama cara cepat habiskan hutang ini. Pertama sekali nak bagitau, jangan menangis keluar air mata darah, sebab hutang ni memang takkan habis kalau kita meratapinya, tapi insyallah hutang akan habis bayar kalau kita bertindak.

Bukan sis saja-saja nak advise, tapi sis pun pernah alami zaman kejatuhan dan zaman hutang yang menakutkan. Bak kata orang, kita dah di ambang maut macam tu. Apa-apapun sis percaya ketika itu, belum kiamat lagi buat kita. Insyallah ada sinar yang akan menanti.

Alhamdulillah keadaan kewangan kini semakin baik setelah mengamalkan 20 cara bebas hutang dan bebas kewangan ini. Jom baca satu persatu.  Semoga bermanfaat buat anda juga.

1.  Catat Jumlah Komitmen Dan Hutang

Kita semua sedar yang kita mempunyai hutang piutang dan hal itu memang tak dapat dinafikan lagi. Cara bebas hutang dan bebas kewangan pertama sekali perlu kita buat adalah dengan mencatat segala komitmen dan hutang yang kita ada. Buat catatan apakah jenis hutang tersebut dan jumlahnya setiap bulan yang harus kita bayar.

Contohnya:

Kad Kredit - RM 200
Insurans - RM 68
Kereta - RM 600
Personal Loan - RM 200
PTPTN - RM 100

Total Hutang (WAJIB):  RM 1,168

Dengan menulis, kita akan dapat lihat berapa jumlah wang perlu kita keluarkan untuk bayar hutang piutang. Beginilah duit-duit akan terus melayang untuk bayar hutang. Tetapi jangan risau, biar kita sedar diri daripada tak sedar yang kita ni banyak komitmen!

2.  Tentukan Bajet Pendapatan Dan Hutang

Fikirkan dan kira berapa gaji atau pendapatan bulanan anda dan relate dengan berapa jumlah hutang anda. Jika selepas bayar hutang, gaji anda tinggal RM100 - RM500 itu sangat bahaya seolah-olah anda sudah berada di zone merah.

Kalau baki masih ada RM 1,000 itupun dikira zone sesak.  Sebab belum tolak komitmen untuk diberi kepada isteri, anak-anak dan keperluan keluarga lagi.

Oleh itu, tentukan pendapatan dan hutang kita ni supaya kita sedar diri yang mana gaji kita tak cukup nak menampung segala hutang dan komitmen. Apa lagi, kena fikirkan something untuk tambah income lagi.

3.  Rangka Rancangan Kewangan 

Rangka rancangan kewangan anda dengan menyenaraikan keperluan atau apa yang bakal anda lakukan dengan gaji anda nanti. Antara semua perkara yang perlu disenaraikan adalah:

KOMITMEN / HUTANG

Kad Kredit - RM 200
Insurans - RM 68
Kereta - RM 600
Personal Loan - RM 200
PTPTN - RM 100

Total Hutang (WAJIB):  RM 1,168

SIMPANAN TETAP (BULANAN)

ASB - RM 100
Tabung Haji - RM 100
Sedekah / Zakat - RM 100

Jumlah: RM 300

KEPERLUAN UNTUK KELUARGA (Yang perlu standby)

Nafkah isteri - RM 300
Keperluan barang rumah - RM 300
Ibu bapa - RM 200
Anak-anak (termasuk untuk keperluan sekolah dan lain-lain)  - RM 400

Jumlah: RM 1,200

KEPERLUAN DIRI

Minyak kereta - RM 200
Makan minum - RM 200
Belanja diri - RM 100

Jumlah: RM 500

Berikut adalah contoh rangka kewangan untuk mereka yang bergaji dalam anggaran RM 3,000. Silalah create anda punya sendiri berdasarkan gaji dan komitmen masing-masing. Kenapa perlu buat rangka kewangan perancangan begini, supaya apa yang tak penting boleh kita tolak tepi dan masukkan dalam kategori simpanan.

Sebagai contoh, belanja diri, atau keperluan barang rumah tu boleh dijimatkan dan masukkan baki semuanya ke dalam akaun simpanan anda yang tak boleh dikeluarkan lagi! Ataupun masukkan dalam tabung emergency dan lain-lain yang bersesuaian.

4.  Tolong Bawa Bekal Makanan Dan Kurangkan Beli Makanan Remeh Temeh Di Luar

Tahukah anda, beli air atau kertas tisu di luar amatlah tak patut. Kenapa? Sebab kita boleh bawa sendiri dari rumah. Memang bunyinya macam kampung tapi ia adalah kesusahan harus kita lalui untuk bebas kewangan. 

Selain dapat menjimatkan wang, bawa bekal membolehkan kita amalkan gaya hidup sihat juga. Stop bagi alasan kalau nak cepat habiskan bayar hutang. Bangun awal untuk masak dan bawa bekal! 

Tisu juga tak penting untuk beli, sebab boleh tukar beli sapu tangan dan basuh jika kotor, kemudian boleh guna semula. Sebenarnya banyak cara kalau kita nak berjimat cermat.


5.  Buat Duit Tambahan

Zaman sekarang ni memang banyak cara untuk buat duit tambahan tambah-tambah dalam internet. Memang banyak sangat, sampaikan kita pun tak tahu apa nak buat. Kena survey satu-satu tau!

Antara cara untuk dapatkan duit lebih selain dari duit makan gaji adalah:

1.  Buat bisnes shopee secara part time hanya guna handphone atau laptop je. Apa salahnya kalau korang buat sambil-sambil rehat kat rumah pada malam hari, tengah kerja pun boleh belek-belek fon juga. Tup tup duit banyak masuk, bolehla topup untuk bayar hutang. Senangje cara bebas hutang dan bebas kewangan ni!

2. Buat bisnes lazada secara part time guna telefon bimbit atau laptop juga. Lebih kurang macam bisnes shopee tadi, tapi ini di platform lazada pula. Cara cepat habiskan bayar hutang ni memang kita kena usaha lebih sikit okey.

Kedua-dua bisnes di atas adalah khas untuk mereka yang selalu sibuk, tak ada masa nak fikir banyak dan memang penat bekerja dan tak mungkin buat part time yang memerlukan banyak masa. 

3.  Jadi penulis separuh masa. Sekarang ramai yang dah jana pendapatan sampingan walaupun bekerja tetap. Tapi paling tak sangka adalah yang jana pendapatan dengan menulis ni tiba-tiba income boleh cecah RM 1,000 - 2,000 ke atas hanya dengan menulis. Dah sama macam gaji bekerja tetap pula. Patutlah ada orang sampai berhenti kerja nak fokus menulis. Sis sendiri pun dah 4 tahun kerja sendiri, berhenti kerja dari bank sebab dah generate income lebih RM 4,000 sebulan gara-gara panduan penulis ni.



Kalau diikutkan memang banyak lagi cara untuk buat duit tambahan bagi bebas kewangan dan cepat habiskan bayar hutang ni. Yang penting kita kena bertekad dan rajin usaha.


6.  Selesaikan Hutang Yang Paling Tinggi Interestnya

Ya, antara kad kredit, kereta dan juga personal loan, anda tahu mana satu yang interest lebih tinggi kan? Jadi, apabila dapat cut cost perbelanjaan bulanan tu, duit lebih tu boleh terus digunakan untuk bayar hutang pada komitmen yang lebih tinggi interestnya.


7.  Simpanan Pelaburan

Tolong jangan selesa dengan kehidupan yang dapat gaji bayar hutang sahaja, sebenarnya lebih banyak hutang anda, lebih banyak anda kena dapatkan duit. Simpanan pelaburan adalah simpanan yang membolehkan duit tersebut membiak dengan lebih banyak.

Banyak simpanan yang tawarkan dividen dan bonus untuk anda jika membuat simpanan, apa lagi? Pilihlah mana satu terbaik dan mulakan simpanan. Apabila dapat pulangannya nanti, boleh guna untuk bayar hutang! Selalunya jumlah pulangan adalah tinggi bergantung kepada % dividen tahunan juga.


8.  Bonus Tahunan Dan Rajin Bekerja

Tiada pilihan lain lagi jika anda seorang yang cuma tahu membanting tulang sahaja. Cara bebas kewangan dan bebas hutang adalah dengan menggunakan bonus tahunan yang syarikat beri untuk membayar hutang yang tertunggak atau membuat advance payment. 

Jadi, jangan bercita-cita untuk berjoli atau bercuti dengan duit bonus tersebut. Itulah cara cepat habiskan hutang piutang demi merasai nikmat bebas kewangan.

Penting juga untuk anda rajin bekerja kerana dengan rajin bekerja, mana tahu pangkat akan mudah naik dan gaji pun naik kan!


9.  Berhenti Guna Kad Kredit

Rasa mustahil sangat untuk kita berhenti dari guna kad kredit. Tapi kita terpaksa berhenti kejap. Dah bebas kewangan kang, guna la balik. Actually kad kredit ni kita just simpan untuk kecemasan sahaja. Jangan guna jika tidak perlu! 

Cara bebas hutang dan bebas kewangan ramai tak sedar adalah mereka masih guna kad kredit, sedangkan ini masanya untuk anda sorok kad terlebih dahulu. Makin digunakan, makin bertambah hutang kena bayar nanti.

10.  Hidup Bersederhana

Bagaimana nak hidup dalam keadaan sederhana? Mudah saja, tukarkan barangan berjenama yang mahal kepada yang biasa-biasa. Kenapa perlu? Untuk kurangkan kos perbelanjaan kita. Haruslah kita ukur baju di badan sendiri dahulu, baru boleh pakai kan. Itulah cara untuk cepat habiskan bayar hutang dan bebas hutang. 

Kalau kita nak bebas kewangan, kita memang kena berkorban. Hidup besederhana adalah pengorbanan paling kecil sekali sebenarnya. So, jangan risau. Rileks dan buat je.


11.  Potongan Automatik Komitmen Hutang

Jika ada loan kereta, personal loan dan lain-lain hutang, set kan ia menjadi pembayaran secara automatik. Ini kerana, secara automatiknya hutang anda akan dibayar, jadi anda tak perlu bankin sendiri ke akaun komitmen tersebut. Kalau kita bankin sendiri, takut-takut kita bayar kurang pula sebab rasa tak berapa banyak duit. Eh eh.


12. Tabung Keluarga

Ini tidak memerlukan duit dari kita sahaja, tetapi satu keluarga harus menabung. Semua masukkan duit syiling dan duit kertas setiap hari dalam 1 tabung keluarga. Selain disimpan untuk kecemasan, duit tersebut juga boleh cover perkara penting yang tak berapa banyak seperti buat bayar bil internet atau bil elektrik.


13.  Restruktur Semula Pembayaran

Sekiranya anda mempunyai hutang kad kredit yang tinggi nilai interestnya, buatlah balance transfer. Cara bebas hutang dan bebas kewangan ini adalah konsep dimana anda menukarkan kad anda dari bank A kepada bank B dan langsaikan hutang kad kredit tersebut dengan nilai interest yang lebih rendah. Menarik bukan?


14.  Sentiasa Mencari Peluang

Peluang dan ruang masih terbuka selagi kita masih berusaha. Jangan bimbang. Disamping berjimat cermat dan jana pendapatan sampingan untuk mudahkan cara cepat habis bayar hutang, kita juga boleh bebas hutang dan bebas kewangan dengan cara mencari peluang lain.

Antara contoh peluang adalah masuk mana-mana pertandingan yang membolehkan anda menang hadiah wang tunai, emas, motor atau apa-apapun yang hadiahnya lumayan. Dengan peroleh wang tersebut, anda boleh menjelaskan segala hutang piutang tersebut. Jika menang barang bernilai, jual dan gunakan wangnya untuk bayar hutang.

15.  Bersedekah Dan Zakat

Jangan lupa satu perkara ini, apabila kita sangat sempit, ia mungkin salah satu kerana rezeki kita tak berapa nak berkat. Maksudnya gaji kita mungkin tinggi tapi ia tak setimpal dengan kerja yang kita lakukan. Jadi sebab itu kita rasa gaji kita macam cuma RM 600 sahaja nilainya. 

Untuk sucikan harta dan niat bebas hutang serta bebas kewangan, selalulah bersedekah dan berzakat sekurang-kurangnya RM 1 sehari.


16.  Downgradekan Lifestyle

Jika kita guna kereta besar yang komitmennya ribu riban sebulan, tukarkan kepada kereta yang lebih murah. Ia berbaloi! Nak bebas hutang ke tak nak? Mungkin waktu kita beli kereta mahal dulu tu, kita fikir kita sejenis yang banyak hutang macam sekarang kan?

Kalau kita guna astro, tukarkan kepada astro njoi. Sekali je yuran seumur hidup, tak perlu bayar bulan-bulan macam astro biasa tu. 

Selain itu, cara cepat habis bayar hutang juga adalah dengan menjual segala barang yang bukan keperluan dalam rumah. Contohnya barang seperti rumah kucing, sangkar kucing terpakai, pakaian prelove, almari yang tak digunakan, semuanya boleh mendatangkan duit dan bayar jumlah hutang yang bocor!


17.  Berhenti Merokok

Kalau hari-hari rokok, tiap bulan habis berapa banyak untuk rokok? Percaya atau tidak, setahun anda boleh jimat sebanyak RM 4,000 sehingga RM 5,000 kalau tak merokok. duit rokok tu simpan ketat-ketat dalam tabung kalis bukaan sehinggalah anda guna duit tu bayar hutang. Cara bebas hutang dan bebas kewangan ni macam rare jugak kan!


18.  Konsultansi Kewangan

Sekiranya ada seseorang yang pakar dalam urusan kewangan, berbual dan dapatkan konsultansi kewangan bersama mereka. Mungkin nasihat yang diberikan akan memudahkan urusan anda untuk cepat habis bayar hutang.


19.  Berdoa Dan Berzikir

Ramai tak sedar bahawa Allah SWT akan beri keajaiban kepada mereka yang betul-betul meminta. Pernah dengar cara menjemput rezeki? Banyak caranya tetapi yang paling berkesan adalah jika kita selalu membaca zikir ini. Jom sis ajar.

Ya Razzaq Dzulquwatil Matin Urzuqni
Maksudnya: Wahai Tuhan yang maha pemberi rezeki yang tidak putus-putus, sebaik-baik tempat bersandar, berikanlah aku rezeki.

Ya Fattah Ya Razzaq 
Maksudnya:  Maha pembuka dan pemberi rezeki 

Jom amalkan zikir tu sehari 100 kali sehingga 1,000 kali. Insyallah Allah bantu kalian semua. Alhamdulillah zikir asmaul husna ini benar-benar berkesan pada sis. Haritu time sis mula jual kurma  0 sales sehinggalah jana RM 49,000 dalam masa satu bulan. Allahu. Jangan sesekali tinggal zikir ni, time basuh pinggan ke bekerja ke apa ke, baca je ok. 

20.  Sentiasa Positif

Selalunya orang yang diambang berhutang atau hampir muflis ni, makan pun tak kenyang, mandi pun tak basah. Sakit otak nak fikir hal hutang saja. Tapi jangan jadi macam tu, kita kena positif dan sentiasa positif.

Kalau kita negatif, rezeki memang susah nak masuk. Kita kena fikir yang baik-baik, cakap yang baik-baik dan buat yang baik-baik. Insyallah semua yang berlaku baik-baik. Percaya pada Allah yang hutang kita akan selesai tak lama lagi. Amin.

Sebelum kita berjimat cermat tahap cipan tu, penting untuk kita labur ilmu lunaskan hitang ni secara mendalam. Sebab kalau kita sekali imbas je buat impian nak bebas hutang, kita akan tersadai dalam hutang yang panjang juga. 

Sis sarankan korang laburkan ilmu terlebih dahulu, dengan ilmu dari Jom Bebas Hutang ini, pasti akan membantu anda 100% insyallah. Setakat RM 20 tu, kita dapat ilmu yang kita boleh praktikkan setiap hari sampai kita tiba-tiba bebas hutang dan habis bayar hutang! 

Daripada nak biarje diri kita tak tahu menahu cara setel hutang, akhirnya kita terperangkap dalam jangka masa yang lebih lama untuk berhutang. Korang pilihlah sendiri. 

Alhamdulillah sis sendiri sudah bebas kewangan. Subhanallah. Terima kasih sangat dengan panduan Bebas Hutang ini.