RINA ZUL: Hasil carian untuk peribadi
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan peribadi. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan peribadi. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Ahad, 26 Januari 2020

Sejarah Solat Dan Kisah Disebalik Kewajipan Solat 5 Waktu

4:06 PTG 0
Sejarah Solat Dan Kisah Disebalik Kewajipan Solat 5 Waktu
Solat merujuk kepada sembahyang dalam agama Islam dan terbahagi kepada dua iaitu solat fardhu dan solat sunat. Solat fardu diwajibkan ke atas orang Islam yang sudah baligh dan berakal (waras) sebanyak 5 kali sehari pada waktu-waktu tertentu dan solat fardhu merupakan Rukun Islam yang ke-2 dari lima Rukun Islam. Solat fardhu yang wajib didirikan ialah solat lima waktu sehari semalam, iaitu solat subuh, solat zohor, solat asar, solat maghrib dan solat Isyak.

Sekiranya seseorang tertinggal solat fardhu, wajib baginya untuk mengulangkannya dengan niat qada (ganti) dan bagi mereka yang musafir, ia merupakan rukhsah (keringanan) yang diberikan, dan harus bagi solat dengan menqasar dan menjamakkannya. Berdasarkan satu petikan hadis :

“Sesungguhnya Allah suka dilaksanakan rukhsah (keringanan) yang diberikan oleh Nya seperti Allah membenci dilakukan maksiat kepada Nya”


(Hadis Riwayat Ahmad)


Hasil carian imej untuk solat zaman nabi


Sejarah Solat dan Kisah Disebalik Kewajipan Solat 5 Waktu



Kita sudah ketahui apa itu solat dan sekarang, apa kata kita ketahui tentang sejarah solat pula? Mesti ramai di antara anda yang belum tahu tentang sejarah solat bukan? Jom kita lihat sejarah solat bagi setiap waktu:

1. Sejarah Solat Subuh


Sejarah solat subuh terjadi apabila selepas kejadian Nabi Adam A.S. dikeluarkan dari syurga kemudiannya baginda dihantar ke bumi akibat melanggar perintah Allah S.W.T. . Apabila pertama kali Nabi Adam A.S. tiba ke bumi, perkara pertama yang dilihatnya adalah kegelapan dan baginda amat ketakutan.

Namun apabila terbitnya fajar di waktu Subuh, baginda pun solat dua rakaat kerana bersyukur terlepas dari kegelapan malam dan bersyukur kerana siang telah menjelma.

2. Sejarah Solat Zohor


Sejarah Solat Zohor pula terjadi apabila Nabi Ibrahim A.S. bersyukur kerana semasa upacara penyembelihan anaknya Nabi Ismail A.S. yang diperintahkan oleh Allah S.W.T. ditukarkan dengan kibas ketika waktu tergelincirnya fajar. Maka Nabi Ibrahim A.S. bersujud kesyukuran kepada Allah S.W.T. sebanyak empat rakaat.

3. Sejarah Solat Asar


Nabi Yunus A.S. merupakan orang pertama yang solat Asar dan merupakan sejarah solat Asar pertama pada hari dimana baginda dikeluarkan dari perut ikan nun.

Baginda telah dimuntahkan oleh ikan nun pada waktu yang telah hampir waktu Asar di tepi pantai. Kemudiannya, baginda besyukur dan bersembahyang 4 rakaat kerana telah diselamatkan dari perut ikan nun. 

4. Sejarah Solat Maghrib


Sejarah solat Maghrib pertama kalinya berlaku apabila Nabi Isa A.S. dikeluarkan oleh Allah S.W.T. dari kejahilan dan kebodohan kaumnya sendiri. Kejadian waktu itu berlaku pada waktu terbenamnya matahari.

Nabi Isa A.S bersyukur lalu bersembahyang tiga rakaat kerana telah diselamatkan dari kejahilan tersebut.

5. Sejarah Solat Isyak


Sejarah solat Isyak pula berlaku ketika Nabi Musa A.S. tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan.

Dimana ketika ini dadanya dipenuhi dengan rasa kecewa, dan Allah S.W.T. menghilangkan kesemua rasa kecewa Nabi Musa tersebut diakhir waktu Isyak. Lalu kemudian baginda menunaikan solat 4 rakaat sebagai tanda syukur kepada Allah S.W.T. 

Kita semua ketahui bahawa solat merupakan tiang agama, malah solat juga kunci kepada terimanya semua amalan yang dilakukan dalam mengejar ganjaran pahala dan syurga.


Hasil carian imej untuk solat malam


Solat Waktu Malam


Sebelum solat lima waktu diwajibkan keatas umat Islam, solat pertama yang diwajibkan adalah solat waktu malam. Firman Allah S.W.T. :

“Hai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah (untuk solat) di malam hari, kecuali sedikit (daripadanya)”

Surah Al-Muzzammil (Ayat 1 hingga 2)

Kemudian selepas itu, melalui firman Allah S.W.T. di dalam surah Al-Muzammil ayat 20, memberi keringanan dalam kewajipan solat malam dan ianya diganti dengan qiammullail iaitu menghidupkan malam dengan ibadah seperti solat malam, membaca al-Quran, berzikir dan sebagainya. Jadi kita sudah ketahui sejarah solat dari waktu Subuh sehingga waktu Isyak. Jom kita ketahui pula kisah disebalik kewajipan solat 5 waktu.

Solat lima waktu telah diwajibkan keatas umat nabi Muhammad S.A.W. yang merupakan penutup kepada segala nabi dan rasul serta penghulu kepada segala para sekalian nabi (anbia’). Jika dibandingkan dengan para nabi sebelumnya, proses solat dilakukan atas beberapa faktor.

Namun ibadah yang diwajibkan ke atas umat rasulullah S.A.W. diterima oleh baginda secara terus daripada Allah S.W.T. dan pada asalnya Allah memerintahkan untuk solat adalah sebanyak 50 waktu sehari semalam.


Ketika Peristiwa Israk Dan Mikraj


Kisah disebalik asalnya kewajipan solat 5 waktu ini terjadi pada peristiwa Israk dan Mikraj. Didalam peristiwa ini, rasulullah bukan sahaja menerima perintah kewajipan bersolat, namun baginda berpeluang berjumpa dengan para nabi dan rasul terdahulu malahan berkesempatan juga berbual dengan para nabi-nabi terdahulu.

Rasulullah S.A.W. juga diperlihatkan dengan manusia yang menanggung azab kerana ingkar dengan perintah Allah serta betapa nikmatnya mereka yang patuh kepada perintah Allah.

Dalam peristiwa ini, rasulullah S.A.W. telah dibawa ke Sidratul Muntaha. Sidratul Muntaha terletak melepasi garisan langit ketujuh dan hanya boleh dilepasi oleh Rasulullah S.A.W. sahaja.

Pada asalnya, solat yang diperintahkan oleh Allah S.W.T. kepada Rasulullah SA.W. adalah 50 kali sehari semalam, namun apabila tibanya dilangit ke enam, Rasulullah bertemu dengan Nabi Musa A.S. yang menasihatkan supaya bertemu kembali dengan Allah S.W.T. bagi meminta untuk mengurangkan lagi waktu solat kerana umat rasulullah S.A.W. adalah umat yang lemah untuk solat sebanyak 50 kali sehari semalam.


Rasulullah menerima nasihat itu lalu baginda pun kembali menghadap Allah S.W.T. untuk meminta pengurangan jumlah solat 50 waktu. Lalu kemudiannya Allah mengurangkan jumlah 50 waktu kepada 40 waktu.



Lalu Rasulullah kembali turun ke lapisan langit keenam untuk bertemu Nabi Musa A.S. namun Nabi Musa A.S mencadangkan agar jumlah itu dikurangkan lagi dan begitulah seterusnya berulang kali sehingga jumlah tersebut berkurangan menjadi 5 waktu. 

Selepas perintah itu ditetapkan menjadi 5 waktu, Rasulullah turun bertemu Nabi Musa dan Nabi Musa mencadangkan lagi agar jumlah waktu itu dikurangkan lagi namun baginda Rasullullah S.A.W. berasa amat malu memohon keringanan berulang kali kepada Allah SWT dan baginda redha dan akur menerima perintah solat 5 waktu sehari semalam.

Kemudian, baginda pun kembali ke bumi dengan membawa perintah Allah untuk solat 5 waktu sehari semalam dan pada awalnya kewajipan bersolat, semua waktu solat hanya diwajibkan dua rakaat sahaja kecuali Maghrib iaitu tiga rakaat. Namun selepas baginda berhijrah ke Madinah, Rasulullah S.A.W. mendapat wahyu supaya pada waktu solah zohor, asar dan isyak ditambah kepada empat rakaat.



Kesimpulannya, solat itu mempunyai rahsia yang tersendiri yang kesannya boleh dirasai jika seseorang itu melakukannya dengan penuh ikhlas dan semata-mata kerana Allah dalam mencari keredhaan dari Nya.

Solat dapat membentuk jati diri kita kearah peribadi yang lebih mulia, menjamin kebahagiaan dunia dan akhirat serta membentuk diri menjadi seorang yang lebih ikhlas dalam melakukan ibadah. Mulai saat ini, marilah kita memperbaiki solat kita ke arah yang lebih baik agar segala amalan kita diredhai oleh Allah S.W.T.

Khamis, 17 Oktober 2019

PENGALAMAN 1ST TIME BERMULA MEMAKAI NIQAB

1:29 PG 0
PENGALAMAN 1ST TIME BERMULA MEMAKAI NIQAB

Assalamualaikum Semua reader. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menyambung menulis di sini. Dek kerana kekangan masa untuk berblogging, Rina dah terfikir banyak topik yang nak diceritakan. Mostly pasal peribadi sebabnya dah lama sangat rina hilang arah dari blogging, sehingga nak dapatkan mood blogging tu rina kena ingat blog lama dulu. Dulu lebih suka tulis pengalaman, kisah hidup dan lain-lain. Insyallah Rina nak menulis balik seperti dahulu dan kini.

Tak semestinya kisah hidup, informasi pembaca yang meliputi niche blog ini juga bakal dikongsikan. Insyallah.

Malam ini (12.08 AM) tergerak hati rina nak bercerita tentang pengalaman pertama mula pakai niqab atau purdah ni. Ada orang kata bahasa melayu kita sebut purdah, bahasa arab kita sebut niqab. Ada pula yang kata purdah ni tak tutup dahi, niqab ni tutup dahi.

Tak kisahla apapun panggilannya, yang penting kita aware pasal aurat okey? 

Tak Terfikir Nak Berpurdah Pun

Sebenarnya rina sendiri tak terfikir nak berpurdah tapi pada pertengahan 2018, Rina ambil keputusan nak berpurdah secara langsung sebelum masuknya bulan Ramadhan tahun 2018.  Suatu hari selepas solat zuhur, rina ada tertidur sekejap selama 5 minit. Dalam tidur tu macam-macam otak dan minda ni berjalan, mungkin termimpi atau terfikir atau berkhayal yang rina sendiri pun tak faham. Apa yang dilihat dan dirasai hanya Allah SWT sahaja yang tahu. Mungkin tak dapat diceritakan di sini tentang mimpi tersebut.

Cuma lepas bangun dari tidur tu, Rina rasa ada sesuatu yang perlu rina buat iaitu perubahan. Mungkin hidup rina sebelum tu dah cukup lengkap tapi ada juga kurangnya dan rasa kosongnya. Taktahu apa. Kalau nak ikutkan amalan, belum ada amalan yang cukup dalam dunia ini. Belum ada rasa puas hati untuk setiap yang dilakukan, apa yang ada hanyalah rasa kehinaan dan kekurangan yang banyak ya amat.

Waktu tu pula bila bangun tidur selepas zuhur tu, berpeluh-peluh, menangis dan cuba ingat kembali mimpi yang dialami. Memang Allah SWT maha berkuasa, menjadi setiap sesuatu dengan berhikmah, Allah SWT Maha Esa dan Paling Berkuasa. Selawat keampunan tatkala mengingati segala yang telah terjadi.

Mungkin mimpi ini adalah petanda dan penunjuk apa dah jadi pada diri ketika itu yang hanya mementingkan dunia semata. Yang sangat jahil, lupa akan pinjaman yang diberikan Allah serta lupa akan wasiat Rasulullah SAW terhadap kaum-kaum wanita muslim. 


Terasa hina, banyak dosa dan perlu buat perubahan di dunia ini...


Jadi, apabila buat keputusan nak pakai purdah, niat rina pada masa itu adalah untuk tutup keaiban, menjadi lebih baik dan tutup dosa-dosa sebabnya Rina susah sangat nak elak diri dari tak buat dosa masa tu. Dosa tak pakai stokin, dosa tak pakai handsock, dosa tak pakai seluar longgar, asik pakai jeans ketat, dosa tudung yang macam chipsmore.  Orang suka pandang dan rina pandang balik walaupun pandangan tajam.  Astagfirullahaladzim. Jahil sungguh jahil.  

Kata orang ilmu perlu penuh di dada untuk berpurdah sedangkan Rina tidak? Purdah adalah satu cebisan kain yang akan digunakan untuk menutup sebahagian wajah kita, pasti ada tujuannya iaitu tidak mahu dipandang. Memang penting untuk menjadi orang yang berilmu, tetapi purdah adalah milik semua wanita Islam dan merupakan sunnah kita.  Dalam masa yang sama memakai, cari dan pelajarilah ilmu Islam dengan lebih mendalam lagi supaya kita tidak berlebihan dan tidak berkurangan ilmu. Ilmu takkan pernah habis, belajarlah sehingga ke negara china sekalipun.

Apabila terasa diri ini hina, terasa ingin jauh dari semua orang. Ingin pergi jauh tapi apakan daya. Timbul satu perasaan nak hilangkan diri daripada semua orang, semua sosial media dan lain-lain ketika itu. Tapi rina sedar, kerja hakiki rina melibatkan semua orang dan media sosial, mana mungkin boleh pergi dari semua itu. 

Perasaan hina ini juga timbul entah dari mana? selama ini tak pernah dirasakan sehingga begini. Apabila slow talk dengan suami, katanya sangat bagus dengan keputusan ini. Semoga dapat melindungi diri dan menjadi wanita solehah, tidak dipandang, tidak memandang malah lebih tundukkan pandangan dan sentiasa fokus pada kejayaan dan kebahagian akhirat. Kalau boleh, biarlah akhirat lebih daripada dunia kerana akhirat adalah kehidupan kekal abadi. 

Kawan-Kawan Purdah Dan Gaya Baru


Ya, rina akui rina ada kawan dengan 3 orang rakan yang berpurdah. Seorang secara online, 2 orang lagi selalu juga keluar lepak bersama. Kalau keluar pun, 3 3 bawa suami bersama. Kiranya kawan2 suami dan rina juga. Bila difikirkan sebelum ni, rina memang suka tengok orang pakai purdah ni tapi sedikit janggal dengan mereka sebab tak biasa. taktau apa reaksi mereka dengan rina dan sebagainya sebab tak nampak wajah kan. Cuma, rina suka kawan dengan mereka. tu saja.

Apabila mula-mula berpurdah tu, mereka ucap tahniah dan alhamdulillah, terharu rina dengar. Mereka suka sebab ia sunnah. Buat dapat pahala, tak buat tak dapat dosa. Ya, hukum pemakaian purdah adalah perkara pertama yang perlu kita pelajari. Bagi rina, rina pakai atas niat sunat.  Jika perlu untuk buka (atas urusan rasmi dan lain-lain), rina akan buka sebab dalam islam pun ada waktu yang kita perlu, kita buka.

Selepas memahami hukum pemakaian, barulah rina belajar cara memakai dengan betul dan cara makan ketika pakai purdah. Semuanya belajar dari cik youtube sahaja dan ada juga yang rina tanya kawan-kawan.

Tak dinafikan, apabila keluar dengan kawan-kawan dan saudara mara juga keluarga, mula-mula kita pun segan. Sebab tak biasa berpurdah tapi kita memang taknak buka sebab kita memang nak berpurdah. Itu pendirian yang akan ada apabila kita sudah berpurdah. Kalau keluarga, mak sendiri, sedara mara bertanya atau mengata, ia adalah normal. Laluilah dengan baik-baik, insyallah semuanya akan baik-baik belaka.


PENGALAMAN 1ST TIME BERMULA MEMAKAI NIQAB

Kalau nak diceritakan perasaan, akan terasa diri ini terlalu hina, dina, malu. Sebab semakin pakai purdah, semakin rasa kekurangan diri. Itu apa yang sis alami. Bila nak buat perubahan yang baik, kita perlu ada sokongan. Alhamdulillah suami support sis nak berniqab. Dia tolong pilihkan niqab online, bawa ke kedai tudung labuh dan sentiasa bagi nasihat dan pujuk bila rin down.

Apabila bertemu dengan orang, sis banyak belajar terima orang seadanya. Mereka mungkin tak biasa dengan kita, takut, atau terasa pelik dengan kita. Adakala mereka memandang je kita, ya, sebab mereka tak biasa dengan orang berpurdah. Sis tiada masalah sebab dulu pun sis seperti mereka asyik tengok orang berpurdah. Kita senyum je kepada mereka, biarpun mereka tak nampak, tapi lama-lama akan ada aura senyuman tu sampai ecewah.

Sebenarnya tak susah pun berniqab, cuma mula-mula ja rasa lain sebab tak biasa kan. Lama-lama alhamdulillah ok. Dari segi pernafasan pula, jangan la pakai ketat-ketat sebab susah nafas. Bila kita pakai dengan betul, semuanya ok dan selesa sahaja.  Nak cari niqab pun, carilah kain yang tidak panas dan tidak berat. Sis suka kain jenis aritachi. Ini haritu sis dapat dari Qibtiyyah Exclusive.  



Banyak cabaran berpurdah ni tapi insyallah sis kongsikan dalam entry lain, jangan lupa baca ya! Jom follow blog rinazul untuk baca entry-entry yang akan datang. Tata. Assalamualaikum.

Khamis, 19 September 2019

5 Langkah Founder Perlu Buat Untuk Marketkan Diri Dan Produk Di Media Sosial

12:07 PG 0
5 Langkah Founder Perlu Buat Untuk Marketkan Diri Dan Produk Di Media Sosial
Ramai pemilik bisnes atau founder yang masih kurang jelas bagaimana cara untuk mula marketkan produk dan diri mereka di media sosial. Sebenarnya, menjadi bisnes owner tidak semudah yang anda sangkakan. Anda boleh mula marketkan produk dan diri anda dengan cara yang betul dan konsep yang betul. 

Paling penting, ketahui niat dan matlamat anda dengan jelas supaya anda dapat merancang yang terbaik untuk orang ramai. Pendek kata, founder bukan semata-mata harus berusaha menjual produk, tetapi haruslah beri manfaat kepada pelanggan dan orang ramai.

Oleh itu, apakah langkah pertama founder perlu buat untuk marketkan produk dan diri mereka? Tak perlu risau, ikuti satu persatu langkah, semua akan menjadi mudah. Wajarlah untuk anda sediakan bahan-bahan atau membuat persiapan dahulu. Kemudian bolehlah anda marketkan produk dan diri anda dengan mudah di media sosial.


Tips perkongsian ini adalah dari Khairul Hakimin Muhammad, jom lihat 5 langkah founder perlu buat untuk marketkan diri dan produk mereka di media sosial.

1. Susunan Content - Susun content mengikut positioning diri.  Content perlu dipelbagaikan dan perlu mengikut susunan yang baik dan teratur.

2. Content Iklan dan Pencarian Ejen - Susun iklan untuk buat sales dan cari ejen / distributor. Ambil sedikit masa untuk menghasilkan content bagi sales dan pencarian ejen.

3. Content Manfaat - Bangunkan content membina untuk dibaca dan memberi manfaat kepada orang lain. Sama ada tips, panduan dan info, tiada masalah untuk anda berkongsi.

4. Coretan Inspirasi - Founder patut mahir dari sudut menulis hal inspirasi dan pelajaran bermakna buat audien.
5. Perihal Peribadi - Sesekali up tentang kehidupan seharian, ia akan menambah percaya kewujudan sebenar empunya diri.



Perkara yang patut anda elakkan sebagai founder adalah:


1. Sibuknya menjaja kesilapan ejen.
2. Lekas marah apabila disoal dan ditanya. Peneraju bisnes, jiwanya lebih tenang menghadapi berbagai soalan di media sosial.
3. Menggunakan media sosial untuk bantai produk orang lain terutama pesaing.
4. Beriya-iya tunjuk kekayaan.
5. Tidak menjaga bahasa semasa menulis di media sosial.

Kalian adalah founder dan jadilah founder yang ada jiwa bisnes yang besar. Diri kalian menjadi cermin kepada apa yang kalian kerjakan.
Begitulah.

Jangan sesekali putus asa, terus pandang ke depan, usaha dan naiki kejayaan anda satu persatu. Insyallah anda akan tiba di puncak kejayaan!


Ahad, 23 Jun 2019

Lelaki Penuh Motivasi Ini Berkongsi Kehidupan Peribadinya OKU Sejak Kecil - Inspirasi Semua

9:40 PTG 1
Lelaki Penuh Motivasi Ini Berkongsi Kehidupan Peribadinya OKU Sejak Kecil - Inspirasi Semua
Terbaca sebuah status dari seorang kawan di Facebook. Rasanya ini sudah beberapa kali terserempak status-statusnya di Facebook.  Kadang kala si dia berceloteh gembira, kadang kala si dia suka mengarang, seolah-olah tiada masalah dalam hidup. Namun, siapa tahu dalam dirinya.

Rina tertarik satu post yang ditulis oleh dia berkaitan 'Kenapa OKU Cepat Meninggal?' dan beberapa post advice atau nasihat yang dituju khas kepada rakan-rakan OKU yang lain.  Rajinnya dia bagi motivasi dan semangat untuk mereka yang perlukan. 

Usai membaca postingnya, sajalah Rina throwback semula macam mana boleh kenal dengan dia. Yang pasti, kami telah berkawan lama di media sosial sejak sekolah menengah lagi, cuma zaman dulu tak ada facebook. Zaman sekarang dah ada facebook. Zaman dulu guna fon nokia puluh sen tu. Hehe. Maklumlah generasi 90-an.

Berbalik kepada kisah kawan di facebook ini, dia lebih dikenali dengan nickname 'Michael Norzaidi' atau nama sebenarnya Shakirin Norzaidi. Dari dulu sampai sekarang, Rina panggil dia Shakirin sahaja sebab dah terbiasa. 

Rina masih ingat waktu chat zaman sekolah dahulu, dia dah cerita kepada Rina tentang dirinya. Hanya berkerusi roda keluar rumah, di rumah ada cara lain untuk dia bergerak. 

Sehinggalah apabila kami yang sebaya ni sudah dewasa, Rina ada bertanya khabar dia.  Alhamdulillah sihat dan masih sama seperti dahulu. Maklumlah lama tak contact beberapa tahun dan bila dikira-kira balik, sudah hampir 11 tahun kami bersahabat.

Rina salute dan sanjung sangat sebab dia sangat positif, penuh inspirasi dan motivasi. Kenapa? Tak ramai orang OKU atau kurang upaya yang boleh positif dan kuat sebegitu. 
Nak tahu kisah Michael Norzaidi? Ini sedikit perkongsian kehidupan peribadi dari Beliau.





Saya dilahirkan pramatang seberat 0.95 kg dan merupakan "top 50 dalam dunia - bayi terkecil di dunia setakat ini yang lahir pramatang" (mengikut sumber Guiness World Record) yang survive hidup sampai sekarang. 

Sekiranya didaftarkan dengan Malaysia Book Of Record, mungkin Beliau dikategorikan sebagai bayi pramatang terkecil di Malaysia yang masih survive hidup sehingga hari ini.



saya mula2 lahir mmg struggle pada awal kelahiran untuk hidup
Zushazrinamcm mana
Michael Norzaidi

doktor jangkakan hidup dalam masa 3 hari

tapi alhamdulillah dgn kuasa Allah sampai sekarang boleh bertahan












Beliau dilahirkan dirumah ketika itu namun dibawa ke hospital dan ditahan di wad bayi pramatang. Ramai jururawat tidak percaya dengan berat beliau 0.95kg ketika itu. Ia terlalu kecil dan ringan. Kurangnya bernafas sewaktu itu menyebabkan beliau terpaksa dibawa berulang alik ke Hospital Kota Bharu.



Kata Shakirin, Sejak lahir lagi, Doktor telah mengesahkan bahawa dia mempunyai implikasi saraf di bahagian otak.  Masalah saraf otak dimana ia tidak dapat memberi arahan sepenuhnya kepada tubuh badan iaitu kaki. Beliau telah menjalani rawatan terapi tetapi tidak menjalani rawatan scanner kepala kerana kepercayaan atok dan nenek yang risau kesannya terencat akal (Ia adalah kerana kepercayaan mereka terhadap teknologi moden banyak memudarat daripada menyembuhkan). Namun begitu, rawatan terapi diteruskan seawal umur 2 tahun sehingga 7 tahun.

Cuba anda bayangkan, anda mempunyai deria rasa untuk bergerak tetapi kemampuan bergerak adalah terbatas, seolah-olah kaki tidak kuat untuk bergerak. Itulah yang dialami oleh Michael Norzaidi.  Ketika beliau berumur 7 tahun, doktor menyarankan untuk menjalani pembedahan pada bahagian saraf kaki. Namun sekali lagi tidak dibenarkan oleh atok dan neneknya kerana terdapat kesan operate yang memudaratkan terhadap kaki beliau. Dan sememangnya betul, risikonya ada.


Tahukah anda, atok dan nenek Michael juga telah banyak menghabiskan wang ringgit dengan membawanya untuk menerima rawatan tradisional. Cakap sahaja semua negeri, Penang, Terengganu, Perak, semuanya pernah mereka pergi. Dalam sebuah negeri Kelantan tu, tak ada satu pun yang tak pergi. Tetapi Allah lebih mengetahui, hasilnya tetap sama.



Untuk pengetahuan anda, pada tahun 2010, Michael terpaksa melakukan operation atas sebab penyakit dalam perut. Sehingga sekarang, Beliau meneruskan kehidupannya dengan berkerusi roda di luar rumah, manakala di dalam rumah bergerak secara duduk atau merangkak.

Beliau sangat kuat semangat dan berfikiran positif sejak dahulu lagi kerana mempunyai pembakar semangat yang tidak jemu menyokong. Siapa lagi kalau bukan kedua ibu bapanya.  Kedua ibu bapa menjaga dan mendidiknya siang malam, kadang-kadang sampai tak tidur malam sebab menjaganya. Betapa Shakirin sangat hargai pengorbanan kedua ibu bapanya. 💕



Biarpun mempunyai kekurangan diri, Michael sangat kaya dengan jiwanya yang rendah diri, baik hati, berdikari dan paling penting, sangat rajin berusaha serta mempunyai keazaman yang amat kuat dalam membuat sesuatu perkara. 

Selepas tamat persekolahan dan SPM, Michael gigih menuntut ilmu berkaitan Multimedia dan IT secara online sehingga beliau berjaya menjana pendapatan sendiri dengan bekerja sendiri di rumah. Untuk pengetahuan semua, beliau juga adalah seorang designer dan ghostwriter iaitu penulis upahan freelance.

Minat mendalam dalam bidang Multimedia membuatkan Michael menyimpan harapan untuk membuka sebuah studio rakaman atau set penggambarannya sendiri untuk memberikan khidmat edit video kepada sesiapa yang perlukan iklan video.

Apabila ditanya berkaitan Harapan beliau untuk pada masa yang akan datang, jawapannya penuh motivasi dan adakalanya membuatkan kita tersenyum melihatnya yang lebih kuat daripada kita. Jika mereka sendiri ada harapan dan usaha, malunya kita pada diri kita yang sempurna tetapi tidak menghargai dan berusaha.



Harapan saya untuk sembuh supaya dapat membantu umi dan abah saya

Umi dan abah tak pernah malu untuk membawanya ke mana sahaja malah berbangga mempunyai anak sepertinya walaupun pernah diejek dan dihina oleh masyarakat akibat kurang upaya, ujarnya lagi. Beliau sangat berterima kasih dan bersyukur dikurnia umi dan abah yang sangat prihatin dan menyayanginya.

Dia turut berkongsi akan mentaliti masyarakat dan kisah benar yang pernah terjadi dimana hanya 30% sahaja ibu bapa yang tidak menyembunyikan anak mereka berstatus OKU. Malah masih ada ramai ibu bapa yang malu dengan keadaan anak yang kurang upaya. Masih ada lagi mentaliti ibu bapa dan masyarakat sebegini, ia harus diberi perhatian dan kesedaran.

Saya juga ingin membantu dan memahami oku yang lain mengharungi segala cabaran hidup mereka sebab saya tahu, jadi O.K.U ni mngkin satu hal yang kecil dimata orang normal, tapi mmg amat sukar.

Michael banyak memberi motivasi dan pandangan terhadap masalah kawan-kawan oku yang lain dan membuatkan beliau disenangi ramai.  Sebenarnya, kita semua sama. Tiada yang terlebih dan tiada yang terkurang. 

Semua manusia di muka bumi ini diciptakan sempurna di mata Allah SWT. Terima kasih Shakirin Norzaidi yang sudi berkongsi kisah kehidupan peribadi OKU sejak kecil lagi. Rina doakan semoga urusan Shakirin dipermudahkan dan memperoleh kejayaan dunia akhirat. 


Sedikit Titipan Atau Perkongsian Dari Shakirin (Michael Norzaidi)







ada satu post di kwn fb aku topik bertajuk "kenapa o.k.u cepat meninggal?".. aku taknak komen di ruangan fb dia sbab aku rasa hal ni perlu di share kan kpd golongan insan2 yg normal.. 70% kwn fb aku alhamdulillah (praise to god) sebab normal anggotanya..

1- Faktor Kesihatan (dari segi saraf) - ada satu kawan o.k.u pertama aku msa aku kecil.. nama ariff mninggal pada usia 12 tahun or 13 tahun akibat serangan kejang (nyetok).
apa yg aku nak ulas sikit kat sini, tubuh para o.k.u ni tidaklah sekuat org normal. Jika anda ada saudara mara or adik beradik yg slalu kejang (nyetok) please... bagi diorang rest cukup2.. jangan ganggu rehat mereka,. Aku sendiri pun pernah buat satu test nk tgk tahap tubuh aku ni blh ke tak setanding badan org normal.. mmg rasa perlu 100x tenaga bru setanding dgn org normal.. mmg bg diorang, thats just small matter, but kpd org mcm aku... berat.. btw aku sendiri pun sering kejang (nyetok)..


2 - Faktor Pergerakkan (kurang / tidak mampu bersenam)

yg ni pula, salah satu faktor yg boleh mendatangkan penyakit.. tak kira la penyakit apa sekali pun,. Mmg org o.k.u kurang dari 40% mmpu utk bersenam.. selebihnya mngalami masalah kesihatan.. ada yg kencing manis, darah tinggi dan sebagainya..



3 - Stress (tekanan / pressure)

tekanan / pressure juga merupakan salah satu ancaman bagi para o.k.u.. cer anda tanya o.k.u yg anda kenal "adakah mereka stress?" Mungkin ramai yg tak mengaku.. jawapannya mmg stress.. stress para o.k.u dia tak sama dgn stress org normal.. btul aku ckp ni.. aku penah ada kwn o.k.u dan dia pernah cerita, bila dia stress dia akan cederakan diri dia.. jadi mesti nyawa terancam jugak klau tak dibendung kan? Bagi mereka yg ada saudara mara o.k.u, klau blh jgn sesekali membuatkan mereka stress dgn keadaan mereka / keadaan sekeliling,, cari cara untuk bantu mereka hilangkan stress mereka.. mana tak stress kan, nak bergerak atau buat sesuatu pun sukar... btw... aku pun klau blh nk join rehab tu sbab aku stress ugak weyy sbab tak blh bntu fmily aku,,, hahaha... pstu nk buat aktiviti pun terhad.. (nak naik kerusi sendiri pun tak boleh)



4 - Faktor Kelahiran

yg ni memang slalu kita tgk kt akhbar, majalah, televisyen... jadi tak perlulah aku hurai byk2... ada yg pramatang dan sbgainya.. aku juga salah sorg bayi pramatang tersebut dan struggle byk bnda utk rasa mcm skrg.. tp credit kpd my mom, my dad yg slalu jaga siang mlm.. smpai x tidur mlm pn ada..
Tu antara 4 faktor utama "kenapa o.k.u cepat meninggal" .. tu cuma faktor2 je... tp semua tu sudah tertulis di luth mahfuz sejak azali lagi.. allah yg tentukan semua tu.. kpd kwn fb aku yg post topik ni tadi, jgn putus semangat,, keep strong,..  




Itulah sedikit perkongsian daripada Shakirin, anda boleh ke Facebook beliau di sini.

Maksud Nama Kayyisa - Rinazul Kayyisa

5:55 PG 2
Maksud Nama Kayyisa - Rinazul Kayyisa
Assalamualaikum Semua, 

Tergerak hati rina memikirkan nama 'Kayyisa'. Rasa macam sedap sangat pada mulanya.
Jadi Rina agak tertanya-tanya apa maksud nama Kayyisa. Apabila disemak, nama Kayyisa sebenarnya membawa maksud:

Wanita Cerdik Dan Bijaksana

Sesuailah dengan apa yang Rina fikirkan, ia adalah makna yang positif dan baik-baik. Sebagai seorang wanita yang pentingkan hal-hal dan kehidupan kewanitaan orang lain juga, tak salah nak menggunakan nama itu sebagai kekuatan dan semangat.

Semoga kita juga menjadi seorang Kayyisa yang hebat-hebat dalam apa jua kehidupan kita.



Cerdik dan bijaksana dalam segala hal. Hal-hal yang sering wanita alami seperti masalah peribadi, hal rumah tangga, hal kerjaya, hal keluarga, hal kewangan, perniagaan dan lain-lain lagi. Semuanya dapat diatasi dengan mudah dan kekuatan.

Bukan apa, banyak sangat kisah rumah tangga yang Rina baca akhir-akhir ini. Tetapi bukan Rina fobia, Rina risau wanita-wanita tu yang fobia, sedih, negatif dan sebagainya. Nak juga rasanya bina 1 group untuk luah perasaan wanita, tapi rasanya cukup la ada page Rumah Tangga untuk korang membawang tu. hihi.

Rabu, 29 Mei 2019

Kategori Barangan Kelengkapan Rumah Dari Amway

6:37 PTG 0
Kategori Barangan Kelengkapan Rumah Dari Amway
Banyak barangan kelengkapan rumah dari Amway yang ramai tak tahu. Meh sini sis beritahu. Lepas ni, korang nak barang-barang rumah tu boleh beli direct dekat kedai atau cawangan Amway. Salah satu cawangan yang sis selalu sangat pergi adalah dekat Wangsa Maju. 




Kenapa beli di Amway barang-barang rumah? Sebab barang Amway ni memang berkualiti, tahan lama dan lebih jimat u all tau tak. Ubat gigi selalu beli kat pasaraya tu tahan 2 bulan. Tapi ubat gigi Amway tahan sampai 4 - 5 bulan! 

Macam tu juga la dengan periuk nasi dan iron nya, banyak kelebihan luar biasa daripada barangan elektrik yang lain. Jom lihat kategori barangan kelengkapan rumah dari Amway.


  • Suplemen Asas 
  • Kesihatan Kanak-kanak 
  • Kesihatan Dewasa 
  • Kesihatan Umum 
  • Keimunan 
  • Pengurusan Berat Badan 
  • Pek Kesejahteraan 
  • Aksesori Kecantikan 
  • Penjagaan Kulit Solekan 
  • Aksesori Haruman 
  • Dandanan Diri  
  • Penjagaan Badan 
  • Penjagaan Rambut 
  • Penjagaan Mulut 
  • Penjagaan Kanak-kanak 
  •  Produk Rumah Lain 
  • Makanan & Minuman 
  • Barangan Peribadi 
  • Peralatan Senaman & Kesihatan 
  • Produk Bayi & Kanak-kanak 
  • Automotif Perayaan 
  • Keharmonian Kediaman 
  • Rawatan Udara 
  • Rawatan Air 
  • Perkakas Memasak 
  • Penjagaan Kain Cucian 
  • Penjagaan Pinggan Mangkuk 
  • Penjagaan Permukaan 
  • Penjagaan Kereta 
  • Penggera Rumah Lain-lain

Banyak kan? Kalau nak tengok barang-barang amway, jom pergi cawangan berdekatan atau lihat dilaman web Amway.