RINA ZUL: Hasil carian untuk resepi
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut tarikh pertanyaan resepi. Isih mengikut kaitan Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut tarikh pertanyaan resepi. Isih mengikut kaitan Tunjukkan semua catatan

Sabtu, 5 Jun 2021

PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK

11:50 PTG 0
PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK


Ramai ibu-ibu pasti tahu khasiat kurma untuk dijadikan makanan anak, ibu boleh campurkan pati kurma ke dalam bubur anak dikisar bersama bahan-bahan bubur yang lain seperti sayur-sayuran, ayam dan lain-lain lagi.  Bubur anak juga penting kerana adanya zat dan khasiat seperti fiber, vitamin, mineral dan lain-lain. 

Pati kurma akan memudahkan ibu-ibu untuk menyediakan bubur atau makanan anak. Sudah pasti khasiat kurma ini dapat mengatasi masalah sembelit anak-anak, dapat meningkatkan tumbesaran anak, menguatkan tulang, rambut, gigi dan kuku anak. Namun menarik lagi, ia dapat menjadi brain booster bagi anak, pendek kata, minda lebih cergas, mudah mengingat dan menghafal.

   
          

Biarpun anak masih kecil, tapi dengan mengamalkan makanan kurma secara asas, atau mencampurkannya ke dalam makanan anak, anak akan merasa khasiat dan zat kurma tersebut. Dan pati kurma juga merupakan makanan mudah untuk digunakan dalam makanan anak kerana kurma mempunyai tekstur lembut, pekat lembut, cair setelah dijadikan pati kurma. 


Selalunya ibu-ibu pasti cenderung menghasilkan makanan bubur anak dengan menggunakan sayur-sayuran seperti berikut:

Ubi kentang
Karot
Brokoli
Labu
Bayam 
Sawi 
Kacang Peas
Daun Sup
Isi ayam
Isi ikan

dan banyak lagi. 


Sedar atau tak, dengan menggunakan isi kurma Ajwa juga, ia mempunyai zat sama seperti sayur-sayuran. Sebenarnya ia lebih daripada itu. Ia boleh digunakan untuk menggantikan sayur-sayuran kerana bukan sahaja penuh serat, tetapi juga sarat dengan kalsium. Tetapi awas, bukanlah untuk semua kurma kerana jika salah pilih kurma, kemungkinan kurma yang anda pilih tu telah diawet oleh gula! 

Ya, sebenarnya, ramai tak tahu kurma yang murah-murah atau lain tu, kebanyakannya diawet gula. Tetapi, hanya 1 jenis kurma di dunia ini yang amat sukar diawet dan tak diawet gula iaitu kurma Ajwa asli daripada Madinah. Penting untuk gunakan kurma ajwa yang asli ditanam di Madinah. Sebab sekarang ni banyak kurma ajwa ditanam di Tunisia, Iran, China, Indonesia tetapi claim cakap ditanam dekat Madinah. So korang pilihlah betul-betul kurma Ajwa yang trusted, certified original Madinah!


Nak tahu kurma Ajwa yang betul-betul original Madinah? Kurma Ajwa trusted, menjadi pilihan ramai , segar dan stok baharu dan paling penting adalah certified original adalah Kurma Ajwa Original Madinah daripada Rihura. Kurma Ajwa Rihura ni memang konsepnya Kurma Ajwa Premium Mampu Milik.  Dengan kualiti premium dan export, ia dipilih antara buah terbaik dan segar. Itulah maksud kualiti premium dan eksport tu. Ibu hamil, ibu menyusu dan ibu yang nak buat makanan anak menggunakan kurma, pasti akan pilih kurma Ajwa yang original, segar dan kualiti terbaik daripada ladang Madinah kan? Alhamdulillah.



Cara Buat Pati Kurma Untuk Makanan Bubur Anak


Korang boleh pilih kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk dijadikan pati kurma. Caranya mudah, ambil beberapa biji kurma ajwa ini, tak kisahlah berapa biji pun, mengikut kuantiti atau jumlah pati yang anda nak buat. Kalau nak cuba sikit dulu, boleh try buat dalam 10 biji isi kurma. Basuh, buang bijinya dahulu.



Kemudian, masukkan sedikit air dalam pengisar dan blend bersama isi kurma tu. Lepastu, agak-agak ia pekat ala-ala cair, sesuai dijadikan sebagai pati, korang boleh stop blend. Boleh terus disimpan dalam peti sejuk dan digunakan untuk campur dalam susu, dijadikan susu kurma ajwa ataupun boleh juga ambil 1-3 sudu untuk dicampur dalam makanan bubur anak.  Mudahnya cara buat pati kurma ajwa untuk makanan anak ni!




Inilah dia rupa pati kurma yang sangat fresh, sedap dari dapur siap dah. Oh ya, untuk buat pati kurma ajwa ni, korang boleh jer blend dan simpan peti sejuk. Satu lagi, kalau korang nak masak atas api pun boleh isinya, itu untuk ketahanan juga kalau korang suka simpan di luar suhu sejuk. Cuma kalau fresh terus masuk peti sejuk tu rasa dia lagi macam semulajadilah.

Okey lepas siap, anytime korang nak buat bubur anak, korang masukkan jer isi pati kurma ajwa tu ke dalam bubur dan masak sekali bubur tu. Bawah ni adalah gambar bubur karot campur kurma ajwa rihura dan campur labu. Memang berselera sungguh anak makan! Ini pun ibu dia berkongsi cerita, so rina letakkan gambar ini kat sini so korang boleh dapat idea untuk masak bubur makanan anak dengan mencampurkan kurma ajwa yang sedap ni. Alhamdulillah :)

                                          Gambar bubur labu lobak ajwa


PATI AJWA JUGA BOLEH GUNA UNTUK BUAT SUSU KURMA AJWA


MasyaAllah sedapnya bila dapat minum susu kurma, tapi dapat minum susu kurma Ajwa adalah luar biasa! Lebih segar, lebih sedap dan bertenaga. Sambil-sambil buat makanan bubur kurma ajwa anak, korang pun boleh guna kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk buat susu kurma freshh direct dari kurma ajwa segar. Nikmatnyaaaa Ya Allah.




ROTI TELUR KURMA AJWA


Korang juga boleh guna pati kurma ajwa tadi untuk buat roti telur kurma ajwa, sumpah memang sedap. rasa telur digabungkan dengan sedap kurma ajwa rihura ni pergh memang marveles. Mana tahu 2022 ni ada kafe atau kedai-kedai yang dah start buat menu Roti telur kurma ajwa, tapi awas, kurma ajwa rihura ni memang rasa sedap tak muak macam kurma lain , tak terlalu manis okey!




Boleh guna pati kurma atau guna isi kurma untuk buat roti ni. Nanti rina share resepi Roti telur kurma ajwa ni juga. Kalau tengok gambar pun mesti korang faham juga dah terus boleh buat ni.

Menarik sangat kan? oh ya, kalau berminat nak tengok apa resepi dari ajwa yang korang boleh buat lagi, atau tips nak masak guna kurma ajwa, buat makanan anak dan sebagainya korang juga boleh join group FB Peminat Kurma Ajwa Madinah.

Yang penting, jangan tertipu dengan kurma ajwa yang bukan original di luar sana. Korang boleh cari Kurma Ajwa Rihura sebab yang ni memang direct dari Madinah. Alhamdulillah ia juga ada certificate original juga dari Saudi Arabia. 

Dengar cerita, Rihura selalu buat promosi dan happy hour, harga dia memang mampu milik sangat Alhamdulillah. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik details di bawah.


Wasap Rihura

Facebook Rihura

Instagram Rihura

Beli di Shopee 

Rabu, 19 Mei 2021

RESEPI JUS KURMA AJWA LONGAN (BAIK UNTUK HORMON DAN WANITA BERPANTANG)

6:53 PTG 0
RESEPI JUS KURMA AJWA LONGAN (BAIK UNTUK HORMON DAN WANITA BERPANTANG)

Jus Kurma Ajwa Longan ini sangat elok diminum oleh kaum wanita. Sebab kurma ajwa sangat bagus untuk elokkan hormon dan melancarkan darah. Penting untuk anda tahu bahawa kurma ajwa juga sangat elok untuk tambah sel darah merah dan beri tenaga kepada kita semua.

Terutamanya kepada wanita bersalin dan wanita berpantang. Pasti tubuh memerlukan tenaga yang cukup banyak sekali. Termasuk juga wanita yang datang period. Korang boleh amalkan minum jus kurma ajwa longan ini ketiak period. Insyallah senggugut akan berkurangan. Dan paling best sekali, wanita yang tak datang haid atau tak pantang pun elok amalkan selalu kurma Ajwa ni.

Pendek kata, ia harus dijadikan makanan sihat yang diamalkan oleh seisi keluarga terutamanya kanak-kanak, nenek atok, ibu ayah, suami isteri. Hatta anak yang baby pun boleh dicampurkan isi kurma ke dalam makanan mereka sebagai bubur dan lain-lain.




Jom lihat cara buat jus kurma Ajwa longan atau resepi jus kurma Ajwa Longan yang boleh korang buat. Khas untuk wanita berpantang, jom amalkan setiap hari sepanjang 40 hari berpantang.

Sebelum tu, korang juga boleh baca tentang Khasiat Kurma Ajwa untuk Ibu Berpantang. Kurma Ajwa sangat elok untuk lancarkan darah dan pembuangan. Sesuai utk ibu berpantang dan kita semua juga! Mudahjer nak buat. Campak-campak je sebenarnya hehe. ๐Ÿคญ



RESEPI JUS KURMA AJWA LONGAN


1. Masukkan isi kurma Ajwa Rihura (7 biji atau lebih yg telah dibuang biji) ke dalam periuk.


2. Masukkan longan (agak-agak banyak mana yg kita nak makan). Rina letak 7 - 10 biji sebab sedap sangat.


3. Rebus sampai mendidih. Tutup api bila dah siap.


Boleh ditapis untuk asingkan buah. Tapi tak disarankan. Lebih baik minum dan makan buah buahnya. Tak perlu tambah gula.


Bagi ibu berpantang, boleh tambah halba sedikit. Tak nak pun tak pa. Tak ada masalah.
๐Ÿ˜˜

Ok bila dah siap, korang boleh buat minum waktu pagi, petang, malam atau bila-bila masa pun boleh. Selesai. Jom buat jus kurma Ajwa Longan untuk stabilkan hormon!

Tapi Awas, jangan silap beli kurma Ajwa. Kat luar sana ada kurma ajwa yang sangat kering, berbiji-biji nak cenderung berulat dan sebagainya. Jadi, kalau korang nak kurma Ajwa yang sedap, bersih, paling penting stok baru dan segar, korang boleh cuba Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura.
๐Ÿคฉ




Kurma Ajwa Rihura ni ada banyak jenis pilihan .Korang boleh pilih ikut bajet masing-masing tu yang best tu. Serendah RM 10 untuk 100g dan seterusnya. Ni harga-harga dia, memang sangat baloi dan mampu milik. 





Paling penting ia adalah certified original Kurma Ajwa asli yang ditanam di Madinah. Sebab sekarang ni banyak ajwa yang tanam negara lain tapi claim dari Madinah. so tak bestla. Sebab ajwa madinah ni berkah dia lain sangat , makan yang original dari Madinah ya :) Sebab tu kita pilih Kurma Ajwa dari Rihura.


Sis Rina selfie dengan Ajwa Madinah dari Rihura.





 

Isnin, 17 Mei 2021

10 Makanan Popular Di Malaysia Untuk Hari Biasa & Bulan Puasa

11:42 PG 0
 10 Makanan Popular Di Malaysia Untuk Hari Biasa & Bulan Puasa

Apakah makanan popular di Malaysia untuk hari biasa dan bulan puasa? Adakah sama saja makanannya ataupun ada menu istimewa lain? Jawapannya, makanan di Malaysia hampir sama saja untuk hari biasa dan bulan puasa tetapi di bulan puasa, ada sesetengah makanan yang sangat popular dan sering mendapat perhatian ramai. 


Antara makanan yang popular di Malaysia untuk hari biasa dan sebagai menu bulan puasa adalah seperti di bawah ini. 


1. Ayam Percik


Kredit Al-Hadi Abdul Hamid Flickr 



Ayam Percik adalah ayam yang dibakar dengan pelbagai jenis rempah yang beraroma dan sos kelapa menggunakan resepi tradisional Kelantan. Daging ayam menjadi lazat dan berperisa setelah diperap semalaman, dan biasanya dibakar menggunakan arang dan dibakar berulang kali untuk mengekalkan kesegarannya. 




2. Putu Buluh 


Kredit J Martin Kansedo Flickr 



Putu Buluh adalah hidangan pencuci mulut yang manis dengan rupa seperti kek stim berbentuk silinder. Dibuat menggunakan tepung beras dan dicampurkan dengan warna dan wangian daripada daun pandan hijau, kuih yang bersaiz kecil ini diisi dengan gula melaka dan dilapisi dengan kelapa parut segar. Hidangan ini selalunya dikukus secara tradisional. 



3. Murtabak


Kredit photofiend358 Flickr 



Diperasakan dengan dengan daging cincang dan sayuran, murtabak dengan bentuk seperti lempeng yang tebal ini sangat sedap rasanya. Aromanya juga sangat menyelerakan kerana ia digoreng dengan telur dan biasanya dihidangkan bersama kuah kari dhal dan acar bawang. 




4. Roti John


Kredit acroamatic Flickr 

 


Roti John adalah seperti sandwich telur dadar yang berinti daging cincang, bawang, telur, sos tomato dan sos cili. Hidangan ini biasanya disediakan dengan menggunakan roti yang panjang. 



5. Samosa


Kredit Daniel Lopes Flickr 



Samosa versi Malaysia mempunyai saiz yang lebih besar daripada biasa dan kebanyakannya berintikan daging cincang. Hidangan ini mempunyai bentuk tiga segi dan rasanya juga lebih kepada rasa Malaysia daripada India. 



6. Sate


Kredit Khairul Amri Mohamad Flickr 


Sama ada di restoran atau gerai, anda boleh menjumpai sate hampir di mana sahaja di Malaysia. Satay, atau sate adalah hidangan Asia Tenggara yang terdiri dari daging yang diperap, dicucuk dengan lidi dan dipanggang.


Ketika makan akan disajikan dengan sos kacang yang panas dan lazat. Anda boleh memilih sate dari ayam, daging lembu, kambing dan banyak jenis lagi. 



7. Tepung Pelita


Kredit KNizam Artwerk Flickr 



Tepung pelita adalah kuih dua lapis tradisional Malaysia yang disediakan dalam acuan empat segi yang diperbuat daripada daun pisang. Ia mempunyai bahagian atas berkrim (dari santan) dan rasanya sangat lemak serta manis. 



8. Nasi Kerabu


Kredit Nur Nasiha Bt Muhamad Hasani Flickr 



Hidangan nasi yang berwarna biru ini merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia, ianya disediakan dengan menggunakan warna yang diekstrak dari kuntum bunga telang. 


Ianya dihidangkan dengan ayam sama ada digoreng atau berkuah kemudian diletakkan juga pelbagai jenis sayuran mentah, isi ikan dan kelapa parut bakar. Gabungan semua ini memberikan satu rasa padu yang sukar untuk dilupakan. 



9. Ayam Madu Bakar


Kredit Nusantaracuisine Flickr 



Ayam madu yang manis manis pedas ini sedap dimakan begitu sahaja atau bersama sepinggang nasi. Dan gerai-gerai di bazar ramadan juga sering menjual ayam madu dan percik pada pelbagai bahagian. Boleh pilih mahu bahagian paha, kepak dan dada. Semuanya memberikan rasa yang berbeza bergantung pada jenis daging dan jumlah lemak pada bahagian tersebut. 



10. Cendol


Kredit Eriani Flickr 



Cendol, campuran yang sangat sempurna antara ais kisar, santan, sirap gula melaka, dan cendol. Cendol sangat sedap jika dapat dinikmati pada cuaca panas bagi menghilangkan dahaga. 


Untuk dapatkan makanan menu popular ini tidak susah kerana makanan ini banyak di jual di sana sini. Cuma tidak dinafikan untuk mencari tempat makan sedap mungkin menjadi sedikit sukar. 


Kadangkala, tidak tahu juga dimanakah lokasi yang ada jual menu di atas. Dan salah satu cara terbaik untuk atasi masalah ini dengan menggunakan food delivery service. Salah satu daripadanya adalah Foodpanda.




Nama Foodpanda di Malaysia sudah tidak asing lagi. Warna merah jambu dengan ikon seekor panda sudah sangat sinonim di negara Malaysia dan Asia khususnya. Kemudahan yang disediakan oleh Foodpanda ini secara tidak langsung memudahkan orang ramai untuk membuat pesanan makanan di mana jua berada. 


Tambahan pula, rider Foodpanda sering menekankan waktu penghantaran yang sepatutnya dan ini juga turut menyumbang kepada jumlah pengguna Foodpanda yang semakin meningkat dari masa ke semasa.


Rabu, 25 November 2020

Resepi Agar-Agar Jagung Kurma Ajwa

11:03 PG 2
Resepi Agar-Agar Jagung Kurma Ajwa
Alhamdulillah sejak berniaga kurma Ajwa ni, macam-macam resepi berkait rapat dengan kurma yang rina cuba. Ada yang egent-egent dan dropship yang cuba, ada yang rina pun cuba sendiri. Alhamdulillah banyak lagi resepi yang akan rina kongsikan di blog ini lagi insyallah.

Kali ni, Rina nak share dengan korang semua mengenai Resepi Agar-Agar Jagung Kurma Ajwa. Oh ya, Resepi ini dikongsikan oleh Sis Arifah Mohd Nor yang merupakan salah seorang Agent Rihura. 

Jom lihat cara buat agar-agar jagung kurma Ajwa. Sebenarnya resepi ini adalah kegemaran dessert yang paling rina suka, sebab rina ni penggemar agar-agar dan kurma Ajwa. Jadi bila kurma ajwa bergabung dengan agar-agar dan jagung.. Perghhh dia jadi sangat marvellousss! 


RESEPI "AGAR-AGAR JAGUNG KURMA AJWA"  

BAHAN - BAHAN :

๐Ÿ”ธAgar agar 1paket (terpulang)
๐Ÿ”ธ Jagung 1 tin.
๐Ÿ”ธ Susu cair.
๐Ÿ”ธ Gula perang/gula kelapa
๐Ÿ”ธ Kurma ajwa Rihura 7 biji (terpulang) 
๐Ÿ”ธ Garam secubit

resepi agar-agar kurma ajwa


CARANYA :

➡️ Rendam agar agar sekejap jer
➡️ Kemudian keluarkan jagung, masuk dalam blender bersama 7 isi kurma ajwa Rihura
➡️ Tos agar-agar, sukat ikut kuantiti anda. 
➡️ Masak agar-agar bersama  air ( sukatan anda )
➡️ Sukat semula jagung, masukkan air menjadi 2 tin jagung.
➡️ Bila agar-agar sudah mendidih, masukkan bahan yang di blend masuk gula secukupnya, garam secubit.
➡️ Bila mendidih, masukkan susu cair (ikut kuantiti anda), kacau hingga mendidih sedikit, tutup api.
➡️ Masukkan dalam bekas, sejukkan.
➡️ Dah sejuk siap untuk sediakan untuk anak-anak

resepi agar-agar kurma ajwa

Mudah jer kan? cuba buat satu-satu, tak makan masa yang lama pun. Resepi agar-agar jagung kurma ajwa ini sebenarnya sangat simple dan senang. Orang kata ini resepi mudah jadi. Haaa so apa tunggu lagi, kalau korang teringin nak makan agar-agar yang berkhasiat atau nak anak makan makanan berkhasiat, sis sarankan cuba resepi ini.

Tapi paling pantang adalah kurma tu. Kalau guna kurma lain belum tentu sedap. Wajib guna kurma Ajwa. Dan kalau korang nak kurma ajwa yang betul-betul asli dari Madinah (original), haruslah kurma Ajwa daripada Rihura. 

Serendah RM 10 sehingga RM110 sahaja kurma ajwa Rihura bergantung kepada Gram/Kg. 

Korang klik di sini untuk lebih lanjut:-


Ahad, 10 Mei 2020

TOP 10+ Makanan Tambah Susu Badan Dengan Meriah

6:16 PG 4
TOP 10+ Makanan Tambah Susu Badan Dengan Meriah
Sebagai seorang ibu yang menyusukan anak, anda mungkin mempunyai banyak persoalan dalam fikiran anda, betul tak? Jika anda prihatin dengan kesihatan dan pertumbuhan si kecil anda, pasti anda ingin melakukan sesuatu yang terbaik untuk si kecil anda.

Salah satu persoalan terpenting yang dimiliki seorang ibu yang menyusukan anak adalah apa yang harus dimakan pada tempoh penyusuan untuk memastikan bekalan susu yang baik dan banyak. Ianya supaya makanan tambah susu badan ini benar-benar berkesan.

Fasa menyusukan bayi adalah ketika ibu memerlukan banyak perhatian berkaitan dengan makanan dan kesihatan. Apa sahaja yang dimakan oleh anda dalam tempoh ini sangat penting untuk pemulihan selepas bersalin. Ia juga akan mempengaruhi jumlah susu yang dihasilkan secara langsung.

Terdapat makanan tertentu yang dapat menambahkan susu badan dengan banyak untuk para ibu. Susu ibu mengandungi semua nutrien utama yang diperlukan untuk pertumbuhan keseluruhan dan perkembangan otak bayi yang baru lahir.

Berikut adalah senarai 10 makanan tambah susu badan dengan meriah. Makanan ini membantu bukan sahaja meningkatkan pengeluaran susu ibu, tetapi juga kembali sihat, selepas kehamilan dan kelahiran bayi anda!

1 - Oat


Oat merupakan makanan penambah susu ibu yang paling terkenal. Oat mempunyai kepekatan beta-glukan diet yang lebih tinggi daripada makanan lain. Rasanya pula sememangnya amat sedap jika dimakan bersama makanan kegemaran anda.

Cara menggunakan oat adalah dengan dimasak dan diisi dengan buah, muffin, biskut atau kek. Ia bukan sahaja dapat memberikan tambahan rasa yang sedap, namun dapat memberikan tenaga tambahan kepada anda.

2 - Lobak

Khasiat Dan Kebaikan Lobak Merah Yang Perlu Anda Tahu!

Lobak sememangnya penuh dengan beta-karoten yang sememangnya amat elok untuk badan anda ketika anda tengah menyusukan bayi anda. Lobak adalah sumber karbohidrat yang sihat dan juga dapat meningkatkan kalium anda.

Sering makan lobak merah juga merupakan kaedah terbaik yang dapat membantu mengurangkan berat badan anda selepas bersalin, selain merupakan makanan tambah susu badan dengan meriah.

Kupas dan potong lobak tersebut pada satu masa dan simpan di dalam peti sejuk untuk memudahkan anda makan. Ia juga amat sedap jika dibuat jus dan juga dimakan bersama sup kegemaran anda.

3 - Halia

Amalkan Makan Halia Selama Seminggu, Kesannya Memang Menakjubkan

Adakah anda masih mempunyai halia, gula-gula halia atau halia yang tersisa dari dapur anda ketika ibu anda memasak sup? Tahukah anda, halia adalah makanan tambah susu badan yang baik serta dapat menambahkan susu dengan banyak.

Banyak resepi dari Asia dan India memerlukan halia dalam masakan, jadi luaskan menu anda dan cuba memasak masakan antarabangsa yang diilhamkan oleh halia.

Sekiranya anda penat dan tidak mempunyai masa untuk memasak, halia juga boleh dimakan secara mentah.

4 - Air

Air putih ternyata mengandung kalsium | metrobali.com

Walaupun air bukan makanan secara teknikal, tetapi ia merupakan aspek yang paling penting untuk meningkatkan bekalan susu ibu. Anda tidak perlu minum air dengan kuantiti yang banyak dalam masa sehari. Cukuplah dengan meminum 8 gelas (64 auns) sehari adalah sesuatu yang perlu anda titik beratkan. 

Pada peringkat awal penyusuan bayi anda, perlunya memiliki sebotol air di sebelah tempat anda menyusukan bayi anda. Ianya adalah untuk membantu anda dari terhidrasi dan meningkatkan kuantiti susu badan anda.

5 - Bawang Putih

Bukan Hanya Sekadar Pelengkap Bumbu Dapur, Ini Manfaat Bawang ...

Bawang putih dianggap salah satu makanan tambah susu badan terbaik yang menyumbang dalam meningkatkan pengeluaran susu dalam kalangan ibu yang menyusukan bayi.

Selain itu, ia dapat menambahkan rasa baru dalam pengambilan makanan harian anda dan kita semua tahu manfaat kesihatan lain dengan memakan bawang putih ini. Ia juga dapat membantu bagi bayi yang menderita kolik. 

Bagi orang yang tidak menyukai rasa bawang putih, anda boleh membeli pil bawang putih yang dikatakan tidak mempunyai rasa tidak enak dan pada masa yang sama mereka memberikan semua khasiat yang diperlukan seperti bawang putih.

6 - Salmon

Salmon With Smoked Salmon Butter Recipe - NYT Cooking

Ikan salmon kaya dengan asid lemak penting serta Omega-3, yang dianggap sebagai makanan yang sangat baik. Menambah salmon ke dalam diet anda, akan menjadikan susu ibu lebih berkhasiat dan baik untuk tumbesaran bayi.

Ikan salmon sangat senang disediakan, anda boleh memanggang atau mengukus dan dijadikan hidangan utama harian anda.

7 - Kacang

SHARIFAH TRADING: OH NO!!!! KACANG SEDAP TAPI .........

Kacang mengandungi banyak vitamin dan mineral terutama diperkayai dengan Vitamin E dan omega-3. Ianya bebas gluten, dan rendah pada indeks glisemik.

Anda boleh makan pelbagai kacang seperti badam, kacang tanah, kacang tanah atau mencari makanan tambahan daripada badam untuk meningkatkan bekalan susu badan anda.

8 - Ubi Kentang

Begini Cara Betul Nak Simpan Kentang Tahan Lebih Lama.Serius Patut ...

Ubi kentang kaya dengan karbohidrat yang merupakan sumber utama kalium. Ia juga diperkayai dengan vitamin C, B kompleks dan mineral relaksan otot seperti magnesium. Anda boleh memakannya dengan membakar, membuat kuih atau puding untuk pencuci mulut.

9 - Beras Perang

Cara Masak Nasi Putih, Beras Basmathi & Beras Perang Yang Gebu ...

Terdapat penyelidikan yang menunjukkan bahawa beras perang dapat meningkatkan pengeluaran susu badan para ibu. Makanan tambah susu badan ini juga sangat bermanfaat bagi ibu dengan memberikan lebih banyak tenaga dan menyumbang kepada arah hidup yang lebih sihat.

10 - Kurma Ajwa Asli Madinah (Rihura)


Kurma ajwa juga antara buah yang terkenal dalam menambah susu badan dengan banyak. Protein dan vitamin yang terkandung di dalam kurma amat baik untuk para ibu yang sedang menyusukan bayi. Ia tidak terlalu manis tetapi sangat sedap dan diterima tekak para ibu menyusu.

Ia bukan sahaja menambah susu badan, malahan ia juga mampu membekalkan tenaga yang banyak. Tahukah anda, kurma ajwa boleh dicampurkan dengan susu, dimakan secara terus dan juga dimasak dengan hidangan menu utama masakan.

Kesan yang sangat menakjubkan, Kurma Ajwa VIP Gred Premium dari Tanah Madinah ini membuatkan anda benar-benar teruja seolah-olah berada di tanah suci. Dapat juga merasa khasiatnya. Alhamdulillah.





Jom dapatkan Kurma Ajwa Asli Madinah serendah RM 15 di sini. Klik Whatsapp.