RINA ZUL: Hasil carian untuk resepi
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan resepi. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan
Menunjukkan catatan yang diisih mengikut kaitan pertanyaan resepi. Isih mengikut tarikh Tunjukkan semua catatan

Isnin, 21 Januari 2019

Promosi Peria Goreng Kuala Lumpur Murah Terbaik 2019/2020

4:38 PTG 0
Promosi Peria Goreng Kuala Lumpur Murah Terbaik 2019/2020
Adakah anda penggemar peria goreng? Peria goreng Kuala Lumpur banyak terdapat di pasaran tetapi tahukah anda Peria Goreng Kuala Lumpur sedap dan murah yang menjadi pilihan ramai adalah Peria Goreng Chrunchy?

Peria Goreng Chruncy adalah peria goreng Kuala Lumpur yang di masak dengan menggunakan resepi sendiri dan ia mempunyai aroma yang tersendiri. Pastinya setiap gigitan memberikan kerangupan yang tidak dapat disangkal lagi. Peria goreng Kuala Lumpur ini mempunyai kelazatan dan kesedapan superb sebab tak rasa pahit seperti peria lain pun.  

Peria goreng Kuala Lumpur yang terkenal, sedap dan murah ini mempunyai khasiat yang tersendiri dan terbaik untuk anda.  Ia sesuai untuk dinikmati oleh lelaki dan wanita tidak kira umur. Malah peria goreng Kuala Lumpur ini disarankan untuk anda yang mempunyai masalah kesihatan, ingin bersihkan darah dan lain-lain lagi.  Untuk wanita berpantang juga, ia boleh dijadikan makanan ruji untuk anda.  

Jom kami kenalkan anda dengan Peria Goreng Chrunchy yang merupakan peria goreng Kuala Lumpur yang paling sedap ini.



Peria goreng Chrunchy amat sedap, halal, selamat dimakan dan memang wajib anda rasa.  Sama ada orang Kuala Lumpur, Selangor atau mana-mana sahaja, memang rugi jika anda sendiri belum merasai keenakan peria goreng chrunchy, peria goreng Kuala Lumpur ini.  Tambahan pula, memang banyak khasiat buah peria untuk anda nikmati.  Jom lihat khasiat Peria Goreng Chruncy , Peria Goreng Kuala Lumpur yang wajib anda rasa ini.



Perbezaan Peria Goreng Chrunchy Dengan Peria Lain



Peria Goreng Chrunchy - Meningkatkan Imunisasi Badan Dan Baik Untuk Kesihatan

Tubuh badan akan lebih sihat, sistem imunisasi dan antibody badan anda juga menjadi lebih kuat dengan mengamalkan Peria Goreng Kuala Lumpur. Peria goreng Kuala Lumpur ini kaya dengan vitamin dan mineral yang membina tubuh badan untuk lebih baik.

Peria Goreng Chrunchy - Menambah Tenaga Seluruh Tubuh Badan 

Peria goreng Kuala Lumpur ini berbeza dengan peria yang lain kerana ia 100% memberikan anda tenaga dan kekuatan untuk memulakan hari anda.  Anda boleh jadikannya sebagai makanan tambahan atau kudap-kudapan sepanjang hari anda.

Peria Goreng Chrunchy - Terbaik Untuk Atasi Kencing Manis Dan Darah Tinggi

Peria goreng chrunchy 100% membantu anda menurunkan bacaan darah tinggi dan atasi kencing manis yang anda alami.  Apa kata anda nikmati dan rasai sendiri peria goreng kuala lumpur terbaik ini.


Yang Paling Best Tentang Peria Goreng Chrunchy Adalah

Peria Goreng Chrunchy - Rangup Dan Chrunchy

Kunyahla bagaimana sekalipun, peria goreng Kuala Lumpur ini memang rangup, sedap dan chrunchy! Memang sedap kunyah peria goreng chrunchy ini sambil menonton televisyen, buat kerja, makan di pejabat, untuk majlis, birthday party dan lain-lain lagi.


Peria Goreng Chrunchy - Packing / Bungkusan  Berkualiti Dan Kedap Udara

Peria Goreng Chrunchy dibungkus dengan bungkusan kedap iaitu balang sederhana besar. Harganya pun murah sangat iaitu RM10 sahaja untuk 1 bekas.  Serius sedap! Murah pula tu.

Peria Goreng Chrunchy - Peria Goreng Kuala Lumpur Paling Murah

Dengan RM10 sahaja, anda boleh dapatkan satu balang peria goreng yang paling rangup dan sedap di Kuala Lumpur.  Memang berbaloikan untuk anda dapatkan peria goreng Kuala Lumpur tersedap dan murah ini.


Peria Goreng Chruncy - Rempah Dan Aroma Peria Goreng Yang Harum

Peria goreng Kuala Lumpur ini disalut dengan rempah tepung resepi mereka yang tersendiri dan terbukti sedap berkhasiat.  Aroma peria goreng ini juga harum dan berbau wangi. Tak percaya? Jom nikmati dan rasai sendiri kesedapannya.


Lihat Apa Kata Mereka Setelah Merasai Sendiri Peria Goreng Chrunchy



Makan Peria Goreng Kuala Lumpur ni dengan nasi pun boleh! Memang sedap!



















\

Rabu, 12 Disember 2018

Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti

7:24 PTG 0
Cara Buat Duit Mudah Pelajar Universiti
Ketika anda sedang dalam pembelajaran di universiti, pasti masalah kewangan sering terjadi. Ada antara kita yang pernah merasai makan “maggi” dengan air panas kan? Tapi sedap yakmat kan! Yang paling “rare” ada diantara kita makan meggi campur serbuk koko (milo dan sewaktu dengannya) dengan air panas kononnya nak bagi kenyang 12 jam. Mesti ada yang tengah baca ni pernah cuba kan? Haha.. Baik anda mengaku…


Ada yang berpendapat bahawa di zaman universiti ini kita kena fokus dengan “study” jer… Ada juga yang mengatakan, di zaman universiti ini juga kita kena cari pengalaman bekerja untuk mengasah softskills yang sedia ada untuk persediaan ketika keluar universiti kelak.

Kita semua tahu bahawa pada zaman sekarang, tak macam zaman ibubapa kita dahulu. Pada zaman sekarang nak study pun kos pembelajaran mahal-mahal, nak makan minum lagi, keperluan diri lagi… Hmmmm… Takkan la semua nak minta kat mak ayah kita kan? Mereka pun perlukan duit juga untuk keperluan peribadi mereka, nak bayar bil eletrik, bil air dan sebagainya.. Bila fikir-fikir balik, dapat ke kita balas jasa kedua ibubapa kita kan?

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Baiklah…. Tanpa membuang masa lagi saya akan share beberapa cara nak buat duit mudah bagi anda yang masih berada di universiti. Nanti dapat la anda semua ringankan beban mak ayah anda semua kan?

  1. Bisnes Servis Makanan

Related image

Ini yang paling senang nak buat duit. Kira macam senjata utamalah untuk mendapatkan duit dengan mudah. Anda nak tau tak kenapa? Ala… Takkan tak tau kot… Biasalah perangai budak-budak study ni kerja diorang kan ada yang kuat makan time waktu study. Kat sini comfirm anda boleh dapatkan duit dengan cepat serta modal yang tak banyak.

Contohnya anda buat sebiji “cup cake” dengan kos  RM2 untuk sebiji “cup cake” tersebut. Lepas tu anda jual dengan harga RM4 sebiji. Dah untung RM2 kan? Tu baru satu “cup cake”.... Kalau 50 biji sehari.. Perghh… Kalau anda beralasan susah la nak buat… just try it.. Make it slowly. Then, you will success.. Setakat resepi anda perlu google je.. Beratus-ratus resepi kat google… Oh ya, anda tak perlu risau kalau menetap di rumah sewa, boleh buat cupcake pada malam hari. Jika tinggal di asrama, anda boleh jual jajan atau kerepek.

Related image


2. Ambil Upah Menjahit


Image result for menjahit

Bagi yang ambik “course jahitan” dan “course fesyen designer” inilah peluang anda nak asah softskill anda tu. Anda buat je servis “jahit tepi” ke, menampal seluar atau kain koyak ke, ataupun menjahit baju untuk event-event tertentu.. Pergh… contoh satu pasang baju modal RM10, tapi anda ambik upah dengan cas RM20.. memang makan chicken chop la tiap-tiap minggu, jika servis jahitan anda memang “terer” dan berkualiti.

3. Ambil Upah Cuci Kenderaan


Image result for cuci kereta

Yang ini pun kira boleh juga nak buat duit. Cuma kena pastikan dulu anda tak ada penyakit alahan kulit. Misalnya bagi mereka yang ada penyakit alahan kulit ini, mereka amat sensitif dengan habuk, bahan-bahan pencuci tertentu dan banyak lagi. Yang ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Tapi bagi mereka yang memang tak ada masalah kulit, “just do it”.... Cer try ambik upah cuci kereta pensyarah ke, ketua universiti.. Pastu minta upah yang setimpal dengan kerja cuci tu.. Jangan la cuci tayar kereta je dah minta RM20.. Memang gulung tikar la lepas tu.. Betul tak? Kalau boleh biar tiap-tiap minggu orang datang nak suruh cuci kenderaan dengan kita..


4. Private Tutor



UPSR-PT3-SPM-STPM private tutor. Inilah cara buat duit mudah pelajar universiti.. Contohnya jika dekat tempat anda sewa tu mempunyai anak-anak yang masih di dalam era persekolahan, anda boleh menggunakan cara paling senang buat duit ini. Anda boleh jadi cikgu tuisyen diorang.. Kalau bagi anda yang beragama Islam dan power dalam ilmu agama, anda boleh ambik upah mengajar mengaji al-quran ke, buat sesi usrah ke, ataupun buka kelas mengajar bahasa arab bagi mereka yang bersekolah arab. Soal upah tu ambil la berpada-pada, jangan sampai membebankan mereka yang menuntut ilmu dengan anda. Mana tau dengan harga yang murah tu, Allah tambahkan lagi rezeki lepas tu.. Siapa tahu kan?

Rasulullah S.A.W pernah berpesan

“Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”



5. Tukang Kebun / Tukang Kemas


Image result for tukang kebun

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ini adalah salah satu cara buat duit pelajar universiti paling senang.. Anda boleh tengok mana-mana rumah jiran yang bersepah atau yang dah bersemak samun mengalahkan hutan amazon tu.. Lepas tu tawarkan servis kemas rumah diorang dan cuci rumah diorang. Biasanya yang selalu sibuk dengan kerja memang takde masa nak kemas-kemas rumah ni kan? Jadi apa lagi, ambil la peluang ni. Jika pemilik rumah tu upah satu rumah RM50, sepuluh rumah dah macam dapat bonus lumayan dah. Betul tak? Bagi yang perempuan pula, buat dobi pakaian ke.. dengan modal “sabun daia” sekampit tu dah berapa bakul baju dah boleh untung…

Image result for pelajar universiti cara buat duit

Bagi saya, rezeki tuhan luas dan senang sangat nak cari. Nak tak nak bergantung kepada diri kita sendiri. Betul tak? Macam ada satu lirik lagu “fikirkan boleh”

Jika kau fikirkan kau boleh,
Kau hampir boleh melakukan,
Jika kau fikirkan ragu-ragu,
Usahamu tidak menentu.

Sebelum saya menutup kata-kata saya, saya hadiahkan doa pembuka rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu Dari KeharamanMu dan cukupilah aku dengan KurniaMu dari selainMu”


Khamis, 11 Oktober 2018

Cara Buat Rambutan Asam Boi Sedap Gila - RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI

10:38 PTG 0
Cara Buat Rambutan Asam Boi Sedap Gila - RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI





Rambutan Asam Boi sedap sangat rasa masam manis! Nak tahu cara-cara sediakannya? Mudah saja. Sebelum tu, korang tahu tak rambutan asam boi ini boleh buat korang punya otot-otot punggung dan urat-urat badan tu taknak bergerak ke tempat lain sebab nak habiskan rambutan asam boi ni sampai habis. Haha.


Selain menjadikan korang ketagih nak makan semangkuk, sebalang atau seperiuk rambutan asam boi ni, buah manis sedap ini juga sebenarnya sangat bagus untuk kesihatan sebab ia menambah air di dalam badan dan meningkatkan tenaga bagi badan-badan yang lemah. Tapi awas, jangan makan rambutan asam boi ini berlebihan sebab dikhuatiri anda akan demam dan batuk-batuk!

Ada kawan-kawan yang tanya, macam mana nak buat Rambutan Asam Boi ni? Okey, rina share kat sini caranya, sangat mudah dan senang. 






Cara Buat Rambutan Asam Boi 
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI


  1. Kupas buah rambutan dan buang kulit-kulit rambutan
  2. Letak isi rambutan di dalam sebuah mangkuk yang mudah untuk anda gaul
  3. Potong cili api hijau dan merah untuk lebih pedas dan menjadikan warna menarik
  4. Masukkan cili api yang dipotong ke dalam mangkuk berisi rambutan
  5. Masukkan asam boi atau asam ko atau serbuk asam ke dalam mangkuk tersebut
  6. Gaulkan dengan sudu dengan cara menterbalik-balikkan kandungan dalam mangkuk tu supaya semua rambutan itu kena asam dan cili api dengan rata.
  7. Rambutan asam boi anda dah siap untuk dimakan!




Rambutan Asam Boi macam ni pun korang boleh jual atau buat bisnes. Tapi tak bolehla nak post. Nanti takut kalau sampai lambat tak tahan pula. Kecuali lah kalau korang ada cara lain buat dia tahan lama, mungkin buat rambutan asam boi jeruk ke,. yang itu boleh tahan lama. 

Rambutan asam boi ni boleh korang letak dalam balang macam balang kuih raya tu untuk jual. Macam tu sangat kukuh, tahan dan berkualiti.  Jom cuba buat rambutan asam boi!


Sabtu, 5 Jun 2021

PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK

11:50 PTG 0
PATI KURMA SESUAI UNTUK MAKANAN BUBUR ANAK


Ramai ibu-ibu pasti tahu khasiat kurma untuk dijadikan makanan anak, ibu boleh campurkan pati kurma ke dalam bubur anak dikisar bersama bahan-bahan bubur yang lain seperti sayur-sayuran, ayam dan lain-lain lagi.  Bubur anak juga penting kerana adanya zat dan khasiat seperti fiber, vitamin, mineral dan lain-lain. 

Pati kurma akan memudahkan ibu-ibu untuk menyediakan bubur atau makanan anak. Sudah pasti khasiat kurma ini dapat mengatasi masalah sembelit anak-anak, dapat meningkatkan tumbesaran anak, menguatkan tulang, rambut, gigi dan kuku anak. Namun menarik lagi, ia dapat menjadi brain booster bagi anak, pendek kata, minda lebih cergas, mudah mengingat dan menghafal.

   
          

Biarpun anak masih kecil, tapi dengan mengamalkan makanan kurma secara asas, atau mencampurkannya ke dalam makanan anak, anak akan merasa khasiat dan zat kurma tersebut. Dan pati kurma juga merupakan makanan mudah untuk digunakan dalam makanan anak kerana kurma mempunyai tekstur lembut, pekat lembut, cair setelah dijadikan pati kurma. 


Selalunya ibu-ibu pasti cenderung menghasilkan makanan bubur anak dengan menggunakan sayur-sayuran seperti berikut:

Ubi kentang
Karot
Brokoli
Labu
Bayam 
Sawi 
Kacang Peas
Daun Sup
Isi ayam
Isi ikan

dan banyak lagi. 


Sedar atau tak, dengan menggunakan isi kurma Ajwa juga, ia mempunyai zat sama seperti sayur-sayuran. Sebenarnya ia lebih daripada itu. Ia boleh digunakan untuk menggantikan sayur-sayuran kerana bukan sahaja penuh serat, tetapi juga sarat dengan kalsium. Tetapi awas, bukanlah untuk semua kurma kerana jika salah pilih kurma, kemungkinan kurma yang anda pilih tu telah diawet oleh gula! 

Ya, sebenarnya, ramai tak tahu kurma yang murah-murah atau lain tu, kebanyakannya diawet gula. Tetapi, hanya 1 jenis kurma di dunia ini yang amat sukar diawet dan tak diawet gula iaitu kurma Ajwa asli daripada Madinah. Penting untuk gunakan kurma ajwa yang asli ditanam di Madinah. Sebab sekarang ni banyak kurma ajwa ditanam di Tunisia, Iran, China, Indonesia tetapi claim cakap ditanam dekat Madinah. So korang pilihlah betul-betul kurma Ajwa yang trusted, certified original Madinah!


Nak tahu kurma Ajwa yang betul-betul original Madinah? Kurma Ajwa trusted, menjadi pilihan ramai , segar dan stok baharu dan paling penting adalah certified original adalah Kurma Ajwa Original Madinah daripada Rihura. Kurma Ajwa Rihura ni memang konsepnya Kurma Ajwa Premium Mampu Milik.  Dengan kualiti premium dan export, ia dipilih antara buah terbaik dan segar. Itulah maksud kualiti premium dan eksport tu. Ibu hamil, ibu menyusu dan ibu yang nak buat makanan anak menggunakan kurma, pasti akan pilih kurma Ajwa yang original, segar dan kualiti terbaik daripada ladang Madinah kan? Alhamdulillah.



Cara Buat Pati Kurma Untuk Makanan Bubur Anak


Korang boleh pilih kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk dijadikan pati kurma. Caranya mudah, ambil beberapa biji kurma ajwa ini, tak kisahlah berapa biji pun, mengikut kuantiti atau jumlah pati yang anda nak buat. Kalau nak cuba sikit dulu, boleh try buat dalam 10 biji isi kurma. Basuh, buang bijinya dahulu.



Kemudian, masukkan sedikit air dalam pengisar dan blend bersama isi kurma tu. Lepastu, agak-agak ia pekat ala-ala cair, sesuai dijadikan sebagai pati, korang boleh stop blend. Boleh terus disimpan dalam peti sejuk dan digunakan untuk campur dalam susu, dijadikan susu kurma ajwa ataupun boleh juga ambil 1-3 sudu untuk dicampur dalam makanan bubur anak.  Mudahnya cara buat pati kurma ajwa untuk makanan anak ni!




Inilah dia rupa pati kurma yang sangat fresh, sedap dari dapur siap dah. Oh ya, untuk buat pati kurma ajwa ni, korang boleh jer blend dan simpan peti sejuk. Satu lagi, kalau korang nak masak atas api pun boleh isinya, itu untuk ketahanan juga kalau korang suka simpan di luar suhu sejuk. Cuma kalau fresh terus masuk peti sejuk tu rasa dia lagi macam semulajadilah.

Okey lepas siap, anytime korang nak buat bubur anak, korang masukkan jer isi pati kurma ajwa tu ke dalam bubur dan masak sekali bubur tu. Bawah ni adalah gambar bubur karot campur kurma ajwa rihura dan campur labu. Memang berselera sungguh anak makan! Ini pun ibu dia berkongsi cerita, so rina letakkan gambar ini kat sini so korang boleh dapat idea untuk masak bubur makanan anak dengan mencampurkan kurma ajwa yang sedap ni. Alhamdulillah :)

                                          Gambar bubur labu lobak ajwa


PATI AJWA JUGA BOLEH GUNA UNTUK BUAT SUSU KURMA AJWA


MasyaAllah sedapnya bila dapat minum susu kurma, tapi dapat minum susu kurma Ajwa adalah luar biasa! Lebih segar, lebih sedap dan bertenaga. Sambil-sambil buat makanan bubur kurma ajwa anak, korang pun boleh guna kurma Ajwa Madinah Rihura ini untuk buat susu kurma freshh direct dari kurma ajwa segar. Nikmatnyaaaa Ya Allah.




ROTI TELUR KURMA AJWA


Korang juga boleh guna pati kurma ajwa tadi untuk buat roti telur kurma ajwa, sumpah memang sedap. rasa telur digabungkan dengan sedap kurma ajwa rihura ni pergh memang marveles. Mana tahu 2022 ni ada kafe atau kedai-kedai yang dah start buat menu Roti telur kurma ajwa, tapi awas, kurma ajwa rihura ni memang rasa sedap tak muak macam kurma lain , tak terlalu manis okey!




Boleh guna pati kurma atau guna isi kurma untuk buat roti ni. Nanti rina share resepi Roti telur kurma ajwa ni juga. Kalau tengok gambar pun mesti korang faham juga dah terus boleh buat ni.

Menarik sangat kan? oh ya, kalau berminat nak tengok apa resepi dari ajwa yang korang boleh buat lagi, atau tips nak masak guna kurma ajwa, buat makanan anak dan sebagainya korang juga boleh join group FB Peminat Kurma Ajwa Madinah.

Yang penting, jangan tertipu dengan kurma ajwa yang bukan original di luar sana. Korang boleh cari Kurma Ajwa Rihura sebab yang ni memang direct dari Madinah. Alhamdulillah ia juga ada certificate original juga dari Saudi Arabia. 

Dengar cerita, Rihura selalu buat promosi dan happy hour, harga dia memang mampu milik sangat Alhamdulillah. Untuk maklumat lanjut, korang boleh klik details di bawah.


Wasap Rihura

Facebook Rihura

Instagram Rihura

Beli di Shopee 

Isnin, 17 Mei 2021

10 Makanan Popular Di Malaysia Untuk Hari Biasa & Bulan Puasa

11:42 PG 0
 10 Makanan Popular Di Malaysia Untuk Hari Biasa & Bulan Puasa

Apakah makanan popular di Malaysia untuk hari biasa dan bulan puasa? Adakah sama saja makanannya ataupun ada menu istimewa lain? Jawapannya, makanan di Malaysia hampir sama saja untuk hari biasa dan bulan puasa tetapi di bulan puasa, ada sesetengah makanan yang sangat popular dan sering mendapat perhatian ramai. 


Antara makanan yang popular di Malaysia untuk hari biasa dan sebagai menu bulan puasa adalah seperti di bawah ini. 


1. Ayam Percik


Kredit Al-Hadi Abdul Hamid Flickr 



Ayam Percik adalah ayam yang dibakar dengan pelbagai jenis rempah yang beraroma dan sos kelapa menggunakan resepi tradisional Kelantan. Daging ayam menjadi lazat dan berperisa setelah diperap semalaman, dan biasanya dibakar menggunakan arang dan dibakar berulang kali untuk mengekalkan kesegarannya. 




2. Putu Buluh 


Kredit J Martin Kansedo Flickr 



Putu Buluh adalah hidangan pencuci mulut yang manis dengan rupa seperti kek stim berbentuk silinder. Dibuat menggunakan tepung beras dan dicampurkan dengan warna dan wangian daripada daun pandan hijau, kuih yang bersaiz kecil ini diisi dengan gula melaka dan dilapisi dengan kelapa parut segar. Hidangan ini selalunya dikukus secara tradisional. 



3. Murtabak


Kredit photofiend358 Flickr 



Diperasakan dengan dengan daging cincang dan sayuran, murtabak dengan bentuk seperti lempeng yang tebal ini sangat sedap rasanya. Aromanya juga sangat menyelerakan kerana ia digoreng dengan telur dan biasanya dihidangkan bersama kuah kari dhal dan acar bawang. 




4. Roti John


Kredit acroamatic Flickr 

 


Roti John adalah seperti sandwich telur dadar yang berinti daging cincang, bawang, telur, sos tomato dan sos cili. Hidangan ini biasanya disediakan dengan menggunakan roti yang panjang. 



5. Samosa


Kredit Daniel Lopes Flickr 



Samosa versi Malaysia mempunyai saiz yang lebih besar daripada biasa dan kebanyakannya berintikan daging cincang. Hidangan ini mempunyai bentuk tiga segi dan rasanya juga lebih kepada rasa Malaysia daripada India. 



6. Sate


Kredit Khairul Amri Mohamad Flickr 


Sama ada di restoran atau gerai, anda boleh menjumpai sate hampir di mana sahaja di Malaysia. Satay, atau sate adalah hidangan Asia Tenggara yang terdiri dari daging yang diperap, dicucuk dengan lidi dan dipanggang.


Ketika makan akan disajikan dengan sos kacang yang panas dan lazat. Anda boleh memilih sate dari ayam, daging lembu, kambing dan banyak jenis lagi. 



7. Tepung Pelita


Kredit KNizam Artwerk Flickr 



Tepung pelita adalah kuih dua lapis tradisional Malaysia yang disediakan dalam acuan empat segi yang diperbuat daripada daun pisang. Ia mempunyai bahagian atas berkrim (dari santan) dan rasanya sangat lemak serta manis. 



8. Nasi Kerabu


Kredit Nur Nasiha Bt Muhamad Hasani Flickr 



Hidangan nasi yang berwarna biru ini merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia, ianya disediakan dengan menggunakan warna yang diekstrak dari kuntum bunga telang. 


Ianya dihidangkan dengan ayam sama ada digoreng atau berkuah kemudian diletakkan juga pelbagai jenis sayuran mentah, isi ikan dan kelapa parut bakar. Gabungan semua ini memberikan satu rasa padu yang sukar untuk dilupakan. 



9. Ayam Madu Bakar


Kredit Nusantaracuisine Flickr 



Ayam madu yang manis manis pedas ini sedap dimakan begitu sahaja atau bersama sepinggang nasi. Dan gerai-gerai di bazar ramadan juga sering menjual ayam madu dan percik pada pelbagai bahagian. Boleh pilih mahu bahagian paha, kepak dan dada. Semuanya memberikan rasa yang berbeza bergantung pada jenis daging dan jumlah lemak pada bahagian tersebut. 



10. Cendol


Kredit Eriani Flickr 



Cendol, campuran yang sangat sempurna antara ais kisar, santan, sirap gula melaka, dan cendol. Cendol sangat sedap jika dapat dinikmati pada cuaca panas bagi menghilangkan dahaga. 


Untuk dapatkan makanan menu popular ini tidak susah kerana makanan ini banyak di jual di sana sini. Cuma tidak dinafikan untuk mencari tempat makan sedap mungkin menjadi sedikit sukar. 


Kadangkala, tidak tahu juga dimanakah lokasi yang ada jual menu di atas. Dan salah satu cara terbaik untuk atasi masalah ini dengan menggunakan food delivery service. Salah satu daripadanya adalah Foodpanda.




Nama Foodpanda di Malaysia sudah tidak asing lagi. Warna merah jambu dengan ikon seekor panda sudah sangat sinonim di negara Malaysia dan Asia khususnya. Kemudahan yang disediakan oleh Foodpanda ini secara tidak langsung memudahkan orang ramai untuk membuat pesanan makanan di mana jua berada. 


Tambahan pula, rider Foodpanda sering menekankan waktu penghantaran yang sepatutnya dan ini juga turut menyumbang kepada jumlah pengguna Foodpanda yang semakin meningkat dari masa ke semasa.


Ahad, 10 Mei 2020

TOP 10+ Makanan Tambah Susu Badan Dengan Meriah

6:16 PG 4
TOP 10+ Makanan Tambah Susu Badan Dengan Meriah
Sebagai seorang ibu yang menyusukan anak, anda mungkin mempunyai banyak persoalan dalam fikiran anda, betul tak? Jika anda prihatin dengan kesihatan dan pertumbuhan si kecil anda, pasti anda ingin melakukan sesuatu yang terbaik untuk si kecil anda.

Salah satu persoalan terpenting yang dimiliki seorang ibu yang menyusukan anak adalah apa yang harus dimakan pada tempoh penyusuan untuk memastikan bekalan susu yang baik dan banyak. Ianya supaya makanan tambah susu badan ini benar-benar berkesan.

Fasa menyusukan bayi adalah ketika ibu memerlukan banyak perhatian berkaitan dengan makanan dan kesihatan. Apa sahaja yang dimakan oleh anda dalam tempoh ini sangat penting untuk pemulihan selepas bersalin. Ia juga akan mempengaruhi jumlah susu yang dihasilkan secara langsung.

Terdapat makanan tertentu yang dapat menambahkan susu badan dengan banyak untuk para ibu. Susu ibu mengandungi semua nutrien utama yang diperlukan untuk pertumbuhan keseluruhan dan perkembangan otak bayi yang baru lahir.

Berikut adalah senarai 10 makanan tambah susu badan dengan meriah. Makanan ini membantu bukan sahaja meningkatkan pengeluaran susu ibu, tetapi juga kembali sihat, selepas kehamilan dan kelahiran bayi anda!

1 - Oat


Oat merupakan makanan penambah susu ibu yang paling terkenal. Oat mempunyai kepekatan beta-glukan diet yang lebih tinggi daripada makanan lain. Rasanya pula sememangnya amat sedap jika dimakan bersama makanan kegemaran anda.

Cara menggunakan oat adalah dengan dimasak dan diisi dengan buah, muffin, biskut atau kek. Ia bukan sahaja dapat memberikan tambahan rasa yang sedap, namun dapat memberikan tenaga tambahan kepada anda.

2 - Lobak

Khasiat Dan Kebaikan Lobak Merah Yang Perlu Anda Tahu!

Lobak sememangnya penuh dengan beta-karoten yang sememangnya amat elok untuk badan anda ketika anda tengah menyusukan bayi anda. Lobak adalah sumber karbohidrat yang sihat dan juga dapat meningkatkan kalium anda.

Sering makan lobak merah juga merupakan kaedah terbaik yang dapat membantu mengurangkan berat badan anda selepas bersalin, selain merupakan makanan tambah susu badan dengan meriah.

Kupas dan potong lobak tersebut pada satu masa dan simpan di dalam peti sejuk untuk memudahkan anda makan. Ia juga amat sedap jika dibuat jus dan juga dimakan bersama sup kegemaran anda.

3 - Halia

Amalkan Makan Halia Selama Seminggu, Kesannya Memang Menakjubkan

Adakah anda masih mempunyai halia, gula-gula halia atau halia yang tersisa dari dapur anda ketika ibu anda memasak sup? Tahukah anda, halia adalah makanan tambah susu badan yang baik serta dapat menambahkan susu dengan banyak.

Banyak resepi dari Asia dan India memerlukan halia dalam masakan, jadi luaskan menu anda dan cuba memasak masakan antarabangsa yang diilhamkan oleh halia.

Sekiranya anda penat dan tidak mempunyai masa untuk memasak, halia juga boleh dimakan secara mentah.

4 - Air

Air putih ternyata mengandung kalsium | metrobali.com

Walaupun air bukan makanan secara teknikal, tetapi ia merupakan aspek yang paling penting untuk meningkatkan bekalan susu ibu. Anda tidak perlu minum air dengan kuantiti yang banyak dalam masa sehari. Cukuplah dengan meminum 8 gelas (64 auns) sehari adalah sesuatu yang perlu anda titik beratkan. 

Pada peringkat awal penyusuan bayi anda, perlunya memiliki sebotol air di sebelah tempat anda menyusukan bayi anda. Ianya adalah untuk membantu anda dari terhidrasi dan meningkatkan kuantiti susu badan anda.

5 - Bawang Putih

Bukan Hanya Sekadar Pelengkap Bumbu Dapur, Ini Manfaat Bawang ...

Bawang putih dianggap salah satu makanan tambah susu badan terbaik yang menyumbang dalam meningkatkan pengeluaran susu dalam kalangan ibu yang menyusukan bayi.

Selain itu, ia dapat menambahkan rasa baru dalam pengambilan makanan harian anda dan kita semua tahu manfaat kesihatan lain dengan memakan bawang putih ini. Ia juga dapat membantu bagi bayi yang menderita kolik. 

Bagi orang yang tidak menyukai rasa bawang putih, anda boleh membeli pil bawang putih yang dikatakan tidak mempunyai rasa tidak enak dan pada masa yang sama mereka memberikan semua khasiat yang diperlukan seperti bawang putih.

6 - Salmon

Salmon With Smoked Salmon Butter Recipe - NYT Cooking

Ikan salmon kaya dengan asid lemak penting serta Omega-3, yang dianggap sebagai makanan yang sangat baik. Menambah salmon ke dalam diet anda, akan menjadikan susu ibu lebih berkhasiat dan baik untuk tumbesaran bayi.

Ikan salmon sangat senang disediakan, anda boleh memanggang atau mengukus dan dijadikan hidangan utama harian anda.

7 - Kacang

SHARIFAH TRADING: OH NO!!!! KACANG SEDAP TAPI .........

Kacang mengandungi banyak vitamin dan mineral terutama diperkayai dengan Vitamin E dan omega-3. Ianya bebas gluten, dan rendah pada indeks glisemik.

Anda boleh makan pelbagai kacang seperti badam, kacang tanah, kacang tanah atau mencari makanan tambahan daripada badam untuk meningkatkan bekalan susu badan anda.

8 - Ubi Kentang

Begini Cara Betul Nak Simpan Kentang Tahan Lebih Lama.Serius Patut ...

Ubi kentang kaya dengan karbohidrat yang merupakan sumber utama kalium. Ia juga diperkayai dengan vitamin C, B kompleks dan mineral relaksan otot seperti magnesium. Anda boleh memakannya dengan membakar, membuat kuih atau puding untuk pencuci mulut.

9 - Beras Perang

Cara Masak Nasi Putih, Beras Basmathi & Beras Perang Yang Gebu ...

Terdapat penyelidikan yang menunjukkan bahawa beras perang dapat meningkatkan pengeluaran susu badan para ibu. Makanan tambah susu badan ini juga sangat bermanfaat bagi ibu dengan memberikan lebih banyak tenaga dan menyumbang kepada arah hidup yang lebih sihat.

10 - Kurma Ajwa Asli Madinah (Rihura)


Kurma ajwa juga antara buah yang terkenal dalam menambah susu badan dengan banyak. Protein dan vitamin yang terkandung di dalam kurma amat baik untuk para ibu yang sedang menyusukan bayi. Ia tidak terlalu manis tetapi sangat sedap dan diterima tekak para ibu menyusu.

Ia bukan sahaja menambah susu badan, malahan ia juga mampu membekalkan tenaga yang banyak. Tahukah anda, kurma ajwa boleh dicampurkan dengan susu, dimakan secara terus dan juga dimasak dengan hidangan menu utama masakan.

Kesan yang sangat menakjubkan, Kurma Ajwa VIP Gred Premium dari Tanah Madinah ini membuatkan anda benar-benar teruja seolah-olah berada di tanah suci. Dapat juga merasa khasiatnya. Alhamdulillah.





Jom dapatkan Kurma Ajwa Asli Madinah serendah RM 15 di sini. Klik Whatsapp.