RINA ZUL

Sabtu, 15 Februari 2020

Berkunjung ke Avant Chocolate Cameron Highland

12:28 PTG 1
Berkunjung ke Avant Chocolate Cameron Highland
Memandangkan Hari Kedua di Cameron Highland adalah hari full untuk kami berjalan-jalan dan bersiar-siar. Tapi tetiba hujan pula. Rina pun rangka semula plan tempat mana yang tertutup dan tak perlu kena hujan. 

So pilihan tempat kedua Rina dan suami adalah Avant Chocolate Cameron Highland. Seriusla rina, kau tu bukannya peminat coklat sangat pun,. Alah, demi anniversary dan suami, ku gagahkan jua ke tempat coklat hahaha.

Untuk pengetahuan pembaca, tempat pertama yang kami pergi awal pagi tadi adalah Cactus Point Cameron Highland.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Itulah dia rupa Avant Chocolate Cameron Highland. Oh ya, sebenarnya ia adalah Chocolate dan Ice Cream sebab tempat ni amat terkenal dengan kedua menu tu. Coklat dan ice cream! Disebabkan rina kena berpantang ice cream, jadi hati kecil ni tak kisah pasal bab makan tu, cuma teringat kek yang meliurkan lagi sangat sedappp ahh.  Terbayang-bayang di mata ku kini. hehe.

Actually rina ingat tempat ni macam beli-belah coklat je, tapi tak sangka pula bila sampai sini, macam-macam ada kat sini. Jom tengok satu per satu.


Jualan Chocolate, Barang Kering Dan Lain-Lain

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Masuk-masuk je, kita akan disajikan dengan pelbagai barang jualan berasaskan coklat, strawberry, lavender dan macam-macam lagi. Barang-barang kering atau packing yang boleh kita beli dan bawa pulang sebagai kenang kenangan. Harga barang-barang ni ok la, berpatutan macam tempat lain yang korang jumpa. 

Kalau nak cari hadiah atau pemberian untuk keluarga, saudara mara, kawan dan lain-lain, kat sini memang banyak pilihan. Cuma korang just standby duit je.

Jujur cakap kalau RM 100 tu macam tak cukup kat sini. Bawa duit banyak sikit kalau nak datang sini. itupun kalau korang jenis nak cari buah tangan kat family and friends.

Jualan Makanan Dan Aneka Kek 

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Avant Chocolate Cameron Highland ini juga menyediakan kawasan makan / tempat makan yang boleh anda beli dan terus makan di situ. Ada kerusi dan meja untuk pasangan dan keluarga yang berkunjung ke sini. Maksudnya ia lebih kepada tempat makan-makan kek serta makanan berat juga.

Pelbagai jenis makanan yang boleh korang beli kat sini sama ada western atau yang lain lagi. Nasi goreng, chicken chop, lamb chop, fish n chip, chicken wing, salad strawberry, sandwich, satay dan lain-lain lagi. Tapi jangan seronok sangat, kena tahu dulu range harga dia macam mana. 

Harga kat sini lebih mahal dari Secret Recipe tau. Kek 1 slice tu dalam RM10-RM12 macam tu. Untuk hidangan makanan macam nasi goreng, spagetty, chicken chop dan lain-lain tu dalam RM 16 - RM 25.  So, kalau rasa nak makan murah-murah atau makan makanan berat, makan kat tempat lain, tapi kat sini boleh makan kek dan dessert-dessert. Kalau terliur makanan western dia, haa makan je.

Antara kek yang dijual di sini:

Image may contain: 1 person, dessert and food

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Ruang Makan Avant Chocolate Cameron Highland


So dah order, jom kita ke ruang makan pula.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Rina order Kek yang bawah ni. Dalam Gambar. Actually ni macam pastri atau roti. Penuh krim lazat dan strawberry n buah campuran. Dengan hot chocolate. Emmm sedapnya.

Image may contain: coffee cup and food

Pastu makan pula Chicken wing.

Image may contain: food

Suami pula makan chicken chop! Gambar lupa nak ambil sebab sibuk makan. terlupa!

Alhamdulillah kenyang sangat-sangat makan kat sini, sekenyang dengan harganya huhu. Jadi, kami pun merantau lagi tengok-tengok kat chocolate avant ni ada apa. Dengar kata ini kilang chocolate tu sekali, tapi rupanya bahagian dapur-dapur tu tak dapat tengok. Di bahagian tertutup. Nampak dari luar pun jadilah.

Green View Garden Berdekatan Avant Chocolate Cameron Highland


Berhadapan dengan ruang makan, terdapat Green View Garden. Iaitu taman khas untuk kanak-kanak yang nak bermain dan berhibur. Juga ruang jalan kaki yang agak romantis gitu. Boleh melihat kanak-kanak bermain paddle boat. 

Hasil carian imej untuk green view garden cameron highlands

Harga paddle boat bagi setiap orang kanak-kanak adalah RM 8, berat haruslah 45 kg ke bawah tau. Anak-anak je tau, mak dengan bapa budak tak boleh naik. Kang kena tangkap dengan pulisss.

Hasil carian imej untuk green view garden cameron highlands


Makan Ice Cream Selepas Jenjalan

Selesai makan-makan dan jalan-jalan dekat situ, kami ke bahagian ais krim pula. Emm macam sedap je kan. Tapi sebab tak dapat makan ais ni, i olss tak makan dulu. Suami pula kekenyangan amat dan tak sanggup menekan perut lagi dengan makanan. Kikiki.

Wauu sedapnya. Next time kalau datang lagi, memang nak lah makan ais krim ais krim ni!

Image may contain: food

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Sebelum Pulang, Wajib Beli Chocolate Dulu

Ok inilah masanya nak shopping coklat, buah kering atau apa-apa bahan makanan untuk dijadikan buah tangan kepada saudara mara, keluarga dan kawan-kawan. Terdapat banyak pilihan coklat, teh-teh, air cordial yang pelbagai perisa, buah-buahan kering seperti avocado dan strawberry. Semua ni sesuai sangat dijadikan buah tangan kepada orang jauh.

Hasil carian imej untuk avant chocolate cameron highlands

Image may contain: indoor

No photo description available.

No photo description available.

Rina pun tak lepaskan peluang membeli macam-macam dekat Avant Chocolate Cameron Highland ni. Maklumlah, ramai yang nak buah tangan dari Cameron. Ha, jadi menghabiskan masa kat sini cari barang. Antaranya green tea cameron, dried strawberry, chocolate, tea rapsberry, cordial lavender dan banyak lagi.

Selesai membayar di kaunter, maka kami pun beredar dari situ.

Image may contain: one or more people and outdoor

Next perjalanan adalah kami ke Ladang Teh Boh Cameron Highland pula!


Pengalaman Bercuti di Kea Garden Guest House, Cameron Highland

10:15 PG 2
Pengalaman Bercuti di Kea Garden Guest House, Cameron Highland

Last minit Rina dan suami datang bercuti ke Cameron Highland itupun sebab kakak bagi tiket penginapan percuma suruh ganti dia. Dipendekkan cerita, kami pun daftar untuk menginap di Kea Garden Guest House. Seriusly Rina tak boleh nak brain tempat ni macam mana. Maklumlah, selama ni duduk hotel je kalau jalan-jalan., tak pernah pula datang tempat yang ada nama 'Guest House' ni.

Jalan nak masuk ke Kea Garden Guest House kena melalui pasar Kea dulu. Pasar Kea atau Kea Farm ni memang terkenal tau kat Cameron Highland ni, orang akan datang sana beli strawberry atau sayur-sayur dan juga bunga. Tepi Kea Farm tu betul-betul jalan masuk ke Kea Garden Guest House. 

Masuk Ke Kawasan Kea Garden Guest House


Alhamdulillah, yang paling Rina nak puji sangat-sangat, parking dia sangat selesa, kosong sebab terlalu besar dan memang dalam kawasan Guest House tu sendiri. Jadi, sangat dekat dengan bilik kita menginap. Sangat-sangat mudah. Kalau ada anak kecil ke, mengandung ke, orang tua ke, memang tak jauh nak berjalan pun ke bilik penginapan.

Image may contain: outdoor

Mula-mula nak check in tu, boleh ke Receptionist dia di sini. Pondok atas tu sebenarnya kedai dan juga receptionist, seriusly sangat unik dan cantik atas tu. Jangan risau, tak semua kena naik tangga ni, bertentangan dengan tangga tu korang tak perlu naik tangga. Ada laluan sebelah tu terus ke bilik. 

Yang nak pergi chek in tu je naik kejap situ. Kalau taknak naik situ, ikut laluan satu lagi tak yah guna tangga. Tangga ni untuk jalan shortcut je.

So nampak kereta kitorang je kat situ. Heaven sungguh. Orang lain ada je ramai, tapi parking depan kitorang tu. Parking dia terlalu besar.

No photo description available.

Inilah dia tepi tempat parking tu..senang je kan? Takyah naik tangga ke apa ke untuk ke bilik. Oh ya, korang boleh jalan ke tepi tu sikit, ada taman-taman bunga, garden dan macam-macam lagi. Jom kita tengok.

Image may contain: plant, table and outdoor
View petang lepas kami sampai tu.

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House
View pada malam hari
Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House
Boleh duduk-duduk kat sini
Berdekatan kawasan bilik juga, terdapat beberapa port indah untuk anda amati, bergambar. Sangat cantik! Idea-idea dekorasi Kea Garden Guest House ni memang releven dan cun.

Image may contain: outdoor
Kea Garden Mini Chalet
Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Image may contain: outdoor

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House

Hasil carian imej untuk Kea Garden Guest House

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Pemandangan Pada Malam Hari Sangat Mengasyikkan

Pada malam hari, pemandangannya amat menguja dan mempersonakan! Sebab banyak cahaya lampu-lampu yang unik, cantik dan sangat kreatif di Kea Garden Guest House ni. Rasa seriusly sangat-sangat sweet dan romantik tau tambah-tambah kalau datang berdua je ngan pasangan.

Menang seronok Rina celebrate anniversary kat sini. Kiranya tak sama macam sebelum ni, kat hotel macam kecil sangat. Tak dapat lepak-lepak luar sangat bila di hotel dan tak ada tempat-tempat indah nak tengok pada malam hari yang terdekat dengan penginapan.

Tapi dekat Kea Garden Guest House, Cameron Highland ni, buka je tingkap bilik tu (Ada tingkap cantik okey), Buka je tingkap tu tengok pemandangan lampu-lampu cantik walaupun kami dapat duduk tingkat bawah sekali. Keluar je dari bilik, dapat lihat keindahan malam yang sangat-sangat hebat, mengcengkam jiwa gitu. Ceewahh!

Bilik Penginapan Di Kea Garden Guest House, Cameron Highland

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Biliknya pula memang sejuk tak boleh nak cakap apa. Memang tak ada aircond kat cameron ni, banyak hotel tak letak aircond langsung. Sebabnya, Kea Garden ni kawasan memang atas bukit sangat. Masuk bilik pun dah sejuk sangat-sangat tak tahan. 

Nak kencing atau masuk toilet apatah lagi, boleh menyanyi atau jerit lagi kalau kena air atau mandi kat sini. Sangat-sangat sejuk sampai nak beku rasanya. Suami tu tahan sejuk, tapi kat sini pakai sweater tak bukak-bukak! Nak tidur pun nak kena pakai stokin rasa.

Menariknya Kea Garden Guest House ini berkonsepkan kayu-kayu tau. Perabot dia, tiles, dinding dan kebanyakan hiasan tu ala-ala kayu. Cantik kan! 

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Memang best! Tiada masalah nak gathering bersama keluarga atau kawan-kawan ramai-ramai pun boleh. Atau nak buat tempat honeymoon atau anniversary pun boleh ja! Selain dari bilik katil queen/king, boleh dapat 1 bilik ada 2 katil besar. Banyak lagi pilihannya. 

Nak mudah, korang tengok dekat laman web Booking atau Agoda je. Murah je tau! Rin dapat bilik macam tu pun RM 400 kalau tak silap untuk 2 Malam 3 Hari. Berbaloi. Boleh je dapat murah dari tu, ikut hari yang ada promo kat website korang booking tu.

Hasil carian imej untuk strawberry farm Kea Garden Guest House

Okeyy takat ni dulu, lepas dah masuk bilik tu Rina berangan nak gi makan dekat Abang Strawberry pulak!


Khamis, 13 Februari 2020

Keguguran Kali Kedua - Kerana Allah SWT Tahu Itu Terbaik

12:08 PG 0
Keguguran Kali Kedua - Kerana Allah SWT Tahu Itu Terbaik
Terdetik hati nak kata pasal kandungan vs zuriat ini.  Kebanyakan kes keguguran dipandang negatif, tapi Alhamdulillah saya 90% amat positif kenapa berlakunya keguguran kali kedua. Sudah tahu mengandung pun, Alhamdulillah saya sangat bersyukur. Tapi sebab Allah lagi tahu mana yang terbaik, Alhamdulillah kalau kita gugur pun kita tetap kena redha. Insyallah.


Lagi pula, saya terbaca statement dari hereporter

Keguguran pada tiga bulan pertama memang kerap berlaku. Jika 100 wanita hamil, seramai 20 akan keguguran (20%), mungkin juga jumlah sebenar lebih dari itu. Lebih kerap lagi untuk wanita berumur 40 tahun ke atas (lebih dari 50% akan keguguran bila hamil). Tapi kebanyakan wanita senyap sahaja bila keguguran, tidak mahu berbincang mengenai pengalamannya. Sebab itulah masyarakat tidak tahu betapa kerapnya berlaku keguguran.

Bila kita lihat benih lelaki (sperma), setiap kali melakukan hubungan kelamin, lebih dua juta sperma akan keluar mencari telur wanita. Tapi, sememangnya 70% sperma tidak sempurna, dan 10% telur wanita tidak sempurna.

Saya rasa ini masanya untuk menjadi positif dari segala hal-hal yang negatif. Ya, memang sedih sebab dah hampir nak masuk 3 tahun dah berikhtiar nak hamil. Jangan hanya menyalahkan takdir, tetapi bersyukur sebab pernah juga hamil walaupun gugur. Biarpun kali ni kali kedua. Macam tak percaya je tapi itulah kenyataan.

Dulu saya fikir, hidup ni bukan macam cerita novel tetapi tidak. Ia jadi macam novel atau pun ia jadi hal yang tidak kita sangkakan. Mengikut situasi. Namun, tenanglah biarpun hati parah. Senyumlah biarpun hati 'speechless'. Yang penting jangan sesekali salahkan takdir. 

Baru-baru ni pula saya terbaca kawan facebook post pasal gugur tapi tidak ada tanda. Rupanya wujud juga hal sebegitu. 

Hasil carian imej untuk keguguran kali kedua

Sebenarnya saya mula jadi positif tentang hal keguguran ni kerana beberapa sebab:

1. Allah SWT nak bagi zuriat pada masa yang sesuai dan ini bukan masanya.

2.  Allah SWT tahu kalau kita bersedia pun, mungkin tubuh kita belum bersedia. Saya ada kawan yang meninggal ketika melahirkan anak dan juga meninggal akibat buat rawatan UIU ke apa tah tak pasti. Itu kerana tubuh tak sesuai dengan hal itu dan juga kerana sudah pasti ajal dia.

3.  Sebab saya tahu Allah nak beri anak yang sihat kepada saya dan lebih baik, soleh dan solehah.

Tiga sebab itulah yang buatkan saya tersenyum selalu tambah-tambah lagi sebab suami sendiri cakap tak pernah kisah pasal ni, ambil anak angkat pun dia okey dan lain-lain lagi. 

Sebenarnya tidak mengapa jika kita tak percaya orang lain, tetapi cukuplah kita percaya pada Allah SWT. Sesungguhnya Allah Maha Pemberi, Maha Mendengar Doa, Maha Mewarisi, Maha Memakbulkan Doa. 

Selasa, 11 Februari 2020

Apa Ada Di Cactus Point, Cameron Highland | Tempat Menarik Di Cameron Highland

6:26 PTG 0
Apa Ada Di Cactus Point, Cameron Highland | Tempat Menarik Di Cameron Highland
Hari Pertama di Cameron Highland, tiba-tiba hujan renyai-renyai. Alamak, sedangkan pagi tu Rina dan suami dah plan nak ke Ladang Teh Boh. It's okey, plan terpaksa ditukar last minit. Jadi, kami ke Cactus Point yang terletak kira-kira 5 minit je dari Kea Garden Guest House atau Kea Farm. 



Cactus Point adalah tempat tertutup memandangkan dia ada bumbung dan lengkap dengan kemudahan parking kereta, jadi tak membimbangkan kalau hujan pun. Cuma kena laju sedikit jalan tu nak ke sana. Nanti demam pulak kena hujan. 

Setibanya Rina dan suami di Cactus Point, Cameron Highland, excited sangat nak masuk sini memandangkan rina ni peminat cactus.  Di pintu masuk terdapat signboard berbunyi, Dilarang smoking dan dilarang bawa haiwan peliharaan! So pastikan tak ada kucing ikut kita, kalau kucinta padamu ikut tu tak mengapa. kehkeh. 

Image may contain: outdoor

You all bayangkan kalau datang ke sini bersama suami, si isteri tu lebih rasa excited dan seronok. Ada banyak sebab. Pertama, isteri suka berjalan-jalan berdua, kan romantis gitu. Kedua, isteri suka bunga walaupun kaktus. Ketiga, suami kena dengar cakap bila berdua ngan isteri ni. Isteri nak bergambar, jadi suami kena merelakan ambil gambar ok!

CACTUS POINT, PORT BERGAMBAR?

Image may contain: plant, flower and outdoor

Betulkah? Sebenarnya tak juga. Ada tempat yang kita boleh ambil gambar dan ada tempat yang tak dibenarkan bergambar. Jangan risau, kalau tak boleh bergambar tu, dia akan tulis dilarang bergambar. Tapi dari awal masuk sampai ke belakang boleh bergambar, kecuali di satu kawasan kecil yang ada kaktus di bahagian paling belakang sekali tu, tertera 'Dilarang bergambar di sini'. Disitu sahaja tau!

CACTUS POINT KHAS UNTUK PENCINTA KAKTUS

Rina in de house!
Ya, betul. Rugi kalau korang suka pokok kaktus tapi tak singgah di sini bila datang Cameron Highland. Cactus Point Cameron Highland ni mempunyai beratus-ratus pokok cactus dan bunga-bunga yang lainnya. Dari mula sampai hujung, semuanya pokok sahaja.

Tapi sangat sweet tau, pokok-pokok dia (spesis pokok) tu, tak membosankan langsung, malah rina dan suami jadi lebih teruja dan tak sabar tengok yang seterusnya.

Kata orang, Cactus dapat serap sinar radioaktif, so korang yang kerja menghadap laptop, komputer kat office tu better beli kaktus kecil-kecil tu untuk dijadikan teman, boleh letak di meja anda. Cantik pun cantik jugak!

DATANG DUA KALI KE CACTUS POINT

Sebenarnya kali pertama datang ke Cactus Point Cameron Highland ni, Rina nak beli terus pokok cactus dan bunga. Tapi tula suami kata esok nak balik KL baru singgah sini beli. Harini datang tengok-tengok dan jalan-jalan je. Eh gitu pulak! Dia rajin, katanya malas nak simpan kat kereta lama-lama dan malas nak angkut-angkut. Ahh pun bolehlah!

So kali pertama kami tawaf dalam 2 kali di seluruh kawasan Cactus Point ni. Sambil mencuci mata melihat keindahan semulajadi pokok cactus dan pokok bunga lain-lain.  Dalam semua gambar-gambar rina ambil, mama ada berkenan pokok keladi tu sebab murah sangat. Apa lagi, ambil order satu keluarga dulu, Esok datang beli semua tu.

So you guys dah ready nak tengok apa semua jenis pokok cactus dan pokok bunga yang terdapat di Cactus Point Cameron Highland ni? Jom lihat satu per satu.

Image may contain: plant, flower and outdoor

Begitulah suasana banyaknya pokok di Cactus Point Cameron Highland ni. Dalam keadaan dingin berangin memang best lepak lama-lama belek semua pokok ni.  Oh ya, harga pokok-pokok ni jauh lebih murah daripada supermarket. Contoh, kat Giant jual pokok satu pasu saiz medium harga RM 30, tapi jenis pokok dan saiz pasu yang sama kat Cactus Point ni dijual dengan harga RM 9. So rugi kan kalau tak beli sini, tapi sibuk nak membeli kat tempat lain!

Jom rina belanja korang gambar pokok dengan harga dia sekali.

Image may contain: plant, outdoor, food and nature

Wau, rumput golden! Cantikkan!

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Kat rumah orang yang suka jaga pokok je selalu ada pokok merah ni. Sekali tengok dah macam sayur bayam merah pula hehe.

Image may contain: plant, tree, flower and outdoor

Image may contain: plant, outdoor and food

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

BUKAN SAHAJA CANTIK, MURAH PULAK TU!

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Ini pokok yang mama kirim 2 pasu:

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Wauuu dah macam taman bunga, cantik bunga purple ni... rasa nak robek-robekkan je bunga tu.

Image may contain: plant, flower, nature and outdoor

Pokok Aloevera, sesuai untuk yang nak tanam kat rumah. Banyak khasiat pokok Aloevera ni tau!

Image may contain: plant, outdoor and nature

Image may contain: plant and outdoor

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

POKOK RUMAH ORANG KAYA: MITOS JE TU

Suami kata, rumah orang kaya banyak ada pokok ni, tapi aku rasa murah je tu. Sebab kat cameron murah kikiki. Tapi sebenarnya kaya miskin ke sama je. yang beza tu, kat rumah dia tu mungkin senang nak menjaga dan membela pokok ini. Sebab harga sini mampu milik, tak tahulah harga kat luar berapa pula kan. So inilah pokok-pokoknya:

Image may contain: plant and outdoor

Image may contain: plant, outdoor and food

Ha ini betul mahal sikit:

Image may contain: plant and outdoor

Dah lah besar, duri-duri tajammm woo. Terkena sikit kat tangan, taktaula macam mana nak cabut. Allahuuuuu. Minta dijauhkan. Kalau kaktus kecil tu tak pe. Kaktus besar ni bila rina pegang duri dia, mak oiii kerasnya.

Ok jap.. iklan jap.. nak interframe dulu:

Image may contain: one or more people, people standing, plant and outdoor

Untuk kenang-kenangan hehe.

Next adalah pokok-pokok seterusnya. Korang mesti akan jadi lebih gilaa nak beli lagi. Jom tengok!

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Image may contain: flower, plant, outdoor and nature

Image may contain: plant, flower, nature and outdoor

OKEY, SEKARANG TIBA MASA DI TUNGGU-TUNGGU
GENG-GENG CACTUS
POKOK CACTUS 


Image may contain: plant
Image may contain: plant, food and outdoor

Rina selalu terbayang yang merah tu macam aiskrim.. Emm sedapnya.

Kakak pula kirim beli kaktus kecil bawah ni:

Image may contain: plant and flower

Image may contain: plant and nature

Banyak lagi kaktus sebenarnya tapi rina termiss ambil gambar sebab eksaited jumpa kaktus-kaktus tu asyik dok pegang-pegang je, sampai tak pegang fon dah. Anyway, ini pula pokok yang otai-otai gitu hehe:

POKOK KATEGORI OTAI (VERSI RINA) HEHE

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Image may contain: plant and food


Image may contain: plant and food

Image may contain: plant and food

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Image may contain: plant, outdoor, nature and food

DAN YANG PALING FEVERET SEKALI ADALAH SATU KELUARGA BUNGA NI. JENG JENG JENG:

Cantik sangat kan!

Image may contain: flower

So nak tengok real, nanti datang ke Cactus Point Cameron Highland ok. Bawa duit banyak-banyak beli pokok, tapi pastikan kat rumah ada ruang nak letak bunga-bungaaa, bolehla buat taman bunga kat rumah.

Yang Menjadi Teman Rina Sekarang Adalah Ini: