RINA ZUL

Jumaat, 10 Julai 2020

20 Punca Susu Badan Kurang | Sebab Susu Badan Kurang
Kebanyakan ibu menyusu pasti kecewa jika gagal mengeluarkan susu yang banyak untuk bayi. Tambah-tambah bayi yang baru lahir dan memang perlu susu badan. Banyak punca susu badan kurang yang ibu-ibu tak sedar.

Namun, tak perlu risau sebab banyak juga cara untuk tingkatkan susu badan anda.  Penting sekali untuk kita ketahui apakah punca yang mungkin menyebabkan susu badan berkurangan.

Tanpa ketahui puncanya, maka sukarlah kita ketahui cara atasinya.  Jom lihat antara punca susu badan kurang dan gagal memberi rangsangan kepada tubuh untuk mendapatkan pengeluaran susu yang banyak. 




1.  Tidak Menyusu Dengan Cara Yang Betul


Pastikan bayi mendapat posisi menyusu yang tepat dimana bibirnya melekap pada puting payudara dengan betul. Antara posisi menyusu boleh anda cuba adalah cross cradle, rugby hold, sleep hatch dan juga cradle hold. 

2.  Selalu Stress Atau Tertekan


Tekanan perasaan akan menyebabkan kurangnya susu badan.  Ia kerana ransangan hormon akan terganggu dan menyebabkan badan tidak bersedia menghasilkan ransangan pengeluaran susu badan yang banyak.

3.  Susu Lambat Keluar


Punca susu badan kurang juga adalah kerana susu lambat keluar, memang ada jenis badan yang lambat keluar susu apatah lagi baru nak mula menyusu. Sabar dulu, kalau anda terus stress, makin lambat lagi susu nak keluar.

4.  Jarang Beri Susu Badan Untuk Anak

Jarang beri susu badan untuk anak juga merupakan salah satu punca susu badan kurang yang harus anda ketahui. Semakin kurang ransangan kita keluarkan susu badan, makin kurang. Jika selalu kita beri susu badan dan ransangnya keluar, maka susu akan cenderung lebih banyak.

5.  Tisu Kelenjar Tidak Mencukupi

Masalah tisu kelenjar tidak mencukupi sering berlaku bagi mereka yang memiliki payudara kecil atau mengecil. Ia merupakan faktor yang terjadi kepada sesetengah orang sahaja. Tisu kelenjar tidak mencukupi ini juga dikenali dengan nama hypoplastic breast atau failed lactogeneses.

6.  Anatomi Payudara Luar Biasa


Apa yang dimaksudkan dengan anatomi payudara luar biasa? Untuk pengetahuan anda, sekiranya keadaan payudara anda aneh seperti putih leper, besar, terkeluar, panjang atau lain-lain lagi yang pelik, kemungkinan ia merupakan sebab kenapa susu badan kurang. 

Tetapi tak perlu risau, anda boleh pam sahaja susu badan. Pasti ia akan keluar sedikit demi sedikit.


7.  Gangguan Hormon


Gangguan hormon adalah sebab utama dimana susu badan kurang keluar.  Banyak sebab kenapa hormon ibu-ibu terganggu, mungkin dari aspek pemakanan, fizikal dan mental semuanya turut merupakan punca susu badan kurang.

8.  Mengambil Ubat Berbahaya 


Ramai tak sedar bahawa mereka makan ubat berbahaya, ubat yang tak sesuai atau pun suppliment luar yang tak sesuai dengan tubuh badan. Sebaiknya elakkan makan ubat yang tidak penting dan tidak perlu.

9.  Faktor Pemakanan Tidak Seimbang

Penting untuk mengambil makanan yang seimbang dari segi karbohidrat, protein, kalsium, fiber dan sebagainya. Jika terkurang keperluan nutrisi dalam tubuh badan anda, ia akan memberi kesan pada pengaliran susu badan.

10.  Ambil Pil Perancang


Umum tahu bahawa pil perancang akan digunakan bagi merancang jarak kehamilan bagi anda yang baru sahaja mengandung. Tidak salah mengambil pil perancang, tetapi kesannya juga adalah dapat mengurangkan susu badan.



11.  Kurang Minum Air

Air adalah elemen penting dalam proses penghasilan susu badan. Salah satu punca susu badan kurang adalah kerana air dalam kurang. Sekurang-kurangnya anda harus minum 6-8 gelas sehari. Jika menyusu, seeloknya amalkan air masak dan makan buah kurma.

12.  Toksin Dalam Badan


Tahukah anda, toksin dalam badan yang terdiri daripada radikal bebas dan bakteria yang terhasil akan menyebabkan hormon terganggu? Akibatnya, toksin ini turut menghalang daripada ransangan susu badan dihasilkan. Ia merupakan antara punca susu badan kurang ramai tak tahu.

13.  Jarak Masa Mengepam Susu Terlalu Lama

Susu akan lebih berkurang jika kita jarang mengepam susu atau menyusukan anak. Ia bermaksud jarak masa susukan bayi tidak perlu terlalu lama. Jika bayi belum menyusu lagi, pam susu dan simpan. Jarak masa mengepam susu terlalu lama merupakan punca susu badan kurang.

14.  Mengandung

Mengandung merupakan penyebab kenapa hormon susu badan menjadi rendah.  Semasa mengandung, zat dan nutrisi diperlukan sangat banyak dalam tubuh badan. Apabila mengandung, sudah pasti segala zat diperlukan untuk bayi membesar. Justeru, punca susu badan kurang tanpa kita sedari adalah mengandung.

Punca Lain Susu Badan Kurang:


15.  Berat Badan Terlalu Tinggi

16.  Kencing Manis

17.  Masalah Tiroid

18.  Gangguan Fasa Luteal

19.  Sindrom Polycystic Ovary



CARA TINGKATKAN SUSU BADAN YANG BERKESAN



Sedar atau tidak, rupa-rupanya makanan untuk tambah susu badan atau tingkatkan susu badan dengan berkesan, susu meriah sekali bagi ibu menyusu adalah dengan mengamalkan buah syurga iaitu Kurma Ajwa Asli Madinah. Kurma Ajwa keluaran Rihura adalah certified original ditanam di Madinah. So lepas ni tak perlu risau pasal kurma ajwa yang tak tahu dari mana.

Kurma Ajwa Asli Madinah daripada Rihura sangat berkesan meningkatkan susu badan kerana zat dan khasiat kurma ajwa original yang di tanam di Madinah. 

Kurma ajwa premium segar mampu milik ini sangat trusted dan menjadi pilihan ramai. Oh ya, jom tengok macam mana kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura ni mampu untuk tingkatkan susu badan ibu menyusu.



Ini kisah Puan Wiza dari Penang, beliau merupakan 3 orang anak. Anak kedua masih menyusu. Dan anak ketiga pun sama. Alhamdulillah selepas melahirkan anak ketiga, susu badan sangat mudah, meriah dan mengalir dengan banyak cukup mengenyangkan anak. Katanya, dari 1 oz naik sehinggalah 3 hingga 4 oz. Banyakkan! Alhamdulillah, asbab amal makanan sunnah Ajwa Madinah Rihura.
 




Ini pula kisah Puan Anisah. Beliau baru melahirkan anak dan terus mengamalkan ajwa asli Madinah juga. Pada mulanya terfikir untuk cari suplimen meningkatkan susu badan, tapi alhamdulillah beliau terbuka hati nak cuba makanan sunnah kurma Ajwa yang dikatakan terbaik untuk ibu menyusu ini. 

Selepas mencuba ajwa madinah Rihura, Alhamdulillah susu badan memang meriah katanya. Malah, tiap kali sebelum susukan anak, beliau akan amalkannya. Menjadi rutin hariannya berserta anak-anak yang lain juga untuk amalkan. Sehingga sekarang, Puan Anisah menjadikan rutin pemakanan sihat kurma Ajwa madinah original sedap dan segar ini buat seluruh ahli keluarganya terutamanya anak-anak dan ibu nya.





Kurma Ajwa Asli Madinah dari Rihura ini juga sangat berpatutan dimana korang boleh dapatkan serendah RM 10 (100g), sehinggalah 1 kilo. Pilih jer ikut bajet atau kemampuan anda. Jom lihat senarai harga Kurma Ajwa Asli Madinah di bawah.


Nak tahu lebih lanjut / pertanyaan atau nak dapatkan Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura, Klik Wasap di SINI.


MILKBOOSTER ORGANIK SUNNAH UNTUK BANYAKKAN SUSU BADAN


Selain dari Mengamalkan kurma ajwa asli Madinah, korang yang teringin nak minum minuman organik untuk banyakkan susu badan, boleh juga amal minum milkbooster organik ni. Jom tengok Milkbooster sunnah ini juga. 



MILK BOOSTER SUNNAH

  • Selamat dan bahan semulajadi
  • Sesuai untuk seisi keluarga
  • Mengandungi pelbagai zat, vitamin dan khasiat
  • Makanan semulajadi tanpa kimia, pengawet, pewarna dan sebagainya.
  • Makanan tambahan semulajadi untuk semua 

KANDUNGAN MBS

  • Longan Kering
  • Red Rose
  • Kurma Merah
  • Goji Berry 
  • Berry Hitam
  • Gula Batu (Pilihan)
  • White Fungus
  • Barli
  • Halba
  • Kurma Ajwa
  • Buah Aprikot, Kismis
  • FREE Aprikot Seed



SESUAI DIMINUM OLEH

  • Ibu Berpantang (Normal & Ceaser)
  • Ibu Menyusu
  • Ibu Mengandung
  • Wanita Haid Tak Teratur 
  • Wanita Senggugut
  • Pesakit Darah Tinggi / Kencing Manis
  • Individu Mengalami Sembelit
  • Lemah Badan Dan Ingin Kuatkan antibodi


KHASIAT MBS


  • Menghasilkan susu badan dengan meriah dan pantas (Tinggi Potassium)
  • Memekatkan susu badan
  • Menguatkan tenaga tubuh badan
  • Melancarkan sistem pencernaan
  • Melancarkan darah (Darah melahirkan & haid)
  • Melambatkan penuaan (Anti-aging)
  • Sesuai untuk ibu hamil (Mudahkan proses bersalin)
  • Mengurangkan panas badan
  • Mengatasi kencing kotor
  • Mengurangkan tekanan darah & Mengawal tahap gula
  • Kuatkan ketahanan badan, Tingkatkan fungsi seksual
  • Boost tenaga, Banyakkan susu badan
  • Menghilangkan senggugut
  • Mengatasi haid tak teratur
  • Lebih awet muda (Kaya Antioksidan)
  • Mengurangkan sembelit

Harga:  

1 Set MBS - RM 26 (Free Gift Any Sample Organic Food)
3 Set MBS - RM 75 (Free Gift Aprikot Seed + Sample Organic Food)
5 Set MBS - RM 120 (Free Gift Shaker Bottle + Sample Organic Food + Aprikot Seed)

SET MILKBOOSTER 7 PACK RM 13, 30 PACK RM39 (1 CUP 1 DAY)

Set Milkbooster bajet (murah) daripada Rihura Herbs sesuai untuk semua ibu yang menyusukan badan, berpantang, selepas bersalin dan lain-lain lagi.

Kandungan:  Longan kering, Goji Berry Hitam dan Kurma Merah




Cara Minum:  Cuma perlu rebuskan 1 pek Milkbooster organic dengan sukatan 3-4 cawan. Dalam 5 minit jika buah sudah kembang, boleh tutup api dan minum. Buah-buahan harus dimakan untuk khasiat yang lebih baik.

Khasiat Milkbooster Set Rihura

- Menghasilkan susu badan dengan meriah dan pantas (Tinggi Potassium)
- Memekatkan susu badan
- Menguatkan tenaga tubuh badan
- Melancarkan sistem pencernaan, atasi sembelit
- Melancarkan darah (Darah melahirkan & haid)
- Melambatkan penuaan (Anti-aging), awet muda (Kaya Antioksidan)
- Sesuai untuk ibu hamil (Mudahkan proses bersalin)
- Mengurangkan panas badan
- Mengatasi kencing kotor
- Mengurangkan tekanan darah & Mengawal tahap gula
- Kuatkan ketahanan badan, Tingkatkan fungsi seksual
- Boost tenaga, Banyakkan susu badan
- Menghilangkan senggugut & haid tak teratur


REBUS SEMUA BAHAN (Boleh tambah bahan lain juga.)

Sesuai untuk dibawa ke mana-mana kerana saiznya yang mudah dan ringkas. Boleh juga dijadikan sebagai hadiah untuk keluarga, kawan-kawan dan kenalan. Selain ibu menyusu, ia juga sesuai untuk wanita yang ingin lancarkan haid (jika ada masalah haid tidak teratur).



SET MILKBOOSTER 7 PACK (7 HARI) - RM 13
SEBULAN 30 PACK - RM 39

1 PACK - 1 CAWAN (REBUS) 




Klik Whatsapp di sini untuk sebarang pertanyaan dan pembelian.





SET SEJUKKAN BADAN (RIHURA ORGANIC SET)

Set Sejuk Badan dari Rihura Herbs adalah minuman semulajadi rebusan yang ringkas dan mudah.

Kandungan: Chrysenthemum, barli dan longan kering


Cara minum: Hanya perlu rebuskan 1 pek set sejuk badan selama 15-20 minit sehingga barli lembut

Khasiat: 

Menyejukkan badan
Mengatasi masalah badan tak selesa
Mengatasi demam dan selsema
Mengatasi pening kepala
Mudahkan tidur malam
Memberikan suasana yang selesa kepada tubuh badan


Pastinya menyelesaikan masalah anda yang panas badan sehingga 'Tangkap Kepala' tu.

Bila selalu sangat terdedah dengan cuaca yang panas, badan jadi membahang nak tidur malam pun susah, sampai sakit kepala.

RAMAI BEGINI KAN?

Minum jerr "SET SEJUK BADAN" 💯 dari bahan semulajadi.

Gabungan bunga chrysenthemum, barli dan longan kering nyata mampu melegakan kepanasan badan dengan EKSPRESS NYAMAN 😍


NO MORE PANAZZZ 🔥

Mudah dibawa ke mana sahaja kerana Saiznya sesuai untuk travel! Sesuai  juga untuk dijadikan hadiah buat ibu bapa, kaum keluarga, saudara mara, kawan-kawan dan juga kenalan.

Harga: 

Serendah RM 13 sahaja dari Rihura Herbs, lengkap 7 Pack dalam 1 Set (1 cup - 1 hari). Boleh diminum selama 7 hari pada bila-bila masa sahaja.

Klik Whatsapp di sini untuk sebarang pertanyaan atau pembelian.

#jomsejukbadan #setsejukbadan #barli #longan #crysenthemum





Khamis, 9 Julai 2020

Pengalaman Apply Kerja Pembantu, Rupanya Jadi Hamba Di Batu Feringghi, Penang
Pada umur 23 tahun, zaman ni Rina tengah mencari kerja part time sementara cuti semester. Well, sisrina memang seorang yang hard working since study di uitm lagi. Pada cuti semestar penggal lepas, sis telah menjadi pembantu untuk seorang owner bisnes yang kaya gitu, memang best pengalamannya.  

Bagi cuti penggal seterusnya pula, sis ada apply sebuah kerja ni. Agak horror juga kisahnya. Jom sis nak story kat sini sebab sampai sekarang pekerjaan ini masih ada lagi diiklankan. Wallahualam.

Akibat sis sejenis suka kerja sendiri, nak bisnes lah, tak nak kerja yang macam terikat seperti kilang, kfc, mcd dan macam-macam lagi tu waktu cuti belajar. So sis decide cari kerja direct terus dari orang luar. Berani kan sis? Memang berani hihi.



Dipendekkan cerita, sis masuk salah satu laman iklan percuma berkaitan kerja. Ramai orang post iklan kat situ untuk cari staff dan lain-lain. Ada satu iklan ni, memang dia tulis mencari pembantu di ofis dan rumah, tak perlu ada pengalaman. Rasa macam ok lah kan bagi orang yang fresh graduate macam sis waktu tu. 

Jadi, lepas hantar detail, mereka hubungi sis untuk interview. Katanya interview secara online di Yahoo Mesenger (YM).


 Lalu sis pun BUZZ dia di YM. Zaman itu memang zaman YM. Orang layan YM tu macam mana orang layan Facebook zaman sekarang ni. Kiranya memang ramai aktif 24 jam kat YM. Dalam handphone pasti ramai yang install YM ni. So ia juga menjadi medium org berhubung, webcam dan lain-lain. So, sis tak hairanlah dia nak iv di YM. 

Kami pun berbual dan chat di YM. Nama sebenarnya (tak boleh nak mention sini atas sebab keselamatan) tapi sis gelar dia Puan Jar. 

Puan Jar memperkenalkan dirinya sebagai pembantu peribadi kepada Puan A (bukan nama sebenar). Katanya, dia ingin cari pembantu buat Puan A yang boleh membantu puan A di ofis dan juga rumah.

Dalam otak sis, sis fikir mungkin kena buat kerja pejabat di ofis dan dirumah ataupun juga mungkin buat kerja rumah macam maid kemas rumah tu. BTW bagi sis tu perkara biasa, sebab pernah hidup susah sejak kecil. So time belajar universiti kalau kerja maid kemas rumah, masak tu pun sis nak je. hehe. 

Illusration of French Maid Element - Download Free Vectors ...
Gambar hiasan kikiki

Maka, lepas kenalkan diri pada Puan Jar, umur, tempat menetap, kenapa nak kerja, kelayakan dan lain-lain lagi. Puan Jar ada juga bertanya pada sis berat badan dan tinggi sis. So kita bagitau jela time tu berat 45 dan tinggi 150 kot. Tak ingat dah.

Puan Jar kata sis macam kurus jeee dan tak berapa gemuk. Eh pelik juga time tu. Kenapa pula puan ni? Nak cari pekerja gemuk atau berisi ke cam ne tu? Tak sedar sis tertanya pula.

Lalu puan Jar menjawab...

"Akak kesian tengok adik ni, muda-muda nak kerja sini."

Sis pun pelik, kenapanya, gaji mahal kot RM 5,000 dia offer, sapa tak nak kan! Tambah-tambah time cuti sem ataupun sebab kami ni budak muda. Memang nak la kerja gaji tinggi.

"Puan A offer dekat sapa-sapa yang nak kerja sebagai pembantu dia RM 5,000 dan dia kalau ke oversea memang belikan macam-macam dekat pembantu dan orang-orang gaji kat rumah dia tu. Memang adik akan hidup mewah sangat kalau kerja dengan dia. Tukang masak dia semua bergaya macam pramugari, tak ada sapa pun selekeh kalau kerja dengan dia. Duit berkepok".  Kata Puan Jar.

Eh lagi tak sabarlah sis nak kerja. Oklah puan, saya memang berminat untuk kerja ni. Bila boleh saya mula masuk kerja? Tanyaku kepada Puan Jar.

Dia terus membalas. 

"Awak konfim ke ni?"

Konfirm. Kenapa ya?

Puan Jar berkata, "Ok ini akak bagitau kat awak siap-siap sebab tak nak lah awak lari pula nanti. Sebenarnya, puan minta akak carikan pekerja yang boleh handle dia. Puan A tu bangsa Sigh, sebelum ni ada orang jadi pembantu dia, tapi excident dan sudah berhenti".

Ya kak, saya setuju jadi pembantu dia. Jawabku cepat-cepat.

Terus Puan Jar bercakap tanpa henti lagi:

"Jobskop kerja dia amat banyak dan berat sekali, first awak kena urus dia di pejabat, buat air dia semua, kemudian teman dia pulang ke rumah, and then kena angkat dan gendong dia turun naik tangga rumah, pastu basuh berak dia, bagi mandi dia dan banyak lagi. Kalau dia suruh, semua tu awak kena buat. Pendek kata dia memang nak cari pembantu yang boleh jadi hamba dia. Dia sihat tak sakit apa, tapi dalam rumah tu, dia asyik nak kita dukung dia saja dan takkan berjalan sendiri. Kalau dia tak puas hati ngan kita, dilibasnya dengan tali pinggang" 

Kata Puan Jar lalu mengeluh nafas.

PERGHHHHH. Allahu. Terdiam jap aku dengar. Ini first time aku dengar kerja pembantu macam tu. Ini memang teruk sangat. Memang jadi hamba tu. Berak mak ayah pun kita belum pernah basuh lagi, inikan nak basuh berak majikan yang sombong tak nak berjalan sendiri tu.

Sungguh terdiam sis kat situ. Pada umur 23 tahun, ada orang offer kerja macam tu dengan gaji RM 5,000. Mampuih! Rasa nak patah tulang belulang nak jadi hamba dia. Pergh dah la katanya rumah 4 tingkat pulak macam istana. Matilanak.

Lastly, sis kata dekat Puan Jar, saya semua okey tapi kudrat tak banyak pulak. Kikiki. So Puan J faham. Sis pun berterima kasih kat dia sebab bagitau sis dan tak selindung. 

Puan J cakap, jangan hebohkan nama dia dekat orang ramai sebab takut Puan A tahu. Dia pun dah macam terpaksa dengar cakap Puan A tu. Sampai nak kena tolong cari sesapa nak jadi hamba untuk Puan A. Puan J macam takut-takut, tapi katanya: "takpe akak cari orang lain yang minat kerja hamba ni. Akak pun tersepit ni."

Kesian tengok dia. Tapi apa boleh buat. Kita tak baik nak judge orang. Mungkin dia terpaksa kerja dengan puan A sebab nak sara hidup dan family dia kan. Mungkin dia berjuang cari kerja lain. Who knows. Apapun dia baik sebab bagitau siap-siap apa akan jadi.

Rupa-Rupanya


Btw, sis ingat sis sorang je kena offer kerja ni, selepas sis post dekat facebook pasal hati-hati ada kat penang nak cari hamba untuk bekerja (Post lama time umur 23 dulu), tiba-tiba ada kawan sekolah menengah sis pm dekat facebook.

Katanya dia pun pernah diinterview dan diceritakan benda yang sama. Naseb baikla akak tu memang cerita hal sebenar pasal kerja ni. Cubala korang bayangkan kalau kita tak diberitahu kerja tu, entah-entah dah macam-macam kita kena buat. Haih. Risau-risau. Tak de report polis sebab puan A tu memang bayar mereka banyak untuk dijadikan hamba.

Apapun, korang jangan fikir zaman sekarang moden tak ada kes hamba-hamba ni. Masih ada lagi. Cari pembantu pejabat, tup tup rupanya nak cari hamba. Majikan perempuan gais!  Tak mustahil ada juga majikan laki nak cari hamba. Adududunia. 

Dah kaya-kaya, patutnya jadi tuan, bukan jadi tuhan! Kita semua ni hamba Tuhan iaitu Allah SWT je. Bukannya jadi hamba yang nak dengar cakap majikan yang merepek ni.

Done throwback 

Rabu, 8 Julai 2020

TITIK PERMULAAN KEHIDUPAN
Ramai yang berfikir jangka masa panjang tentang kerjaya, keturunan, simpanan dan macam-macam lagi. Bagus, itu tandanya kita berfikir ke hadapan.

Namun, jarang orang berfikir dimana titik permulaan kehidupan kita?

Apakah kita dihidupkan menjadi bayi atau diciptakan roh itu merupakan titik permulaan kehidupan kita.

Ya, ramai yang cakap begitu. Sebabnya di situ kita mula hidup.

Tapi

Salah sebenarnya.

Inilah yang Harus Diperhatikan Saat Ingin Mencari Jodoh Lewat ...

Jika difahami sesungguhnya, titik permulaan kehidupan kita adalah bila mana kita sudah mencapai mumaiyiz, sudah baligh dan bermulanya ditulis amalan dan dosa dalam kitab amal kita.

Kerana, titik permulaan kehidupan kita adalah apabila kita bangkit di akhirat atau padang masyar kelak. Di sana adalah titik permulaan kehidupan sebenar kita. Cuma, hasilnya adalah berdasarkan apa yang telah kita lakukan di bumi ini. 

Ketahuilah bahawa akhirat adalah kehidupan sebenar, sedangkan dunia adalah ujian atau kehidupan yang sementara untuk kita menempah peperiksaan di sana kelak.



Kalau difikirkan, selepas kita meninggal, dimana akan kita berada? 

Bila kita akan dibangkitkan?

Bagaimana keadaan kita dibangkitkan?

Selepas itu, apa yang kita perlu lalui?

Dan akhirnya dimana tempat istirehat kita selamanya?

Mari sejenak kita fikirkan supaya kita tahu apa yang patut kita buat.

Jadikanlah solat, Al-Quran, Sedekah dan Silaturrahim sebagai persediaan kita.