Memaparkan catatan dengan label Kea Farm. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kea Farm. Papar semua catatan

Pengalaman MENAKJUBKAN di Kea Farm, Cameron Highland | Pasar Kea

1:47 PTG 2
Berkunjung ke Cameron Highland, jangan lepaskan peluang untuk ke Kea Farm Garden, Cameron Highland! Pasar Kea atau Kea Farm ini sangat terkenal dalam kalangan makcik-makcik bawang. Opps~ Mana tidaknya, kat sini pasti akan jadi kecoh-kecoh sekiranya anda tidak membeli atau membawa pulang apa-apa. 

Boleh dikatakan wajiblah bagi anda untuk membeli sayur, buah, pokok atau apa-apa sahaja yang dijual di sini untuk dibawa pulang. Lebih penting lagi untuk anda hadiahkan kepada suadara mara atau sanak saudara anda. Maklumlah, barang-barang di sini agak murah kerana direct dari ladang.

Hasil carian imej untuk kea farm cameron highland

Selain barang makanan, barang-barang jualan seperti buah strawberry, sayur-sayuran yang pelbagai aneka, pokok dan bunga-bunga yang cantik, patung atau mainan kanak-kanak, makanan bergoreng, bunga kering, makanan atau pati cordial yang berasaskan strawberi atau buah-buahan lain serta banyak lagi. 

BAHAGIAN SAYUR-SAYURAN


Berjalan di kawasan Kea Farm, semestinya kita memasang niat untuk membeli sayur, yela RM 7 dapat 10 bungkus sayur. Sapa tak nak weh? Kalau kat giant, 1 bungkus sayur pun dah RM2.99 ke atas tau. Ermm. Dah tu, dapat pula sayur fresh. Memang best la. Ini kata pengguna sayur macam saya ni. Kalau korang, tepuk dada tanya selera 😝


Paling pantang tengok dekat bahagian sayur ni adalah carrot dia cantik sangat, siap dengan akar lagi sebagai hiasan. Sama gak ngan lobak putih tu. Limau pulak jenis yang besar-besar tu. Dengan brokoli dia yang betul-betul hijau pekat tu memang betul-betul menggiurkan sungguh.


BAHAGIAN BUNGA-BUNGAAN

Image may contain: plant, flower and food

Beraneka jenis bunga, pohon hijau dan kaktus bakal menyinari hidup anda. Ecewah, beli la buat kenang-kenangan dan letak di rumah! Cantik-cantik bunga-bunga kat sini, tambah-tambah bunga hidup. Sebenarnya tak rugi pun kalau nak beli pokok bunga hidup kat sini, sebab semua tu bunga kering. Boleh je korang bela kat rumah, pastu biarkan dia kering, tetap akan wangi.

Image may contain: people standing, flower and plant

Ini antara bunga kering yang dijual. Rupanya adalah bunga hidup. Cuma ia tahan selama 2 tahun sebagai bunga kering. Jadi tak perlu risau. Biarkan dalam bilik tidur korang untuk menghirup wangiannya dalam masa 2 tahun. Hihi. Sebagai wanita yang sukakan bunga, apa lagi,. inilah barang yang nak shopping sangat tu!

Image may contain: flower and plant

Image may contain: flower and plant

Image may contain: flower and plant

Image may contain: flower and plant

Image may contain: flower, plant and nature

Image may contain: flower and plant

RM 30 dapat 5 bungkus bunga yang berasingan dan lebat-lebat gitu. Murah kan! Actually beli 3, tapi akak tu bagi percuma 2. Rezeki nakkk oi. Alhamdulillah. Em Em, dah niat siap kalau bunga tu jadi kering mereput pun nak buat letak dalam mandian hehe. Boleh pulak gitu! 😂

STRAWBERI DI KEA FARM

Image may contain: fruit and food

Masyallah nak pengsan dibuatnya. Korang tengok gambar atas ni, strawberri besar gila, besar gedabak. Tau tak harga dia berapa?! RM 15 untuk 2 bekas. Mestilah nak beli. Sedap dan nikmat sangat-sangat kokak strawberri ni. Heheh since memang faveret buah adalah buah strawberri, memang rasa puas la beli strawberi kat Kea Farm, Cameron Highland ni.

Image may contain: food .  
Ini pula strawberri yang saiz kecil sikit dari tu.. Ini harga dia RM 25 dapat 4 box. Ini pun borong 4 box. Tapi apapun yang besar tadi tu macam lebih jadi pilihan dan bersemat di hati hehe. Strawberiku yang sedap dan lazat. Emmmm. 

Image may contain: fruit and food 


JAGUNG MUTIARA CAMERON HIGHLAND

Hasil carian imej untuk kea farm cameron highland jagung mutiara

Tidak lupa juga dengan jagung mutiara Cameron Highland ni. Bestnya, jagung mutiara ni tak perlu kukus atau rebus pun, korang boleh je makan macam tu, sangat lembut, sedap dan enak. So apa lagi, ini pun rin borong bawa balik. Sebab sayur tak terbeli pula. Cari sana sini, sampai terlepas kedai-kedai semua dah. kikiki.

Rupa jagung Mutiara ni adalah bewarna kuning putih. Sangat nice. Putih tu ala-ala mutiara la kononnya.

Hasil carian imej untuk kea farm cameron highland jagung mutiara

Okey, dari Kea Farm Cameron Highland ni, kami nak gerak ke gerai kraftangan pula. Lepas tu, direct balik KL. Dah 3 hari duk dekat ngan pasar ni ja. Kea Garden Guest House dekat dalam kawasan Kea Garden ni, so jalan kaki dari penginapan kami tu dah boleh sampai ke sini.

Jom baca juga:




















WAJIB BACA

Kurma Ajwa Asli Madinah : Ciri-ciri, Khasiat, Kelebihan, Harga Terkini

Kurma Ajwa merupakan kurma bangsawan atau kurma nabi yang bertekstur lembut, kering yang lembab, halus dan sangat lazat dari Arab Saudi. Me...