Rina Zul

Khamis, 11 Oktober 2018

10:38 PTG

Cara Buat Rambutan Asam Boi Sedap Gila - RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI

Cara Buat Rambutan Asam Boi Sedap Gila - RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI





Rambutan Asam Boi sedap sangat rasa masam manis! Nak tahu cara-cara sediakannya? Mudah saja. Sebelum tu, korang tahu tak rambutan asam boi ini boleh buat korang punya otot-otot punggung dan urat-urat badan tu taknak bergerak ke tempat lain sebab nak habiskan rambutan asam boi ni sampai habis. Haha.


Selain menjadikan korang ketagih nak makan semangkuk, sebalang atau seperiuk rambutan asam boi ni, buah manis sedap ini juga sebenarnya sangat bagus untuk kesihatan sebab ia menambah air di dalam badan dan meningkatkan tenaga bagi badan-badan yang lemah. Tapi awas, jangan makan rambutan asam boi ini berlebihan sebab dikhuatiri anda akan demam dan batuk-batuk!

Ada kawan-kawan yang tanya, macam mana nak buat Rambutan Asam Boi ni? Okey, rina share kat sini caranya, sangat mudah dan senang. 






Cara Buat Rambutan Asam Boi 
RESEPI RAMBUTAN ASAM BOI


  1. Kupas buah rambutan dan buang kulit-kulit rambutan
  2. Letak isi rambutan di dalam sebuah mangkuk yang mudah untuk anda gaul
  3. Potong cili api hijau dan merah untuk lebih pedas dan menjadikan warna menarik
  4. Masukkan cili api yang dipotong ke dalam mangkuk berisi rambutan
  5. Masukkan asam boi atau asam ko atau serbuk asam ke dalam mangkuk tersebut
  6. Gaulkan dengan sudu dengan cara menterbalik-balikkan kandungan dalam mangkuk tu supaya semua rambutan itu kena asam dan cili api dengan rata.
  7. Rambutan asam boi anda dah siap untuk dimakan!




Rambutan Asam Boi macam ni pun korang boleh jual atau buat bisnes. Tapi tak bolehla nak post. Nanti takut kalau sampai lambat tak tahan pula. Kecuali lah kalau korang ada cara lain buat dia tahan lama, mungkin buat rambutan asam boi jeruk ke,. yang itu boleh tahan lama. 

Rambutan asam boi ni boleh korang letak dalam balang macam balang kuih raya tu untuk jual. Macam tu sangat kukuh, tahan dan berkualiti.  Jom cuba buat rambutan asam boi!


4:21 PTG

Kerjasama Dengan Company Amway | Long Term Full Time

Kerjasama Dengan Company Amway | Long Term Full Time


Assalamualaikum

Image result for team amway malaysia

Selaku marketing digital merangkap penulis, hari ni Rina diberi kesempatan untuk bekerjasama dengan syarikat Amway. Company yang terlalu kukuh dan besar dalam dunia. Yaaa, bukan sahaja Malaysia, tapi meliputi seluruh Dunia. Alhamdulillah Rina dapat fokus untuk uruskan sedikit kerja di bahagian marketing di Malaysia.

Amway company lebih dikenali sebagai Amway (Malaysia) Holding Berhad yang fokus kepada kebebasan kewangan, kekeluargaan, impian dan juga reward. Seronok sangat bekerjasama dengan Amway ni. Chairman Amway iaitu Dato Abdul Halim bin Mohyidin pun cakap Performance Amway dah mencecah lebih dari 7++ Million pada tahun 2011, dan sekarang dah 2018, Performance company memang tak pernah jatuh, so memang seronok lah ceritanya bersama Amway ni. Sebuah company yang berjaya, kaya dan trusted. 

Image result for team amway malaysia

Amway terkenal dengan Produk-produk rumah seperti suplement, perkakas masakan, perkakas kereta, produk penjagaan diri dan macam-macam lagi. Kalau boleh satu rumah, rina nak letak semua barang Amway. Sebab barang-barang Amway memang sangat berkualiti, Harga pun sangat berkualiti dan berpatutan.  Salah satu produk Amway yang terkenal dan menjadi pilihan ramai adalah Nutrilite (Salah satu vitamin).

Dengan amway, lebih daripada 10 income kita boleh dapat. Memang kita akan grab lah kan. Siapa taknak 10 jenis income. Betul tak?  Hanya dengan menjadi ABO sahaja. Amway Business Owner.  Rina akan terangkan lebih lanjut tentang ABO dalam posting lain. 


Image result for team amway malaysia


Kalau berminat dan rasa nak tahu, bolehlah wasap Rina atau contact Rina, direct Rina explain nanti Insyallah. Rezeki perlu dikongsi-kongsi. Mungkin ada juga rezeki korang untuk bekerjasama dengan Amway. By the way, esok rina nak ke HQ Amway.. Siapa nak ikut? heee jom!

Rina akan sambung sharing tentang ini lagi. 
7:41 PG

Kenali Bisnes Paling Sesuai Untuk Perniagaan Anda

Kenali Bisnes Paling Sesuai Untuk Perniagaan Anda


Image result for bisnes


Ramai dalam kalangan anda berminat untuk memulakan bisnes tetapi tidak tahu bisnes apa yang boleh anda lakukan dan sesuai dengan anda.  Ya, takut salah pilih bisnes nanti lingkup pulak. Takut tak reti, Takut rugi. Dan macam-macamlah yang korang takut. Adakah begitu? Aishhh. Jangan negatif derrrr. Kalau tak negatif pun, itulah kenyataannya kan?

Sebenarnya, memulakan bisnes merupakan perancangan permulaan yang perlu anda fokus betul-betul. Banyak peniaga di luar sana yang sering berubah-ubah produk. Hari ini jual emas, esok jual baju, lusa jual mekap. Sampai bila balik raya, saudara mara pun tanya, tahun ini jual apa pulak? Malunyaaaaaaa. Haha. Malu sebab orang dah judge kita ni sering bertukar produk!

Related image
Nak buat sesuatu perkara, anda kena fokus. Saya tahu anda ni ramai jenis yang multitasking. Semua benda boleh buat dan semua benda boleh jual. Tapi dalam bisnes, kalau nak jadi seseorang yang pakar dalam bisnes, adalah lebih baik fokus 1 perkara. Yang lain-lain boleh buat sebagai side income, pelaburan atau pasif income. Utamanya, fokus pada produk atau bisnes utama anda. Mudah sahaja konsepnya.

Anda harus kenali bisnes apa yang paling sesuai dengan anda. Terdapat beberapa cara untuk mengetahui apakah bisnes yang paling sesuai dengan anda dan bisnes yang boleh anda lakukan. Mari kita lihat cara-cara kenali bisnes yang paling sesuai dengan anda.


1.  KENALI MINAT ANDA

Minat yang mendalam tentang sesuatu perkara juga sebenarnya ada kena mengena dengan bisnes anda. Anda boleh memulakan bisnes yang berkaitan dengan minat anda. Tahukah anda lebih 70% bisnes cenderung untuk lingkup akibat semua peniaga tidak meminati produk masing-masing. Ha Bahaya sangat kan. Tak tahu la nak menangis atau nak ketawa. Adalah lebih baik kita buat bisnes benda yang kita minat. 

Kalau minat mekap-mekap orang, semua orang kita nak mekap, lebih baik kita buat duit dengan minat kita kan? Jadilah MUA atau jurumekap orang kahwin dan sebagainya.  Kalau minat memasak, jom jual salah satu produk makanan yang anda suka atau anda masak. Senang je nak tentukan bisnes apa paling sesuai dari segi minat korang.


2.  CARI KEPAKARAN

Ada orang yang minat sesuatu dan nak jual sesuatu, tapi tiada kepakaran. Contohnya Rina minat sangat nak bisnes aiskrim, tapi tak reti langsung buat aiskrim. hehe. Acaner tu, memang boleh pi kursus tapi lebih baik cari benda yang kita lebih pakar 200%. Kalau korang pandai menulis atau translate, korang boleh buat bisnes servis translate dokument. Kalau pandai selesaikan masalah wanita berkenaan kecantikan atau kesihatan, bolehla jual produk wanita. Asalkan korang pakar, okey? Mudah je, nak tak beli makanan dekat orang yang tak reti masak langsung? Kau rasa?

3.  SIASAT JENIS PRODUK | BANYAK PERMINTAAN DAN KURANG DI PASARAN

Anda boleh menyiasat jenis produk atau bisnes yang anda mahukan. Siasatan boleh dibuat dan bertujuan untuk melihat sama ada jenis produk atau bisnes tersebut sudah banyak di pasaran atau masih belum banyak. Anda harus memilih produk yang mendapat banyak permintaan tetapi kurang berada di pasaran sekarang. Apabila anda masuk ke pasaran nanti, komfirm produk anda akan meletup!

Image result for bisnes


4.  BISNES BERSESUAIAN DENGAN BAJET ANDA

Kalau minat dan pakar tetapi tidak ada bajet juga tiada gunanya.  Anda harus memulakan bisnes yang bersesuaian dengan bajet anda.  Dengan bajet yang mencukupi, semua urusan anda akan menjadi mudah dan senang. Anda harus membuat pelan anggaran bajet dengan menyenaraikan segala keperluan, barang dari suplier, kos itu ini dan sebagainya untuk memastikan kos kewangan bisnes anda dan kos sebenar anda adalah mencukupi. Sekiranya cukup dan mempunyai wang lebihan dari bajet anda, ia amat sesuai untuk anda memulakan bisnes tersebut.

5.  BISNES TIDAK DIBANNED ATAU DIREPORT

Bisnes yang anda pilih haruslah bisnes yang boleh diterima ramai, diterima oleh sistem dan juga diterima oleh laman marketing . Kelakar bunyinya kan. Tapi inilah kenyataan jika anda tak mahu berlaku masalah bila anda pasarkannya nanti. Contohnya produk berkenaan seks atau barangan larangan seperti pistol, dadah, DVD cetak rompak dan sebagainya memang tak boleh la anda jualkan. Facebook pun akan banned produk anda. Nak iklan di mana-mana secara online pun susah! Silap-silap anda pula yang akan direport oleh pengguna.

Cuba anda fikirkan sekarang, apakah produk atau bisnes yang paling sesuai untuk perniagaan anda?


Rabu, 10 Oktober 2018

11:48 PTG

Jenis-Jenis Perniagaan Untuk Pelajar Universiti

Jenis-Jenis Perniagaan Untuk Pelajar Universiti


Banyak bisnes yang boleh anda lakukan ketika masih menuntut di Universiti. Sama ada nak menjual-jual ataupun nak buat perniagaan atau bisnes yang berasaskan servis atau perkhidmatan.  Sebagai pelajar, pasti anda sibuk dengan asignment dan kerja yang diberi oleh pensyarah bukan? Yela, kalau tak siapkan dan tak fokus nanti kena potong markah lah, Gred rendah, Pointer rendah dan sebagainya. huuuuuu haru betul. 

Sebenarnya, banyak jenis perniagaan untuk pelajar universiti yang harus anda tahu.  Mana tahu, anda boleh melakukan salah satu perniagaan mudah ini dan menjana pendapatan dengan senang sejak di bangku Universiti lagi. haaa gituh! 




Paling penting sekali, jenis perniagaan untuk pelajar universiti tidak harus terikat dengan masa. Sebab sebagai student, kita ada jadual kita sendiri, Kelas 8pagi sampai 10 pagi, kemudian  2 petang sampai 4 petang dan macam-macam lagi. Kalau nak buat bisnes yang terikat dengan masa, amat sukar untuk anda commit! Takkanlah nak pergi berniaga pasar malam kalau kelas pukul 8 malam sampai 10 malam kan.

Anda tidak perlu pening-pening kepala lagi, disini Rina akan terangkan jenis-jenis perniagaan untuk pelajar universiti seperti korang.


1.  BISNES PRINTER / PRINTING ASIGNMENT

Image result for bisnes printer

Rina pun pernah buat bisnes printing ni dulu dekat uitm Jengka. Masa tu cuma ada laptop dan printer. Korang kena beli 1 printer letak di bilik sahaja, nanti bila ada asignment nak kena print bagai, tak payah pergi print di cc (cybercafe), cukuplah print di bilik sendiri dan boleh uar-uarkan pada classmate korang, sapa nak print kat bilik aku, RM0.20 (kalau guna kertas sendiri) , kalau guna kertas aku, print seorang RM0.40. Mata duitan ke aku? Murah tu. Tapi kalau asigment sampai 30 page seorang, banyak juga korang dapat kan. Daripada kawan sekelas atau kawan baik yang tahu, nanti pasti dorang akan bagitau kat roomate dorang.Roomate dorang pula akan bagitau clasmate dorang. Haaa macamtula berkembangnya bisnes korang dan pasti sebulan tu lebih RM100-RM200 korang dapat buat duit poket.

2.  BISNES TOPUP

Related image

Sebenarnya bisnes topup pun sangat menarik. Semua orang guna handphone dekat university. Semua orang mesti nak topup. Korang jual topup, korang dapat juga untung. Tapi paling best sekarang ni, ada tau simkad yang kalau korang guna dan korang topup sendiri pun korang dah dapat komisen. Lepastu, kalau korang rekemen orang guna simkad tu pun korang dapat komisen juga, kalau orang yang korang rekemen tu pakai simkad yang korang jual tu, tiap kali mereka topup, korang pun dapat komisen.. Ya Allah, betul ke ada cara buat duit pelajar universiti macam ni? Alhamdulillah memang ada.  Nak tahu lebih lanjut pasal bisnes simkad ni korang boleh contact 010-5012717 atau klik je link wasap ni wasap.my/60105012717/Naktahu+Tentang+Simkad+buatduit



3.  BISNES DROPSHIP

Image result for dropship

Ramai juga pelajar dah buat bisnes dropship ni. Senang saja, pilih satu produk yang penjualnya menawarkan komisen untuk anda jika anda menjual barang tersebut. Itulah bisnes dropship. Contohnya, anda nak jual beg atau baju. Anda boleh promote dari internet, facebook dan sebagainya. Sekiranya ada pelanggan berminat nak beli barang tersebut, penjual tadi akan post kepada mereka dan akan membayar komisen kepada anda. Untuk buat bisnes ni, anda cuma perlu ada sambungan internet dan handfon atau laptop sahaja.  Mudah kan?

4.  BISNES ASIGNMENT 

Image result for assignment

Jenis perniagaan untuk pelajar universiti juga adakalanya tidak melibatkan produk tetapi melibatkan servis atau perkhidmatan. Anda mungkin tidak suka menjual barang-barang dan tidak mempunyai skill tersebut. Namun, anda oleh membuat bisnes Asignment iaitu menyiapkan assignment kawan-kawan anda yang malas nak buat asignment tu. Of course lah anda perlu cas mereka dengan harga berpatutan dan berbaloi buat anda. Rina pernah tolong buat asignment budak class iaitu buat karangan mandarin, time tu dah sibuk nak exam speaking mandarin, yang mana belum buat dan hafal karangan masing-masing, diorang dah kalut waktu tu, apa lagi, nak minta tolong yang pakar, yang pakar pun ada kerja banyak. Jadi , nak berbaloi dan tolong mereka, rina cas seorang RM10, alahai karangan simple tak sampai 1 kertas A4 pun. Jadi dapatlah dalam 6 orang juga rina buatkan karangan mandarin tu. Rezeki RM60 pada 1 malam. Kalau asignment tu banyak, macam buku folio, korang boleh cas dalam RM40 - RM100 atau yang mana berpatutan.

5.  BISNES DARI PENULISAN


Image result for assignment

Mungkin ada yang tidak yakin dan tak ramai kawan untuk buat bisnes asignment. So jangan risau, korang boleh buat duit dengan menulis.  Buat duit dengan menulis adalah jenis perniagaan untuk pelajar universiti tanpa perlu menjual atau masuk tangan dari orang-orang yang terdekat dengan anda.  Bagaimana boleh buat duit dengan menulis? Terdapat banyak cara untuk anda buat duit dengan menulis sama ada reti atau tidak, anda boleh belajar dengan mudah dari panduan Rahsia Penulis. Alhamdulillah Rina sendiri pun dah pernah menjana duit dengan menulis dengan berpandukan Rahsia Penulis ni.

Ini adalah Antara Pendapatan rina terima sebagai seorang penulis sampingan:







Korang boleh dapatkan Panduan Rahsia Penulis untuk menjana pendapatan dengan menulis seperti Rina :)


Jom Dapatkan: 


5:48 PTG

Bagaimana Saya Menjadi Penulis Bebas?

Bagaimana Saya Menjadi Penulis Bebas?


Blogger dan penulis tidak boleh dipisahkan? Siapa kata. Saya kata.

Memang betul ramai blogger merupakan penulis sebab dah terbiasa tulis di blog dan bermula dengan blogger, mereka kemudiannya menjadi penulis. Tapi tidak semua orang begitu. Sebenarnya, ada juga penulis yang bukanlah blogger dan tidak menjadi blogger tetapi menjadi penulis.

Posting kali ini saya akan menerangkan bagaimana saya pada mulanya menceburkan diri dalam bidang penulisan.  Untuk pengetahuan anda, saya merupakan seorang penulis sebelum saya menjadi seorang ahli perniagaan. 


Image may contain: one or more people

Saya akui minat menulis saya mula terbentuk apabila saya bercita-cita menjadi seorang penulis novel sejak menyimpan semua koleksi Novel Ahadiat Akashah suatu masa dahulu iaitu ketika saya Tingkatan 4.  Apabila habis zaman persekolahan, dan sementara menunggu keputusan SPM keluar, saya telah mula menghasilkan karya dan cerpen juga novel yang berunsur motivasi, percintaan dan something yang educated I guess. Maybe minat lebih cenderung menulis ke arah itu.  Saya juga pernah menghantar karya saya di beberapa buah syarikat terbitan Novel.  Tetapi Novel ditolak kerana terlalu banyak unsur Atas 18tahun ke atas. HAHA. Oh my god, kalau dah jadi anak murid Ahadiat Akashah, komfirm novel kita hasilkan Jiwang dan penuh dengan imaginasi.

Tapi Cerpen saya diterima dan berada dalam beberapa buah blog Novel Online di Malaysia ni. Kemudian, atas urusan sambung belajar, saya sibuk sangat dan sudah tiada masa berkarya. Ketika itulah saya mula mengenali dunia blog walaupun saya merupakan Silent Reader dan Silent Blogger ketika itu.  Means I didnt participate too much but I did Blogging for my own. Itulah beza dulu dan sekarang dalam saya berblogging.  Namun, saya akui, walau sesibuk mana pun, saya tetap minat untuk menjadi seorang penulis.

Saya juga pernah ditawarkan untuk menulis buku cerita kanak-kanak yang mempunyai beberapa siri untuk terbitan Syarikat Buku kanak-kanak yang akan memasarkan ke pasaran negara kita. Tapi keadaan ketika itu tidak mengizinkan.


Image may contain: 1 person, smiling, sunglasses, glasses and close-up


Pada tahun 2015, saya sudah tamat belajar dan saya menumpukan sepenuh perhatian dalam penulisan bukan fiksyen. Zaman ini juga saya bekerja di Sektor Awam (Praktikal) dan selepas itu bekerja di Maybank Berhad Malaysia. Masih ada masih yang dicuri-curi untuk saya praktikkan dengan minat menulis saya ini.

Alhamdulillah selepas berkahwin dan mempunyai perniagaan sendiri, saya telah mempunyai masa yang sangat fleksible dan memudahkan saya untuk terus menulis dan menjana pendapatan sebagai seorang penulis sepenuh masa.  Sehingga sekarang, saya merupakan seorang penulis copywriting, artikel, blogger di beberapa buah website di Malaysia, majalah serta blog mereka yang memerlukan penulisan artikel serta report untuk projek, program dan urusan kerja mereka yang turut saya bantu lakukan. 

Menjadi penulis bebas adalah passion saya. Menulis pula adalah hobi saya. Kita akan mencapai apa yang kita inginkan jika kita tidak pergi jauh dari passion kita.


4:23 PTG

Kenapa Anda Perlu Gila Menulis?

Kenapa Anda Perlu Gila Menulis?






Menulis dan membaca adalah perkara yang berbeza. Siapa kata penulis sangat suka membaca dan siapa kata pembaca suka menulis? Ada penulis yang tidak suka membaca tetapi amat gila menulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan beliau. Ada juga pembaca yang suka membaca tetapi tidak tahu dan tak berminat untuk menulis.

Terdapat pelbagai jenis penulis yang mempunyai sikap yang berbeza.  Antaranya adalah:

Penulis yang gila menulis berdasarkan pengalaman
Penulis yang gila menulis berdasarkan Fakta
Penulis yang gila menulis berdasarkan Kajian
Penulis yang gila menulis secara santai dan bersembang kosong
Penulis yang gila berdasarkan hal-hal yang telah terbukti
Penulis yang gila menulis hal-hal diluar kotak

Semua jenis penulis ini gila menulis untuk beberapa jenis perkara seperti menulis artikel, blog, skrip tv, novel, berita, buku, dokumen penting seperti rancangan perniagaan, report dan lain-lain lagi. Mereka menggunakan elemen penulisan yang berbeza mengikut jenis penulisan.



Tidak kiralah gila menulis apa pun, anda harus jadi "Gila Menulis"!  Banyak faedahnya sekiranya anda menjadi seorang yang gila menulis.

#1.  TAMBAH ILMU PENGETAHUAN

Apa sahaja bentuk dan gaya penulisan anda, anda pasti dapat menambah ilmu pengetahuan sama ada dari segi ilmu fiksyen atau pun ilmu penulisan itu sendiri, cara penyampaian, penggunaan ayat dan sebagainya. Menariknya, anda juga dapat menambah ilmu pengetahuan dalam topik yang anda tulis walaupun ia bukan bidang anda.


#2.  MENGISI MASA LAPANG

Kebanyakan orang mengisi masa lapang dengan menulis mempunyai otak yang lebih berkembang daripada mereka yang tidak suka menulis. Masa lapang yang diisi dengan menulis bukan sahaja membolehkan anda menambah ilmu dan menjadikannya hobi, tetapi anda juga mendapat pahala jika penulisan anda bermanfaat dan dibaca oleh orang lain.


#3.  MENJADI TERKENAL DENGAN PENULISAN

Gila menulis menjadikan anda terkenal. Ya, percaya atau tidak, itulah rahsia utama mereka yang terkenal di dalam dunia blogging serta penulisan secara online. Penulisan secara offline seperti novel juga boleh menjadi terkenal sekiranya anda gila menulis. Tahukah anda penulis novel Cinta iaitu Ahadiat Akashah sangat terkenal dengan novelnya yang terbanyak dan telah dinobatkan sebagai Penulis Novel terbanyak di Malaysia Book of Record. Sekiranya anda penulis blog, anda akan menjadi terkenal dengan penulisan menarik anda yang banyak jika dibaca oleh pembaca. Sebab itulah anda perlu Gila Menulis.


Image result for ekspresi menulis


#4.  MENGEKSPRESI PERASAAN

Adakalanya kita bermula menjadi penulis dengan mengekspresi perasaan, betul tak? Ialah, buat status di facebook pun menulis kan. Tapi lebih panjang lagi adalah menulis di blog. Ramai blogger kini menggunakan blog sebagai medium melepaskan geram, tekanan, diary, viralkan apa-apa yang tak puas hati dan macam-macam lagi. Somehow memang bagus juga sebab orang lain pun akan tahu dan noted. Tapi yang tak bestnya kadang-kadang melepaskan geram sambil maki-maki tu macam hahahaah. Maklumlah budi bahasa kan budaya kita :) 

#5.  BUAT DUIT DENGAN MENULIS

Betulke boleh buat duit dengan menulis? Haaa... tak sangka pula ini adalah salah satu sebab kenapa anda perlu gila menulis kan!  Sememangnya ramai penulis membuat duit dengan menjadi seorang yang gila menulis, ada yang berjaya menjana RM20, RM50, RM100, RM600, RM1000 dan Rina sendiri pernah menjana RM3000 dengan menulis hanya dalam tempoh masa sebulan. Alhamdulillah. Nanti Rina akan kongsikan bagaimana Rina menjana RM3000 dalam tempoh masa sebulan dengan menulis.  

Tidak kiralah apa sahaja yang anda perlu tulis, tapi jika anda inginkan pendapatan yang mudah dengan menulis atau anda ingin menjadi seorang penulis, yang bekerjaya dan menjana pendapatan 4 angka ke atas, anda perlu tahu cara-cara memulakannya serta tips-tips yang perlu anda ikuti sekecil-kecilnya sehingga yang sebesar-besar tips! 

Daripada dulu lagi, Rina ni gila menulis dan mencari-cari cara untuk mendapatkan income atau pendapatan dengan menulis, Alhamdulillah Rina berjaya menjana income sebagai penulis bebas dan memperoleh RM3000 sebulan tak sampai 5 bulan pun selepas Rina dah start cuba menulis. Korang bayangkan bagaimana kalau korang ni gila menulis? Mesti banyak pendapatan yang dapat korang kumpulkan. Sebab tu Rina masih lagi menjadi penulis bebas walaupun Rina ada benda lain nak uruskan. 















Terima kasih kepada Rahsia Penulis sebab dah banyak membantu Rina pada mula-mula Rina bermula untuk mendapatkan pendapatan dengan menulis di rumah. 



 

Rina yakin dan percaya, anda yang gila menulis dan minat menulis nak mulakan jana pendapatan dengan menulis boleh berjaya dengan Panduan Rahsia Penulis ini. Rahsia Penulis ini yang membantu Rina bermula sejak dulu sampailah berjaya sekarang. Alhamdulillah.  Korang baca je yang ni, memang Rina jamin korang pun boleh buat duit dengan menulis!

Jom Dapatkan Panduan